De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

“Belgische politie onder vuur”: BBC maakt reportage over vermeend politiegeweld in ons land

Het Nieuwsblad

03/04/2021 - 10:41

De Britse openbare omroep BBC heeft een kritische reportage gemaakt over de Belgische politie. De makers halen enkele gevallen van vermeend politiegeweld aan en laten kritische stemmen aan het woord over tussenkomsten van de agenten. De politie zelf weigerde mee te werken, maar Vincent Gilles van politievakbond SLFP bijt wel van zich af. “Het is gemakkelijk om te zeggen dat de politie racistisch en gewelddadig is.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Brusselse politie opent onderzoek naar vermeend politiegeweld tegen tiener (08/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Brusselse lokale politie heeft een intern onderzoek geopend naar een vermeend geval van politiegeweld dat zou hebben plaatsgevonden na de betoging op het Brusselse Poelaertplein tegen racisme en politiegeweld zondag. Dat meldt Bruzz en wordt bevestigd door de Brusselse politie.
  [naar artikel]
 2. Eerste resultaten autopsie: de man die stierf bij vermeend politiegeweld in Antwerpen was onder invloed van drugs (21/07/2020 - VRT NWS)
  Uit de eerste resultaten blijkt dat de man, die twee dagen geleden stierf na een politieoptreden in de Stationsbuurt, onder invloed was van verschillende amfetamines. De precieze doodsoorzaak is nog niet bekend, dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Vandaag greep de politie in bij een verboden betoging in Antwerpen tegen vermeend politiegeweld. Zo'n 200 betogers verzamelden eerst bij het politiehoofdkwartier aan Oudaan, maar werden daar door de politie weggestuurd. Even later greep de politie opnieuw in op de Meir, waar enkele tientallen jongeren verzameld hadden.
  [naar artikel]
 3. Tiener “in elkaar geslagen door vijf agenten” na betoging, Brusselse politie opent onderzoek (09/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Brusselse lokale politie heeft een intern onderzoek geopend naar een vermeend geval van politiegeweld dat zou hebben plaatsgevonden na de betoging op het Brusselse Poelaertplein tegen racisme en politiegeweld zondag. Dat meldt Bruzz en wordt bevestigd door de Brusselse politie.
  [naar artikel]
 4. “In garage gezet en uitlaatgassen in gezicht gespoten”: onderzoek naar vermeend politiegeweld (15/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Brusselse politie gaat onderzoeken wat er zaterdag precies gebeurde in de garage naast haar commissariaat aan de Grote Markt. Tegenover De Standaard getuigden vijf opgepakte klimaatactivisten over politiegeweld.
  [naar artikel]
 5. Brusselse politie opent intern onderzoek naar vermeend politiegeweld op migrant (22/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Brusselse lokale politie heeft een intern onderzoek geopend naar een incident waarbij een Soedanese migrant het slachtoffer zou geworden zijn van politiegeweld. Dat meldt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.
  [naar artikel]
 6. Anonieme getuige uit Pano-reportage onder vuur genomen (10/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Mohamed T., een jongeman die recent getuigde in de Pano-reportage over de drugshandel in Antwerpen, is dinsdagavond onder vuur genomen in Wilrijk.
  [naar artikel]
 7. Presentator zwaar onder vuur na het eten van menselijk brein voor reportage (10/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse reporter Reza Aslan krijgt bakken kritiek over zich heen om een reportage die hij maakte bij de Aghori, een kannibalistische nomadenstam in India. In de reportage at hij onder meer menselijke hersenen en dronk hij uit een mensenschedel.
  [naar artikel]
 8. Evangelisch kopstuk VS onder vuur na vermeend trio (25/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het invloedrijke Amerikaanse evangelische kopstuk Jerry Falwell junior ligt onder vuur na meerdere schandalen in de persoonlijke sfeer. Volgens The...
  [naar artikel]
 9. Na "Pano" over politiegeweld: maakt de politie niet zélf de "rotte appels" door haar eigen werking en systemen?  (04/03/2021 - VRT NWS)
  Na de "Pano"-reportage rond politiegeweld wordt er opnieuw gekeken naar de zogenoemde "rotte appels". Maar dat is niet het enige probleem, vindt Christine Cuvelier, zelf ex-politievrouw die ook jarenlang onderzoek deed naar geweld bij de politie. "Emotionele afstand, zwarte humor, cynisme en agressie, liggen daar niet de fundamenten voor de rotte appels?"
