Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
02:45 uur

Opleidingen bieden werkzoekendeneen nieuwe start

Metro

04/05/2021 - 06:00

Met opleidingen in 8 sectoren wil Cevora, het opleidingscentrum van alle bedrijven binnen Paritair Comité 200, werkzoekenden aan een job als bediende helpen. Ze hanteren daarbij een unieke aanpak: elke opleiding wordt gecombineerd met een stage en begeleiding van een professionele coach. Dat die formule werkt, bewijst ex-cursist Mohammad Rahimi. VAN OPLEIDING TOT STAGE Wie […] Het bericht Opleidingen bieden werkzoekenden<br>een nieuwe start verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Rode Kruis start online coronaveilige EHBO-opleidingen (11/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Rode Kruis-Vlaanderen lanceert twee gratis online opleidingen waardoor elke Vlaming kan leren reanimeren en eerste hulp kan bieden, en die...
  [naar artikel]
 2. Welke opleidingen en bijscholingen volgt de Limburger? (07/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  HASSELTOok bij Syntra Limburg, de organisatie die instaat voor praktijkgerichte opleidingen, is het nieuwe jaar op gang geschoten. Zo zijn de opleidingen tot data-analist en distillateur er hot, terwijl de opleidingen interieurinrichting en journalistiek afkalven. “In het algemeen stellen we vast dat korte opleidingen beter scoren dan langere opleidingen”, zeggen de directeuren Chris Venken en Dirk Vanstipelen van Syntra Limburg.
  [naar artikel]
 3. CVO LBC start met opleidingen logistiek (02/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  CVO LBC is een specialist in leertrajecten voor laag- en middelhoog geschoolden. Het heeft in zijn aanbod onder meer de opleidingen ‘Aanvullende algemene vorming,’ ‘Nederlands voor anderstaligen’ en een waslijst van beroepsgerichte opleidingen die allen afgestemd zijn op de economische realiteit.
  [naar artikel]
 4. De kleinste opleidingen van Vlaanderen (28/09/2016 - De Redactie)
  Ook bij de start van dit nieuwe academiejaar blijven sommige studie-opleidingen verstoken van veel belangstelling. Er zit niet overal hetzelfde aantal studenten in aula’s. In sommige aula’s zit er zelfs bijzonder weinig volk. Een interactief verhaal.
  [naar artikel]
 5. VDAB werkt aan actieplan om krapte arbeidsmarkt op te vangen (26/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) werkt op vraag van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) aan een actieplan om de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Via drie wegen wil de VDAB een antwoord bieden: een snellere screening en doorverwijzing van werkzoekenden, meer opleidingen uitbesteden en mobiele opleidingen in de buurt van werkzoekenden en openstaande vacatures, aldus een persbericht.
  [naar artikel]
 6. Nieuwe opleidingen volwassenenonderwijs Qrios (28/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het onderwijs voor volwassenen Qrios pakt in het nieuwe schooljaar uit met twee nieuwe opleidingen. Het gaat om ‘[email protected]’ en ‘Mannen aan het fornuis’.
  [naar artikel]
 7. 'Het is bon ton om te kakken op de opleidingen journalistiek' (11/04/2019 - De Morgen)
  1.800 jongeren studeren journalistiek in de hoop ooit op een redactie te werken. Verloren moeite, klagen de critici het niveau van de opleidingen aan. 'Misschien zijn er te veel opleidingen, maar onze studenten vinden wel makkelijk werk', verweren de opleidingen zich.
  [naar artikel]
 8. Eerste opleidingen ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ van start (23/09/2020 - De Standaard)
  In het Limburgse Zonhoven gaat woensdagavond de eerste van een reeks opleidingen ‘Eerste Hulp bij Psychische Problemen’ van start. Dat meldt Vlaams Parlementslid Vera Jans (CD&V), die in een resolutie had aangedrongen op het project.
