Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
22:38 uur

Synthetische diamant is voor consument geen authentiek product

Express

07/04/2021 - 16:37

Consumenten raken steeds meer geïnteresseerd in de aankoop van diamanten die in laboratoria zijn gefabriceerd. Dat publiek komt bovendien uit de meest uiteenlopende inkomenscategorieën. Dat blijkt uit een rapport van diamantproducent De Beers, gebaseerd op een enquête bij vijfduizend consumenten in de Verenigde Staten. Toch blijft het publiek een belangrijk onderscheid maken tussen natuurlijke en […] The post Synthetische diamant is voor consument geen authentiek product appeared first on Business AM.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Millennials geven voorkeur aan synthetische diamant (01/08/2017 - Express)
  Verwacht mag worden dat de millennials een belangrijke impact zullen hebben op de diamantindustrie. Dat hebben woordvoerders van belangrijke diamantairs al duidelijk gemaakt. Daarbij wordt erop gewezen dat de millennials niet alleen technisch onderlegd zijn en zich vaak op sociale platformen bewegen, maar ook een groot belang hechten aan financiële voordelen, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De combinatie van deze twee laatste factoren laat volgens de diamantsector duidelijk uitschijnen dat vooral synthetische juwelen nog een belangrijke toekomst hebben. Op dit ogenblik is er sprake van een jaaromzet van 150 miljoen dollar, maar eind dit decennium zou dat al opgelopen zijn tot 1,05 miljard dollar. “Synthetische diamanten, die in het laboratorium worden vervaardigd, zijn niet alleen 20 procent goedkoper dan het natuurlijke product, maar worden ook niet geconfronteerd met een aantal ethische problemen waarmee de traditionele producenten worden geplaagd,” aldus de nieuwssite The Hustle. Identiek Er wordt daarbij opgemerkt dat de de traditionele diamant al geruime tijd onder druk staat, waarbij wordt aangegeven dat de waarde van het hoogste kwaliteitsniveau sinds het begin van de jaren negentig met 80 procent is teruggevallen. Anderzijds hebben studies uitgewezen dat 70 procent van de millennials in diamanten zijn geïnteresseerd, maar daarbij vaak vooral aandacht hebben voor alternatieven. Dat gegeven creëert volgens waarnemers de ideale omgeving voor de synthetische diamant. Daarbij wordt erop gewezen dat dit laboratorium-alternatief op geen enkele manier van de natuurlijke versie kan worden onderscheiden. Bovendien is de synthetische steen gevoelig goedkoper dan het originele product, maar er is ook geen verband met ethische problemen zoals conflictdiamanten. “Ook de diamanthandelaars beschouwen deze kunststenen als een echt product, aangezien ze dezelfde fysische als chemische eigenschappen hebben als hun originele alternatieven,” zegt The Hustle nog. De wereldwijde diamantsector realiseert op dit ogenblik een jaaromzet van 80 miljard dollar. (mah) The post Millennials geven voorkeur aan synthetische diamant appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 2. UHasselt maakt kleinste diamant ter wereld (01/08/2018 - VRT NWS)
  Aan de universiteit van Hasselt hebben ze de kleinste diamant ter wereld gemaakt. De synthetische diamant is honderdduizend keer kleiner dan de breedte van een menselijk haar.
