Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
22:03 uur

EMA: bloedproblemen een uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca-vaccin

Knack

07/04/2021 - 16:19

De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter” (07/04/2021 - Metro)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek. Het EMA herinnert eraan dat de bijwerking zich binnen de twee weken na vaccinatie kan voordoen. Op basis van de beschikbare gegevens, kan het EMA niet zeggen welke risicofactoren bijdragen tot de ontwikkeling van de bijwerking, waarvan er in Europa al enkele tientallen gevallen gemeld zijn. “Tot nu deden de meeste gevallen zich voor bij vrouwen jonger dan 60 jaar”, luidt het in een mededeling. Het EMA vraagt mensen die symptomen van zulke bijwerkingen ontwikkelen om meteen medische bijstand te zoeken. Er wordt niet aangeraden het vaccin voor te behouden voor bepaalde leeftijdsgroepen. “In het algemeen zijn de voordelen van het vaccin tegen COVID-19 groter dan het risico op bijwerkingen”, luidt het. Het bericht EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. België dient AstraZeneca-vaccin voorlopig enkel toe aan mensen ouder dan 55 (07/04/2021 - Metro)
  België dient het AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19 de komende vier weken enkel nog toe aan mensen van 56 jaar en ouder. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdagavond beslist tijdens een interministeriële conferentie, bevestigt het kabinet van federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit). De beslissing komt er na onderzoek van het risicobeoordelingscomité (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Dat concludeert dat de combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes een bijwerking kan zijn van het AstraZeneca-vaccin, zij het een zeer zeldzame. Het EMA kon nog geen specifieke risicofactoren aanduiden, maar de meeste gevallen van de zeldzame bijwerking deden zich wel voor bij vrouwen jonger dan 60. Verschillende andere Europese landen beslisten de voorbije dagen al om het AstraZeneca-vaccin voor te behouden voor 55- of 60-plussers. Lees ook: EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter” Het bericht België dient AstraZeneca-vaccin voorlopig enkel toe aan mensen ouder dan 55 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Experts ontdekken oorzaak van zeldzame bijwerking met bloedklonters door coronavaccin van AstraZeneca (en het valt te behandelen) (21/03/2021 - Express)
  Een team van internationale bloedexperts meent te hebben achterhaald waarom het AstraZeneca-vaccin in uiterst zeldzame gevallen een probleem met de bloedstolling kan veroorzaken. Bij de getroffen patiënten reageert het eigen immuunsysteem extreem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Nu de oorzaak van deze zeldzame bijwerking is ontdekt, is het ook eenvoudiger om ze […] The post Experts ontdekken oorzaak van zeldzame bijwerking met bloedklonters door coronavaccin van AstraZeneca (en het valt te behandelen) appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. EMA blijft achter AstraZeneca staan: “Voordelen vaccin groter dan risico op zeldzame bijwerkingen” (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) woensdag aangekondigd tijdens een virtuele persconferentie.
  [naar artikel]
 5. Luxemburg zoekt vrijwilligers tussen 30 en 54 jaar oud voor het AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - VRT NWS)
  Vanaf volgende week kunnen Luxemburgers tussen 30 en 54 jaar oud zich als vrijwilliger inschrijven op een lijst om zich met het AstraZeneca-vaccin te laten inenten. Dat heeft de Luxemburgse premier Xavier Bettel aangekondigd. Het AstraZeneca-vaccin is wat omstreden omdat er een uiterst zeldzame bijwerking is vastgesteld met een vorm van trombose gecombineerd met een tekort aan bloedplaatjes.
  [naar artikel]
 6. Niemand weet of AstraZeneca zeldzame bijwerking ook echt veroorzaakt, maar dokters kennen ze van bij ander medicijn (11/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  De uiterst zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin waarbij een bloedplaatjestekort in combinatie met bloedklonters optreedt, heeft niets te maken met klassieke trombose. Dat heeft cardioloog Thomas Vanassche van het UZ Leuven zaterdag gezegd tijdens de wekelijkse persbriefing van de taskforce vaccinatie. “Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren,” klonk het. Want wie in het ziekenhuis belandt met corona maakt tot 60 procent kans op een trombose, veel meer dan de 0,0006 procent na vaccinatie met AstraZeneca.
