Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
02:42 uur

Omschakeling van "arm" naar "rijk" gas verloopt sneller en is misschien tegen 2024 rond: wat betekent dat voor jou?

VRT NWS

04/05/2021 - 09:56

Maar liefst 1,6 miljoen gezinnen en bedrijven in ons land moeten overschakelen van "arm" naar "rijk" gas. Reden? Het arme gas (laagcalorisch) dat nu uit onze leidingen komt, is afkomstig uit Noord-Nederland, en daar draaien ze in 2030 de gaskraan toe. Een gigantische omschakeling waarmee de gasleveranciers in 2018 zijn begonnen en die normaal gezien tot 2029 zou duren. Maar ondertussen zijn al zo'n 200.000 gezinnen overgeschakeld naar rijk gas en dat is sneller dan verwacht.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Tommelein: "Geen premies voor omschakeling naar "nieuw" aardgas" (03/10/2017 - VRT NWS)
  Er komen geen premies voor wie zijn aardgasinstallatie moet vervangen door de omschakeling naar "nieuw" aardgas. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) gezegd in "De inspecteur" op Radio 2. Het gaat om mensen die een aardgasketel hebben van voor 1978 of die er een uit het buitenland hebben gehaald.
  [naar artikel]
 2. N-VA-voorzitter Bart De Wever waarschuwt voor "implosie" van partijpolitieke landschap in 2024 (23/12/2019 - VRT NWS)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever denkt dat bij de verkiezingen in 2024 een "totale implosie" van de traditionele politiek kan plaatsvinden, waarbij "antisysteempartijen" als het uiterst rechtse Vlaams Belang en de uiterst linkse PVDA de grootste worden. Dat heeft hij laten verstaan in een gesprek met het magazine Newsweek. "Ons systeem is volstrekt uitgewoond. Dat is de conclusie van 2019. Het zou kunnen dat men het nog in zombiemodus laat verdergaan tot 2024", zegt hij. "Maar dan nog zal in 2024 het resultaat voorspelbaar zijn: dan zou je naar een implosie van het systeem kunnen gaan."
  [naar artikel]
 3. "Comfortzone", "me-time", "leuk" en "super" bij irritantste woorden van 2017 (30/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Comfortzone", "me-time", "leuk", "super", "dagdagelijks", "eigenlijk", "groentjes", "ik heb zoiets van", "absoluut" en "naar de toekomst toe"...
  [naar artikel]
 4. Omschakeling naar “rijk” gas in België al in 2024 voltooid (14/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  België zal de omschakeling naar hoogcalorisch gas al in 2024 voltooien. Dat meldt Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas. Aanvankelijk werd er gemikt op 2029.
  [naar artikel]
 5. "Ewa drerrie" en "simp" zijn het kinder- en tienerwoord van het jaar, ontdek hier wat ze betekenen (14/12/2020 - VRT NWS)
  "Ewa drerrie, je bent beter geen simp!": voor de meeste volwassenen een onverstaanbare zin, maar niet voor kinderen en tieners. "Ewa drerrie" is het kinderwoord van 2020 en betekent "Hey gast!". "Simp" is het tienerwoord van het jaar en betekent zoveel als "een jongen die te veel moeite doet voor het meisje dat hij leuk vindt".
  [naar artikel]
 6. Snelders: "Misschien was er meer mogelijk met Vanhaezebrouck sneller aan het roer" (06/12/2017 - Sporza)
  De Europese campagne van Anderlecht zit erop. "Ze hebben het thuis tegen Celtic volledig uit handen gegeven", zegt analist Eddy Snelders.
  [naar artikel]
 7. Chiro Oostveld organiseert online versie van "Schijt je Rijk" om kas te spijzen (09/11/2020 - VRT NWS)
  De leden van Chiro Oostveld bij Beernem organiseren een online versie van "Schijt je Rijk". Dat is een spel waarbij de locatie van de ontlasting van de koe bepaalt wie de winnaar is. De coronacrisis is voor veel jeugdbewegingen een streep door de rekening. "We willen onze kas spijzen door "Schijt je Rijk" via het internet te organiseren", zegt leider Tiemen Daveloose.
