Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 May 2021
23:46 uur

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert lanceert reeks voorstellen voor politieke vernieuwing: “Willen democratie in ons land versterken”

Het Nieuwsblad

04/05/2021 - 08:13

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft dinsdag een reeks voorstellen voor “politieke vernieuwing” gelanceerd. Concreet wil Lachaert “de particratie terugdringen, de kracht van kandidaten en verkozenen vergroten, en de politieke financiën transparanter te maken”. Het gaat onder meer om het opheffen van het ‘Vlaams zwijgakkoord’, de gelijkschakeling van verkiezingsuitgaven tussen alle kandidaten, en het afschaffen van de lijststem en opvolgers.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Open VLD komt met voorstellen voor ‘politieke vernieuwing’, en de timing is geen toeval (04/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft een reeks voorstellen klaar om de politiek te vernieuwen. Het is een beperkt pakket, vooral om te laten zien dat niet enkel de groenen met dat thema zijn begaan. En om, als het even kan, de bliksem af te leiden van het schandaal rond Sihame El Kaouakibi dat maar niet gaat liggen.
  [naar artikel]
 2. Open VLD reanimeert discussie politieke vernieuwing (04/05/2021 - De Standaard)
  De Vlaamse liberalen lanceren een rist voorstellen om de particratie te temperen en zo de parlementaire democratie te versterken. Het wordt uitkijken of andere partijen in het verhaal willen meestappen.
  [naar artikel]
 3. Machtige vrienden en aura van vernieuwing: is Egbert Lachaert topfavoriet voor Open Vld-voorzitterschap? (16/05/2020 - De Morgen)
  Een uitgekiende campagne, machtige medestanders en dé hoop op vernieuwing. Kamerfractieleider Egbert Lachaert (Open Vld) lijkt de beste troeven te hebben om straks de liberale voorzittersverkiezingen te winnen. Maar wie dacht dat hij vervolgens automatisch met N-VA een regering zal vormen, heeft het mis.
  [naar artikel]
 4. Egbert Lachaert wordt nieuwe voorzitter van Open Vld (22/05/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Egbert Lachaert wordt de nieuwe voorzitter van Open VLD. Daarvoor haalde hij in de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen al voldoende stemmen. Er werden in totaal 16.100 geldige stemmen uitgebracht. “We sluiten een hoofdstuk af en er opent zich een nieuw”, sprak Lachaert als kersvers voorzitter. “We willen een breed liberalisme uitdragen dat alle groepen in de samenleving kan verbinden.”
  [naar artikel]
 5. “Geknipte Open VLD-voorzitter” Egbert Lachaert laat nog niet in kaarten kijken (24/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Egbert Lachaert heeft het geknipte profiel om de nieuwe voorzitter te worden van Open VLD. Dat zegt burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne in Het Laatste Nieuws. Lachaert schuift een beslissing voor zich uit: “Er is op dit ogenblik geen vacature voor voorzitter.”
  [naar artikel]
 6. Egbert Lachaert (Open VLD) test positief op Covid-19 (08/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat heeft zijn partij bekendgemaakt. Lachaert gaat veertien dagen in quarantaine.
  [naar artikel]
 7. Lachaert wil meer vrouw en diversiteit in zijn partijbestuur (24/05/2020 - De Standaard)
  Het nieuwe partijbestuur van Open VLD reflecteert onvoldoende de vernieuwing die nieuwbakken voorzitter Egbert Lachaert wil uitstralen.
  [naar artikel]
 8. Egbert Lachaert is derde kandidaat om Gwendolyn Rutten op te volgen als Open VLD-voorzitter (30/01/2020 - Knack)
  Kamerlid Egbert Lachaert heeft in De Ochtend aangekondigd dat hij voorzitter van Open VLD wil worden.
  [naar artikel]
 9. Kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert: 'Ik wil van de Open VLD geen rechts clubje maken' (11/02/2020 - Knack)
  De kans is niet onbestaande dat Egbert Lachaert op 27 maart de opvolger wordt van huidig Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.