  [naar artikel]
 7. Deze symptomen kunnen mogelijk wijzen op bijwerking na AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA blijft erbij dat de voordelen van vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca veel harder doorwegen dan het mogelijke risico op uiterst zeldzame bijwerkingen van bloedklonters. Wel moet dat risico op de bijsluiter vermeld worden, aldus het EMA. Wie in de twee weken na vaccinatie de volgende symptomen opmerkt, wordt gevraagd medische hulp te zoeken.
  [naar artikel]
 8. Europees Geneesmiddelenbureau: geen leeftijdsgrens voor AstraZeneca, zeldzame trombose wel mogelijke bijwerking (07/04/2021 - VRT NWS)
  Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA bevestigt dat het AstraZeneca-vaccin mogelijk kan leiden tot een zeldzame bloedklonter in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Het EMA stelt evenwel geen leeftijdsgrens in voor de toediening van het vaccin en benadrukt dat de voordelen ervan opwegen tegen het nadeel van de zeldzame nevenwerking.
  [naar artikel]
 9. EMA onderzoekt ook tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - Metro)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om meldingen van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk. Tot nog toe werden er in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank EudraVigilance vijf gevallen van deze aandoening geregistreerd. “In dit stadium is het nog niet duidelijk of er een causaal verband is tussen de vaccinatie en de meldingen van capillair leksyndroom”, klinkt het. Het PRAC, het risicobeoordelingscomité van het EMA, zal de zaak verder onderzoeken. Johnson & Johnson Eerder bevestigde het PRAC dat een combinatie van zeer zeldzame gevallen van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking van Vaxzevria is. Er loopt ook nog een onderzoek naar trombo-embolische voorvallen na vaccinatie met het vaccin van Johnson & Johnson in de VS. Lees ook : GEMS-rapport: gemiddelde Vlaming heeft drie à vier knuffelcontacten Het bericht EMA onderzoekt ook tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. EMA: ‘Zeer zeldzame’ bijwerking bij AstraZeneca-vaccin, maar voordelen wegen zwaarder door (07/04/2021 - De Morgen)
  Er is een mogelijke link tussen het AstraZeneca-vaccin en zeldzame gevallen van bloedstolsels, maar de voordelen blijven heel wat groter dan de nadelen. Dat zegt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) woensdag. Het is nog niet duidelijk welk gevolg het nieuwe advies heeft voor de vaccinatiecampagne in België.
  [naar artikel]
 11. EMA onderzoekt nu ook tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - Knack)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om meldingen van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk.
  [naar artikel]
 12. EMA onderzoekt ook tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om meldingen van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk. Dat meldt het FAGG vrijdag op zijn website.
  [naar artikel]
 13. Duitse experten menen link te hebben gevonden tussen AstraZeneca-vaccin en "héél zeldzame bijwerking” (21/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers van Greifswald University Hospital in Duitsland denken te weten dat het AstraZeneca-vaccin in enkele zeldzame gevallen een ernstige bloedstolling of -klonter kan veroorzaken. Volgens hen zou er sprake zijn van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en vrij eenvoudig te behandelen is.
  [naar artikel]
 14. Duitse experten denken te weten wat oorzaak van “héél zeldzame" bijwerking AstraZeneca-vaccin is: behandeling is simpel (21/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers van Greifswald University Hospital in Duitsland denken te weten waarom het AstraZeneca-vaccin in enkele zeldzame gevallen een ernstige bloedstolling of -klonter kan veroorzaken. Er blijkt sprake van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en te behandelen.
  [naar artikel]
 15. EMA: “Voordelen AstraZeneca groter dan risico op bijwerkingen” (07/04/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek.
  [naar artikel]
 16. Oorzaak van bijwerking AstraZeneca-vaccin ontdekt, behandeling goed mogelijk (21/03/2021 - De Morgen)
  Bloedexperts hebben ontdekt waarom het AstraZeneca-vaccin in zeldzame gevallen een ernstige stoornis in de bloedstolling veroorzaakt. Er blijkt sprake van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en te behandelen.
  [naar artikel]
 17. Oorzaak van bijwerking AstraZeneca-vaccin ontdekt, behandeling goed mogelijk (21/03/2021 - De Morgen)
  Bloedexperts hebben ontdekt waarom het AstraZeneca-vaccin in zeldzame gevallen een ernstige stoornis in de bloedstolling veroorzaakt. Er blijkt sprake van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en te behandelen.