  [naar artikel]
 10. Politie in Denver (VS) mag geen pepperspray en rubberkogels meer gebruiken: "Agenten steeds meer onder vuur" (06/06/2020 - VRT NWS)
  In de Amerikaanse stad Denver heeft een rechter beslist dat de politie geen gebruik meer mag maken van rubberkogels en pepperspray tegen betogers die politiegeweld aanklagen. Correspondent Björn Soenens ziet dat de Amerikaanse politie steeds meer onder vuur komt te liggen.
  [naar artikel]
 11. Politie gedagvaard voor gebruik van geweld op betoging tegen politiegeweld (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Elf jongeren en de Ligue des droits humains, de Franstalige tegenhanger van de Liga voor Mensenrechten, dienen een burgerlijke vordering in tegen de politie, de Belgische staat en Philippe Close, de burgemeester van Brussel voor het gebruik van politiegeweld tijdens een betoging tegen politiegeweld twee jaar geleden. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en La Libre Belgique dinsdag.
  [naar artikel]
 12. Politiegeweld in de VS: na recordjaar 2022, ook dit jaar al 67 doden door politiegeweld (28/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In de Verenigde Staten blijft politiegeweld nog steeds een enorm groot probleem. Niet alleen Tyre Nichols (29), de zwarte man waarvan schokkende beelden van het politiegeweld werden gedeeld, maar ook talloze anderen werden er slachtoffer van in de VS. Onder hen Patrick Lyoya, 26, en Jayland Walker, 25, beiden doodgeschoten in 2022. Én ook beiden ongewapend. Volgens de cijfers was 2022 dan ook het dodelijkste jaar in de VS: de politie doodde 1.176 mensen. Sinds 2013 zijn het er in totaal al 11.168 door dodelijk politiegeweld.
  [naar artikel]
 13. J.K. Rowling weer onder vuur om ‘transfobe’ teksten in nieuw boek (15/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Harry Potter-schrijfster JK Rowling (55) ligt opnieuw onder vuur na een vermeend transfobe uitspraak, zo melden Britse media. In het boek Troubled...
  [naar artikel]
 14. Politie gedagvaard voor geweld tijdens betoging tegen politiegeweld (24/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Dag op dag twee jaar na een betoging tegen politiegeweld en klassenjustitie dienen elf jongeren en de Ligue des droits humains een burgerlijke vordering in tegen de politie, de Belgische staat en de burgemeester van Brussel.
  [naar artikel]
 15. “Aanhoudende pogingen tot destabilisatie van Mechelse politie” (23/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  De Mechelse politie lag de afgelopen maanden voortdurend onder vuur omwille van vermeend racisme en berichten over het achterhouden van informatie die tot de aanhouding van terrorist Salah Abdeslam had kunnen leiden. De Antwerpse gouverneur heeft n afloop van een gesprek met de burgemeesters van mechelen en Willebroek haar vertrouwen uitgesproken in de korpsleiding.
  [naar artikel]
 16. Politie gedagvaard voor gebruik geweld op betoging tegen politiegeweld in Brussel (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Elf jongeren en de Ligue des droits humains, de Franstalige tegenhanger van de Liga voor Mensenrechten, gaan een burgerlijke vordering indienen tegen de politie, de Belgische staat en Philippe Close, de burgemeester van Brussel voor het gebruik van politiegeweld op een betoging tegen politiegeweld dag op dag twee jaar geleden. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en La Libre Belgique vandaag.
  [naar artikel]
 17. "Geschrokken over wat er allemaal gezegd is": Nina Derwael verdedigt haar coaches, die vermeend machtsmisbruik weerleggen (27/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Majorie Heuls en Yves Kieffer weerleggen hun vermeend machtsmisbruik. De coaches van topgymnaste Nina Derwael werden de voorbije dagen onder vuur...
  [naar artikel]
 18. Brusselse politie opent onderzoek naar beweerd politiegeweld op tiener (08/06/2020 - Knack)
  De Brusselse lokale politie heeft een intern onderzoek geopend naar een beweerd geval van politiegeweld dat zou hebben plaatsgevonden na de betoging van zondag, op het Brusselse Poelaertplein tegen racisme en politiegeweld. Dat meldt Bruzz en het nieuws wordt bevestigd door de Brusselse politie.
  [naar artikel]
 19. Politieman uit Lommel schuldig bevonden voor zes vuistslagen in het gezicht van geboeide verdachte (31/03/2021 - VRT NWS)
  Het hof van beroep in Antwerpen heeft een hoofdinspecteur van de Lommelse lokale politie schuldig bevonden aan overdreven geweld. Op camerabeelden is te zien hoe hij een man in de cel zes vuistslagen in het aangezicht geeft. In de nasleep van de “Pano” reportage over politiegeweld werden de beelden aan onze redactie bezorgd. Opvallend: de politieman werd eerder door een eerste rechter nog vrijgesproken voor politiegeweld.
