Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
22:15 uur

Vlaamse wetenschapper grijpt zeldzame kans om astronaut te worden: “Ik heb de ervaring en het CV, dus waarom niet?”

Het Nieuwsblad

08/04/2021 - 03:08

Het Europees Ruimtevaartbureau (ESA) is voor het eerst in 11 jaar op zoek naar nieuwe astronauten. De Vlaamse Hetty Helsmoortel (34), bekend van de populaire wetenschapspodcast Nerdland, zal zich kandidaat stellen. “Het was een impulsieve beslissing, maar het is geen stunt.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ambitie om astronaut te worden? Los dan eerst dit raadsel op (27/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een Britse astronaut heeft op zijn Facebookpagina een raadsel gedeeld dat hij moest oplossen op zijn selectieproef om astronaut te worden. De puzzel toont een kubus met een zwarte stip op één van de zijden en vergt vooral veel inbeeldingsvermogen.
  [naar artikel]
 2. Ambitie om astronaut te worden? Los dan eerst dit raadsel op (27/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een Britse astronaut heeft op zijn Facebookpagina een raadsel gedeeld dat hij moest oplossen op zijn selectieproef om astronaut te worden. De puzzel toont een kubus met een zwarte stip op één van de zijden en vergt vooral veel inbeeldingsvermogen.
  [naar artikel]
 3. Astronaut zit met een prangende vraag: "Moet er een rood lampje branden als ik aan het opnemen ben? (21/05/2018 - VRT NWS)
  Waarom werkt mijn GoPro-camera niet? Dat vraagt de Ameikaanse astronaut Andrew Feustel van het internationaal ruimtestation ISS zich af tijdens een ruimtewandeling. En wat betekent: “No SD”? Weet Houston raad?
  [naar artikel]
 4. Vlaamse onderzoeker toont aan: plastic in zee bedreigt oesterkweek (30/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Als oesters lange tijd blootgesteld worden aan microplastics in het water, dan is er een veel grotere kans dat ze vroeg sterven. Het kan een bedreiging zijn voor de delicatesse die elk jaar rond deze dagen op ons bord ligt, toont onderzoek van de Vlaamse wetenschapper Thomas Maes.
  [naar artikel]
 5. Astronaut Al Worden, meest afgezonderde mens ooit, overleden (19/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse astronaut Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van de maanmissie Apollo 15 in 1971. Terwijl zijn...
  [naar artikel]
 6. Vlaamse natuurgids fotografeert zeldzame gele pinguïn (18/02/2021 - De Morgen)
  Al jaren is Yves Adams (43) uit het West-Vlaamse Zande actief als natuurfotograaf en -gids, maar nooit eerder nam hij zo’n unieke foto als deze. Tijdens een expeditie op een eiland in de Atlantische Oceaan spotte hij deze zeldzame gele pinguïn. ‘De kans dat je dit dier ooit ziet, is minder dan 0,01 procent.’
  [naar artikel]
 7. Astronaut maakt adembenemende beelden van poollicht (18/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Astronaut Thomas Pesquet blijft maar indrukwekkende beelden doorsturen vanuit de ruimte. Ditmaal had de Fransman de kans om een prachtige timelapse te maken van het poollicht.
  [naar artikel]
 8. Vlaamse wetenschapper wint bitcoin door kraken DNA (22/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Sander Wuyts, een wetenschapper actief aan onder meer de Universiteit Antwerpen heeft een al jaren lopende wedstrijd gewonnen, waarbij een Britse...
  [naar artikel]
 9. Zeldzame bloedklachten: ook bij de andere (corona)vaccins? (13/04/2021 - Knack)
  Wetenschappers vragen zich af waarom bepaalde coronavaccins gelinkt worden aan zeldzame bloedstollingsproblemen. Een mogelijke verklaring is de relatief nieuwe koerier-technologie die de vaccins van AstraZeneca, Johnson & Johnson en Sputnik V gebruiken.
  [naar artikel]
 10. Waarom het niet zo vreemd is dat er nu ook bij vaccin Johnson & Johnson zeldzame gevallen van bloedklonters opduiken (13/04/2021 - Express)
  Na het uitgebreide onderzoek naar wat er gebeurt met het AstraZeneca-vaccin, zijn wetenschappers niet erg verrast dat vergelijkbare (en zeldzame) gevallen van bloedklonters aan het licht komen met het vaccin van Johnson & Johnson. De twee vaccins – en ook het Russische Spoetnik-vaccin – zijn op dezelfde manier ontworpen. Ze gebruiken een verkoudheidsvirus – van […] The post Waarom het niet zo vreemd is dat er nu ook bij vaccin Johnson & Johnson zeldzame gevallen van bloedklonters opduiken appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 11. Vlaams onderzoek: plastic in zee bedreigt oesterkweek (30/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Als oesters lange tijd blootgesteld worden aan microplastics in het water, is er een veel grotere kans dat ze vroeg sterven. Het kan een bedreiging zijn voor de delicatesse die elk jaar rond deze dagen op ons bord ligt, toont onderzoek van de Vlaamse wetenschapper Thomas Maes.
