Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
21:35 uur

Europees Geneesmiddelenbureau: geen leeftijdsgrens voor AstraZeneca, zeldzame trombose wel mogelijke bijwerking

VRT NWS

07/04/2021 - 16:45

Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA bevestigt dat het AstraZeneca-vaccin mogelijk kan leiden tot een zeldzame bloedklonter in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Het EMA stelt evenwel geen leeftijdsgrens in voor de toediening van het vaccin en benadrukt dat de voordelen ervan opwegen tegen het nadeel van de zeldzame nevenwerking.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. EMA: bloedproblemen een uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - Knack)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek.
  [naar artikel]
 2. EMA: bloedproblemen een uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - Knack)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek.
  [naar artikel]
 3. Niemand weet of AstraZeneca zeldzame bijwerking ook echt veroorzaakt, maar dokters kennen ze van bij ander medicijn (11/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  De uiterst zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin waarbij een bloedplaatjestekort in combinatie met bloedklonters optreedt, heeft niets te maken met klassieke trombose. Dat heeft cardioloog Thomas Vanassche van het UZ Leuven zaterdag gezegd tijdens de wekelijkse persbriefing van de taskforce vaccinatie. “Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren,” klonk het. Want wie in het ziekenhuis belandt met corona maakt tot 60 procent kans op een trombose, veel meer dan de 0,0006 procent na vaccinatie met AstraZeneca.
  [naar artikel]
 4. “Bijwerking AstraZeneca heeft helemaal niets te maken met klassieke trombose” (10/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, waarbij er een combinatie optreedt van bloedklonters met een verlaagd aantal bloedplaatjes, heeft op geen enkele manier iets te maken met de klassieke bloedklonters of trombose. Dat zei professor Thomas Vanassche, specialist bloedings-en vaatziekten (UZ Leuven) en vice-voorzitter van de Belgische Vereniging voor trombose en hemasthase, op de wekelijkse persbriefing van de taskforce Vaccinatie.
  [naar artikel]
 5. In heel Europa 222 gevallen van trombose na AstraZeneca-vaccin vastgesteld, één Belg overleed (07/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft woensdag geconcludeerd dat ongewone bloedstolsels met en laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin kan zijn. In totaal gaat het om 222 gevallen in heel Europa, onder hen is één Belg met overlijden als gevolg.
  [naar artikel]
 6. In heel Europa 222 gevallen van trombose na AstraZeneca-vaccin vastgesteld, één Belg overleed (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft woensdag geconcludeerd dat ongewone bloedstolsels met en laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin kan zijn. In totaal gaat het om 222 gevallen in heel Europa, onder hen is één Belg met overlijden als gevolg.
  [naar artikel]
 7. EMA blijft achter AstraZeneca staan: “Voordelen vaccin groter dan risico op zeldzame bijwerkingen” (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) woensdag aangekondigd tijdens een virtuele persconferentie.
  [naar artikel]
 8. ‘Verband tussen AstraZeneca-vaccin en zeldzame vorm trombose’, zegt vaccinchef EMA (06/04/2021 - De Standaard)
  Volgens Marco Cavaleri van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is er een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en het optreden van trombose. Maar de voordelen zijn nog altijd groter dan de risico’s, zegt hij.
  [naar artikel]
 9. EMA onderzoekt nu ook tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - Knack)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om meldingen van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk.
  [naar artikel]
 10. EMA: “Voordelen AstraZeneca groter dan risico op bijwerkingen” (07/04/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek.
  [naar artikel]
 11. Wat bekent verband tussen vaccin Astrazeneca en trombose voor onze vaccinatiestrategie en hoe goed valt dat te behandelen? (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Er bestaat een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de (uiterst zeldzame) trombose die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen, zo liet het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dinsdag weten. Wat betekent dat voor onze vaccinatiestrategie? Valt zo’n trombose te behandelen? En kunnen slachtoffers een schadevergoeding eisen?
  [naar artikel]
 12. EMA onderzoekt ook tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om meldingen van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk. Dat meldt het FAGG vrijdag op zijn website.
  [naar artikel]
 13. Verwarring over AstraZeneca-vaccin: link met trombose eerst wel bevestigd, dan weer niet (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een topman van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft de verwarring over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin alleen maar groter gemaakt. De man beweert dat er wel degelijk een verband bestaat tussen het vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Intussen lijkt het er sterk op dat hij voor zijn beurt heeft gesproken, want een officieel advies van het EMA wordt ten vroegste vandaag, woensdag, verwacht.