  [naar artikel]
 8. PS-voorzitter Paul Magnette: "Premier worden? Ik ben beschikbaar, maar misschien is het tijd voor een Vlaming" (22/05/2020 - VRT NWS)
  PS-voorzitter Paul Magnette sluit niet uit dat hij in een volgende regering premier zou worden. "Ik ben beschikbaar, uiteraard, en de socialisten zijn de grootste politieke familie", zegt hij in "Terzake". Al voegt hij er wel aan toe dat het na drie Franstaligen misschien tijd is voor een Nederlandstalige. De nieuwe gespreksronde die de Vlaamse en Franstalige socialisten gestart zijn, verloopt volgens hem "constructief".
  [naar artikel]
 9. Vandaag is alles "hallucinant", "schandalig", "knettergek", "krankzinnig" of ... (15/10/2017 - VRT NWS)
  Hoogleraar Jan Blommaert bestudeert onze taal en hoe we die gebruiken. We spreken steeds forser: "Zeg niet gewoon "nonsens", wel "complete nonsens", en "onbegrijpelijk" is "volstrekt onbegrijpelijk". En dat heeft politieke gevolgen".
  [naar artikel]
 10. De Block over De Wever: "Misschien is bij de voorzitter zelf de dash er een beetje uit" (07/05/2018 - VRT NWS)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt dat ze zich "niet aangesproken" voelt wanneer N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat de "dash" uit de regering is. "Ik gebruik dat woord niet en weet eigenlijk niet wat het betekent, maar aan de regeringstafel wordt voort gewerkt. Misschien is bij de voorzitter zelf de dash er een beetje uit", zegt De Block in "De ochtend" op Radio 1.
  [naar artikel]
 11. Zeggen we binnenkort "aanlooplessen" in plaats van "preteaching" en doen we straks aan "anderhalvemeteren"? (20/04/2020 - VRT NWS)
  Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in ons land worden we met allerlei nieuwe termen en uitdrukkingen rond de oren geslagen: "lockdown", "flatten the curve", "social distancing" en nu ook zeer actueel "preteaching". Dit zijn vaak Engelstalige woorden. Moeten we op zoek naar Nederlandstalige alternatieven? Taaladviseur Ruud Hendrickx vindt alvast van wel.
  [naar artikel]
 12. "Nachtmerriescenario", "nederlaag voor de democratie" en mogelijk "weken en maanden van chaos in de VS" (04/11/2020 - VRT NWS)
  De uitspraak van president Donald Trump waarin hij de overwinning bij de verkiezingen opeist zonder dat alle stemmen geteld zijn, was dan misschien verwacht, maar kan wel tot onrust leiden. "Ongezien", concludeert Björn Soenens in Washington. Tom Van de Weghe in Delaware spreekt over "een nachtmerriescenario".
  [naar artikel]
 13. Nederland lacht met België: "Op uur meer medailles dan zij in 94 jaar" (13/02/2018 - Sporza)
  In "Zondag met Lubach" steekt presentator Arjen Lubach de draak met de Belgen. "Zelfs het Romeinse Rijk staat boven ze op de medaillespiegel."
  [naar artikel]
 14. Van China tot België, overal zoekt men naar vaccin tegen coronavirus: "Misschien hebben we eind dit jaar een vaccin" (19/03/2020 - VRT NWS)
  Overal ter wereld is met hard op zoek naar een vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Maar hoe gaat dat precies in z'n werk? En hoe ver staan de wetenschappers al? "Misschien, hopelijk, hebben we tegen het einde van het jaar een vaccin", zegt hoogleraar virologie Johan Neyts in "De ochtend". Vijf vragen en antwoorden over die zoektocht.