  [naar artikel]
 12. Waarom de laatste loodjes in de Vlaamse onderhandelingen zo zwaar wegen (29/09/2019 - De Morgen)
  Ontwaken we maandagochtend met een nieuwe Vlaamse regering? De kans is groot, na een weekend vertraging. Tot zondagavond laat werd het spel hard gespeeld, met als ultieme vraag hoe ‘rechts’ het inburgeringsbeleid mag worden.
  [naar artikel]
 13. Waarom Vlaamse 50-plussers niet meer aan job geraken: gezien als minder flexibel en technologisch minder vaardig (03/01/2020 - Express)
  Vlaamse 50-plussers hebben significant minder kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek dan jongere werkzoekenden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent. Nieuw internationaal onderzoek bevestigt die tendens. Het onderzoek komt er vanuit de vaststelling dat de werkzaamheidsgraad onder 55- tot 64-jarigen hier nog altijd een stuk lager ligt dan in onze […] The post Waarom Vlaamse 50-plussers niet meer aan job geraken: gezien als minder flexibel en technologisch minder vaardig appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. De gids voor zelfisolatie: 4 tips van een astronaut (24/03/2020 - Express)
  Astronauten weten als geen ander wat totale isolatie is en hoe je daar het beste mee omgaat. Een Amerikaanse astronaut... The post De gids voor zelfisolatie: 4 tips van een astronaut appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 15. Barça-coach Koeman snoeihard voor videoref: “Waarom grijpt hij enkel in als het tégen Barcelona is?” (24/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Barça-coach was na de Spaanse kraker niet te spreken over het werk van de videoref. “Waarom grijpt de VAR enkel in als het tégen Barcelona is?”, vroeg hij zich luidop af na de 1-3-nederlaag. “Wat is er hier aan de hand?”
  [naar artikel]
 16. VIDEO. Astronaut filmt zinderende beelden van nachtelijke storm boven Europa (13/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Franse astronaut Thomas Pesquet verblijft momenteel voor enkele maanden op het Internationaal Ruimtestation (ISS) maar dat belet hem niet om spectaculaire beelden van zijn avontuur te delen op sociale media. De Europese astronaut filmde vanop grote hoogte de storm die vrijdag over Europa trok en publiceerde de spectaculaire beelden op Twitter.
  [naar artikel]
 17. Nele (49) sterft twee maanden na eerste klachten aan zeldzame ziekte: “Kans van 1 op 1 miljoen, waarom dan zij?” (16/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Amper twee maanden na de eerste klachten is de Hasseltse Nele Leeten (49) overleden aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Door die uiterst zeldzame ziekte takelt het lichaam razendsnel af, altijd met fatale afloop. Neles man en kinderen willen nu alsnog haar grote droom realiseren.
  [naar artikel]
 18. Al 19.000 Vlaamse leerlingen op stage in buitenland (16/11/2018 - Metro)
  Al 19.000 Vlaamse leerlingen hebben een stage gevolgd in het buitenland sinds 1995, het eerste jaar dat Europa structureel buitenlandse stages financiert. Dat meldt Epos, het nationaal agentschap voor het Erasmus+ programma in Vlaanderen. Het Erasmus+ programma loopt van 2014 tot 2020 en geeft jongeren uit het beroeps en technisch onderwijs de kans om via een buitenlandse stage een reeks nieuwe beroepsvaardigheden te verwerven en te ontwikkelen. “Een goede stage opent deuren op de arbeidsmarkt voor jongeren”, zegt Epos-directeur Jill Peiffer. “Het is een kans om nieuwe competenties te verwerven en om ervaring op te doen.” Volgens Epos wordt in de strijd tegen jongerenwerkloosheid meer en meer gekeken naar stages en duaal leren. In augustus bedroeg het percentage werkloze jongeren 20,6 procent in Brussel, 14,3 procent in Vlaanderen en 22,6 procent in Wallonië. Gecombineerd met een internationale ervaring worden stages volgens Epos nog belangrijker. “Omdat jongeren er ook ‘soft skills’ ontwikkelen die sterk gewaardeerd worden door werkgevers. Uit een Europees onderzoek bij werkgevers blijkt dat 64 procent internationale ervaring belangrijk vindt bij het aanwerven van personeelsleden. bron: Belga Het bericht Al 19.000 Vlaamse leerlingen op stage in buitenland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Eli (10) heeft zeldzame spierziekte: “Weten nog steeds niet wat de prognose is” (29/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Het is niet alleen een schrikkeldag vandaag, maar ook Zeldzame Ziekten Dag. Een dag dus waarop Eli lotgenoten kan ontmoeten. De jongen is 10 en hij heeft de zeldzame ziekte Mitochondriële myopathie. De voedingstoffen in zijn lichaam worden moeilijk omgezet in energie. Waardoor Eli zich dikwijls moe voelt en zijn spieren hem vaak in de steek laten.
