Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
03:48 uur

Wetsvoorstellen rond politieke vernieuwing maken weinig indruk: “Een muizensprong”

Het Laatste Nieuws

04/05/2021 - 05:01

Politieke vernieuwing: bij haar aantreden had de Vivaldi-regering er de mond vol van, maar in de praktijk is er nog maar weinig van in huis gekomen. Nu voegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de daad bij het woord door een eerste pakket wetsvoorstellen in te dienen: de lijststem, de opvolgers en het Vlaamse zwijgakkoord belanden daarin in de vuilbak. “Een muizensprong”, aldus politicoloog Carl Devos. “Maar toch beter dan niets.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Liberalen openen debat over politieke vernieuwing (04/05/2021 - De Tijd)
  10:04 Open VLD heeft in de Kamer wetsvoorstellen ingediend die politieke partijen minder macht geven, ten voordele van de kiezer en de verkozenen.
  [naar artikel]
 2. Kamer richt werkgroep rond politieke vernieuwing op (15/02/2017 - De Standaard)
  De Kamer gaat een werkgroep oprichten rond politieke vernieuwing. Dat heeft de Conferentie van voorzitters beslist.
  [naar artikel]
 3. Kamer richt werkgroep op rond politieke vernieuwing (15/02/2017 - Knack)
  De Kamer gaat een werkgroep oprichten rond politieke vernieuwing. Dat heeft de Conferentie van voorzitters beslist.
  [naar artikel]
 4. Werkgroep rond politieke vernieuwing neemt ook rol van Kamervoorzitter onder de loep (15/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Kamer gaat een werkgroep oprichten rond politieke vernieuwing, zo heeft de Conferentie van voorzitters beslist. De werkgroep moet onder meer
  [naar artikel]
 5. Politieke vernieuwing? Zelfs de middeleeuwen bieden meer inspiratie – Baguet/Eersels (09/07/2017 - De Redactie)
  De werkgroep politieke vernieuwing is een gemiste kans vinden deze beide doctoraatsonderzoekers. Zij bestuderen elitegroepen en politieke participatie in de late middeleeuwen en vroegmoderne periode en doen enkele voorstellen voor een transparante politieke besluitvorming vandaag.
  [naar artikel]
 6. Kamer keurt reeks wetteksten rond politieke vernieuwing goed (28/06/2018 - Metro)
  Kabinetsmedewerkers en regeringscommissarissen moeten binnenkort ook een mandatenlijst indienen. De Kamer heeft de wettekst daarover voor een tweede maal goedgekeurd. De tekst werd door de Senaat geamendeerd, maar de Kamer paste die gewijzigde tekst opnieuw aan, zodat het ontwerp voor een tweede maal naar de Senaat verhuist. Het gaat om een aanbeveling van de werkgroep Politieke Vernieuwing, die het politieke bedrijf transparanter moeten maken. De Kamer richtte die commissie op in de nasleep van de affaires met mandaten bij Publipart, Publifin en Telenet. De Kamer keurde ook een reeks teksten goed om de vergoedingen voor bijzondere functies in de verschillende deelstaatparlementen ook in rekening te nemen bij de berekening van de 150%-regel. Die regel stelt dat de vergoedingen uit openbare mandaten de helft van de parlementaire basisvergoeding niet mag overschrijden. bron: Belga Het bericht Kamer keurt reeks wetteksten rond politieke vernieuwing goed verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert lanceert reeks voorstellen voor politieke vernieuwing: “Willen democratie in ons land versterken” (04/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft dinsdag een reeks voorstellen voor “politieke vernieuwing” gelanceerd. Concreet wil Lachaert “de particratie terugdringen, de kracht van kandidaten en verkozenen vergroten, en de politieke financiën transparanter te maken”. Het gaat onder meer om het opheffen van het ‘Vlaams zwijgakkoord’, de gelijkschakeling van verkiezingsuitgaven tussen alle kandidaten, en het afschaffen van de lijststem en opvolgers.
  [naar artikel]
 8. Kristof Calvo (Groen) over politieke vernieuwing: 'De sense of urgency mag groter' (05/07/2017 - Knack)
  De commissie Politieke Vernieuwing wil op 12 juli haar werkzaamheden afronden. Kamerlid Kristof Calvo ziet doorbraken, maar mist de grote omwenteling.
