Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 April 2021
07:07 uur

Onderzoek wijst uit waarom roodharigen een andere gevoeligheid voor pijn hebben

VRT NWS

07/04/2021 - 21:08

Nieuw onderzoek biedt inzichten in waarom mensen met rood haar een andere gevoeligheid hebben voor bepaalde soorten van pijn. In de huidcellen van roodharigen werkt een bepaalde receptor niet en dat verstoort het evenwicht tussen gevoeligheid en tolerantie voor pijn. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen kunnen helpen om nieuwe pijnbehandelingen te bedenken.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ze hebben minder snel pijn maar bibberen meer: roodharigen kregen evolutionaire bonus in zeldzaam gen (04/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Slechts twee procent van de Belgen is roodharig, maar de roodharigen hebben wel meer bijzondere genetische kenmerken dan tot dusver werd gedacht....
  [naar artikel]
 2. AHA. Daarom hebben roodharigen een hogere pijngrens (06/04/2021 - Metro)
  Er wordt weleens beweerd dat mensen met rood haar een hogere pijngrens hebben dan mensen met een andere haarkleur, en sinds kort is die bewering ook wetenschappelijk onderbouwd. Oorzaak zijn pigmentcellen in de huid van roodharigen, die een welbepaalde receptor missen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van het Massachusetts General Hospital (MGH). Het opzet van het onderzoek was om nieuwe inzichten te verwerven in de pijntolerantie van roodharigen, die een grotere variatie kent dan bij de gemiddelde mens. Het resultaat werd gepubliceerd in het gerenommeerd wetenschappelijk magazine Science Advance. De cellen die huidpigment produceren, melanocytes genaamd, bevatten bij roodharigen – zoals bij de meeste dieren met een rode vacht – een variant van de melanocortine-1 receptor. Die is aanwezig op het oppervlak van de cellen en wordt geactiveerd door een hormoon genaamd melanocortine. Als de receptor geactiveerd wordt, gaan melanocytes bruine en zwarte melaninepigmenten aanmaken in plaats van gele en rode melaninepigmenten. Molecule De vorsers onderzochten roodharige muizen die de melanocortine-1 receptor missen, en ontdekten dat de proefdieren kleine hoeveelheden van een molecule genaamd POMC (proopiomelanocortin) aanmaken. Die molecule wordt door het lichaam opgesplitst in verschillende hormonen, waarvan sommige gevoelig zijn aan pijn en andere pijn blokkeren. Op het eerste gezicht zou je dus denken dat die twee hormonen elkaar neutraliseren, maar het lichaam maakt van nature ook extra stoffen aan die bepaalde receptoren activeren en op hun beurt pijn blokkeren. Het netto-effect is dus dat de pijngrens hoger is. Medicijn dat pijngrens verhoogt “Deze studie verklaart de basis van het mechanisme achter het feit dat een verschillende pijngrens gelinkt is aan huidpigmentatie”, aldus het hoofd van het onderzoeksteam. “Dit onderzoek wakkert het bewustzijn bij zorgverleners aan in het behandelen van patiënten met verschillende toleranties voor pijn.” Volgens het team zou de studie kunnen leiden tot nieuwe manieren om de natuurlijke pijngrens van het menselijk lichaam te verhogen. Het onderzoek kan de deur openzetten naar een nieuw medicijn dat de melanocortine-4 receptor, die betrokken is bij de perceptie van pijn, kan blokkeren. Lees ook: Daarom hebben roodharigen steeds meer succes Het bericht AHA. Daarom hebben roodharigen een hogere pijngrens verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Waarom vrouwen meer last hebben van migraineaanvallen (14/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Migraine is geen gewone hoofdpijn, het is een extreem pijnlijke en stekende pijn in het hoofd die vaak gepaard gaat met misselijkheid, gevoeligheid...
  [naar artikel]
 4. “Pijn is aan te pakken met je brein”: Prof. Bart Morlion helpt patiënten bij wie pil of operatie niet baat (30/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hoe kan je leven met chronische pijn? Zijn roodharigen gevoeliger voor pijn? Het zijn vragen waar professor Bart Morlion op ingaat in zijn nieuwe...
