Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
22:43 uur

Daar zijn de asperges: onze chef geeft je tips over hoe je ze het best kookt

Het Belang van Limburg

08/04/2021 - 06:04

Het aspergeseizoen is in volle gang. Maar hoe weet je nu of de asperges vers zijn? En hoe schil je ze en gaar je asperges het best? Goesting vroeg het aan chef Wilfried Beliën.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Waarom we zo van asperges houden (16/04/2019 - VRT NWS)
  De eerste asperges zijn inmiddels al geoogst en gegeten en staan alweer volop op het menu. Maar wat verklaart nu dat enorme succes van asperges in ons land? "Ze zijn betaalbaar, ze passen in de trend van vegetarisch eten en zijn seizoensgebonden: kortom asperges hebben alles", zegt chef-kok Geert van Hecke.
  [naar artikel]
 2. Hier eet je de lekkerste asperges van Antwerpen (13/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Elk jaar weer kijk ik reikhalzend uit naar het aspergeseizoen. Geloof me vrij en wees er trots op, onze witte asperges zijn de beste ter wereld, neem met minder geen genoegen. Het oogsten van de witte asperges is een specialiteit van onze contreien. Een delicate bezigheid omdat de asperges zo min mogelijk aan zonlicht blootgesteld mogen worden, zodat ze mooi wit blijven.
  [naar artikel]
 3. Waarom asperges nu zo duur zijn (04/04/2018 - VRT NWS)
  Doordat de prijs van Belgische asperges momenteel erg hoog is, is de kans groot dat er afgelopen weekend bij u geen asperges à la flamande op het paasmenu stond. Nochtans is de lekkernij een traditioneel gerecht om rond Pasen te eten. Hoe komt het dat asperges nu zo duur zijn en heeft dat een impact op de smaak?
  [naar artikel]
 4. Chef van de sterren geeft tips voor de perfecte kerstkalkoen (23/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een sappige, gebraden kalkoen vormt de ideale uitgangsbasis voor een heerlijk kerstdiner. Maar een flink uit de kluiten gewassen kalkoen bereiden vergt toch enige voorkennis. De Australische chef Dave Little deelde alvast zijn tips om de perfecte kerstkalkoen op tafel te toveren.
  [naar artikel]
 5. Geen Pasen zonder De Ronde en asperges (04/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Geen Pasen zonder de Ronde en... asperges. Naar verluidt serveerde Cleopatra ze al aan Julius Caesar, maar zekerder is dat dit weekend zowat elke (sterren)chef ze in zijn afhaalmenu stopt. Net zoals er zondag aan de Vlaamse keukentafels vele kilo’s geschild zullen worden terwijl Wout naar de zege snelt. En dat hebben we vooral te danken aan... het kleine Kalfort. Vandaag een gehucht van Puurs, honderd jaar geleden het epicentrum van de witte asperges dat zelfs Parijs overblufte.
  [naar artikel]
 6. Geen Pasen zonder asperges - en dat danken we aan het kleine Kalfort (04/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Geen Pasen zonder de Ronde en... asperges. Naar verluidt serveerde Cleopatra ze al aan Julius Caesar, maar zekerder is dat dit weekend zowat elke (sterren)chef ze in zijn afhaalmenu stopt. Net zoals er zondag aan de Vlaamse keukentafels vele kilo’s geschild zullen worden terwijl Wout naar de zege snelt. En dat hebben we vooral te danken aan het kleine Kalfort. Vandaag een gehucht van Puurs, honderd jaar geleden het epicentrum van de witte asperges dat zelfs Parijs overblufte.
  [naar artikel]
 7. Zo maak je een lekkere gazpacho: Chef Bruno Iwens geeft tips voor zijn lievelingsgerecht (03/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Mechelse chef Bruno Iwens (35) opende begin vorig jaar zijn compleet vernieuwde restaurant ’t Witte Goud. De investering pakte goed uit, want nooit ontving de verfijnde zaak uit Leest-centrum meer klanten. Gelukkig laat de uiterst kalme chef zich niet makkelijk opjagen.