  [naar artikel]
 3. Vlaamse regering kent 2 miljoen steun toe aan productie synthetische diamant in Lommel (29/12/2018 - Metro)
  De Vlaamse regering kent, op voorstel van Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA), 2 miljoen euro steun toe aan Heyaru Engineering. Dat bedrijf wil in Lommel synthetische diamant gaan ontwikkelen, zo meldt Muyters vandaag. In een eerste fase zal het project een vijftiental banen creëren. In de komende vijf tot tien jaar wil het bedrijf groeien naar een productiefaciliteit met enkele honderden reactoren en 120 à 150 werknemers. De synthetische diamantindustrie is nog vrij jong en in Vlaanderen volledig nieuw. Synthetische diamanten worden voor steeds meer toepassingen gebruikt. “Slechts 2 procent van de natuurlijke diamanten heeft de noodzakelijke hardheid die nodig is om ingezet te worden in industriële en technologische toepassingen als optica, telecommunicatie of energie. Synthetische diamant vult daar dus een belangrijke lacune”, aldus Muyters. Het beperkte aantal leveranciers dat vandaag actief is, kan volgens de minister niet aan de huidige vraag voldoen en er wordt verwacht dat de wereldwijde markt in de periode 2016 – 2025 nog met 82 procent zal groeien. “Heyaru dat vandaag al op kleine schaal synthetische diamant produceert in India, wil een eerste Europese vestiging openen in Lommel. De productiefaciliteit wordt meteen de centrale hub voor de groep zowel voor productie van synthetische diamant als voor het onderzoek naar nieuwe technieken en toepassingen. Het bedrijf investeert daarvoor meer dan 24 miljoen euro. Voor een dergelijke belangrijke ontwikkeling draagt de Vlaamse regering met 2 miljoen euro steun graag haar steentje bij”, aldus Muyters. bron: Belga Het bericht Vlaamse regering kent 2 miljoen steun toe aan productie synthetische diamant in Lommel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Vlaamse regering kent 2 miljoen steun toe aan productie synthetische diamant in Lommel: 15 nieuwe banen (29/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse regering kent, op voorstel van Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA), 2 miljoen euro steun toe aan Heyaru Engineering. Dat bedrijf wil in Lommel synthetische diamant gaan ontwikkelen, zo meldt Muyters zaterdag. In een eerste fase zal het project een vijftiental banen creëren. In de komende vijf tot tien jaar wil het bedrijf groeien naar een productiefaciliteit met enkele honderden reactoren en 120 à 150 werknemers.
  [naar artikel]
 5. UHasselt ontwikkelt kleinste diamant ter wereld (01/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Onderzoekers van de Universiteit Hasselt zijn erin geslaagd om de kleinste diamant ter wereld te ontwikkelen. De synthetische nanodiamant bestaat uit 26 koolstofatomen en is ongeveer honderdduizend keer kleiner dan de breedte van een menselijk haar. “De ontdekking levert nieuwe kennis op voor biomedisch onderzoek en toepassingen in de industrie”, klinkt het.
  [naar artikel]
 6. Unieke ontdekking: 800 jaar oude diamant in andere diamant gevonden (05/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de Russische stad Njoerba hebben mijnwerkers een nooit geziene ontdekking gedaan. Ze wonnen er een Matryoshka-diamant: een diamant die, naar analogie met matroesjka-poppetjes, in een andere diamant gevangen zit. Op een röntgenfoto is de kleine diamant heel duidelijk te zien.
  [naar artikel]
 7. Antwerpse diamantsector organiseert allereerste stocksale voor geslepen diamant (06/10/2019 - Metro)
  Zondag houdt de Antwerpse diamantsector voor de allereerste keer een stocksale. De gewone consument kan geslepen diamant aankopen aan groothandelsprijzen. Op de ‘Dag van de Diamant’ in het kader van Open Bedrijvendag krijgen geïnteresseerden een blik achter de schermen van de Antwerpse diamantwijk. Experten begeleiden de kopers, zodat ze weten waarop ze moeten letten bij het kopen van diamant. Daarnaast zullen juweliers aanwezig zijn bij wie bezoekers hun juwelen kunnen laten schatten. Ze kunnen ook losse diamanten verwerken tot juwelen. Het evenement is volledig volboekt. bron: Belga Het bericht Antwerpse diamantsector organiseert allereerste stocksale voor geslepen diamant verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Antwerpse diamantsector ziet beterschap in volumes, maar waarde blijft dalen (20/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse diamantsector zag tijdens de eerste jaarhelft de handel in ruwe diamant in volume fors aantrekken. Tegelijk bleef de vraag naar het afgewerkte product, geslepen diamant, dalen. Met 9% waardedaling tot gevolg.
