Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
03:50 uur

Luchtvervuiling maakt ons wel degelijk dommer

Express

04/05/2021 - 10:21

Lees dit artikel: Luchtvervuiling maakt ons wel degelijk dommer Er zijn steeds meer aanwijzingen dat blootstelling aan fijnstof in de lucht, voornamelijk afkomstig van wegvoertuigen en de industrie, schadelijk is voor de hersenen. Zelfs een korte, tijdelijke toename van deeltjes in de lucht kan de gezondheid van de hersenen schaden. Het tast het geheugen en het denken bij oudere mannen aan, blijkt uit een […] Lees dit artikel: Luchtvervuiling maakt ons wel degelijk dommer


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Luchtvervuiling maakt ons niet alleen ziek, maar ook dommer (28/08/2018 - Knack)
  De schade die chronische luchtvervuiling aanricht, blijkt veel groter te zijn dan de ondertussen bekende gevolgen voor de fysieke gezondheid.
  [naar artikel]
 2. Luchtvervuiling kan je dommer maken (28/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Chronische blootstelling aan luchtvervuiling kan de intelligentie aantasten. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Yale University en de...
  [naar artikel]
 3. Luchtvervuiling kan je dommer maken (28/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Chronische blootstelling aan luchtvervuiling kan de intelligentie aantasten. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Yale University en de universiteit van Peking bij 20.000 mensen in China. Volgens de onderzoekers vergroot de impact met de leeftijd, en zijn vooral lager opgeleide mannen het slachtoffer.
  [naar artikel]
 4. Luchtvervuiling kan je dommer maken (28/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Chronische blootstelling aan luchtvervuiling kan de intelligentie aantasten. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Yale University en de universiteit van Peking bij 20.000 mensen in China. Volgens de onderzoekers vergroot de impact met de leeftijd, en zijn vooral lager opgeleide mannen het slachtoffer.
  [naar artikel]
 5. 'Luchtvervuiling kost drie levensjaren' (03/03/2020 - De Tijd)
  14:13 Luchtvervuiling maakt meer doden dan oorlog, roken, malaria of HIV/Aids, zeggen wetenschappers.
  [naar artikel]
 6. Luchtvervuiling maakt hersenen magnetisch (07/09/2016 - Knack)
  Kleine magnetische partikels uit luchtvervuiling nestelen zich massaal in de hersenen en kunnen er de kans op de ziekte Alzheimer vergroten. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek.
  [naar artikel]
 7. Mens wordt dommer (06/04/2019 - De Morgen)
  In de vorige eeuw zijn we slimmer geworden. Maar die evolutie keert om. De jongste decennia worden we almaar dommer. Dat concluderen onderzoekers op basis van IQ-tests in enkele landen. Tegen 2110 ligt het wereldwijde IQ acht punten lager.
  [naar artikel]
 8. Noodplan voor luchtvervuiling: gratis openbaar vervoer en rijverbod bij erg slechte luchtkwaliteit in Brussel (01/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft vanaf vandaag een nieuw noodplan voor verontreinigingspieken. Bij zware luchtvervuiling maakt de hoofdstad...
  [naar artikel]
 9. "Minder doen maakt slimmer" (25/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  «Non-stop bezig zijn met je smartphone of computer maakt passiever, dommer en minder productief.» Dat stelt neuropsychiater en professor Theo...
  [naar artikel]
 10. Luchtvervuiling doet gletsjers smelten (17/06/2019 - Knack)
  Diep in de ijskappen van het Peruaanse Andesgebergte zijn oude sporen van luchtvervuiling door de mens gevonden. Luchtvervuiling blijkt een belangrijke rol te spelen in de achteruitgang van gletsjers wereldwijd.
  [naar artikel]
 11. Vlaming meer bezorgd om luchtvervuiling en global warming dan om economie of migratie (20/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaming maakt zich meer zorgen om de luchtvervuiling en de opwarming van de aarde dan om de economie en het migratieprobleem. Dat blijkt uit een...
  [naar artikel]
 12. Soms maakt een computer ons dommer (08/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke weekeen boek waar u slimmer van wordt.