  [naar artikel]
 5. Genstudie legt het mysterie van roodharigen bloot (13/12/2018 - De Morgen)
  Waarom hebben sommige mensen rood haar? Lange tijd dachten we dat één gen daarvoor zorgde. Nu blijkt dat andere genen ook een belangrijke rol spelen.
  [naar artikel]
 6. Daarom hebben roodharigen steeds meer succes (08/09/2017 - Metro)
  De tijd dat er met roodharigen gelachen werd, is voorbij. Steeds vaker vallen mannen met een rode haarkleur bij vrouwen in de smaak. “Dat hebben ze te danken aan Ed Sheeran”, zegt onderzoek. Volgens een onderzoek uitgevoerd door enkele roodharige Britten, zou een vijfde van hun lotgenoten, roodharigen met een leeftijd van 25 tot 34 jaar, steeds meer vrouwelijke aandacht krijgen. Dat viel opmerkelijk samen met de stijgende populariteit van zanger Ed Sheeran, waardoor hun plotse succes ‘het Ed Sheeran-effect’ wordt genoemd. Aantrekkelijk Grapjes over hun haarkleur krijgen de mannen dan ook niet snel meer. Een op de drie vrouwen is zelfs steeds positiever over roodharigen. Eén op de twintig vrouwen verkiest hen zelfs boven mannen die blond, bruin- of zwartharig zijn. Opvallend is wel dat Ed Sheeran slechts op de vierde plaats in een ranking van meest aantrekkelijke beroemdheden staat. Acteur Damien Lewis (derde plaats), acteur Ewan McGregor (tweede plaats) en Prince Harry (eerste plaats) zijn hem voor. Lees ook: Dit zegt je haarkleur over je seksleven
  [naar artikel]
 7. Dé reden waarom jij en je partner minder seks hebben (04/10/2018 - Metro)
  Zijn jij en je partner al een tijdje samen en rollebollen jullie tegenwoordig wat minder rond in bed? De wetenschap heeft nu een verklaring voor waarom je seksleven na verloop van tijd wat minder is.  Het onderzoek werd uitgevoerd door de Britse  online doktersservice DrEd. De belangrijkste reden is vermoeidheid. Maar liefst 71,5 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze het vaak te druk hebben. Maar 13% geeft ook aan dat ze minder zin in seks hebben omdat ze last hebben van pijn en kwaaltjes. Het gaat dan niet alleen om pijn tijdens het vrijen, maar ook om andere klachten zoals rugpijn. 9% zegt dan weer dat ze liever masturberen “omdat de kans op een orgasme dan groter is.” Lees ook : Britse universiteit geeft studenten tips om met sekswerk geld te verdienen Het bericht Dé reden waarom jij en je partner minder seks hebben verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. De 6 grootste vooroordelen over roodharigen getest (02/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Naar jaarlijkse gewoonte wordt de Nederlandse stad Breda dit weekend overspoeld door roodharigen. Het unieke evenement Redhead Days of
  [naar artikel]
 9. Brits project wil roodharigen in de bloemetjes zetten (en jij kan helpen!) (04/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Roodharigen zijn best uniek en springen daardoor meteen in het oog. Soms leidt dit - helaas pindakaas - tot flauwe mopjes, maar af en toe ook tot...
  [naar artikel]
 10. Hoe werkt pijn, wat is het nut ervan en zijn het nu vrouwen of mannen die beter tegen pijn kunnen? (12/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Iedereen heeft pijn. Soms kort, soms langer, soms op elk moment van de dag. Maar waar komt die pijn nu eigenlijk vandaan? En waarom voelen we pijn? U krijgt het antwoord in deze video.
  [naar artikel]
 11. Te warm doet pijn, en we weten nu ook precies waarom: Belgische onderzoekers vinden drie kanalen (14/03/2018 - VRT NWS)
  Wanneer we iets aanraken dat te heet is, staan er maar liefst drie complementaire kanalen in voor het doorgeven van pijnprikkels naar de hersenen. Dat hebben onderzoekers van het VIB (Vlaams Instituut Biotechnologie) en KU Leuven ontdekt. Hun onderzoek verschijnt vandaag in het vakblad Nature.  Omdat we nu die precieze kennis hebben, kunnen onderzoekers werken aan nieuwe manieren om mensen met chronische pijn te helpen. 