  [naar artikel]
 9. De Beers: ‘Vraag naar diamant zit weer in de lift’ (23/10/2020 - Express)
  De interesse van de consument in diamanten heeft het voorbije kwartaal opnieuw een hoger niveau bereikt. Na een maandenlange periode... The post De Beers: ‘Vraag naar diamant zit weer in de lift’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 10. Tot 40% goedkoper: Antwerpse diamantsector vreest voor succes goedkope nepdiamant (21/12/2017 - Express)
  Synthetische productie wordt voor de diamantwereld één van de grootste uitdagingen voor de toekomst. Dat is de boodschap van een rapport van consulent Bain & Company over de diamantsector. Deze evoluties kunnen belangrijke consequenties hebben voor Antwerpen, nog altijd wereldwijd het grootste handelscentrum voor natuurlijke diamanten. De toenemende populariteit van synthetische stenen bedreigt immers de winstmarges van de Antwerpse diamantairs, die al onder een sterke druk staan. Bain merkt op dat de sector meer inspanningen moet doen om de schaarste en de waarde van natuurlijke diamanten in het daglicht te plaatsen. Vorig jaar vertegenwoordigde synthetische productie amper 1 procent van de wereldwijde diamantverkoop. Dat aandeel is dit jaar echter al opgelopen tot 3 procent. Dat blijkt uit cijfers van bank Morgan Stanley. Tegen eind dit decennium zouden synthetische stenen volgens de bank echter al 15 procent van de afzet vertegenwoordigen. Er kunnen volgens de analisten verschillende redenen worden geciteerd voor het toenemend succes van de synthetische diamant. In de eerste plaats wordt gewezen op ecologische bekommernissen, maar tevens wordt gewag gemaakt van de angst voor bloeddiamanten. Tenslotte hanteert de consument ook budgettaire redenen. “Consumenten tonen zich milieubewuster en proberen natuurlijke grondstoffen te sparen,” aldus de analisten. “Dat geldt zeker voor de millennials. Tevens wil de klant de garantie hebben geen bloeddiamanten – waarmee in vele ontwikkelingslanden gewapende conflicten worden gefinancierd – te kopen.” “Bovendien moet ermee rekening worden gehouden dat synthetische stenen tussen 30 procent en 40 procent goedkoper zijn dan authentieke diamanten.” Er wordt tevens op gewezen dat de synthetische diamant, gemaakt op basis van koolstof, visueel ook niet meer van een natuurlijk exemplaar kan worden onderscheiden. Blockchain Twee jaar geleden zouden laboratoria 350.000 karaat synthetische diamanten hebben geproduceerd. Dit jaar zou er echter al sprake zijn van een volume van 4,2 miljoen karaat. Vooral in China en India zou een grote vraag naar synthetische diamanten kunnen worden opgemerkt. In de Verenigde Staten, wereldwijd de grootste markt voor de verkoop van diamanten, zou daarentegen nog steeds een duidelijke voorkeur voor natuurlijke stenen kunnen worden vastgesteld. Bain wijst erop dat de synthetische diamant niet alleen de druk op de inkomsten van de sector verhoogt, maar ook een nieuw risicofraude kan veroorzaken. Malafide partijen zouden immers synthetische stenen illegaal tussen klassieke voorraden kunnen mengen. Er moet volgens Bain dan ook worden geïnvesteerd in controle en detectie. Op die manier kan de authenticiteit van de diamant worden aangetoond en kan de sector ook zijn imago beschermen. Het Antwerp World Diamond Center (AWDC) wijst er echter op dat de kwaliteit van de synthetische productie steeds verder stijgt, waardoor ook telkens opnieuw verder moet worden geïnvesteerd in verfijndere detectiemethodes. De Antwerpse diamantsector voert over de problematiek op dit ogenblik gesprekken met producent De Beers. Daarbij wordt onder meer over een mogelijke introductie van een blockchain-platform gesproken. Die technologie zou de authenticiteit van de producten kunnen bewijzen en dus voor een grotere transparantie zorgen. (mah) The post Tot 40% goedkoper: Antwerpse diamantsector vreest voor succes goedkope nepdiamant appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 11. Indiërs gaan kunstdiamant maken in Lommel (31/12/2018 - De Tijd)
  15:34 Het Indiase materialenbedrijf Heyaru gaat in Lommel een fabriek en onderzoekscentrum bouwen voor de productie van synthetische diamant. Limburg heeft daarvoor enkele troeven in huis.
  [naar artikel]
 12. Kunstdiamant is nachtmerrie voor Antwerpen (18/12/2017 - De Tijd)
  17:22 De diamantairs zitten met de handen in het haar. Synthetische diamanten kennen steeds meer bijval. Voor Antwerpen, het grootste handelscentrum voor ‘echte’ diamant in de wereld, is dat een tegenvaller...
  [naar artikel]
 13. Minder handel in geslepen diamant in Antwerpen (11/07/2016 - De Tijd)
  17:59 De halfjaarcijfers van de Antwerpse diamant tonen een gemengd beeld. Na een forse daling in 2015 heeft de handel in ruwe diamant in Antwerpen zich wat hersteld. De handel in geslepen diamant daalde op...