  [naar artikel]
 14. EMA ziet dan toch verband tussen AstraZeneca-vaccin en trombose (06/04/2021 - De Morgen)
  Er is een verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsel en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag in Italiaanse media.
  [naar artikel]
 15. Wat is die zeldzame vorm van trombose die aan het AstraZeneca-vaccin gelinkt wordt? (07/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het bevestigd: er bestaat een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en een uiterst zeldzame vorm van trombose (bloedklontering) die enkele tientallen mensen – wereldwijd – na hun vaccinatie hebben opgelopen. Maar wat is die aandoening precies? Wat zijn de symptomen? En kan ze behandeld worden?
  [naar artikel]
 16. EMA onderzoekt ook tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - Metro)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om meldingen van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk. Tot nog toe werden er in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank EudraVigilance vijf gevallen van deze aandoening geregistreerd. “In dit stadium is het nog niet duidelijk of er een causaal verband is tussen de vaccinatie en de meldingen van capillair leksyndroom”, klinkt het. Het PRAC, het risicobeoordelingscomité van het EMA, zal de zaak verder onderzoeken. Johnson & Johnson Eerder bevestigde het PRAC dat een combinatie van zeer zeldzame gevallen van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking van Vaxzevria is. Er loopt ook nog een onderzoek naar trombo-embolische voorvallen na vaccinatie met het vaccin van Johnson & Johnson in de VS. Lees ook : GEMS-rapport: gemiddelde Vlaming heeft drie à vier knuffelcontacten Het bericht EMA onderzoekt ook tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter” (07/04/2021 - Metro)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek. Het EMA herinnert eraan dat de bijwerking zich binnen de twee weken na vaccinatie kan voordoen. Op basis van de beschikbare gegevens, kan het EMA niet zeggen welke risicofactoren bijdragen tot de ontwikkeling van de bijwerking, waarvan er in Europa al enkele tientallen gevallen gemeld zijn. “Tot nu deden de meeste gevallen zich voor bij vrouwen jonger dan 60 jaar”, luidt het in een mededeling. Het EMA vraagt mensen die symptomen van zulke bijwerkingen ontwikkelen om meteen medische bijstand te zoeken. Er wordt niet aangeraden het vaccin voor te behouden voor bepaalde leeftijdsgroepen. “In het algemeen zijn de voordelen van het vaccin tegen COVID-19 groter dan het risico op bijwerkingen”, luidt het. Het bericht EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. EMA onderzoekt tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - De Standaard)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om meldingen van capillair leksyndroom. Dat meldt het FAGG vrijdag op zijn website.
  [naar artikel]
 19. België wacht advies van EMA af over AstraZeneca-vaccin maar ‘kans is groot dat leeftijdsgrens wordt opgelegd’ (07/04/2021 - De Morgen)
  Een topman van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA beweerde gisteren dat er wel degelijk een verband bestaat tussen het vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Intussen lijkt het er sterk op dat hij voor zijn beurt heeft gesproken, want een officieel advies van het EMA wordt pas vandaag verwacht. Omstreeks 16 uur wordt een virtuele persconferentie gegeven. Daarna komen de Belgische ministers van Volksgezondheid opnieuw samen.
  [naar artikel]
 20. Trombosespecialist: "Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren” (10/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, waarbij er een combinatie optreedt van bloedklonters met een verlaagd aantal bloedplaatjes, heeft op geen enkele manier iets te maken met de klassieke bloedklonters of trombose. Dat zei professor Thomas Vanassche, cardioloog aan het UZ Leuven en vice-voorzitter van de Belgische Vereniging voor Trombose en Hemostase, op de wekelijkse persbriefing van de taskforce Vaccinatie. “Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren”, aldus Vanassche.
  [naar artikel]
 21. EMA: ‘Zeer zeldzame’ bijwerking bij AstraZeneca-vaccin, maar voordelen wegen zwaarder door (07/04/2021 - De Morgen)
  Er is een mogelijke link tussen het AstraZeneca-vaccin en zeldzame gevallen van bloedstolsels, maar de voordelen blijven heel wat groter dan de nadelen. Dat zegt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) woensdag. Het is nog niet duidelijk welk gevolg het nieuwe advies heeft voor de vaccinatiecampagne in België.