  [naar artikel]
 15. "1 op de 8 mensen met laag inkomen stelt doktersbezoek uit" (17/10/2017 - VRT NWS)
  Vandaag is het Werelddag van Verzet tegen Armoede. De koepelorganisatie Netwerk tegen Armoede waarschuwt voor "de diepe kloof tussen arm en rijk" op het vlak van gezondheid.  
  [naar artikel]
 16. " type="video" width="568" height="316 expirationDate="20191007220000"" templateId="HBVLTHEOPLAYER" previewImage="false"> Disney gee (08/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Disney heeft een eerste teaser vrijgegeven van de live-actionversie van ‘Mulan’.
  [naar artikel]
 17. Coronaveilige cultuur: naar verhalen luisteren in een "potkast" (17/06/2020 - VRT NWS)
  Deze zomer komt u op pleinen en parken misschien wel een "potkast" tegen, een individueel hokje om van een sterk verhaal te genieten, ingesproken en -gespeeld door vertellers en acteurs. Zo'n coronaveilige"potkast" is een leuk alternatief voor al die afgelaste cultuurevenementen.
  [naar artikel]
 18. N-VA noemt voorstel voor staatshervorming van CD&V "too little, too late": "Geen 10 jaar wachten"  (11/03/2019 - VRT NWS)
  Verschillende partijen reageren op het voorstel van CD&V om vanaf 2024 een zevende staatshervorming uit te rollen, met meer bevoegdheden voor Vlaanderen. N-VA noemt het voorstel "too little, too late". "We moeten de mankementen in ons bestel onmiddellijk aanpakken, en niet binnen tien jaar", zegt kandidaat-premier voor N-VA Jan Jambon in "De ochtend" op Radio 1. Groen wil dan weer meer  "samenwerken". 
  [naar artikel]
 19. Dank dat u bij ons was - Sneller en sneller (10/09/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk hier de tweede aflevering van de vierdelige Canvasserie "Dank dat u bij ons was" over 40 jaar televisiejournalistiek. In de tweee aflevering wordt gefocust op het thema: "Sneller en sneller". De getuigenissen van meer dan 30 journalisten van vroeger en nu worden aangevuld met sprekende archiefbeelden.
  [naar artikel]
 20. Tv-pionier Paula Sémer (93): "Oud zijn is een fulltime job" (10/02/2019 - VRT NWS)
  Tv-pionier Paul Sémer (93) heeft in "De rotonde" op Radio 2 openhartig verteld over wat het voor haar betekent om ouder te worden. "Oud zijn is een fulltime job", zegt ze. "Voor je het weet is de dag voorbij. En dan denk ik, wat heb ik nu eigenlijk gedaan? En dan zeg ik tegen mezelf, Sémerke, ge hebt geleefd."  
  [naar artikel]
 21. Vrouw die "Boogie Wonderland", "September" en "Friends"-titelsong schreef, overleden (25/12/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse singer-songwriter Allee Willis is overleden. Haar naam zegt u misschien niets, maar ze is de vrouw die grote hits zoals "Boogie Wonderland", "September" en "I'll be there for you" (het thema van de tv-reeks "Friends") schreef.
  [naar artikel]
 22. Vlaming Tim Mielants regisseert "X-men"-spin-off "Legion" (03/10/2016 - De Redactie)
  De regisseur van onder meer "Code 37", "Professor T." en "Cordon" zit voor een van de acht afleveringen van de televisieserie in de regisseursstoel.
  [naar artikel]
 23. “Een zebi? Dat is dat ding waarmee Harvey Weinstein graag zwaait” (26/10/2017 - VRT NWS)
  De meisjesbende uit Brugge heet "De Zebhi's", maar wat betekent die naam precies. Schrijver en theatermaker Fikry El Azzouzi verklaart het in "De wereld vandaag". De naam van de meisjesbende is geïnspireerd op een woord in de jongerencultuur dat "lul" betekent.