  [naar artikel]
 9. Kunstacademies krijgen 777 nieuwe opleidingen (19/07/2018 - De Morgen)
  De academies voor het deeltijds kunstonderwijs zullen vanaf september 777 extra opleidingen aanbieden. Het is voor het eerst in zeven jaar dat er nieuwe programmaties bij komen.
  [naar artikel]
 10. Rechten en TEW lijken in te boeten aan populariteit bij nieuwe studenten (14/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Op enkele dagen voor de start van het nieuwe academiejaar tekenen zich bij de Antwerpse hogescholen en universiteit al enkele duidelijke tendensen af. Het totale aantal studenten zit opnieuw in stijgende lijn. De opleidingen Vroedkunde blijkt een opvallende stijger, terwijl de interesse in verpleegkunde iets lager ligt. De lerarenopleidingen houden goed stand. Opvallend minder populair zijn Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) en Rechten, nochtans de twee grootste opleidingen van de Universiteit Antwerpen.
  [naar artikel]
 11. UCLL telt 40% meer inschrijvingen voor technologische opleidingen (11/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Eén week voor de start van het academiejaar is het aantal inschrijvingen voor technologische opleidingen aan de hogeschool UC Leuven-Limburg met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige inschrijvingscijfers die de redactie van TVL kon inkijken. Ook het aantal nieuwe studenten voor bedrijfsmanagement, orthopedagogie en vroedkunde gaat sterk omhoog. In totaal verwacht de UCLL 1.800 nieuwe studenten te verwelkomen, vijf procent meer dan vorig jaar.
  [naar artikel]
 12. Brandweer krijgt opleidingen rond terreuraanslagen (30/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Alle brandweermensen krijgen nieuwe opleidingen over hoe ze moeten omgaan met de omstandigheden van een terreuraanslag. Dat staat te lezen in de beleidsnota van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
  [naar artikel]
 13. Brandweer krijgt opleidingen rond terreuraanslagen (30/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Alle brandweermensen krijgen nieuwe opleidingen over hoe ze moeten omgaan met de omstandigheden van een terreuraanslag. Dat staat te lezen in de beleidsnota van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
  [naar artikel]
 14. Financiering nieuwe opleidingen UHasselt is nog lang niet rond (04/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het ziet er naar uit dat de Universiteit Hasselt tevreden zal moeten zijn met de vier nieuwe opleidingen en kan fluiten naar de bijhorende studiedomeinen. Intussen doemt er een ander probleem op: de financiering.
  [naar artikel]
 15. Verrassende opleidingen zorgen voor nieuwe kansen (02/02/2021 - Metro)
  Cevora, het opleidingscentrum van alle bedrijven binnen het paritair comité 200 (PC200), helpt werkzoekenden aan een job als bediende dankzij gratis opleidingen die op knelpuntberoepen focussen. Cevora merkt wel een verschil in populariteit: terwijl sommige opleidingen meteen volzet zijn, blijven andere op de achtergrond. Nochtans zijn ook die opleidingen interessante pistes om te volgen. VERSCHILLENDE SECTOREN Cevora organiseert opleidingen inacht sectoren: IT, bouw en studiebureaus, rekrutering en selectie, administratie, dienstencheques-consultant, HR- en managementsupport, marketing en communicatie en sales en klantenservice. Dat doen ze samen met verschillende partners, op basis van expertise. Dit voorjaar starten tal van opleidingen waaronder ook die voor PHP-ontwikkelaar, BIM-modelleur en contactcentermedewerker. Die zijn nog niet volzet en bieden mooie toekomstperspectieven.Wie de sprong wil wagen naar IT, kan dat doen met de opleiding voor PHP-ontwikkelaar. Je leert hoe je, na een grondige analyse, de ideale softwareoplossingen ontwikkelt voor je klant. Hierbij ligt de focus op webapplicaties. Na zes maanden kan je aan de slag als PHP-ontwikkelaar.In de bouwsector is er veel vraag naar BIM-modelleurs. Die maken 3D-informatiemodellen met daarin alle data