Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
21:41 uur

Hoe 'woke' zijn onze universiteiten? 'Mensen zijn bang om hier rechtse ideeën te uiten'

Knack

08/04/2021 - 05:22

Zijn Vlaamse studenten en universiteiten te woke? Daar wordt voor gevreesd sinds de Amerikaanse campussen in de greep raakten van de politieke correctheid. 'Toen ik Turks fruit liet zien, heb ik eerst wel een waarschuwing naar alle studenten gemaild.'


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. "Woke is synoniem voor zeurpiet": column van Anke Buckinx (JOE) doet stof opwaaien, wat is er aan de hand? (13/04/2021 - VRT NWS)
  Een column van JOE-presentator Anke Buckinx waarin ze woke mensen met zeurpieten gelijkstelt, doet stof opwaaien. Tegenstanders van die stelling menen dat woke zijn ons bewust maakt van de wereld rondom, voorstanders roepen op meer te relativeren. Maar wat is dat juist, woke zijn? 5 vragen en antwoorden.
  [naar artikel]
 2. Is de openbare omroep te ‘woke’ aan het worden? (12/09/2020 - De Morgen)
  Elke week gaan een voor- en tegenstander in duel over een hot issue. Deze week: in Engeland ligt de BBC onder vuur omdat ze te ‘woke’ zou zijn. Is de VRT ook te woke?
  [naar artikel]
 3. Jongeren zijn boos op Anke Buckinx: psycholoog geeft tips om constructief te babbelen met de woke-generatie (13/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Woke is een synoniem voor zeurpiet”, schrijft Joe-dj Anke Buckinx dit weekend in haar column voor Het Nieuwsblad. Ze berispt de ‘woke-generatie’: jongeren die wereldproblemen te veel met een opgeheven vingertje aanklagen, volgens Anke. Het levert haar op sociale media een storm van kritiek op. Is woke de nieuwe generatiekloof? Ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste onthult hoe generaties van elkaar kunnen leren en helpt je door het woke-abc.
  [naar artikel]
 4. Eindelijk onderzocht: zijn onze universiteiten linkse bastions? (23/09/2019 - De Standaard)
  Het zouden linkiewinkies zijn, onze wetenschappers. Dat willen rechtse opiniemakers ons toch graag doen geloven. Maar is daar ook iets van aan?
  [naar artikel]
 5. Heeft generatie ‘woke’ echt lange tenen en een wijzende vinger zoals Anke Buckinx zegt? “Ze houden ons net een spiegel voor” (13/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Woke is een synoniem voor zeurpiet”, schrijft Joe-dj Anke Buckinx dit weekend in haar column voor Het Nieuwsblad. Ze berispt de ‘woke-generatie’: jongeren die wereldproblemen te veel met een opgeheven vingertje aanklagen, volgens Anke. Het levert haar op sociale media een storm van kritiek op. Is woke de nieuwe generatiekloof? Ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste onthult hoe generaties van elkaar kunnen leren en helpt je door het woke-abc.
  [naar artikel]
 6. Babbelen met ‘generatie woke’: zo ontwikkel je je wokabulaire en houd je het gezellig aan de kersttafel (20/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Black Lives Matter, de klimaatcrisis, #MeToo ... Jongeren zijn ‘woke’ en laten ons dat maar al te graag weten. ­Arrogant of enkel irritant? Is woke de nieuwe generatiekloof? En vooral: hoe houden we het gezellig, zeker straks aan de feesttafel? Ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste geeft raad om gekibbel en geruzie te vermijden, vertelt hoe generaties van elkaar kunnen leren en helpt je door het woke-abc. “Ouders hebben de neiging om te zeggen dat hun kind overdrijft, of ze willen het meteen bijsturen. Dat werkt contraproductief. Veel beter is het om vragen te stellen.”
