Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 April 2021
05:57 uur

EMA: ‘Zeer zeldzame’ bijwerking bij AstraZeneca-vaccin, maar voordelen wegen zwaarder door

De Morgen

07/04/2021 - 18:42

Er is een mogelijke link tussen het AstraZeneca-vaccin en zeldzame gevallen van bloedstolsels, maar de voordelen blijven heel wat groter dan de nadelen. Dat zegt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) woensdag. Het is nog niet duidelijk welk gevolg het nieuwe advies heeft voor de vaccinatiecampagne in België.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. EMA geeft leeftijdsadvies over AstraZeneca: “Voordelen wegen zwaarder door” (07/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) blijft erbij dat het AstraZeneca-vaccin tegen corona veilig is, maar zegt wel dat er een link is tussen het vaccin en enkele zeldzame gevallen van trombose met een laag aantal bloedplaatjes.
  [naar artikel]
 2. België dient AstraZeneca-vaccin voorlopig enkel toe aan mensen ouder dan 55 (07/04/2021 - Metro)
  België dient het AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19 de komende vier weken enkel nog toe aan mensen van 56 jaar en ouder. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdagavond beslist tijdens een interministeriële conferentie, bevestigt het kabinet van federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit). De beslissing komt er na onderzoek van het risicobeoordelingscomité (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Dat concludeert dat de combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes een bijwerking kan zijn van het AstraZeneca-vaccin, zij het een zeer zeldzame. Het EMA kon nog geen specifieke risicofactoren aanduiden, maar de meeste gevallen van de zeldzame bijwerking deden zich wel voor bij vrouwen jonger dan 60. Verschillende andere Europese landen beslisten de voorbije dagen al om het AstraZeneca-vaccin voor te behouden voor 55- of 60-plussers. Lees ook: EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter” Het bericht België dient AstraZeneca-vaccin voorlopig enkel toe aan mensen ouder dan 55 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen” (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De zeldzame bijwerking werd vooral opgemerkt bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen. Het is nog niet duidelijk welk gevolg het nieuwe advies heeft voor de vaccinatiecampagne in België.
  [naar artikel]
 4. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen” (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De zeldzame bijwerking werd vooral opgemerkt bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen. Het is nog niet duidelijk welk gevolg het nieuwe advies heeft voor de vaccinatiecampagne in België.
  [naar artikel]
 5. EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter” (07/04/2021 - Metro)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek. Het EMA herinnert eraan dat de bijwerking zich binnen de twee weken na vaccinatie kan voordoen. Op basis van de beschikbare gegevens, kan het EMA niet zeggen welke risicofactoren bijdragen tot de ontwikkeling van de bijwerking, waarvan er in Europa al enkele tientallen gevallen gemeld zijn. “Tot nu deden de meeste gevallen zich voor bij vrouwen jonger dan 60 jaar”, luidt het in een mededeling. Het EMA vraagt mensen die symptomen van zulke bijwerkingen ontwikkelen om meteen medische bijstand te zoeken. Er wordt niet aangeraden het vaccin voor te behouden voor bepaalde leeftijdsgroepen. “In het algemeen zijn de voordelen van het vaccin tegen COVID-19 groter dan het risico op bijwerkingen”, luidt het. Het bericht EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Europees Geneesmiddelenbureau: geen leeftijdsgrens voor AstraZeneca, zeldzame trombose wel mogelijke bijwerking (07/04/2021 - VRT NWS)
  Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA bevestigt dat het AstraZeneca-vaccin mogelijk kan leiden tot een zeldzame bloedklonter in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Het EMA stelt evenwel geen leeftijdsgrens in voor de toediening van het vaccin en benadrukt dat de voordelen ervan opwegen tegen het nadeel van de zeldzame nevenwerking.
  [naar artikel]
 7. EMA: bloedproblemen een uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - Knack)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek.