  [naar artikel]
 12. Het eerste magazine voor roodharigen is er (02/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Duitse Tristan Rodgers lanceerde een magazine dat volledig gewijd is aan roodharigen. MC1R kwam er nadat hij twee jaar geleden een crowdfunding opstartte om zijn eigenzinnige project te financieren. Het blad is ondertussen al aan zijn vijfde editie toe.
  [naar artikel]
 13. Pijn bestrijden? Doe jezelf pijn (11/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Chronische pijn bestrijden met pijn, dat is waar het om draait in een nieuw Vlaams onderzoek. Want wat blijkt? Lage rugpijn heeft meer te maken met het hoofd dan met de rug. Het is dus kwestie van het brein te leren die foute signalen te negeren en te herprogrammeren.
  [naar artikel]
 14. Het andere gezicht van pijn (09/04/2019 - De Morgen)
  Pijn is wereldwijd niet hetzelfde. In haar boek Het gezicht van de pijn legt kinderverpleegkundige Anouchka Desmet uit hoe kinderen uit verschillende culturen pijn beleven.
  [naar artikel]
 15. Pijn bestrijden doe je zo: “Hersenen denken onterecht snel dat een beweging pijn doet” (11/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Chronische pijn bestrijden met pijn, dat is waar het om draait in een nieuw Vlaams onderzoek. Want wat blijkt? Lage rugpijn heeft meer te maken met het hoofd dan met de rug. Het is dus kwestie van het brein te leren die foute signalen te negeren en te herprogrammeren.
  [naar artikel]
 16. Goed nieuws voor roodharigen: eindelijk plannen voor roodharige emoji (20/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Goed nieuws voor roodharigen, want er liggen plannen op tafel om roodharige emoji officieel op te nemen in de ‘unicode’-lijst en dus wereldwijd te introduceren op smartphones en computers.
  [naar artikel]
 17. Goed nieuws voor roodharigen: eindelijk plannen voor roodharige emoji (20/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Goed nieuws voor roodharigen, want er liggen plannen op tafel om roodharige emoji officieel op te nemen in de ‘unicode’-lijst en dus wereldwijd te introduceren op smartphones en computers.
  [naar artikel]
 18. Nieuwe studie wijst op groot risico voor vrouwen die hormonale anticonceptie nemen (04/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Over de nevenwerkingen van de pil en andere hormonale anticonceptiva wordt onder wetenschappers en vrouwen al decennialang gediscussieerd, maar een nieuw onderzoek wijst uit dat het nemen van die middelen wel eens nefaste gevolgen kan hebben voor de gemoedstoestand. Ze zouden namelijk een groter risico op depressie met zich meebrengen.
  [naar artikel]
 19. Meldpunt Roscisme komt op voor roodharige mensen (05/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Nadat er via sociale media al gestreden word tegen seksisme, racisme en discriminatie, komt er nu ook eindelijk iemand op voor de rechten van roodharigen. De Facebookpagina Meldpunt Roscisme klaagt de systematische discriminatie van roodharigen in onze maatschappij aan. “Roscisme is een echt probleem in de samenleving”, zegt bezieler Andy Vermaut.
