Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
03:35 uur

Wat eindtermen niet vertellen…

Apache

27/04/2021 - 12:40

Het eindtermendebat van de tweede en derde graad in het secundair onderwijs heeft een hoogtepunt bereikt en zal beslecht worden voor het Hof. Lieven Boeve van het katholiek onderwijs en Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs nemen stellig hun positie in in de media, maar ze raken niet aan de kern van het probleem: we leven in een tijd waarin de positie van onderwijs erg onduidelijk geworden is. Dit is een poging deze positie te verhelderen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Nog geen akkoord over eindtermen (05/10/2017 - De Standaard)
  De politieke discussie van de nieuwe eindtermen is nog niet afgerond. De tijd dringt, maar de knelpunten blijven: vage of concrete eindtermen, en toezicht op levensbeschouwelijke vakken.
  [naar artikel]
 2. Vlaamse Regering komt met nieuwe eindtermen voor de eerste graad (13/07/2018 - VRT NWS)
  De Vlaamse Regering heeft nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. De eindtermen bepalen wat leerlingen minimaal moeten kennen en kunnen. De huidige eindtermen waren 20 jaar oud, en niet meer aangepast aan bepaalde evoluties in de maatschappij. Ze moesten ook duidelijker en coherenter worden.
  [naar artikel]
 3. Gemengde reacties onderwijskoepels op nieuwe eindtermen (19/12/2020 - VRT NWS)
  Het Katholiek Onderwijs betreurt dat onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) niet is ingegaan op zijn vraag om de nieuwe eindtermen minder te versoberen. Volgens Lieven Boeve wijzigt er fundamenteel niks en komt de minister ook niet tegemoet aan de kritiek van de Raad van State dat de nieuwe eindtermen te gedetailleerd en te uitgebreid zijn.
  [naar artikel]
 4. Debat over eindtermen vervelt tot “nieuwe schoolstrijd” (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het gemeenschapsonderwijs (GO!) stapt mee in de verdediging van de eindtermen. Zo komt het lijnrecht tegenover het Katholiek Onderwijs Vlaanderen te staan, dat de eindtermen via het Grondwettelijk Hof wil laten schorsen en vernietigen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg woensdag.
  [naar artikel]
 5. Getouwtrek over de eindtermen in het onderwijs (29/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De discussie over de eindtermen in het Vlaamse onderwijs laait opnieuw op. Katholiek Onderwijs Vlaanderen vreest dat de nieuwe eindtermen
  [naar artikel]
 6. Leidt confrontatie over eindtermen tot nieuwe schoolstrijd? Zes vragen en antwoorden (07/04/2021 - VRT NWS)
  Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs aanvechten voor het Grondwettelijk Hof, maar het Gemeenschapsonderwijs is het daarmee niet eens en zal die eindtermen actief verdedigen voor datzelfde Hof. Nochtans heeft het Vlaams Parlement in februari de eindtermen unaniem goedgekeurd. Waarover gaat dit conflict en dreigen we af te stevenen op een nieuwe schoolstrijd, zoals sommigen suggereren?
  [naar artikel]
 7. Conflict over eindtermen escaleert, chaos dreigt bij start schooljaar (01/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het katholiek onderwijs stelt de Vlaamse overheid in gebreke omdat de nieuwe eindtermen voor het middelbaar nog steeds niet in het Staatsblad zijn gepubliceerd. De vertaling naar het Frans laat op zich wachten en daardoor kan de koepel de eindtermen ook niet aanvechten voor het Grondwettelijk Hof. Bewuste vertragingsmanoeuvres van Ben Weyts? “Niemand kan mij verdenken van getalm”, reageert hij.
  [naar artikel]
 8. Conflict over eindtermen escaleert, chaos dreigt bij start schooljaar (01/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het katholiek onderwijs stelt de Vlaamse overheid in gebreke omdat de nieuwe eindtermen voor het middelbaar nog steeds niet in het Staatsblad zijn gepubliceerd. De vertaling naar het Frans laat op zich wachten en daardoor kan de koepel de eindtermen ook niet aanvechten voor het Grondwettelijk Hof. Bewuste vertragingsmanoeuvres van Ben Weyts? “Niemand kan mij verdenken van getalm”, reageert hij.