  [naar artikel]
 7. Opinie: "Hoe extreem de ideeën van Theo Francken ook zijn voor sommigen, de vrijheid om ze te uiten, is een hoeksteen van onze samenleving" (03/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Theo Francken zou gisteravond een lezing geven aan de Vrije Universiteit Brussel, maar omdat studenten de ingang van de aula hadden geblokkeerd,
  [naar artikel]
 8. Turkse studenten en academici zoeken onderdak bij onze universiteiten (20/08/2016 - De Redactie)
  De zuiveringsoperatie van het Turkse regime na de mislukte staatsgreep treft ook het onderwijs in Turkije. De universiteiten in ons land krijgen de laatste tijd heel wat vragen van studenten en docenten om naar hier te mogen komen.
  [naar artikel]
 9. Moeders trekken aan alarmbel: “mensen komen hier hun auto testen” (31/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  De bewoners van het Kapelleveld hopen dat de gemeente iets doet tegen de snelheidsduivels in hun wijk. Met een petitie willen ze hun bezorgdheid uiten. “Wij willen een zone dertig voor onze kinderen.”
  [naar artikel]
 10. Opvallende corona-actie: Leopoldsburg verdeelt 4.000 postkaarten waarop kinderen gevoelens kunnen uiten (14/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op de website ‘Leopoldsburg Solidair’ kunnen de Kampenaren al hun goede ideeën kwijt in het kader van de coronacrisis. Inwoonster Bernadette Dasseville kwam er met het idee om 4.000 postkaarten aan kinderen te bezorgen. Daarop kunnen ze hun gevoelens uiten.
  [naar artikel]
 11. Stem vóór radicaal-rechtse AfD is proteststem: 30 jaar na val van Berlijnse Muur heerst er ontgoocheling (02/09/2019 - VRT NWS)
  Met 98 procent van de stemmen geteld mag de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland zich dé grote winnaar van de Duitse deelstaatverkiezingen noemen. "Een stem vóór AfD is een stem tegen het beleid van de voorbije jaren", vertelt VRT-journalist Jeroen Reygaert vanuit Dresden. "De mensen zijn hier bijzonder ontgoocheld hoe sommige zaken hier 30 jaar na de val van de Berlijnse Muur lopen."
  [naar artikel]
 12. Pinokkiotest. Hebben de rechtse partijen mensen langer doen werken voor minder pensioen? (04/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In zijn 1 mei-speech klaagde sp.a-voorzitter John Crombez aan dat de rechtse regeringspartijen ervoor gezorgd hebben dat mensen langer moeten...
  [naar artikel]
 13. 'Wallonië moet niet bang zijn om verantwoordelijkheid te nemen' (19/09/2020 - De Tijd)
  22:39 'We moeten niet bang zijn om onze verantwoordelijkheid te nemen en onze competenties waarvan onze toekomst afhangt te verzekeren', dat zei Jean-Claude Marcourt, de voorzitter van het Waals parlement, ...
  [naar artikel]
 14. De wondere wereld van het wood wide web: wie is er bang voor de zombieschimmel? (17/01/2021 - De Morgen)
  Hoe meer we over schimmels te weten komen, hoe meer we onze ideeën over de wereld en het leven moeten bijstellen. Dat laat Merlin ‘de man die zijn eigen boek opat’ Sheldrake zien in zijn verbluffende boek Verweven leven.
  [naar artikel]
 15. Daarom zijn zoveel mensen bang voor insecten (02/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Heel veel mensen zijn bang van insecten, terwijl deze kleine beestje ons rationeel gezien (meestal) geen kwaad kunnen berokken. Hoewel we dat ook
  [naar artikel]
 16. Limburgers op huwelijksreis verrast door orkaan Irma: “We zijn heel ongerust en bang” (06/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Genkenaar Gino Berlingieri en zijn kersverse echtgenote zijn op huwelijksreis in de Dominicaanse Republiek. Een reis van 4.500 euro, maar sinds gisteren is de pret over. “We krijgen totaal geen informatie van het reisbureau”, zegt Gino. “Nu moeten we op onze hotelkamer blijven, meer weten we niet. Niemand heeft op ons voorhand verwittigd. Onze kamer bevindt zich op de derde verdieping, vlakbij de zee. We zijn heel ongerust en bang, we hebben zelf het bed en de matras tegen de raam geschoven als bescherming. Het regent hier ondertussen al verschrikkelijk hard.”
