Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
21:48 uur

Zijn onze leiders te traag? 'De bureaucratische aanpak heeft veel mensenlevens gekost'

Knack

07/04/2021 - 05:03

Een jaar lang heeft evolutiebioloog en biostatisticus Tom Wenseleers door de cijfers over de coronacrisis geploegd. Dat leverde nieuwe inzichten op, ook in de maatschappelijke aanpak van de crisis. 'We zullen pas veilig zijn als iedereen gevaccineerd is, wereldwijd.'


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vernietigende kritiek op Belgische corona-aanpak: politiek systeem heeft levens gekost (18/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Heeft ons politieke systeem mensenlevens gekost? Viroloog Marc Van Ranst en Richard Horton, hoofdredacteur van The Lancet, vinden van wel. Politici en politicologen delen die mening. “Discussies en getreuzel hebben ons weken tijd gekost. In een pandemie staat dat gelijk met mensenlevens. Véél mensenlevens.”
  [naar artikel]
 2. Experts en politici zijn het erover eens: “Ons politieke systeem heeft levens gekost” (18/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Heeft ons politieke systeem mensenlevens gekost? Viroloog Marc Van Ranst en Richard Horton van The Lancet vinden van wel. Politici en politicologen delen die mening. “Discussies en getreuzel hebben ons weken tijd gekost. In een pandemie staat dat gelijk met mensenlevens. Véél mensenlevens.”
  [naar artikel]
 3. WHO: ‘Vaccinatiecampagne verloopt onaanvaardbaar traag’ (01/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  De enige uitweg uit de coronacrisis is de vaccinatiecampagne maar die loopt bij ons veel te traag. Dat zegt nu ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het vaccineren in Europa gaat onaanvaardbaar traag en dat kost duizenden mensenlevens. Nog maar één op de tien Europeanen heeft zijn eerste vaccin gekregen. Limburg doet het niet veel beter. In onze provincie heeft 13,9 procent van alle 18-plussers een prik gehad. Wij gingen het tempo peilen in het vaccinatiecentrum van Beringen.
  [naar artikel]
 4. Zelfs politici geven Van Ranst “100 procent” gelijk om harde uitspraken over coronabeleid: “Ons systeem hangt aaneen van de papieren beslissingen” (18/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Heeft ons politieke systeem mensenlevens gekost? Viroloog Marc Van Ranst en Richard Horton, hoofdredacteur van The Lancet, vinden van wel. Politici en politicologen delen die mening. “Discussies en getreuzel hebben ons weken tijd gekost. In een pandemie staat dat gelijk met mensenlevens. Véél mensenlevens.”
  [naar artikel]
 5. Björn Soenens: "Nog veel bureaucratische struikelstenen te overwinnen voor gezinnen herenigd worden" (20/06/2018 - VRT NWS)
  Op papier heeft de Amerikaanse president Trump een einde gemaakt aan de scheiding van gezinnen die illegaal naar de VS zijn gekomen. Maar of de kinderen snel herenigd zullen worden met hun ouders is zeer de vraag. Volgens onze correspondent in de VS, Björn Soenens, zijn er "nog veel bureaucratische struikelstenen te overwinnen". In de video hierboven legt hij uit waarom precies een snelle hereniging van ouders en kinderen er niet zal komen.
  [naar artikel]
 6. Vergeten vrouwen in de Congolese brousse (29/09/2017 - VRT NWS)
  Maanden van geweld tussen de militie Kamwina Nsapu en het Congolese leger heeft naar schatting 3000 mensenlevens gekost. Maar er vielen ook veel doden bij de ruim 1 miljoen mensen die op de vlucht sloegen. Dit is het verhaal van de overlevenden. 
  [naar artikel]
 7. Zoveel miljarden kostten de tien ergste klimaatrampen de economie dit jaar (28/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Klimaatrampen en extreme weersomstandigheden, veroorzaakt door de opwarming van de aarde, hebben in 2018 niet alleen veel mensenlevens gekost en...
