Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
22:16 uur

Aspergekwekers starten seizoen noodgedwongen met minder oogst

Gazet van Antwerpen

08/04/2021 - 07:18

Het seizoen van asperges uit volle grond is van start gegaan. Dat is goed nieuws voor de liefhebbers van het witte goud. Maar we moeten het enthousiasme nog een beetje temperen want ze zijn nog bijzonder zeldzaam. De aprilse grillen spelen de telers namelijk parten. Zo bedraagt de oogst op de Polkenhoeve in Stekene nu nog maar een tiende van wat het zou moeten als het weer meezit.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Fruitsector verwacht minder peren en appelen (08/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  De fruitsector verwacht dit seizoen ruim tien procent minder peren en bijna een procent minder appelen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de eerste ramingen voor de oogst van hardfruit in Belgie¨ en Europa voor het seizoen 2019/2020 die zijn voorgesteld tijdens het internationale congres Prognosfruit in Alden Biesen, Bilzen.
  [naar artikel]
 2. Amandelnoten worden wellicht duurder door hevige regen (21/03/2017 - De Redactie)
  Slecht nieuws voor wie graag amandelnootjes eet: er dreigt een minder goede oogst in de Verenigde Staten en die produceren meer dan de helft van al die noten ter wereld. De kwaliteit zal deze oogst minder zijn en de prijs van dat toch al niet goedkope product zal wellicht nog stijgen.
  [naar artikel]
 3. Belgische perenboeren oogsten minder peren dan vorig jaar (08/08/2019 - De Tijd)
  17:21 Terwijl 2018 al een slecht jaar was, kondigt 2019 zich aan als een nog slechter perenjaar. De oogst zal 10 procent lager uitvallen. Maar doordat de oogst elders in Europa nog harder tegenvalt, verwach...
  [naar artikel]
 4. Aardappels duurder door “desastreuze” zomer: “Oogst tot wel 50 procent minder” (22/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het was een horrorzomer voor de aardappeltelers. Door de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen is de oogst aanzienlijk kleiner dan normaal. Het gevolg is dat de patatten duurder worden, waarschuwen Delhaize en Colruyt.
  [naar artikel]
 5. Champagne-oogst nooit zo vroeg gestart en derde jaar op rij van hoge kwaliteit (14/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk is de oogst van de druiven voor de schuimwijn al op 17 augustus begonnen. Hij gaat daardoor de geschiedenis in als de vroegste oogst ooit in de Champagnestreek. Het blijkt ook voor het derde opeenvolgende jaar een kwalitatief goede oogst.
  [naar artikel]
 6. Coronavirus en slechte oogst brengen aardappelboeren in de problemen (03/10/2020 - VRT NWS)
  Aardappeltelers hebben weinig redenen tot optimisme. De prijzen die de industrie betaalt voor frietaardappelen blijven laag. En daar komt nu ook nog een slechte oogst bij, waardoor er minder aardappelen verkocht kunnen worden aan supermarktketens en andere handelaars.
  [naar artikel]
 7. Het was zwoegen, maar Andy Murray start seizoen met winst in Italiaanse Challenger (09/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Andy Murray moest de Australian Open na een positieve coronatest noodgedwongen missen en opteerde daarom voor een Challengertoernooi in het Italiaanse Biella om zijn seizoen te starten. De Schotse ex-nummer één van de wereld, goed voor drie grandslamtitels, knokte zich dinsdag voorbij de Duitser Maximilian Marterer. Die staat 203e op de ATP-ranking, Murray is na heel wat blessureleed weggezakt naar plaats 125.
  [naar artikel]
 8. Einde seizoen voor Kangert na botsing met verkeersbord (21/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de Giro moet Astana het na de vijftiende rit met een man minder doen. Tanel Kangert botste tegen een verkeersbord en moest noodgedwongen opgeven. In het ziekenhuis was het verdict niet min: een breuk in de linkerbovenarm en ontwrichte rechterschouder die ook gebroken is. Het seizoen van de Est zit er dan ook op, zo laat zijn ploeg weten. Geschat wordt dat hij 6 tot 7 maanden moet herstellen.
  [naar artikel]
 9. Appeltelers krijgen klappen: twee derde minder oogst (10/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Voor de Belgische appeltelers dreigt een rampjaar. Uit ramingen blijkt dat twee derde minder appelen geoogst zullen worden dan vorig jaar, dat ook al een slecht seizoen was. Vooral de vorstschade in het voorjaar is de boosdoener, zegt de Boerenbond donderdag. De daling treft niet alleen ons land, maar in mindere mate ook de rest van Europa.