  [naar artikel]
 8. Daar zijn de eerste Vlaamse asperges: 240 euro per bak (09/02/2021 - VRT NWS)
  Bij groente- en fruitveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver zijn de eerste wite asperges van het jaar geveild aan 240 euro per bak. De opbrengst van die eerste veiling gaat naar vijf goede doelen. "Begin februari komen de witte topjes boven de grond piepen in onze serre", zegt teelster Marja van Dessel op Radio 2 Antwerpen.
  [naar artikel]
 9. Waarom asperges niet alleen lekker, maar ook gezond zijn (tip: ze verhelpen je kater) (06/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wie lente zegt, zegt asperges. Buiten mogelijke toiletbezoeken met een geurtje is er geen enkele reden om ze niet op het menu te zetten. Asperges...
  [naar artikel]
 10. Antwerpse chef (26) kookt Frans in Londens toprestaurant: “Terwijl ik net wou terugkeren naar Antwerpen” (14/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Wie dit weekend per se bij een Antwerpse chef wil gaan eten, moet de Eurostar naar Londen nemen. De jonge Victor Avonds is sinds enkele weken de chef van Frenchie Covent Garden, het Londense filiaal van de Franse sterrenchef Grégory Marchand.
  [naar artikel]
 11. Vijf tips van onze Insider voor een uitstapje in Deurne (15/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Elke week geeft een medewerker van Gazet van Antwerpen een kijk in zijn of haar agenda met verrassende tips voor een dagje Antwerpen. Peter Goris (46) woont al sinds zijn geboorte in Deurne, is getrouwd met Ellen en papa Stef, Line, Kobe en Mats. Is vaak naast een voetbalveld te vinden, als supporter, vader of journalist. Komt enkel tot rust op een zeilboot. Hij is chef sport
  [naar artikel]
 12. Kempense familie steekt eerste asperges van 2018 uit de grond: “Droge en zachte zandgrond is ideaal voor de teelt” (15/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Nergens ter wereld zijn de omstandigheden voor de teelt van asperges zo perfect als in onze regio. “De droge en zachte Kempense zandgrond is ideaal voor asperges”, zeggen vader Fons (55) en zoon Jan Nooyens (29) uit Ravels. Donderdag wordt op hun erf het nieuwe Vlaamse aspergeseizoen officieel geopend.
  [naar artikel]
 13. De beste asperges op Vlaamse wijze eet je in Schilde: unieke bereiding (03/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Asperges op Vlaamse wijze is een klassieker en zeer herkenbaar, maar De Drij Lindekens wisten op een unieke wijze dit gerecht om te toveren. Zeer geslaagd, want onze jury is ervan overtuigd dat zij de titel verdienen van beste asperges op Vlaamse wijze. De Bomma uit Antwerpen en Calesberg uit Merksem eindigen op twee en drie.
  [naar artikel]
 14. Puur Personal Cooking: deze kok kookt en dient zelf ook op (10/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  In een verre hoek van het Zuid heeft chef-kok Steven De Smedt restaurant Puur Personal Cooking. Dat wil gewoon zeggen dat hij zijn pure en seizoensgebonden gerechten zelf kookt en zelf opdient met de hulp van een gezellig fornuis.
  [naar artikel]
 15. Daarom zijn er dit jaar al zo vroeg asperges (04/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Normaal verschijnen ze pas rond mei, maar nu al zijn er asperges te verkrijgen. Dat het witte goud zo vroeg op het jaar zijn weg gevonden heeft naar de winkelrekken heeft als voornaamste oorzaak het mooie weer, zeker wat de asperges betreft die bij ons in open grond werden gekweekt.
  [naar artikel]
 16. De heetste chef van Nederland kookt net over de grens in Thorn (22/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Eigenlijk is hij niet eens zo’n ‘pittige’ eter. Desondanks won Martijn Jansen (38) uit Thorn onlangs de kookwedstrijd van pepersausfabrikant Tabasco en mag hij zich nu Hottest Chef 2020 noemen.
  [naar artikel]
 17. "Asperges houden nu van alles waar de mensen niet van houden" en andere dingen die je moet weten aan het begin van het aspergeseizoen (09/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ze hebben dit jaar een beetje vertraging opgelopen, maar de asperges uit volle grond komen eraan. Tijd dus ook om de hardnekkigste fabels en feiten rond asperges vanonder het stof te halen. Zijn lange asperges een stuk lekkerder dan kortere exemplaren en moeten ze echt piepen als je ze tegen elkaar wrijft? We voelden daarom aspergekweker Paul Vercammen aan de tand.