  [naar artikel]
 10. Egbert Lachaert kandidaat om Gwendolyn Rutten op te volgen als Open VLD-voorzitter (30/01/2020 - Knack)
  Kamerlid Egbert Lachaert heeft in De Ochtend aangekondigd dat hij voorzitter van Open VLD wil worden.
  [naar artikel]
 11. Paars-geel of paars-groen: of Egbert Lachaert voorzitter wordt van Open VLD, zal die keuze mee bepalen (30/01/2020 - VRT NWS)
  Hij wil het zelf niet gezegd hebben, maar de kandidatuur van Egbert Lachaert om voorzitter te worden van Open VLD is weldegelijk bepalend voor de federale regeringsonderhandelingen. Lachaert is fractieleider van Open VLD in het federaal parlement, en staat voor de rechterflank van de partij. “Dat kan de tweedeling binnen Open VLD wel eens duidelijker maken”, zegt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder.
  [naar artikel]
 12. Waar zijn de sleutels van Zaal F gebleven? (07/05/2021 - De Tijd)
  14:44 Als Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de vlag van de politieke vernieuwing de hoogte in steekt, geeft dat een hoog déjà vu-gevoel. Guy Verhofstadt deed het hem al eens voor in de mythische Zaal F va...
  [naar artikel]
 13. Egbert Lachaert wordt nieuwe voorzitter van Open Vld (22/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Egbert Lachaert wordt de nieuwe voorzitter van Open Vld. Daarvoor haalde hij in de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen al voldoende stemmen. Er werden in totaal 16.100 geldige stemmen uitgebracht. “We sluiten een hoofdstuk af en er opent zich een nieuw”, sprak Lachaert als kersvers voorzitter.
  [naar artikel]
 14. Lachaert en Tommelein willen Open Vld-voorzitter worden: ‘Egbert wil zoveel mogelijk op N-VA lijken’ (06/03/2020 - De Morgen)
  Wie geeft Open Vld een nieuw elan? Kamerfractieleider Egbert Lachaert wil absoluut de N-VA-kiezer terugwinnen, Oostends burgemeester Bart Tommelein wil net het verschil maken met de Vlaams-nationalisten. ‘Egbert wil zoveel mogelijk op N-VA lijken.’
  [naar artikel]
 15. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert: 'Anderen vernederen behoort tot DNA van N-VA' (18/11/2020 - Knack)
  De spanningen tussen de N-VA en de Open VLD nemen grotere proporties aan. Op Twitter komt het tot een opstootje tussen Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en N-VA-Kamerlid Theo Francken.
  [naar artikel]
 16. Preformateur Egbert Lachaert (Open Vld) test positief op corona (08/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Open Vld-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert is besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft zijn partij bekendgemaakt. Lachaert gaat veertien dagen in quarantaine.
  [naar artikel]
 17. Preformateur Egbert Lachaert (Open Vld) test positief op Covid-19 (08/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Open Vld-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat heeft zijn partij bekendgemaakt. Lachaert gaat veertien dagen in quarantaine.
  [naar artikel]
 18. Egbert Lachaert: “De Wever ging respectloos met ons om” (04/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De regeringsonderhandelingen laten duidelijk littekens na. Zo is Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert scherp voor N-VA-voorzitter Bart De Wever in het actualiteitsprogramma Wakker op Zondag op ATV. “De Wever is fout geweest om op zo’n dergelijke respectloze manier met ons om te gaan”, zegt Lachaert.
  [naar artikel]
 19. Paars-geel of Vivaldi? Egbert Lachaert (Open Vld) heeft al gekozen (19/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na het ontslag van preformateurs Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) is Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aan zet. Hij staat nu voor de...
  [naar artikel]
 20. Ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert neemt virologen op de korrel (29/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert stoort zich aan de overcommunicatie van virologen en experten de afgelopen weken. “De burgers doen zo hun best en zitten mentaal zo diep, die hebben daar echt geen boodschap aan”, zei hij vrijdag in De Ochtend op Radio 1. Lachaert roept op “zich terughoudender op te stellen”.
