Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
22:30 uur

Na 4 maanden ophokplicht zijn zwanen weer te zien op Minnewater in Brugge: "Ze zijn merkbaar verdikt"

VRT NWS

07/04/2021 - 17:43

In Brugge kan je weer zwanen zien op het Minnewater. 4 maanden geleden ging de ophokplicht in en moest alle pluimvee afgeschermd worden van wilde vogels om vogelgriep tegen te gaan. Alle zwanen in Brugge zijn toen samengebracht op één afgesloten plek. Ze zijn vandaag weer vrijgelaten.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Brugse zwanen terug vrij na ophokplicht (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  De stad Brugge heeft woensdag haar zwanen terug vrijgelaten op de Brugse Reien na vijf maanden ophokplicht. De zwanen moesten in november vorig jaar worden gevangen om de verspreiding van de vogelgriep tegen te houden. Ondertussen is het risico op besmettingen lager en is de ophokplicht voor particulieren opgeheven.
  [naar artikel]
 2. YAY! Brugse zwanen terug vrij na ophokplicht (08/04/2021 - Metro)
  Nu we door het coronavirus niet in het buitenland op vakantie kunnen, kiezen veel Belgen voor een tripje in eigen land. Een welgekomen afleiding in deze bizarre tijden en een kans om de Belgische bezienswaardigheden te bezichtigen zonder hordes toeristen. Een tripje naar Brugge was zelden zo rustig én mooi. De wereldberoemde stad staat niet alleen bekend om z’n eeuwenoude gebouwen, prachtige musea en romantische grachten. Ook de Brugse zwanen maken deel uit van de bezienswaardigheden, al waren de vogels al sinds november 2020 niet meer te zien in het stadsbeeld om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Ophokplicht afgelopen Sinds 6 april is de ophokplicht bij particulieren echter opgeheven. De stad Brugge heeft woensdag haar zwanen daarom weer vrijgelaten op de Brugse Reien na vijf maanden ophokplicht. De dieren moeten wel nog binnen gevoederd worden, zodat wilde vogels niet worden aangetrokken door het eten. De eerste zwanen namen woensdagmorgen hun vertrouwde plek weer in op het ’Stil Ende’. Donderdag wordt het overige deel van de 88 zwanen weer vrijgelaten. Lees ook: JOEPIE! Dit vogeltje blijkt na 180 jaar toch niét uitgestorven Het bericht YAY! Brugse zwanen terug vrij na ophokplicht verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Zwanen poseren vanaf maandag weer voor toeristen (07/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het federaal voedselagentschap heeft gisteren de ophokplicht opgeheven. Dat betekent ook dat de Brugse zwanen vanaf maandag weer in het straatbeeld te zien zullen zijn.
  [naar artikel]
 4. Binnenzwembad voor Brugse zwanen tijdens ophokplicht (08/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Brugse zwanen krijgen - zolang de ophokplicht van kracht is - een eigen binnenzwembad. De groendienst is momenteel volop bezig om de laatste
  [naar artikel]
 5. Brugge vangt 120 zwanen om ze op te hokken: "Verloopt vlot" (19/11/2020 - VRT NWS)
  De stadsdiensten van Brugge zijn druk bezig met de zwanen vanop de Reitjes te vangen. Vorige week vrijdag werd er vogelgriep vastgesteld in Oostende, dus moeten alle vogels tijdelijk opgehokt worden.
  [naar artikel]
 6. Na twee maanden ophokplicht: Brugse zwanen zijn terug vrije vogels (10/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Brugse binnenstad is sinds deze ochtend terug een attractie rijker. Na twee maanden verplicht opgehokt te zitten, werden 140 zwanen terug
  [naar artikel]
 7. Zwanenterreur op Brugse wateren (06/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Op de reien in Brugge doet zich een vreemd fenomeen voor in de zwanengemeenschap. Een 50-tal zwanen zijn precies opgehokt nabij de sluis aan het Minnewater.
  [naar artikel]
 8. VIDEO. Zwanen zitten vogelgriep uit in overdekt ‘buitenverblijf’ met zwembad (09/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  Door de ophokplicht naar aanleiding van de vogelgriep is de groendienst verplicht om de Brugse zwanen allemaal binnen onder te brengen. 92 dieren konden al gevangen worden. Een dertigtal andere zwanen zit nog in de Brugse wateren.