  [naar artikel]
 14. Eco-diamant blinkt als een echte en kost de helft (01/03/2017 - Express)
  Het is inmiddels mogelijk om synthetische diamanten te produceren die esthetisch dezelfde kwaliteiten hebben als het originele product, maar gevoelig goedkoper zijn. Bovendien kan de artificiële productie voor de diamantsector een aantal ethische problemen oplossen. Dat zegt Martin Roscheisen, oprichter van het Californische bedrijf Diamond Foundry, producent van artificiële diamanten. Het bedrijf maakt gebruik van een plasma-reactor om diamanten te produceren, waardoor de negatieve impact van de ontginning op het leefmilieu kan worden geëlimineerd en ook de menselijke tol kan worden vermeden. “De jongste generatie artificiële diamanten heeft dezelfde scheikundige samenstelling als de natuurlijke variant,” benadrukt Martin Roscheisen. “De productie van een kunstdiamant van één karaat neemt twee weken in beslag. Diezelfde tijd is ook in de natuur nodig, maar in beide gevallen wordt dan ook dezelfde technologieën gebruikt.” “Vaak wordt aangenomen dat de aarde miljoenen jaren nodig heeft om een diamant te maken, maar in werkelijkheid verloopt dat proces relatief snel. Daarna blijft de steen echter mogelijk voor miljoenen jaren in de bodem begraven.” Voorraden “Vele mensen geven aan geen synthetische diamant te willen kopen, maar die terughoudendheid is vooral te wijten aan een gebrek aan kennis,” betoogt Roscheisen. “Vroeger was er ook weinig interesse in elektrische wagens, want alleen golfkarren werden elektrisch aangedreven.” “Wanneer echter de nodige informatie wordt gegeven, blijkt ook de weerstand tegen artificiële diamanten volledig te verdwijnen.” Daarnaast is er ook een prijsvoordeel, want kunstmatige diamanten zijn tussen 30 procent en 50 procent goedkoper dan natuurlijke stenen. Bovendien moet ermee rekening worden gehouden dat de diamantproductie in Afrika en India gebruik maakt van slaven en kinderen. Martin Roscheisen benadrukt dat over twintig jaar alle diamanten door de mens zullen worden vervaardigd, aangezien de natuurlijke voorraden in de bodem zullen zijn uitgeput. Hij wijst er daarbij op dat de voorbije kwarteeuw geen enkele nieuwe mijn werd ontdekt. (mah) The post Eco-diamant blinkt als een echte en kost de helft appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 15. Voor het eerst in jaren stijgt waarde geslepen diamant in Antwerpen, maar Brexit dreigt groot probleem te worden voor sector (22/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Voor het derde jaar op rij werd in Antwerpen zo’n 46 miljard dollar (zo’n 40,5 miljard euro) aan diamant verhandeld. De handel in ruwe diamant en de handel in geslepen diamant houden elkaar perfect in evenwicht, met 22,9 miljard dollar (20,2 miljard euro) aan geslepen diamant en 23,1 miljard dollar (20,3 miljard euro) aan ruwe diamant. Opvallend is wel dat de waarde van de geslepen diamant die via Antwerpen verhandeld werd voor het eerst in jaren opnieuw steeg.
  [naar artikel]
 16. En dan blijkt de roze diamant plots wit te zijn (20/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het verhaal van de ‘verdwenen’ roze topdiamant van wapenhandelaar Serge Muller neemt opnieuw een bizarre wending. De federale politie nam in 2012 een roze diamant van 10,32 karaat in beslag, maar de diamant die in de kluis van justitie ligt, blijkt helder wit te zijn. Ondanks een eerdere belofte, weigert het parket een nieuw onderzoek naar de diamant.
  [naar artikel]
 17. Diamant van 1,6 miljoen euro gestolen op juwelensalon in Japan (25/10/2019 - Metro)
  Op een juwelensalon in Yokohama, een voorstad van de Japanse hoofdstad Tokio, is een diamant van 50 karaat met een waarde van 1,6 miljoen euro gestolen. Dat heeft de politie laten weten. Volgens de openbare zender NHK stelde een werknemer de diefstal gisteravond vast. Het uitstalraam waarin de diamant lag, was niet gesloten. De zeldzame diamant is eigendom van een Japans bedrijf. Bron: Belga   Het bericht Diamant van 1,6 miljoen euro gestolen op juwelensalon in Japan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Primeur voor ons land: Indiërs investeren 26 miljoen in fabriek die synthetisch diamant gaat maken (31/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Indiase bedrijf Heyaru Engineering investeert 26 miljoen euro in een bedrijf dat in Lommel synthetische diamant zal maken. Vlaanderen steunt de investering met 2 miljoen euro. Dat maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) dit weekend bekend. Heyaru heeft de ambitie om de komende vijf tot tien jaar haar site in Lommel uit te bouwen tot de grootste ‘diamantfabriek’ van Europa. Een investering van 262 miljoen euro, goed voor op termijn 120 tot 150 werknemers. De nabijheid van Antwerpen, waar alle diamantexpertise zit, speelde zo goed als zeker mee in de beslissing van de Indiërs.
