Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 April 2021
07:02 uur

Wil Europa het Spoetnik V-vaccin? 'De Russische vaccindiplomatie werkt van geen kanten'

Knack

07/04/2021 - 05:04

Spoetnik V mag dan een prima vaccin zijn, zegt Rob de Wijk, auteur van De slag om Europa, maar als instrument om de Russische soft power in Europa te vergroten, is het een slag in de lucht. 'De macht van Brussel is gigantisch, veel groter dan veel mensen denken.'


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vaccindiplomatie: Machtsbalans in de wereld verschuift onder invloed van Russisch en Chinees vaccin (03/03/2021 - Express)
  Door Arno Meijnen Terwijl de VS en Europa zich concentreren op het vaccineren van hun eigen bevolking, sturen China en Rusland miljoenen doses covid-19-vaccin naar landen over de hele wereld. Russische en Chinese coronavaccins stromen Europa binnen. Hongarije, Tsjechië, Slowakije en San Marino hebben al miljoenen doses van het Russische Spoetnik V-vaccin gekocht. Hoewel het […] The post Vaccindiplomatie: Machtsbalans in de wereld verschuift onder invloed van Russisch en Chinees vaccin appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Poetin, Merkel en Macron onderhandelen over inzet van Spoetnik-vaccin in Europa (31/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  De drie staatsleiders hebben dinsdag telefonisch vergaderd over het gebruik van het Russische Spoetnik-V vaccin, dat meldt het Kremlin woensdag. Uit een verklaring blijkt dat ze het hadden over een mogelijke levering van het vaccin en een gezamenlijke productie.
  [naar artikel]
 3. Rusland biedt EU eigen Spoetnik-vaccin aan, Hongarije neemt ook Chinees vaccin (29/01/2021 - Knack)
  Wegens de bevoorradingsproblemen met coronavaccins in de Europese Unie, heeft Moskou vrijdag aangeboden om het Russische vaccin Spoetnik V in te zetten. Hongarije gaat ook in zee met het vaccin van de Chinese producent Sinopharm.
  [naar artikel]
 4. Franse burgemeester wil Russische Spoetnik V-vaccin bestellen (30/03/2021 - Express)
  Christian Estrosi, burgemeester van de Franse stad Nice, heeft aangegeven de inwoners van zijn stad te willen voorzien van het Russische vaccin Spoetnik V. Een daad van verzet, want buiten de wil van de EU-schikgodinnen om. Intussen laait de discussie in Frankrijk op: mág dat eigenlijk wel? Estrosi (Les Républicains) drukte zijn wens uit in […] The post Franse burgemeester wil Russische Spoetnik V-vaccin bestellen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 5. Makers Spoetnik-vaccin eisen excuses van Europa na opmerking over “Russische roulette” (10/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  De makers van het Russische coronavaccin Spoetnik V eisen verontschuldigingen van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Topvrouw Christa Wirthumer-Hoche had geadviseerd het middel niet via een spoedprocedure goed te keuren. Ze vergeleek dat met “Russische roulette”.
  [naar artikel]
 6. Is Russisch vaccin dé oplossing voor vaccinatiepuzzel? Dit weten we erover en deze Europese leiders worden gretiger om Spoetnik te gaan gebruiken (03/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Toen Rusland in augustus vorig jaar de eerste opzienbarende resultaten van het Spoetnik-vaccin bekendmaakte, werd er in de EU nog schamper gereageerd. Maar nu het middel daadwerkelijk voor 91,6 procent effectief blijkt te zijn tegen het coronavirus én de EU met bevoorradingsproblemen kampt, gaan er steeds meer stemmen op om het Russische vaccin in Europa daadwerkelijk te gaan inzetten. Kan Spoetnik de redding betekenen voor de Europese tekorten? Dit weten we over het bewuste vaccin. En deze prominente Europese leiders maken een opening om Spoetnik te gaan gebruiken.