  [naar artikel]
 20. Experts ontdekken oorzaak van zeldzame bijwerking met bloedklonters door coronavaccin van AstraZeneca (en het valt te behandelen) (21/03/2021 - Express)
  Een team van internationale bloedexperts meent te hebben achterhaald waarom het AstraZeneca-vaccin in uiterst zeldzame gevallen een probleem met de bloedstolling kan veroorzaken. Bij de getroffen patiënten reageert het eigen immuunsysteem extreem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Nu de oorzaak van deze zeldzame bijwerking is ontdekt, is het ook eenvoudiger om ze […] The post Experts ontdekken oorzaak van zeldzame bijwerking met bloedklonters door coronavaccin van AstraZeneca (en het valt te behandelen) appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 21. Astronaut maakt knappe selfie in de ruimte (01/02/2018 - Metro)
  Er gaat geen dag voorbij of we zien een selfie passeren. Vaak zijn die kiekjes gemaakt door de Kim Kardashians van deze wereld en bijgevolg zijn ze dus niet bijster interessant. De uitzondering op de regel is de astronaut Mark Vande Hei. De Amerikaan was aan het werken aan een robotarm van het International Space Station. Het uitgelezen moment om een zelfportret te maken, moet hij gedacht hebben. De selfie van Hei is niet de eerst die in de ruimte is gemaakt. In 1966 deed astronaut Buzz Aldrin het ook al eens tijdens een ruimtewandeling.
  [naar artikel]
 22. Nancy miste de kans om zelf astronaut te worden, maar leidt nu de eerste ruimtetoeristen op. “Zonder training is de kans dat je ziek wordt groot” (07/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Met haar Space Training Academy wil Nancy Vermeulen uit Hove toekomstige ruimtetoeristen opleiden vooraleer ze aan hun grote avontuur beginnen. Want wie echt wil genieten van zo’n ruimtereis, kan maar beter voorbereid zijn.
  [naar artikel]
 23. Onderzoek van wetenschapper UAntwerpen wijst uit: “Kleine hagedis heeft meer kans om orkaan te overleven” (26/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een passerende orkaan zaait dood en vernieling. Maar uit onderzoek van onder meer UAntwerpen blijkt nu dat de morfologisch meest geschikte dieren meer kans maken om de storm te overleven. “We focusten op hagedissen op de Antillen”, zegt wetenschapper Anthony Herrel. “De overlevende dieren waren kleiner en hadden langere voor- en kortere achterpoten.”
  [naar artikel]
 24. Waarom en hoe Amerika terug wil naar de maan (09/04/2019 - De Morgen)
  De Amerikanen willen in 2024 weer een astronaut op de maan zetten. Waarom dit plan, meer dan vijftig jaar na de eerste bemande reizen??Prestige speelt een belangrijke rol.
  [naar artikel]
 25. Ruim een op drie zeldzame whisky's is vals (24/12/2018 - De Tijd)
  15:57 U geeft iemand een zeldzame Schotse whisky als kerstcadeau? De kans dat u dan een vervalste fles schenkt, is behoorlijk groot.