  [naar artikel]
 17. Universiteiten leveren Vlaamse economie 10 miljard op (20/12/2017 - Knack)
  De circa 1,5 miljard euro die overheden jaarlijks aan de vijf Vlaamse universiteiten uit­keren, levert onze economie bijna 10 miljard euro op. Dat besluit het Schotse adviesbureau BiGGAR Economics in een studie op vraag van de rectoren, zo bericht De Standaard woensdag. Het is de eerste keer dat de sociaaleconomische impact van onze universiteiten wordt becijferd.
  [naar artikel]
 18. Zwaar geweld op 2 Amerkaanse universiteiten: 9 mensen neergeschoten 6 neergestoken (25/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens een aanval op twee Amerikaanse Universiteiten in Boston en in Illinois zijn ten minste 15 gewonden gevallen. Studenten worden aangemaand om binnen te blijven.
  [naar artikel]
 19. Controle op onpartijdigheid VRT: ‘We zijn hier absoluut niet bang voor’ (10/12/2020 - De Morgen)
  De VRT moet voortaan haar eigen onpartijdigheid monitoren. Vooral N-VA vindt al langer dat de openbare omroep te eenzijdig bericht over thema’s zoals migratie en kernenergie. ‘We zijn hier absoluut niet bang voor’, zegt Frederik Delaplace, de nieuwe CEO van de VRT.
  [naar artikel]
 20. De emotionele schokken van de coronacrisis: “Mensen moeten horen dat het normaal is om bang of boos te zijn” (22/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Slachtoffers van de coronacrisis zijn niet alleen zij die geïnfecteerd zijn, maar ook mensen die bang, verward, boos of beschaamd zijn. De psychosociale zorg wordt dezer dagen in stelling gebracht. Communiceren is daarbij belangrijk, maar mensen moeten toch vooral zelfredzaam worden.
  [naar artikel]
 21. Hoe kan het dat er plots minder mensen met een hartinfact of beroerte zijn? “Patiënten met hartklachten zijn bang om besmet te worden” (24/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Onze ziekenhuizen verwachten de komende weken een toevloed van patiënten met onherstelbare schade aan hun hart. Het gaat om mensen die nu een...
  [naar artikel]
 22. ‘De woke activisten zien witheid als de bron van alle kwaad. Terwijl de Arabieren eeuwenlang Europa hebben gekoloniseerd’ (25/12/2020 - De Morgen)
  Ooit was hij publieke vijand nummer één. Vandaag is hij milder, maar wel nog scherp, ook voor de nieuwe antiracisten. Dyab Abou Jahjah (49) over ‘woke’ activisme en de gelijkenissen tussen Libanezen en Vlamingen. ‘Ze klagen altijd, zelfs als ze het goed hebben.’
  [naar artikel]
 23. Britse acteur die Londen veel te ‘woke’ vindt wil daar burgemeester worden (16/04/2021 - De Morgen)
  Anti-woke acteur Laurence Fox, paria in de film- en theaterwereld, heeft zich kandidaat gesteld voor het burgemeesterschap van Londen. Fox is al een jaar prominent aanwezig in het publieke debat na een geruchtmakend televisieoptreden in een debat over Meghan Markle en racisme.
  [naar artikel]
 24. INTERVIEW. Comedian Alex Agnew: “Ik ben nog bozer op links dan op rechts” (12/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Nu de comedyzalen door corona zo goed als leeg blijven, heeft Alex Agnew tijd te over om boos te worden over radicaal-rechtse politici, woke comedians en polarisering. “Vroeger moest je als comedian choqueren, nu is het je plicht te nuanceren.”