  [naar artikel]
 21. Wetsvoorstellen rond politieke vernieuwing maken weinig indruk: “Een muizensprong” (04/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Politieke vernieuwing: bij haar aantreden had de Vivaldi-regering er de mond vol van, maar in de praktijk is er nog maar weinig van in huis gekomen. Nu voegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de daad bij het woord door een eerste pakket wetsvoorstellen in te dienen: de lijststem, de opvolgers en het Vlaamse zwijgakkoord belanden daarin in de vuilbak. “Een muizensprong”, aldus politicoloog Carl Devos. “Maar toch beter dan niets.”
  [naar artikel]
 22. Egbert Lachaert (Open Vld): ‘Al die blanke, wat oudere mannen weerspiegelen de samenleving niet’ (30/05/2020 - De Morgen)
  ‘Als we nu niet aan hetzelfde zeel trekken, loopt het slecht af.’ Egbert Lachaert (42), de nieuwe voorzitter van Open Vld, is er klaar voor. De man uit Merelbeke denkt de liberale partij en het land te kunnen redden. ‘We gaan het premierschap niet opeisen. No way.’
  [naar artikel]
 23. Groenen hadden "constructieve" vergadering met Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert (21/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert, die deze week van de koning een opdracht kreeg in de regeringsvorming, heeft vandaag met Groen en Ecolo...
  [naar artikel]
 24. Egbert Lachaert (Open Vld) wil debat over nut avondklok (18/02/2021 - Express)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil dat er een debat komt over met politici en experts over het nut van de avondklok in België. Hij vraagt zich af of de maatregelen nog wel efficiënt is in de bestrijding van het coronavirus en geen ‘disproportionele en onnodige vrijheidsbeperking’. Sinds maandag 19 oktober 2020 is er in België […] The post Egbert Lachaert (Open Vld) wil debat over nut avondklok appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 25. LIVE. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert trekt naar het Paleis, wordt zijn opdracht verlengd? (28/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert brengt rond 11 uur verslag uit van zijn opdracht op het Paleis. Lachaert onderzoekt momenteel of een...
  [naar artikel]
 26. LIVE. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aangekomen op het Paleis, wordt zijn opdracht verlengd? (28/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert brengt sinds 11 uur stipt verslag uit van zijn opdracht op het Paleis. Lachaert onderzoekt momenteel of een...
  [naar artikel]
 27. ? Egbert Lachaert volgt Gwendolyn Rutten op als voorzitter van Open Vld (22/05/2020 - De Morgen)
  De eerste stemronde voor de voorzittersverkiezing bij Open Vld is vanmiddag beëindigd. Kan Egbert Lachaert zijn favorietenrol waarmaken? Volg hier live de persconferentie van de partij.
  [naar artikel]
 28. Zomeren met Egbert Lachaert (Open VLD): 'Ik houd nogal van avonturen' (14/07/2020 - Knack)
  Egbert Lachaert is voorzitter van de Open VLD. Maar hoe viert hij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had hij 8 minuten en 50 seconden nodig.
  [naar artikel]
 29. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aangekomen op het Paleis, wordt zijn opdracht verlengd? (28/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert brengt sinds 11 uur stipt verslag uit van zijn opdracht op het Paleis. Lachaert onderzoekt momenteel of een...
  [naar artikel]
 30. Groenen hadden “constructieve” vergadering met Egbert Lachaert over federale formatie (21/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, die deze week van de koning een opdracht kreeg in de regeringsvorming, heeft vrijdag met Groen en Ecolo vergaderd. Zowel Lachaert als de groenen spreken achteraf van een “constructieve” vergadering, maar willen verder geen commentaar kwijt.
  [naar artikel]
 31. Groenen hadden “constructieve” vergadering met Egbert Lachaert over federale formatie (21/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, die deze week van de koning een opdracht kreeg in de regeringsvorming, heeft vrijdag met Groen en Ecolo vergaderd. Zowel Lachaert als de groenen spreken achteraf van een “constructieve” vergadering, maar willen verder geen commentaar kwijt.