  [naar artikel]
 7. Russische roulette met coronavaccin (20/08/2020 - Apache)
  Spoetnik V. Dat is de symbolisch gekozen naam van het nieuwe vaccin waarmee de Russische overheid Covid-19 wil bestrijden. Wetenschappers wereldwijd fronsen echter de wenkbrauwen bij de wijze waarop het vaccin het daglicht zag. Het werd in een recordtempo ontwikkeld, uitgebreide testresultaten ontbreken en een belangrijke testfase werd overgeslagen. Of het vaccin ook effectief werkt
  [naar artikel]
 8. Wat het Kremlin niet zegt over het Spoetnik V-vaccin (29/03/2021 - Express)
  Rusland heeft met veel tamtam zijn vaccin van eigen bodem, Spoetnik V, in Latijns-Amerika en Afrika, en zelfs in sommige landen in Europa aan de man gebracht. Het Kremlin noemde het vaccin een oplossing voor tekorten over de hele wereld. Waar het monddood over blijft is een jammerlijk trage vaccinatie-uitrol in Rusland zelf en de […] The post Wat het Kremlin niet zegt over het Spoetnik V-vaccin appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 9. Russen eisen excuses van Europa voor ‘Russische roulette’-uitspraak over Spoetnik-V-vaccin (09/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De makers van het Russische coronavaccin Spoetnik-V eisen een excuus van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Topvrouw Christa Wirthumer-Hoche van het EMA had Europese landen geadviseerd het middel niet via een spoedprocedure zelf goed te keuren in afwachting van een Europese beslissing. Ze vergeleek dat met "Russische roulette".
  [naar artikel]
 10. Makers van Russisch Spoetnik V-vaccin woedend over “bevooroordeelde” EU-commissaris (22/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  De makers van het Russische coronavaccin Spoetnik V hebben eurocommissaris Thierry Breton er maandag van beschuldigd “bevooroordeeld” te zijn. De Franse eurocommissaris voor de Interne Markt zei zondag dat de Europese Unie het Russische vaccin “niet nodig” heeft.
  [naar artikel]
 11. Wat moet de EU doen met het efficiënte Russische Spoetnik V vaccin? (15/02/2021 - VRT NWS)
  In het Kremlin zijn vermoedelijk meerdere champagneflessen ontkurkt toen het gereputeerde Britse The Lancet publiceerde dat het Russische Spoetnik V-vaccin een effectiviteit heeft van meer dan 91 procent. De Europese Unie staat nu voor een moeilijke keuze: Het Russisch vaccin toelaten en gebruiken om de tekorten binnen de EU op te vangen of het laten liggen uit angst dat anders de afhankelijkheid van de lastige buur Rusland te groot wordt?
  [naar artikel]
 12. Zal het Russische Spoetnik V het gat dat AstaZeneca achterlaat in Europa vullen? (16/03/2021 - Express)
  Steeds meer EU-regeringen overwegen gesprekken met de ontwikkelaars van Spoetnik V voor het verkrijgen van vaccins. Dat vertelt een ambtenaar die namens de EU met vaccinproducenten onderhandelt aan persagentschap Reuters. Achter de schermen zou de EU zich wenden tot Moskous Spoetnik V-shot in een poging om het stotterende vaccinatieprogramma voor zijn 450 miljoen inwoners weer […] The post Zal het Russische Spoetnik V het gat dat AstaZeneca achterlaat in Europa vullen? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 13. Duitsers passeren Europa en kopen in grootste geheim Russisch Spoetnik V-vaccin (08/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Ondanks alle politieke strijd kopen de Duitsers het Russische vaccin Spoetnik V in. De deelstaat Beieren heeft in het grootste geheim een contract afgesloten. En ook federaal minister van Gezondheid Jens Spahn zinspeelt op een dergelijke mogelijkheid en gaat ­– zonder de EU – direct met Moskou praten.
