Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 April 2021
07:44 uur

‘Ik verzet mij tegen de gedachte dat het nu de beurt is aan ouderen om solidair te zijn’

De Morgen

07/04/2021 - 19:41

Het debat is losgebarsten: krijg je na vaccinatie opnieuw wat vrijheid terug of is het devies: samen uit, samen thuis? Moraalfilosoof Patrick Loobuyck (46) legt uit wat volgens hem échte solidariteit is.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Moraalfilosoof over vrijheden na vaccinatie: “Ik verzet mij tegen de gedachte dat het nu de beurt is aan ouderen om solidair te zijn” (08/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het debat is losgebarsten: krijg je na vaccinatie opnieuw wat vrijheid terug of is het devies: samen uit, samen thuis? Moraalfilosoof Patrick Loobuyck (46) legt in een interview met De Morgen uit wat volgens hem échte solidariteit is.
  [naar artikel]
 2. Meer vrijheid voor wie gevaccineerd is? "We moeten het hen gunnen" versus "ze moeten solidair blijven" (08/04/2021 - VRT NWS)
  Mogen ouderen die al gevaccineerd zijn de coronateugels nu al wat vieren of moeten ze solidair zijn met de jongeren die zich wel nog aan de coronaregels moeten houden? Het is een maatschappelijke discussie die stilaan begint te leven. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck vindt dat je ouderen iets kan gunnen in plaats van te zweren bij symbolische solidariteit waarbij niemand baat heeft. Grondwetspecialiste Patricia Popelier vindt dat de regering zich vooral moet afvragen of alle coronamaatregelen wel nog in proportie zijn.
  [naar artikel]
 3. Nee, de coronamaatregelen zijn niet solidair: niet tegenover onze kinderen, ouderen of stervenden (16/04/2020 - VRT NWS)
  "Nee, de coronamaatregelen zijn niet solidair", zegt Inge Jooris, communicatieverantwoordelijke bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Niet tegenover onze kinderen, niet tegenover onze ouderen, onze stervenden of onze zelfstandigen. "Ik zie de randschade groeien", schrijft ze.
  [naar artikel]
 4. ‘Ik verzet mij tegen de transgenderindoctrinatie’ (15/03/2021 - Express)
  Wat wel opvalt: Vlaams Belang lijkt aan een plafond te zitten. En voorzitter Tom Van Grieken maakt niet z’n beste beurt, op Radio 1. De belangrijkste trend aan Vlaamse kant lijkt vooral dat Vlaams Belang niet langer piekt: de partij zakt wat terug in de peiling en is voor het eerst blijkbaar kwetsbaar. De fenomenale scores […] The post ‘Ik verzet mij tegen de transgenderindoctrinatie’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 5. Verzet tegen euthanasie bejaarden dooft uit (16/07/2018 - De Standaard)
  Vragen van ouderen naar euthanasie worden nu even vaak ingewilligd als vragen van jongere mensen met kanker. Ook in woonzorgcentra.
  [naar artikel]
 6. Verzet tegen euthanasie bejaarden dooft uit (16/07/2018 - De Standaard)
  Vragen van ouderen naar euthanasie worden nu even vaak ingewilligd als vragen van jongere mensen met kanker. Ook in woonzorgcentra.
  [naar artikel]
 7. Jordan Lukaku tekent verzet aan tegen veroordelingen voor verkeersovertredingen (03/09/2018 - De Standaard)
  Profvoetballer Jordan Lukaku (24) heeft verzet aangetekend tegen twee veroordelingen door de politierechtbank. Volgens het openbaar ministerie is het verzet tegen de vonnissen uit 2016 laattijdig. De linkerflankspeler kreeg onder andere 15 maanden rijverbod, omdat hij zijn rijbewijs niet had ingeleverd.
  [naar artikel]
 8. Jordan Lukaku tekent verzet aan tegen veroordelingen voor verkeersovertredingen (03/09/2018 - De Standaard)
  Profvoetballer Jordan Lukaku (24) heeft verzet aangetekend tegen twee veroordelingen door de politierechtbank. Volgens het openbaar ministerie is het verzet tegen de vonnissen uit 2016 laattijdig. De linkerflankspeler kreeg onder andere 15 maanden rijverbod, omdat hij zijn rijbewijs niet had ingeleverd.