  [naar artikel]
 20. Doorbraak in bestrijding chronische pijn: wetenschappers ontdekken wat pijn veroorzaakt (01/04/2021 - Metro)
  Een internationaal team van zeventien pijnexperten heeft voor een nieuwe doorbraak gezorgd in de bestrijding van chronische pijn. “We ontdekten dat overgevoeligheid voor pijn vaak de oorzaak is van allerlei vormen van chronische pijn”, vertelt VUB-professor Jo Nijs, die de leiding heeft over het project. De onderzoekers schuiven een persoonlijke behandeling als oplossing naar voren. Chronische pijn is een wereldwijd probleem en wordt gezien als de grootste oorzaak van invaliditeit. De pijn die de patiënten ervaren is vaak groter dan de schade in hun lichaam doet vermoeden. De oorzaak van dit overdreven pijngevoel is centrale sensitisatie, wijst nieuw onderzoek van een internationaal team van pijnexperten uit. “Bij centrale sensitisatie zijn de zenuwcellen in het centrale zenuwstelsel, dat zijn de hersenen en het ruggenmerg, overgevoelig voor prikkels”, legt Nijs uit. “We weten al langer dat dit speelt, maar nu pas is duidelijk geworden dat centrale sensitisatie pijn bij heel uiteenlopende ziektebeelden kan verklaren. Dat gaat van pijn na kanker tot reuma en aanhoudende pijn na chirurgie.” Individuele aanpak De oplossing die het onderzoeksteam nu voordraagt is precisiegeneeskunde. Hierbij wordt de patiënt met centrale sensitisatie als een nieuwe subgroep erkend. Patiënten met centrale sensitisatie reageren namelijk niet goed op behandelingen gericht op gewrichten, spieren of chirurgie en manuele therapie. “Deze patiënten hebben eerder baat bij centraal werkende medicatie in combinatie met andere manieren om pijn te verminderen, zoals beweging, stressmanagement of verbetering van eventuele slaapproblemen. Een individuele aanpak is de beste manier om patiënten met chronische pijn een betere levenskwaliteit te schenken”, besluit professor Nijs. Lees ook: Wist je dat… masturberen je menstruatiepijn kan verlichten? Het bericht Doorbraak in bestrijding chronische pijn: wetenschappers ontdekken wat pijn veroorzaakt verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Vandaag was rood: duizenden roodharigen uit de hele wereld vieren “Redhead Days” in Tilburg (25/08/2019 - VRT NWS)
  Duizenden roodharigen uit meer dan 80 landen zijn dit weekend naar de Nederlandse stad Tilburg afgezakt om er samen de International Redhead Days te vieren. Door de stralende zon was het voor de bleken van huid wel puffen en vooral veel smeren geblazen.
  [naar artikel]
 22. Studie toont aan: pijnstiller helpt ook bij emotionele pijn (06/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol helpen niet alleen tegen fysieke pijn, maar ook bij emotionele pijn, zo blijkt uit onderzoek van de...
  [naar artikel]
 23. Meeste pijnpatiënten zijn vrouwen maar onderzoek pijnstillers vooral gericht op mannen (22/05/2020 - VRT NWS)
  Vrouwen verwerken pijn anders dan mannen, maar onderzoek naar pijn en pijnmedicatie is nog steeds gebaseerd op hypothesen die afgeleid zijn van onderzoek bij mannen. En dat terwijl een meerderheid van de patiënten met chronische pijn vrouwen zijn, bij wie eventuele nieuwe pijnstillers mogelijk niet of minder goed zouden werken.
  [naar artikel]
 24. Dit is de reden waarom je soms ‘pijn’ hebt aan je haar (19/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Pijn hebben aan je haar is een bizar fenomeen: het lijkt erop dat je lokken het probleem vormen, maar in dat geval heb je eigenlijk vooral last van je hoofdhuid. Het goede nieuws is dat je er iets kunt aan doen.
  [naar artikel]
 25. Bevallen zonder pijn? Dan beschik je over dit supergen (25/07/2020 - Metro)