  [naar artikel]
 32. Stapt ook Egbert Lachaert in de race voor voorzitterschap Open Vld? (30/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Egbert Lachaert, federaal fractievoorzitter voor Open Vld, stelt zich hoogstwaarschijnlijk straks medekandidaat om Gwendolyn Rutten als voorzitter...
  [naar artikel]
 33. Ook Egbert Lachaert kandidaat-voorzitter Open Vld (30/01/2020 - De Morgen)
  Er is een derde kandidaat om voorzitter te worden van Open Vld. Egbert Lachaert maakte vandaag bekend dat hij mee in de voorzittersrace stapt.
  [naar artikel]
 34. Egbert Lachaert nieuwe voorzitter Open Vld: “Liberale partij heeft potentieel van 20% tot 25%” (22/05/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Met een overtuigende score van 61% is Kamerfractieleider Egbert Lachaert (42) verkozen tot nieuwe voorzitter van Open Vld. “Ik ga een vernieuwingsoperatie inzetten waarvan een nieuwe partijnaam het sluitstuk moet vormen.”
  [naar artikel]
 35. Preformateur Egbert Lachaert test positief op covid-19 (08/09/2020 - De Standaard)
  Open VLD-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat heeft zijn partij bekendgemaakt. Lachaert gaat veertien dagen in quarantaine.
  [naar artikel]
 36. Waarop wacht Egbert Lachaert (Open VLD) om z’n kandidatuur als voorzitter te lanceren? (07/01/2020 - Express)
  Voorlopig heeft Open VLD slechts één serieuze kandidaat als opvolger voor Gwendolyn Rutten: Bart Tommelein. Maar iedereen kijkt naar Egbert Lachaert. Wat gebeurt er precies? De zoveelste interne machtswissel doorkruist de federale onderhandelingen. Deze keer niet de minste: Open VLD. De details: De wissel is voor maart, het moment waarop het mandaat van Gwendolyn Rutten […] The post Waarop wacht Egbert Lachaert (Open VLD) om z’n kandidatuur als voorzitter te lanceren? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 37. Egbert Lachaert, de man die niet aan de zijlijn kon blijven staan (22/05/2020 - De Tijd)
  13:51 De 42-jarige Egbert Lachaert wordt met 61 procent van de stemmen de nieuwe voorzitter van de Vlaamse liberalen. Zijn politieke loopbaan startte twintig jaar geleden.
  [naar artikel]
 38. Open Vld krijgt met Egbert Lachaert nieuwe voorzitter en nieuwe naam (22/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Met een overtuigende score van 61 procent is Kamerfractieleider Egbert Lachaert verkozen tot nieuwe voorzitter van Open Vld. Een nieuwe partij moet het sluitstuk worden van de vernieuwingsoperatie die hij gaat inzetten.
  [naar artikel]
 39. Koning verlengt opdracht van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert (28/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Koning Filip heeft de opdracht van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert verlengd. Exact tien dagen is hij nu aan de slag als koninklijk opdrachthouder, en hij mag dat nu dus nog een week langer blijven doen.
  [naar artikel]
 40. Kamerfractieleider Egbert Lachaert is kandidaat-voorzitter voor Open Vld (30/01/2020 - Metro)
  Open Vld-Kamerfractieleider Egbert Lachaert is kandidaat-partijvoorzitter. Dat bevestigt hij vandaag, na weken van speculatie. De 42-jarige Oost-Vlaming zet in op drie kernthema’s: een duidelijk sociaal-economisch liberaal discours, veiligheid, en migratie en integratie. Lachaert vervoegt zo Bart Tommelein, de burgemeester van Oostende, en Vlaams parlementslid Els Ampe. Zij kondigden eerder al aan mee te dingen naar het voorzitterschap bij de Vlaamse liberalen. De Kamerfractieleider nam het in 2012 al eens op tegen huidig partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. Hij haalde toen 40 procent van de stemmen. De voorzittersverkiezingen bij Open Vld vinden plaats in maart. bron: Belga Het bericht Kamerfractieleider Egbert Lachaert is kandidaat-voorzitter voor Open Vld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Egbert Lachaert met 61% overtuigend verkozen tot nieuwe voorzitter Open Vld, Tommelein strandt op 29% (22/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Kamerfractieleider Egbert Lachaert is zeer vlot verkozen tot nieuwe voorzitter van Open Vld. Hij behaalde 61,03 procent van de stemmen. De andere...