  [naar artikel]
 9. Ecolo lijkt nog niet van plan koers te wijzigen in Waalse regeringsonderhandelingen (17/07/2017 - Knack)
  De Franstalige groenen zijn niet onder de indruk van het voorstel van Olivier Maingain om samen een eisenbundel rond goed bestuur op tafel te leggen. Zolang de discussies over politieke vernieuwing niet afgerond zijn, wil Ecolo niet deelnemen aan regeringsvormingen.
  [naar artikel]
 10. Nieuwe regering beloofde politieke vernieuwing, maar al meteen steekt een oud zeer de kop op (12/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de regering-De Croo heeft elk regeringslid ­gemiddeld 41,9 kabinetsmedewerkers in dienst. Dat gemiddelde ligt iets lager dan in de regering-Michel (42,7). Maar in absolute cijfers neemt het aantal cabinetards fors toe, ondanks de vele beloftes over politieke vernieuwing.
  [naar artikel]
 11. Kabinetten nóg zwaarder bemand ondanks alle beloftes over politieke vernieuwing (12/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In de regering-De Croo heeft elk regeringslid ­gemiddeld 41,9 kabinetsmedewerkers in dienst. Dat gemiddelde ligt iets lager dan in de regering-Michel (42,7). Maar in absolute cijfers neemt het aantal cabinettards fors toe, ondanks de vele beloftes over politieke vernieuwing.
  [naar artikel]
 12. 'Antwerpen heeft een eer hoog te houden als het gaat over vernieuwing en politieke trends' (16/09/2016 - Knack)
  'Antwerpen heeft een eer hoog te houden als het gaat over politieke vernieuwing en politieke trends. In het verleden is het vaak zo geweest dat wat in Antwerpen begon, later ook in de rest van Vlaanderen de kop op stak', schrijft Wouter Van Besien van Groen.
  [naar artikel]
 13. Al honderd wetsvoorstellen neergelegd in nieuwe Kamer (31/07/2019 - Metro)
  De nieuwe Kamerleden hebben al een honderdtal wetsvoorstellen ingediend, met het oog op de start van de werkzaamheden in september. Vooral N-VA, cdH, DéFI en PS zijn productief, maar ook CD&V en sp.a hebben een hoop ideeën. De onderwerpen zijn uiteenlopend. Zo heeft N-VA opnieuw haar voorstel ingediend over de huiszoekingen om te controleren op de migratiewetten. De partij wil ook meer mogelijkheden om de nationaliteit af te nemen in het geval van terrorisme. PS heeft voorstellen ingediend over abortus, euthanasie, cannabis, sociale dumping en een minimumpensioen van 1.500 euro. cdH wil inzetten op de versoepeling van het ouderschapsverlof, een verplichte burgerschapsdienst en een belasting op grote internetbedrijven. DéFI wil dan weer een ontheffing uit de politieke rechten voor wie een inbreuk pleegt op de wetten rond racisme, discriminatie en negationisme. bron: Belga Het bericht Al honderd wetsvoorstellen neergelegd in nieuwe Kamer verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Ecolo verlaat de onderhandelingen met MR en CDH (13/07/2017 - De Redactie)
  Er zijn onvoldoende stappen gezet om echte politieke vernieuwing waar te maken, klinkt het bij de Franstalige groenen.
  [naar artikel]
 15. Amerikaanse Senaat verwerpt twee wetsvoorstellen om einde te maken aan ‘shutdown’ (24/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om een einde te maken aan de “shutdown” is donderdag niet door de Senaat geraakt. Twee wetsvoorstellen werden weggestemd. En zo komt er op de 34ste dag van de “shutdown” geen einde aan de impasse.
  [naar artikel]
 16. Amerikaanse Senaat verwerpt twee wetsvoorstellen om einde te maken aan ‘shutdown’ (24/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om een einde te maken aan de “shutdown” is donderdag niet door de Senaat geraakt. Twee wetsvoorstellen werden weggestemd. En zo komt er op de 34ste dag van de “shutdown” geen einde aan de impasse.
  [naar artikel]
 17. Politieke vernieuwing: veel wensen, weinig focus (10/04/2019 - De Morgen)
  De parlementaire werkgroep die de politiek moet opkuisen, staat voor een moeilijke opdracht. Elke partij wil iets anders, waardoor de essentie verloren dreigt te gaan.