  [naar artikel]
 18. Zijn asperges echt goed voor de potentie? (28/05/2019 - De Morgen)
  Aan asperges worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Klopt dat wel?
  [naar artikel]
 19. Dit vindt onze chef sport Kristof Liberloo van de nieuwe bondscoach (04/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Roberto Martinez is de nieuwe coach van de Rode Duivels. Dat heeft de Belgische voetbalbond woensdagavond bekendgemaakt. Maar is de 43-jarige Spanjaard de juiste man om onze nationale trots naar succes te leiden? Onze chef sport Kristof Liberloo geeft zijn mening.
  [naar artikel]
 20. VIDEO. Lommelaar kookt naakt voor Jani (10/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vroeger was Jamie Oliver ‘The Naked Chef’, maar die titel moest je niet al te letterlijk nemen. Anno 2017 heeft Limburg echter wel een echte naakte kok. De Lommelse Henny Seroeyen kookt namelijk naakt voor Jani Kazaltzis.
  [naar artikel]
 21. Van fabrieksarbeider tot selfmade chef (05/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In navolging van zijn grote voorbeeld Viki Geunes, sterrenchef van ’t Zilte, is ook de chef van U Eat, het restaurant van het hotel U Sleep, een selfmade kok. Tien jaar geleden was hij nog fabrieksarbeider. Nu kookt hij in wat Viki Geunes en hijzelf omschrijven als een vakantieplek.
  [naar artikel]
 22. Onze Chef Wielrennen: "Op 69 kilometer van de streep wist Wellens dat hij WK niet zou winnen" (26/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Greg Van Avermaet werd afgelopen weekend zesde op het WK wielrennen. Daar kunnen de Belgen niet tevreden mee zijn. Onze Chef Wielrennen Marc...
  [naar artikel]
 23. VIDEO. Onze chef sport over Jess Thorup: “Hij maakte meteen een erg gretige indruk” (25/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  KRC Genk heeft vrijdagmiddag Jess Thorup officieel voorgesteld als nieuwe hoofdcoach. Onze chef sport Kristof Liberloo was erbij in de Luminus Arena en geeft een antwoord op enkele belangrijke vragen.
  [naar artikel]
 24. Olli Rehn geeft ook België tips (28/03/2019 - De Morgen)
  Dramatisch is de toestand van België niet, maar onze economie heeft wel zorg nodig, zegt euro-commissaris Olli Rehn. Hij verwacht dat België gevolg geeft aan zijn tips.
  [naar artikel]
 25. Hier kookt een échte chef (22/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  Horeca Vlaanderen werkt aan een label of ­ander systeem dat het verschil moet verduidelijken tussen een restaurant met een gediplomeerde chef en een eethuis waar iemand zonder koksdiploma in de potten roert. “Op 1 januari vervalt de vestigingswet en kan iedereen die dat wil een restaurant beginnen. Wij willen het onderscheid blijven tonen.”
  [naar artikel]
 26. Asperges (11/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het witte goud van asperges, het rood van wilde aardbeien. De Zeeuwse meester Adriaen Coorte schildert troostende heerlijkheden van de aarde.
  [naar artikel]
 27. Puur Sonja: 3 x genieten van asperges (09/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Dit is hét moment om van asperges te genieten, voordat de telers traditiegetrouw stoppen met telen op 24 juni. Het witte goud op zijn best, nu het...
  [naar artikel]
 28. Onze chef sport over het ontslag van Hannes Wolf: “Hij kon niet de juiste snaar raken bij de spelers” (15/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  KRC Genk zette dinsdagmiddag een punt achter de samenwerking met coach Hannes Wolf. Onze chef sport Kristof Liberloo geeft een antwoord op enkele pertinente vragen over het ontslag van de Duitser.
  [naar artikel]
 29. Puurs, waar topministers als asperges uit de grond schieten (09/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het is altijd bijzonder als een relatief kleine gemeente een minister mag leveren. In Puurs, tegenwoordig deel van de nieuwe fusiegemeente Puurs-Sint-Amands, flikken ze het al voor de derde keer in korte tijd. Alsof ze samen met de asperges schieten. Zit daar dan iets speciaals in de grond?