  [naar artikel]
 9. Nieuwe schoolstrijd: GO! gaat eindtermen mee verdedigen tegen Katholiek Onderwijs (07/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het gemeenschapsonderwijs (GO!) stapt mee in de verdediging van de eindtermen. Zo komt het lijnrecht tegenover het Katholiek Onderwijs Vlaanderen te staan, dat de eindtermen via het Grondwettelijk Hof wil laten schorsen en vernietigen.
  [naar artikel]
 10. Clash over eindtermen is slechts topje van onderwijsberg (22/04/2021 - Apache)
  De twee grootste onderwijskoepels van Vlaanderen staan lijnrecht tegenover elkaar in hun visie op de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs. Katholiek Onderwijs Vlaanderen zal de nieuwe eindtermen aanvechten bij het Grondwettelijk Hof, het Gemeenschapsonderwijs zal ze actief verdedigen. Tegelijk zijn alle onderwijskoepels, politieke partijen en experten het over één ding wel eens: enkel nieuwe eindtermen volstaan
  [naar artikel]
 11. Vertaalwerk vertraagt verzet tegen eindtermen (01/04/2021 - De Tijd)
  12:12 Katholiek Onderwijs Vlaanderen stelt de Vlaamse regering in gebreke over het aanslepen van de publicatie van de eindtermen in het Staatsblad. Zolang ze niet verschenen zijn, kan de koepel er niet tege...
  [naar artikel]
 12. Eindtermen eindelijk goedgekeurd: trekt het katholiek onderwijs naar de rechter? (11/02/2021 - De Morgen)
  Het Vlaams Parlement keurde de eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs gisterenavond goed. Al is het nog niet zeker of het hobbelig parcours van het dossier helemaal eindigt. Vanavond beslist het katholiek onderwijs of het naar het Grondwettelijk Hof trekt tegen de eindtermen.
  [naar artikel]
 13. 12-jarigen halen eindtermen Frans niet, 14-jarigen scoren wel goed op techniek  (07/06/2018 - VRT NWS)
  Uit onderzoek van de KULeuven blijkt dat leerlingen uit het zesde leerjaar de eindtermen  voor lezen in het Frans niet halen.  Leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs  halen voor techniek de eindtermen vlot.  
  [naar artikel]
 14. Niveau van onderwijs omlaag? Wiskundeleraren maken zich niet druk: “Nieuwe eindtermen zijn revolutionair” (24/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  De ontstane onrust over de nieuwe eindtermen (die bepalen wat leerlingen moeten kennen en kunnen op het eind van een schooljaar) is nergens voor nodig wat het vak wiskunde betreft. Dat stelt de Vlaamse vereniging voor Wiskundeleraars. “De nieuwe eindtermen zijn revolutionair”, klinkt het.
  [naar artikel]
 15. Nieuwe eindtermen goedgekeurd: wat betekenen ze voor uw kind? (11/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Vlaams Parlement keurde vandaag de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs goed. Hoe belangrijk zijn die eindtermen? Wat zal er veranderen en waarom ligt het katholiek onderwijs dwars?
  [naar artikel]
 16. Kolonisatie wordt niet opgenomen in eindtermen (25/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Voorstellen van Groen en sp.a om (de)kolonisatie op te nemen in de eindtermen en om het historisch bewustzijn van jongeren te versterken, zijn in...
  [naar artikel]
 17. Nieuwe eindtermen voor leerlingen met smartphones (18/01/2018 - VRT NWS)
  Het kaderdecreet over de eindtermen in het onderwijs is gisteren goedgekeurd in het Vlaams parlement. De huidige eindtermen dateren van 20 jaar geleden, toen smartphones, digitalisering of burn-outs geen deel uitmaakten van de leefwereld van jongeren. Commissies gaan nu aan de slag om de nieuwe ontwikkelingsdoelen uit te werken. 
  [naar artikel]
 18. Debat over eindtermen vervelt tot nieuwe schoolstrijd: GO! recht tegenover katholiek onderwijs (07/04/2021 - De Morgen)
  Het gemeenschapsonderwijs (GO!) stapt mee in de verdediging van de eindtermen. Zo komt het lijnrecht tegenover het Katholiek Onderwijs Vlaanderen te staan, dat de eindtermen via het Grondwettelijk Hof wil laten schorsen en vernietigen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg.