  [naar artikel]
 24. Nostalgie troef: VRT NU zet "Postbus X", "W817" en co online (27/11/2017 - VRT NWS)
  "Postbus X", "Samson & Gert", "Kulderzipken", "Spring", "W817", "De boomhut",... Het lijstje van succesvolle Ketnetprogramma's is lang. Om de 20e verjaardag van de zender te vieren, zet VRT NU een heleboel programma's online. Keer even terug mee in de tijd.
  [naar artikel]
 25. Ben jij rijk genoeg voor de rijkentaks? - Michel Maus (25/07/2017 - De Redactie)
  De vraag van "één miljoen euro". Het is een boeiende ethische kwestie. Hoeveel eigendom moet je hebben om rijk te zijn? En ben je ook rijk als je veel schilderijen hebt of enkel als je veel geld hebt? Ook de "rijkentaks" moet rechtvaardig zijn.
  [naar artikel]
 26. Dockier na 5-0 tegen Nederland: "Mooie zege, maar we moeten nog 3x winnen voor goud" (21/08/2017 - Sporza)
  Ondanks de klinkende zege op het EK hockey voerde realisme de boventoon bij de Red Lions. "We mogen ons nog niet rijk rekenen."
  [naar artikel]
 27. Barbara Pas (VB) open over besproken "maatregelen" met N-VA: "Kijken hoe achterban Open VLD en CD&V reageert" (26/06/2019 - VRT NWS)
  Volgens Kamerfractieleider Barbara Pas hebben Vlaams Belang en N-VA al concrete maatregelen uitgewerkt rond "welzijn, inburgering, het communautaire en onderwijs" aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe Vlaamse regering. "Ik kijk nu vooral naar Open VLD en CD&V", zegt Pas in "De ochtend". "Ik vraag me af hoe ze het cordon sanitaire gaan blijven verdedigen bij hun achterban." Pas is van oordeel dat er "voldoende raakvlakken kunnen gevonden worden om een degelijk beleid te voeren". 
  [naar artikel]
 28. Commotie over "vliegende pakken" van Britten: "Serieuze inbreuken" (14/02/2018 - Sporza)
  Skeletoni Kim Meylemans baalde gisteren flink na de training. "De rest ging veel sneller", sakkerde onze landgenote, die nu ook een verklaring gevonden heeft.
  [naar artikel]
 29. Sp.a lanceert "zekerheidsplan" voor "ongeruste Antwerpenaars" (01/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Antwerpse sp.a heeft maandag in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een "zekerheidsplan" gelanceerd rond drie thema's waar de...
  [naar artikel]
 30. Politieke crisis in Italië: "Dit is een gevaarlijke en explosieve situatie" (28/05/2018 - VRT NWS)
  "Het is de totale institutionele crisis nu in Italië." Dat zegt correspondente Andrea Vreede in "De ochtend" op Radio 1. "Het ziet ernaar uit dat we naar nieuwe verkiezingen gaan, misschien wel in september." Volgens Vreede is er sprake van een "gevaarlijke en explosieve situatie".
  [naar artikel]
 31. Lugubere muurschildering duikt op in Brussel (21/01/2017 - De Redactie)
  Na de "masturbatiemuur", de "penismuur", de "anusmuur", de "penetratiemuur" en de "geboortemuur" heeft Brussel sinds enkele dagen een "onthoofdingsmuur". De stad wil de tekening zo snel mogelijk weg.
  [naar artikel]
 32. Burgemeester Close: "Plan voor transmigranten betekent minder migranten op Vlaamse parkings en meer in Maximiliaanpark" (17/09/2018 - VRT NWS)
  Het "negenpuntenplan" voor transmigratie zal leiden tot minder migranten op Vlaamse snelwegparkings en meer in het Brusselse Maximiliaanpark. Dat zegt Brussels PS-burgemeester Philippe Close maandag aan Bruzz. Volgens de burgemeester is er ook "een probleem" met staatssecretaris Theo Francken (N-VA), omdat die "meer op Twitter zit dan op zijn kantoor". "Maar met meneer Jambon kan ik praten, misschien ook samenwerken", zegt Close.  