  [naar artikel]
 8. Experts ontdekken oorzaak van zeldzame bijwerking met bloedklonters door coronavaccin van AstraZeneca (en het valt te behandelen) (21/03/2021 - Express)
  Een team van internationale bloedexperts meent te hebben achterhaald waarom het AstraZeneca-vaccin in uiterst zeldzame gevallen een probleem met de bloedstolling kan veroorzaken. Bij de getroffen patiënten reageert het eigen immuunsysteem extreem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Nu de oorzaak van deze zeldzame bijwerking is ontdekt, is het ook eenvoudiger om ze […] The post Experts ontdekken oorzaak van zeldzame bijwerking met bloedklonters door coronavaccin van AstraZeneca (en het valt te behandelen) appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 9. EMA blijft achter vaccin van AstraZeneca staan (18/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA blijft het vaccin van AstraZeneca als “veilig” en “doeltreffend” beoordelen. Volgens het agentschap wegen de voordelen van vaccinatie veel zwaarder dan de risico’s, meldde uitvoerend directeur Emer Cooke donderdagmiddag na een vergadering van het veiligheidscomité van EMA (Prac). Het comité kon een verband met zeldzame bloedstollingsproblemen wel nog niet definitief uitsluiten.
  [naar artikel]
 10. EMA blijft achter AstraZeneca staan: “Voordelen vaccin groter dan risico op zeldzame bijwerkingen” (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) woensdag aangekondigd tijdens een virtuele persconferentie.
  [naar artikel]
 11. EMA: bloedproblemen een uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - Knack)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek.
  [naar artikel]
 12. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, vooral bij vrouwen onder de 60 (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De kans op de bijwerking is het grootste bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie in de gehele bevolking nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen.
  [naar artikel]
 13. Europa houdt adem in voor evaluatie AstraZeneca-vaccin (18/03/2021 - De Tijd)
  01:10 Is er een causaal verband tussen het AstraZeneca-vaccin en enkele gevallen van een zeldzame hersentrombose? En zo ja, wegen de voordelen van de prik dan op tegen de mogelijke risico's? Die moeilijke k...
  [naar artikel]
 14. Europees geneesmiddelenagentschap EMA blijft erbij: “AstraZeneca-vaccin is veilig en doeltreffend” (18/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap blijft erbij dat het vaccin van AstraZeneca “veilig en effectief is”. De risico’s op zeldzame bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen van de vaccinatie, zegt het EMA. Toch benadrukte EMA-directeur Emer Cooke op een persconferentie dat een link tussen het vaccin en de zeldzame gevallen van bloedklonters niet absoluut uit te sluiten valt.
  [naar artikel]
 15. Europees geneesmiddelenagentschap EMA blijft erbij: “AstraZeneca-vaccin is veilig en doeltreffend” (18/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap blijft erbij dat het vaccin van AstraZeneca “veilig en effectief is”. De risico’s op zeldzame bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen van de vaccinatie, zegt het EMA. Toch benadrukte EMA-directeur Emer Cooke op een persconferentie dat een link tussen het vaccin en de zeldzame gevallen van bloedklonters niet absoluut uit te sluiten valt.
  [naar artikel]
 16. Vaccinexpert: 'Bloedstollingsprobleem is mogelijke bijwerking, maar zeer zeldzaam' (16/03/2021 - Knack)
  Beïnvloeden het AstraZeneca-vaccin en de andere vaccins de bloedstolling? Volgens prof. dr. Niek Sanders is dit mogelijk een nieuwe bijwerking, maar wel eentje die zeer zeldzaam is.
  [naar artikel]
 17. Deze symptomen kunnen mogelijk wijzen op bijwerking na AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA blijft erbij dat de voordelen van vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca veel harder doorwegen dan het mogelijke risico op uiterst zeldzame bijwerkingen van bloedklonters. Wel moet dat risico op de bijsluiter vermeld worden, aldus het EMA. Wie in de twee weken na vaccinatie de volgende symptomen opmerkt, wordt gevraagd medische hulp te zoeken.
  [naar artikel]
 18. Niemand weet of AstraZeneca zeldzame bijwerking ook echt veroorzaakt, maar dokters kennen ze van bij ander medicijn (11/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  De uiterst zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin waarbij een bloedplaatjestekort in combinatie met bloedklonters optreedt, heeft niets te maken met klassieke trombose. Dat heeft cardioloog Thomas Vanassche van het UZ Leuven zaterdag gezegd tijdens de wekelijkse persbriefing van de taskforce vaccinatie. “Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren,” klonk het. Want wie in het ziekenhuis belandt met corona maakt tot 60 procent kans op een trombose, veel meer dan de 0,0006 procent na vaccinatie met AstraZeneca.