  [naar artikel]
 9. Zij proeven al van de vrijheid: 88 Brugse zwanen na vijf maanden ‘quarantaine’ terug op de Brugse reien (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  88 Brugse zwanen mogen weer vrij rondzwemmen in de Brugse reien. De dieren zaten 142 dagen, ofwel bijna vijf maanden opgehokt door een uitbraak van vogelgriep in ons land. Nu zijn de vertrouwde zwanen weer terug. “Ze stellen het goed”, klinkt het.
  [naar artikel]
 10. Ophokplicht geldt niet voor beroemde zwanen van Fietsen door het Water (15/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het afgelopen weekend waren eigenaars van vogels druk in de weer om klaar te zijn voor de ophokplicht die vanaf vandaag, zondag, ingaat. Alleen geldt de verplichting niet voor alle vogels. De meeste watervogels op de publieke vijvers zijn vrijgesteld omdat het om wilde dieren gaat.
  [naar artikel]
 11. Brugge haalt zwanen uit het water (03/08/2018 - VRT NWS)
  Er zijn nu ook blauwalgen gevonden in de Brugse Reien en dat kan gevaarlijk zijn voor de zwanen. Uit voorzorg moeten de zwanen dus uit het water.
  [naar artikel]
 12. 120 Brugse zwanen moeten verplicht gevangen worden door woekerend vogelgriepvirus: “Vanaf vandaag geen voeder meer” (15/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De ophokplicht die vanaf vandaag geldt voor alle pluimvee, geldt ook voor 120 Brugse zwanen. De dienst Openbaar Domein stopt vanaf zondag met het voederen van de dieren, om ze dan in de loop van de komende week te vangen. “Er gaat een heel proces aan vooraf", zegt schepen Mercedes Van Volcem.
  [naar artikel]
 13. 120 Brugse zwanen moeten gevangen worden door woekerend vogelgriepvirus: “Vanaf vandaag geen voeder meer” (15/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De ophokplicht die vanaf vandaag zondag geldt voor alle pluimvee, geldt ook voor 120 Brugse zwanen. De dienst Openbaar Domein stopt vanaf vandaag met het voederen van de dieren, om ze dan in de loop van de komende week te vangen. “Er gaat een heel proces aan vooraf", zegt schepen Mercedes Van Volcem.
  [naar artikel]
 14. Brugge haalt zwanen weg uit vervuilde reien (03/08/2018 - De Standaard)
  In een deel van de Brugse reien zijn giftige blauwalgen aangetroffen. Het stadsbestuur heeft daarom beslist om de zwanen daar weg te halen. Door de slechte waterkwaliteit is het voortaan verboden om te zwemmen of te vissen in het Boudewijnkanaal in Brugge.
  [naar artikel]
 15. Brugge haalt zwanen weg uit vervuilde reien (03/08/2018 - De Standaard)
  In een deel van de Brugse reien zijn giftige blauwalgen aangetroffen. Het stadsbestuur heeft daarom beslist om de zwanen daar weg te halen. Door de slechte waterkwaliteit is het voortaan verboden om te zwemmen of te vissen in het Boudewijnkanaal in Brugge.
  [naar artikel]
 16. Coucke: "Custovic? De laatste matchen waren zeer hoopgevend" (16/10/2017 - Sporza)
  KV Oostende heeft de 10e speeldag weer als rode lantaarn afgesloten. "Maar het doet deugd om te zien dat we dit weer kunnen", zegt preses Marc Coucke na de 2-3-nederlaag tegen Club Brugge.
  [naar artikel]
 17. Eierdieven aan het werk in Brugge (01/05/2018 - VRT NWS)
  Gisteren ontdekten medewerkers van de Groendienst langs 't Stil Ende vier lege zwanennesten. In elk nest liggen gewoonlijk vier tot vijf eieren, wellicht is dus een twintigtal eieren verdwenen. Schepen Philip Pierins denkt dat bijna drie kwart van de nesten langs 't Stil Ende is leeggeroofd. "Maar er zijn gelukkig nog zwanen genoeg in Brugge."
  [naar artikel]
 18. Trump haalt weer uit naar'Miss Piggy': "ze had het verdiend, ze was superveel verdikt" (27/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Hillary Clinton haalden gisteren tijdens het eerste debat Trumps negatieve commentaren over vrouwen aan. Een van de voorbeelden die ze aanhaalde
  [naar artikel]
 19. Paniek in Brugge: al drie zwanen gestorven door bacterie (14/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Paniek in Brugge, waar op korte tijd drie witte zwanen gestorven zijn door blauwwier. In verschillende waterlopen in Vlaanderen is de bacterie...