  [naar artikel]
 9. Ouderen langer in lockdown houden? "Hond mag buiten en ouderen niet, dat vind ik niet kunnen", zegt Jan Van Rompaey (22/04/2020 - VRT NWS)
  Het idee van epidemioloog Annemieke Vandamme van de KU Leuven om mensen boven de 65 langer in lockdown te houden omdat ze een risicogroep zijn, stuit op veel verzet bij 65-plussers. "Ik vind dit totaal onnodig en ook een beetje gek en beledigend. De hond die mag buiten, maar de ouderen niet. Dat vind ik niet veel zin hebben", reageert een verontwaardigde Jan Van Rompaey (79) in "De wereld vandaag".
  [naar artikel]
 10. De Ronde tegen Corona: haven van Antwerpen is solidair (05/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Speciale beelden in de haven van Antwerpen. Iedereen in de haven was solidair en dat uitte zich ook in de acties van de werknemers.
  [naar artikel]
 11. De Ronde tegen Corona: haven van Antwerpen is solidair (05/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Speciale beelden in de haven van Antwerpen. Iedereen in de haven was solidair en dat uitte zich ook in de acties van de werknemers.
  [naar artikel]
 12. Takeldiensten solidair met stakende wegpolitie, acties mogelijk vanaf donderdag (31/07/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De takeldiensten in de provincie Antwerpen zijn solidair met de wegpolitie. Die laatste voert vanaf donderdag actie tegen onderbezetting en een gebrek aan middelen.
  [naar artikel]
 13. Onafscheidelijk ondanks het leeftijdsverschil: “We leren veel van elkaar” (29/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Ouderen en jongeren niet solidair met elkaar? Deze drie duo’s tonen dat het anders kan. Ondanks hun leeftijdsverschil zijn ze onafscheidelijk.
  [naar artikel]
 14. Ouderen zijn beter opgewassen tegen eenzaamheid als ze hun leeftijd kunnen aanvaarden (14/01/2020 - Knack)
  Amerikaanse wetenschappers onderzochten manieren voor ouderen in woonzorgcentra om met eenzaamheid om te gaan.
  [naar artikel]
 15. Waalse regering verzet zich tegen Europees-Mexicaans vrijhandelsverdrag (06/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  "Ik kan alleen maar uitdrukking geven aan mijn verzet tegen het handelsakkoord van de Europese Unie en Mexico, en dan vooral tegen het luik...
  [naar artikel]
 16. Verzet tegen euthanasie bejaarden dooft uit (16/07/2018 - Metro)
  Vragen van ouderen naar euthanasie worden nu even vaak ingewilligd als vragen van jongere mensen met kanker. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag. Jaar na jaar stijgt het aantal mensen in ons land dat om euthanasie vraagt en stijgt ook het aantal mensen wiens verzoek wordt ingewilligd. De stijging is globaal, maar doet zich zeker ook voor bij 80-plussers, ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven, of die een andere aandoening hebben dan kanker. Het doctoraal onderzoek van Sigrid Dierickx, verbonden aan de onderzoeksgroep Zorg rondom het Levenseinde (UGent en VUB), bevestigt dat 80-plussers iets vaker naar euthanasie vragen en dat hun vraag vaker wordt ingewilligd dan vroeger. “In 2007 werd maar 30 tot 40 procent van de verzoeken tot euthanasie van ouderen ingewilligd”, zegt Dierickx. “In 2013 komen ze op nagenoeg hetzelfde niveau als alle anderen.” Opvallend: er zijn bijna geen verzoeken meer die om redenen extern aan de patiënt worden geweigerd, zoals ‘principiële bezwaren’ van de arts, of vrees voor juridische gevolgen, of vanwege institutionele redenen. Dat aandeel daalt van 23 procent in 2007 naar slechts 2 procent in 2013. bron: Belga Het bericht Verzet tegen euthanasie bejaarden dooft uit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Hoorimplantaat kan ouderen beschermen tegen dementie (13/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hoorimplantaten helpen niet alleen beter horen, maar behoeden slechthorende ouderen ook voor leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. Dat blijkt...
  [naar artikel]
 18. 'Walen staan niet alleen in hun verzet tegen CETA' (15/10/2016 - Knack)
  'Het is de heer Bourgeois in zijn ivoren toren misschien ontgaan, maar in heel Europa bestaat er een zeer breed gedragen verzet tegen dit soort van vrijhandelsverdragen', schrijft Bart Staes.
