Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 April 2021
06:54 uur

‘Goede huisvader’ verdwijnt uit burgerlijk recht

De Standaard

07/04/2021 - 11:48

In het gemoderniseerde Burgerlijk Wetboek, waarover de Kamer zich momenteel buigt, wordt de notie ‘goede huisvader’ vervangen door het genderneutrale ‘voorzichtig en redelijk persoon’.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. “Goede huisvader” verdwijnt uit burgerlijk recht, in de plaats komt modern en genderneutraal begrip (08/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het begrip “goede huisvader” wordt in het Burgerlijk Wetboek vervangen door het modernere en genderneutrale “voorzichtig en redelijk persoon”. Dat meldt De Standaard.
  [naar artikel]
 2. “Goede huisvader” vervangen in Burgerlijk Wetboek voor genderneutrale “voorzichtig en redelijk persoon” (08/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  In het gemoderniseerde Burgerlijk Wetboek, waarover de Kamer zich momenteel buigt, wordt de notie “goede huisvader” vervangen door “voorzichtig en redelijk persoon”.
  [naar artikel]
 3. ‘Goede huisvader’ geschrapt uit Wetboek wegens niet genderneutraal (08/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  In het gemoderniseerde Burgerlijk Wetboek, waarover de Kamer zich momenteel buigt, wordt de notie ‘goede huisvader’ vervangen door ‘voorzichtig en redelijk persoon’.
  [naar artikel]
 4. IJkingsproef burgerlijk ingenieur goede voorspeller studieresultaten (19/02/2019 - VRT NWS)
  Wie goed scoort op de ijkingsproef burgerlijk ingenieur heeft goede slaagkansen om de studie succesvol te doorlopen. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Universitaire Raad (VLIR). Vanaf vorig jaar is de niet-bindende toelatingsproef voor burgerlijk ingenieur verplicht.
  [naar artikel]
 5. IJkingstoets burgerlijk ingenieur goede voorspeller voor later studiesucces (19/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een goede score op de ijkingstoets burgerlijk ingenieur heeft een voorspellende waarde voor het verdere studiesucces. Dat blijkt uit een nieuw...
  [naar artikel]
 6. De goede huisvader (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 7. IJkingstoets burgerlijk ingenieur goede voorspeller voor later studiesucces (19/02/2019 - De Standaard)
  Meer dan driekwart van de studenten burgerlijk ingenieur die een hoge score halen op de ijkingstoets, slaagt na het eerste jaar en haalt binnen drie jaar het bachelordiploma. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (Vlir).
  [naar artikel]
 8. Leraren en burgerlijk ingenieurs moeten verplicht toelatingsproef afleggen (12/01/2018 - De Standaard)
  Vanaf volgend academiejaar zullen hogeschool studenten die leraar willen worden, en universiteitsstudenten die studeren voor burgerlijk ingenieur of burgerlijk ingenieur-architect, zich pas kunnen inschrijven na deelname aan een niet-bindende toelatingsproef.
  [naar artikel]
 9. IJkingstoets burgerlijk ingenieur goede voorspeller van later studiesucces (19/02/2019 - De Morgen)
  Het resultaat van de ijkingstoets burgerlijk ingenieur heeft wel degelijk een voorspellende waarde voor het latere studiesucces. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad). Daarmee lijkt het nut van de proef bewezen: wie een hoge score haalt op de proef, heeft beduidend meer slaagkansen daarna.
  [naar artikel]
 10. Verplichte ijkingstoets voor burgerlijk ingenieurs (19/04/2018 - VRT NWS)
  Vanaf volgend academiejaar wordt de ijkingstoets voor de opleiding tot burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur architect verplicht, maar niet bindend. Een ijkingstoets peilt of je voldoende bagage hebt om aan een wetenschappelijke richting aan de universiteit te beginnen. Sinds 2013 kan je ze vrijblijvend doen.  
  [naar artikel]
 11. Helmvrouw, voetbaltrainer en keurige huisvader: dit zijn de Nederlandse relschoppers (07/02/2021 - De Morgen)
  De avondklok leidde tot een ravage op straat in Nederland. Wat bezielde de relschoppers en wat is hun achtergrond? Uit rechtszaken en persoonlijke gesprekken ontstaat een gevarieerd beeld. Van de notoire herrieschopper tot de keurige huisvader met kinderen die plots ontspoort.