  [naar artikel]
 20. Gino uit Wervik kan zijn verloofde uit Rusland al 4 maanden niet meer zien door coronavirus (23/07/2020 - VRT NWS)
  Gino Van den Bleeken uit Wervik nam op 15 maart afscheid van zijn verloofde Svetlana. Hij bracht haar naar de luchthaven en zei: "Tot over 2 weken in Moskou!" Maar toen brak het coronavirus door in België. Gino en Svetlana hebben elkaar al meer dan 4 maanden niet in het echt kunnen zien. "Nu er weer meer besmettingen zijn, weten we niet hoelang het nog zal duren", zegt Gino.
  [naar artikel]
 21. "Tik Tak" binnenkort ook te zien zijn op de BBC: "Primeur voor VRT-kinderprogramma" (12/06/2020 - VRT NWS)
  "Tik Tak" zal binnenkort te zien zijn op de BBC. Het is de eerste keer dat een eigen VRT-productie en VRT-kinderprogramma te zien zal zijn op de Britse openbare omroep. Naast de kinderen in Groot-Brittannië zullen ook die in Mexico kunnen genieten van de iconische schaapjes en drinkmannetjes. De vernieuwde "Tik Tak"-reeks is op dit moment ook al te zien in Denemarken, Finland, Nederland, Israël en Noorwegen.
  [naar artikel]
 22. Voorlopig geen ophokplicht voor vogelgriep (23/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  “We begrijpen dat de sector ongerust is, maar we zien momenteel geen reden voor ophokplicht in België. Een dergelijke maatregel is enkel nuttig als er contact mogelijk is met besmette wilde vogels.” Dat is donderdag te horen bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De pluimveehouders dringen wel aan op een ophokplicht.
  [naar artikel]
 23. Waarom we weer meer spinnen zien: "Ze zijn gewoon actiever" (04/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het is je misschien ook al opgevallen: we zien weer vaker spinnen kruipen in huis en in de tuin. "Maar er zijn niet per se meer spinnen", vertelt...
  [naar artikel]
 24. Beeldend kunstenaar Koen Vanmechelen blij met einde ophokplicht: "Nooit gedacht dat die dit jaar zo lang zou duren" (06/04/2021 - VRT NWS)
  Vandaag eindigt de ophokplicht voor pluimvee. En daar is ook Koen Vanmechelen van Labiomista in Genk erg blij mee. Vanmechelen heeft 200 stuks pluimvee en 3.000 stuks als je ook z'n projecten in andere landen meetelt. Hij had nooit gedacht dat de ophokplicht dit jaar zo lang zou duren.
  [naar artikel]
 25. "Ik lees nog veel blablabla. Kijk, ik krijg er weer koppijn van" (30/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Club Brugge had net AA Gent verslagen, in mei. Michel Preud'homme stapte door een erehaag richting sabbatjaar. Vier maanden later zijn de Buffalo's...
  [naar artikel]
 26. Lut Hannes (Angèle) strijdt tegen borstkanker en blijft even weg uit "Thuis" (09/01/2018 - VRT NWS)
  Actrice Lut Hannes, die momenteel Angèle Backx speelt in "Thuis", zal even niet meer in de Eén-serie te zien zijn. Hannes wordt behandeld voor borstkanker. Dat maakt de ploeg van "Thuis" bekend via Facebook. "De eerste ingreep is gebeurd en nu gaat Lut op weg naar de genezing", staat er in de post te lezen. "We zien jou over enkele maanden terug op de set, want je Eddy-beertje kan niet te lang zonder jou... ."
  [naar artikel]
 27. Tientallen eieren van Brugse zwanen gestolen, dader(s) spoorloos (01/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Aan de Ezelpoort in Brugge zijn maandagmiddag tientallen zwaneneieren gestolen uit vijf broednesten. Een flinke tegenvaller voor de stad, want het wilde dit jaar net het aantal zwanen op te krikken. Van de dader is voorlopig geen spoor.
  [naar artikel]
 28. Michel Libert: "Ik ben zo transparant mogelijk, en toch komt het iedere keer weer weer terug" (12/05/2018 - De Morgen)
  "Ik ben razend", zegt Michel Libert, die in een nieuwe getuigenis door een van zijn vroegere ondergeschikten bij het extreem-rechtse WNP wordt aangewezen als Reus van de Bende van Nijvel. "Ik dien klacht in wegens laster en zien hem in de rechtbank."