  [naar artikel]
 19. Eenzaamheid bij ouderen: 'Gevoelens uiten, dat is moeilijk voor mij' (24/10/2017 - Knack)
  Met MI.BABBEL, een nieuw project in Knokke-Heist, wordt eenzaamheid bij ouderen telefonisch bestreden. In deze videoreportage gaat Knack in gesprek met ouderen en hulpverleners.
  [naar artikel]
 20. Eurocommissaris: ‘Johnson geeft verzet tegen langere overgangsperiode op’ (30/12/2019 - Express)
  De Britse premier Boris Johnson geeft zijn verzet tegen het verlengen van de overgangsperiode na de brexit tot na 2020 waarschijnlijk nog wel op. Dat heeft Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan gezegd tegen de Ierse krant Irish Times. De Britten verlaten de Europese Unie als alles goed gaat op 31 januari. Daarna volgt een overgangsperiode […] The post Eurocommissaris: ‘Johnson geeft verzet tegen langere overgangsperiode op’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 21. Politiek verzet tegen meerwaardebelasting groeit (13/10/2016 - De Tijd)
  01:00 Premier Charles Michel (MR) slaagt er niet in de politieke impasse te doorbreken. Integendeel, Open VLD en de N-VA voeren het verzet op tegen de eis van CD&V om garanties te krijgen voor de invoering ...
  [naar artikel]
 22. Frankrijk steunt Madrid in verzet tegen Catalaans referendum (27/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk steunt de Spaanse premier Mariano Rajoy in zijn verzet tegen het onafhankelijkheidsreferendum dat de Catalanen zondag willen organiseren....
  [naar artikel]
 23. ‘Medicatiegebruik bij ouderen tijdens coronacrisis is alarmerend’ (22/09/2020 - Apache)
  De Vlaamse Ouderenraad is gealarmeerd door het medicatiegebruik bij ouderen tijdens de coronacrisis. In mei gaf ongeveer één op de vijf 65-plussers aan meer slaap- en kalmeringsmiddelen te gebruiken dan voor de coronamaatregelen. Daartegenover staat dat ouderen weinig psychologische hulp krijgen. ‘Ook tijdens de coronacrisis is middelengebruik bij ouderen een belangrijk aandachtspunt’, zegt Justine Rooze
  [naar artikel]
 24. Fatima en Rahma B. tekenen verzet aan tegen veroordeling bij verstek (13/12/2019 - Metro)
  Fatima B. en Rahma B., de twee zussen en IS-vrouwen die onlangs door Turkije zijn teruggestuurd naar België en hier momenteel in de gevangenis zitten omdat ze eerder bij verstek werden veroordeeld tot vijf jaar cel, tekenen verzet aan tegen die veroordeling. Dat hebben hun advocaten, meesters Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir, aan Belga verklaard. De twee hebben nog tot maandag om eventueel verzet aan te tekenen, en de verzetsakte zal vrijdag nog aan het parket worden bezorgd. bron: Belga Het bericht Fatima en Rahma B. tekenen verzet aan tegen veroordeling bij verstek verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. "VRT NWS was fout. Risicopatiënten kunnen nog niet worden ingeënt!" De nieuwsombudsman antwoordt (02/04/2021 - VRT NWS)
  "Risicopatiënten vanaf 8 april aan de beurt voor vaccinatie" stond er -aanvankelijk- op de website. Titels mogen kort zijn. De uitleg volgt in het artikel. Maar over deze titel kwamen enkele tientallen vragen opmerkingen. Want hoezo risicopatiënten komen deze week al aan de beurt? We gingen toch eerst de ouderen vaccineren? U vindt antwoorden in de video van dit artikel.
  [naar artikel]
 26. Eenzaamheid bij ouderen: 'Ik word kwaad als ik dingen niet meer kan doen' (24/10/2017 - Knack)
  Knack praat in een videoreportage met ouderen en hulpverleners over MI.BABBEL. Het project in Knokke-Heist moet eenzaamheid bij ouderen bestrijden met telefoongesprekken. Bekijk hier alvast een voorsmaakje.
  [naar artikel]
 27. Groeiend verzet tegen afschaffing barema's bij Belfius (22/01/2019 - De Tijd)
  13:03 Na de liberale bond verzet ook het socialistische BBTK-SETCa zich tegen de geplande afschaffing van de huisbarema's bij de overheidsbank.
