Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 April 2021
06:19 uur

‘De relatie tussen Reynders en de NMBS: maffieuze praktijken’

De Morgen

08/04/2021 - 06:49

NMBS-personeel dat ingeschakeld wordt voor campagnes van de MR, smeergeld in gevoelige dossiers en intimidatie van medewerkers... In zijn boek Le clan Reynders onderzoekt auteur Philippe Engels de schimmige relatie tussen Europees commissaris Didier Reynders (MR) en NMBS-topman Jean-Claude Fontinoy.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Werd NMBS-personeel ingezet voor verkiezingscampagne Didier Reynders (MR)? (06/04/2021 - VRT NWS)
  Bij de verkiezingen van 2012 en 2014 werd NMBS-personeel ingeschakeld voor de campagnes van MR-politicus Didier Reynders. Dat schrijft onderzoeksjournalist Philippe Engels in zijn boek "Le clan Reynders". Jean-Claude Fontinoy, aftredend voorzitter van de Raad van Bestuur van NMBS, zou zijn NMBS-chauffeurs gevraagd hebben om campagnemateriaal van Reynders te verspreiden.
  [naar artikel]
 2. Oorlog tussen een maffieuze makelaar en Van Holsbeeck: na een eindeloze soap belandde Silvio Proto niet bij Barcelona, wel bij Anderlecht (19/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Plots zat zijn maffieuze makelaar op Camp Nou te onderhandelen. Silvio Proto aan de zijde van Ronaldinho en Lionel Messi bij FC Barcelona? Vijftien...
  [naar artikel]
 3. Naams opsporingsonderzoek tegen ‘fikser’ van Reynders (28/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het parket van Namen heeft een opsporingsonderzoek geopend tegen Jean-Claude Fontinoy, de voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS en absolute vertrouweling van eurcommissaris Didier Reynders (MR). Het dossier heeft evenwel niets met de NMBS te maken, noch met Reynders.
  [naar artikel]
 4. Naams opsporingsonderzoek tegen ‘fikser’ van Reynders (28/11/2019 - De Standaard)
  Het parket van Namen heeft een opsporingsonderzoek geopend tegen Jean-Claude Fontinoy, de voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS en absolute vertrouweling van eurcommissaris Didier Reynders (MR). Het dossier heeft evenwel niets met de NMBS te maken, noch met Reynders.
  [naar artikel]
 5. Oud-kabinetschef Reynders ruilt NMBS voor luchtvaart (27/10/2020 - De Tijd)
  14:49 Financieel directeur Olivier Henin, een vroegere kabinetschef van Didier Reynders, ruilt de NMBS in voor het luchtvaartbedrijf Blueberry.
  [naar artikel]
 6. De NMBS rijdt voor de MR (06/04/2021 - Apache)
  Bij de federale verkiezingen van 2014 werden spoorwegbeambten van de NMBS betaald om verkiezingsfolders te verspreiden voor Didier Reynders, de huidige Europese commissaris voor de handhaving van de rechtsstaat. Dinsdag 20 mei 2014, in de Frankrijkstraat 56 in Brussel, niet ver van het Zuidstation. Hier is de maatschappelijke zetel van de NMBS gevestigd. In de
  [naar artikel]
 7. NMBS en Infrabel in de clinch over geplande spoorwerken (16/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het zit er bovenarms op tussen de NMBS en spoorbeheerder Infrabel. De NMBS wil op een aantal trajecten meer treinen inleggen, maar kan dat niet...
  [naar artikel]
 8. N-VA wil hoorzitting over heibel tussen NMBS en Infrabel (16/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  De N-VA wil een hoorzitting in het federaal parlement met de CEO’s van de NMBS en Infrabel. Beide spoorbedrijven botsen opnieuw over de planning van infrastructuurwerken op het spoor. “De spoorbedrijven zitten op ramkoers. De reiziger dreigt verpletterd te worden tussen NMBS en Infrabel”, zegt Kamerlid Tomas Roggeman.
  [naar artikel]
 9. NMBS en Infrabel in de clinch: vrees voor jaar spoorhinder door geplande spoorwerken (16/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het zit er bovenarms op tussen de NMBS en spoorbeheerder Infrabel. De NMBS wil op een aantal trajecten meer treinen inleggen, maar kan dat niet...