  [naar artikel]
 13. De stille pandemie: luchtvervuiling kost gemiddeld drie jaar van mensenleven (05/03/2020 - Knack)
  Uit Duits onderzoek blijkt dat luchtvervuiling een enorme impact heeft op de gemiddelde levensverwachting van de mens. Luchtvervuiling leidt zelfs tot meer overlijdens dan tabak of ziekten zoals hiv/aids of malaria.
  [naar artikel]
 14. Luchtvervuiling erger dan gedacht: “Kan zo niet verder, urgentieplan nodig” (13/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De erger dan gedachte luchtvervuiling in Vlaanderen, zoals blijkt uit een nieuw luchtkwaliteitsmodel, maakt dat een urgentieplan voor gezonde lucht nodig is. Dat meldt milieuorganisatie Greenpeace zaterdag in een reactie.
  [naar artikel]
 15. Meer dan twee uur per dag in de auto maakt je dommer (28/07/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/xN_iS6314rLRKA49zeoOL4gr1WU/diocontent/109365955/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 16. UHasselt gaat onderzoek doen naar effect van luchtvervuiling op corona (19/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Volgens buitenlandse studies zou het aantal mensen dat aan corona overlijdt, veel hoger liggen in gebieden met een hoge luchtvervuiling. Maakt fijnstof de gevolgen van een coronacrisis erger? Dat wil professor aan de UHasselt en milieu-epidemioloog Tim Nawrot onderzoeken.
  [naar artikel]
 17. Opmerkelijk vonnis maakt duidelijk dat ook luchtvervuiling wel eens tot massale migratie kan leiden (18/01/2021 - Express)
  Een vluchteling uit Bangladesh met astma heeft deportatie uit Frankrijk vermeden nadat zijn advocaat had aangevoerd dat hij een ernstige verslechtering van zijn toestand en mogelijk voortijdige dood riskeerde vanwege de gevaarlijke niveaus van vervuiling in zijn vaderland. Het vonnis wordt gezien als een opmerkelijk precedent, en het maakt volgens waarnemers duidelijk dat de aantasting […] The post Opmerkelijk vonnis maakt duidelijk dat ook luchtvervuiling wel eens tot massale migratie kan leiden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. Bijen gaan luchtvervuiling opsporen in Brussel (05/12/2017 - De Standaard)
  Aan de hand van de analyse van honing kunnen luchtvervuiling en ook de bronnen van die luchtvervuiling worden opgespoord, zo bleek uit een proefproject in het Canadese Vancouver. Ook Brussel springt op de kar. ‘De eerste stalen zijn al genomen en de resultaten zijn verrassend.’
  [naar artikel]
 19. Het bewijs is er: een hittegolf maakt ons dommer (25/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hoera, een hittegolf! Toch wijzen studies uit dat extreme temperaturen en een broeierige zon ook tal van negatieve effecten hebben op onze...
  [naar artikel]
 20. Britse rechtbank koppelt voor het eerst luchtvervuiling aan een sterfgeval (16/12/2020 - VRT NWS)
  Een Britse rechtbank heeft vandaag beslist dat 'excessieve' luchtvervuiling een rol heeft gespeeld bij het overlijden van een negenjarig astmapatiëntje in Londen. Het is voor het eerst dat het Britse gerecht een concreet sterfgeval aan luchtvervuiling koppelt. Mogelijk zet de historische uitspraak de regering aan tot strengere maatregelen tegen de luchtvervuiling, vooral in de steden.
  [naar artikel]
 21. Brusselse bijen gaan luchtvervuiling opsporen (05/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Aan de hand van chemische en isotopische analyse van honing kunnen luchtvervuiling en ook de bronnen van die luchtvervuiling worden opgespoord, bleek uit een proefproject in het Canadese Vancouver. De techniek is zo veelbelovend, dat het bijenproject nu ook ook wordt opgestart in grote steden als Parijs, Grenoble en ook Brussel. “De eerste stalen zijn al genomen en de resultaten zijn verrassend.”