  [naar artikel]
 28. Politiek verzet tegen avondklok zwelt aan (07/03/2021 - Express)
  Steeds meer politieke stemmen gaan op om de avondklok, die onze bewegingsvrijheid ’s nachts beperkt, af te schaffen vanaf april. Volgens virologen is de avondklok een van de doeltreffendste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar dat botst op almaar groter maatschappelijk verzet, dat zich uit in politieke oproepen om de […] The post Politiek verzet tegen avondklok zwelt aan appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 29. Links én rechts in VS tegen megafusie (11/04/2019 - De Morgen)
  Het verzet tegen fusies kwam jarenlang van links, maar een dreigende machtsconcentratie in de media in de VS stuit nu ook op verzet van een populist als Donald Trump.
  [naar artikel]
 30. Brussel verzet zich tegen sluiting Klein Kasteeltje (03/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Waarnemend Brussels burgemeester Philippe Close (PS) verzet zich tegen de plannen van de regering om van een nieuw asielcentrum in
  [naar artikel]
 31. 11.11.11-directeur Els Hertogen: 'In ontwikkelingslanden vrezen mensen eerder van de honger te sterven dan van corona' (05/05/2020 - Knack)
  Meer dan negentig Belgische ontwikkelingsorganisaties roepen op om ook tijdens de coronacrisis solidair te zijn met het Zuiden. Els Hertogen, algemeen directeur bij koepelorganisatie 11.11.11, licht hun oproep toe. 'Het is in ons eigen belang om solidair te zijn.
  [naar artikel]
 32. Teruggekeerde IS-vrouwen tekenen verzet aan tegen eerdere veroordeling (13/12/2019 - De Morgen)
  De teruggekeerde IS-vrouwen Fatima en Rahma B. tekenen verzet aan tegen hun eerdere veroordeling bij verstek tot vijf jaar cel. Dat melden hun advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir. De twee hebben nog tot maandag om eventueel verzet aan te tekenen, en de verzetsakte zal vandaag nog aan het parket worden bezorgd.
  [naar artikel]
 33. Verzet tegen regiovorming groeit: “Fetisjistische machtsspelletjes” (12/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er rijst meer en meer Limburgs verzet tegen de regiovorming van de Vlaamse regering. In een gezamenlijk statement pleiten alle sociaal-economische partners tegen de mogelijke verdeling van Limburg.
  [naar artikel]
 34. [VIDEO] - Flashmob vestigt aandacht op Dag van de Ouderen (01/10/2016 - De Redactie)
  In Antwerpen-Centraal hebben zo’n vijfhonderd 55-plussers gedanst om aandacht te vragen voor de internationale Dag van de Ouderen. Met de flashmob wilden ze hun solidariteit tonen met ouderen over de hele wereld.
  [naar artikel]
 35. Eerstelijnspsychologen moeten ook ouderen met geestelijke gezondheidsproblemen bereiken (22/03/2019 - VRT NWS)
  De Vlaamse overheid wil nagaan hoe eerstelijnspsychologische zorg het best aangeboden kan worden aan ouderen met psychische klachten. Het federale terugbetalingssysteem van eerstelijnspsychologen richt zich specifiek tot volwassenen (18 tot 65 jaar), waardoor ouderen hier niet op kunnen terugvallen. Ook ouderen hebben immers recht op een laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare eerstelijnspsychologische zorg, vindt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).
  [naar artikel]
 36. Khaled Khattab tekende verzet aan tegen veroordeling tot 7 jaar wegens terrorisme (22/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De advocaten van Khaled Khattab hebben vrijdag voor het hof van beroep van Brussel de ontvankelijkheid gepleit van het verzet van hun cliënt. Khaled Khattab tekende verzet aan tegen zijn veroordeling door het hof van beroep tot 7 jaar cel voor deelneming aan de activiteiten van een terroristische groepering.
  [naar artikel]
 37. 'We willen solidair zijn, maar maat is vol' (12/04/2019 - De Morgen)
  Wallonië zit hoogstwaarschijnlijk met een overschot(je) groene energie. In plaats van dat in de 'federale pot' te stoppen zodat ons land de Europese doelstelling haalt, onderhandelt de Waalse energieminister buitenlandse verkoop. 'We willen wel solidair zijn maar de maat is vol.'
  [naar artikel]
 38. Gemeente belt 1.600 ouderen op (26/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens deze periode heeft niet iedereen iemand om op terug te vallen of iemand in de buurt om een babbeltje mee te slaan. Vooral ouderen zijn een kwetsbare doelgroep tijdens de uitbraak van een virus. Daarom is de gemeente Lanaken gestart met ouderen op te bellen om te vragen hoe het men hen gaat.