  [naar artikel]
 8. Communautair gerommel over Europese coronamiddelen: 'Dit gaat wel om mensenlevens' (31/03/2020 - Knack)
  De Europese Unie trekt vanaf woensdag 37 miljard euro extra uit voor de aanpak van de coronacrisis. Opvallend: België was het enige land dat zich bij de stemming onthield. 'Gaan we echt communautaire spelletjes spelen terwijl het om mensenlevens gaat?'
  [naar artikel]
 9. Internationaal onderzoeksteam verwijt China en Wereldgezondheidsorganisatie traagheid in aanpak van coronacrisis (18/01/2021 - VRT NWS)
  Een internationaal onderzoeksteam met ronkende namen schuwt in een tussentijds rapport de kritiek niet op de aanpak van de coronacrisis begin vorig jaar. Zowel lokale en nationale overheden in China, als de Wereldgezondheidsorganisatie als veel andere landen hebben te traag gereageerd op de uitbreiding van de pandemie. In mei zou het volledig verslag van het onderzoek klaar zijn.
  [naar artikel]
 10. Top EU-leiders vergaderen per video over aanpak coronavirus (16/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De regeringsleiders van de EU-landen overleggen vandaag via een videoconferentie over een gezamenlijke aanpak van de verspreiding van het nieuwe...
  [naar artikel]
 11. Koning begrijpt 'beperkingen' politieke leiders, maar uitdagingen vergen snelle aanpak (20/07/2019 - Knack)
  Koning Filip heeft begrip voor de 'beperkingen' waarmee de politici rekening moeten houden, maar benadrukt dat de uitdagingen een snelle aanpak en een intense samenwerking vergen op alle niveaus. Dat heeft onze vorst zaterdag verklaard in zijn toespraak voor de Nationale Feestdag. Hij roept daarin op tot een 'open en correcte dialoog'.
  [naar artikel]
 12. “Economische schade door klimaatrampen van 2018 bedraagt 74 miljard euro” (28/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Klimaatrampen en extreme weersomstandigheden, veroorzaakt door de opwarming van de aarde, hebben in 2018 niet alleen veel mensenlevens gekost en...
  [naar artikel]
 13. Leiders met populistische trekken bieden corona voedingsbodem (19/05/2020 - De Tijd)
  19:36 Nergens ter wereld zijn zoveel coronabesmettingen vastgesteld als in de Verenigde Staten, Rusland, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. De grillige aanpak van hun naar populisme neigende leiders is da...
  [naar artikel]
 14. Populisten tonen zich slappe leiders bij aanpak corona (20/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Populistische leiders blijken weinig effectief in virusbestrijding. Vraag is nu of ze daar ook op afgerekend zullen worden.
  [naar artikel]
 15. Pestepidemie in Madagaskar eist al 94 mensenlevens (20/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een uitbraak van de pest heeft sinds augustus aan 94 mensen het leven gekost in Madagaskar. In totaal stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)...
  [naar artikel]
 16. Cholera eist al meer dan 1.100 mensenlevens in Jemen (20/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De cholera-epidemie in Jemen heeft al aan minstens 1.146 mensen het leven gekost. Ongeveer 167.000 anderen zijn besmet, maakte de
  [naar artikel]
 17. Aardbeving in Indonesië eiste twee mensenlevens (15/07/2019 - Metro)
  De aardbeving met magnitude 7,2 die gisteren de Molukken heeft getroffen, heeft aan twee mensen het leven gekost, zo hebben functionarissen vandaag bekendgemaakt. Tientallen woningen en gebouwen raakten beschadigd. Op het getroffen eiland Halmahera verloren twee vrouwen het leven na door brokstukken van hun woning geraakt te zijn, aldus Agus Wibowo, woordvoerder van de nationale rampenbestrijdingsdienst. Minstens 58 woningen liepen schade op, meer dan tweeduizend mensen zochten een toevlucht in regeringsgebouwen. Bron: Belga   Het bericht Aardbeving in Indonesië eiste twee mensenlevens verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Aardbeving in Indonesië eist twee mensenlevens (15/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De aardbeving met magnitude 7,2 die gisteren de Molukken heeft getroffen, heeft aan twee mensen het leven gekost, zo hebben functionarissen vandaag...