  [naar artikel]
 10. Fruitsector verwacht hogere perenoogst: België wordt vierde grootste producent in EU (07/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Uit de eerste oogstramingen voor het seizoen 2020-2021 blijkt dat in België de lagere opbrengsten voor appelen in België vooral zijn toe te schrijven aan de daling van het appel-areaal met 313 ha (5.475 ha) en de gevolgen van de zware oogst en de droogteperiode tijdens het vorige seizoen. Het areaal peren stijgt verder naar 10.658 ha (+ 293ha). Dit in tegenstelling tot Europa, waar men voor zowel appelen als peren afstevent op een normale oogst.
  [naar artikel]
 11. Huawei stopt noodgedwongen productie chips (10/08/2020 - De Tijd)
  19:36 Huawei moet noodgedwongen de productie van chips stopzetten. Daardoor zal de Chinese technologiereus dit jaar minder smartphones verkopen.
  [naar artikel]
 12. Belgische fruittelers ongerust over magere oogst (30/03/2018 - De Standaard)
  De Belgische fruittelers zijn ongerust. Er zijn dit jaar minder bloemknoppen dan normaal en dat kan resulteren in een magere oogst. Kan? ‘Het is wel heel vroeg om te beginnen roepen’.
  [naar artikel]
 13. Mosselseizoen officieel geopend: eerste oogst op Oosterschelde (28/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op de Oosterschelde is woensdag de eerste nieuwe oogst van de Zeeuwse mossel opgevist. Dat meldt het Nederlands Mosselbureau. De eerste oogst is “klein maar fijn”, klinkt het. De Belgen nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening.
  [naar artikel]
 14. Geen vlekkeloze voorbereiding op de Strade: Van der Poel start noodgedwongen op andere fiets (05/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Omdat dinsdag in de GP Samyn zijn stuur in twee stukken brak, moet Mathieu van der Poel morgen in de Strade Bianche noodgedwongen starten met een andere fiets. Constructeur Canyon onderzoekt of er een veiligheidsprobleem is met haar gloednieuwe modellen Aeroad CF SLX en Aeroad CFR. Tot daar klaarheid over is, zullen Van der Poel en zijn ploegmaats met het Aeroad model van 2020 racen.
  [naar artikel]
 15. Eerste oogst van Zeeuwse mossel op Oosterschelde (28/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Op de Oosterschelde is woensdag de eerste nieuwe oogst van de Zeeuwse mossel opgevist. Dat meldt het Nederlands Mosselbureau. De eerste oogst is “klein maar fijn”, klinkt het. De Belgen nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening.
  [naar artikel]
 16. Sparen of beleggen, wat moet ik doen met mijn geld in 2021? (17/12/2020 - De Morgen)
  Het afgelopen jaar heeft u allicht ook in de portefeuille geraakt. Misschien werd u tijdelijk werkloos en moet u het noodgedwongen met een pak minder stellen. Of misschien zit u net op een groeiende berg spaargeld, nu bijna alle vormen van prijzig tijdverdrijf verboden zijn. Moet u al uw geld sparen, of net beleggen? Met deze inzichten en tips kunt u het nieuwe jaar financieel gezond starten.
  [naar artikel]
 17. Champagne-oogst nooit zo vroeg gestart en derde jaar op rij van hoge kwaliteit (14/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk is de oogst van de druiven voor de schuimwijn al op 17 augustus begonnen. Hij gaat daardoor de...
  [naar artikel]
 18. 'Oogst' en 'Das Magazin' blijven op koers (12/04/2019 - De Morgen)
  MAGAZINE. Twee jonge magazines hebben de wittebroodsweken al een tijdje achter de rug. Hoe brengen Oogst en Das Magazin het er tegenwoordig af?
  [naar artikel]
 19. Week van de Oogst in WZC De Voorzienigheid (26/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  De traditie wil dat er in augustus altijd een themaweek rond oogst wordt georganiseerd door de animatie/ergo dienst van WZC De Voorzienigheid.
  [naar artikel]
 20. Seizoen is voorbij voor Clint Dempsey, die sukkelt met hartritmestoornissen (28/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse international Clint Dempsey moet noodgedwongen een punt zetten achter zijn seizoen wegens hartritmestoornissen. Dat maakte
  [naar artikel]
 21. Het klassieke kerkhof is ten dode opgeschreven (30/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Elk jaar stijgt het aantal crematies en kiezen minder Vlamingen om begraven te worden. Dat blijkt uit cijfers van de crematoria. Gemeentebesturen moeten daardoor noodgedwongen hun begraafplaatsen gaan hertekenen. Lees: minder traditionele grafzerken en meer open ruimte.