  [naar artikel]
 39. Regering verzet zich tegen inbeslagnames in zaak rond terugkeer van kinderen IS-strijders (05/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  België tekent verzet aan tegen de mogelijke inbeslagnames op de kabinetten van Buitenlandse Zaken en Justitie. Dat bericht De Morgen, die minister...
  [naar artikel]
 40. ‘Johnson geeft verzet tegen langere overgangsperiode brexit op’ (30/12/2019 - De Morgen)
  De Britse premier Boris Johnson geeft zijn verzet tegen het verlengen van de overgangsperiode na de brexit tot na 2020 waarschijnlijk nog wel op. Dat heeft Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan gezegd tegen de Ierse krant Irish Times.
  [naar artikel]
 41. EU-commissaris Hogan zegt dat “Johnson verzet tegen langere overgangsperiode brexit zal opgeven” (30/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Boris Johnson geeft zijn verzet tegen het verlengen van de overgangsperiode na de brexit tot na 2020 waarschijnlijk nog wel op....
  [naar artikel]
 42. Belgische CEO van grootste telecomspeler in Oeganda verzet zich tegen uitzetting (04/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische CEO van de Oegandese afdeling van gsm-operator MTN, Wim Vanhelleputte, verzet zich voor de rechtbank tegen zijn uitzetting uit...
  [naar artikel]
 43. Van Langenhove verzet zich niet tegen opheffing immuniteit (01/03/2021 - De Morgen)
  Kamerlid Dries Van Langenhove verzet zich niet tegen het opheffen van zijn parlementaire onschendbaarheid. Dat heeft hij herhaald in de commissie Vervolgingen. ‘Ik wil mijn naam kunnen zuiveren in de rechtbank.’
  [naar artikel]
 44. N-VA-raadsleden tonen zich solidair met Catalonië (21/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse N-VA-raadsleden dragen vanavond in de gemeenteraad allemaal een pin met de Vlaamse en Catalaanse vlag. Daarmee tonen ze zich solidair met de strijd van de Catalanen in Spanje en uiten ze hun protest tegen de veroordeling van negen separatistische politici. Sinds die veroordelingen wordt er bijna dagelijks geprotesteerd in onder meer Barcelona. De N-VA-raadsleden namen voor de zitting volop selfies met hun pin.
  [naar artikel]
 45. Waalse regering verzet zich tegen Europees-Mexicaans vrijhandelsverdrag (06/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Ik kan alleen maar uitdrukking geven aan mijn verzet tegen het handelsakkoord van de Europese Unie en Mexico, en dan vooral tegen het luik landbouw.” Dat heeft Waals minister van Economie Willy Borsus (MR) woensdag gezegd in de plenaire vergadering van het Waals Parlement.
  [naar artikel]
 46. Moordenaarskoppel tekent verzet aan tegen veroordeling tot levenslang: nieuw proces wenkt (28/02/2020 - De Morgen)
  Hilde Van Acker (56) en Jean-Claude Lacote (53) tekenen verzet aan tegen hun veroordeling tot levenslange opsluiting voor de moord op een Britse zakenman in 1996 in de duinbossen van De Haan. Dat bevestigt Kris Vincke, de advocaat van Van Acker. Het verzet van het ‘duivelskoppel’ moet eerst nog ontvankelijk worden verklaard. Daarna zou er een nieuw proces voor het hof van assisen komen.
  [naar artikel]
 47. Vlaanderen start met laagdrempelige psychologische hulp voor ouderen (22/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vlaanderen start een proefproject waarbij eerstelijns psychologische hulp aan ouderen wordt aangeboden. Het gaat om ouderen met milde tot matige klachten, die op korte termijn hulp nodig hebben en die vrij snel kunnen worden geholpen. Voorlopig schieten zes projecten uit de startblokken, die naar schatting jaarlijks elk zowat 200 ouderen zullen kunnen helpen.
  [naar artikel]
 48. Terugkeerde IS-vrouw (28) tekent geen verzet aan tegen veroordeling (15/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Nadia Baghouri (28), een van de drie IS-vrouwen die op 1 juli met hun kinderen gerepatrieerd werden vanuit Turkije, tekent geen verzet aan tegen...
  [naar artikel]
 49. Gerepatrieerde IS-vrouw (28) tekent geen verzet aan tegen veroordeling (15/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Nadia Baghouri (28), een van de drie IS-vrouwen die op 1 juli met hun kinderen gerepatrieerd werden vanuit Turkije, tekent geen verzet aan tegen...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.