Geen Pasen zonder de Ronde en... asperges. Naar verluidt serveerde Cleopatra ze al aan Julius Caesar, maar zekerder is dat dit weekend zowat elke (sterren)chef ze in zijn afhaalmenu stopt. Net zoals er zondag aan de Vlaamse keukentafels vele kilo’s geschild zullen worden terwijl Wout naar de zege snelt. En dat hebben we vooral te danken aan het kleine Kalfort. Vandaag een gehucht van Puurs, honderd jaar geleden het epicentrum van de witte asperges dat zelfs Parijs overblufte. [naar artikel]
Doordat de prijs van Belgische asperges momenteel erg hoog is, is de kans groot dat er afgelopen weekend bij u geen asperges à la flamande op het paasmenu stond. Nochtans is de lekkernij een traditioneel gerecht om rond Pasen te eten. Hoe komt het dat asperges nu zo duur zijn en heeft dat een impact op de smaak? [naar artikel]
Bij Pasen denkt iedereen aan witte asperges. Het seizoen is volop bezig en asperges op Vlaamse wijze zijn vaak een vaste waarde op de paasbrunch. Hoe maak je de nationale klassieker zoals het hoort? Van de perfecte saus tot goed geschilde asperges: HLN-chef Piet Huysentruyt legt uit. Hij gidst je door de zeven ultieme stappen en deelt de vijf meestgemaakte fouten. “Maak een krasje in de achterkant om te checken of ze nog niet uitgedroogd zijn.” [naar artikel]
Pasen is niet alleen het seizoen van de paaseitjes, maar ook van de asperges. Vaak hoor je dat je urine anders ruikt of zelfs stinkt na het eten van asperges. “Zo’n 50 procent van de bevolking heeft daar last van”, licht professor en uroloog Piet Hoebeke toe. Hoe komt dat? En waarom ervaart die andere 50 procent dat probleem niet? [naar artikel]
Bij Pasen denkt iedereen aan witte asperges. Het seizoen is volop bezig en asperges op Vlaamse wijze zijn vaak een vaste waarde op de paasbrunch. Hoe maak je de nationale klassieker zoals het hoort? Van de perfecte saus tot goed geschilde asperges: HLN-chef Piet Huysentruyt legt uit. Hij gidst je door de zeven ultieme stappen en deelt de vijf meestgemaakte fouten. “Maak een krasje in de achterkant om te checken of ze nog niet uitgedroogd zijn.” [naar artikel]
Elk jaar weer kijk ik reikhalzend uit naar het aspergeseizoen. Geloof me vrij en wees er trots op, onze witte asperges zijn de beste ter wereld, neem met minder geen genoegen. Het oogsten van de witte asperges is een specialiteit van onze contreien. Een delicate bezigheid omdat de asperges zo min mogelijk aan zonlicht blootgesteld mogen worden, zodat ze mooi wit blijven. [naar artikel]
Pasen is niet alleen het seizoen van de paaseitjes, maar ook van de asperges. Vaak hoor je dat je urine anders ruikt of zelfs stinkt na het eten van asperges. “Zo’n 50 procent van de bevolking heeft daar last van”, licht professor en uroloog Piet Hoebeke toe. Hoe komt dat? En waarom ervaart die andere 50 procent dat probleem niet? [naar artikel]
Wie lente zegt, zegt asperges. Buiten mogelijke toiletbezoeken met een geurtje is er geen enkele reden om ze niet op het menu te zetten. Asperges... [naar artikel]
De eerste asperges zijn inmiddels al geoogst en gegeten en staan alweer volop op het menu. Maar wat verklaart nu dat enorme succes van asperges in ons land? "Ze zijn betaalbaar, ze passen in de trend van vegetarisch eten en zijn seizoensgebonden: kortom asperges hebben alles", zegt chef-kok Geert van Hecke. [naar artikel]
Pasen in het vooruitzicht, maar nog geen inspiratie voor de paasbrunch? Dankzij deze vijf recepten van Sandra Bekkari uit haar boek ‘Fast Food 3' tover je probleemloos een smakelijke én gezonde brunch op tafel. In de plaats van de typische wortelcake of asperges met een gekookt eitje kiest ze onder andere voor gevulde appels, bodemloze quiche en vooral: voor eindeloos eetgenot. Smakelijk! [naar artikel]