  [naar artikel]
 42. Koning Filip stuurt Egbert Lachaert (Open Vld) het veld in, die wil ‘met open vizier’ van start gaan (18/08/2020 - De Morgen)
  Koning Filip heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aangeduid als koninklijk opdrachthouder. Bedoeling is dat Lachaert de federale formatie weer op de rails krijgt, en een meerderheid zoekt voor een regering. Over tien dagen brengt hij voor de eerste keer verslag uit bij de koning.
  [naar artikel]
 43. Worden Egbert Lachaert (Open VLD) en Paul Magnette (PS) preformateurs? (04/09/2020 - VRT NWS)
  Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en PS-voorzitter Paul Magnette zouden samen het vervolg van de regeringsvorming leiden. Dat heeft onze redactie vernomen. Op dit moment zitten de 8 partijen nog samen. Het is nog niet duidelijk hoeveel partijen effectief aan de formatie zullen beginnen. Om 14 uur brengt Lachaert verslag uit bij de koning.
  [naar artikel]
 44. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert test positief op coronavirus (08/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft zich woensdagmorgen laten testen op het coronavirus en deze namiddag vernomen dat hij positief is. Hij...
  [naar artikel]
 45. Egbert Lachaert: 'Het is logisch dat Sophie Wilmès de formatie overneemt' (09/06/2020 - Knack)
  'Het zou onverantwoord zijn dat de regering zomaar ontslag neemt in september', zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert.
  [naar artikel]
 46. Egbert Lachaert besmet met coronavirus: “Onderhandelingen opvolgen via videoverbinding” (08/09/2020 - Metro)
  Preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) heeft positief getest op het coronavirus en moet veertien dagen in quarantaine. Open VLD-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert (43) heeft zich dinsdagmorgen laten testen op het coronavirus en het resultaat was positief. Daardoor moet hij veertien dagen in quarantaine. Videoverbinding Hij zal de regeringsonderhandelingen echter blijven opvolgen. “De preformateur zal de federale regeringsonderhandelingen blijven opvolgen met zijn collega-preformateur Conner Rousseau via videoverbinding”, klinkt het bij Open VLD. Ondervoorzitter Alexander De Croo neemt zijn functie als voorzitter van Open VLD tijdelijk over. Lees ook: Egbert Lachaert gaat officieel voor regering zonder N-VA Het bericht Egbert Lachaert besmet met coronavirus: “Onderhandelingen opvolgen via videoverbinding” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Insiders over Open VLD: 'Egbert Lachaert lijdt aan het Joachim Coens-syndroom' (07/07/2020 - Knack)
  Een bodemscore in de peilingen, een ex-voorzitter die op sociale media een stok in het wiel steekt: Egbert Lachaert won de liberale voorzittersverkiezingen wel met overmacht, maar sindsdien loopt hij het ene blauwtje na het andere. Quo vadis, Open VLD?
  [naar artikel]
 48. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert over federale formatie: “Er is tijd tot 17 september” (14/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  “Er is tijd tot 17 september. Je voelt dat er nu een soort forsing wordt gevoerd. We zijn nog aan een voorspel om in september echt de beslissing te nemen, omdat dan een vertrouwensstemming voor de regering-Wilmès op de agenda staat.” Dat zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in ‘Het journaal’ op Eén.
  [naar artikel]
 49. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert over federale formatie: “Er is tijd tot 17 september” (14/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Er is tijd tot 17 september. Je voelt dat er nu een soort forsing wordt gevoerd. We zijn nog aan een voorspel om in september echt de beslissing te nemen, omdat dan een vertrouwensstemming voor de regering-Wilmès op de agenda staat.” Dat zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in ‘Het journaal’ op Eén.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.