  [naar artikel]
 26. Amerikaanse astronaut Richard Searfoss overleden (09/10/2018 - Metro)
  De Amerikaanse astronaut Richard Searfoss is op 62-jarige leeftijd overleden. Dit heeft space.com op gezag van het Tehachapi News gemeld. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA selecteerde Searfoss in januari 1990 om astronaut te worden. In 1993 maakte hij zijn eerste ruimtevlucht, als piloot van het ruimteveer Columbia. Drie jaar later was hij opnieuw piloot, toen het veer Atlantis naar en van het Russische ruimtestation Mir vloog. In 1998 was Searfoss gezagvoerder van de Columbia toen de oudste shuttle van de NASA voor het laatst met de Europese laboratoriummodule Spacelab rondom onze planeet wentelde. In totaal heeft de astronaut 39 dagen 3 uur en 18 minuten in de ruimte doorgebracht. Searfoss overleed op 29 september in zijn woning in het Californische Bear Valley Springs, aldus space.com. bron: Belga Het bericht Amerikaanse astronaut Richard Searfoss overleden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Meer dan ervaring genoeg in 1A, maar deze Belgische T1’s hopen (al lang) op een nieuwe kans (05/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  ’t Is stilaan drummen. Minstens tien Belgische trainers mét ervaring in 1A wachten – de ene al langer dan de andere – op een nieuwe kans. Mogelijk...
  [naar artikel]
 28. Autopsie pleit Vlaamse jagers vrij: ze hebben zeldzame zwaan niet gedood (12/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  De zeldzame kleine zwaan die eind vorige maand dood werd opgevist uit het kanaal in Arendonk, is niet gedood door Vlaamse jagers. Dat blijkt uit een autopsie die werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Gent.
  [naar artikel]
 29. BEKIJK: Waarom moeten we zo lang wachten op een vaccin tegen het coronavirus? (14/05/2020 - VRT NWS)
  Zolang geen vaccin is gevonden tegen het coronavirus, zullen we in een anderhalvemetermaatschappij moeten leven. Een vaccin zorgt ervoor dat ons lichaam het coronavirus kan doden voor we ziek worden. Wetenschapper Hetty Helsmoortel legt helder uit waarom het niet vanzelfsprekend is om het snel klaar te hebben.
  [naar artikel]
 30. "Peperdure medicijnen voor zeldzame ziektes werken vaak niet" (02/07/2018 - De Morgen)
  Een heleboel dure geneesmiddelen voor zeldzame ziektes, die ook in België terugbetaald worden, werken niet. Dat concludeert Yvonne Schuller van Amsterdam UMC in haar proefschrift. Bij vier op de tien medicijnen tegen zeldzame kankers ging de overlevingskans niet omhoog.
  [naar artikel]
 31. Bilzense hoogleraar psychiatrie: “Voor veel mensen is een wetenschapper nog steeds een man in een grijs pak” (03/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ze werd door de KU Leuven weggekaapt van de Universiteit Maastricht om met een beurs van liefst 5,2 miljoen euro het Centrum voor Contextuele Psychiatrie uit de grond te stampen. Inez Germeys (46) uit Bilzen is dan ook niet de eerste de beste wetenschapper. Als toponderzoeker is ze een van de baanbrekers van de contextuele psychiatrie, waarbij patiënten niet langer alleen maar op de sofa worden ondervraagd, maar als expert van hun eigen ervaringen zichzelf opvolgen in het dagelijkse leven. Zelf bleef de hoogleraar psychiatrie niet gespaard van geestelijk onheil. “Ik maakte een burn-out door”, vertelt ze. “Hoe heftig en zwaar die ook was, het was een kans om met een aantal dingen te dealen.”
  [naar artikel]
 32. Zag Buzz Aldrin echt een UFO? Astronaut slaagt voor 'leugendetectortest' (09/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Op 20 juli 1969 zette Buzz Aldrin als tweede man ooit enkele stappen op de maan, maar dat is niet het enige waar de astronaut bekend om staat. Hij...
  [naar artikel]
 33. VIDEO: Astronaut filmt poollichtspektakel vanuit ISS (25/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  NASA-astronaut Jack Fischer heeft mooie beelden kunnen maken van het poollicht dat in de atmosfeer van de aarde ronddanst. De videobeelden zijn
  [naar artikel]
 34. Je kan je nu kandidaat stellen om astronaut te worden bij ESA (01/04/2021 - Express)
  De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA is begonnen met het rekruteren van nieuwe astronauten. Bij die selectie wordt specifiek opgeroepen voor diversiteit. Zo loopt er zelfs een aparte sollicitatie voor zogenaamde parastronauten, astronauten met een specifieke fysieke beperking. “De European Space Agency (ESA) is op zoek naar professionals die in staat zijn om ruimtevluchtmissies uit te voeren […] The post Je kan je nu kandidaat stellen om astronaut te worden bij ESA appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. Chinese wetenschapper beweert voor het eerst genen baby's te hebben aangepast (26/11/2018 - De Tijd)
  13:37 Wetenschapper He Jiankui uit de zuidoostelijke stad Shenzhen zegt dat de genen van twee Chinese meisjes zo zijn aangepast dat ze niet met HIV kunnen worden geïnfecteerd, zo blijkt uit een video die zo...