  [naar artikel]
 14. 'De Europese Unie heeft Spoetnik V nodig' (02/04/2021 - Knack)
  Kirill Dmitriyev is de man die het Russische vaccin Spoetnik V wereldwijd verkoopt en hij kreeg het al drie keer toegediend. 'Misschien was de naam een vergissing.'
  [naar artikel]
 15. Ineens lijkt Spoetnik V, dat Russische coronavaccin, zo gek nog niet. Kunnen wij dat ook bestellen? (04/02/2021 - De Morgen)
  Plots is er in de EU belangstelling voor het Russische vaccin. Na problemen met het eigen programma en een bemoedigende publicatie (effectiviteit: 92 procent) in het medische vakblad The Lancet lijkt Spoetnik V zo gek nog niet.
  [naar artikel]
 16. Ook Duitsland wil Spoetnik V-vaccin bestellen (08/04/2021 - Express)
  Berlijn is van plan om met Moskou te praten over de aankoop van doses van het Russische vaccin tegen het coronavirus. De voorwaarde blijft wel dat het wordt goedgekeurd door de Europese regelgevende instanties, aldus minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU). Frappant: Spahn meldde aan de publieke omroep WDR dat Duitsland bereid is om het […] The post Ook Duitsland wil Spoetnik V-vaccin bestellen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 17. Europa start met de beoordeling van het Russische coronavaccin Spoetnik V (04/03/2021 - Express)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is gestart met de beoordeling van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Bij een positieve evaluatie kan een formele goedkeuringsaanvraag worden ingediend. De zogenaamde ‘rolling review’ is de laatste stap voordat er een formele goedkeuringsaanvraag kan worden ingediend. Door het opstarten van de evaluatie zou het minder lang dan normaal moeten duren […] The post Europa start met de beoordeling van het Russische coronavaccin Spoetnik V appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. EMA-experten op bezoek in Moskou voor onderzoek naar Spoetnik (12/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Experten van het Europees geneesmiddelenbureau EMA hebben twee ziekenhuizen in de Russische hoofdstad Moskou bezocht om na te gaan hoe de klinische proeven voor het Russische coronavaccin Spoetnik-V zijn uitgevoerd. Dat bericht het Russische persagentschap Interfax maandag op basis van anonieme bronnen. De EMA-deskundigen zouden nu ook productiefaciliteiten van het vaccin bezoeken.
  [naar artikel]
 19. Rusland heeft akkoorden voor productie Spoetnik V in enkele Europese landen (15/03/2021 - De Standaard)
  Het Russische investeringsfonds RDIF, verantwoordelijk voor de financiering en marketing van het vaccin Spoetnik V, heeft akkoorden aangekondigd voor de productie van het vaccin met ondernemingen in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland.
  [naar artikel]
 20. Rusland heeft akkoorden voor productie Spoetnik V in enkele Europese landen (15/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Russische investeringsfonds RDIF, verantwoordelijk voor de financiering en marketing van het vaccin Spoetnik V, heeft akkoorden aangekondigd voor de productie van het vaccin met ondernemingen in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland.
  [naar artikel]
 21. Poetin heeft zijn nieuwe Spoetnik: een coronavaccin (11/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Rusland heeft als eerste een vaccin tegen het coronavirus laten registreren. Het zal ‘Spoetnik V’ heten. Of het werkt, is twijfelachtig. Het dient vooral om het Kremlin een boost te geven.