  [naar artikel]
 19. EU-leiders staan voor ambitieuze aanpak coronacrisis (26/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De staatshoofden en regeringsleiders van de EU steken voor de derde keer in 16 dagen op afstand de koppen bij elkaar om de aanpak van de...
  [naar artikel]
 20. ‘Het versnipperde beleid heeft mensenlevens gekost' (13/06/2020 - De Tijd)
  01:05 ‘De versnippering van het beleid is tijdens de coronacrisis pijnlijk duidelijk geworden’, zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). ‘Het besluitvormingsproces verl...
  [naar artikel]
 21. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD): "VDAB is te traag en moet monopolie opgeven" (09/05/2019 - VRT NWS)
  "De VDAB werkt te traag en te statisch en zou zijn monopolie moeten opgeven." Dat zegt federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) in een reactie op een studie over de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst. Daaruit blijkt dat 1 op de 4 werkzoekenden na een jaar tijd geen nieuwe job heeft gevonden of een opleiding of stage heeft gevolgd. Ook SP.A pleit voor een doortastendere aanpak.
  [naar artikel]
 22. Zoveel miljarden kostten de tien ergste klimaatrampen de economie dit jaar (28/12/2018 - De Morgen)
  Klimaatrampen en extreme weersomstandigheden, veroorzaakt door de opwarming van de aarde, hebben in 2018 niet alleen veel mensenlevens gekost en miljoenen ontheemd, maar ook veel economische schade teweeggebracht. De Britse hulporganisatie Christian Aid berekende dat de tien ergste rampen samen zo’n 74 miljard euro economische schade veroorzaakt hebben.
  [naar artikel]
 23. Europese leiders nog niet akkoord over aanpak Turkije (01/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op hun top in Brussel hebben de Europese leiders donderdag nog geen compromis bereikt over de boodschap die ze aan Turkije willen sturen.
  [naar artikel]
 24. Coronacrisis redt ook mensenlevens: 11.000 minder sterfgevallen in Europa door verbeterde luchtkwaliteit (01/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het coronavirus heeft ook mensenlevens gered. Een nieuwe studie leert dat er meer dan elfduizend Europeanen aan luchtvervuiling zouden zijn...
  [naar artikel]
 25. Orkaan Zeta eist zes mensenlevens in zuiden van VS (30/10/2020 - De Standaard)
  In het zuiden van de Verenigde Staten heeft orkaan Zeta aan minstens zes mensen het leven gekost. Dat melden plaatselijke media.
  [naar artikel]
 26. Hongkongse betogers kiezen nu voor harde aanpak: ‘De regering negeerde ons gewoon’ (16/11/2019 - De Morgen)
  Na vijf maanden van betrekkelijk vreedzaam protest, veranderden de betogers in Hongkong afgelopen week van tactiek. Het recente geweld eiste al twee mensenlevens, en het einde lijkt nog niet in zicht. ‘Dit zal eindigen in bloed, veel bloed.’
  [naar artikel]
 27. Kinderrechtencommissaris over aanpak jongeren in Kapellen: "In onze ogen echt buitenproportioneel" (16/02/2021 - VRT NWS)
  Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens vindt dat politie en gerecht veel te hard zijn opgetreden tegenover de 7 jongeren die in Kapellen samen in een huis zaten, een overtreding van de coronamaatregelen. Ze vindt de aanpak er echt óver. Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste vraagt zich af of zo'n aanpak wel de meest efficiënte manier is om jongeren iets bij te brengen.