  [naar artikel]
 12. Burgerlijk Wetboek krijgt update: “Sprong van 200 jaar” (30/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het hoofdstuk verbintenissenrecht in het Burgerlijk Wetboek krijgt een update. De federale ministerraad zette daarvoor vrijdag het licht op groen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) schrapt de bepalingen over poorten, muren, grachten, wallen, vestigingen en lijfsdwang. “Het Burgerlijk Wetboek maakt een sprong van 200 jaar.”
  [naar artikel]
 13. Preview: (07/03/2017 - De Tijd)
  15:25 De markt verwacht geen spectaculaire veranderingen in de cijfers van het goede huisvader- en dividendaandeel dat Bpost is. Om een positieve koersreactie te veroorzaken, zullen de resultaten een stuk b...
  [naar artikel]
 14. Van eigenares van een escortbureau tot keurige huisvader met kinderen: dit zijn de Nederlandse relschoppers (07/02/2021 - De Morgen)
  De avondklok leidde tot een ravage op straat in Nederland. Wat bezielde de relschoppers en wat is hun achtergrond? Uit rechtszaken en persoonlijke gesprekken ontstaat een gevarieerd beeld. Van de notoire herrieschopper tot de keurige huisvader met kinderen die plots ontspoort.
  [naar artikel]
 15. 1.300 studenten nemen aan KUL deel aan verplichte ijkingstoets burgerlijk ingenieur (02/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Zo’n 1.300 studenten hebben maandagmorgen aan de KU Leuven deelgenomen aan de ijkingstoetsen voor burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect. De deelname is voor het eerst verplicht om zich te kunnen inschrijven voor die studierichtingen. Het resultaat is niet bindend. Ook wie niet slaagde, kan zich nog inschrijven.
  [naar artikel]
 16. Brussels Airport veilt beschadigde kunst (27/02/2018 - De Tijd)
  22:07 Brussels Airport was niet zo’n goede huisvader voor zijn kunstcollectie, die eind maart wordt geveild voor het goede doel. Twee werken zijn beschadigd en de archieven van de verzameling zijn spoorloos...
  [naar artikel]
 17. "Zijn kaartenhuisje dreigde in elkaar te storten": 'brave huisvader' die minnares vermoordde riskeert 25 jaar cel (16/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Voor de buitenwereld leek Jan R. (54) een brave huisvader, in realiteit was hij een player eerste klas. Zijn vrouw waarmee hij 24 jaar getrouwd...
  [naar artikel]
 18. Operatie Huisvader: "Strijken is een deel van mijn missie" (18/01/2018 - VRT NWS)
  Steven maakte jarenlang deel uit van de elitetroepen van het Belgisch Leger. Tot op een dag niets nog lukte. De diagnose van de artsen: een posttraumatische stressstoornis. Steven werd op non-actief geplaatst. Zijn nieuwe missie: huisvader. 
  [naar artikel]
 19. Trouwzaal of kasteel?: “Laat koppels locatie voor burgerlijk huwelijk zelf kiezen” (16/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  In het Nederlands-Limburgse Sittard-Geleen, mogen koppels vanaf 1 januari voor de wet trouwen op een locatie naar keuze. Ook wie het huwelijk voltrekt, mag het koppel vrij kiezen. Opa, een buurman of een vriend, zolang er een gemeentelijke ambtenaar op toeziet, is het huwelijk officieel. “In ons land zijn de federale wetten rond het burgerlijk huwelijk heel strak”, zegt Marino Keulen, burgemeester van Lanaken. “Ik zou het een goede zaak vinden als de regels versoepelen.”
  [naar artikel]
 20. Aan tafel met een burgerlijk ingenieur: “Het is een goed loon natuurlijk” (30/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een burgerlijk ingenieur kan net zoals z’n industriële broertje in heel wat sectoren terechtkomen, zoals de bouw, de metaalsector of de...