  [naar artikel]
 22. Hongarije keurt al eerste EU-land Russisch vaccin goed (21/01/2021 - Express)
  Hongarije heeft als eerste land in de Europese Unie het gebruik van het Russische Spoetnik V-vaccin goedgekeurd. Daarmee omzeilt Boedapest het Europees Medicijnagentschap. Premier Viktor Orbán bevestigt dat zowel het Russische coronavaccin Spoetnik V als het Oxford-AstraZeneca-vaccin groen licht hebben gekregen van het Hongaarse medicijnagentschap. Daarmee omzeilt Boedapest het Europees Medicijnagentschap (EMA), dat de vaccins […] The post Hongarije keurt al eerste EU-land Russisch vaccin goed appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 23. Makers Spoetnik-coronavaccin eisen excuses van Europa na “ongepaste” opmerking: “Russische roulette” (10/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  De makers van het Russische coronavaccin Spoetnik V eisen verontschuldigingen van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Topvrouw Christa Wirthumer-Hoche had geadviseerd het middel niet via een spoedprocedure goed te keuren. Ze vergeleek dat met “Russische roulette”.
  [naar artikel]
 24. Spoetnik-vaccin wordt te koop aangeboden voor 68 euro: duizenden Pakistanen in de rij (04/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Pakistan heeft een flinke run gezien op het Russische Spoetnik-vaccin. Dat werd dit weekend voor het eerst in de vrije verkoop aangeboden in het land. Duizenden Pakistani stonden in de rij om zich tegen betaling te laten inenten tegen het coronavirus. In de zuidelijke metropool Karachi was de voorraad op veel prikposten al op.
  [naar artikel]
 25. Beieren koopt 2,5 miljoen Russische Spoetnik-vaccins (08/04/2021 - De Tijd)
  02:30 Beieren heeft een voorlopig contract onderhandeld voor de levering van 2,5 miljoen dosissen van het Spoetnik V-vaccin. De deal houdt in dat de productie ervan deels in de Duitse deelstaat zal gebeuren...
  [naar artikel]
 26. ‘Russisch vaccin Spoetnik V voor meer dan 91% effectief’ (02/02/2021 - De Morgen)
  Het vaccin Spoetnik V, waarover Rusland was beschuldigd van een gebrek aan transparantie, is 91,6 procent effectief tegen symptomatische vormen van Covid-19.
  [naar artikel]
 27. Russisch vaccin is betrouwbaar maar geen wondermiddel voor de wereld (24/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  De vraag naar Spoetnik V is groot, ook binnen de EU. Dat ook Europese regeringen naar het Russische vaccin lonken, wekt de indruk dat de uitrol mijlenver voorloopt op internationale tegenhangers. Dat is onterecht.
  [naar artikel]
 28. Geneesmiddelenregulator EU trekt naar Rusland om Spoetnik V-productie te monsteren (27/03/2021 - Express)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) bereidt een missie naar Rusland voor om er de productiefaciliteiten van het coronavaccin Spoetnik V te inspecteren. Dat heeft EMA-directeur Emer Cooke bevestigd in het Europees Parlement. Ook plaatsen waar het Russische vaccin wordt toegediend, zullen worden bezocht. Vorige maand startte het EMA een ‘rolling review’ van Spoetnik V. Daarmee wordt […] The post Geneesmiddelenregulator EU trekt naar Rusland om Spoetnik V-productie te monsteren appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 29. San Marino bestelt uit nood Russisch vaccin (03/03/2021 - De Morgen)
  San Marino is het wachten op de EU en buurland Italië zat. Het ministaatje heeft besloten het Russische vaccin Spoetnik-V in te kopen.
  [naar artikel]
 30. Europa lonkt nu toch naar Russisch vaccin (08/02/2021 - De Morgen)
  De argwaan tegenover het Russische coronavaccin slinkt met de dag. Mits groen licht van het Europees Geneesmiddelenagentschap, dat met de Russen overlegt, haalt de EU Spoetnik V maar best in huis, zeggen ook Belgische experts.