  [naar artikel]
 25. Ruim 400 lichamen geschonken aan Vlaamse universiteiten voor onderzoek (23/02/2019 - De Morgen)
  In 2018 zijn er 443 lichamen geschonken aan de Vlaamse universiteiten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Dat is een lichte stijging tegenover 2017. Dat blijkt uit een rondvraag bij de universiteiten. De onderzoekers stellen tevreden vast dat steeds meer mensen eraan denken om hun lichaam aan de wetenschap te schenken, maar het mogen er zeker nog meer zijn.
  [naar artikel]
 26. Ruim 400 lichamen geschonken aan Vlaamse universiteiten voor onderzoek (23/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  In 2018 zijn er 443 lichamen geschonken aan de Vlaamse universiteiten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Dat is een lichte stijging tegenover 2017. Dat blijkt uit een rondvraag bij de universiteiten. De onderzoekers stellen tevreden vast dat steeds meer mensen eraan denken om hun lichaam aan de wetenschap te schenken, maar het mogen er zeker nog meer zijn.
  [naar artikel]
 27. Luckas Vander Taelen: 'De N-VA moet een radicale klimaatpolitiek voeren' (22/05/2019 - Knack)
  Partijen moeten loskomen van het links-rechtsdenken, zegt gewezen Groen-volksvertegenwoordiger Luckas Vander Taelen . 'Linkse mensen hebben ook rechtse ideeën.'
  [naar artikel]
 28. Zwaar geweld op 2 Amerikaanse universiteiten: 9 mensen neergeschoten, 6 neergestoken (25/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Tijdens een aanval op twee Amerikaanse Universiteiten in Boston en in Illinois zijn ten minste 15 gewonden gevallen. Studenten worden aangemaand om binnen te blijven.
  [naar artikel]
 29. Trump lost belofte in en rijdt langs ‘Million MAGA March’ van aanhangers die op straat komen tegen verkiezingsuitslag (14/11/2020 - De Morgen)
  Een miljoen, zoveel mensen wilden de Trumpaanhangers vandaag op de been brengen om hun onvrede te uiten. Ze willen tonen dat ze weigeren de Amerikaanse verkiezingsuitslag te aanvaarden en dat ze zich achter huidig president Trump blijven scharen. Hoe groot de opkomst van de rechtse betogers effectief is, is nog niet duidelijk. Vanuit zijn gepantserde limo zwaaide de president naar zijn achterban.
  [naar artikel]
 30. Wat als het Vlaams Belang zou meebesturen? 'Radicaal-rechtse partijen matigen doorgaans niet' (05/08/2020 - Knack)
  Italië had er tot voor kort een, Oostenrijk, Denemarken en Nederland ook: een regering met een radicaal-rechtse partij. Hoe schadelijk was dat voor de democratie? En moeten we bang zijn voor een regering mét het Vlaams Belang? 'Erin of eruit, het maakt eigenlijk niet veel uit.'
  [naar artikel]
 31. Unite the Right: deze rechtse organisaties marcheerden in Charlottesville (22/08/2017 - Knack)
  Rechts verenigen: dat was de inzet van de protestactie in de Amerikaanse staat Virginia op 12 augustus. Vijf organisaties liepen mee. Wat zijn hun symbolen en ideeën?
  [naar artikel]
 32. Universiteiten nemen loopje met gedateerde taalwet (10/04/2019 - De Morgen)
  Een rem op hun ontwikkeling. Zo ervaren de Vlaamse universiteiten al jarenlang de huidige taalwetgeving. Zij zoeken daarom 'creatieve oplossingen' om de wetten te omzeilen. Het probleem is er bovendien niet enkel in de auditoriums. Zijn onze taalwetten nog wel van deze tijd?
  [naar artikel]
 33. Hier zijn dromen geen bedrog, met dank aan het gemeentebestuur (13/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  In Droom je Anzegem mochten mensen hun dromen posten op een site. Dat leverde 95 ideeën op. Meest populair was een skatepark. Dat komt er nog voor de zomer.