  [naar artikel]
 30. Asperges zijn uitstekend dankzij strenge vorst (22/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Zaterdagmiddag werden bij aspergeboer Johan Driessens in Molenbeersel de eerste asperges uit de grond gestoken. Seizoenarbeiders van dienst waren minister Beke en aspergekoningin Bente.
  [naar artikel]
 31. KOKEN. De beste recepten met de lekkerste ingrediënten van Limburgse bodem (23/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Hagelwitte asperges, pikante waterkers of sappige aardbeien. Vers van het veld, uit het water of uit de kas. Onze provincie heeft heel wat lekkers te bieden. Voor deze telers is het dagelijkse kost, met de recepten van chef Wilfried Beliën (restaurant Grevenhuis in Borgloon) maak je er iets bijzonders van.
  [naar artikel]
 32. Onze chef sport over de nieuwe KRC-coach: “Jess Thorup staat voor aanvallend en verzorgd voetbal” (24/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  KRC Genk stelde donderdag Jess Thorup aan als nieuwe coach. De 50-jarige Deen (50) heeft een overeenkomst getekend tot midden 2023. Onze chef sport Kristof Liberloo geeft een antwoord op enkele pertinente vragen over zijn aanstelling als hoofdcoach.
  [naar artikel]
 33. Hello tandpastasmile: onze expert deelt zijn beste tips om je tanden stralend wit te houden (29/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een mooie witte tandenrij, dromen we daar allemaal niet van? Frank Herrebout, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen geeft zijn...
  [naar artikel]
 34. Dagtrip naar Gent? Onze Insider geeft je vijf verrassende tips (20/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Elke week geeft een medewerker van Gazet van Antwerpen een kijk in zijn of haar agenda met verrassende tips voor een dagje uit. Deze week videojournalist Wouter Willaert (41). Wouter is papa van Wannes (11), woont op de parking in het Gentse, maar werkt in ’t Stad.
  [naar artikel]
 35. Deze topchef kookt op beats (22/07/2017 - De Morgen)
  Tomorrowland is méér dan alleen een sprookjesachtig dancefestival. Want ook voor de fijnproever valt er heel wat te ontdekken. In B-Eat combineren ze het beste van die twee werelden. Terwijl een topdj het beste van zichzelf geeft, kookt een sterrenchef uit Las Vegas gastronomisch lekker voor het dansende publiek.
  [naar artikel]
 36. Onze Chef Voetbal over Anderlecht: “Van Holsbeeck heeft ooit graszoden naar zijn hoofd gekregen. En nu is er een soort van...acceptatie” (10/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In onze voetbalwebcast VISTA! ging het ook over de mindere periode van Anderlecht. Volgens onze Chef Voetbal Stephan Keygnaert en onze huisanalist...
  [naar artikel]
 37. Van vluchteling tot chef-kok in Antwerpen: Hashmath kookt elke dag 400 maaltijden voor buurtrestaurants (24/12/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Ook de keukens van de buurtrestaurants van Sense in Antwerpen draaien volop op afhaalmenu’s. De komende tien dagen zijn dat feestelijke maaltijden, daarvoor hebben sponsors gezorgd. Voor chef-kok Hashmath, die hier in 2008 als vluchteling belandde, is het dus alle hens aan dek.
  [naar artikel]
 38. Onze chef sport over de keuze van Mazzu: “Niet onlogisch, maar je moet er wel voor zorgen dat je aan voetballen toekomt” (05/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  KRC Genk staat vanavond voor een zware opdracht. De landskampioen gaat in het mythische Anfield op zoek naar een stunt tegen Liverpool. Genk-coach Felice Mazzu kiest voor een systeem met vijf verdedigers. Onze chef sport Kristof Liberloo geeft zijn mening daarover.
  [naar artikel]
 39. Donderdag veggiedag: sushi met asperges (10/05/2017 - De Morgen)
  Geen fan van rauwe vis? Hoeft ook niet. Maak je sushi met groene asperges, wortels en avocado. Veggielicious!