van bouwprojecten. Deze job is ideaal voor mensen die ervaring hebben als bouwkundig tekenaar.In zeven maanden leer je hoe je BIM- modellen en 3D-tekeningen maakt en hoe je dossiers samenstelt. Hecht je meer belang aan sociale contacten, dan is de opleiding voor contactcenter-medewerker iets voor jou. Er gaat veel aandacht naar soft skills, maar ook naar onder andere marketing en customer care. Na drie maanden opleiding kan je dan terecht op een klantendienst, in de verkoop,… SUCCESVOL CONCEPT Cevora hanteert een unieke methode: de combinatie van een opleiding met een praktijkstage én professionele coaching om de soft skills verder te ontwikkelen. Dat deze combinatie werkt, blijkt uit de cijfers: drie op de vier werkzoekenden die een opleiding met stage volgen bij Cevora, vinden een job als bediende. Met tal van opleidingen over heel België wil Cevora werkzoekenden klaarstomen voor een nieuwe uitdaging.Ben jij ook op zoek naar een nieuwe start? Bekijk dan het volledige overzicht van de opleidingen op www.eenjobalsbediende.be. Het bericht Verrassende opleidingen zorgen voor nieuwe kansen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Kmo’s krijgen geen steun meer voor opleidingen als astrologie of helikopterpiloot (12/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 1 juli worden 16 opleidingen en diensten niet langer gesubsidieerd via de kmo-portefeuille omdat ze niet bijdragen tot de groei of de transformatie van bedrijven in Vlaanderen. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) beslist. Het gaat bijvoorbeeld over de opleidingen tot vliegtuig- of helikopterpiloot of de opleidingen reflexologie, astrologie en shiatsu.
  [naar artikel]
 17. Sprankel hoop voor studenten geschrapte opleidingen KdG: hogeschool vraagt om uitdoofscenario (10/12/2020 - VRT NWS)
  Er is nu toch nog wat hoop voor de zowat 200 studenten van de drie opleidingen aan de Karel de Grote Hogeschool die nietig werden verklaard door het Grondwettelijk Hof. De school heeft meer uitleg gevraagd aan het Hof en gevraagd of de opleidingen in een uitdoofscenario kunnen komen. Dan zouden nieuwe studenten zich niet meer kunnen inschrijven, maar kunnen de huidige studenten hun opleiding wel aan de KdG afmaken. Het Hof schrapte de opleidingen wegens concurrentievervalsing.
  [naar artikel]
 18. Wel nieuwe opleidingen, maar geen studiedomeinen voor UHasselt (18/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Universiteit Hasselt krijgt de studiedomeinen die horen bij de vier nieuwe opleidingen niet. Amendementen van parlementsleden Johan Danen (Groen), Ludwig Vandenhove (sp.a) en Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) zijn niet goedgekeurd.
  [naar artikel]
 19. UHasselt krijgt 5 miljoen euro startkapitaal voor vier nieuwe opleidingen (20/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) trekt nu al 5 miljoen euro uit voor de nieuwe opleidingen aan de Universiteit Hasselt die beloofd werden in het regeerakkoord zodat die mogelijk al in 2021 kunnen starten.
  [naar artikel]
 20. Waarom de UHasselt niet meteen twaalf nieuwe opleidingen zal krijgen (21/09/2018 - De Morgen)
  Twaalf nieuwe opleidingen om te groeien tot 10.000?studenten.?De UHasselt zet haar uitbreidingsplannen opnieuw in de kijker.?Ze lijken niet snel werkelijkheid te zullen worden, al staan de sterren wat gunstiger dan enkele jaren geleden.
  [naar artikel]
 21. Wilt u ook microbrouwer worden? (14/09/2018 - De Standaard)
  Nieuwe “hippe opleidingen” zoals microbrouwer, sportmanager of data-analist zijn populair binnen het volwassenonderwijs. Dat meldt Syntrum, de koepel van de Syntra-opleidingen, op basis van voorlopige inschrijvingscijfers.
  [naar artikel]
 22. Wilt u ook microbrouwer worden? (14/09/2018 - De Standaard)
  Nieuwe 'hippe opleidingen' zoals microbrouwer, sportmanager of data-analist zijn populair binnen het volwassenonderwijs. Dat meldt Syntrum, de koepel van de Syntra-opleidingen, op basis van voorlopige inschrijvingscijfers.