  [naar artikel]
 19. België houdt hoofd koel in AstraZeneca-heisa (15/03/2021 - De Tijd)
  20:49 Terwijl almaar meer landen de inentingen met het coronavaccin van het farmabedrijf AstraZeneca pauzeren, blijft ons land kalm en doet het voort. De voordelen van het vaccin wegen veel zwaarder dan eve...
  [naar artikel]
 20. EMA geeft groen licht voor AstraZeneca-vaccin: ‘Vaccin is veilig en voordelen wegen zwaarder dan risico’s’ (18/03/2021 - De Morgen)
  Er is geen reden om te stoppen met het toedienen van de AstraZeneca-vaccins. Dat liet het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) donderdagnamiddag weten tijdens een persconferentie vanuit Amsterdam. De vaccins kwamen in opspraak nadat verschillende landen meldingen rapporteerden van bloedklonters bij gevaccineerden.
  [naar artikel]
 21. “Bijwerking AstraZeneca heeft helemaal niets te maken met klassieke trombose” (10/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, waarbij er een combinatie optreedt van bloedklonters met een verlaagd aantal bloedplaatjes, heeft op geen enkele manier iets te maken met de klassieke bloedklonters of trombose. Dat zei professor Thomas Vanassche, specialist bloedings-en vaatziekten (UZ Leuven) en vice-voorzitter van de Belgische Vereniging voor trombose en hemasthase, op de wekelijkse persbriefing van de taskforce Vaccinatie.
  [naar artikel]
 22. In heel Europa 222 gevallen van trombose na AstraZeneca-vaccin vastgesteld, één Belg overleed (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft woensdag geconcludeerd dat ongewone bloedstolsels met en laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin kan zijn. In totaal gaat het om 222 gevallen in heel Europa, onder hen is één Belg met overlijden als gevolg.
  [naar artikel]
 23. In heel Europa 222 gevallen van trombose na AstraZeneca-vaccin vastgesteld, één Belg overleed (07/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft woensdag geconcludeerd dat ongewone bloedstolsels met en laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin kan zijn. In totaal gaat het om 222 gevallen in heel Europa, onder hen is één Belg met overlijden als gevolg.
  [naar artikel]
 24. OPROEP: Welke vragen heb jij nu België AstraZeneca maand lang enkel aan mensen ouder dan 55 toedient? (07/04/2021 - VRT NWS)
  België gaat het AstraZeneca-vaccin een maand lang enkel aan mensen ouder dan 55 toedienen. Eerder vandaag adviseerde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) nochtans dat een leeftijdsgrens voor het vaccin niet nodig was, ook al blijkt dat het vaccin in zeer zeldzame gevallen tromboses veroorzaakt. De risico's wegen volgens het EMA niet op tegen de voordelen van vaccinatie, maar ons land gaat dus tegen dit advies in. Heb jij vragen over deze beslissing? Stel ze hieronder, wij gaan op zoek naar een antwoord.
  [naar artikel]
 25. “Krijg ik een tweede prik van een ander merk als ik al AstraZeneca kreeg?” - Van Damme beantwoordt de meest gestelde vragen (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA een link ziet tussen het gebruik van het AstraZeneca-vaccin en de zeer zeldzame bijwerking waarbij bloedstolsels optreden in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, wordt het vaccin in ons land voorlopig niet meer toegediend aan mensen van 56 of ouder. Epidemioloog Pierre Van Damme beantwoordt de meest voorkomende vragen.
  [naar artikel]
 26. “Krijg ik een tweede prik van een ander merk als ik al AstraZeneca kreeg?” - Van Damme beantwoordt de meest gestelde vragen (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA een link ziet tussen het gebruik van het AstraZeneca-vaccin en de zeer zeldzame bijwerking waarbij bloedstolsels optreden in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, wordt het vaccin in ons land voorlopig niet meer toegediend aan mensen jonger dan 56. Epidemioloog Pierre Van Damme beantwoordt de meest voorkomende vragen.