  [naar artikel]
 22. Nieuwe Leuvense dansfestival Half Oogst trekt 30.000 bezoekers (15/08/2016 - De Redactie)
  Half Oogst wordt in opdracht van het stadsbestuur georganiseerd door de vzw Leuvenement en komt in de plaats van Marktrock.
  [naar artikel]
 23. Daar zijn de eerste Zeeuwse mosselen van het seizoen: “Lekker mals en zilt” (22/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Zeeland heeft mosselkotter ZZ-4 vandaag de eerste mosselen van het seizoen opgehaald. De oogst van de hangcultuur smaakt dit jaar lekker "mals...
  [naar artikel]
 24. Ontbijtdag in De Oogst (25/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op zondag 6 mei kunnen geïnteresseerden komen ontbijten in het arbeidszorgcentrum De Oogst. Inschrijven kan tot 3 mei in het centrum of telefonisch (011/348841). Er wordt tijdens de ontbijtdag ook een boeken-en posterbeurs georganiseerd.
  [naar artikel]
 25. Seizoen is voorbij voor Clint Dempsey, die sukkelt met hartritmestoornissen (28/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse international Clint Dempsey moet noodgedwongen een punt zetten achter zijn seizoen wegens hartritmestoornissen. Dat maakte Seattle, de MLS-club van de aanvaller, dinsdag bekend.
  [naar artikel]
 26. Al ondernemer vanaf je 15de: Open VLD dient voorstel in om minderjarigen toe te laten een zaak te starten (15/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Youngpreneurs of jonge ondernemers. Zo moeten er meer komen in ons land. Open VLD diende daarom een wetsvoorstel in dat ervoor zorgt dat minderjarigen al vanaf hun 15de een eigen zaak kunnen starten. Dat is nu niet toegelaten, waardoor sommige jongeren noodgedwongen in het zwart moeten werken. “Ze kunnen nochtans het succesverhaal van morgen worden en de multinationals van de toekomst”, zegt Vincent Van Quickenborne.
  [naar artikel]
 27. Verzet tegen voorstel minder treinbegeleiders: “Veiligheid reiziger moet gegarandeerd worden” (21/10/2018 - De Morgen)
  Minder kaartjesknippers, variabele ticketprijzen en de mogelijke sluiting van stopplaatsen. Het beheerscontract van de NMBS schetst de toekomst van het Belgische spoor. Hoewel het beheerscontract nog niet is goedgekeurd, oogst het hier en daar al verzet. 
  [naar artikel]
 28. Perenboeren met de handen in het haar: een derde van de oogst onverkoopbaar (19/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische perenboeren zitten in een diepe crisis, want ze krijgen hun oogst amper verkocht. Vooral door de droogte van vorig jaar blijkt een...
  [naar artikel]
 29. Amateurvoetbal wordt blanco seizoen: geen stijgers of dalers (25/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het voetbalseizoen 2020-21 wordt in de lagere reeksen een blanco seizoen. Dat betekent dat er geen stijgers en dalers zijn en de clubs volgend seizoen in dezelfde afdeling starten als dit seizoen.
  [naar artikel]
 30. Nieuw Leuvens dansfestival Half Oogst krijgt 30.000 bezoekers over de vloer (15/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het nieuwe gratis tweedaagse Leuvense festival Half Oogst, dat in het teken staat van dans en beweging, heeft op zaterdag en zondag meer dan
  [naar artikel]
 31. Nieuw Leuvens dansfestival Half Oogst krijgt 30.000 bezoekers over de vloer (15/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het nieuwe gratis tweedaagse Leuvense festival Half Oogst, dat in het teken staat van dans en beweging, heeft op zaterdag en zondag meer dan
  [naar artikel]
 32. 'Oogst van meeste groenten mislukt als het niet snel regent' (09/06/2017 - De Standaard)
  Door de aanhoudende droogte dreigt de oogst van veel boeren te mislukken. ‘Als de droogte uitzonderlijk blijkt, zullen we vragen om ze te erkennen als landbouw­ramp.’
  [naar artikel]
 33. Grotere oogst kiwibessen verwacht: “Onbekend, maar echte smaakbommetjes” (09/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De nieuwe oogst van kiwibessen ligt eind deze maand in de winkels. Dat is iets vroeger dan andere jaren. Op een aantal plaatsen kan je de vruchten ook degusteren.