  [naar artikel]
 21. Vanaf dit jaar verplichte ijkingstoets (maar géén toelatingsexamen) voor burgerlijk ingenieurs (19/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vanaf 2018 moeten studenten die willen starten in de opleiding burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect vooraf verplicht de ijkingstoets afleggen. Deze nieuwe maatregel geldt voor alle universiteiten in Vlaanderen. De ijkingstoets vindt dit jaar plaats op 2 juli (inschrijven kan tot 8 juni) en de tweede zittijd is op 1 september (inschrijven kan tot 10 augustus). Het resultaat van de toets is niet bindend.
  [naar artikel]
 22. 5 vragen aan een burgerlijk ingenieur: "Je moet snel bewijzen wat je waard bent” (30/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een burgerlijk ingenieur kan net zoals z’n industriële broertje in heel wat sectoren terechtkomen, zoals de bouw, de metaalsector of de...
  [naar artikel]
 23. Kruimeldief wil burgerlijk ingenieur worden: “Mijn moeder kan eindelijk trots op me zijn” (15/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  “School is niets voor mij. Ik kap ermee”, zei Habbib Henia (19) anderhalf jaar geleden. Na een coachingprogramma van YAR studeert hij vandaag voor burgerlijk ingenieur.
  [naar artikel]
 24. Limburgse kruimeldief wordt burgerlijk ingenieur: “Mijn moeder kan eindelijk trots op me zijn” (13/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  “School is niets voor mij. Ik kap ermee”, zei Habbib Henia (19) anderhalf jaar geleden. Na een coachingprogramma van YAR studeert hij vandaag voor burgerlijk ingenieur.
  [naar artikel]
 25. Overleg rond brandveiligheid kathedralen Antwerpen en Mechelen: "Als goede huisvader moet je zorgzaam zijn” (16/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Antwerpse provinciebestuur wil na de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs met de verschillende bevoegde diensten overleg plegen over...
  [naar artikel]
 26. Slachthuis reageert: “We worden gegijzeld door stemmingmakerij. Er staan 350 jobs en indirect mensenleed op het spel” (24/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  “Op dit moment wordt het slachthuis gegijzeld door een stemmingmakerij en liggen er 350 directe jobs en nog veel meer indirect mensenleed in de weegschaal”, stelt Exportslachthuis Tielt vrijdag in een persmededeling. Het bedrijf reageert zo op de verontwaardiging die opsteeg door een schokkend filmpje van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, waarin te zien is hoe varkens zwaar worden mishandeld. Het bedrijf erkent dat er fouten werden gemaakt, somt de maatregelen op die het al genomen heeft en vraagt “als goede huisvader de kans om de fouten recht te zetten”.
  [naar artikel]
 27. Een verlegen huisvader, stoere badboy of verrassende veertiger? Halfweg ‘The Bachelorette’ zijn dit de favorieten (25/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Precies in de helft zit Elke Clijsters (36) vanavond in haar zoektocht naar de ware. Zeven uit de kluiten gewassen kerels stuurde ze al huiswaarts, acht heren blijven over. Wij plozen elke 'Bachelorette'-minuut nog eens uit en kwamen uit bij vier ultieme kanshebbers in de strijd om haar hart. Van een verlegen huisvader over twee badboys tot een verrassende veertiger.
  [naar artikel]
 28. Aangereden jongetje springt moeiteloos recht en verdwijnt zonder ook maar één spoor achter te laten (29/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een onbekend jongetje werd dinsdag aangereden in Brooklyn toen hij plots van tussen twee geparkeerde auto’s sprong, en werd met een harde smak op de weg gekatapulteerd. Hij veerde echter onmiddellijk weer recht en verdween daarna spoorloos.
  [naar artikel]
 29. Begrijp jij dat een levend kind toch "burgerlijk dood" kan zijn? (15/09/2017 - VRT NWS)
  De wet die gehandicapten moet beschermen tegen voogden met slechte intenties is drie jaar oud. De wet had goede bedoelingen, maar er loopt veel verkeerd.