  [naar artikel]
 19. Het raadsel van de “verwisselde” roze diamant: parket weigert plots onderzoek (16/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het verhaal van de 'verdwenen' roze topdiamant van wapenhandelaar Serge Muller neemt opnieuw een bizarre wending. De federale politie nam in 2012 een roze diamant van 10,32 karaat in beslag, maar de diamant die in de kluis van justitie ligt, blijkt helder wit te zijn. Ondanks een eerdere belofte weigert het parket een nieuw onderzoek naar de diamant.
  [naar artikel]
 20. Grootste diamant van Noord-Amerika ontdekt (16/12/2018 - Metro)
  In het noorden van Canada is de grootste diamant ooit in Noord-Amerika ontdekt. Dat melden Canadese en Amerikaanse media. De gele diamant met een gewicht van 552 karaat werd gevonden in de diamantmijn Diavik, zowat 220 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. De diamant heeft de grootte van een kippenei. De grootste Noord-Amerikaanse diamant tot nu toe was de in dezelfde mijn ontdekt: “Diavik Foxfire”, met een gewicht van 187,7 karaat. ’s Werelds grootste diamant – 3.106 karaat – werd in 1905 gevonden in Zuid-Afrika. De diamant, “Cullinan” genoemd, werd later opgedeeld. De grootste delen ervan werden verwerkt in de Britse kroonjuwelen. bron: Belga Het bericht Grootste diamant van Noord-Amerika ontdekt verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Grootste diamant van Noord-Amerika ontdekt (16/12/2018 - Metro)
  In het noorden van Canada is de grootste diamant ooit in Noord-Amerika ontdekt. Dat melden Canadese en Amerikaanse media. De gele diamant met een gewicht van 552 karaat werd gevonden in de diamantmijn Diavik, zowat 220 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. De diamant heeft de grootte van een kippenei. De grootste Noord-Amerikaanse diamant tot nu toe was de in dezelfde mijn ontdekt: “Diavik Foxfire”, met een gewicht van 187,7 karaat. ’s Werelds grootste diamant – 3.106 karaat – werd in 1905 gevonden in Zuid-Afrika. De diamant, “Cullinan” genoemd, werd later opgedeeld. De grootste delen ervan werden verwerkt in de Britse kroonjuwelen. Bron: Belga   Het bericht Grootste diamant van Noord-Amerika ontdekt verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Ruwe diamant beperkt het Antwerpse coronaverlies (08/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De diamanthandel in Antwerpen had het lastig vorig jaar. Er is een derde minder geslepen diamant verhandeld en een achtste minder ruwe diamant. “De sector is veerkrachtig”, zegt sectorfederatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC).
  [naar artikel]
 23. Naar de supermarkt? De verpakking bevat niet altijd wat ze belooft (02/11/2017 - VRT NWS)
  Er zit vaak minder in een voorverpakt product dan wat op de verpakking aangegeven staat. Dat blijkt uit controles van de Economische Inspectie waarover Het Laatste Nieuws schrijft. "Dat is misleiding van de consument. De verpakking moet juist zijn. Als je een product koopt, wil je waar voor je geld", zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick.
  [naar artikel]
 24. Gordon Ramsay pakt uit met ‘authentiek’ Aziatisch restaurant, maar de kritiek is niet mals: “Er werkt geen enkele Aziatische kok” (15/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De restaurantgroep van Gordon Ramsey is zich volop aan het voorbereiden om ‘Lucky Cat’ te openen, een authentiek Aziatisch eethuis in Londen. Maar...
  [naar artikel]
 25. Geen biologisch alternatief voor synthetische onkruidverdelgers voor gazon (12/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Volgende week begint de lente, voor veel mensen het ideale moment om de tuin weer op orde te brengen. En dat merken ze in tuincentra. Er is vooral veel vraag naar onkruidverdelgers voor in het gazon, maar sinds 1 januari zijn de synthetische producten verboden. Op dit moment bestaat er geen biologisch alternatief voor de selectieve onkruidverdelger.
  [naar artikel]
 26. Het mysterie van de roze diamant: “Werd peperdure steen stiekem verwisseld door speurders?” (18/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het proces tegen de omstreden Antwerpse diamant- en wapenhandelaar Serge Muller (61), die wordt vervolgd voor witwassen, belooft nu al vuurwerk. Muller vermoedt dat politie en justitie zijn vel willen om de diefstal van een peperdure, inbeslaggenomen roze diamant toe te dekken.