  [naar artikel]
 10. Reynders wil onderhandelingen Turkse EU-toetreding bevriezen (11/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR) vindt dat de toetredingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Turkije
  [naar artikel]
 11. NMBS neemt maatregelen om chaos in kuststations te vermijden (04/08/2020 - VRT NWS)
  De NMBS neemt extra maatregelen om de toestroom van toeristen in het station van Oostende in goeie banen te leiden. Dat is beslist tijdens een overleg tussen de stad en de NMBS. De NMBS gaat de reizigers ook beter informeren, via een groot infobord op het stationsplein in Oostende én in de andere kustgemeenten, én via sociale media.
  [naar artikel]
 12. Bourgeois erg ontgoocheld in Reynders (18/10/2018 - De Standaard)
  De plooien tussen Geert Bourgeois (N-VA) en Didier Reynders (MR) zijn nog lang niet gladgestreken. De Vlaamse minister-president is erg ontgoocheld in de federale minister en zegt net niet dat Reynders liegt.
  [naar artikel]
 13. Bourgeois erg ontgoocheld in Reynders (18/10/2018 - De Standaard)
  De plooien tussen Geert Bourgeois (N-VA) en Didier Reynders (MR) zijn nog lang niet gladgestreken. De Vlaamse minister-president is erg ontgoocheld in de federale minister en zegt net niet dat Reynders liegt.
  [naar artikel]
 14. Kazachgate: de bocht van Jean-Claude Fontinoy (11/05/2017 - De Standaard)
  Jean-Claude Fontinoy, de trouwe rechterhand van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS, zei woensdagnamiddag tijdens de ondervraging van de leden van het kabinet-Reynders in de Kazachgate-commissie dat hij niets te maken had met de hele affaire-Chodiev uit 2011.
  [naar artikel]
 15. Bart Tommelein razend na overleg met NMBS-top: “Onbegrijpelijk dat pretparken wél slagen in aanmeldingssysteem, maar NMBS niet” (03/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het overleg tussen de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) en de NMBS over de extra treinen naar de kust, heeft niets opgeleverd. “De NMBS is nonchalant, ze hebben geen plan. En zo creëren ze nieuwe coronabroeihaarden”, zegt Tommelein.
  [naar artikel]
 16. NMBS past dienstregeling aan door grote infrastructuurwerken op spoornet (15/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf april worden op het spoor een reeks werven opgestart en dat heeft gevolgen voor de dienstregeling, zo blijkt uit een overzicht dat de NMBS en Infrabel vrijdag publiceren. Onder meer op de lijnen tussen Hasselt en Genk en die tussen Mol en Hamont verandert er wat. De spoorwegmaatschappij roept haar reizigers op om de NMBS-website of -app te raadplegen om te controleren, of er voor hen iets wijzigt.
  [naar artikel]
 17. Reynders verwelkomt historische Koreaanse ontmoeting, maar hoopt op concrete actie (27/04/2018 - Metro)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verwelkomt de “historische” ontmoeting tussen de leiders van Zuid- en Noord-Korea, die zich ertoe hebben geëngageerd te willen werken aan een denuclearisering van het schiereiland. “Het is een stap in een proces waarvan we mogen hopen dat het de komende maanden positief zal blijken”, zei minister Reynders in de marge van een vergadering met zijn 28 collega’s van de Navo. Ik hoop dat het een vervolgstuk krijgt, zoals aangekondigd, door een ontmoeting tussen de Amerikaanse president (Donald Trump) en de Noord-Koreaanse president (Kim Jong Un), ging Reynders voort. Toch benadrukt hij de noodzaak om een concreet actieplan op te maken en “vooral uit te voeren”. Volgens Reynders mag een ontmoeting tussen beide Koreaanse leiders als “historisch” worden beschouwd, met de start van een proces. bron: Belga Het bericht Reynders verwelkomt historische Koreaanse ontmoeting, maar hoopt op concrete actie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. NMBS vreest jaar vol spoorellende door overdaad aan werken door Infrabel: “Ze verwittigen ons veel te laat” (16/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het zit er bovenarms op tussen de NMBS en spoorbeheerder Infrabel. De NMBS wil op een aantal trajecten meer treinen inleggen, maar kan dat niet omdat Infrabel heel veel spoorwerken tegelijk plant. “Ze verwittigen ons veel te laat”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Samen met de andere spooroperatoren roept de NMBS ­Infrabel op eindelijk een coördinatieorgaan op te richten.