  [naar artikel]
 22. Rechter wijst luchtvervuiling aan als oorzaak dood Brits meisje (17/12/2020 - De Morgen)
  Een rechtbank in Londen heeft woensdag vastgesteld dat een meisje van 9 is overleden door luchtvervuiling. Het is voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk luchtvervuiling als rechtstreekse doodsoorzaak wordt aangewezen. De uitspraak kan vergaande gevolgen hebben. Het meisje, Ella Kissi-Debrah, overleed in 2013 na een aanval van astma.
  [naar artikel]
 23. Vlaamse wetenschappers onderzoeken of luchtvervuiling coronapatiënten meer in gevaar brengt (19/05/2020 - VRT NWS)
  Vlaamse wetenschappers maken zich almaar meer zorgen over de impact van de luchtvervuiling op coronapatiënten. Volgens recente buitenlandse studies zou het aantal mensen dat aan corona overlijdt beduidend groter zijn in streken met een hoge luchtvervuiling. Maar om echt zeker te zijn dat luchtvervuiling leidt tot een hoger sterftecijfer, moet je individuele coronapatiënten gaan vergelijken, benadrukken onze wetenschappers. Dat is precies wat ze nu willen doen.
  [naar artikel]
 24. Primeur: luchtvervuiling droeg bij aan overlijden van Londens meisje, oordeelt rechtbank (16/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een Britse rechter heeft woensdag beslist dat luchtvervuiling een rol heeft gespeeld bij het overlijden van een negenjarig meisje in Londen. Het is voor het eerst dat het Britse gerecht een concreet sterfgeval aan luchtvervuiling koppelt.
  [naar artikel]
 25. Duitse wetenschappers: ‘Luchtvervuiling is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak’ (05/03/2020 - Express)
  Luchtvervuiling is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Het probleem zou de levensverwachting van een persoon met gemiddeld drie jaar verkorten. Dat zegt een studie van wetenschappers aan het Max Planck Institute for Chemistry in de Duitse stad Mainz. Er wordt al langer erkend dat luchtvervuiling een belangrijke impact heeft op de wereldwijde mortaliteit, maar de Duitse […] The post Duitse wetenschappers: ‘Luchtvervuiling is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 26. Luchtvervuiling droeg bij aan overlijden van Londens meisje, oordeelt Britse rechtbank (16/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een Britse rechter heeft woensdag beslist dat luchtvervuiling een rol heeft gespeeld bij het overlijden van een negenjarig meisje in Londen. Het is voor het eerst dat het Britse gerecht een concreet sterfgeval aan luchtvervuiling koppelt.
  [naar artikel]
 27. 'Luchtvervuiling doodt jaarlijks 7 miljoen mensen' (02/05/2018 - De Tijd)
  11:35 Een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie trekt aan de alarmbel over vroegtijdige sterfte als gevolg van luchtvervuiling.
  [naar artikel]
 28. 'Luchtvervuiling vormt wereldwijde bedreiging' (13/04/2019 - De Morgen)
  Wereldgezondheids- organisatie WHO slaat alarm over de luchtvervuiling in wereldsteden. De hoeveelheid schadelijke stoffen is zo groot dat ze waarschuwt voor een 'noodtoestand'.
  [naar artikel]
 29. Zelfs een beetje luchtvervuiling tast het hart aan (07/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Er is een duidelijk verband tussen eerder lage concentraties luchtvervuiling en veranderingen in de hartstructuur, zo toont een grote nieuwe...
  [naar artikel]
 30. Slaat corona harder toe als er veel luchtvervuiling is? “We weten dat luchtvervuiling een grote impact heeft op volksgezondheid” (19/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er lijkt een verband te bestaan tussen de gevolgen van Covid-19, het aantal besmettingen en de hoeveelheid luchtvervuiling in een regio. Dat suggereren verschillende studies gevoerd aan onder andere de Universiteit van Harvard en Cambridge. Er zijn correlaties, zoveel is duidelijk. Al is dat nog geen bewijs en daar moeten Vlaamse wetenschappers van de UHasselt, de KUL, het UZA en het AZ Nikolaas nu verandering in brengen.