  [naar artikel]
 27. Ceulemans krijgt gelijk: biljarten mag nu toch op synthetische lakens (16/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een biljartlaken: moet dat van wol of synthetisch zijn? Daar maakten de Lierse club Mister 100 en de Koninklijke Belgische Biljartbond (KBBB) maanden ruzie over. De Lierenaars, die synthetische lakens willen, hebben na arbitrage gelijk gehaald. De bond erkent nu dat de exclusiviteit voor een bepaald merk met wollen lakens zal wegvallen, maar dat synthetische lakens gewoonweg niet altijd kunnen.
  [naar artikel]
 28. Diamantreus De Beers verkoopt toch synthetische diamanten (30/05/2018 - De Tijd)
  13:50 De grootste diamantproducent ter wereld biedt synthetische diamanten aan voor 800 dollar per karaat, een vijfde van de marktprijs.
  [naar artikel]
 29. Grieks & Authentiek (13/04/2019 - De Morgen)
  Als u twijfelt of het de naam van een gerecht of van een eiland is, zit u goed. Lipsi, Tilos, Leros, of Halki: proef op deze vergeten en onbekende Griekse eilandjes van de authentiek Egeïsche keuken.
  [naar artikel]
 30. Insecten op eetbord schrikken consument niet af (10/08/2016 - Express)
  Fabrikanten van insectenburgers zouden er goed aan doen meer promotie te maken met de inhoud van hun producten. Dat is de conclusie van een onderzoek van Joachim Schouteten, bio-ingenieur aan de Universiteit Gent, die een analyse maakte van de reacties van de consument op verschillende soorten burgers. Er kon volgens de onderzoeker alvast worden vastgesteld dat de consument door het concept van voeding op basis van insecten zeker niet wordt afgeschrikt. Integendeel lijkt het duurzame concept van het product vele consumenten aan te spreken. Wel wordt opgemerkt dat de smaak eventueel voor verbetering vatbaar zou kunnen zijn. Schouteten vroeg aan een groep van een honderdtal studenten een evaluatie van achtereenvolgens een klassieke vleesburger, een groentenburger en een insectenburger. “Wanneer de respondenten de drie producten zonder toelating voorgeschoteld kregen, bleek een duidelijke voorkeur voor de vleesburger,” merkt de wetenschapper op. “De insectenburger kreeg de laagste waardering.” Volgens de kritiek zouden de insectenburgers te droog en te korrelig zijn. Interesse Wanneer echter de samenstelling van de producten voor de smaakproef tegenover de consument wordt toegelicht, blijkt de traditionele vleesburger nog altijd onklopbaar, maar krijgt de insectenburger wel dezelfde score als de groentenburger. “Wanneer de consument weet dat er insecten in de burger zijn verwerkt, geniet het product een hogere waardering,” benadrukt Schouteten. “Een consumptie van insecten blijkt de bevolking dan ook niet af te schrikken. Integendeel kan een grotere interesse worden opgemerkt.” Die positieve reactie heeft volgens de wetenschapper mogelijk te maken met het duurzaam aspect van de insectenburger, die bovendien ook als een gezond en veilig product kan worden beschouwd. De fabrikanten van insectenburgers zouden volgens Schouteten dan ook meer kans op succes hebben, wanneer ze de voordelen van het product in hun communicatie prominent naar voor zouden schuiven. The post Insecten op eetbord schrikken consument niet af appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 31. Catawiki veilt uiterst zeldzame diamant (02/03/2018 - Metro)
  De veilingwebsite Catawiki veilt een “uiterst zeldzame” diamant. Het gaat om een 25.13 karaat diamant met uitzonderlijke zuiverheid en van een grootte die zelden op de markt te zien is. De diamant heeft een geschatte waarde van meer dan 5 miljoen euro. Dat zegt Naomi Howard, diamantenexpert bij Catawiki, vandaag. Volgens Howard gaat het om een “zeer zeldzame diamant”, onder meer door zijn gewicht van 25.13 karaat en zijn kleur D. “De kleur van een diamant heeft een significant effect op de waarde ervan. De kleur varieert van schaal D tot Z, van kleurloos tot lichtgeel. De kleur D is de hoogste graad en dit geeft aan dat de diamant de mooiste kleur ter wereld heeft”, legt Howard uit. Wat de zuiverheid betreft, kwalificeert Catawiki de diamant als IF. “De zuiverheid of helderheid van een diamant verwijst naar de aanwezigheid van imperfecties of onzuiverheden. Bij deze diamant is er een volledige afwezigheid van onzuiverheid. De combinatie van deze drie factoren, evenals de grootte, maken het tot een zeer speciale en uiterst zeldzame diamant”, aldus Howard. HRD, een erkend laboratorium, heeft de diamant getest en gecertificeerd, net als het GIA-laboratorium, dat de kwaliteit en zeldzaamheid van deze diamant garandeert. De waarde wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro. De veiling loopt tot en met zondag 4 maart. bron: Belga
  [naar artikel]
 32. Diamant van 163 karaat brengt ruim 28 miljoen euro op (14/11/2017 - VRT NWS)
  De grootste kleurloze diamant ooit geveild heeft ruim 28 miljoen euro opgebracht. De koper wenst anoniem te blijven. Het gaat om een loepzuivere diamant van 163 karaat die aan een ketting hangt die bezet is met kleinere diamanten.