  [naar artikel]
 22. Wat is die zeldzame vorm van trombose die aan het AstraZeneca-vaccin gelinkt wordt? Wat zijn de symptomen? En wat kan je ertegen doen? (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het bevestigd: er bestaat een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en een uiterst zeldzame vorm van trombose (bloedklontering) die enkele tientallen mensen – wereldwijd – na hun vaccinatie hebben opgelopen. Maar wat is die aandoening precies? Wat zijn de symptomen? En kan ze behandeld worden?
  [naar artikel]
 23. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen” (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De zeldzame bijwerking werd vooral opgemerkt bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen. Het is nog niet duidelijk welk gevolg het nieuwe advies heeft voor de vaccinatiecampagne in België.
  [naar artikel]
 24. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen” (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De zeldzame bijwerking werd vooral opgemerkt bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen. Het is nog niet duidelijk welk gevolg het nieuwe advies heeft voor de vaccinatiecampagne in België.
  [naar artikel]
 25. EMA onderzoekt ook tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca.
  [naar artikel]
 26. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, vooral bij vrouwen onder de 60 (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De kans op de bijwerking is het grootste bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie in de gehele bevolking nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen.
  [naar artikel]
 27. België dient AstraZeneca-vaccin voorlopig enkel toe aan mensen ouder dan 55 (07/04/2021 - Metro)
  België dient het AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19 de komende vier weken enkel nog toe aan mensen van 56 jaar en ouder. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdagavond beslist tijdens een interministeriële conferentie, bevestigt het kabinet van federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit). De beslissing komt er na onderzoek van het risicobeoordelingscomité (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Dat concludeert dat de combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes een bijwerking kan zijn van het AstraZeneca-vaccin, zij het een zeer zeldzame. Het EMA kon nog geen specifieke risicofactoren aanduiden, maar de meeste gevallen van de zeldzame bijwerking deden zich wel voor bij vrouwen jonger dan 60. Verschillende andere Europese landen beslisten de voorbije dagen al om het AstraZeneca-vaccin voor te behouden voor 55- of 60-plussers. Lees ook: EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter” Het bericht België dient AstraZeneca-vaccin voorlopig enkel toe aan mensen ouder dan 55 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Experts ontdekken oorzaak van zeldzame bijwerking met bloedklonters door coronavaccin van AstraZeneca (en het valt te behandelen) (21/03/2021 - Express)
  Een team van internationale bloedexperts meent te hebben achterhaald waarom het AstraZeneca-vaccin in uiterst zeldzame gevallen een probleem met de bloedstolling kan veroorzaken. Bij de getroffen patiënten reageert het eigen immuunsysteem extreem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Nu de oorzaak van deze zeldzame bijwerking is ontdekt, is het ook eenvoudiger om ze […] The post Experts ontdekken oorzaak van zeldzame bijwerking met bloedklonters door coronavaccin van AstraZeneca (en het valt te behandelen) appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 29. Ook WHO blijft voorstander van AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Na het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich woensdag uitgesproken voor een voortzetting van het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Volgens de momenteel beschikbare gegevens lijkt een verband met trombose “plausibel maar niet bevestigd”, hebben vaccindeskundigen van de VN-organisatie gezegd. Bijkomende studies zijn nodig om een mogelijk verband tussen vaccinatie en mogelijke risico’s aan te tonen, luidt het.
  [naar artikel]
 30. Oorzakelijk verband tussen AstraZeneca-vaccinatie en zeldzame bloedklonters? (07/04/2021 - Express)
  ‘Het wordt steeds moeilijker om te zeggen dat er geen oorzakelijk verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame bloedklonters, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes.’ Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd van de vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), in de Italiaanse krant Il Messagero. Cavaleri heeft het over zeldzame bloedstollingsverschijnselen, zoals cerebrale veneuze […] The post Oorzakelijk verband tussen AstraZeneca-vaccinatie en zeldzame bloedklonters? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 31. EMA ziet verband tussen AstraZeneca en tromboses, maar benadrukt voordelen vaccin (06/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de (uiterst zeldzame) trombose die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dinsdag in Italiaanse media. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico’s.
  [naar artikel]
 32. EMA ziet verband tussen AstraZeneca en tromboses, maar benadrukt voordelen vaccin (06/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), in Italiaanse media. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico's.