  [naar artikel]
 33. Viv Van Dingenen lijdt aan kanker: "Ik doe mijn verhaal want er is geld nodig" (27/04/2017 - De Redactie)
  "Ik heb heel lang voor mezelf gehouden dat ik eierstok- en baarmoederkanker heb", vertelde de actrice in "Van Gils & Gasten". Ze doet nu haar verhaal, "want dan dient die kanker misschien toch nog voor iets".
  [naar artikel]
 34. Noord-Koreaanse leger legt aanvalsplan Guam voor aan Kim Jong-un: "Gevraagd om klaar te zijn" (15/08/2017 - De Redactie)
  Amerika herhaalde op zijn beurt de waarschuwing om niets te ondernemen. "Als Noord-Korea stappen zet, dan is het "game on"", zei de defensieminister. "We zullen het land verdedigen en voor ons betekent dat oorlog."
  [naar artikel]
 35. Waarom zuurstof in zorgcentra zo belangrijk is: "Wegnemen van angst" tot "patiënt komt anders sneller in de problemen" (09/04/2020 - VRT NWS)
  Er dreigt een tekort een zuurstoftoestellen in rusthuizen en woonzorgcentra. Wat betekent dat voor mogelijke patiënten daar? Want zuurstof is nu eenmaal heel belangrijk, en kan zelfs levensreddend zijn, ook al kan het Covid-19 niet genezen. En dan is er ook het mentale aspect: "Iemand in ademnood ervaart angst, en het is heel belangrijk om die weg te nemen."
  [naar artikel]
 36. Casteels: "Beginnen nu ook tegen toplanden met de borst vooruit" (10/08/2017 - Sporza)
  De Belgian Lions hebben een serieuze dosis vertrouwen getankt voor het EK dankzij een stuntzege tegen Spanje. "Het was misschien wel de perfecte wedstrijd."
  [naar artikel]
 37. Tom Waes haalt de Russische tv met "Dva vodka": "Ik hoop dat ik nog naar het WK mag!" (05/06/2018 - VRT NWS)
  Tom Waes heeft "Het Journaal" in Rusland gehaald met "Dva vodka", de cover die hij van "Dos cervezas" maakte naar aanleiding van het WK voetbal. "Momenteel is een cameraploeg van nog een andere Russische zender naar me onderweg", vertelt hij aan VRT NWS.
  [naar artikel]
 38. Acteur Matthias Sercu vindt "regel van 4" ingewikkeld: "Wie van ons 4 mag zondag op bezoek bij pa in Ardooie?" (07/05/2020 - VRT NWS)
  "Misschien moeten we strootje trekken? Of misschien mag de meest biedende van ons 7 zondag op bezoek bij pa in Ardooie?" Matthias Sercu verliest er zijn zin voor humor niet bij. Maar de regeling die toelaat om maximaal 4 mensen van buiten het gezin te bezoeken, vindt de acteur "ingewikkeld" en "verwarrend".
  [naar artikel]
 39. Xavier Taveirne in "De slimste mens": "Ik hoop dat ik weer naar "The hunger games" kan kijken" (29/11/2017 - VRT NWS)
  Xavier Taveirne heeft voor de 2e keer aan "De slimste mens ter wereld" op Vier deelgenomen. De presentator van "De zevende dag" op Eén nam het op tegen Barbara Sarafian en Evi Van Acker.