  [naar artikel]
 27. EMA: “Vaccin van AstraZeneca veilig en effectief” (18/03/2021 - Metro)
  Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA blijft het vaccin van AstraZeneca als “veilig” en “doeltreffend” beoordelen. Volgens het agentschap wegen de voordelen van vaccinatie veel zwaarder dan de risico’s, meldde uitvoerend directeur Emer Cooke na een vergadering van het veiligheidscomité van EMA. Het comité kon een verband met zeldzame bloedstollingsproblemen wel nog niet definitief uitsluiten. In heel wat Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland, is de voorbije dagen beslist om het gebruik van het vaccin van AstraZeneca uit voorzorg op te schorten na een aantal meldingen van zeldzame bloedstollingsstoornissen bij mensen die werden ingeënt. België besliste om het vaccin wel verder te blijven gebruiken. Het veiligheidscomité heeft de beschikbare data over deze meldingen bestudeerd en kwam donderdag tot zijn voorlopige conclusie. “Dit is een veilig en effectief vaccin. De voordelen bij het beschermen van mensen tegen COVID-19, met de risico’s op overlijden en hospitalisatie, wegen zwaarder dan de mogelijke risico’s”, meldde Cooke. “Het vaccin is niet gekoppeld aan een toename in het algemene risico op bloedstolsels”, voegde ze toe. “Geen oorzakelijk verband” Tegelijkertijd kan het EMA nog niet definitief uitsluiten dat er een verband bestaat tussen het vaccin en de zeldzame bloedstollingsproblemen die verband houden met een verlaagd aantal bloedplaatjes, inclusief de zeldzame gevallen van cerebrale veneuze trombose (CVST). “Een oorzakelijk verband met het vaccin is niet bewezen, maar het is mogelijk en verdient verdere analyse”, klinkt het. Het EMA beklemtoont wel dat het om zeldzame gevallen gaat. Er zijn intussen ongeveer 20 miljoen mensen in Europa en het Verenigd Koninkrijk ingeënt met het vaccin en het agentschap heeft slechts zeven gevallen van bloedstollingen in bloedvaten (DIC) en 18 gevallen van CVST onderzocht. Er zijn negen mensen overleden. De meeste gevallen deden zich voor bij mensen onder 55 jaar oud en de meerderheid waren vrouwen. In afwachting van nader onderzoek gaat het EMA de bijsluiter van het vaccin wel updaten, met extra informatie die zorgverleners en het publiek bewust moeten maken van de mogelijke risico’s. Lees ook: Marc Van Ranst: “Huidige situatie is vergelijkbaar met begin van tweede golf”Het bericht EMA: “Vaccin van AstraZeneca veilig en effectief” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Duitse experten menen link te hebben gevonden tussen AstraZeneca-vaccin en "héél zeldzame bijwerking” (21/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers van Greifswald University Hospital in Duitsland denken te weten dat het AstraZeneca-vaccin in enkele zeldzame gevallen een ernstige bloedstolling of -klonter kan veroorzaken. Volgens hen zou er sprake zijn van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en vrij eenvoudig te behandelen is.
  [naar artikel]
 29. Farmawaakhond ziet geen causaal verband tussen bloedklonters en vaccin (16/03/2021 - De Tijd)
  16:08 De Europese farmawaakhond EMA beschikt niet over aanwijzingen dat een causaal verband bestaat tussen het AstraZeneca-vaccin en gerapporteerde tromboses. 'We herhalen: de voordelen wegen zwaarder door ...
  [naar artikel]
 30. EMA ziet verband tussen AstraZeneca en tromboses, maar benadrukt voordelen vaccin (06/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de (uiterst zeldzame) trombose die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dinsdag in Italiaanse media. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico’s.
  [naar artikel]
 31. Duitse experten denken te weten wat oorzaak van “héél zeldzame" bijwerking AstraZeneca-vaccin is: behandeling is simpel (21/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers van Greifswald University Hospital in Duitsland denken te weten waarom het AstraZeneca-vaccin in enkele zeldzame gevallen een ernstige bloedstolling of -klonter kan veroorzaken. Er blijkt sprake van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en te behandelen.