  [naar artikel]
 19. Hoe ziet een wiskundeles er anno 2018 uit? (24/05/2018 - VRT NWS)
  Gisteren tweette onderwijstopman van de OESO Dirk Van Damme over de te lage eindtermen in het onderwijs. “De lat wordt erg laag gelegd door de commissie die de eindtermen voorbereidt”, schreef Van Damme in zijn twitterbericht. De Vlaamse Vereniging voor Wiskundeleraars (VVWL) reageerde daarop dat de nieuwe eindtermen het niveau voor wiskunde net omhoog trekken: “In de eindtermen van de lessen wiskunde wordt enorm ingezet op vaardigheden die in een gedigitaliseerde wereld belangrijk zijn."
  [naar artikel]
 20. Doe zelf de test. Haalt u de eindtermen van wiskunde in het tweede middelbaar? (04/04/2019 - De Morgen)
  Het gaat niet goed met de kwaliteit van ons onderwijs, zo kon u begin deze week in onze krant lezen. Voor wiskundige bewerkingen slaagt nog maar 22 procent van de leerlingen voor de eindtermen, een achteruitgang ten opzichte van de vorige peiling in 2009. Een ander pijnpunt in algebra: slechts 57 procent van de leerlingen behaalt de eindtermen, zo blijkt uit nieuwe peilingsproeven. Maar hoe zit het met uw wiskundekennis? Vul hieronder onze test in, gebaseerd op de eindtermen van het tweede middelbaar. 
  [naar artikel]
 21. Open Vld pleit voor uitstel nieuwe eindtermen (26/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Ook meerderheidspartij Open Vld wil de invoering van de nieuwe eindtermen met een jaar uitstellen tot 1 september 2019. “1 september 2018 is niet realistisch”, zegt Open Vld-onderwijsexpert Jo De Ro. De Ro noemt het akkoord in de meerderheid over de eindtermen “een eerste belangrijke stap”, maar geeft toe dat zijn partij graag verder had willen gaan. De liberaal betreurt ook dat er “politieke spelletjes” gespeeld worden over het dossier.
  [naar artikel]
 22. Na jarenlange discussie zijn de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs goedgekeurd (11/02/2021 - De Morgen)
  De plenaire zitting van het Vlaams Parlement heeft de eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. Over de eindtermen werd jarenlang gediscussieerd.
  [naar artikel]
 23. Na dreiging, nu officieel: katholiek onderwijs naar Grondwettelijk Hof tegen eindtermen (11/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het katholiek onderwijs trekt naar het Grondwettelijk Hof om de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad van het middelbaar aan te vechten. Die eindtermen zijn woensdag pas goedgekeurd door het Vlaams Parlement.
  [naar artikel]
 24. Na dreiging, nu officieel: katholiek onderwijs naar Grondwettelijk Hof tegen eindtermen (11/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het katholiek onderwijs trekt naar het Grondwettelijk Hof om de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad van het middelbaar aan te vechten. Die eindtermen zijn woensdag pas goedgekeurd door het Vlaams Parlement.
  [naar artikel]
 25. Na dreiging, nu officieel: katholiek onderwijs naar Grondwettelijk Hof tegen eindtermen (11/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het katholiek onderwijs trekt naar het Grondwettelijk Hof om de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad van het middelbaar aan te vechten. Die eindtermen zijn woensdag pas goedgekeurd door het Vlaams Parlement.
  [naar artikel]
 26. Eindtermen goedgekeurd ondanks onvrede experts (26/06/2020 - De Tijd)
  19:54 De Vlaamse regering heeft vrijdag haar principiële goedkeuring gegeven bij de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad. De experten die aan de hervorming meewerkten niet te spreken over het res...
  [naar artikel]
 27. Crevits: ‘Wachten op nieuwe eindtermen kon echt niet meer’ (26/10/2017 - De Standaard)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt dat de knopen rond de eindtermen doorgehakt moesten worden. ‘Anders dreigden we in sluipende niet-besluitvorming terecht te komen.’
  [naar artikel]
 28. Gemeenschapsonderwijs tevreden met nieuwe eindtermen, katholiek onderwijs overweegt juridische stappen (11/02/2021 - VRT NWS)
  Het Gemeenschapsonderwijs is tevreden dat het Vlaams Parlement de nieuwe eindtermen in het middelbaar onderwijs heeft goedgekeurd. Al ligt er nog heel wat werk op de plank, want de nieuwe eindtermen moeten ingaan bij de start van het nieuwe schooljaar. Katholiek Onderwijs Vlaanderen overweegt dan weer om naar het Grondwettelijk Hof te stappen, omdat de nieuwe eindtermen onhaalbaar zouden zijn.