  [naar artikel]
 31. Maakt luchtvervuiling je minder "slim"? Onderzoek in China toont negatieve impact (28/08/2018 - VRT NWS)
  Luchtvervuiling bedreigt niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je taal- en rekencapaciteiten. Je intelligentie, zeg maar. Dat leiden wetenschappers althans af uit een grootschalig onderzoek in China. Hoe langer mensen blootgesteld werden aan vervuilde lucht, hoe slechter ze scoorden op taal- en rekentesten. De gevolgen zijn het grootst voor wie ouder is dan 64 jaar, man, en laag opgeleid.
  [naar artikel]
 32. Luchtvervuiling als verzwarende factor voor corona: is sterftecijfer echt hoger en krijgen patiënten slechtere prognose?  (19/05/2020 - VRT NWS)
  Is luchtvervuiling een verzwarende factor voor Covid-19? Het lijkt erop, maar de epidemie is zo nieuw dat er nog veel onderzoek moet volgen, en dat kan toch nog enige tijd vergen. "Een hoger sterftecijfer in gebieden met meer luchtvervuiling lijkt plausibel, maar of het ook leidt tot meer infecties, is nog moeilijk uit te maken", zegt expert Ben Nemery (KU Leuven). Corona en luchtvervuiling, in drie vragen en antwoorden.
  [naar artikel]
 33. Luchtvervuiling zou het hart groter maken en dat is geen goed nieuws (06/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Enkele Britse wetenschappers onderzochten de gezondheidsimpact bij een lage luchtvervuiling. Uit hun resultaten blijkt dat zelfs die nog ‘veilige’...
  [naar artikel]
 34. Franse regering wil luchtvervuiling terugdringen (10/12/2016 - De Redactie)
  Minister van Leefmilieu Ségolène Royal heeft een plan uitgewerkt om de luchtvervuiling terug te dringen die veroorzaakt wordt door verkeer, industrie en houtkachels.
  [naar artikel]
 35. Fijn stof maakt ons dommer (19/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Slechte punten op je examen, een domme rekenfout gemaakt op het werk? Steek de schuld maar op fijn stof. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het ons denkvermogen aantast. En niet alleen op lange termijn.
  [naar artikel]
 36. Door lockdown en hernieuwbare energie 38.000 overlijdens aan luchtvervuiling vermeden in Europa (26/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Ongeveer 38.000 vroegtijdige overlijdens ten gevolge van luchtvervuiling zijn vorig jaar in Europa vermeden, waarvan zowat 650 in België, dankzij de gunstige effecten die de lockdown en meer hernieuwbare energie hadden op de luchtvervuiling. Dat blijkt uit een onderzoek van het gespecialiseerde centrum CREA in Helsinki.
  [naar artikel]
 37. Artsen roepen Brussel op om luchtvervuiling aan te pakken: “Uw bevolking leeft in gevaarlijke lucht” (20/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  In een open brief roepen 96 artsen de Brusselse regering op om zes duidelijke maatregelen te nemen om de dodende luchtvervuiling in de hoofdstad aan te pakken. “Het terugdringen van het aantal slachtoffers door luchtvervuiling is mogelijk, maar vereist meer ambitie en efficiënte maatregelen”, luidt het in de open brief die maandag in De Standaard en Le Soir werd gepubliceerd.
  [naar artikel]
 38. Van dementie tot covid: luchtvervuiling tast elk orgaan in ons lichaam aan (29/10/2020 - Knack)
  We zijn de eerste generatie mensen die op gigantische schaal wordt blootgesteld aan luchtvervuiling, maar de gezondheidseffecten worden nog steeds zwaar onderschat.
  [naar artikel]
 39. Kan je zelf je blootstelling aan luchtvervuiling verminderen? (01/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zijn mensen in staat om zélf hun blootstelling aan luchtvervuiling in te perken? Een nieuwe wetenschappelijke studie van de Vrije Universiteit...
  [naar artikel]
 40. Verspreidt het coronavirus zich sneller in gebieden met veel luchtvervuiling? (22/04/2020 - De Morgen)
  Luchtvervuiling heeft een impact op de volksgezondheid, maar betekent dit ook dat het coronavirus zich sneller verspreidt in gebieden met veel luchtvervuiling? En neemt de kans op sterfte toe?