  [naar artikel]
 30. Brave huisvader riskeert drie jaar opsluiting voor verkeersinbreuken (11/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Niet alleen zware jongens belanden jarenlang in de gevangenis, ook hardnekkige wanbetalers van verkeersboetes moeten soms lang de cel in. Zo eiste het openbaar ministerie dinsdag een jaar cel tegen Femih M., een medewerker van de Groendienst die wordt vervolgd voor het bezit van een vervalst rijbewijs en het autorijden, terwijl het recht tot sturen is vervallen.
  [naar artikel]
 31. Rector UA in reactie op UHasselt: “Wij willen opleiding burgerlijk ingenieur” (27/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Universiteit Hasselt vroeg vorige week nog twaalf nieuwe richtingen te mogen huisvesten in de komende tien jaar. Zoals burgerlijk ingenieur bouwkunde, bio-ingenieur, computerwetenschappen en een master geneeskunde. In reactie daarop wil UA-rector Herman Van Goethem ook een slag thuis halen.
  [naar artikel]
 32. Bal de la Rose: Pierre en Béatrice doen Albert en Charlène (heel) snel vergeten (20/03/2017 - De Redactie)
  Het jaarlijkse high society-event moest het met beduidend minder royals stellen. Prins Albert paste als een goede huisvader op zijn tweeling, terwijl zijn echtgenote Charlène verplichtingen had in Oostenrijk.
  [naar artikel]
 33. Kiest Elke Clijsters voor verlegen huisvader, stoere badboy of verrassende veertiger? Halfweg ‘The Bachelorette’ zijn dit de favorieten (25/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Precies in de helft zit Elke Clijsters (36) vanavond in haar zoektocht naar de ware. Zeven uit de kluiten gewassen kerels stuurde ze al huiswaarts, acht heren blijven over. Wij plozen elke 'Bachelorette'-minuut nog eens uit en kwamen uit bij vier ultieme kanshebbers in de strijd om haar hart. Van een verlegen huisvader over twee badboys tot een verrassende veertiger.
  [naar artikel]
 34. 1.096 studenten in spe leggen een ijkingsproef af aan de Vlaamse universiteiten (31/08/2019 - VRT NWS)
  Vandaag leggen alles samen 1.096 universiteitsstudenten een zogenoemde ijkingsproef af aan de Universiteit Gent, de Universiteit Antwerpen, de KU Leuven en de VUB. In totaal worden ijkingstoetsen voor vijf verschillende richtingen georganiseerd. Deelname is alleen verplicht voor wie burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur-architect of diergeneeskunde wil studeren.
  [naar artikel]
 35. Wall Street recht de rug (16/03/2018 - De Tijd)
  17:22 Na een moeizame week recht Wall Street stilaan de rug. Op basis van goede economische data sturen beleggers de voornaamste indices in het groen.
  [naar artikel]
 36. Poorten, grachten en lijfsdwang uit het Burgerlijk Wetboek gehaald (30/03/2018 - Metro)
  Het hoofdstuk verbintenissenrecht in het Burgerlijk Wetboek krijgt een update. De federale ministerraad zette daarvoor vandaag het licht op groen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) schrapt de bepalingen over poorten, muren, grachten, wallen, vestigingen en lijfsdwang. “Het Burgerlijk Wetboek maakt een sprong van 200 jaar.” Het oude Burgerlijk Wetboek dateert nog van 1804, en is het oudste dat vandaag nog van toepassing is in ons land. Veel bepalingen zijn dan ook volledig achterhaald. Minister Geens werkt daarom aan een ‘Nieuw Burgerlijk Wetboek’. Eerder moderniseerde de minister al het erfrecht en het huwelijksvermogensrecht, nu zet de ministerraad het licht op groen voor een grondige hervorming van het algemeen verbintenissenrecht. Het