  [naar artikel]
 29. Vlaamse wiskundeleraren: "De nieuwe eindtermen voor wiskunde zijn revolutionair!" (24/05/2018 - VRT NWS)
  De Vlaamse vereniging voor Wiskundeleraars zegt klaar en duidelijk: "met de nieuwe eindtermen gaat het niveau voor wiskunde omhoog". Ze willen dat de polemiek rond de eindtermen stopt. Zowel vanuit de Oeso, als bij meerderheidspartijen Open VLD en N-VA klinken ongeruste stemmen over de nieuwe eindtermen, er wordt gevreesd dat het niveau op Vlaamse scholen zal dalen. "In de nieuwe eindtermen zijn zaken opgenomen als abstract denken en statistiek. Dat is revolutionair", zegt wiskundeleraar Filip Moons.
  [naar artikel]
 30. Onderwijskoepels ruziën over eindtermen (11/02/2020 - De Tijd)
  18:55 De koepels zijn het niet eens over hoe de nieuwe eindtermen eruit moeten zien. Volgens het katholiek onderwijs zou een te algemene vorming nefast zijn voor het technisch en beroepsonderwijs.
  [naar artikel]
 31. Adviesorganen dringen aan op meer wetenschap en techniek in eindtermen (29/08/2020 - De Tijd)
  06:00 De vraag van CEO's om meer aandacht te hebben voor STEM in de nieuwe eindtermen, is niet in dovemansoren gevallen. Dat blijkt uit een advies van de adviesraden SERV en VLOR.
  [naar artikel]
 32. Vlaams Parlement keurt nieuwe eindtermen goed (10/02/2021 - De Standaard)
  Het Vlaams Parlement keurde vandaag de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs goed. In die nieuwe eindtermen wordt meer nadruk gelegd op kennis, naast vaardigheden en attitudes.
  [naar artikel]
 33. Debat eindtermen vervelt tot nieuwe schoolstrijd (07/04/2021 - De Tijd)
  08:29 In de discussie over de eindtermen voor het Grondwettelijk Hof zullen de twee onderwijskoepels tegenover elkaar staan.
  [naar artikel]
 34. Vlaamse regering wijst eigen eindtermen van 9 steinerscholen af: "Bedreigend voor steineronderwijs" (21/12/2019 - VRT NWS)
  Negen steinerscholen mogen hun eigen eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs niet gebruiken. Dat schrijft de krant De Morgen en is ons bevestigd. Zij hadden aangepaste minimumdoelen voor leerlingen ingediend, maar die zijn afgewezen. "Als wij de officiële eindtermen moeten gebruiken, blijft er van de steinerpedagogie nog weinig over."
  [naar artikel]
 35. Experts die meewerkten aan eindtermen secundair luiden alarmbel: ‘Dit is geen faire manier van werken’ (24/06/2020 - De Morgen)
  Experts die mee hebben gesleuteld aan de eindtermen voor het secundair onderwijs luiden in een open brief in De Morgen de alarmbel over hoe die eindtermen vakkundig ‘uitgedund’ werden ‘in de achterkamertjes’. ‘Als enige Europees land zullen onze leerlingen niets meer over de cirkel leren op school. Dat is nu gewoon geschrapt.’
  [naar artikel]
 36. Vanwaar de onrust over de nieuwe eindtermen? (24/05/2018 - VRT NWS)
  Vak per vak worden de eindtermen vastgelegd. Al maandenlang zitten experts, leerkrachten en pedagogen samen in commissies om er over na te denken, te debatteren en knopen door te hakken. Langzaamaan krijgen de eindtermen nu vorm. Maar er is onrust. En de bezorgdheden kwamen gisteren naar buiten via tweets van onderwijsexpert Dirk Vanhamme en Open VLD en N-VA uitten die ook in het Vlaams parlement. Wat zit er onder die lat, die volgens de één hoger en de ander lager gelegd wordt?
  [naar artikel]
 37. Koepels: 'Akkoord over eindtermen uitstellen is onbehoorlijk bestuur' (12/06/2020 - De Tijd)
  09:00 De Vlaamse regering, de koepels en de experten raken het niet eens over de nieuwe eindtermen. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) belooft een nieuwe commissie om de neuzen in één richting te krijg...