  [naar artikel]
 41. Aardbijenplantjes meten luchtvervuiling (24/03/2017 - De Tijd)
  15:00 Oost-Vlaanderen start dit weekend met het AIRbezen-project. Zo'n 11.300 aardbeienplantjes verspreid over de bevolking zullen de komende maanden de luchtvervuiling meten.
  [naar artikel]
 42. Liveblog: Is luchtvervuiling een verzwarende factor voor Covid-19? (19/05/2020 - VRT NWS)
  Is luchtvervuiling een verzwarende factor voor Covid-19? Het lijkt erop, maar de epidemie is zo nieuw dat er nog veel onderzoek moet volgen. Vlaamse wetenschappers bestudeerden eerder al de impact van luchtvervuiling op patiënten op intensieve zorg. Ze willen hun studie nu herhalen bij coronapatiënten. En de musea gaan vandaag weer open. Volg hier alle updates in onze liveblog.
  [naar artikel]
 43. Honderdtal artsen roepen Brusselse regering op om luchtvervuiling aan te pakken (20/11/2017 - Knack)
  In een open brief roepen 96 artsen de Brusselse regering op om zes duidelijke maatregelen te nemen om de dodende luchtvervuiling in de hoofdstad aan te pakken. 'Het terugdringen van het aantal slachtoffers door luchtvervuiling is mogelijk, maar vereist meer ambitie en efficiënte maatregelen', luidt het in de open brief die maandag in De Standaard en Le Soir werd gepubliceerd.
  [naar artikel]
 44. Honderdtal artsen roepen Brusselse regering op om luchtvervuiling aan te pakken (20/11/2017 - De Standaard)
  In een open brief roepen 96 artsen de Brusselse regering op om zes duidelijke maatregelen te nemen om de dodende luchtvervuiling in de hoofdstad aan te pakken. 'Het terugdringen van het aantal slachtoffers door luchtvervuiling is mogelijk, maar vereist meer ambitie en efficiënte maatregelen', luidt het in de open brief die maandag in De Standaard en Le Soir werd gepubliceerd.
  [naar artikel]
 45. Honderdtal artsen roepen Brusselse regering op om luchtvervuiling aan te pakken (20/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  In een open brief roepen 96 artsen de Brusselse regering op om zes duidelijke maatregelen te nemen om de dodende luchtvervuiling in de hoofdstad aan te pakken. “Het terugdringen van het aantal slachtoffers door luchtvervuiling is mogelijk, maar vereist meer ambitie en efficiënte maatregelen”, luidt het in de open brief die maandag in De Standaard en Le Soir werd gepubliceerd.
  [naar artikel]
 46. Maakt Google ons dom? (28/01/2018 - De Morgen)
  Ons brein kan tegenwoordig bijzonder goed delegeren. Informatie memoriseren laat het over aan Google, zich oriënteren aan Waze en communiceren aan emoji’s. Maar verliezen we op die manier niet veel van onze capaciteiten? Worden we dommer naarmate de technologie slimmer wordt? Tijd voor een hersenscan.
  [naar artikel]
 47. Luchtvervuiling op Brusselse verkeersaders mogelijk zwaarder dan gedacht (13/06/2017 - Knack)
  De luchtvervuiling in Brussel is veel hoger op belangrijke verkeersaders dan de officiële metingen laten vermoeden. Dat zegt de ngo ClientEarth in De Standaard en Le Soir.
  [naar artikel]
 48. "We leven gemiddeld jaar minder lang door luchtvervuiling" (24/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers van de University of Texas in Austin onderzochten voor 185 landen de nationale impact van luchtvervuiling op de levensverwachting....
  [naar artikel]
 49. Luchtvervuiling wereldwijd: facts and figures (02/05/2018 - VRT NWS)
  Waar ter wereld sterven de meeste mensen aan luchtvervuiling? Hoe komt dat en op wie heeft vervuilde lucht de grootste impact? We zetten enkele feiten en cijfers uit het nieuwe rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie op een rijtje. 
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.