  [naar artikel]
 19. Hasselt, Diest en Antwerpen willen vaste en snelle verbinding per trein (18/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De steden Hasselt, Diest en Antwerpen hebben samen met gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde voor verkeer Peuskens en de reizigersorganisatie TreinTramBus een brief gericht aan NMBS-CEO Sophie Dutordoir. Daarin staat de vraag om tussen 6 en 23 uur een klokvaste en snelle verbinding tussen Hasselt en Antwerpen, via Diest, te voorzien.
  [naar artikel]
 20. Ruzie NMBS-Infrabel overschaduwt inhuldiging nieuwe spoorlijn (28/11/2018 - De Tijd)
  14:33 Treinen tussen Denderleeuw en Brussel kunnen voortaan op vier lijnen rijden. Maar het openingsfeest werd overschaduwd door de spanningen tussen de NMBS en Infrabel.
  [naar artikel]
 21. ‘Land Invest Group vertoont maffieuze kenmerken’ (13/12/2019 - Apache)
  De Luikse politicoloog François Gemenne windt er geen doekjes om: de bijzondere samenwerking tussen PS en N-VA in de schoot van de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group vertoont de kenmerken van een maffieus systeem. Zeer nauwe relaties tussen vastgoedbonzen en de politieke wereld, verregaande ‘vriendendiensten’, schimmige betalingen, maar vooral ook de aanhoudende initimidatie van diegenen
  [naar artikel]
 22. Opgepast voor wie zijn treinticket op het laatste moment invult: NMBS voert maand lang anonieme controles uit (25/10/2017 - VRT NWS)
  De NMBS gaat tussen 6 november en 3 december een team controleurs anoniem treintickets laten controleren om de omvang van ticketfraude beter in kaart te brengen. Dat schrijft Bruzz en bevestigt de NMBS.
  [naar artikel]
 23. NMBS wil eerste klasse op de trein aantrekkelijk houden (03/01/2017 - De Redactie)
  Op nieuwe treinen is er nog amper verschil tussen 1e en 2e klasse, maar de NMBS denkt er niet aan om het verschil tussen beiden weg te werken.
  [naar artikel]
 24. Reynders altijd in beeld (28/03/2019 - De Morgen)
  De zaak Arnault illustreert ook de nauwe banden en netwerken tussen de Franse en Belgische wereld. Baron Albert Frère en Didier Reynders komen in beeld.
  [naar artikel]
 25. NMBS en Infrabel in de clinch over geplande spoorwerken (16/07/2019 - De Morgen)
  Het zit er bovenarms op tussen de NMBS en spoorbeheerder Infrabel. De NMBS wil op een aantal trajecten meer treinen inleggen, maar kan dat niet omdat Infrabel heel veel spoorwerken tegelijk plant, schrijven de kranten van Mediahuis dinsdag.
  [naar artikel]
 26. Saoedisch zitje: 'Reynders had bijna hele werkdag tijd om te antwoorden' (28/04/2017 - Knack)
  Oppositiepartij Groen heeft een reeks e-mails in handen gekregen tussen Belgisch VN-ambassadeur Marc Pecsteen en het kabinet van buitenlandminister Didier Reynders.
  [naar artikel]
 27. Meerdere maanden geen rechtstreekse treinen tussen Antwerpen en Roosendaal (23/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Zeker vier maanden lang, van 3 mei tot eind augustus, rijden er tijdelijk geen rechtstreekse treinen tussen Antwerpen en Roosendaal. Dat meldt de NMBS. De treinen op de lijn Puurs-Roosendaal worden beperkt tot Essen. Tussen Essen en Roosendaal legt de NMBS voor die periode een pendeldienst in. Reden hiervoor is een vertraging in het homologatieproces voor gerenoveerd NMBS-materieel in Nederland.
  [naar artikel]
 28. “Reynders had bijna hele werkdag tijd om over stem voor Saudi-Arabië te beslissen” (28/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Oppositiepartij Groen heeft een reeks e-mails in handen gekregen tussen Belgisch VN-ambassadeur Marc Pecsteen en het kabinet van buitenlandminister Didier Reynders. Naast de bevestiging dat het kabinet-Reynders een Saudisch zitje in de VN-Vrouwenrechtencommissie steunen blijkt ook dat de minister “bijna een hele werkdag” had om zich over de stemming te buigen.