  [naar artikel]
 28. Zeker zes doden door stormweer in Moskou (29/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zwaar stormweer boven Moskou heeft zeker zes mensenlevens gekost; een zeventigtal mensen had medische verzorging nodig. Plaatselijke media hebben
  [naar artikel]
 29. Burgemeester Essen:"Onze inwoners zijn bang van de Nederlandse aanpak corona" (23/03/2020 - VRT NWS)
  De grensgemeente Essen in het noorden van de provincie Antwerpen maakt zich zorgen over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. "Onze grenzen zijn afgesloten maar veel Essenaren blijven bang", zegt Essens burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) op Radio 2 Antwerpen.
  [naar artikel]
 30. Maakten onze F16's burgerslachtoffers? Dit zijn de feiten (03/04/2017 - Knack)
  Zoals wel vaker in oorlogssituaties hangt er nog veel onduidelijkheid rond het bloedbad in Mosul, dat minstens tientallen maar wellicht honderden levens heeft gekost.
  [naar artikel]
 31. Tiental doden bij gevechten tussen het Indiase en Chinese leger in de Karakorambergen (16/06/2020 - VRT NWS)
  Het grensconflict tussen India en China heeft na meer dan een maand ook mensenlevens gekost. Militairen van beide landen staan daar op grote hoogte oog in oog. In die betwiste regio's zijn er wel vaker conflicten tussen beide grootmachten.
  [naar artikel]
 32. Gentse professor hekelt late reactie Westerse leiders (16/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het feit dat de Europese leiders, en veel Westerse leiders, de couppoging pas laat veroordeelden (premier Charles Michel reageerde pas kort voor
  [naar artikel]
 33. Conflict in Syrië eiste al meer dan 380.000 mensenlevens (14/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het in 2011 in Syrië uitgebroken conflict heeft al aan minstens 384.000 mensen, onder wie meer dan 116.000 burgers, het leven gekost. Dit heeft het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag naar buiten gebracht.
  [naar artikel]
 34. Onze F1-watcher volgt jarige Vandoorne: "Oké, ik haalde de finish, maar die auto blijft véél te traag" (26/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onze F1-watcher Jo Bossuyt houdt in Melbourne zijn dagboek bij. Beleef vanop de eerste rij wat er in en rond de paddock gebeurt en hoe het is met
  [naar artikel]
 35. Christoff geeft iets te veel prijs over zus Lindsay: “Veel geld gekost” (07/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Christoff (41) geeft in het Vijf-programma ‘Zo Man zo Vrouw’ net iets te veel prijs over zijn zus Lindsay (39). Tijdens het winkelen met Jani Kazaltzis komen de borsten van Lindsay ter sprake en zegt Christoff “dat die wel veel geld hebben gekost.”
  [naar artikel]
 36. Christoff geeft iets te veel prijs over zus Lindsay: “Veel geld gekost” (07/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Christoff (41) geeft in het Vijf-programma ‘Zo Man zo Vrouw’ net iets te veel prijs over zijn zus Lindsay (39). Tijdens het winkelen met Jani Kazaltzis komen de borsten van Lindsay ter sprake en zegt Christoff “dat die wel veel geld hebben gekost.”
  [naar artikel]
 37. Het leven is al traag en saai genoeg. Veel schrijvers doen het in hun boeken nog eens extra traag en saai over (17/02/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/c9OVfQgPBF42kbo_0jaxUH0vyjI/diocontent/115948035/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 38. Tornado eist minstens zes mensenlevens in Amerikaanse staat Mississippi (13/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De doortocht van een tornado door de Amerikaanse staat Misissippi heeft zondag het leven gekost aan zeker zes mensen. Dat melden Amerikaanse media.
  [naar artikel]
 39. Ziektes van dierlijke oorsprong (07/04/2019 - De Morgen)
  Van de 335 nieuwe infectieziekten die tussen 1940 en 2004 mensenlevens hebben gekost, komt 60,3 procent van (meestal wilde) dieren. Daarvan springt 20 procent van de aap naar de mens.