  [naar artikel]
 38. ‘Nieuwe eindtermen leiden tot aso light’ (12/02/2020 - De Standaard)
  De werkgevers zijn niet blij met wat de nieuwe eindtermen inhouden voor het technisch onderwijs, de scholieren zijn mild positief. ‘De lat voor algemene theorie ligt te laag en is niet uitdagend genoeg.’
  [naar artikel]
 39. Heibel tussen N-VA en katholiek onderwijs over eindtermen (29/08/2017 - De Tijd)
  01:05 De politiek timmert aan de leerstof van de toekomst, maar de N-VA en de katholieke onderwijskoepel verwijten elkaar via die nieuwe eindtermen de vrijheid van scholen te beknotten.
  [naar artikel]
 40. DISCUSSIE. Eindtermen bijsturen of onderwijsniveau opkrikken? (28/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De nieuwe eindtermen, die bepalen wat leerlingen moeten kennen en kunnen, zijn zo ambitieus dat een grote groep leerlingen zonder diploma dreigt te eindigen. Die ongemakkelijke boodschap staat in het nieuwe boek van de grote baas van het katholiek onderwijs Lieven Boeve. Wat denk jij? Worden de eindtermen best bijgestuurd naar de realiteit, of moet het onderwijs gewoon beter?
  [naar artikel]
 41. Akkoord eindtermen: 'Mijlpaal op weg naar modern onderwijslandschap' (26/10/2017 - Knack)
  Meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V hebben een akkoord bereikt over de nieuwe eindtermen in het onderwi
  [naar artikel]
 42. Steinerscholen mogen van Vlaanderen eigen eindtermen niet gebruiken: “Dit schaadt de grondwettelijke vrijheid van onderwijs” (20/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds 1 september van dit jaar gelden nieuwe eindtermen voor de eerste graad secundair onderwijs. Twee steinerscholen hadden de Vlaamse overheid...
  [naar artikel]
 43. Vlaamse regering bereikt akkoord over eindtermen eerste graad secundair onderwijs (13/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Vlaamse Regering heeft vrijdag nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. “Wat voorligt is een gereduceerde set eindtermen die ambitieus en duidelijk zijn”, klinkt het bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
  [naar artikel]
 44. Vlaamse regering bereikt akkoord over eindtermen eerste graad secundair onderwijs (13/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse Regering heeft vrijdag nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. “Wat voorligt is een gereduceerde set eindtermen die ambitieus en duidelijk zijn”, klinkt het bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
  [naar artikel]
 45. Vlaamse regering bereikt akkoord over eindtermen eerste graad secundair onderwijs (13/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse Regering heeft vrijdag nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. “Wat voorligt is een gereduceerde set eindtermen die ambitieus en duidelijk zijn”, klinkt het bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
  [naar artikel]
 46. Dit staat er in de nieuwe eindtermen (26/10/2017 - De Standaard)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft een doorbraak geforceerd in de discussie rond de nieuwe eindtermen. Dit weten we al over de inhoud.
  [naar artikel]
 47. ‘We mogen ons niet blindstaren op eindtermen’ (01/04/2019 - De Morgen)
  Om de ondermaatse resultaten in het Vlaams onderwijs tegen te gaan, bepleiten experts allerlei recepten. Eén element komt altijd terug: geef leerkrachten meer tijd en slagkracht. Ambitieuzere eindtermen, waar minister Hilde Crevits (CD&V) de nadruk op legt, zijn volgens hen niet de prioriteit.
  [naar artikel]
 48. Opnieuw discussie over eindtermen in secundair onderwijs (23/05/2018 - De Tijd)
  17:06 Coalitiepartners N-VA en Open VLD vrezen dat er te weinig ambitie getoond wordt bij de formulering van de nieuwe eindtermen in het middelbaar onderwijs.
  [naar artikel]
 49. Onderwijskoepels verdeeld over nieuwe eindtermen (19/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het Katholiek Onderwijs blijft de nieuwe eindtermen afkeuren en stapt mogelijk naar het Grondwettelijk Hof. Het Gemeenschapsonderwijs is wel tevreden met de aanpassingen die werden gemaakt.
  [naar artikel]
 50. Onderwijskoepels verdeeld over nieuwe eindtermen (19/12/2020 - De Standaard)
  Het Katholiek Onderwijs blijft de nieuwe eindtermen afkeuren en stapt mogelijk naar het Grondwettelijk Hof. Het Gemeenschapsonderwijs is wel tevreden met de aanpassingen die werden gemaakt.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.