  [naar artikel]
 29. “Reynders had bijna hele werkdag tijd om over stem voor Saudi-Arabië te beslissen” (28/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Oppositiepartij Groen heeft een reeks e-mails in handen gekregen tussen Belgisch VN-ambassadeur Marc Pecsteen en het kabinet van buitenlandminister Didier Reynders. Naast de bevestiging dat het kabinet-Reynders een Saudisch zitje in de VN-Vrouwenrechtencommissie steunen blijkt ook dat de minister “bijna een hele werkdag” had om zich over de stemming te buigen.
  [naar artikel]
 30. COLUMN. Het afgeluisterde telefoongesprek van Stanny en El Commandante (06/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De champagnekurken hebben deze week geknald in het Antwerpse misdaadmilieu. Goed zo, horen we u denken, dat is eens iets anders dan ontploffende handgranaten of exploderende naftbakken van auto’s. De reden voor al die maffieuze vrolijkheid is de war on drugs, die geleid heeft tot politieke vijandelijkheden tussen Antwerpen en Brussel, verbale schermutselingen tussen het Stadhuis en de Bolivarplaats en een guerre des flics tussen federale speurneuzen en de lokale bromsnorren. De exacte aanleiding van al die animositeit, los van de kamerbrede ego’s van een aantal heren, zou te vinden zijn in een afgeluisterd telefoongesprek waarvan de inhoud via een gunstige wind op onze redactie belandde.
  [naar artikel]
 31. Reynders op weg naar internationale topjob (07/01/2019 - De Tijd)
  17:19 Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), is kandidaat om topman van de Raad van Europa te worden. Als hij het wordt, betekent dat de exit van Reynders uit de nationale politiek.
  [naar artikel]
 32. Kwestie rond raamregel dreigt te ontsporen: NMBS op ramkoers met de regering (01/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het zit er weer bovenarms op tussen de top van de NMBS en de federale regering. Inzet is dit keer de fameuze raamregel die zaterdag ingaat. Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, dreigt ermee de treinen naar de kust te schrappen als de regel niet verdwijnt. Maar de regering wil niet wijken en ook de NMBS houdt het been stijf. Ze blijft vragen dat de overheid maatregelen neemt om de toestroom aan stations te vermijden.
  [naar artikel]
 33. Reynders optimistisch over onderhandelingen voor vrijhandelsakkoord met Australië (28/12/2016 - De Redactie)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft op de eerste dag van zijn missie rond de tafel gezeten over een mogelijk handelsakkoord tussen Australië en de Europese Unie.
  [naar artikel]
 34. Raamregel zorgt opnieuw voor wrevel: NMBS op ramkoers met de regering (01/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het zit er weer bovenarms op tussen de top van de NMBS en de federale regering. Inzet is dit keer de fameuze raamregel die zaterdag ingaat. De regering wil niet wijken en ook de NMBS houdt het been stijf. Ze blijft vragen dat de overheid maatregelen neemt om de toestroom aan stations te vermijden.
  [naar artikel]
 35. Vanaf zondag opnieuw rechtstreeks treinverkeer tussen Antwerpen en Roosendaal (07/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Vanaf volgende zondag (9 december) rijdt NMBS opnieuw rechtstreeks naar Roosendaal, na het bekomen van de nodige goedkeuring om met haar gerenoveerd materieel opnieuw op het Nederlandse net te kunnen rijden. De goedkeuring is eveneens het resultaat van een intense samenwerking tussen NMBS en de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dat meldt woordvoerder Bart Crols van de NMBS vrijdag.
  [naar artikel]
 36. NMBS werkt alternatieve dienstregeling uit tussen Bergen en Charlerloi (28/11/2017 - VRT NWS)
  Na het dodelijk treinongeval maandagavond in Morlanwelz zullen dinsdag geen treinen rijden tussen Bergen en Charleroi. Daarom heeft de NMBS een alternatieve dienstregeling uitgewerkt.  
  [naar artikel]
 37. Flixbus gaat concurrentie aan met De Lijn en NMBS (26/04/2018 - VRT NWS)
  De openbare vervoersmaatschappijen De Lijn en de NMBS krijgen concurrentie van een privéspeler: Flixbus. Tot nu toe verzorgde die internationale busreizen, tussen Brussel en Amsterdam bijvoorbeeld. Maar nu zullen passagiers met een flixbus ook tussen steden in België kunnen reizen. De afstand tussen die steden moet volgens de wet minstens 30 kilometer bedragen. 