  [naar artikel]
 29. Mysterieus toetergeluid in Sint-Michiels Brugge: "Het lijkt wel de stoomboot van Sinterklaas" (08/10/2020 - VRT NWS)
  In Brugge zijn ze al maanden op zoek naar een irritant geluid in een wijk in Sint-Michiels. Wat is het precies? Vanwaar komt het? Het blijft een mysterie. Ook de stedelijke milieudienst pluist het uit. Maar ondertussen blijft het op de zenuwen werken van de buurtbewoners. "Je wordt er net niet gek van", zegt Philip Lavens.
  [naar artikel]
 30. Treinen weer iets stipter, maar ook meer afgeschafte ritten (26/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  "Er is sinds oktober een verbetering van de stiptheid merkbaar." Dat zeggen spoornetbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS vandaag bij de...
  [naar artikel]
 31. Zwanen vallen bezoekers Bokrijk aan: "Voeder ze niet meer" (29/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Bezoekers van 'Fietsen door het Water' in Bokrijk, krijgen de laatste tijd almaar meer te maken met agressieve zwanen. De dieren denken dat ze voortdurend eten moeten krijgen. Het domein vraagt nu om de dieren niet meer te voederen, zodat ze rustiger worden.
  [naar artikel]
 32. “Haute lecture”: een schat aan vroege boeken te zien in Brugge (01/03/2018 - VRT NWS)
  Brugge pakt uit met 15de-eeuwse boeken van Colard Mansion. Uit de hele wereld zijn handschriften en "wiegendrukken" bijeengebracht in het Groeningemuseum.
  [naar artikel]
 33. Vandenbergh maakt comeback: "Het blijft de mooiste job ter wereld" (15/08/2017 - Sporza)
  Meer dan drie maanden na zijn zware val in Duinkerke, is Stijn Vandenbergh voor het eerst weer te zien in het peloton op het WK kermiskoers in Heusden.
  [naar artikel]
 34. "Gewapende man verschanst zich urenlang in woning in Brugge" (31/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In het centrum van Brugge zijn afgelopen nacht verschillende straten afgezet omwille van een "zwaarbewapende man" in een huis in de
  [naar artikel]
 35. Door leukemie getroffen doelman stapt na 9 maanden weer op voetbalveld: "Wil een inspiratiebron worden" (30/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Don't give up" was één van de quotes die maandenlang boven het ziekenbed van Miguel Van Damme (23) hing. En kijk, negen maanden na de snoeiharde
  [naar artikel]
 36. Zwaneneieren gestolen in Schoten: "Dit is het werk van stropers" (12/05/2020 - VRT NWS)
  Aan de E10-plas tussen Schoten en Brasschaat is een nest zwaneneieren leeggehaald. "8 op de 10 keren zijn dat stropers die de eieren uitbroeden en de jonge zwanen verkopen", zegt Marcel Peeters van Vogelopvangcentrum Brasschaat-Kapellen op Radio 2 Antwerpen.
  [naar artikel]
 37. "Gent hoeft niet bang te zijn van Brugge" (27/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Trond Sollied (58) kijkt eigenzinnig uit naar de ‘Battle of the Flanders’, tussen zijn ex-clubs AA Gent en Club Brugge: "Brugge zal vroeg of laat...
  [naar artikel]
 38. Ook Mpoku heeft last van het Brugs publiek: "Oerwoudgeluiden zijn onaanvaardbaar" (09/02/2018 - Sporza)
  Standard-aanvoerder Paul-José Mpoku was na de wedstrijd tegen Club Brugge niet te spreken over een deel van het thuispubliek. Sommige supporters lieten zich weer van hun laagste kant zien.
  [naar artikel]
 39. Belg is verdikt en kreeg zittend gat: Sciensano deelt resultaten van tweede gezondheidsenquête (15/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een kwart van de Belgen zegt verdikt te zijn sinds de start van quarantainemaatregelen. Er wordt ook meer gerookt en huiselijk geweld is...
  [naar artikel]
 40. Belg is verdikt en kreeg zittend gat: Sciensano deelt resultaten tweede gezondheidsenquête (15/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een kwart van de Belgen zegt verdikt te zijn sinds de start van quarantainemaatregelen. Er wordt ook meer gerookt en huiselijk geweld is...
  [naar artikel]
 41. Cipiers gevangenis Brugge staken: "Ongestoord bezoek moet veiliger" (22/09/2020 - VRT NWS)
  Ook in de West-Vlaamse gevangenissen staken de cipiers tegen de versoepeling van de coronamaatregelen. Sinds vorige week mogen gedetineerden weer ongestoord bezoek krijgen van hun partner. "Daar zijn we op zich niet tegen", zegt Kris Crevits van de socialistische vakbond in de gevangenis van Brugge. "Maar het gebeurt niet op de juiste manier. "
  [naar artikel]
 42. "Zelfportret" Rubens en "Dulle Griet" van Bruegel worden gerestaureerd (05/12/2016 - De Redactie)
  De topstukken verlaten Antwerpen in 2017 en zullen pas in 2018 en 2019 voor het eerst weer te zien zijn in de stad.