  [naar artikel]
 20. Vonnis over vermeend politiegeweld uitgesteld naar 12 juni (05/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft het vonnis in de zaak van een voormalig lid van het Snelleresponsteam (SRT) van de lokale politie van Antwerpen met een week uitgesteld, omdat de rechter ziek is.
  [naar artikel]
 21. Parket onderzoekt politiegeweld in Antwerpen. Jongeren getuigen: “Ja, op dat moment dacht ik dat hij dood was” (04/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Antwerps parket onderzoekt vermeend politiegeweld tijdens een avondlijke interventie op de Antwerpse Dageraadplaats op 14 december 2020. Op beelden is te zien hoe een zwarte jongen van 16 een vuistslag krijgt van een agent en knock-out gaat. Daarna moest de jongen de nacht doorbrengen in een politiecel, net als zijn beste vriend.
  [naar artikel]
 22. Parket onderzoekt politiegeweld in Antwerpen. Jongeren getuigen: ‘Ja, op dat moment dacht ik dat hij dood was’ (03/03/2021 - De Morgen)
  Het Antwerps parket onderzoekt vermeend politiegeweld tijdens een avondlijke interventie op de Antwerpse Dageraadplaats op 14 december 2020. Op beelden is te zien hoe een zwarte jongen van 16 een vuistslag krijgt van een agent en knock-out gaat. Daarna moest de jongen de nacht doorbrengen in een politiecel, net als zijn beste vriend.
  [naar artikel]
 23. Parket onderzoekt politiegeweld in Antwerpen: ‘Op dat moment dacht ik dat hij dood was’, getuigen jongeren (03/03/2021 - De Morgen)
  Het Antwerps parket onderzoekt vermeend politiegeweld tijdens een avondlijke interventie op de Antwerpse Dageraadplaats op 14 december 2020. Op beelden is te zien hoe een zwarte jongen van 16 een vuistslag krijgt van een agent en knock-out gaat. Daarna moest de jongen de nacht doorbrengen in een politiecel, net als zijn beste vriend.
  [naar artikel]
 24. Brusselse politie opent onderzoek naar mogelijk geval van politiegeweld tegen tiener (08/06/2020 - De Morgen)
  De Brusselse lokale politie heeft een intern onderzoek geopend naar een beweerd geval van politiegeweld dat zou hebben plaatsgevonden na de betoging van zondag op het Brusselse Poelaertplein tegen racisme en politiegeweld. Dat meldt Bruzz en het nieuws wordt bevestigd door de Brusselse politie.
  [naar artikel]
 25. Politie houdt betoging tegen kritiek op politiegeweld (19/06/2020 - De Standaard)
  Aan het Brusselse Justitiepaleis protesteren zo’n 300 politieagenten vanmiddag tegen onder meer de kritiek die de laatste tijd te horen is op politiegeweld. Dat meldt de VRT.
  [naar artikel]
 26. Na massale protesten tegen politiegeweld: rapport wijst op grove wantoestanden Amerikaanse politie en justitie (15/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse politie en justitie maken zich geregeld schuldig aan onregelmatigheden tijdens onderzoeken en rechtszaken, stellen de auteurs van een rapport dat dinsdag is verschenen. Het gaat om een project van de universiteiten van Californië en Michigan. De politie in de Verenigde Staten ligt de afgelopen maanden al onder vuur in verband met racisme en het gebruik van buitensporig geweld.
  [naar artikel]
 27. Politiegeweld in de VS: na recordjaar 2022, ook dit jaar al 67 doden bij uit de hand gelopen arrestaties (28/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In de Verenigde Staten blijft politiegeweld nog steeds een enorm groot probleem. Niet alleen Tyre Nichols (29), de zwarte man waarvan schokkende beelden van het politiegeweld werden gedeeld, maar ook talloze anderen werden er slachtoffer van in de VS. Onder hen Patrick Lyoya, 26, en Jayland Walker, 25, beiden doodgeschoten in 2022. Én ook beiden ongewapend. Volgens de cijfers was 2022 dan ook het dodelijkste jaar in de VS: de politie doodde 1.176 mensen. Sinds 2013 zijn het er in totaal al 11.168 door dodelijk politiegeweld.
  [naar artikel]
 28. Man opent vuur op Black Lives Matter-manifestatie, één dode (28/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een man heeft in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky het vuur geopend bij een manifestatie. Honderden mensen waren er samengekomen om gerechtigheid te vragen voor Ms. Taylor, die in maart omkwam onder politiegeweld.