  [naar artikel]
 31. Ook het Russische vaccin is 90 procent effectief, maar Rusland krijgt het niet geproduceerd (10/11/2020 - Express)
  Ook het Russische Spoetnik V-vaccin tegen Covid-19 is meer dan 90 procent effectief. Dat zei een vertegenwoordiger van het Russische... The post Ook het Russische vaccin is 90 procent effectief, maar Rusland krijgt het niet geproduceerd appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 32. Oefenden Russische onderzoekers druk uit op proefpersonen? EMA voert ethisch onderzoek naar Spoetnik-vaccin (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) begint volgende week met een onderzoek naar de klinische proeven in de ontwikkeling van het Russische coronavaccin Spoetnik-V, meldt de Britse krant Financial Times woensdag. De toezichthouder wil weten of de proeven op ethische wijze zijn uitgevoerd en of daarbij internationale klinische en wetenschappelijke richtlijnen in acht zijn genomen.
  [naar artikel]
 33. Kremlin klaagt over campagne tegen Russisch vaccin (16/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Kremlin heeft “een egoïstische campagne” veroordeeld die zich richt tegen het Russische coronavaccin Spoetnik-V. Regeringswoordvoerder Dmitry Peskov noemde geen namen, maar hij reageerde op een vraag over Amerikaanse pogingen Brazilië ervan te weerhouden het vaccin te kopen.
  [naar artikel]
 34. Rusland halveert prijs Spoetnik-vaccin (25/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland halveert in eigen land de prijs van het Spoetnik V-vaccin. Dat meldt de Telegraaf. De twee dosissen zullen in totaal 866 roebel of 9,50 euro kosten. “De korting komt er door het optimaliseren van het productieproces”, zegt handelsminister Denis Mantoerov.
  [naar artikel]
 35. Russisch vaccin is “goed nieuws voor de mensheid” (05/02/2021 - Metro)
  Het succes van het Russische coronavaccin is “goed nieuws voor de mensheid”. Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell vrijdag in Moskou gezegd. Hij sprak de hoop uit dat het vaccin spoedig ook in Europa kan ingezet worden. “Dit is goed nieuws voor de mensheid, want we krijgen meer middelen om de pandemie te bestrijden”, zo feliciteerde Borrell de Russische buitenlandminister en gesprekspartner Sergej Lavrov. Die felicitatie kwam er nadat bleek dat het Russische vaccin Spoetnik V een effectiviteit van 91,6% tegen de symptomatische vormen van COVID-19 heeft. Certificaat “Ik hoop dat het Europese Geneesmiddelenagentschap in staat zal zijn om de doeltreffendheid van het vaccin te certificeren, om het ook te gebruiken in lidstaten van de Europese Unie”, zei Borrell. Hij merkte op dat Europa wordt geconfronteerd met “een tekort” en een nieuwe aanvoerlijn zou begroeten. Tot dusver heeft enkel Hongarije via een noodprocedure beperkte doses van het Russische vaccin ontvangen. Lavrov meldde dat “verscheidene landen” in de Europese Unie “belangstelling hebben getoond om het vaccin op hun grondgebied te produceren”. Ook met de Verenigde Staten zijn er volgens hem “contacten” om te bekijken of het mogelijk is om “samen op te treden”. Lees ook: Een op de drie Belgen wil vaccin om op vakantie te kunnen gaan Het bericht Russisch vaccin is “goed nieuws voor de mensheid” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. EU haalt Russisch vaccin Spoetnik V maar best in huis, zeggen ook Belgische experts (08/02/2021 - De Morgen)
  De argwaan tegenover het Russische coronavaccin slinkt met de dag. Mits groen licht van het Europees Geneesmiddelenagentschap, dat met de Russen overlegt, haalt de EU Spoetnik V maar best in huis, zeggen ook Belgische experts.
  [naar artikel]
 37. EU haalt Russisch vaccin Spoetnik V maar best in huis, zeggen ook Belgische experts (08/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De argwaan tegenover het Russische coronavaccin slinkt met de dag. Mits groen licht van het Europees Geneesmiddelenagentschap, dat met de Russen overlegt, haalt de EU Spoetnik V maar best in huis, zeggen ook Belgische experts in De Morgen.