  [naar artikel]
 38. Ex-geheim agent getuigt over aantijgingen tegen Reynders (18/09/2019 - De Tijd)
  19:41 Nicolas Ullens, de ex-medewerker van de Staatsveiligheid die vicepremier Didier Reynders (MR) beschuldigt van corruptie, treedt uit de schaduw. ‘Reynders als Europees commissaris voor Justitie is als ...
  [naar artikel]
 39. De zoveelste clash tussen Reynders en Michel (29/03/2019 - De Morgen)
  MR-partijleider Charles Michel staat onder waanzinnige druk om zijn partij in de federale regering te loodsen. Maar oude rivaal Didier Reynders steekt stokken in de wielen.
  [naar artikel]
 40. Een maffieuze structuur (15/06/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/vGUvvWKKag75u9LAO1IhmLNk504/diocontent/101519842/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&interlace=none&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 41. Gratis treinritten blijven, ondanks bezwaar van NMBS (17/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ondanks bezwaar van de NMBS blijft het systeem behouden waarbij iedere Belg recht heeft op tien gratis treinritten. Dat is dinsdagavond beslist op een overleg tussen minister van Mobiliteit Bellot (MR) en de NMBS.
  [naar artikel]
 42. Relatie gespannen tussen PS en MR (05/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  De relatie tussen de Franstalige partijen PS en MR lijkt gespannen. Dat blijkt maandagavond uit de reacties van enkele kopstukken van de partijen nadat de onderhandelingen over een nieuwe federale regering in een impasse terecht zijn gekomen.
  [naar artikel]
 43. Relatie gespannen tussen PS en MR (04/11/2019 - Knack)
  De relatie tussen de Franstalige partijen PS en MR lijkt gespannen. Dat blijkt maandagavond uit de reacties van enkele kopstukken van de partijen nadat de onderhandelingen over een nieuwe federale regering in een impasse terecht zijn gekomen.
  [naar artikel]
 44. Relatie gespannen tussen PS en MR (04/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De relatie tussen de Franstalige partijen PS en MR lijkt gespannen. Dat blijkt maandagavond uit de reacties van enkele kopstukken van de partijen nadat de onderhandelingen over een nieuwe federale regering in een impasse terecht zijn gekomen.
  [naar artikel]
 45. NMBS en Infrabel in de clinch over geplande spoorwerken (16/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het zit er bovenarms op tussen de NMBS en spoorbeheerder Infrabel. De NMBS wil op een aantal trajecten meer treinen inleggen, maar kan dat niet omdat Infrabel heel veel spoorwerken tegelijk plant. Opvallend: op de kaart van de geplande werken is Limburg een blinde vlek.
  [naar artikel]
 46. NMBS twijfelt aan nieuwe parking station Noorderkempen, gemeente gaat reizigers bevragen (21/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Dit jaar komt er geen uitbreiding meer van de parking aan station Noorderkempen. Dat blijkt uit een overleg tussen de NMBS en het gemeentebestuur. De NMBS werkt aan verkeersstrategiestudie rond al haar stations. Die moet eind september klaar zijn.
  [naar artikel]
 47. Abortusstemming zet relatie tussen ‘drie koningen’ onder druk: Coens dreigt te stoppen met formatie-opdracht (02/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het wetsvoorstel over de uitbreiding en depenalisering van abortus zet de relatie tussen de ‘drie koningen’ in de federale regeringsvorming zwaar...
  [naar artikel]
 48. Volgens Groen had Reynders bijna hele werkdag tijd om over stem voor Saudi-Arabië te beslissen (28/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Oppositiepartij Groen heeft een reeks e-mails in handen gekregen tussen Belgisch VN-ambassadeur Marc Pecsteen en het kabinet van buitenlandminister Didier Reynders. Naast de bevestiging dat het kabinet-Reynders een Saudisch zitje in de VN-Vrouwenrechtencommissie steunen blijkt ook dat de minister “bijna een hele werkdag” had om zich over de stemming te buigen.
  [naar artikel]
 49. Abortusstemming zet relatie tussen ‘drie koningen’ serieus onder druk: Coens dreigt te stoppen met formatie-opdracht (02/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het wetsvoorstel over de uitbreiding en depenalisering van abortus zet de relatie tussen de ‘drie koningen’ in de federale regeringsvorming zwaar...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.