  [naar artikel]
 29. N-VA Puurs-Sint-Amands neemt geen afstand van aanhanger Schild & Vrienden (06/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA Puurs-Sint-Amands neemt voorlopig geen maatregelen tegen Jorden Dewachter (23), kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dewachter zou lid zijn van Schild & Vrienden, de organisatie die zwaar onder vuur ligt na een reportage van het VRT-programma Pano. Hij is ondervoorzitter bij Jong N-VA Klein-Brabant, terwijl een ander vermeend lid van Schild & Vrienden, Thomas Decat, er voorzitter is.
  [naar artikel]
 30. ‘Politiegeweld tegen migranten is buitensporig’ (24/10/2018 - De Standaard)
  Een groot deel van de migranten die in ons land op doorreis zijn naar Engeland, wordt geconfronteerd met ‘buitensporig fysiek en psychologisch geweld’ door de politie. Dat concludeert de ngo Dokters van de Wereld in een nieuw rapport dat getuigenissen over politiegeweld heeft verzameld.
  [naar artikel]
 31. ‘Politiegeweld tegen migranten is buitensporig’ (24/10/2018 - De Standaard)
  Een groot deel van de migranten die in ons land op doorreis zijn naar Engeland, wordt geconfronteerd met ‘buitensporig fysiek en psychologisch geweld’ door de politie. Dat concludeert de ngo Dokters van de Wereld in een nieuw rapport dat getuigenissen over politiegeweld heeft verzameld.
  [naar artikel]
 32. Politiegeweld zet Colombia onder hoogspanning (07/05/2021 - De Tijd)
  14:29 De Colombiaanse politie reageert met grof geweld op een nieuwe protestgolf in het land. President Leonarde Duque krijgt de onvrede niet gesust.
  [naar artikel]
 33. Noors-Brits cruisebedrijf onder vuur na dood van Belgische passagier (09/09/2020 - De Morgen)
  De Noors-Britse cruisemaatschappij Hurtigruten ligt in eigen land zwaar onder vuur nadat het tekortgeschoten is in de aanpak van coronabesmettingen. Een 76-jarige Belg overleed na een cruise. Zijn zoon heeft vele vragen.
  [naar artikel]
 34. Politie Memphis heft omstreden eenheid op na geval van dodelijk politiegeweld (29/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het politiekorps van de Amerikaanse stad Memphis heeft de straatbrigade Scorpion opgeheven. De eenheid ligt zwaar onder vuur na buitensporig geweld van agenten dat leidde tot de dood van de zwarte Amerikaan Tyre Nichols.
  [naar artikel]
 35. Ook Stichting Prins Laurent onder vuur (11/04/2019 - De Morgen)
  BRUSSEL l Ook de Stichting Prins Laurent, in 1995 opgericht 'voor het welzijn van dieren', lag gisteravond onder vuur in Questions à la Une. In een reportage onthulde RTBF-journaliste Marie-Pierre Deghaye dat de entourage van de prins allerminst koosjer met macht en geld omspringt.
  [naar artikel]
 36. Belgische influencers onder vuur na promoten van Saudi-Arabië: “Ga je de publieke executies gaan bekijken?” (23/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Heel wat wereldberoemde acteurs, muzikanten en modellen liggen onder vuur omdat ze aanwezig waren op MDL Beast, een muziekfestival in Saudi-Arabië. Het land, dat nog maar net de grenzen openstelde, zet massaal in op influencers om het toerisme op gang te trekken. Ook enkele Belgische influencers werden uitgenodigd, alvast eentje daarvan heeft nu spijt van die trip.
  [naar artikel]
 37. ‘Sinds de coronacrisis hebben we minstens één gewonde per dag’: agenten over geweld tegen de politie (22/04/2021 - De Morgen)
  Het leven zoals het is bij de politie is overal op tv te volgen in programma’s als Flikken BXL, en toch lagen de blauwen nooit meer onder vuur dan nu. Na de veldslagen met de gele hesjes en de Black Lives Matter-acties zorgt de coronacrisis voor groeiende spanningen met de bevolking. De verhalen van slachtoffers van politiegeweld zijn bekend, maar ook agenten vangen klappen op. Letterlijk.
  [naar artikel]
 38. Algemene Inspectie: "Maak publieke databank over politiegeweld" (07/04/2021 - VRT NWS)
  Het is hoog tijd dat de overheid zelf een databank maakt met cijfers van ongeoorloofd politiegeweld, zodat het publiek correcte informatie krijgt. Dat vraagt de Algemene Inspectie (AIG) van de politie, schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 39. Systematisch onder vuur genomen (05/04/2019 - De Morgen)
  De demonstratie in Dallas tegen politiegeweld verloopt vreedzaam. Tot er vanuit een gebouw schoten klinken.