  [naar artikel]
 34. Meerderheid van studenten is zich te weinig bewust van wat hen te wachten staat: uni­versiteiten moeten beter doen (30/04/2019 - VRT NWS)
  Universiteiten moeten "meer en beter" doen voor een ecologische en sociale transitie van onze maatschappij. Dat schrijven een 150-tal wetenschappers aan de Belgische universiteiten in een open brief. "Wij zijn van mening dat de ernst van de situatie ons, de universitaire gemeenschap, dwingt om dringende en diepgaande veranderingen in gang te zetten op verschillende niveaus in onze instituten en in onze professionele praktijk."
  [naar artikel]
 35. TEST. Hoe bang bent u voor de islam? (24/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  De Vlamingen zijn het meest bang voor nieuwe terroristische aanslagen. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van onze krant over ­onze grootste angsten. Terreur staat in die rangorde met grote voorsprong bovenaan. Maar ook criminaliteit, minder welvaart en de ­islam verontrusten de Vlaming ernstig. Maar hoe bang bent u? Doe hieronder de test en vergelijk uw antwoorden met die van 1000 Vlamingen.
  [naar artikel]
 36. Teresa mag even terug naar huis in Genua: "Ik zou hier niet meer kunnen wonen, ik zou bang zijn" (16/08/2018 - VRT NWS)
  In Genua mogen inwoners die in de geëvacueerde zone rond en onder de ingestorte brug wonen, even terug naar huis om wat spullen op te halen. Onze reporter André Vermeulen kon mee met Teresa Roncallo. Zij woont al 35 jaar in een appartement net niet onder de Morandi-brug, maar ze denkt niet dat ze er nog ooit zal terugkeren. "Ik zou hier niet meer kunnen wonen, ik zou bang zijn."
  [naar artikel]
 37. Middenveld bang monddood te worden gemaakt door Vlaamse regering (14/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Zo’n tweehonderd organisaties uiten in een open brief in De Morgen hun ongerustheid over de plannen van Jambon I. Ze vrezen dat extra besparingen hen monddood zullen maken. “Als je neerkijkt op het middenveld, ontstaan er beslissingen die onze samenleving niet ten goede komen”, zegt Ann Vermorgen van het ACV, een van de ondertekenaars.
  [naar artikel]
 38. Middenveld bang monddood te worden gemaakt door Vlaamse regering (14/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Zo’n tweehonderd organisaties uiten in een open brief in De Morgen hun ongerustheid over de plannen van Jambon I. Ze vrezen dat extra besparingen hen monddood zullen maken. “Als je neerkijkt op het middenveld, ontstaan er beslissingen die onze samenleving niet ten goede komen”, zegt Ann Vermorgen van het ACV, een van de ondertekenaars.
  [naar artikel]
 39. Nog steeds veel discriminatie, schaamte en angst bij mensen met hiv: "Collega's wilden niet naar zelfde toilet als ik" (04/10/2019 - VRT NWS)
  Mensen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, voelen zich nog vaak buitengesloten en gediscrimineerd in onze samenleving. Vaak zijn ze ook bang om andere mensen in te lichten en voor hun reacties. Hoewel de huidige medicatie ervoor zorgt dat er geen besmettingsgevaar meer is, blijft hiv een taboe. Dat blijkt uit een bevraging bij 500 mensen die hiv-positief zijn.
  [naar artikel]
 40. Hier is Bart De Wever bang van (15/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  Waar is Bart De Wever bang van? “Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van de Antwerpenaars. Daarom behoren een terreuraanslag of andere catastrofe in de stad tot mijn grootste angst. Het is mijn taak om alle maatregelen te nemen om ze te vermijden, en om bij noodsituaties het werk van onze veiligheids- en hulpdiensten te coördineren."