  [naar artikel]
 23. Nieuwe richting 'Sociale Wetenschappen' duwt UHasselt naar stadscentrum (10/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 2022 biedt de universiteit van Hasselt 'Sociale Wetenschappen' aan. In totaal volgen er nu zo’n 60 000 studenten les in het hartje van Limburg. Met de komst van de nieuwe studierichting zal dat aantal wellicht stijgen. “We willen uitbreiden door meer opleidingen aan te bieden op onze campussen in de stad”, vertelt rector Bernard Vanheusden.
  [naar artikel]
 24. 200 inschrijvingen minder aan UHasselt na gehypete opleidingen (19/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Aan de UHasselt in Diepenbeek zijn vandaag 1.350 studenten met het nieuwe academiejaar gestart. Dat zijn er 200 minder dan een jaar geleden. "Dat is voor een stuk te verklaren door de 'ingekantelde' opleidingen die vanuit de hogescholen gekomen zijn, zoals die van kinesist en industrieel ingenieur. Ze werden gehypet, maar we zien nu een correctie op die opleidingen, waar we de grootste daling zien", aldus directeur communicatie en marketing Koen Santermans.
  [naar artikel]
 25. Ook UAntwerpen wil extra opleidingen organiseren (28/09/2018 - De Morgen)
  Ook de Universiteit Antwerpen wil nieuwe opleidingen gaan aanbieden.?Rector Herman Van Goethem heeft ingenieurswetenschappen op zijn verlanglijst gezet.?Vorige week legde de UHasselt nog haar eisenpakket op tafel.?Die stap lijkt voor een domino-effect te zorgen.
  [naar artikel]
 26. Universiteit Hasselt wil 12 nieuwe opleidingen om hooggeschoolden af te leveren voor toekomstsectoren in Limburg (21/09/2018 - VRT NWS)
  De universiteit Hasselt wil de komende tien jaar uitbreiden met 12 nieuwe opleidingen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de opleiding voor burgerlijk ingenieur, bio-ingenieur of sociale wetenschappen. De universiteit wil dat de volgende Vlaamse regering dit plan opneemt in haar regeerakkoord. 
  [naar artikel]
 27. Vlaanderen telt vanaf volgend schooljaar drie nieuwe maritieme opleidingen (22/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Drie Vlaamse onderwijsinstellingen lanceren vanaf volgend schooljaar een nieuwe maritieme opleiding. Het gaat om twee opleidingen in het secundair onderwijs en één in het hoger onderwijs.
  [naar artikel]
 28. Academie Beringen opent de inschrijvingen voor volgend schooljaar en gaat de Vaderdag Challenge aan (05/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op 8 juni openen de inschrijvingen voor de Academie Beringen voor volgend schooljaar. Piano, toneel, slagwerk of ballet zijn slechts enkele vakken die je kan leren aan de Academie. Inschrijven kan online via mijnacademie.be/academieberingen. Daar kan je een account maken en vervolgens je inschrijving beheren. Bert Minten, directeur van Academie Beringen: “We bieden een breed aanbod van opleidingen. Naast onder meer viool, sax, contrabas, gitaar, dwarsfluit en klarinet organiseren we ook opleidingen voor kinderen en volwassenen met een mentale en/of fysieke beperking. Ze spelen er in kleine groepen op verschillende instrumenten. Het accent ligt op het proces en de beleving, al is het resultaat zeker niet minder indrukwekkend. Tenslotte kunnen ook volwassenen bij ons terecht voor allerhande opleidingen.”
  [naar artikel]
 29. Start academiejaar: corona beïnvloedt studiekeuze. "Meer inschrijvingen voor opleidingen leraren en verpleegkundigen" (21/09/2020 - VRT NWS)
  Ruim 21.000 studenten starten vandaag in Limburg het nieuwe academiejaar. Aan de UCLL zijn er dit jaar zes procent meer nieuwe eerstejaars. Vooral de lerarenopleidingen en verpleegkunde doen het goed.