  Bevallen zonder ruggenprik? Het zou zomaar kunnen dat sommige vrouwen beschikken over een zeldzaam gen dat ze een veel hogere pijngrens geeft. Dat ontdekten wetenschappers van de Engelse Universiteit van Cambridge. Hun onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports. Volgens het onderzoek beschikt een op de honderd vrouwen over een gen dat ervoor zorgt dat zenuwcellen minder pijnsignalen naar de hersenen sturen. Daarmee werkt het gen als een natuurlijke ruggenprik. Dat betekent dat voor een kleine groep vrouwen de bevalling een stuk minder pijnlijk is. ‘Pijnpoort’ voor de hersenen Voor het onderzoek onderging een groep vrouwen, die allemaal zijn bevallen zonder verdoving, een aantal oefeningen om hun pijngrens te meten. Zo moesten de testkandidaten reageren op warmte en druk op hun armen en moesten zij hun handen in ijskoud water steken. Daartegenover werd een groep vrouwen getest die wel een ruggenprik bij hun bevalling hadden. En wat blijkt? De eerste groep had een veel hogere pijngrens. Hoofdonderzoeker Dr. Michael Lee van de afdeling anesthesie zegt in een persbericht: “Toen we deze vrouwen testten, was het duidelijk dat hun pijndrempel over het algemeen veel hoger was dan voor andere vrouwen.” De wetenschappers ontdekten dat het DNA, van de vrouwen die niet vroegen om verdoving, het gen KCNG4 bevatten. Dat gen zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten een soort ‘pijnpoort’ creëren. Hierdoor vermindert de gevoeligheid voor signalen van het zenuwstelsel naar de hersenen. Ontwikkeling voor medicijnen “De genetische variant die we vonden bij vrouwen die tijdens de bevalling minder pijn voelen, leidt tot een ‘defect’ in de vorming van de schakelaar op de zenuwcellen”, legt co-auteur Ewan St. John Smith uit. Dit betekent dat er meer pijn nodig is om deze ‘schakelaar’ om te zetten en werkt het gen als een natuurlijk ruggenprik. Een andere onderzoeker Frank Reimann, van de afdeling klinische biochemie van Cambridge, hoopt dat de resultaten mogelijkheden bieden voor de ontwikkeling van medicijnen en pijnbestrijding. In 2018 bleek uit een ander onderzoek, dat een ruggenprik tijdens de bevalling de kans op posttraumatische depressie zou verminderen. Andere wetenschappers waarschuwen echter dat andere factoren een grotere rol spelen. Bron: Metro Nederland Lees ook : PORTRET. Bevallen in tijden van corona: “Tijdens het persen droeg ik een mondmasker” Het bericht Bevallen zonder pijn? Dan beschik je over dit supergen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Kinderen gaan beter om met pijn nadat ze erover leren (17/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen heeft aangetoond dat kinderen die geleerd hebben over pijn ook...
  [naar artikel]
 27. Mysterie van de dag: waarom doet een papiersnee zo'n pijn? (05/07/2017 - Knack)
  Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom doet een papiersnee zo'n pijn?
  [naar artikel]
 28. Mysterie van de dag: waarom zeggen we 'auw' als we ons pijn doen? (01/08/2016 - Knack)
  Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom zeggen we 'auw' als we ons pijn doen?
  [naar artikel]
 29. Waarom slimme teams vrouwen nodig hebben (30/11/2016 - Express)
  Wat maakt de ene groep intelligenter dan de andere? Het antwoord op die vraag zou erg interessant moeten zijn voor managers en bedrijfsleiders die willen bepalen hoe ze hun teams het best samenstellen. Een reeks studies van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) wijst erop hoe belangrijk het is voldoende vrouwen in een groep te hebben. Enkel op die manier kan een groep immers over voldoende emotionele intelligentie beschikken. De wetenschappers verduidelijken in The New York Times waarom de ene groep slimmer is dan de andere. De onderzoekers wijzen daarbij op het bestaan van een collectieve intelligentie. Een groep die goed is in één opdracht, blijkt volgens hen bovendien vaak ook beter te presteren op een hele reeks andere taken. Sociale gevoeligheid is het belangrijkste kenmerk van slimme teams “Die collectieve intelligentie heeft weinig te maken met de gemiddelde individuele intelligentie of het IQ van het meest intelligente lid van de groep, maar vertoont wel een duidelijk verband met de gemiddelde sociale gevoeligheid van de groepsleden, een eerlijke verdeling van het spreekrecht én het aandeel van vrouwen in het collectief,” stippen de onderzoekers aan. Het belangrijkste kenmerk van slimme groepen is volgens de onderzoekers de sociale gevoeligheid. Het concept verwijst naar de capaciteit van de groep om non-verbale signalen van teamgenoten te lezen. Aangezien vrouwen op deze vorm van emotionele intelligentie steevast beter scoren dan mannen, is hun aanwezigheid volgens de bezoekers cruciaal voor een slimme groep. “De vaardigheid om de lichaamstaal goed te kunnen lezen, is een vorm van geletterdheid die vrouwen veel beter beheersen dan mannen,” blijkt uit een vervolgonderzoek van diezelfde