  [naar artikel]
 18. "De inhoudelijke vernieuwing van de PS zal gepaard moeten gaan met een vernieuwing van het politieke personeel" (16/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Hoe meer een mens te horen krijgt van wat er allemaal gebeurde bij Samusocial, hoe kwader een mens wordt.
  [naar artikel]
 19. Nu al vier wetsvoorstellen voor mijnwerkerspensioenen (03/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ook sp.a en Groen hebben een wetsvoorstel ingediend dat een einde moet maken aan de tegenstrijdigheden voor de wettelijke berekening van de mijnwerkerspensioenen. Dat maakte beide partijen bekend aan een delegatie van de KS Vriendenkring in het parlement vandaag. Momenteel liggen vier wetsvoorstellen in die zin in de pijplijn.
  [naar artikel]
 20. ONZE OPINIE. Wat als de politiek nu eens stevig aan de boom schudde? (04/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wat als partijvoorzitters zich wat minder mengen in het werk van hun ministers, en wat meer bezig zijn met de kritiek op het politieke systeem? Zou er dan wat meer in beweging komen? Dat Egbert Lachaert (Open Vld) het debat rond politieke vernieuwing aanzwengelt, is door de problemen met Sihame El Kaouakibi niet toevallig, wel goed.
  [naar artikel]
 21. Amerikaanse Senaat verwerpt twee wetsvoorstellen om einde te maken aan “shutdown” (24/01/2019 - Metro)
  Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om een einde te maken aan de “shutdown” is donderdag niet door de Senaat geraakt. Twee wetsvoorstellen werden weggestemd. En zo komt er op de 34ste dag van de “shutdown” geen einde aan de impasse. Er waren 50 stemmen voor het voorstel van de president en 47 tegen, terwijl er een meerderheid van 60 stemmen nodig is. Ook een Democratisch voorstel kreeg onvoldoende steun. De Democraten blijven zich verzetten tegen het plan om geld vrij te maken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Bron: Belga   Het bericht Amerikaanse Senaat verwerpt twee wetsvoorstellen om einde te maken aan “shutdown” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Amerikaanse Senaat verwerpt twee wetsvoorstellen om einde te maken aan "shutdown" (24/01/2019 - VRT NWS)
  Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om een einde te maken aan de "shutdown" is donderdag niet door de Senaat geraakt. Twee wetsvoorstellen werden weggestemd. En zo komt er op de 34ste dag van de gedeeltelijke sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten geen einde aan de impasse.
  [naar artikel]
 23. Einde van vernieuwing Wolwelaan eindelijk in zicht (30/10/2020 - VRT NWS)
  De vernieuwing van de Woluwelaan, op het grondgebied van Zaventem en Kraainem, is bijna rond. Aanvankelijk zouden de werkzaamheden maar twee jaar duren. Dat werden er uiteindelijk... vijf.
  [naar artikel]
 24. Amerikaanse shutdown op dag 34: twee wetsvoorstellen weggestemd in Senaat (24/01/2019 - Knack)
  Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om een einde te maken aan de shutdown is donderdag niet door de Senaat geraakt. Twee wetsvoorstellen werden weggestemd.
  [naar artikel]
 25. Neymar wakkert transfergeruchten nog wat aan met Instagram uit Dubai (01/08/2017 - Sporza)
  De hele transfersoap rond Barcelona-speler Neymar lijkt weinig indruk te maken op de speler zelf. Op Instagram spuit hij met de glimlach nog wat extra mist.
  [naar artikel]
 26. Hoe je door vernieuwing in de politiek jongeren terug kunt boeien (06/12/2019 - VRT NWS)
  Scholier Joris Nitelet (17) vindt het niet verwonderlijk dat jongeren zich afkeren van de partijpolitiek. Hij vindt dat de politiek in zijn geheel moet vernieuwen. Partijen als Vlaams Belang en PTB hebben begrepen hoe ze de kiezer op een andere manier kunnen verleiden om op hen te stemmen. Het is dus de taak van alle politici (en vooral zij van de traditionele partijen) om werk te maken van politieke vernieuwing. Hopelijk kunnen we dan zeggen dat jongeren meer dan ooit geïnteresseerd zijn in politiek.
  [naar artikel]
 27. Tijd voor duidelijke regels rond draaideuren kabinetten/bedrijfsleven (12/07/2019 - Apache)
  Wanneer topmedewerkers kabinetten inruilen voor het bedrijfsleven, klinkt politieke verontwaardiging. De deontologische code voor kabinetspersoneel is bijzonder vaag over de kwestie en de Wergroep Politieke Vernieuwing bereikte geen consensus op dat punt. Er werden wel al initiatieven genomen om iets aan de situatie te verhelpen, maar voorlopig zonder veel resultaat.