  [naar artikel]
 40. Prijzen asperges nog nooit zo laag (17/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  De aspergetelers klagen steen en been omdat ze het slechtste seizoen in jaren beleven. Door de late start van het seizoen en de aanhoudende warmte is er al weken een overaanbod aan asperges, met historisch lage prijzen tot gevolg. “Voor AA-asperges krijg ik op de veiling nog maar 1,60 euro per kilo, terwijl dat normaal 3 euro is”, zegt aspergeteler Maarten Snijkers uit Kinrooi. “Dit is ons slechtste seizoen in 18 jaar.”
  [naar artikel]
 41. Donderdag veggiedag: sushi met asperges (11/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Geen fan van rauwe vis? Hoeft ook niet. Maak je sushi met groene asperges, wortels en avocado. Veggielicious! Wat heb je nodig:200 g sushirijst3
  [naar artikel]
 42. Pascale Naessens tovert een koolhydraatarme kerstdis op tafel: “Doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt” (19/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Televisiekok en bestsellerauteur Pascale Naessens kookt al jaren koolhydraatarm, maar hoe begin je daar nu aan voor je kerstdis? Ze toonde het aan...
  [naar artikel]
 43. Chef toont een heel andere manier om roereieren te maken (14/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een roerei bakken? Daar heeft de Californische chef met Michelinster Daniel Patterson geen pan voor nodig. In zijn nieuwste kookboek ‘The Art of Flavor’ stelt hij een nieuwe techniek voor, die je de perfecte eitjes geeft in slechts veertig seconden. Zijn trucje stelt hij ook voor in een video van culinaire site Food 52.
  [naar artikel]
 44. Dágny Rós, de Ijslandse chef-kok die in 2020 op de grenzen van haar lichaam botste (03/01/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Gevraagd naar de bepalende factor voor 2020 antwoordt chef-kok Dagný Rós Ásmundsdóttir: ‘Mijn gezondheid’. Gevraagd naar haar grote doel voor 2021 volgt hetzelfde antwoord. Blijkt dat de immer goedlachse Ijslandse chef al ruim vier jaar op een leeglopend campingvuurtje kookt en al zeven keer serieus ziek is geweest, met onder meer twee keer klierkoorts en de ziekte van Lyme.
  [naar artikel]
 45. Maak kennis met Tripfixer: deze chatbot geeft je tips voor uitstapjes in Antwerpen (19/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De provincie Antwerpen heeft ‘Tripfixer’ gelanceerd, een chatbot die bezoekers gepersonaliseerde tips geeft over het aanbod van ruim 14.000 activiteiten in de provincie. Je kan de chatbot ook raadplegen op de Wat te doen-pagina van onze website.
  [naar artikel]
 46. Bij deze boeren koop je de asperges vers van het veld (08/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Asperges zijn op hun best wanneer ze kraakvers zijn. Waar koop je ze dan beter dan bij de aspergeboer zelf? Deze vijf aspergetelers openden de hoevewinkel voor een nieuw aspergeseizoen.
  [naar artikel]
 47. Sven Ornelis deelt het recept voor zijn favoriete familiegerecht: “Roger Van Damme gaf onze appeltaart zelfs heuse sterren-make-over” (22/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Sven Ornelis kookt graag en goed. Dat kun je lezen op zijn leuke blog ‘De would-be chef’, waarop hij de lekkerste recepten deelt met zijn publiek. Het koken kreeg hij mee van thuis uit. Eerst en vooral van zijn moeder, Anny, maar zeker ook van zijn grootmoeder: mémé Julia. Haar appeltaart is de grote favoriet. Hoe je die zelf kan maken, verklapt hij samen met zijn moeder in onze nieuwe rubriek ‘Het recept van grootmoeder’.
  [naar artikel]
 48. Sterrenchef kookt voor vluchtelingen in Noord-Frankrijk (17/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Akrame Benallal, een Parijse chef-kok met een Michelin-ster, helpt vandaag bij de lancering van een kookproject in het migrantenkamp van
  [naar artikel]
 49. 83ste Boekenbeurs van start: onze 10 tips (28/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Ruim vijfhonderd auteurs die betrokken zijn bij zo’n achthonderd activiteiten, en dat verspreid over twaalf dagen: zoek daar maar eens je weg in. Deze tien tips bieden alvast inspiratie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.