wetenschappers. De onderzoekers gaven deelnemers een zogenaamde RME-test (Reading Mind in the Eyes), waarbij ze moesten proberen te bepalen welke emotie in de ogen van een persoon op een foto kon worden gelezen. Vervolgens dienden ze een reeks testen, bestaande uit brainstorming of sudoku’s, op te lossen. De groepen met het grootste aantal vrouwen scoorden beter op zowel de RME-test als op de andere proeven. Goed nieuws voor de genderkloof “Uiteraard zal niet elk probleem beter opgelost worden door een groep waarin vrouwen zitten,” waarschuwen de onderzoekers. “Soms wordt aan groepen gevraagd om problemen op te lossen die eigenlijk door slechts één lid kunnen opgelost worden.” Wanneer men bijvoorbeeld aan een groep het antwoord vraagt op een moeilijk wiskundig vraagstuk, maakt het niets uit of de groepsleden mekaar goed kunnen inschatten en in staat zijn om naar elkaar te luisteren. Iemand in de groep hebben die sterk is in wiskunde, zal bij die taak veel meer helpen. Maar bij taken waarvoor goede samenwerking wel belangrijk is, speelt EQ een grotere rol dan IQ. Dat is goed nieuws voor de hoop dat de genderkloof in de verloning en de carrièremogelijkheden voor vrouwen snel zal verdwijnen. Niet alleen het feit dat meer vrouwen dan mannen tegenwoordig universiteitsdiploma’s halen zal daarbij helpen. Ook het toenemende aantal banen waarvoor emotionele vaardigheden belangrijk zijn, zou er wel eens kunnen voor zorgen dat vrouwen binnenkort op de werkvloer meer gewild zullen zijn dan mannen. The post Waarom slimme teams vrouwen nodig hebben appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 30. Italiaanse familie voelt geen pijn, en wetenschappers begrijpen eindelijk waarom (18/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Immuun zijn voor pijn: het klinkt haast als een eigenschap van een superheld in een sciencefictionfilm. Maar in Italië is er wel degelijk een...
  [naar artikel]
 31. Vanavond wel, schat! Waarom een orgasme een fantastische pijnstiller is (14/12/2020 - Knack)
  Wie door chronische pijn getroffen wordt, heeft vaak weinig zin om te vrijen. Dat is jammer, want seks kan alle pijn voor (even doen) verdwijnen. Hoe komt dat?
  [naar artikel]
 32. ONDERZOEK. Waarom de Nutri-score op onze verpakkingen nuttig is (29/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Nutri-Score is het beste label om levensmiddelen te beoordelen op hun voedingswaarde, wijst onderzoek van Sciensano uit. Maar slechts 56 procent van de consumenten heeft vertrouwen in het systeem, leert een enquête van Test-Aankoop.
  [naar artikel]
 33. ‘Een paar cellen volstaan’: waarom huidig DNA-onderzoek voor doorbraak in Bende-onderzoek kan zorgen (09/01/2020 - De Standaard)
  In het ultieme onderzoek naar de Bende van Nijvel speelt DNA-onderzoek een belangrijke rol. Waarom halen speurders DNA op bij oude verdachten? Wat kan er vandaag wat zoveel jaar geleden niet kon? Hedendaags DNA-onderzoek voor dummies, in vijf vragen. Met antwoorden waarin wattenstaafjes en sigarettenpeuken een cruciale rol spelen.
  [naar artikel]
 34. “Een paar cellen volstaan”: waarom huidig DNA-onderzoek voor doorbraak in Bende-onderzoek kan zorgen (08/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  In het ultieme onderzoek naar de Bende van Nijvel speelt DNA-onderzoek een belangrijke rol. Waarom halen speurders DNA op bij oude verdachten? Wat kan er vandaag wat zoveel jaar geleden niet kon? Hedendaags DNA-onderzoek voor dummies, in vijf vragen. Met antwoorden waarin wattenstaafjes en sigarettenpeuken een cruciale rol spelen.
  [naar artikel]
 35. Mysterie van de dag: waarom doet een derdegraads brandwonde geen pijn? (29/07/2019 - Knack)
  De meest ernstige vorm van een brandwonde is een derdegraads brandwonde. Maar waarom doet dat meestal geen pijn? Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey legt uit.
  [naar artikel]
 36. Waarom de meeste mensen niets aan vitaminesupplementen hebben (09/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Wie liever fruit en groenten skipt en dat compenseert met vitaminesupplementen is eraan voor de moeite. Een nieuw Amerikaans onderzoek wijst namelijk uit dat je vitaminen veel beter opneemt via voedsel. “Eigenlijk zou niemand supplementen moeten nemen”, zegt ook dokter Dirk Devroey, verbonden aan de VUB.