  [naar artikel]
 34. Groenten- en fruittelers vragen hulp bij de oogst (19/03/2020 - VRT NWS)
  De groenten- en fruittelers hebben amper seizoensarbeiders om te helpen bij de oogst. Het Algemeen Boerensyndicaat wil daarom mensen in tijdelijke werkloosheid inschakelen.
  [naar artikel]
 35. Zon in een fles (05/04/2019 - De Morgen)
  Een nieuw seizoen betekent een nieuwe oogst parfums. Houdt u van zwoel, of verkiest u iets pittigs? Maak kennis met zes geurige toppers en hun verfrissende hoofdingrediënten.
  [naar artikel]
 36. David Clarinval oogst een storm van kritiek over niet nagekomen beloftes (31/03/2021 - Express)
  De MR heeft niet veel voetafdruk in de regering, onder meer een gevolg van Didier Reynders (MR), die een post kreeg als Europees Commissaris, waardoor de Franstalige liberalen minder kregen bij de verdeling van de ministerportefeuilles. Maar één strohalm, zeker in deze crisis, is er wel: de minister van Middenstand David Clarinval (MR). Omdat Sophie Wilmès […] The post David Clarinval oogst een storm van kritiek over niet nagekomen beloftes appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 37. Restaurants beginnen aan tweede afhaalronde: “Maken het minder complex” (23/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Noodgedwongen richten vele restauranteigenaars zich opnieuw op afhaalgerechten. Dat doen ze deze keer met de nodige ervaring van enkele maanden geleden op zak. “We maken het minder complex.” Intussen bundelen wij waar u overal lekkers kunt afhalen.
  [naar artikel]
 38. Wie meer inspraak verleent, oogst minder rechtspraak (10/04/2019 - De Morgen)
  'De civiele samenleving ziet zichzelf bij grote bouw- en wegenprojecten voortdurend achter de feiten aanhollen'
  [naar artikel]
 39. Scherp taalgebruik Geert Bourgeois oogst kritiek (11/07/2016 - De Tijd)
  08:12 'Vlamingen spuwen daarop'. Met één scherpe zin oogst Vlaams minister-president Geert Bourgeos op 11 juli felle kritiek bij oppositie én coalitiepartners.
  [naar artikel]
 40. Manor F1 team wil nieuw F1-seizoen starten met bolide uit 2016 (21/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het financieel geplaagde Manor Racing wil het nieuwe F1-seizoen met het chassis van haar oude wagen aanvatten.
  [naar artikel]
 41. VIDEO: Vaar mee met de mosselboot en kijk hoe Tjop's de eerste oogst klaarmaakt op het strand (28/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op de Oosterschelde is de eerste nieuwe oogst van de Zeeuwse mossel opgevist, waarna ze op het strand werden klaargemaakt om te proeven. "De
  [naar artikel]
 42. Cipiers starten met acties in gevangenissen (29/01/2018 - De Standaard)
  In alle Belgische gevangenissen starten de vakbonden vanaf maandag met een reeks acties om het personeelstekort aan te klagen. In eerste instantie zal het personeel twee uur per dag minder werken, maar vrijdag volgt er mogelijk een 24 urenstaking.
  [naar artikel]
 43. Kamp Beverlo schenkt 2500 euro aan De Oogst (21/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op de recente nieuwjaarsreceptie van de eenheid Kamp van Beverlo waren de mensen van het arbeidszorgcentrum De Oogst opnieuw de eregasten. Meer nog, korpscommandant Marc De Wagter mocht in naam van zijn personeel hen een cheque van 2500 euro overhandigen. De eenheid organiseerde het voorbije jaar een reeks sportieve activiteiten zoals de oriëntatieloop, fietstochten en de mars Leopold I. De sponsoring zal in De Oogst gebruikt worden voor onder meer een daguitstap en vervanging van werktuigen en keukenmateriaal.