Op het laatste nippertje toch nog op zoek naar recepten voor Pasen voor vandaag of morgen? Eieren, asperges, worteltjes en lamsvlees spelen dé hoofdrol in een klassiek paasmenu. Geef ze in deze drie recepten een verrassende twist en vier Pasen net een tikkeltje anders dit jaar! [naar artikel]
Ook al is het nog maar half maart en allesbehalve lenteweer, toch zijn er al heel wat witte asperges te koop. Normaal moeten we wachten tot Pasen voor de eerste lading. Hoe komt het dat ze er nu al zijn? En heeft dat invloed op de prijs of niet? Aspergetelers Bert Vercammen en Charlotte Vanderbeken leggen uit. [naar artikel]
De dagen worden stilaan langer, de bomen dragen bloesems én we kunnen weer witte asperges eten. Dit is het seizoen waar lekkerbekken een heel jaar naar uitkijken. Zo ook chef-kok Francesca Skerckx van restaurant Mistinguett in Aarschot. “Witte asperges zijn mijn favorieten”, vertelt ze. “Tenminste als je geen lange, vezelige draden proeft tijdens het eten.” Hoe vermijd je die draden dan? Hoe bereid je die witte asperges het best en welk type asperges gebruik je wanneer? [naar artikel]
Geen fan van rauwe vis? Hoeft ook niet. Maak je sushi met groene asperges, wortels en avocado. Veggielicious! [naar artikel]
Het aspergeseizoen is in volle gang. Maar hoe weet je nu of de asperges vers zijn? En hoe schil je ze en gaar je asperges het best? Goesting vroeg het aan chef Wilfried Beliën. [naar artikel]
Pasen is de hoogmis van de Chocolade en Ronde van Vlaanderen. Maar ook op deze dag kan er veel mislopen... [naar artikel]
Een groene trui in ruil voor een levenslange voorraad gratis asperges, dat is de deal die Sus (9) uit Morkhoven, bij Herentals, wil sluiten met wielrenner Wout van Aert. Sus is al sinds zijn 3 jaar fan van Wout. Hij wil nu heel graag de groene trui, die Wout draagt in de Ronde van Frankrijk, bemachtigen. Hij ruilt die graag tegen asperges van de boerderij van zijn ouders. [naar artikel]
Ze hebben dit jaar een beetje vertraging opgelopen, maar de asperges uit volle grond komen eraan. Tijd dus ook om de hardnekkigste fabels en feiten rond asperges vanonder het stof te halen. Zijn lange asperges een stuk lekkerder dan kortere exemplaren en moeten ze echt piepen als je ze tegen elkaar wrijft? We voelden daarom aspergekweker Paul Vercammen aan de tand. [naar artikel]
Liefhebbers kijken er het hele jaar naar uit: aspergeseizoen. Zo ook chef-kok Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett in Aarschot. “Witte asperges zijn mijn favorieten”, vertelt ze. “Tenminste, als je geen lange, vezelige draden proeft tijdens het eten.” Hoe bereid je de witte asperges het best om dit te vermijden? En hoe smaken ze het lekkerst? [naar artikel]
Bij het kasteel van Ribaucourt in Perk rennen zo'n 300 kinderen het domein door op zoek naar eieren die de paashaas net had verstopt. Maar waarom rapen we eigenlijk eieren met Pasen? [naar artikel]
Pasen in het vooruitzicht, maar nog geen inspiratie voor de paasbrunch? Dankzij deze vijf recepten van Sandra Bekkari uit haar boek ‘Fast Food 3' tover je probleemloos een smakelijke én gezonde brunch op tafel. In de plaats van de typische wortelcake of asperges met een gekookt eitje kiest ze onder andere voor gevulde appels, bodemloze quiche en vooral: voor eindeloos eetgenot. Smakelijk! [naar artikel]
Aan asperges worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Klopt dat wel? [naar artikel]
Het witte goud van asperges, het rood van wilde aardbeien. De Zeeuwse meester Adriaen Coorte schildert troostende heerlijkheden van de aarde. [naar artikel]
Normaal verschijnen ze pas rond mei, maar nu al zijn er asperges te verkrijgen. Dat het witte goud zo vroeg op het jaar zijn weg gevonden heeft naar de winkelrekken heeft als voornaamste oorzaak het mooie weer, zeker wat de asperges betreft die bij ons in open grond werden gekweekt. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.