  [naar artikel]
 30. Dunbevolkte opleidingen in vraag gesteld (16/05/2018 - De Standaard)
  Werkgeversorganisatie Voka wil het debat openen over weinig bevolkte opleidingen op hogescholen en universiteiten. Zijn ze nog de moeite waard?
  [naar artikel]
 31. Dunbevolkte opleidingen in vraag gesteld (16/05/2018 - De Standaard)
  Werkgeversorganisatie Voka wil het debat openen over weinig bevolkte opleidingen op hogescholen en universiteiten. Zijn ze nog de moeite waard?
  [naar artikel]
 32. CVO De Verdieping heeft zomerschool op afstand (11/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Zes leerkrachten van CVO De Verdieping sloegen de handen in elkaar om een online school te bouwen die in heel Vlaanderen cursussen en diploma-gerichte opleidingen zal bieden.
  [naar artikel]
 33. Waarom worden opleidingen voor vakmensen niet populairder? (02/01/2018 - VRT NWS)
  Het is niet evident om technisch geschoolde mensen te vinden. De opleidingen voor de zogenoemde nijverheidstechnische beroepen hebben -in absolute cijfers- nog nooit zo weinig leerlingen gehad. Dat schrijft De Standaard en blijkt uit cijfers die ook onze redactie heeft ingekeken. Nochtans probeert de Vlaamse regering die opleidingen al langer te stimuleren.
  [naar artikel]
 34. UHasselt wil snel financiering voor extra studierichtingen (03/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Universiteit Hasselt is zeer tevreden met de vier extra opleidingen die ze krijgt van de nieuwe Vlaamse regering. Rector Luc De Schepper is de Limburgse politici dankbaar om door te duwen en wil snel aan tafel voor de financiering van de opstart van die opleidingen.
  [naar artikel]
 35. Noodkreet rector UHasselt: “We vragen 12 opleidingen, we krijgen er 0” (14/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  HasseltOp de Vlaamse onderhandelingstafel ligt de vraag van de Universiteit Hasselt voor 12 nieuwe opleidingen. “Hoeveel we er echt gaan krijgen? Nul, zo hoor ik”, zegt rector Luc De Schepper. Dit voorjaar hebben anders zowel de Limburgse politici als alle sociale partners zich achter het plan geschaard.
  [naar artikel]
 36. BeCode start gratis codeerlessen in Vlaanderen (13/08/2018 - Metro)
  BeCode, de codeerschool waar mensen gratis een opleiding tot webontwikkelaar kunnen volgen, zal binnenkort ook in Vlaanderen lessen aanbieden. Vanaf oktober vinden er opleidingen plaats in Genk en er zijn ook concrete plannen voor een uitbreiding richting Antwerpen, zo meldt Becode. De doelstelling van Becode is om mensen zonder enige voorkennis op zeven maanden tijd op te leiden tot webontwikkelaar. Tot nu toe vonden die gratis opleidingen enkel in Brussel en Charleroi plaats, maar in oktober wordt ook van start gegaan op de technologiecampus T2 in de Limburgse stad Genk. Daarnaast zijn er ook concrete plannen om voor het einde van dit jaar nog een opleiding op te starten in Antwerpen. Eerder was ook al aangekondigd dat ook in Luik dergelijke lessen opgestart worden. “Door gemotiveerde mensen op te leiden tot decoder bezorgen we hen een betere toegang tot de arbeidsmarkt. Er is immers nood aan mensen met ICT-profielen”, zegt Karen Boers, CEO van Becode. “We zien dan ook dat tachtig procent van de afgestudeerden binnen de zes maanden een vaste job heeft gevonden binnen de sector.” De opleidingen in Genk zullen mee gefinancierd worden door het Europees Sociaal Fonds. Voor de opleidingen in Antwerpen wordt onder meer gerekend op steun van de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB. “Iemand die langdurig werkloos is, heeft natuurlijk geen geld op overschot voor die opleidingen. Voor de financiering van de opleidingen rekenen we daarom op steunen van de overheid en ondernemingen en op mecenaat”, aldus Boers. bron: Belga Het bericht BeCode start gratis codeerlessen in Vlaanderen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Corona-effect op hogescholen: stormloop op opleidingen voor heldenberoepen (12/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De hogescholen trappen op maandag 21 september het nieuwe academiejaar af. En hoewel studenten zich nog tot 1 oktober kunnen inschrijven, zijn er al enkele duidelijke tendensen op te merken in de voorlopige inschrijvingscijfers. Zo zijn de opleidingen voor wat we in coronatijden hebben leren kennen als ‘heldenberoep’ enorm populair.