  [naar artikel]
 40. Dit gebeurt er in je brein als je een déjà vu ervaart (20/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "Ik ben hier al eens geweest," of "Ik heb dit gesprek al gehad," zo voelt een 'déjà vu', wat letterlijk "al gezien" betekent. Ook al weet je
  [naar artikel]
 41. N-VA-voorzitter De Wever reageert: "Op de N-VA hakken betekent dat men in regering met PS eindigt" (23/01/2019 - VRT NWS)
  Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zijn partij "de afgelopen jaren bewezen dat ze een verantwoordelijke bestuurspartij is." De Wever reageert daarmee op de kritiek van premier Charles Michel (MR). Die zei vanmorgen dat de N-VA zich "onverantwoordelijk" gedraagt als ze gaan voor "onbestuurbaarheid" om het confederalisme door te duwen. Volgens De Wever zit het anders: "Op de N-VA hakken betekent dat men in een regering met de PS zal eindigen", zegt hij. De eisen voor het confederalisme kunnen zelfs wijken als er "meer ambitie" wordt getoond op vlak van migratie. 
  [naar artikel]
 42. Clement: "Misschien doen sommigen te hard hun best" (27/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Genk-coach Philippe Clement was teleurgesteld door het gelijkspel tegen STVV. "We hadden altijd de drie punten moeten pakken", zuchtte hij. "Het...
  [naar artikel]
 43. Junior Bauwens ruilt de ring voor de brandweer: "Van boksen word je in ons land niet rijk" (15/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  "Met boksen kan je in België niet rijk worden, en dus moet ik aan mijn toekomst en die van mijn familie denken." Daarom volgt bokser Jean-Pierre...
  [naar artikel]
 44. "Historisch akkoord" versus "kan Green Deal in gevaar brengen": wat betekent nieuw Europees budget voor klimaat? (24/07/2020 - VRT NWS)
  Europa heeft een monsterbegroting goedgekeurd, maar wat betekent die voor de ambitieuze Europese klimaatambities? Klimaatexpert Jos Delbeke is enthousiast en pareert de kritiek van de klimaatjongeren: "Dit is een game-changer, een historisch akkoord." Politicoloog Hendrik Vos: "Het is uiteindelijk minder geworden dan wat op tafel lag, maar dat was dan ook heel veel. Wat overblijft is nog altijd meer dan wat het ooit was."
  [naar artikel]
 45. Fan van hiphop en R&B? Je bent misschien psychopaat (27/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Gaat jouw hoofd spontaan meedeinen op de beats van Eminems "Lose Yourself" of "No Diggity" van Blackstreet? Dan heb je misschien wel psychopatische...
  [naar artikel]
 46. "Ik woon in het mooiste dorp ter wereld" (14/04/2019 - De Morgen)
  "Ik ben geboren in Gent en heb zowat de ring rond Gent gedaan om uiteindelijk op mijn plek te komen in Sint-Martens-Latem. Ik wil hier niet meer weg, tenzij misschien naar Costa Rica ofzo..."
  [naar artikel]
 47. Een vader op zoek naar zijn verdwenen zoon: "Hij zat uren in de cel. Waarom?" (17/11/2017 - VRT NWS)
  "Woensdagavond 17u30, ik bel mijn zoon. Geen antwoord, wel een sms. "Kan niet Bellen. Ben bij de politie." "Waarom?" "Rellen muntpunt" en "Ik kan moeilijk sms." Vanaf dan krijg ik geen antwoorden meer." 
  [naar artikel]
 48. VRT-CEO: "Als De Pauw in plaats van ontkenningsgedrag te vertonen misschien een keer een knieval doet" (10/11/2017 - VRT NWS)
  Paul Lembrechts, de gedelegeerd bestuurder van de VRT, zou het een "bijzonder mooie geste vinden naar de slachtoffers toe mocht Bart De Pauw "echt zijn excuses aanbieden voor wat zich de voorbije jaren heeft voorgedaan". Dat liet Lembrechts optekenen in "Terzake".
  [naar artikel]
 49. Davos, een "Toverberg" voor rijk en ziek - Kristien Bonneure (19/01/2017 - De Redactie)
  Eén keer per jaar staan alle ogen van de wereld gericht op het sneeuwrijk en hoge bergdorp Davos. Wie rijk is en zijn macht wereldwijd wil tonen verzamelt daar. Maar deze hoogste Europese stad in de Zwitserse Alpen is meer dan dat. Een "Toverberg".
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.