  [naar artikel]
 28. Al honderd wetsvoorstellen neergelegd in nieuwe Kamer (31/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe Kamerleden hebben al een honderdtal wetsvoorstellen ingediend, met het oog op de start van de werkzaamheden in september. Vooral N-VA,...
  [naar artikel]
 29. Negen gewezen ministers krijgen personeel (28/10/2020 - De Standaard)
  Voor de nieuwe regering is politieke vernieuwing een ‘prioriteit’. Toch maken acht gewezen ministers gebruik van een hardnekkige gewoonte.
  [naar artikel]
 30. Oude politieke wijsheid: wie te graag gelijk heeft, is soms te weinig bezig met gelijk krijgen (22/06/2019 - De Morgen)
  Wat heeft die nieuwe Mobiscore te maken met de brexit? En wat heeft de brexit te maken met de teleurstellende resultaten van Groen? Niets, uiteraard. En toch ook alles. Hoofdredacteur Bart Eeckhout overschouwt de politieke week.
  [naar artikel]
 31. Is het cordon sanitaire toe aan vernieuwing? (18/10/2018 - De Morgen)
  Terwijl heel Vlaanderen naar Ninove en Grimbergen kijkt, staat het cordon sanitaire ook verderop, in Willebroek, ter discussie. Is de schutkring rond extreemrechts niet langer relevant? Of is ze net toe aan vernieuwing?
  [naar artikel]
 32. Politieke vernieuwing: Michel geeft gas (29/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 33. Grenscontroles maken voorlopig weinig indruk: Nederlanders blijven tanken in ons land (21/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Sinds vrijdagnamiddag is het verboden om de grens met ons land over te steken - tenzij voor goederenverkeer en woon-werkverplaatsingen. Maar de Nederlanders, waar de maatregelen tegen het coronavirus voorlopig minder strikt zijn, lijken niet onder de indruk en komen toch nog tanken.
  [naar artikel]
 34. Stellingen maken duidelijk wat het betekent met weinig geld rondkomen: ”Kiezen tussen elektriciteit of schoolboek betalen” (10/10/2018 - De Standaard)
  Op www.mijnstemtelt.be wordt tien dilemma's voorgeschoteld die duidelijk maken wat het betekent om met weinig geld rond te komen. De site wil zowel mensen in armoede als de gewone burger duidelijk maken dat gaan stemmen wel degelijk een impact heeft.
  [naar artikel]
 35. Nog steeds leiden alle wegen naar Rome (10/03/2018 - De Tijd)
  13:14 Vergeet de Frans-Duitse as in Europa. De politieke vernieuwing wordt uitgebroed in Italië. Dat zullen ze in Brussel niet graag horen, maar de geschiedenis leert dat in Rome meer dan eens de politieke ...
  [naar artikel]
 36. Brusselse impasse blijft duren (20/07/2017 - De Morgen)
  In Franstalig België is nog niet meteen een uitweg uit de politieke impasse in zicht. DéFI, Ecolo en Groen willen het enkel over politieke vernieuwing hebben, terwijl MR en cdH vooral regeringen willen vormen.
  [naar artikel]
 37. Brusselse impasse blijft duren (05/04/2019 - De Morgen)
  In Franstalig België is nog niet meteen een uitweg uit de politieke impasse in zicht. DéFI, Ecolo en Groen willen het enkel over politieke vernieuwing hebben, terwijl MR en cdH vooral regeringen willen vormen.
  [naar artikel]
 38. Indruk maken op een vrouw: dat kan al eens misgaan (23/08/2016 - De Redactie)
  Een poging om indruk te maken op een vrouw, is voor een man uit Pitssburgh niet goed afgelopen. Hij kwam tussen twee gebouwen terecht en moest door hulpdiensten bevrijd worden.
  [naar artikel]
 39. Kamervoorzitter: geen betaald privaat of publiek mandaat meer (12/07/2017 - De Redactie)
  De werkgroep Politieke Vernieuwing heeft haar verslag van twee weken geleden bijgewerkt. Die werkgroep is opgericht in de nasleep van Publifin-affaire en na de heisa rond het mandaat van de Kamervoorzitter bij Telenet.