gaat om het wettelijk kader voor alle overeenkomsten die mensen met elkaar aangaan, zoals het huren of kopen van een huis of wagen. Daarin wordt nu nog gesproken over poorten, muren, grachten, wallen en vestigingen. Bovendien is er een passage die bepaalt dat wanneer een schuldenaar gerechtelijke boedelafstand doet, hij van “lijfsdwang” wordt ontslaan. Die bepalingen worden geschrapt en aangepast aan de moderne tijdsgeest, met onder meer ruimte voor elektronische communicatie of nieuwe gezinsvormen, kondigt de minister aan. Een voorbeeld: vandaag moet een partij die door zijn tegenpartij bedrogen of gedwongen werd bij het sluiten van een overeenkomst, naar de rechter stappen als hij van het contract af wil. Zolang hij dat niet heeft gedaan, kan de tegenpartij nog altijd de uitvoering van de overeenkomst eisen. In de nieuwe wetten zal het volstaan om een aangetekende brief of mail te sturen aan de tegenpartij. “Dit is opnieuw een grote sprong naar het recht van morgen. De wetgeving moet toegankelijk, kenbaar en leesbaar gemaakt worden voor iedereen”, reageert Geens. bron: Belga Het bericht Poorten, grachten en lijfsdwang uit het Burgerlijk Wetboek gehaald verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Onze man gaat op zoek naar het vuurwerk in Antwerpen, maar dat verdwijnt in de mist: “Wat een sof!” (01/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Nieuwjaarsfestiviteiten in het centrum van Antwerpen lokten naar goede gewoonte een massa volk, maar de mist was helaas de spelbreker voor het beloofde vuurwerkspektakel, een jammerlijke sof. De Antwerpenaars lieten het amper aan hun hart komen en zetten 2020 op min of meer beschaafde wijze in. Onze man zette zijn kraag recht, trok een muts over zijn haar en trok de nacht in.
  [naar artikel]
 38. De federale regering stelt de beursgang van Belfius uit (10/09/2018 - Knack)
  De regering-Michel heeft 'als goede huisvader' beslist de beursgang van de staatsbank Belfius uit te stellen. Volgens premier Charles Michel is de tijd nog niet rijp en zijn de voorwaarden nog niet bevredigend om de operatie door te voeren.
  [naar artikel]
 39. Duitsers hebben ook op internet "recht om vergeten te worden" (27/11/2019 - VRT NWS)
  Duitsers die ooit veroordeeld zijn voor een misdaad maar de straf uitgezeten hebben, kunnen vanaf vandaag eisen dat hun naam "verdwijnt" op het internet. Dat heeft het grondwettelijk hof beslist. Met die uitspraak wil het grondwettelijk hof "het recht op vergeten op het internet" ondersteunen.
  [naar artikel]
 40. Klimaatacties worden radicaler: ‘rebellen’ krijgen training om “burgerlijk ongehoorzaam” te zijn (09/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  De klimaatacties zijn nog niet achter de rug. Meer nog, de klimaatbeweging kondigt radicalere acties aan: denk aan afgesloten straten en bezette kruispunten. De internationale groepering Extinction Rebellion traint 18-plussers zelfs om “burgerlijk ongehoorzaam” te zijn en met arrestaties om te gaan, komende zondag ook in Antwerpen. Afgelopen weekend hielden een vijftiental ‘rebellen’ een eerste kleine actie op de Meir.
  [naar artikel]
 41. 'Dominante vrouwen zijn geen goede rolmodellen' (12/04/2019 - De Morgen)
  Proximus-CEO Dominique Leroy (51) wilde eigenlijk voor burgerlijk ingenieur studeren, zoals haar vader. Maar ze haakte af toen ze zag dat ze aan de VUB de enige vrouwelijke studente zou zijn. 'Ik had toen nog niet het zelfvertrouwen om in een mannenclubje mijn plaats op te eisen.'