  [naar artikel]
 18. Oorzaak van bijwerking AstraZeneca-vaccin ontdekt, behandeling goed mogelijk (21/03/2021 - De Morgen)
  Bloedexperts hebben ontdekt waarom het AstraZeneca-vaccin in zeldzame gevallen een ernstige stoornis in de bloedstolling veroorzaakt. Er blijkt sprake van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en te behandelen.
  [naar artikel]
 19. Klachten na AstraZeneca-vaccin: welke symptomen zijn zorgwekkend? (08/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Huisartsen krijgen de ene na de andere ongeruste telefoon van mensen die al een eerste AstraZeneca-prik hebben gekregen of moeten krijgen. Ze zijn bang voor de uiterst zeldzame trombose-bijwerking. “De meeste klachten zijn perfect normaal”, zegt vaccinoloog Geert Leroux-Roels. Maar wanneer felle symptomen dagen na de spuit optreden, is het wél nodig om alarm te slaan.
  [naar artikel]
 20. EMA resoluut: vaccin AstraZeneca is veilig (18/03/2021 - De Standaard)
  Het covid-19-vaccin van AstraZeneca is veilig en veroorzaakt geen ‘gewone’ trombose. De uiterst zeldzame combinatie met een tekort aan bloedplaatjes valt nog niet uit te sluiten. De meeste lidstaten die een pauze ingelast hadden, hervatten nu de vaccinatie.
  [naar artikel]
 21. “Bijwerking AstraZeneca heeft helemaal niets te maken met klassieke trombose” (10/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, waarbij er een combinatie optreedt van bloedklonters met een verlaagd aantal bloedplaatjes, heeft op geen enkele manier iets te maken met de klassieke bloedklonters of trombose. Dat zei professor Thomas Vanassche, specialist bloedings-en vaatziekten (UZ Leuven) en vice-voorzitter van de Belgische Vereniging voor trombose en hemasthase, op de wekelijkse persbriefing van de taskforce Vaccinatie.
  [naar artikel]
 22. In heel Europa 222 gevallen van trombose na AstraZeneca-vaccin vastgesteld, één Belg overleed (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft woensdag geconcludeerd dat ongewone bloedstolsels met en laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin kan zijn. In totaal gaat het om 222 gevallen in heel Europa, onder hen is één Belg met overlijden als gevolg.
  [naar artikel]
 23. In heel Europa 222 gevallen van trombose na AstraZeneca-vaccin vastgesteld, één Belg overleed (07/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft woensdag geconcludeerd dat ongewone bloedstolsels met en laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin kan zijn. In totaal gaat het om 222 gevallen in heel Europa, onder hen is één Belg met overlijden als gevolg.
  [naar artikel]
 24. Klachten na AstraZeneca-vaccin: wanneer ben je gewoon wat ziekjes? En welke symptomen zijn wel zorgwekkend? (08/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Huisartsen krijgen de ene na de andere ongeruste telefoon van mensen die al een eerste AstraZeneca-prik hebben gekregen of moeten krijgen. Ze zijn bang voor de uiterst zeldzame trombose-bijwerking. “De meeste klachten -koorts, spierpijn en wat hoofdpijn- zijn perfect normaal”, zegt vaccinoloog Geert Leroux-Roels. Maar wanneer felle symptomen pas dagen na de spuit optreden, is het wél nodig om alarm te slaan.
  [naar artikel]
 25. Wat is die zeldzame vorm van trombose die aan het AstraZeneca-vaccin gelinkt wordt? (07/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het bevestigd: er bestaat een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en een uiterst zeldzame vorm van trombose (bloedklontering) die enkele tientallen mensen – wereldwijd – na hun vaccinatie hebben opgelopen. Maar wat is die aandoening precies? Wat zijn de symptomen? En kan ze behandeld worden?
  [naar artikel]
 26. Nu al bij twee adenovaccins zeldzame bloedklonters vastgesteld: wat zijn dat voor vaccins en kwamen die bijwerkingen nooit eerder voor? (14/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Na vaccinatie met het Johnson & Johnson-vaccin is bij zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar oud een zeldzame bloedklonter vastgesteld in de tweede week na de inenting. Dezelfde zeldzame bijwerking die ook al vastgesteld werd na toediening van het AstraZeneca-vaccin. Niet toevallig zijn beide virussen met een gelijkaardige techniek gemaakt, namelijk op basis van onschuldige adenovirussen. Maar hoe werkt dat? En wordt die niet al veel langer gebruikt?
  [naar artikel]
 27. EMA onderzoekt tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - De Standaard)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om meldingen van capillair leksyndroom. Dat meldt het FAGG vrijdag op zijn website.