  [naar artikel]
 32. EMA: “Voordelen AstraZeneca groter dan risico op bijwerkingen” (07/04/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek.
  [naar artikel]
 33. EMA ziet verband tussen AstraZeneca en tromboses, maar benadrukt voordelen vaccin (06/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), in Italiaanse media. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico's.
  [naar artikel]
 34. Experts WHO: “Voordelen AstraZeneca-vaccin wegen op tegen nadelen” (19/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca wegen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op tegen de nadelen die sommige bijwerkingen kunnen hebben. De bij het WHO bekende data laten niet zien dat er een verhoogd gevaar is op complicaties zoals trombose of een lager aantal bloedplaatjes.
  [naar artikel]
 35. EMA ziet verband tussen AstraZeneca en tromboses, maar benadrukt voordelen vaccin (06/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dinsdag in Italiaanse media. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico’s.
  [naar artikel]
 36. Oorzaak van bijwerking AstraZeneca-vaccin ontdekt, behandeling goed mogelijk (21/03/2021 - De Morgen)
  Bloedexperts hebben ontdekt waarom het AstraZeneca-vaccin in zeldzame gevallen een ernstige stoornis in de bloedstolling veroorzaakt. Er blijkt sprake van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en te behandelen.
  [naar artikel]
 37. Oorzaak van bijwerking AstraZeneca-vaccin ontdekt, behandeling goed mogelijk (21/03/2021 - De Morgen)
  Bloedexperts hebben ontdekt waarom het AstraZeneca-vaccin in zeldzame gevallen een ernstige stoornis in de bloedstolling veroorzaakt. Er blijkt sprake van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en te behandelen.
  [naar artikel]
 38. Oorzaak van bijwerking AstraZeneca-vaccin ontdekt, behandeling goed mogelijk (21/03/2021 - De Morgen)
  Bloedexperts hebben ontdekt waarom het AstraZeneca-vaccin in zeldzame gevallen een ernstige stoornis in de bloedstolling veroorzaakt. Er blijkt sprake van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en te behandelen.
  [naar artikel]
 39. Hoe kan een vaccin zeldzame tromboses veroorzaken? En lopen vrouwen echt meer risico? 5 vragen over AstraZeneca (07/04/2021 - VRT NWS)
  Nadat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) deze namiddag bevestigde dat het coronavaccin van AstraZeneca in erg zeldzame gevallen tromboses veroorzaakt, heeft ons land beslist om een maand lang enkel mensen ouder dan 55 met AstraZeneca in te enten. Nochtans is een leeftijdsgrens volgens het EMA niet nodig en wegen de voordelen van vaccinatie nog steeds op tegen de nadelen. Toch maken veel mensen zich zorgen. Hoe komt het dat een vaccin bloedstolsels veroorzaakt? Klopt het dat het risico hoger is voor jonge vrouwen? En kunnen andere vaccins gelijkaardige problemen veroorzaken? Een antwoord op jouw vragen.
  [naar artikel]
 40. Professor Geert Leroux-Roels over AstraZeneca: “Kans op bijwerkingen is hoe dan ook heel klein” (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA deelt vandaag mee dat er een mogelijke link is vastgesteld tussen het AstraZeneca-vaccin en tromboses in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Volgens het EMA blijven de voordelen van vaccinatie met AstraZeneca echter veel groter dan de zeer zeldzame bijwerkingen. Dat zegt ook immunoloog Geert Leroux-Roels (UGent).
  [naar artikel]
 41. EMA ziet geen reden voor restricties AstraZeneca-vaccin (07/04/2021 - De Morgen)
  Het AstraZeneca-vaccin houdt sterk verband met een erg zeldzaam bloedstollingsprobleem. Maar de voordelen van het vaccin zijn zoveel groter dat het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA landen niet adviseert dit vaccin in te perken.
  [naar artikel]
 42. ‘Verband tussen AstraZeneca-vaccin en zeldzame vorm trombose’, zegt vaccinchef EMA (06/04/2021 - De Standaard)
  Volgens Marco Cavaleri van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is er een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en het optreden van trombose. Maar de voordelen zijn nog altijd groter dan de risico’s, zegt hij.