  [naar artikel]
 33. Luxemburg zoekt vrijwilligers tussen 30 en 54 jaar oud voor het AstraZeneca-vaccin (16/04/2021 - VRT NWS)
  Vanaf volgende week kunnen Luxemburgers tussen 30 en 54 jaar oud zich als vrijwilliger inschrijven op een lijst om zich met het AstraZeneca-vaccin te laten inenten. Dat heeft de Luxemburgse premier Xavier Bettel aangekondigd. Het AstraZeneca-vaccin is wat omstreden omdat er een uiterst zeldzame bijwerking is vastgesteld met een vorm van trombose gecombineerd met een tekort aan bloedplaatjes.
  [naar artikel]
 34. EMA ziet verband tussen AstraZeneca en tromboses, maar benadrukt voordelen vaccin (06/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dinsdag in Italiaanse media. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico’s.
  [naar artikel]
 35. LIVE. EMA oordeelt over mogelijke bijwerkingen vaccin AstraZeneca - Opnieuw recordaantal nieuwe besmettingen in Brazilië (18/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In ons land raken gemiddeld dagelijks weer meer dan 3.000 mensen besmet het coronavirus, terwijl de aanhoudende daling van het aantal nieuwe overlijdens stagneert. Dat blijkt uit de gegevens van Sciensano. Het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) velt vandaag een oordeel over mogelijke zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog.
  [naar artikel]
 36. VRT NWS LIVE: Wat beslist het Europees Geneesmiddelenbureau over het AstraZeneca-vaccin? (07/04/2021 - VRT NWS)
  Rond 16 uur geeft het Europees Geneesmiddelenbureau een persconferentie met daarin mogelijk een nieuw advies over het AstraZeneca-vaccin. Je kan alles in bovenstaande VRT NWS LIVE volgen, met toelichting van onze wetenschapsjournalist Koen Wauters.
  [naar artikel]
 37. Deze symptomen kunnen mogelijk wijzen op bijwerking na AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA blijft erbij dat de voordelen van vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca veel harder doorwegen dan het mogelijke risico op uiterst zeldzame bijwerkingen van bloedklonters. Wel moet dat risico op de bijsluiter vermeld worden, aldus het EMA. Wie in de twee weken na vaccinatie de volgende symptomen opmerkt, wordt gevraagd medische hulp te zoeken.
  [naar artikel]
 38. Onderzoekers hebben verband tussen AstraZeneca en trombose gevonden (21/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Wetenschappers uit Duitsland en Noorwegen hebben het mechanisme blootgelegd dat zou kunnen verklaren waarom het AstraZeneca-vaccin in zeldzame gevallen tot een trombose heeft ­geleid. Het gaat om studies met kleine aantallen, ze moeten dus met omzichtigheid geïnterpreteerd worden.
  [naar artikel]
 39. EMA geeft leeftijdsadvies over AstraZeneca: “Voordelen wegen zwaarder door” (07/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) blijft erbij dat het AstraZeneca-vaccin tegen corona veilig is, maar zegt wel dat er een link is tussen het vaccin en enkele zeldzame gevallen van trombose met een laag aantal bloedplaatjes.
  [naar artikel]
 40. Klachten na AstraZeneca-vaccin: welke symptomen zijn zorgwekkend? (08/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Huisartsen krijgen de ene na de andere ongeruste telefoon van mensen die al een eerste AstraZeneca-prik hebben gekregen of moeten krijgen. Ze zijn bang voor de uiterst zeldzame trombose-bijwerking. “De meeste klachten zijn perfect normaal”, zegt vaccinoloog Geert Leroux-Roels. Maar wanneer felle symptomen dagen na de spuit optreden, is het wél nodig om alarm te slaan.
  [naar artikel]
 41. Nieuw onderzoek: zo werkt AstraZeneca mogelijk zeldzame trombose in de hand (22/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Twee wetenschappelijke teams hebben het mechanisme blootgelegd dat zou kunnen verklaren waarom het AstraZeneca-vaccin in enkele zeldzame gevallen tot hersentrombose leidde. Dat is goed nieuws met het zicht op een betere behandeling.