  [naar artikel]
 42. Vanaf dit jaar verplichte ijkingstoets voor burgerlijk ingenieurs (19/04/2018 - Metro)
  Vanaf 2018 moeten studenten die willen starten in de opleiding burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect vooraf verplicht de ijkingstoets afleggen. Deze nieuwe maatregel geldt voor alle universiteiten in Vlaanderen. De ijkingstoets vindt dit jaar plaats op 2 juli (inschrijven kan tot 8 juni) en de tweede zittijd is op 1 september (inschrijven kan tot 10 augustus). Het resultaat van de toets is niet bindend. Om de slaagcijfers in het eerste jaar burgerlijk ingenieur te verbeteren, startten KU Leuven, UGent en VUB in 2013 met de ijkingstoets. Die geeft toekomstige studenten een goed beeld van hun wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden en kennis in verhouding tot het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding. Studenten kunnen dan ontbrekende kennis en vaardigheden nog voor het begin van het academiejaar inhalen. Vanaf dit jaar wordt de toets verplicht voor de studierichtingen burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect. Alleen wie heeft deelgenomen aan de ijkingstoets zal zich voor academiejaar 2018-2019 kunnen inschrijven voor deze opleidingen. “Doordat de ijkingstoets vanaf nu verplicht is, kennen alle studenten hun startcompetenties bij aanvang van de studie”, zegt professor Tinne De Laet van de eenheid Studentenbegeleiding Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. “Toekomstige studenten hoeven niet te slagen voor de toets. Wie niet slaagt is nog steeds welkom aan de universiteit, maar de universiteiten zullen studenten kunnen verplichten om deel te nemen aan een remediëringstraject. Zo worden hun kennis en vaardigheden van bij de start van het academiejaar bijgeschaafd en lopen ze geen nodeloze achterstand op.” bron: Belga Het bericht Vanaf dit jaar verplichte ijkingstoets voor burgerlijk ingenieurs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Vanaf dit jaar verplichte ijkingstoets voor burgerlijk ingenieurs (19/04/2018 - Metro)
  Vanaf 2018 moeten studenten die willen starten in de opleiding burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect vooraf verplicht de ijkingstoets afleggen. Deze nieuwe maatregel geldt voor alle universiteiten in Vlaanderen. De ijkingstoets vindt dit jaar plaats op 2 juli (inschrijven kan tot 8 juni) en de tweede zittijd is op 1 september (inschrijven kan tot 10 augustus). Het resultaat van de toets is niet bindend. Om de slaagcijfers in het eerste jaar burgerlijk ingenieur te verbeteren, startten KU Leuven, UGent en VUB in 2013 met de ijkingstoets. Die geeft toekomstige studenten een goed beeld van hun wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden en kennis in verhouding tot het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding. Studenten kunnen dan ontbrekende kennis en vaardigheden nog voor het begin van het academiejaar inhalen. Vanaf dit jaar wordt de toets verplicht voor de studierichtingen burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect. Alleen wie heeft deelgenomen aan de ijkingstoets zal zich voor academiejaar 2018-2019 kunnen inschrijven voor deze opleidingen. “Doordat de ijkingstoets vanaf nu verplicht is, kennen alle studenten hun startcompetenties bij aanvang van de studie”, zegt professor Tinne De Laet van de eenheid Studentenbegeleiding Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. “Toekomstige studenten hoeven niet te slagen voor de toets. Wie niet slaagt is nog steeds welkom aan de universiteit, maar de universiteiten zullen studenten kunnen verplichten om deel te nemen aan een remediëringstraject. Zo worden hun kennis en vaardigheden van bij de start van het academiejaar bijgeschaafd en lopen ze geen nodeloze achterstand op.” bron: Belga Het bericht Vanaf dit jaar verplichte ijkingstoets voor burgerlijk ingenieurs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Walter Zinzen: 'Wat Francken en zijn geestverwanten doen is misdadig' (05/09/2017 - Knack)
  Een gesprek met journalist en auteur Walter Zinzen over tandeloze media, integratie en waarom we meer verontwaardiging nodig hebben. 'Je hebt niet het recht andere mensen het recht te ontzeggen ook een goede toekomst te zoeken.'
  [naar artikel]
 45. Vernietigend rapport van Amnesty International: “Rusthuisbewoners zijn in vergeetput beland” (16/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Het recht op gezondheidszorg, het recht op leven en het recht om niet gediscrimineerd te worden. Al deze mensenrechten zijn tijdens de eerste coronagolf in de woon-zorgcentra geschonden, zegt Amnesty International in een rapport. “De meest kwetsbare groep had het minst garantie op een goede gezondheidszorg en dat is onaanvaardbaar. Net tijdens een crisis zou dat andersom moeten zijn,” dixit directeur Wies De Graeve.