  [naar artikel]
 43. Professor Geert Leroux-Roels over AstraZeneca: “Kans op bijwerkingen is hoe dan ook heel klein” (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA deelt vandaag mee dat er een mogelijke link is vastgesteld tussen het AstraZeneca-vaccin en tromboses in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Volgens het EMA blijven de voordelen van vaccinatie met AstraZeneca echter veel en veel groter dan de zeer zeldzame bijwerkingen. Dat zegt ook immunoloog Geert Leroux-Roels (UGent).
  [naar artikel]
 44. Marc Van Ranst is bijna 56, maar gaat vandaag vrijwillig voor inenting met AstraZeneca: ‘Zeer veilig en zeer doeltreffend vaccin’ (24/02/2021 - De Morgen)
  Viroloog Marc Van Ranst krijgt vanmiddag het coronavaccin van AstraZeneca toegediend. Dat meldt hij zelf op Twitter. ‘Het AstraZeneca-vaccin is een zeer veilig en doeltreffend vaccin’, klinkt het.
  [naar artikel]
 45. Marc Van Ranst is bijna 56, maar ging vandaag vrijwillig voor inenting met AstraZeneca: ‘Zeer veilig en zeer doeltreffend vaccin’ (24/02/2021 - De Morgen)
  Viroloog Marc Van Ranst heeft vanmiddag het coronavaccin van AstraZeneca toegediend gekregen. Hij maakte er een statement van: ‘Het AstraZeneca-vaccin is een zeer veilig en doeltreffend vaccin.’
  [naar artikel]
 46. AstraZeneca maand lang enkel nog voor 55-plussers (08/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Ons land zal het AstraZeneca-vaccin een maand lang niet meer toedienen bij mensen onder 56 jaar. In zéér zeldzame gevallen kan het vaccin leiden tot bloedklonters. De impact van de beslissing zou wel binnen de perken moeten blijven. Het Europees Geneesmiddelenagentschap adviseert nochtans om verder te gaan met het vaccin.
  [naar artikel]
 47. Veel mensen zijn bang van het AstraZeneca-vaccin en dat lokt soms bijwerkingen uit: maak kennis met het bijsluitereffect (19/03/2021 - VRT NWS)
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zegt dat het vaccin van AstraZeneca "veilig en effectief" is. De voordelen zijn veel groter dan de risico's. Daarom kan het vaccin verder gebruikt worden, ook in België. Toch is het nog maar de vraag of de beslissing van het EMA het vertrouwen kan herstellen. Veel mensen waren al bezorgd over de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin, nog voor er sprake was van zeldzame tromboses. Die angst voor bijwerkingen - het zogenaamde "nocebo-effect" - volstaat soms om die bijwerkingen uit te lokken... ook bij vaccins.
  [naar artikel]
 48. LIVE. Italië hervat inentingen met vaccin AstraZeneca - Ministers roepen op om onderwijspersoneel prioritair te vaccineren (18/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In ons land raken gemiddeld dagelijks weer meer dan 3.000 mensen besmet het coronavirus, terwijl de aanhoudende daling van het aantal nieuwe overlijdens stagneert. Vooral in het onderwijs stijgt het aantal besmettingen fors, en daar werden dan ook bijkomende maatregelen aangekondigd. De geplande versoepelingen voor de maand april worden intussen in vraag gesteld. Deze namiddag nam het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een beslissing over het AstraZeneca-vaccin, nadat verschillende landen het gebruik van het coronavaccin tijdelijk opschortten. “AstraZeneca is veilig en effectief, de voordelen van de vaccinatie wegen veel zwaarder door dan de eventuele risico’s op bijwerkingen”, aldus het EMA. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog.
  [naar artikel]
 49. Marc Van Ranst is bijna 56, maar krijgt vandaag vrijwillig inenting met AstraZeneca: ‘Zeer veilig en zeer doeltreffend vaccin’ (24/02/2021 - De Morgen)
  Viroloog Marc Van Ranst krijgt vanmiddag het coronavaccin van AstraZeneca toegediend. Dat zegt hij op Twitter. ‘Het AstraZeneca-vaccin is een zeer veilig en doeltreffend vaccin’, klinkt het.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.