  [naar artikel]
 36. Twitter probeert astronaut ervan te overtuigen dat NASA-foto nep is (30/07/2016 - Knack)
  Voormalig NASA-astronaut Rick Mastracchio tweette een prachtige foto van de maan die langs de Aarde passeert en kon bijna niet geloven dat het beeld echt was. Veel meer dan dat heeft Twitter niet nodig.
  [naar artikel]
 37. Amerikaanse astronaut stemt morgen vanuit de ruimte (07/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse astronaut Shane Kimbrough stemt morgen op een wel heel bijzondere manier. Omdat hij niet naar een van de stemlocaties op aarde
  [naar artikel]
 38. De astronaut die meer vrije tijd wou (05/04/2019 - De Morgen)
  Kapsones had William Pogue niet, ook al was hij astronaut toen dat nog helden waren die met de goden mochten tafelen. Aan boord van het ruimtestation Skylab maakte hij een van de langste ruimtevluchten uit de geschiedenis mee, en eiste hij meer tijd om uit het raam te kunnen kijken.
  [naar artikel]
 39. Astronaut neemt foto van ons land en er blijken 's nachts wel wat lichten te branden (13/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Overdag kan je België vanuit de ruimte nauwelijks zien liggen, maar dat is helemaal anders als het donker wordt. De Franse astronaut Thomas
  [naar artikel]
 40. Chinese wetenschapper claimt eerste CRISPR-baby gemaakt te hebben (26/11/2018 - Knack)
  De Chinese wetenschapper He Jiankui beweert de genen van een IVF-tweeling zo te hebben aangepast dat ze niet met HIV kunnen worden geïnfecteerd, zo blijkt uit een video die zondag op YouTube werd gezet. Zijn universiteit zegt weliswaar geen weet te hebben van het experiment.
  [naar artikel]
 41. Frans astronaut maakt adembenemende foto's vanuit ruimtestation (20/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse astronaut Thomas Pesquet (39) vertrok 120 dagen geleden op ruimtemissie naar het internationaal ruimtestation ISS en daar neemt hij al
  [naar artikel]
 42. # (11/04/2019 - De Morgen)
  'Juncker weigert te komen debatteren. Guy Verhofstadt grijpt zijn kans. 'Ik wilde altijd al commissievoorzitter worden!'' #goodmorningEU
  [naar artikel]
 43. Kans van 1 op 30 miljoen: uiterst zeldzame kleurrijke kreeft wordt van de kookpot gered (16/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Op een vismarkt ruik en zie je van alles, maar toen de eigenaar van zo’n markt plots een uiterst zeldzame kreeft met een wonderlijk kleurenpallet...
  [naar artikel]
 44. Recordbrekende astronaut keert na 328 dagen terug naar de aarde (05/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Met 328 dagen mag Amerikaanse astronaut Christina Koch zichzelf voortaan de vrouw noemen die het langst in de ruimte verbleef. Behalve dat record...
  [naar artikel]
 45. Waarom de special forces ‘Kamp Waes’ toelieten in hun midden (26/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘Kamp Waes’ is Tom Waes niet alleen een steun en toeverlaat voor ‘zijn’ kandidaten, maar hij grijpt tegelijkertijd ook de kans om de Belgische...
  [naar artikel]
 46. Mysterie van de dag: waarom wanen sommige chauffeurs van dure wagens zich onoverwinnelijk? (11/07/2020 - Knack)
  Een Finse wetenschapper was het beu om in het verkeer steeds de pas afgesneden te worden door een dure wagen en onderzocht het fenomeen.
  [naar artikel]
 47. Gigantische astronaut kijkt uit over de Vaart (03/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Wie af en toe eens de Raghenosite aan de Leuvense Vaart in Mechelen passeert, heeft het vast al opgemerkt: sinds vorige week zit er een metershoge astronaut op de uitkijk. Het is de mascotte van communicatiebedrijf Supremia.
  [naar artikel]
 48. Primeur: astronaut draait vanuit de ruimte plaatjes op festival Ibiza (13/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse ESA-astronaut Luca Parmitano (42) is één van de drie astronauten die op 20 juli aan boord van de Russische Sojoez-raket op missie...
  [naar artikel]
 49. Chadli grijpt kans niet: offensief onmondig, defensief kwetsbaar (10/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Gemiste kans voor Nacer Chadli. Door de afwezigheid van Yannick Carrasco kreeg hij de mogelijkheid om zijn plaats bij de Duivels op te eisen....
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.