  [naar artikel]
 37. UGent doet onderzoek naar de Dodentocht: “Juiste motivatie helpt tegen pijn en verveling” (06/03/2020 - VRT NWS)
  Joachim Waterschoot van de UGent heeft samen met andere onderzoekers onderzocht waarom iemand meedoet aan de dodentocht en welke profielen meer kans maken op slagen. Daaruit blijkt dat vooral motivatie en goesting een grote rol speelt. Fysieke voorbereiding is dan weer minder belangrijk.
  [naar artikel]
 38. Acupunctuur zou helpen om de pijn van maandstonden te verlichten (18/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Chinezen zweren erbij, maar misschien kan acupunctuur ook een oplossing bieden aan vrouwen die last hebben van pijnlijke maandstonden. Australische en Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekten namelijk dat het de pijn met de helft kan verminderen en ook andere symptomen bestrijdt.
  [naar artikel]
 39. CdH wijst klaproosnota nu ook af (09/07/2019 - Metro)
  Na PVDA en MR wijst nu ook cdH de ‘klaproosnota’ van PS en Ecolo af. De Franstalige humanisten blijven bij hun keuze voor een oppositiekuur. PS en Ecolo kwamen eind vorige week met een nota met daarin de grote lijnen van een mogelijk bestuursakkoord tussen de twee partijen. Maar de socialisten en groenen hebben samen geen meerderheid in het Waals parlement. Ze mikken op een minderheidsregering, de zogenaamde ‘klaprooscoalitie’, gebaseerd op consultatie met het middenveld en steun van parlementsleden uit andere fracties. Di Rupo en co. vingen eerder al bot bij PVDA en MR, en nu wijst ook het cdH de tekst af. De partij besliste vlak na de verkiezingen al dat ze deze legislatuur vanop de oppositiebanken zou uitzitten, en blijft daar ook bij, zei ontslagnemend Waals minister van Gezondheid Alda Greoli. “De redenen waarom we op 5 juni voor de oppositie hebben gekozen, zoals respect voor de kiezer, blijven dezelfde”, zei ze vandaag na afloop van het partijbestuur. “Het is niet de leegte van deze nota die ons van gedachten zal kunnen veranderen.” bron: Belga Het bericht CdH wijst klaproosnota nu ook af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. 73% van vrouwen ervaart pijn tijdens de seks (04/02/2019 - Metro)
  Seks is blijkt toch niet altijd even leuk als gedacht. Uit een onderzoek van condoomfabrikant Durex blijkt dat maar liefst 73% van de vrouwen weleens pijn heeft tijdens het vrijen. En hun partners zijn zich daar helaas niet altijd van bewust.  Orgasmes faken Durex deed een onderzoek bij 1.200 vrouwen om te pijlen naar hun seksuele ervaringen. 73% gaf dus toe af en toe pijn te ervaren tijdens het vrijen. Dat kan gaan van een licht onaangenaam gevoel tot intense pijnscheuten. Bij een op de tien zou het zelfs een negatieve invloed hebben op hun relatie in het algemeen. Toch geeft slechts 57% van de mannen aan dat ze weleens opmerkten dat hun partner pijn ervoer. Dat wordt wellicht verklaard door het feit dat 9% van de vrouwen soms een orgasme nabootste en 15% de dingen af en toe expres sneller laat gaan om verlost te zijn van de pijn. Vaginale droogte en relatieproblemen Wat betreft de oorzaak van de pijn, zijn er verschillende verklaringen. 20 tot 40% van de vrouwen zou tegenwoordige last hebben van vaginale droogte. Die wordt veroorzaakt door een tekort aan oestrogeen. De vagina is daardoor sowieso al gevoeliger en zeker tijdens de seks kan dat voor problemen zorgen. Ook de communicatie binnen een koppel mag niet onderschat worden. 42% van de vrouwen vindt immers dat hun partner niet genoeg aandacht besteedt aan hun behoeftes. Aan het werk dus! Lees ook : Zo hebben die twee kuiltjes op je onderrug invloed op je seksleven Het bericht 73% van vrouwen ervaart pijn tijdens de seks verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Komt er een emoji voor roodharigen? (04/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 42. Is de pijnloze corona-speekseltest even betrouwbaar? En waar kunnen we die krijgen? “De voordelen wegen op tegen de lagere gevoeligheid” (17/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  De corona-speekseltest wordt geprezen als een makkelijker, sneller en goedkoper alternatief voor de nogal pijnlijke neustest. “De voordelen wegen op tegen de lagere gevoeligheid”, zeggen de voorstanders.