  [naar artikel]
 38. EMA bevestigt missie naar Rusland voor inspectie productiesites Spoetnik V (23/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) bereidt een missie naar Rusland voor om er de productiefaciliteiten van het coronavaccin Spoetnik V te inspecteren. Dat heeft EMA-directeur Emer Cooke dinsdag bevestigd in het Europees Parlement. Ook plaatsen waar het Russische vaccin wordt toegediend, zullen worden bezocht.
  [naar artikel]
 39. Hoe goed werkt het AstraZeneca-vaccin? Waarom werd het goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk, maar niet in Europa? Alles wat we tot nu weten (30/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In het Verenigd Koninkrijk werd het AstraZeneca/Oxford-vaccin als tweede goedgekeurd door de autoriteiten, terwijl het voorlopig nog niet toegelaten is in Europa. Hoe komt dat? Hoe werkt het vaccin eigenlijk? En hoe goed werkt het?
  [naar artikel]
 40. Russisch vaccin ‘Spoetnik V’ is middelpunt van nieuwe rel (21/09/2020 - De Morgen)
  De soap rond het Russische coronavaccin lijkt compleet. Een aantal weken nadat president Poetin vol trots bekend had gemaakt dat ‘zijn’ vaccin als eerste een voorlopige goedkeuring had ontvangen, zeggen internationale wetenschappers dat de data over effectiviteit en veiligheid zijn vervalst.
  [naar artikel]
 41. Russisch vaccin ‘Spoetnik V’ middelpunt van nieuwe rel (21/09/2020 - De Morgen)
  De soap rond het Russische coronavaccin lijkt compleet. Een aantal weken nadat president Poetin vol trots bekend had gemaakt dat ‘zijn’ vaccin als eerste een voorlopige goedkeuring had ontvangen, zeggen internationale wetenschappers dat de data over effectiviteit en veiligheid zijn vervalst.
  [naar artikel]
 42. Poetin pompte immens veel geld in wetenschappelijk onderzoek. Zien we met Spoetnik V het resultaat? (09/02/2021 - Express)
  Het Russische Spoetnik V-vaccin – en zeker hoe goed het blijkt te werken – lijkt uit de lucht te komen vallen. We associëren Rusland niet echt meer met een wetenschappelijk powerhouse. Na de val van de Sovjet-Unie stortte de financiering voor de wetenschap in en stroomden onderzoekers naar het Westen. Maar Vladimir Poetin heeft de […] The post Poetin pompte immens veel geld in wetenschappelijk onderzoek. Zien we met Spoetnik V het resultaat? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 43. “Akkoord over productie Spoetnik-V in vier EU-landen” (09/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische coronavaccin Spoetnik-V wordt mogelijk in vier EU-landen geproduceerd. De topman van het Russische investeringsfonds RDIF claimt deals te hebben gesloten met productielocaties in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland om het middel tegen Covid-19 te maken.
  [naar artikel]
 44. Makers van Russisch vaccin eisen excuses van toezichthouder EU (09/03/2021 - De Morgen)
  De makers van het Russische coronavaccin Spoetnik V eisen verontschuldigingen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Christa Wirthumer-Hoche van het EMA had geadviseerd het middel alvast niet via een spoedprocedure goed te keuren. Ze vergeleek dat met ‘Russische roulette’.