  [naar artikel]
 33. Halsketting met peperdure diamant te koop op veiling (14/11/2017 - VRT NWS)
  In Honkong is een peperdure halsketting onthuld. Het ontwerp is van de Zwitserse juwelier Grisogono en bevat een unieke kleurloze diamant van 163 karaat. Het is de grootse diamant in zijn soort ooit via veiling aangeboden. De opbrengst van de halsketting wordt geschat tussen de 25 en 35 miljoen dollar.  
  [naar artikel]
 34. Op vier na grootste diamant ontdekt in Lesotho (15/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Lesotho is een ruwe diamant opgegraven van maar liefst 910 karaat, groter dan een golfbal maar iets kleiner dan een tennisbal. Volgens het Britse mijnbedrijf Gem Diamonds, dat het nieuws maandag meldde, gaat het om de op vier na grootste ooit ontdekte diamant.
  [naar artikel]
 35. Doorbraak in bestrijding kanker? Vorsers KU Leuven stoppen tumorgroei met synthetische moleculen (10/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van het Belgische Switch Laboratorium zijn erin geslaagd om een nieuwe synthetische molecule te creëren die bij proeven in het labo
  [naar artikel]
 36. Nieuw op 1 januari – Gebruik van synthetische onkruidverdelgers door particulieren verboden (27/12/2019 - Metro)
  Het gebruik van synthetische onkruidverdelgers door particulieren is vanaf 1 januari verboden. Eerder was het gebruik van totaalherbiciden op basis van glyfosaat, zoals het omstreden Roundup, ook al verboden voor particulieren. Ook wie nog een voorraad onkruidverdelgers staan heeft, mag die niet meer gebruiken. Het toezicht op het verbod zit vervat in het milieuhandhavingsbeleid. De gemeente en de lokale politie kunnen dus optreden. Het verbod is er gekomen vanuit het voorzorgsprincipe. Synthetische onkruidbestrijdingsmiddelen bevatten een chemisch aangemaakte werkzame stof. Op basis van dit besluit kunnen alleen onkruidbestrijdingsmiddelen met een laag risico of die een werkzame stof van natuurlijke oorsprong bevatten nog verkocht worden aan en gebruikt worden door niet-professionele gebruikers. Voor de professionele gebruiker die beschikt over een fytolicentie is er echter geen verbod op het gebruik van totaalherbiciden of synthetische onkruidverdelgers. bron: Belga Het bericht Nieuw op 1 januari – Gebruik van synthetische onkruidverdelgers door particulieren verboden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Maakten synthetische middelen Alexander D. agressief? (31/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een trainer van de fitnessclub waar Alexander D. vaste klant was, is ervan overtuigd dat de man synthetische hormonen namen om zijn spiermassa op
  [naar artikel]
 38. Aldi roept 'amusehapjes' terug: product bevat sporen van listeria (22/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Supermarktketen Aldi roept het product 'verse amusehapjes' terug omdat ze sporen van listeria bevatten, wat bij de consument tot listeriose kan...
  [naar artikel]
 39. Diamant 'Roze Belofte' geveild voor bijna 27 miljoen euro (28/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een grote ovale diamant die bekendstaat als de 'Roze Belofte' is in Hongkong geveild voor omgerekend 26,9 miljoen euro. De diamant van 14,93 karaat...
  [naar artikel]
 40. Jumbo roept studentenhaver terug (22/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  In overleg met het federale voedselagentschap FAVV heeft Jumbo België besloten om studentenhaver van het merk Marc O’Deli terug te roepen bij de consument. Op het etiket van het product stond geen pinda of sulfiet vermeld.