  [naar artikel]
 40. Australische politie redt 46 kinderen uit handen van vermeend pedofielennetwerk (11/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  46 kinderen in de leeftijd tussen de 1 en 15 jaar zijn in Australië gered uit handen van vermeende pedofielen. De Australische politie arresteerde in de staten Queensland, New South Wales en Western Australia 14 mannen, onder wie een voetbalcoach en een oud-medewerker van een kinderopvang. Het gaat om een van de grootste kindermisbruikschandalen ooit in het land.
  [naar artikel]
 41. KLM onder vuur voor borstvoedingstweet (17/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM ligt onder vuur nadat het bedrijf in een tweet duidelijk maakt dat moeders die aan boord borstvoeding...
  [naar artikel]
 42. Ngo klaagt politiegeweld in Maximiliaanpark aan (18/01/2018 - De Standaard)
  Volgens de ngo Dokters van de Wereld is er een hardnekkig probleem met politiegeweld tegen migranten in Brussel. De politie heeft geen kennis van de feiten.
  [naar artikel]
 43. Personeelstekort maakt Belgische CSI vleugellam (13/04/2019 - De Morgen)
  De technische federale politie, de CSI van het Belgische politiewezen zeg maar, heeft in Charleroi zo weinig personeel dat ze geen tijd hebben om nog langer sporen te verzamelen bij misdrijven. Volgens de Federale Politieraad en het syndicaat van de Belgische politie Sypol is het personeelsbestand over het hele land catastrofaal.
  [naar artikel]
 44. Politie onder vuur na uitspraak: Atlanta-schutter had ‘een hele slechte dag’ (18/03/2021 - De Morgen)
  De politie van Atlanta ligt onder vuur na de moord dinsdag op zes vrouwen van Aziatische afkomst. Woede is er over een uitspraak van de politie dat het ‘echt een hele slechte dag’ was voor de schutter. Burgerrechtenorganisaties zijn boos dat de politie de moorden nog altijd niet beschouwt als racistisch.
  [naar artikel]
 45. LIVE. Van Quickenborne: "Politie tweemaal onder vuur genomen tijdens huiszoeking", hoofdverdachten stonden op terroristenlijst (29/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een geplande huiszoeking in de Molenlei in Merksem is gisterenochtend Yannick V. (36) doodgeschoten. Hij maakte deel uit van een onderzoek naar vermeend rechts-extremisme en illegale wapenhandel. Bij hem thuis werden meer dan honderd wapens gevonden. Mogelijk was een bende een terreuraanslag aan het voorbereiden, maar een specifiek doel of tijdstip was er (nog) niet.
  [naar artikel]
 46. ‘In de cel bij Dutroux’: Dany Verstraeten blikt terug op reportage die het land op z’n kop zette (17/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het is januari 2002. Het hele land staat op z’n kop na de Telefacts-reportage waarin Marc Dutroux wordt geïnterviewd in z’n cel. Dutroux had toenmalig senator Jean-Marie Dedecker uitgenodigd voor een gesprek in de gevangenis. Journalist Thomas Van Hemeledonck kwam dat te weten en kreeg toestemming om met hem mee te gaan. Met een kleine recorder kon Van Hemeledonck toen het gesprek opnemen. Wat maakt deze reportage zo uniek? Je hoort een psychopaat aan het woord die vanuit z’n cel mensen probeert te manipuleren en die de schuld van z’n gruwelijke daden op anderen wil afwentelen.
  [naar artikel]
 47. ‘De politie plooit zich niet naar het beleid, ze maakt het beleid’ (10/05/2021 - Apache)
  De remedie tegen politiegeweld is al decennia bekend, maar al even lang gebeurt met die kennis weinig of niets. De bolster van een machtig staatsapparaat kraken, blijkt geen evidentie. Professor criminologie Paul Ponsaers maakt een analyse die naar de kern van het probleem gaat. ‘De politie plooit zich niet naar het beleid, ze maakt het
  [naar artikel]
 48. N-VA maakt eigen reportage over infiltratie van Grijze Wolven in andere partijen (05/10/2018 - Knack)
  De nationale N-VA-afdeling 'ontmaskert' in een eigen reportage op Facebook een aantal lokale kandidaten van onder meer CD&V en Open Vld als sympathisanten van de Grijze Wolven, een Turkse extreemrechtse beweging.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy