Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
22:42 uur

Valt de 'Graaidag' van PVDA op de juiste datum?

Knack

07/04/2021 - 16:05

Het afkondigen van een symbolische datum, zoals 'Earth Overshoot Day' of 'Graaidag', is een goede manier om aandacht te krijgen in de media. Maar die initiatieven botsen geregeld op kritiek vanwege hun rekenmethodes en representativiteit.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. ‘Graaidag’ vandaag: CEO heeft al evenveel verdiend als een werknemer in heel het jaar (09/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De 'Graaidag' valt dit jaar op donderdag 9 januari. De PVDA berekende dat de doorsnee CEO van een BEL20-bedrijf op deze dag evenveel heeft verdiend...
  [naar artikel]
 2. Donderdag ‘graaidag’: CEO heeft dit jaar al evenveel verdiend als een werknemer in heel het jaar (09/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  De ‘Graaidag’ valt dit jaar op donderdag 9 januari. De PVDA berekende dat de doorsnee CEO van een BEL20-bedrijf op deze dag evenveel heeft verdiend als een doorsnee werknemer op een heel jaar tijd.
  [naar artikel]
 3. CEO heeft vandaag al evenveel verdiend als een werknemer in heel het jaar (09/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De 'Graaidag' valt dit jaar op donderdag 9 januari. De PVDA berekende dat de doorsnee CEO van een BEL20-bedrijf op deze dag evenveel heeft verdiend...
  [naar artikel]
 4. Britten krijgen nieuwe brexitmunt met juiste datum (22/12/2019 - De Tijd)
  12:44 De Britse regering heeft nieuwe munten van 50 cent besteld om de brexit te herdenken. Dit keer met de juiste datum.
  [naar artikel]
 5. CEO heeft dit jaar al evenveel verdiend als een werknemer in heel het jaar (09/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De ‘Graaidag’ valt dit jaar op donderdag 9 januari. De PVDA berekende dat de doorsnee CEO van een BEL20-bedrijf op deze dag evenveel heeft verdiend als een doorsnee werknemer op een heel jaar tijd.
  [naar artikel]
 6. PVDA valt als eerste af in formatie Vlaamse regering (03/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  PVDA valt als eerste partij af in de Vlaamse formatieronde. De marxisten krijgen geen tweede uitnodiging van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
  [naar artikel]
 7. Brexit – Nieuwe herdenkingsmunt voor brexit met juiste datum (21/12/2019 - Metro)
  De Britse regering heeft nieuwe munten van 50 pence ter herdenking van de brexit besteld – dit keer met de correcte datum. De instantie die de munten slaat in het Verenigd Koninkrijk, moest volgens mediaberichten een miljoen stuks van de munt ter herinnering aan de historische dag laten hersmelten omdat ze de datum van 31 oktober droegen. Koningin Elizabeth (93) liet officieel aankondigen dat de herdenkingsmunten uit goud, zilver en koper met 31 januari als datum geslagen zullen worden, meldde het persbureau PA zaterdag. Ze krijgen ook het opschrift “Peace, prosperity and friendship with all nations” (vrede, voorspoed en vriendschap met alle naties). bron: Belga Het bericht Brexit – Nieuwe herdenkingsmunt voor brexit met juiste datum verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. CEO heeft donderdag al evenveel verdiend als een werknemer in heel het jaar (09/01/2020 - Metro)
  De ‘Graaidag’ valt dit jaar op donderdag 9 januari. De PVDA berekende dat de doorsnee CEO van een BEL20-bedrijf op deze dag evenveel heeft verdiend als een doorsnee werknemer op een heel jaar tijd. Om de Graaidag te bepalen, baseert de studiedienst van de extreemlinkse PVDA zich op de cijfers van de studie van de Vlerick Business School over de salarissen van CEO’s in België. Het Vlerick-rapport toont de loonspanning in België. Tussen 2014 en 2018 is het verschil in de verloning tussen managers van de BEL20-bedrijven en van werknemers bovendien nog toegenomen. CEO’s zagen hun salaris met 16% toenemen, werknemers moesten zich tevreden stellen met een verhoging van 5,5%. “In tijden van kinderarmoede, wooncrisis en loonbevriezingen is een debat over de toenemende loonspanning meer dan ooit aan de orde”, vindt partijvoorzitter en Kamerlid Peter Mertens. “Veel werknemers halen met moeite het einde van de maand, terwijl een kleine groep topmanagers zich steeds rianter bedient met loonsverhogingen, bonussen en dividenden. Die spanning is absurd groot geworden.” Mertens pleit ervoor dat dat elk bedrijf minstens de loonspanning binnen het bedrijf publiceert, net zoals dat in Nederland gebeurt. De PVDA dringt er ook op aan dat loonbevriezing stopt, en dat de minimumlonen worden opgetrokken tot 14 euro per uur. Maandag meldde de BBC dat de toplui van de belangrijkste Britse bedrijven drie dagen nodig hebben om het gemiddeld jaarloon binnen te rijven. Hun Belgische collega’s hebben daarvoor dus 9 dagen nodig, ofwel drie maal meer. bron: Belga Het bericht CEO heeft donderdag al evenveel verdiend als een werknemer in heel het jaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. PVDA valt als eerste af in Vlaamse formatieronde: “Niet verrassend” (03/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De PVDA valt als eerste partij af in de Vlaamse formatieronde. N-VA-voorzitter en formateur Bart De Wever heeft laten weten dat er geen uitnodiging voor een tweede gesprek komt, bevestigt de partij. “Niet verrassend”, klinkt het op het PVDA-hoofdkwartier.
  [naar artikel]
 10. PVDA valt als eerste af in Vlaamse formatieronde: “Niet verrassend” (03/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De PVDA valt als eerste partij af in de Vlaamse formatieronde. N-VA-voorzitter en formateur Bart De Wever heeft laten weten dat er geen uitnodiging voor een tweede gesprek komt, bevestigt de partij. “Niet verrassend”, klinkt het op het PVDA-hoofdkwartier.
  [naar artikel]
 11. Herdenkingsmunt brexit vrijgegeven... nu met juiste datum (26/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse regering heeft zondag een nieuwe reeks munten van 50 pence ter herdenking van de brexit voorgesteld - dit keer met de correcte datum.
  [naar artikel]
 12. PVDA valt als eerste af in formatie Vlaamse regering: "De Wever laat sociaal signaal van verkiezingen links liggen” (03/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De PVDA valt als eerste partij af in de Vlaamse formatieronde. N-VA-voorzitter en formateur Bart De Wever heeft de marxisten laten weten dat er...
  [naar artikel]
 13. Nieuwe herdenkingsmunt voor brexit met juiste datum vrijgegeven (26/01/2020 - Metro)
  De Britse regering heeft zondag een nieuwe reeks munten van 50 pence ter herdenking van de brexit voorgesteld – dit keer met de correcte datum. De instantie die de munten slaat in het Verenigd Koninkrijk moest een miljoen stuks van de munt ter herinnering aan de historische dag laten hersmelten omdat ze de datum van 31 oktober droegen. “De Europese Unie verlaten is een keerpunt in onze geschiedenis en deze munt markeert het begin van dit nieuwe hoofdstuk”, verklaart Britse minister van Financiën Sajid Javid in een mededeling. Op de munten staat de brexit-datum 31 januari en ze krijgen ook het opschrift “Peace, prosperity and friendship with all nations” (vrede, voorspoed en vriendschap met alle naties). Bron: Belga   Het bericht Nieuwe herdenkingsmunt voor brexit met juiste datum vrijgegeven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. ‘Kans bestaat dat Suikerfeest op twee verschillende dagen valt’ (03/06/2019 - De Standaard)
  Onduidelijkheid troef over het Suikerfeest, want zelfs voor doorwinterde moslims is het niet altijd eenvoudig om de juiste datum te achterhalen. De Turkse en Marokkaanse gemeenschap in België volgen namelijk een andere kalender.
  [naar artikel]
 15. Nieuwe herdenkingsmunt voor brexit met juiste datum (21/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse regering heeft nieuwe munten van 50 pence ter herdenking van de brexit besteld, dit keer met de correcte datum. De instantie die de...
  [naar artikel]
 16. Vlaamse formatie – PVDA valt af in Vlaamse formatieronde (03/06/2019 - Metro)
  De PVDA valt als eerste partij af in de Vlaamse formatieronde. N-VA-voorzitter en formateur Bart De Wever heeft de marxisten laten weten dat er geen uitnodiging voor een tweede gesprek komt, bevestigt de partij. “Niet verrassend”, klinkt het op het PVDA-hoofdkwartier. N-VA-voorzitter Bart De Wever begon vorige week met de consultaties voor een nieuwe Vlaamse regering. Hij nodigde alle partijen met verkozenen in het Vlaams parlement uit, van klein naar groot. PVDA-voorzitter Peter Mertens was eerst aan de beurt. Een tweede uitnodiging komt er niet, bevestigt de PVDA maandag. De Wever heeft de partij laten weten dat er geen tweede gesprek meer volgt. “Niet zo verrassend”, klinkt het op het PVDA-hoofdkwartier. bron: Belga Het bericht Vlaamse formatie – PVDA valt af in Vlaamse formatieronde verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. PVDA valt als eerste af in Vlaamse formatieronde: “De Wever laat sociaal signaal van de verkiezingen links liggen” (03/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  De PVDA valt als eerste partij af in de Vlaamse formatieronde. N-VA-voorzitter en formateur Bart De Wever heeft laten weten dat er geen uitnodiging voor een tweede gesprek komt, bevestigt de partij.
  [naar artikel]
 18. PVDA: ‘Zorg dat vaccin niet onder patent valt van farmabedrijf’ (14/04/2020 - De Morgen)
  Kamerlid voor PVDA Sofie Merckx (45) heeft een resolutie ingediend om via een dwanglicentie ervoor te zorgen dat een vaccin of geneesmiddel tegen corona niet onder een patent van een farmaceutisch bedrijf valt. ‘Zoiets moet voor iedereen toegankelijk zijn en betaalbaar blijven voor de sociale zekerheid.’
  [naar artikel]
 19. Peter Mertens (PVDA) over Vivaldi: 'Een festival van gemiste kansen en gebroken beloftes' (06/10/2020 - Knack)
  'Of de bevolking boter bij de vis krijgt van Vivaldi valt nog te bezien', zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.
  [naar artikel]
 20. Datum BK Wielrennen blijft voor beroering zorgen (16/05/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Opluchting bij de Belgische wielerbond. Met dinsdag 22 september is een nieuwe datum gevonden voor het BK tussen Halle en Anzegem. Opluchting ook in Lichtervelde. De Omloop van het Houtland daar valt niet samen met, maar daags na het BK. Toch roept de nieuwe datum ook vragen op. Twee dagen na de Tour? “Niet ideaal. Met een andere voorbereiding heb je allicht meer winstkansen”, zegt Greg Van Avermaet. En wat met het WK tijdrijden? Dat staat nog altijd op woensdag 23 september geprogrammeerd.
  [naar artikel]
 21. Kleuren combineren in je interieur? Zo maak je de juiste keuze (09/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het uitzicht van je interieur staat of valt met de juiste kleurencombinatie van je verf of behang. Geen idee welke kleuren voor jouw woning de...
  [naar artikel]
 22. Peter Mertens, voorzitter van PVDA+: '6,5 procent is niet ons eindpunt' (09/04/2019 - De Morgen)
  Naast de monsterscore van N-VA valt in de peiling in de kieskring Antwerpen vooral de verdere opmars van PVDA+ op. De partij van voorzitter Peter Mertens haalt 6,5 procent in de Kamer en 5,9 procent voor het Vlaams Parlement.
  [naar artikel]
 23. PVDA verlaat onderhandelingen in Molenbeek (25/10/2018 - De Morgen)
  Het extreemlinkse PVDA/PTB  trekt zich terug uit de coalitieonderhandelingen met de PS voor een nieuw bestuur in Molenbeek. "Het vertrouwen is er niet", zegt lokaal PVDA-voorzitter Dirk De Block. Daarmee is een donkerrode meerderheid van PS en PVDA niet meer mogelijk.
  [naar artikel]
 24. PVDA koopt nieuw Antwerps hoofdkwartier (14/04/2019 - De Morgen)
  PVDA staat op verhuizen. Eind deze maand verruilt de Antwerpse afdeling haar huidig kantoor voor een herenhuis in de stationsbuurt. PVDA wil groeien en het mag dus wat meer zijn.
  [naar artikel]
 25. PVDA: 'Als er een noodtoestand komt, dat het dan een sociale noodtoestand is' (18/09/2016 - Knack)
  De linkse partij PVDA start een nieuwe campagne voor de invoering van een miljonairstaks. Daarmee wil de partij middelen vrijmaken voor investeringen in onderwijs, zorg en openbare diensten. In een toespraak op het PVDA-festival 'ManiFiesta' in Bredene haalde PVDA-voorzitter Peter Mertens hard uit naar het regeringsbeleid.
  [naar artikel]
 26. Waarom CD&V en Open VLD zich donderdag niet zullen verzetten tegen het PVDA-amendement (28/10/2019 - Knack)
  Donderdag keurt de Kamer naar alle waarschijnlijkheid de noodbegroting goed - mét het PVDA-amendement. Maar er zijn openlijke twijfels dat de PVDA-tekst ooit zal worden omgezet in concreet beleid. Peter Mertens (PVDA) beraamt zich over nieuwe acties.
  [naar artikel]
 27. Jos D’Haese (PVDA) emotioneel bij behalen eerste Vlaamse zetel: “Historische dag” (26/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  “Dit is een historische dag, PVDA zit voor het eerst in het Vlaams parlement. Het geeft een ongelooflijk gevoel dat zoveel mensen op PVDA hebben gestemd.”
  [naar artikel]
 28. Fractieleider Hedebouw leidt nieuwe PVDA-verkozenen rond in de Kamer (05/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  PVDA-boegbeeld Raoul Hedebouw heeft vandaag de pas verkozen Kamerleden van zijn partij een rondleiding gegeven in het parlement. De PVDA zag bij de...
  [naar artikel]
 29. Jos D'Haese (PVDA): 'Het regeerakkoord: ik word er rázend van' (29/10/2019 - Knack)
  Jos D'Haese is zevenentwintig jaar oud en leidt inmiddels de vierkoppige PVDA-fractie in het Vlaams Parlement. Het zelfvertrouwen is groot: 'Zonder dikkenekkerig te doen: wij PVDA'ers brengen opnieuw vuur in de debatten.'
  [naar artikel]
 30. VIDEO. Pukkelpop onthult mysterieuze datum (15/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Pukkelpop kondigde woensdagnamiddag via een livestream op Facebook een mysterieuze datum aan. Een drone toont de festivalweide, aan het einde wordt een datum bekend gemaakt. Maar waar staat die voor?
  [naar artikel]
 31. PVDA bestuurt niet mee in Molenbeek (25/10/2018 - De Tijd)
  15:15 De extreemlinkse PVDA trekt zich terug uit de coalitieonderhandelingen in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek. 'Het vertrouwen is er niet', zegt lokaal PVDA-voorzitter Dirk De Block.
  [naar artikel]
 32. Luik: PS beëindigt gesprekken met PVDA (30/10/2018 - Knack)
  PS, de grootste partij in Luik, zet de gesprekken met PVDA over de vorming van een nieuwe coalitie stop. Volgens de socialisten 'is PVDA niet in staat de haalbaarheid en de betaalbaarheid van haar voorstellen aan te tonen'.
  [naar artikel]
 33. PVDA Sint-Truiden klaagt loketsluiting NMBS op zondag aan (28/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  PVDA Sint-Truiden is niet te spreken over de afbouw van de dienstverlening bij de NMBS. Daarom overhandigde de lokale PVDA-afdeling vandaag een ruiker bloemen aan de loketbediende als appreciatie voor zijn werk. “Wij vinden hun werk namelijk wél nuttig,” zegt Maxime Pirard, voorzitter van PVDA Sint-Truiden.
  [naar artikel]
 34. In Borgerhout belandt N-VA opnieuw in de oppositie (30/11/2018 - De Standaard)
  In het Antwerpse district Borgerhout is opnieuw een linkse coalitie tussen Groen, SP.A en PVDA in de maak. En dus valt N-VA er opnieuw uit de boot. In andere districten valt Groen dan weer vaak uit de boot.
  [naar artikel]
 35. PVDA volwaardig lid van uiterst linkse fractie in Europees Parlement (06/06/2019 - Metro)
  De PVDA is als volwaardig lid toegetreden tot de GUE/NGL, de fractie van uiterst linkse partijen in het Europees Parlement. Dat heeft nieuw verkozen Europarlementslid Marc Botenga gemeld. “Bijzonder fier aan te kondigen dat de PVDA België officieel aanvaard is als volwaardig lid van Verenigd Links (@GUENGL) in het Europees Parlement”, zo tweette Botenga vanochtend. Als lijsttrekker in de Franstalige kieskring haalde hij bij de Europese verkiezingen van 26 mei een zetel binnen. Tot dusver was de PVDA geassocieerd lid van de GUE. Nu de partij voor het eerst een verkozene naar het Europees Parlement in Straatsburg kan afvaardigen, zet ze de stap naar het volwaardige lidmaatschap. Op Europees niveau viel het verkiezingsresultaat tegen voor uiterst links. De fractie valt voorlopig terug van 52 naar 39 zetels. Onder meer het Duitse Die Linke, het Griekse Syriza, het Spaanse Podemos en France Insoumise behoren tot de fractie. bron: Belga Het bericht PVDA volwaardig lid van uiterst linkse fractie in Europees Parlement verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Crombez wimpelt heisa rond coalitie PVDA af: “Geef maar seintje als we stijgende kinderarmoede kunnen bespreken” (11/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Dat de PVDA in Zelzate in het gemeentebestuur komt, is ook voor CD&V een brug te ver. "Voor CD&V is samenwerking met PVDA geen optie", zegt...
  [naar artikel]
 37. Leonardo DiCaprio redt leven van dronken man die overboord valt van cruiseschip (09/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op het juiste moment op de juiste plaats. Het overkwam Leonardo DiCaprio (45), toen hij het leven van een dronken man redde die van een cruiseschip...
  [naar artikel]
 38. PVDA-Antwerpen lanceert verkiezingsprogramma: "Betaalbaar wonen in leefbare wijken" (16/04/2018 - VRT NWS)
  De Antwerpse afdeling van PVDA heeft haar verkiezingsprogramma voor 't stad gelanceerd. Volgens PVDA zet het huidige stadsbestuur te veel in op prestigeprojecten en moet de focus in de toekomst liggen op betaalbaar wonen. Alle wijken moeten voor PVDA eigen scholen, postkantoren en wijkgezondheidscentra hebben.
  [naar artikel]
 39. PVDA trekt met 100.000 handtekeningen en burgerwet voor hoger minimumpensioen naar Kamer (11/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  PVDA heeft 100.000 stemmen verzameld voor de invoering van een minimumpensioen van 1.500 euro netto per maand. De communistische partij lanceerde daarvoor drie maanden geleden een campagne, met de bedoeling de allereerste burgerwet te kunnen indienen. Dat heeft PVDA woensdag dan ook gedaan in de Kamer. Om de druk op te voeren, mikt PVDA nu op 250.000 handtekeningen.
  [naar artikel]
 40. PVDA-arts Dirk Van Duppen (63) overleden (31/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Dirk Van Duppen, dokter bij Geneeskunde voor het Volk en Antwerps PVDA-kopstuk, is maandagavond overleden. Dat bevestigt PVDA. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
  [naar artikel]
 41. Unicum in Vlaanderen: PVDA gaat mee besturen in Zelzate (10/11/2018 - VRT NWS)
  In Zelzate komt er een coalitie van SP.A en PVDA. Dat is bevestigd aan VRT NWS. Het is een absolute primeur dat PVDA een gemeente gaat besturen. Om 15 uur vanmiddag geven beide partijen meer uitleg over het bestuursakkoord.
  [naar artikel]
 42. Het jaar van de doorbraak voor PVDA? (17/04/2018 - Knack)
  PVDA-voorzitter Peter Mertens lichtte gisteren het partijprogramma voor Antwerpen toe. De voorzitter maakt zich sterk dat 'PVDA wil doorbreken in 20 centrumsteden in België'. 'Dat is wel heel ambitieus ', zegt professor politieke wetenschappen Dave Sinardet (VUB/Université Saint-Louis).
  [naar artikel]
 43. PVDA staat open voor machtsdeelname (08/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  De PVDA sluit niet langer uit dat het in 2019, binnen een rood-groene coalitie, deelneemt aan de macht. Dat zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens woensdag in Le Soir. In september sloot Mertens nog elke machtsdeelname in 2019 uit.
  [naar artikel]
 44. PVDA laat miljonairstaks niet los (12/04/2019 - De Morgen)
  De PVDA wil dat het Planbureau de impact van de miljonairstaks toch berekent. Het Planbureau had gezegd niet in staat te zijn dat punt uit het PVDA-programma te berekenen, maar dat gelooft de partij niet.
  [naar artikel]
 45. Na strijd om extra centen krijgt PVDA er dan toch 1,8 miljoen euro bij (04/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  PVDA krijgt er 1,8 miljoen bij, nu N-VA heeft beslist het verzet tegen de financiering te staken. “We kunnen dat geld goed gebruiken om onze partij verder uit te bouwen en om een goede campagne voor de komende verkiezingen te organiseren”, is te horen bij PVDA.
  [naar artikel]
 46. PvdA samen met GroenLinks: "Tijd voor een hergroepering" (20/03/2017 - De Redactie)
  De PvdA, die een historische nederlaag leed bij de Nederlandse verkiezingen, moet samengaan met GroenLinks, de partij die een grote sprong voorwaarts maakte. Dat vindt althans PvdA-kopstuk Ronald Plasterk, maar hij kan op bitter weinig enthousiasme rekenen.
  [naar artikel]
 47. Reconstructie: hoe de regering plots besefte dat de Vlaming nog steeds reist (10/07/2020 - Knack)
  Op verschillende momenten sloegen beleidsmakers adviezen van experten in de wind om een kader te creëren voor terugkerende toeristen. Een ingrijpend rapport belandde pas vier dagen na datum op het kabinet van de juiste minister.
  [naar artikel]
 48. De PVDA is niet de partij van malcontenten - Dirk De Block (23/10/2016 - De Redactie)
  De PVDA is een partij van "malcontenten", schreef ex-groen-politicus Luckas Vander Taelen hier in een opinietekst. Die analyse viel in slechte aarde bij de extreemlinkse partij PVDA. Waarom?
  [naar artikel]
 49. PVDA heeft voor het eerst volledige lijst (20/08/2018 - De Standaard)
  Dat de Gelenaars de volgende weken op de affiches van PVDA slechts één gezicht aantreffen, is geen toeval. De partij wil lijsttrekker Greet Daems in de raad katapulteren, om er ‘de luis in de pels’ te zijn. PVDA Geel kan in tegenstelling tot zes jaar geleden uitpakken met een volledige lijst van 33 kandidaten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.