  [naar artikel]
 38. Uitbreiding UHasselt stuit opnieuw op hindernissen (28/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  De uitbreiding van de Universiteit Hasselt stuit opnieuw op hindernissen. De vier nieuwe opleidingen die de Vlaamse regering had beloofd zijn niet in een decreet gegoten. Er wordt de universiteit geen onderwijsbevoegdheid toegekend. UHasselt kan de nieuwe opleidingen in de toekomst dus niet verder uitbouwen. Een nieuwe Vlaamse regering zou ze zelfs zomaar kunnen schrappen. Limburg wordt gediscrimineerd onder druk van de KU Leuven.
  [naar artikel]
 39. ONDERZOEK. Aula’s blijven overwegend wit, behalve bij rechten (25/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De populairste opleidingen bij studenten met een migratieachtergrond? Rechten en bedrijfsmanagement. In die opleidingen blijkt de democratisering een succes.
  [naar artikel]
 40. "Een spijkerbom in je lichaam is een totaal ander gegeven": Campus Vesta start met opleidingen om terreurslachtoffers te redden (23/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Campus Vesta, hét multidisciplinair opleidingscentrum voor professionele veiligheidstrainingen in Emblem (Ranst) start nu ook met medische
  [naar artikel]
 41. N-VA tegen meer Engelstalige opleidingen (02/03/2017 - De Standaard)
  De Universiteit Gent wil af van de strikte regeltjes die Engelstalige opleidingen belemmeren. De N-VA steigert. ‘Voor die twee buitenlandse studenten pedagogie extra?’
  [naar artikel]
 42. Welke (korte) opleidingen kan je momenteel online volgen? (09/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds het uitbreken van de coronacrisis zien opleidingsinstellingen een opmerkelijke stijging in het aantal aanvragen voor online opleidingen. Niet...
  [naar artikel]
 43. Genkse bedrijven engageren zich om technologische opleidingen te ondersteunen (07/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op het Genkse Thorpark hebben 55 bedrijven een technologietalent-charter getekend. Het is de lancering van het ecosysteem op de T2-campus die er eind augustus de deuren opent. De ondernemers engageren zich met het charter om hun schouders te zetten onder opleidingen die straks op de campus gegeven worden. Het gaat om technologische opleidingen op maat van het bedrijfsleven.
  [naar artikel]
 44. Overal witte aula’s, behalve bij rechten (23/09/2017 - De Standaard)
  De populairste opleidingen onder studenten met een migratieachtergrond? Rechten en bedrijfsmanagement. In die opleidingen blijkt de democratisering een succes. ‘Het prestige en de mogelijkheid van een carrière spreken aan.’
  [naar artikel]
 45. Kersvers rector UHasselt: “Vlaamse regering heeft zich misrekend, toegewezen opleidingen zijn verlieslatend” (19/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op 1 oktober neemt de 43-jarige Bernard Vanheusden de fakkel over van Luc De Schepper als rector van de Universiteit Hasselt. Eerste werk: de opstart van de vier nieuwe opleidingen voorbereiden. “Een verlieslatend pakket, die rekensom zal ik ook aan de Vlaamse regering bezorgen”, aldus rector Vanheusden.