  [naar artikel]
 44. Tot de helft minder groenten door hitte (06/08/2018 - Metro)
  De Europese groentenverwerkers luiden de alarmbel over de aanhoudende droogte. “De ergste situatie van de voorbije veertig jaar” voor de groententelers en -verwerkers, klinkt het. Voor sommige soorten valt de oogst tot 50 procent lager uit, aldus sectororganisatie Profel. “Door het hete en droge weer in juli in de meeste streken van Europa, blijven de groenten getroffen en valt de opbrengst van de oogst fors terug. Vandaag is de situatie voor de groententelers en -verwerkers de meest ernstige van de voorbije veertig jaar”, aldus Profel, de Europese organisatie van fruit- en groentenverwerkers. 2018 is het derde jaar op rij dat de sector af te rekenen heeft met uitzonderlijke weersomstandigheden. De hitte en droogte treffen dit jaar vooral de producenten van diepvriesgroenten en groentenconserven. De mindere oogst leidt tot beperkte en onregelmatige leveringen van verse groenten aan de fabrieken. Hierdoor stijgt de productiekost en minder verwerkte producten, stelt de sector. Voor erwten is er bijvoorbeeld sprake van een 20 tot 50 procent kleinere oogst. Ook voor bonen lopen meldingen binnen van oogsten tot 50 procent kleiner. Voor ajuinen ligt de oogst volgens de sector 15 tot 50 procent lager. Voorts is er ook impact voor courgettes en spinazie. Een bijkomend gevolg is dat in vele streken de telers omwille van de droogte momenteel geen tweede maal gewassen kunnen zaaien. En zo is er ook ongerustheid voor de herfst- en wintergroenten, bijvoorbeeld kool, spruiten en prei. “Voor deze gewassen is het nu reeds duidelijk dat het te droog geweest is en de opbrengst bijgevolg duidelijk onder het gemiddelde zal liggen.” bron: Belga   Het bericht Tot de helft minder groenten door hitte verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Tot de helft minder groenten door hitte (06/08/2018 - Metro)
  De Europese groentenverwerkers luiden de alarmbel over de aanhoudende droogte. “De ergste situatie van de voorbije veertig jaar” voor de groententelers en -verwerkers, klinkt het. Voor sommige soorten valt de oogst tot 50 procent lager uit, aldus sectororganisatie Profel. “Door het hete en droge weer in juli in de meeste streken van Europa, blijven de groenten getroffen en valt de opbrengst van de oogst fors terug. Vandaag is de situatie voor de groententelers en -verwerkers de meest ernstige van de voorbije veertig jaar”, aldus Profel, de Europese organisatie van fruit- en groentenverwerkers. 2018 is het derde jaar op rij dat de sector af te rekenen heeft met uitzonderlijke weersomstandigheden. De hitte en droogte treffen dit jaar vooral de producenten van diepvriesgroenten en groentenconserven. De mindere oogst leidt tot beperkte en onregelmatige leveringen van verse groenten aan de fabrieken. Hierdoor stijgt de productiekost en minder verwerkte producten, stelt de sector. Voor erwten is er bijvoorbeeld sprake van een 20 tot 50 procent kleinere oogst. Ook voor bonen lopen meldingen binnen van oogsten tot 50 procent kleiner. Voor ajuinen ligt de oogst volgens de sector 15 tot 50 procent lager. Voorts is er ook impact voor courgettes en spinazie. Een bijkomend gevolg is dat in vele streken de telers omwille van de droogte momenteel geen tweede maal gewassen kunnen zaaien. En zo is er ook ongerustheid voor de herfst- en wintergroenten, bijvoorbeeld kool, spruiten en prei. “Voor deze gewassen is het nu reeds duidelijk dat het te droog geweest is en de opbrengst bijgevolg duidelijk onder het gemiddelde zal liggen.” Bron: Belga   Het bericht Tot de helft minder groenten door hitte verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. KVM traint vandaag een laatste keer dit seizoen: wie blijft en wie vertrekt? (23/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag traint KV?Mechelen een laatste keer dit seizoen. Om dan binnen een tweetal maanden de voorbereiding te starten op het nieuwe seizoen. Mét...
  [naar artikel]
 47. Met deze spelers wil Lierse de promotie afdwingen (01/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Lierse eindigde vorig seizoen de reguliere competitie in 1B als eerste, maar door het vreemde reglement promoveerden de Pallieters niet. Daardoor moet Lierse noodgedwongen nog minstens een jaartje extra in de tweede voetbalafdeling aantreden. Deze spelers zullen het dit seizoen moeten waarmaken.
  [naar artikel]
 48. Solden starten met hogere kortingen (04/01/2021 - De Morgen)
  Stickers met min 40 procent op de ramen: de solden starten maandag meteen met hogere kortingen. Om klanten te lokken, natuurlijk, al denkt drie op de vier handelaars toch minder te zullen verkopen.
  [naar artikel]
 49. Frietproductie valt stil en boeren raken aardappelen niet kwijt (08/04/2020 - VRT NWS)
  Door de coronacrisis is er veel minder vraag naar aardappelen. In bedrijven als Aviko in Poperinge en Agristo in Harelbeke worden er minder frieten gemaakt. De landbouwers zullen veel aardappelen op overschot hebben. Daarom lijkt het onvermijdelijk dat een deel van de oogst vernietigd moet worden.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.