  [naar artikel]
 45. Europa evalueert nu toch Russisch coronavaccin Spoetnik V (04/03/2021 - Metro)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) start met de evaluatie van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Een zogenaamde ‘rolling review’ is de laatste stap voordat er een formele goedkeuringsaanvraag kan worden ingediend. De beslissing van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het EMA is gebaseerd op voorlopige resultaten van laboratoriumstudies en vroege klinische proeven bij mensen. Daaruit blijkt dat het vaccin de aanmaak van antilichamen en immuuncellen opwekt tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Het EMA zal die gegevens nu beoordelen van zodra ze beschikbaar worden gemaakt. Eens er voldoende informatie voorhanden is, kan dan een formele aanvraag worden ingediend. Door het opstarten van de evaluatie zou het minder lang dan normaal moeten duren om een eventuele marktaanvraag te beoordelen. De eindbeoordeling ligt bij de Europese Commissie, al is dat meestal maar een formaliteit. Het Spoetnik V-vaccin is, net als dat van Oxford/AstraZeneca, een zogenaamd virale vector vaccin. Het maakt met andere woorden gebruik van een al gekend virus waaraan een antigeen (spike-eiwit) of genetische code van een antigeen is toegevoegd. Bij Spoetnik V gaat het om twee verschillende adenovirussen (Ad26 en Ad5), die allebei in een aparte dosis worden toegediend. Deze zorgen ervoor dat lichaamscellen het spike-eiwit aanmaken en de natuurlijke verdedigingsmechanismen getriggerd worden. Dosissen beschikbaar vanaf juni Meteen na de aankondiging van het EMA toonde Rusland zich al bereid om, indien het vaccin wordt goedgekeurd, vanaf juni dosissen beschikbaar te stellen om 50 miljoen Europeanen in te enten. Dat deelde Kirill Dmitriev, de directeur van het Russische investeringsfonds RDIF dat betrokken is bij de financiering van het vaccin, mee in een communiqué. Hongarije en Slovakije hebben, buiten het EMA om, al doses van het vaccin besteld. Ook Kroatië zou dat willen doen. Uit een publicatie in The Lancet begin februari bleek dat het Russische coronavaccin een effectiviteit van 91,6% bood tegen symptomatische vormen van COVID-19. Johnson & Johnson Tot nog toe heeft het EMA drie vaccins goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie: Pfizer/BioNTech, Moderna en Oxford/AstraZeneca. Op 11 maart spreekt het zich uit over een vierde vaccin, dat van Johnson & Johnson. Daarnaast loopt bij het Europese Geneesmiddelenbureau ook al een rolling review voor de vaccins van Novavax en CureVac. Lees ook : Russisch vaccin is “goed nieuws voor de mensheid” Het bericht Europa evalueert nu toch Russisch coronavaccin Spoetnik V verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Hoe werkt een vaccin? (23/05/2020 - VRT NWS)
  Heel de wereld is op zoek naar een vaccin tegen het corona-virus. Een vaccin moet voorkomen dat we de ziekte COVID-19 krijgen. Maar hoe werkt een vaccin nu eigenlijk?
  [naar artikel]
 47. Rusland geeft eerste coronavaccin de naam “Spoetnik V” (11/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het coronavaccin dat Rusland dinsdag heeft laten registreren, zal “Spoetnik V” heten. Dat meldt de Russische staatstelevisie dinsdag. De naam is een verwijzing naar de Sovjet-satelliet Spoetnik, in 1957 de eerste satelliet die ooit in een baan om de Aarde werd gebracht.
  [naar artikel]
 48. “Bemoedigende” eerste resultaten Russisch vaccin (05/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Rusland heeft details bekendgemaakt van het Russische coronavaccin “Spoetnik-V” tegen het coronavirus. Het heeft tot antilichamen geleid bij alle 76 deelnemers aan de eerste twee testfases. Tegelijk zijn er geen ernstige bijwerkingen opgetreden, aldus de Russische wetenschappers. De voorlopige resultaten zijn vrijdag gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet. Experten verwelkomen voorzichtig de resultaten, maar stellen wel dat de testgroep klein is.
  [naar artikel]
 49. Hongarije keurt als eerste EU-land Russisch vaccin goed (21/01/2021 - De Tijd)
  17:59 Hongarije heeft donderdag het gebruik van het Russische coronavaccin Spoetnik V goedgekeurd. Het wacht het fiat van de Europese geneesmiddelenwaakhond niet af.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.