  [naar artikel]
 43. Waarom mannen vaak geen zin hebben in seks (16/05/2018 - Metro)
  Uit onderzoek blijkt dat de man meestal verantwoordelijk is voor het gebrek aan seks in een huwelijk. Ze zouden namelijk druk voelen om te presteren, met nefaste resultaten als gevolg.  Als we het stereotype mogen geloven, zijn het meestal vrouwen die zogezegd last hebben van hoofdpijn en hun echtgenoot afwimpelen met: “Vanavond niet, schat”. Maar onderzoek wijst nu uit dat de verantwoordelijkheid vooral bij mannen ligt. Angst Voor het onderzoek werden 64 studies die het liefdesleven van koppels bestudeerden, samengelegd en vergeleken. Uit de analyse blijkt dat niet alleen vrouwen onzeker zijn over hun lichaam. Ook bij mannen kan de angst dat hun partner hen onaantrekkelijk vindt een nacht vol passie in de weg staan. Bovendien zouden ze druk voelen om te presteren, wat vaak het omgekeerde effect heeft. De onderzoekers, geleid door professor Kristen Park aan de Universiteit van Kentucky, verklaren: “Er wordt vaak verondersteld dat vrouwen een lager seksueel verlangen hebben dan mannen. Studies tonen echter aan dat seksuele begeerte niet gelinkt is aan gender.” Lees ook : Dit negatieve effect heeft porno op je relatie Het bericht Waarom mannen vaak geen zin hebben in seks verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Advocaat Paul Bekaert: 'Gevoeligheid voor democratische waarden neemt af' (05/08/2018 - Knack)
  Volgens Paul Bekaert, advocaat van de voormalige Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont, staat het eerlijk proces in terreurzaken steeds meer onder druk. Dat zegt hij in een gesprek met De Zondag. 'De gevoeligheid voor democratische waarden neemt af.'
  [naar artikel]
 45. Myria wijst op gemiste kansen in onderzoek Comité P over politiegeweld tegen transmigranten (03/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het federaal migratiecentrum Myria wijst op gemiste kansen in het onderzoek van het Comité P, dat de politiediensten controleert, over...
  [naar artikel]
 46. Een pijnstiller tegen hartzeer? (06/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol helpen niet alleen tegen fysieke pijn, maar ook bij emotionele pijn, zo blijkt uit onderzoek van de...
  [naar artikel]
 47. Waarom het nog jaren kan duren voor het onderzoek naar de oorzaak van de explosie afgerond is (17/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Alles wijst op een gaslek als oorzaak van de verwoestende explosie in Antwerpen. “Er waren problemen met de gasleiding, maar van de huisbaas mochten we niet bellen naar de politie”, zegt een huurder. De eigenaar ontkent. Het onderzoek dat duidelijkheid moet brengen, kan jaren duren.
  [naar artikel]
 48. Drie redenen waarom Engeland ons pijn kan doen in de troostfinale (12/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Kroatië heeft zich woensdagavond voor haar allereerste WK-finale geplaatst. De Kroaten klopten in de halve finale Engeland na verlengingen (2-1). En dus krijgen we zaterdag in de troostfinale een tweede duel met Engeland. Vorige keer wonnen we met 1-0 tegen de B-ploeg, wij zochten en vonden drie redenen waarom de A-ploeg ons pijn kan doen in die troostfinale...
  [naar artikel]
 49. Drie redenen waarom Engeland ons pijn kan doen in de troostfinale (12/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Kroatië heeft zich woensdagavond voor haar allereerste WK-finale geplaatst. De Kroaten klopten in de halve finale Engeland na verlengingen (2-1). En dus krijgen we zaterdag in de troostfinale een tweede duel met Engeland. Vorige keer wonnen we met 1-0 tegen de B-ploeg, wij zochten en vonden drie redenen waarom de A-ploeg ons pijn kan doen in die troostfinale...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.