  [naar artikel]
 28. “Krijg ik een tweede prik van een ander merk als ik al AstraZeneca kreeg?” - Van Damme beantwoordt de meest gestelde vragen (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA een link ziet tussen het gebruik van het AstraZeneca-vaccin en de zeer zeldzame bijwerking waarbij bloedstolsels optreden in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, wordt het vaccin in ons land voorlopig niet meer toegediend aan mensen van 56 of ouder. Epidemioloog Pierre Van Damme beantwoordt de meest voorkomende vragen.
  [naar artikel]
 29. “Krijg ik een tweede prik van een ander merk als ik al AstraZeneca kreeg?” - Van Damme beantwoordt de meest gestelde vragen (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA een link ziet tussen het gebruik van het AstraZeneca-vaccin en de zeer zeldzame bijwerking waarbij bloedstolsels optreden in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, wordt het vaccin in ons land voorlopig niet meer toegediend aan mensen jonger dan 56. Epidemioloog Pierre Van Damme beantwoordt de meest voorkomende vragen.
  [naar artikel]
 30. Zo werkt het AstraZeneca-vaccin mogelijk zeldzame trombose in de hand (22/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Twee wetenschappelijke teams hebben het mechanisme blootgelegd dat zou kunnen verklaren waarom het AstraZeneca-vaccin in enkele zeldzame gevallen tot hersentrombose leidde. Die kennis maakt een betere behandeling mogelijk.
  [naar artikel]
 31. Bloedklonters vastgesteld bij twee vaccins: kwamen die bijwerkingen nooit eerder voor? (14/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Na vaccinatie met het Johnson & Johnson-vaccin is bij zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar oud een zeldzame bloedklonter vastgesteld in de tweede week na de inenting. Dezelfde zeldzame bijwerking die ook al vastgesteld werd na toediening van het AstraZeneca-vaccin. Niet toevallig zijn beide vaccins met een gelijkaardige techniek gemaakt, namelijk op basis van onschuldige adenovirussen. Maar hoe werkt dat? En wordt die niet al veel langer gebruikt?
  [naar artikel]
 32. Leeftijdsgrens voor AstraZeneca: “Vooral emotionele beslissing” (08/04/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Ons land zal het AstraZeneca-vaccin een maand lang niet meer toedienen bij mensen onder de 56 jaar, omdat het in uiterst zeldzame gevallen kan leiden tot bloedklonters. Als alles goed gaat, blijft de impact binnen de perken: zo’n 6.000 Vlamingen krijgen de komende weken gewoon een ander vaccin. Nochtans raadt het Europese Geneesmiddelenagentschap aan om gewoon verder te vaccineren met AstraZeneca. “Maar de politieke geesten zaten al te ver in de logica van een leeftijdsbegrenzing”, zegt een betrokkene.
  [naar artikel]
 33. Bloedklonters na coronavaccin; wat zijn de vroegste symptomen? (15/04/2021 - Express)
  Zowel het coronavaccin van AstraZeneca als dat van Johnson & Johnson hebben als zeldzame bijwerking de vorming van bloedklonters. Hoewel die bijwerking maar extreem zelden voorkomt, kan het nuttig zijn om te weten hoe je de aandoening snel kan herkennen. Het nieuws wordt de laatste weken gedomineerd door verhalen over een zeldzame bijwerking die kan […] The post Bloedklonters na coronavaccin; wat zijn de vroegste symptomen? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 34. Wat is die zeldzame vorm van trombose die aan het AstraZeneca-vaccin gelinkt wordt? Wat zijn de symptomen? En wat kan je ertegen doen? (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het bevestigd: er bestaat een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en een uiterst zeldzame vorm van trombose (bloedklontering) die enkele tientallen mensen – wereldwijd – na hun vaccinatie hebben opgelopen. Maar wat is die aandoening precies? Wat zijn de symptomen? En kan ze behandeld worden?
  [naar artikel]
 35. EMA onderzoekt ook tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca.
  [naar artikel]
 36. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen” (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De zeldzame bijwerking werd vooral opgemerkt bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen. Het is nog niet duidelijk welk gevolg het nieuwe advies heeft voor de vaccinatiecampagne in België.
  [naar artikel]
 37. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen” (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De zeldzame bijwerking werd vooral opgemerkt bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen. Het is nog niet duidelijk welk gevolg het nieuwe advies heeft voor de vaccinatiecampagne in België.