  [naar artikel]
 46. Vernietigend rapport van Amnesty International: “Rusthuisbewoners zijn in vergeetput beland” (16/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het recht op gezondheidszorg, het recht op leven en het recht om niet gediscrimineerd te worden. Al deze mensenrechten zijn tijdens de eerste coronagolf in de woon-zorgcentra geschonden, zegt Amnesty International in een rapport. “De meest kwetsbare groep had het minst garantie op een goede gezondheidszorg en dat is onaanvaardbaar. Net tijdens een crisis zou dat andersom moeten zijn,” dixit directeur Wies De Graeve.
  [naar artikel]
 47. NMBS reageert op rapport van Rekenhof: ‘Altijd als een goede huisvader gehandeld” (17/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Rekenhof heeft een vernietigend rapport afgeleverd over het verloop van de werken aan het Sint-Pietersstation. Die kosten nu al 200 miljoen euro meer dan ooit begroot, en zullen ook minstens 11 jaar langer dan voorzien duren. “Wij hebben altijd gehandeld in het belang van de reiziger", reageert de NMBS nu.
  [naar artikel]
 48. Wetsvoorstel om broers en zussen niet meer te scheiden blijft meningen verdelen (23/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een wetsvoorstel van DéFI dat het burgerlijk wetboek aanpast zodat broers en zussen het recht krijgen om samen op te groeien, ook na een scheiding van de ouders of na plaatsing in de jeugdhulp, blijft de meningen verdelen. Dat bleek vandaag in de Kamercommissie Justitie waar een hele dag hoorzittingen werden georganiseerd.
  [naar artikel]
 49. 1.300 studenten nemen aan KUL deel aan verplichte ijkingstoets burgerlijk ingenieur (02/07/2018 - Metro)
  Zo’n 1.300 studenten hebben vanmorgen aan de KU Leuven deelgenomen aan de ijkingstoetsen voor burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect. De deelname is voor het eerst verplicht om zich te kunnen inschrijven voor die studierichtingen. Het resultaat is niet bindend. Ook wie niet slaagde, kan zich nog inschrijven. “In de toets voor burgerlijk ingenieur testen we vooral wiskundige vaardigheden. Bij de kandidaten voor de opleiding burgerlijk ingenieur-architect wordt daarenboven nog het ruimtelijk inzicht getest”, zegt professor Tinne De Laet van de eenheid Studentenbegeleiding Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Er schreven zich dit jaar 85 procent meer studenten in dan vorig jaar toen de deelname niet verplicht was. De Laet vindt het een goede zaak dat de Vlaamse regering de deelname aan de toetsen als een verplichte voorwaarde heeft gesteld voor inschrijving voor de opleidingen. “Tot 2001 hadden we aan de KU Leuven een toelatingsexamen waarvan het resultaat bepaalde of je al dan niet mocht starten. Na de afschaffing hebben we gemerkt dat de slaagcijfers snel achteruitgingen. Sinds vijf jaar organiseren we daarom vrijwillige ijkingstoetsen”, aldus De Laet. “De slaagcijfers bij de 15 procent studenten die er niet aan deelnamen, waren echter opmerkelijk lager dan bij de anderen. We konden ze ook niet bereiken met feedback en met ons aanbod van een zomercursus van een week wiskunde.” In de twee vermelde studierichtingen haalt momenteel 40 procent van wie zich inschrijft het bachelordiploma niet. De KU Leuven organiseerde maandag ook in tal van andere studierichtingen vrijwillige ijkingstoetsen. Dat was het geval in biochemie en biotechnologie, bio-ingenieurswetenschappen, biologie, biomedische wetenschappen, biowetenschappen, chemie, economische wetenschappen, farmaceutische wetenschappen, fysica, sterrenkunde, geografie, handelswetenschappen, informatica, logopedische en audiologische wetenschappen, toegepaste economische wetenschappen, handelsingenieur, en wiskunde. In totaal namen er 2.903 studenten deel. Voor een aantal richtingen is er op 1 september nog een ijkingstoets. Bron: Belga   Het bericht 1.300 studenten nemen aan KUL deel aan verplichte ijkingstoets burgerlijk ingenieur verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.