  [naar artikel]
 42. LIVE. “Nog geen beslissing over eventueel vervroegd Overlegcomité” - EMA oordeelt over mogelijke bijwerkingen vaccin AstraZeneca (18/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In ons land raken gemiddeld dagelijks weer meer dan 3.000 mensen besmet het coronavirus, terwijl de aanhoudende daling van het aantal nieuwe overlijdens stagneert. Vooral in het onderwijs stijgt het aantal besmettingen fors, en daar werden dan ook bijkomende maatregelen aangekondigd. De geplande versoepelingen voor de maand april worden intussen in vraag gesteld. Deze namiddag velt het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een oordeel over mogelijke zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca, nadat heel wat Europese landen tijdelijk zijn gestopt met het toedienen ervan. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog.
  [naar artikel]
 43. Verwarring over AstraZene­ca-vac­cin groter: ten vroegste vandaag spreekt EMA zich echt uit (07/04/2021 - De Morgen)
  Een topman van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft de verwarring over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin alleen maar groter gemaakt. De man beweert dat er wel degelijk een verband bestaat tussen het vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Intussen lijkt het er sterk op dat hij voor zijn beurt heeft gesproken, want een officieel advies van het EMA wordt ten vroegste vandaag verwacht.
  [naar artikel]
 44. Zeldzame hersen­trombose bij zes vrouwen deed alarmbel in Duitsland over AstraZeneca-vaccin afgaan (17/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  In Duitsland kregen zes relatief jonge vrouwen kort na hun inenting met het AstraZeneca-vaccin een trombose in de hersenen. Op basis van statistiek verwachtten de experts maar één geval. “Iedereen was unaniem dat hierin een patroon zit.”
  [naar artikel]
 45. Bloedklonters na coronavaccin; wat zijn de vroegste symptomen? (15/04/2021 - Express)
  Zowel het coronavaccin van AstraZeneca als dat van Johnson & Johnson hebben als zeldzame bijwerking de vorming van bloedklonters. Hoewel die bijwerking maar extreem zelden voorkomt, kan het nuttig zijn om te weten hoe je de aandoening snel kan herkennen. Het nieuws wordt de laatste weken gedomineerd door verhalen over een zeldzame bijwerking die kan […] The post Bloedklonters na coronavaccin; wat zijn de vroegste symptomen? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 46. Ook drie gevallen van trombose en verlaagde bloedplaatjes bij Johnson & Johnson-vaccin: “Extreem weinig” (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ook het Johnson & Johnson-vaccin zou bij sommige mensen kunnen leiden tot bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Tot nu toe zijn er wereldwijd drie meldingen van die bijwerking bekend. Die worden onderzocht. “Het zijn extreem weinig gevallen op 4,5 miljoen mensen over de hele wereld die dat vaccin tot nu toe hebben gekregen. Zo’n aantal past binnen de verwachtingen”, zegt Peter Arlett van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
  [naar artikel]
 47. Zo werkt het AstraZeneca-vaccin mogelijk zeldzame trombose in de hand (22/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Twee wetenschappelijke teams hebben het mechanisme blootgelegd dat zou kunnen verklaren waarom het AstraZeneca-vaccin in enkele zeldzame gevallen tot hersentrombose leidde. Die kennis maakt een betere behandeling mogelijk.
  [naar artikel]
 48. Europees Geneesmiddelenbureau blijft achter AstraZeneca-vaccin staan: "Veilig en efficiënt vaccin" (18/03/2021 - VRT NWS)
  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) blijft na grondig bijkomend onderzoek achter het AstraZeneca-vaccin staan. Dat meldt het agentschap op een persconferentie. De laatste dagen hebben verschillende landen het vaccin tijdelijk opgeschort nadat enkele gevallen waren opgedoken van bloedklonters na vaccinatie. Ons land deed dat niet. Het EMA herhaalt dat er geen oorzakelijk verband is aangetoond.
  [naar artikel]
 49. Klachten na AstraZeneca-vaccin: wanneer ben je gewoon wat ziekjes? En welke symptomen zijn wel zorgwekkend? (08/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Huisartsen krijgen de ene na de andere ongeruste telefoon van mensen die al een eerste AstraZeneca-prik hebben gekregen of moeten krijgen. Ze zijn bang voor de uiterst zeldzame trombose-bijwerking. “De meeste klachten -koorts, spierpijn en wat hoofdpijn- zijn perfect normaal”, zegt vaccinoloog Geert Leroux-Roels. Maar wanneer felle symptomen pas dagen na de spuit optreden, is het wél nodig om alarm te slaan.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.