  [naar artikel]
 38. “Ingegeven door emoties”: hoe ons land uiteindelijk toch besloot vaccinaties met AstraZeneca terug te schroeven (08/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Ons land zal het AstraZeneca-vaccin een maand lang niet meer toedienen bij mensen onder de 56 jaar, omdat het in uiterst zeldzame gevallen kan leiden tot bloedklonters. Als alles goed gaat, blijft de impact binnen de perken: zo’n 6.000 Vlamingen krijgen de komende weken gewoon een ander vaccin. Nochtans raadt het Europese Geneesmiddelenagentschap aan om gewoon verder te vaccineren met AstraZeneca. “Maar de politieke geesten zaten al te ver in de logica van een leeftijdsbegrenzing”, zegt een betrokkene.
  [naar artikel]
 39. EMA ziet verband tussen AstraZeneca en tromboses, maar benadrukt voordelen vaccin (06/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de (uiterst zeldzame) trombose die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dinsdag in Italiaanse media. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico’s.
  [naar artikel]
 40. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, vooral bij vrouwen onder de 60 (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De kans op de bijwerking is het grootste bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie in de gehele bevolking nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen.
  [naar artikel]
 41. AstraZeneca is veilig en doeltreffend volgens EMA: “Zeldzame neveneffecten niet uit te sluiten” (18/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft verklaard dat het AstraZeneca-vaccin een “veilig” en “doeltreffend” vaccin is. Het is niet gelinkt aan een verhoogd risico op trombose, maar een link met zeldzame bloedklonters kunnen ze niet volledig uitsluiten.
  [naar artikel]
 42. Britten bieden mensen jonger dan 30 alternatief voor AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Mensen onder de 30 jaar krijgen in Groot-Brittannië een alternatieve coronaprik aangeboden voor het AstraZeneca-vaccin. De autoriteiten reageren daarmee op "het toenemende bewijs" dat er een verband is tussen het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin en zeldzame bloedstolsels, meldt de Britse omroep BBC.
  [naar artikel]
 43. Wat als je je eerste prik met AstraZeneca-vaccin al hebt gekregen en wat is het gevolg van de leeftijdsbeperking? (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Ons land geeft een maand lang het AstraZeneca-vaccin enkel aan 56-plussers. Wat betekent dat voor de jongere mensen die al een eerste prik met het vaccin hebben gekregen of zouden krijgen? En wat zijn nu die (zeldzame) bijwerkingen van het vaccin?
  [naar artikel]
 44. Europees geneesmiddelenagentschap EMA blijft erbij: “AstraZeneca-vaccin is veilig en doeltreffend” (18/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap blijft erbij dat het vaccin van AstraZeneca “veilig en effectief is”. De risico’s op zeldzame bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen van de vaccinatie, zegt het EMA. Toch benadrukte EMA-directeur Emer Cooke op een persconferentie dat een link tussen het vaccin en de zeldzame gevallen van bloedklonters niet absoluut uit te sluiten valt.
  [naar artikel]
 45. Europees geneesmiddelenagentschap EMA blijft erbij: “AstraZeneca-vaccin is veilig en doeltreffend” (18/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap blijft erbij dat het vaccin van AstraZeneca “veilig en effectief is”. De risico’s op zeldzame bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen van de vaccinatie, zegt het EMA. Toch benadrukte EMA-directeur Emer Cooke op een persconferentie dat een link tussen het vaccin en de zeldzame gevallen van bloedklonters niet absoluut uit te sluiten valt.
  [naar artikel]
 46. Europa houdt adem in voor evaluatie AstraZeneca-vaccin (18/03/2021 - De Tijd)
  01:10 Is er een causaal verband tussen het AstraZeneca-vaccin en enkele gevallen van een zeldzame hersentrombose? En zo ja, wegen de voordelen van de prik dan op tegen de mogelijke risico's? Die moeilijke k...
  [naar artikel]
 47. Twee gevallen van bloedstolsels die mogelijk bijwerking van AstraZeneca-vaccin zijn (13/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  In ons land zijn er twee gevallen van bloedstolsels vastgesteld als mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Dat laat het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) weten.
  [naar artikel]
 48. Twee gevallen van bloedstolsels die mogelijk bijwerking van AstraZeneca-vaccin zijn (13/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  In ons land zijn er twee gevallen van bloedstolsels vastgesteld als mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Dat laat het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) weten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.