  [naar artikel]
 46. Nieuwe opleidingen (30/09/2019 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 47. Nieuwe technische opleidingen boomen in volwassenonderwijs (24/09/2018 - Metro)
  Nieuwe «hippe opleidingen» zoals microbouwer, sportmanager of data-analist zijn populair binnen het volwassenonderwijs. Dat meldt Syntrum, de koepel van de Syntra-opleidingen in Vlaanderen en Brussel, op basis van de voorlopige inschrijvingscijfers. Het aantal inschrijvingen voor de traditioneel gegeerde opleidingen tot bijvoorbeeld boekhouder, elektricien of lasser dalen dan weer sterk. Techniek en wetenschap zijn hip. Niet hip zoals Drake of kleren van de jaren 90, waar jongeren tegenwoordig zot van zijn, maar populair bij een iets ouder publiek. In het bijzonder mensen die in het avondonderwijs een opleiding volgen. Dat merkte Syntrum op in de eerste inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar. Vooral zelf bier brouwen blijkt erg in trek te zijn. Niemand wil nog lasser zijn «De interesse van cursisten verschuift duidelijk naar een brede waaier van nieuwe, hippe beroepen», klinkt het. «Zo zien we mooie groeicijfers in recent opgestarte opleidingen als UX (of user experience)-designer (+10%), 3D-artist (+20%), data-analist (+40%), microbrouwer (+50%) en sportmanager (+75%).» De opleiding tot BIM Bouwkundig tekenaar spant de kroon, met een verdrievoudiging (+330%) van het aantal inschrijven. Dit heeft volgens Syntrum vooral te maken met een specifieke noodzaak in de markt, waarbij dit nieuwe tekenprogramma de standaard is geworden. Traditioneel gegeerde opleidingen blijken dan weer minder populair te worden. Zo ziet Syntrum de inschrijvingen tot boekhouder (-20%), vastgoedmakelaar (-25%), elektricien (-30%), bouwvakker (-40%) of lasser (-45%) sterk terugvallen. Bier afwegen en afwerken De toegenomen populariteit voor de opleiding tot microbrouwer is opvallend, maar wat houden de cursussen exact in? De opleidingsbrochure van Syntra schetst een duidelijk beeld: «België is hét bierland bij uitstek. Sinds 2016 werd het Belgische bier door UNESCO uitgeroepen tot ‘immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’. Zeker onze microbrouwers of craftbreweries zijn wereldwijd immens populair. De opleiding leert cursisten grondstoffen kiezen en afwegen, de brouwinstallatie bedienen, het bier afwerken teneinde van een zelf ontworpen receptuur een bier te brouwen, op te volgen en af te vullen.» “Kiezen vanuit je passie” «Vanuit een maatschappelijk standpunt is het goed te zien dat nieuwe arbeidsmarktnoden in technische beroepen worden opgepikt door onze cursisten. Maar we mogen ook niet uit het oog verliezen dat ook meer traditionele technische profielen nog steeds knelpuntberoepen met heel wat toekomst zijn», aldus de koepelorganisatie over de inschrijvingen. «Vanuit Syntra juichen we het uiteraard toe dat mensen vanuit hun passie kiezen of voor nieuwe technische opleidingen gaan, maar we willen ons publiek ook blijvend attent maken op de kansen die opleidingen tot lasser of bouwvakker nog steeds bieden. Werkzekerheid is gegarandeerd wanneer je voor deze opleidingen kiest.» Het bericht Nieuwe technische opleidingen boomen in volwassenonderwijs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Opleidingen verpleegkunde op de helling (29/03/2019 - De Morgen)
  De accreditatie van de Vlaamse opleidingen verpleegkunde staan op de wip. Om in regel te zijn met de Europese norm moet de opleiding met zes maanden worden verlengd. Maar daar hangt een prijskaartje van 6 miljoen euro aan vast.
  [naar artikel]
 49. Onderwijsinspectie spijkerhard voor opleidingen leercontract (02/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De onderwijsinspectie is streng voor Syntra Midden-Vlaanderen. Ze adviseert de opleidingen kok, ­banketbakker en metselaar zelfs stop te zetten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.