  [naar artikel]
 41. Al zeker drie universiteiten starten academiejaar in code oranje (16/09/2020 - VRT NWS)
  De universiteiten van Antwerpen, Gent en Hasselt starten het academiejaar in code oranje. Dat hebben de rectoren van de universiteiten vanmorgen aangekondigd. "Ook dan kunnen we onze studenten kwaliteitsvol onderwijs aanbieden."
  [naar artikel]
 42. Hoe kan het dat er plots minder mensen met een hartinfact of beroerte naar het ziekenhuis gaan? “Patiënten met hartklachten zijn bang om besmet te worden” (24/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Onze ziekenhuizen verwachten de komende weken een toevloed van patiënten met onherstelbare schade aan hun hart. Het gaat om mensen die nu een...
  [naar artikel]
 43. Tienduizenden Spanjaarden eisen vervroegde verkiezingen (10/02/2019 - De Tijd)
  15:57 De manifestanten gaven gehoor aan een oproep van de rechtse oppositie om hun ongenoegen te uiten over de aanpak van de Catalaanse zaak door Spaans premier Pedro Sánchez.
  [naar artikel]
 44. Universiteiten en hogescholen sluiten amper studenten uit (31/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  De laatste vijf jaar zijn er aan de Vlaamse universiteiten zes studenten uitgesloten, aan de hogescholen zijn er dat vijftien. Dat blijkt uit cijfers die minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) via haar regeringscommissarissen heeft opgevraagd bij de onderwijsinstellingen. Ook de schorsingen zijn beperkt tot elf voor de universiteiten en evenveel voor de hogescholen.
  [naar artikel]
 45. De huisarts als kanarie in de steenkoolmijn: mijn patiënten zijn bang (12/09/2020 - VRT NWS)
  Ze komen dagelijks in haar praktijk binnen: mensen die bang zijn, omdat ze niet meer weten waaraan of waaraf, door de coronamaatregelen. Een noodkreet van een huisarts.
  [naar artikel]
 46. Werken aan gevoelens in de Europaschool (06/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  In onze Europaschool hebben wij een snoezelklas waar de gevoelens centraal staan. De kinderen mogen zich uiten op een respectvolle wijze zonder geweld. Samen gaan we op zoek naar de juiste manier om hun expressie te uiten.
  [naar artikel]
 47. Een zot idee of net revolutionair? (22/08/2017 - De Standaard)
  Geen gebrek aan boeken waarin politici ideeën lanceren, het een al ‘zotter’ dan het ander. ‘Van heel wat grote verwezenlijkingen dacht men dat ze er nooit zouden komen’, zegt SP.A-voorzitter John Crombez. ‘Het zal altijd iets zijn, ofwel zijn we bezig met de waan van de dag ofwel worden onze ideeën als onrealistisch weg gezet’, zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.
  [naar artikel]
 48. Brussels gerecht onderzoekt of kleuter (4) werd misbruikt, ouders uiten ongenoegen aan schoolpoort: “Wij willen gerechtigheid” (29/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een honderdtal mensen zijn maandag samengekomen aan de Franstalige gemeenteschool École 1 in Schaarbeek om hun ongenoegen te uiten over een mogelijk incident met een 4-jarige meisje. De straat werd preventief afgesloten en de ouders schreeuwen om gerechtigheid. De politie is talrijk aanwezig.
  [naar artikel]
 49. Trump lost belofte in en rijdt langs 'Million MAGA March' van aanhangers die op straat komen tegen verkiezingsuitslag (14/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een miljoen, zoveel mensen wilden de Trumpaanhangers vandaag op de been brengen om hun onvrede te uiten. Ze willen tonen dat ze weigeren de Amerikaanse verkiezingsuitslag te aanvaarden en dat ze zich achter huidig president Trump blijven scharen. Hoe groot de opkomst van de rechtse betogers effectief is, is nog niet duidelijk. Ordediensten vrezen voor mogelijke escalaties en een clash tussen de kwade Trump-volgers en tegenbetogers. Vanuit zijn gepantserde limo zwaaide de president naar zijn achterban.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.