  [naar artikel]
 41. Op vier na grootste diamant ooit ontdekt in Lesotho (15/01/2018 - Knack)
  In Lesotho is een ruwe diamant opgegraven van maar liefst 910 karaat, groter dan een golfbal maar iets kleiner dan een tennisbal. Volgens het Britse mijnbedrijf Gem Diamonds, dat het nieuws maandag meldde, gaat het om de op vier na grootste ooit ontdekte diamant.
  [naar artikel]
 42. Diamant “Pink Star” voor een recordbedrag van 71 miljoen dollar geveild (04/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  De enorme diamant “Pink Star” heeft op een veiling in Hongkong een nieuwe eigenaar gevonden. De Hongkongse juweliersketen Chow Tai Fook veilde de rooskleurige steen dinsdag voor 71,2 miljoen dollar (rond de 67 miljoen euro). Dat deelde veilinghuis Sotheby’s mee. Indien de bieder met het bedrag over de brug komt, is het de hoogste prijs ooit die iemand voor een diamant betaalde.
  [naar artikel]
 43. Sluikstorters dumpen 53 vaten aceton langs snelweg (10/06/2017 - De Standaard)
  Onbekenden hebben vrijdag langs de E314 in Maasmechelen maar liefst 53 vaten met het product aceton gedumpt. Mogelijk is er een verband met de productie van synthetische drugs.
  [naar artikel]
 44. Op vier na grootste diamant van "juweelkwaliteit" gevonden in Lesotho (15/01/2018 - VRT NWS)
  In een diamantmijn in Lesotho is een diamant gevonden van "uitzonderlijke kwaliteit", waarvan gedacht wordt dat het de op vier na grootste in de wereld is. De diamant weegt 182 gram en is mogelijk 33 miljoen euro waard.
  [naar artikel]
 45. Louis Vuitton koopt 's werelds grootste ruwe diamant (16/01/2020 - De Tijd)
  14:30 De diamant van 1.758 karaat wordt volgende week in Parijs getoond en onderstreept de ambities van het Franse luxehuis als exclusieve juwelier.
  [naar artikel]
 46. Louis Vuitton laat op een na grootste diamant ooit verwerken in Antwerpen (16/01/2020 - De Morgen)
  De Sewelo, een 1.758 karaat grote diamant die vorig jaar werd opgehaald uit een mijn in Botswana, is onderweg naar Antwerpen om verwerkt te worden in Louis Vuitton-juwelen. Het Franse luxemerk sloot daarover een overeenkomst met Lucara, het bedrijf dat de mijn in Botswana bezit waar de diamant werd ontgonnen. Het Antwerpse bedrijf HB zal de recorddiamant slijpen, polijsten en opdelen in kleinere steentjes. De Sewelo is met 1.758 karaat de op een na grootste diamant ooit gevonden.
  [naar artikel]
 47. Louis Vuitton laat op een na grootste diamant ooit verwerken in Antwerpen (16/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Sewelo, een 1.758 karaat grote diamant die vorig jaar werd opgehaald uit een mijn in Botswana, is onderweg naar Antwerpen om verwerkt te worden in Louis Vuitton-juwelen. Het Franse luxemerk sloot daarover een overeenkomst met Lucara, het bedrijf dat de mijn in Botswana bezit waar de diamant werd ontgonnen. Het Antwerpse bedrijf HB zal de recorddiamant slijpen, polijsten en opdelen in kleinere steentjes. De Sewelo is met 1.758 karaat de op een na grootste diamant ooit gevonden.
  [naar artikel]
 48. Europees burgerinitiatief opgestart tegen synthetische pesticiden (25/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zo'n 90 organisaties uit 17 Europese landen slaan de handen in elkaar om synthetische pesticiden tegen 2035 geleidelijk uit te faseren. Ook eisen...
  [naar artikel]
 49. UHasselt maakt kunstmatige edelsteen: “Diamant uit de microgolf” (15/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Met microgolfovens maken ze aan UHasselt die ‘dingetjes’ die schijnbaar de beste vriend van elk meisje zijn: diamanten. Kunstmatige diamant, wel te verstaan. “Maar ik moet je teleurstellen: we maken geen diamanten als juwelen, wel voor wetenschappelijk onderzoek en praktische toepassingen”, benadrukt professor Ken Haenen van Universiteit Hasselt. “Ook niet voor een verlovingsring voor mijn vriendin...”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.