  [naar artikel]
 43. "Brugge wil een rem op nog bijkomende souvenirwinkels" (22/02/2018 - VRT NWS)
  De toeristen zijn er blijkbaar dol op, maar Brugge zelf wil iets doen aan de vele souvenirwinkels die minderwaardige producten verkopen. Open VLD stelt voor om een rem te zetten op toeristenwinkels, naar Amsterdams voorbeeld. Zeker de chocolatiers in Brugge zijn daar blij mee, want zij ergeren zich aan slechte chocolade die verkocht wordt als "echte Belgische".
  [naar artikel]
 44. Nieuwe, eigen series met jong talent en oude bekenden: zo begint Ketnet het nieuwe jaar (21/12/2016 - De Redactie)
  In januari lanceert de jongerenzender maar liefst drie nieuwe Vlaamse fictiereeksen. "4eVeR", de opvolger van "D5R", en "Trix" zijn dagelijks te zien vanaf 9 januari. De gloednieuwe detectivereeks "De regel van 3S" pakt dan weer uit met veel bekende gezichten.
  [naar artikel]
 45. "Zwanen van Britse koningin hebben vogelgriep" (05/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zeven knobbelzwanen die toebehoren aan koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk zijn mogelijk gestorven door het vogelgriepvirus. Volgens The...
  [naar artikel]
 46. IN BEELD. Queen laat Britten naar eeuwenoude traditie zwanen tellen (16/07/2019 - Metro)
  Eind deze week zal Koningin Elizabeth weer weten hoeveel zwanen er in de rivier de Theems zwemmen. In Groot-Brittanië tellen ze naar jaarlijkse gewoonte de dieren tijdens de Swan Upping. De traditie bestaat al meer dan 800 jaar. De oorsprong van de traditie dateert uit de 12e eeuw. De Engelse koninklijke familie claimde toen het eigendomsrecht van alle zwanen met lange gebogen nekken, witte veren en oranje snavels. Ze werden destijds namelijk als delicatesse geserveerd op banketten. De hele week nog zijn tellers in de weer om een beeld te krijgen van het aantal zwanen dat vertoeft op de oevers van de bekende rivier de Theems. Natuurbehoud en educatie “Maar tegenwoordig heeft het niets meer te maken met het eten van de zwanen. Het draait voornamelijk om natuurbehoud en educatie”, zegt David Barber, die al 26 jaar de officiële zwanenteller is van het Britse hof. De Queen zelf laat zich zelden zien op de teldagen, al kwam ze in 2009 wel eens een kijkje nemen. 1 of 16 AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen AFP /Tolga Akmen Lees ook : Conductrice zet zwaan weer op juiste spoor Het bericht IN BEELD. Queen laat Britten naar eeuwenoude traditie zwanen tellen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Brugge vangt zwanen door de vogelgriep (19/11/2020 - De Standaard)
  Het Brugse stadsbestuur is volop bezig met vangen van de zwanen die hij verzorgt, om ze daarna op te hokken. De stad neemt de maatregel omdat sinds zondag 15 november bijkomende maatregelen gelden tegen de verspreiding van de vogelgriep. In de video hierboven ziet u hoe dat in z’n werk gaat.
  [naar artikel]
 48. Brugge wordt vloeibare stad tijdens Triënnale 2018 (21/11/2017 - VRT NWS)
  Brugge gaat verder op het elan van de vorige Triënnale. Kunst op openbare plaatsen dus. In Brugge is er veel water, het lijkt wel een vloeibare stad. Brugge speelt die troef uit en plaatst ook in 2018  kunstwerken aan de reien, het Minnewater en andere kanaaltjes. En de zee, want ook in Zeebrugge verschijnen er artistieke creaties.  
  [naar artikel]
 49. UZ Gent laat blinde vrouw weer zien met de hulp van "bionisch oog" (27/03/2018 - VRT NWS)
  Artsen van het Universitair Ziekenhuis in Gent hebben een vrouw met een erfelijke oogziekte een "bionisch oog" gegeven. Daardoor kan de vrouw na jaren blindheid weer gedeeltelijk zien. De ingreep is een primeur voor België.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.