  [naar artikel]
 40. Zware overstromingen eisen al 54 mensenlevens in Vietnam (13/10/2017 - VRT NWS)
  Overstromingen en aardverschuivingen hebben in Vietnam al aan 54 mensen het leven gekost, zeker 39 zijn nog vermist. Vooral het centrum en het noorden van Vietnam zijn eerder deze week getroffen door een tropische storm. 
  [naar artikel]
 41. Traag rijden tijdens flitsmarathon is de boodschap... maar ook weer niet té traag! (18/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Lokale en federale politie controleren nog tot donderdagochtend op 545 plaatsen in ons land op overtreden snelheid. Traag rijden is de boodschap... maar ook niet té traag, want ook dat mag niet als u op de snelweg rijdt.
  [naar artikel]
 42. GRASPOP. Scorpions komen traag op gang, Opeth imponeert (19/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Duitse groep Scorpions kwam zondagavond op Graspop nogal traag op gang. Echt veel volk was er niet komen opdagen voor het concert, en opvallend veel mensen met een Scorpions-t-shirt stonden ver van het podium.
  [naar artikel]
 43. WHO: “Europa vaccineert onacceptabel traag” (01/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft kritiek geuit op de vaccinatiecampagnes in Europese landen. Die komen veel te traag van de grond, zegt regiodirecteur Hans Kluge. Hij noemt dat onacceptabel en pleit ervoor "iedere dosis die we op voorraad hebben" onmiddellijk te gebruiken. Ook moet de vaccinproductie volgens hem omhoog.
  [naar artikel]
 44. ANALYSE. "In Genk weet men dat het wel eens een heel zware zondagavond kan worden" (17/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  KRC Genk ontvangt zondagavond Sporting Charleroi. Hoe sterk zijn de Zebra's? Heeft de wedstrijd in Poznan veel krachten gekost bij blauw-wit? En kunnen we veel nieuwkomers in de basis verwachten? Wij vroegen het aan onze KRC Genk-watcher Marnik Geukens.
  [naar artikel]
 45. Orkaan Vamco doodt 53 mensen op de Filipijnen en vormt "oceaan van modder en water" (14/11/2020 - VRT NWS)
  Opnieuw heeft een orkaan zware schade aangericht en mensenlevens gekost op de Filipijnen. Er zijn zeker 53 doden en de orkaan raast nu over de Zuid-Chinese Zee naar Vietnam. Ook dat land is de voorbije maanden vaak geteisterd door stormgeweld en overstromingen.
  [naar artikel]
 46. Crisismanager Christiaan Decoster kwam terug uit pensioen voor coronacrisis en waarschuwt: “Derde golf zou rampzalig zijn” (29/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Hij is 69 en gepensioneerd, maar toch staat Christiaan Decoster in coronatijden aan het hoofd van een federale crisiscel. Hij reageert verbolgen op de kritiek dat de organisatie van onze gezondheidszorg levens heeft gekost. “Ik kan niet zeggen dat er veel vertraging is opgelopen door onze staatsstructuur.”
  [naar artikel]
 47. Tornado eist drie mensenlevens in Amerikaanse staat Mississippi (13/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De doortocht van een tornado door de Amerikaanse staat Misissippi heeft zondag het leven gekost aan zeker drie mensen. Dat melden Amerikaanse media.
  [naar artikel]
 48. ANALYSE. Boskamp: “Brazilië heeft veel energie gekost” (11/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ook tijdens het WK laat onze huisanalist Johan Boskamp zijn licht schijnen over prangende thema's. En zoals gewoonlijk neemt de Rotterdammer geen blad voor de mond.
  [naar artikel]
 49. Zweedse viroloog maakt bocht: vandaag zou onze aanpak zitten tussen wat Zweden heeft gedaan en de rest van wereld deed (03/06/2020 - VRT NWS)
  De architect van het Zweedse coronabeleid zou de zaken vandaag dan anders aanpakken. Anders Tegnell verkiest nu een model dat tussen de huidige aanpak van Zweden en die van de andere landen. Dat zei hij op de Zweedse radio. Tegnell vindt dat er te veel mensen in Zweden aan het coronavirus overleden zijn.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.