  [naar artikel]
 40. Foket ziet reden voor zijn selectie in driemansdefensie (07/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Thomas Foket mocht vandaag voor het eerst zijn opwachting maken bij de Rode Duivels. Toch leek dat in eerste instantie weinig indruk te maken op
  [naar artikel]
 41. Jong VLD wil af van lijststem: "Zonder vernieuwing verdwijnen partijen binnen 10 jaar" (16/05/2017 - De Redactie)
  Niet de plaats op de lijst, maar de inhoudelijke sterkte van de kandidaten moet doorslaggevend zijn, vinden de jonge liberalen. "Politieke partijen moeten dringend open durven staan voor vernieuwing. Anders zijn ze over 10 jaar verdwenen", zegt voorzitter Maurits Vande Reyde.
  [naar artikel]
 42. "Naïef optimistisch en weinig ambitieus": Calvo en Kitir niet onder de indruk van speech Michel (10/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Naïef optimisch en weinig ambitieus. De kloof tussen retoriek en realiteit wordt groter." De oppositie was niet bepaald onder de indruk van de...
  [naar artikel]
 43. Pizzabezorger wil indruk maken, maar faalt (19/09/2016 - De Redactie)
  Wie indruk wil maken, doet dat best als hij zeker is dat zijn "stunt" ook zal slagen. Deze pizzabezorger had misschien ook beter 2 keer nagedacht.
  [naar artikel]
 44. N-VA wil "loon naar werken" voor parlementsleden (04/03/2017 - De Redactie)
  De N-VA stelt voor het loon van parlementsleden afhankelijk te maken van hun activiteit in commissies. Het idee maakt deel uit van 29 voorstellen die de partij in de werkgroep Politieke Vernieuwing op tafel legt.
  [naar artikel]
 45. "N-VA staat politieke vernieuwing in de weg": Calvo haalt uit naar N-VA en "megacumul" van De Wever (02/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de marge van de zware klappen die de socialisten in België krijgen, werpt Groen zich op als grote uitdager van N-VA. "N-VA staat politieke
  [naar artikel]
 46. Ecolo legt scherpe eisen op tafel voor nieuwe meerderheid in regeringen (21/06/2017 - Knack)
  Ecolo vraagt een grondige hertekening van de politieke en publieke structuren, een volledige decumul, en een versterkte burgerparticipatie. 'Dit lijstje heeft meer weg van een uitstalraam voor politieke vernieuwing dan van een onderhandelingsnota met prioriteiten,' zegt politoloog Nicolas Bouteca (UGent).
  [naar artikel]
 47. Je eerste indruk is toch niet zo slecht als je denkt (30/09/2018 - Metro)
  Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in Pyschological Science, maken we een betere eerste indruk dan we denken. Of je nu een date of een sollicitatie hebt, je wil altijd een goed eerste indruk maken. We maken ons er dus ook behoorlijk druk over, maar volgens een onderzoek van de Cornell University en Harvard University, moeten we ons geen zorgen maken. We kunnen namelijk helemaal niet goed inschatten wat een ander over ons denkt. Pessimistisch “Het onderzoek wijst uit dat we het moeilijk vinden om te beoordelen hoe leuk een nieuwe gesprekspartner ons vindt”, zeggen onderzoekers Erica Boothby en Gus Cooney. “Bovendien waren onze deelnemers erg kritisch over de gesprekken die ze hadden tijdens het onderzoek en hun prestatie. Dat pessimisme verbaast ons.” Lees ook : Zo maak je een goede eerste indruk op je schoonouders Het bericht Je eerste indruk is toch niet zo slecht als je denkt verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. 39 wetsvoorstellen, 166 miljoen euro: ijverige parlementsleden jagen staatskas op kosten (04/04/2019 - De Morgen)
  In de Wetstraat komen er steeds meer vragen over de kostprijs van de vele wetsvoorstellen die nog voor de verkiezingen door het parlement worden gejast. Alleen vandaag staat er al meer dan 166 miljoen euro op het spel.
  [naar artikel]
 49. Politieke hervormingen moeten voor lezers De Standaard niet zo radicaal (20/12/2019 - De Standaard)
  De schreeuw om politieke vernieuwing klinkt bij lezers van De Standaard minder hard dan bij de doorsnee Belg. Voor een drastische beperking van het loon van parlementsleden of het creëren van een soort kiesstelsels waarbij één partij domineert, is maar een erg beperkt draagvlak.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.