Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 May 2021
00:20 uur

FOD Economie waarschuwt voor koordjes aan kinderkledij: “Kunnen leiden tot ernstige verwondingen of dodelijke ongevallen”

Het Nieuwsblad

04/05/2021 - 10:47

De FOD Economie waarschuwt ouders die op zoek zijn naar kledij voor hun kinderen voor gevaarlijke “koordjes en accessoires”. “Die kunnen leiden tot ernstige verwondingen of dodelijke ongevallen door wurging of beknelling”, klinkt het.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. FOD Economie waarschuwt voor koordjes aan kinderkledij: “Kunnen leiden tot ernstige verwondingen” (04/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  De FOD Economie waarschuwt ouders die op zoek zijn naar kledij voor hun kinderen voor gevaarlijke “koordjes en accessoires”. “Die kunnen leiden tot ernstige verwondingen of dodelijke ongevallen door wurging of beknelling”, klinkt het.
  [naar artikel]
 2. De schaduwkant van de populaire SUV: steeds meer dodelijke ongevallen met voetgangers (02/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De populariteit van SUV's heeft een ernstige schaduwzijde: hun vierkante en hoge voorkanten leiden tot aanzienlijk meer dodelijke ongevallen onder...
  [naar artikel]
 3. Nederlandse kinderartsen trekken aan alarmbel na dodelijke ongevallen door ingeslikte batterijen: “Ouders laat niets slingeren” (10/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Nederland trekken enkele kinderartsen aan de alarmbel, dit gebeurt na verschillende incidenten waarbij kinderen batterijen inslikten. Vorige week nog belandden drie kinderen met ernstige verwondingen in een ziekenhuis in Rotterdam.
  [naar artikel]
 4. Ongevallen op E42 en E313 in Luikse leiden tot gevaarlijke situatie (28/10/2020 - De Standaard)
  Twee ongevallen op de E42 ter hoogte van Dison en op de E313 ter hoogte van Slins, in de provincie Luik, zorgen dinsdagavond voor gevaarlijke verkeersomstandigheden, zo waarschuwt de federale wegpolitie.
  [naar artikel]
 5. Opnieuw minder ongevallen met Antwerpse havenarbeiders (28/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het aantal ernstige en dodelijke ongevallen bij Antwerpse havenarbeiders is vorig jaar gevoelig gedaald. Afgezet tegenover het totale aantal gewerkte uren is er voor het vijfde jaar op rij een daling. Dat blijkt uit cijfers van werkgeverskoepel Cepa. Er wordt vooral ingezet op het scheiden van mens en machine.
  [naar artikel]
 6. Limburgs verkeer wordt steeds veiliger (maar niet voor zwakke weggebruiker) (06/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  In totaal lieten vorig jaar 31 mensen het leven in het Limburgse verkeer. Nog altijd 31 te veel, maar het is wel het laagste aantal dodelijke verkeersslachtoffers in jaren. Tegenover 2016 is er een daling met 20 procent. Ook het aantal ongevallen met gewonden in onze provincie daalde spectaculair: van 3.105 in 2016 naar 2.745 in 2017. Toch waarschuwt verkeersdeskundige Willy Miermans voor overdreven optimisme: “De helft van alle dodelijke slachtoffers blijven zwakke weggebruikers. Dat zijn stuk voor stuk vermijdbare ongevallen.”
  [naar artikel]
 7. Dodelijke ongevallen minder betwist door drones (18/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Voor de rechtbank zijn er minder betwistingen over de verantwoordelijkheid bij dodelijke ongevallen. Dat stelt het parket Limburg vast. De inzet van drones en geavanceerde simulatie- en berekeningsprogramma’s helpen verkeersdeskundigen om het ongeval nog nauwkeuriger te reconstrueren.
  [naar artikel]
 8. STANDPUNT. Snelwegparkings sluiten? Dan vergroot de kans op dodelijke ongevallen (15/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Er komt tegen de zomer van 2020 een nieuwe parking voor vrachtwagens op Linkeroever in Antwerpen met 370 plaatsen. Dat is goed nieuws voor de transportsector. Hoe meer vrachtwagenchauffeurs in staat worden gesteld om hun verplichte rij- en rusttijden na te leven, hoe kleiner de kans op dodelijke ongevallen.
  [naar artikel]
 9. Trajectcontrole op Opitterkiezel na dodelijke ongevallen (12/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Na de twee dodelijke ongevallen op de Opitterkiezel vorige week, wordt er stevig ingegrepen om de snelheid op deze weg onder controle te houden. Net als op de Meeuwerkiezel komt er ook op de Opitterkiezel trajectcontrole.
  [naar artikel]
 10. Twee Duitsers komen om bij ski-ongevallen in Tirol (21/01/2020 - Metro)
  In het Oostenrijkse Tirol zijn twee Duitsers omgekomen bij ski-ongevallen. Een 79-jarige man overleed bij een ongeval in Lermoos en in Tux liep 58-jarige dodelijke verwondingen op bij een val, meldt het Oostenrijkse persbureau APA maandagavond. Volgens de politie was de 79-jarige man aan het skiën in het skigebied Grubigstein toen hij over de rand van de piste ging, viel en bewegingloos bleef liggen. Twee andere skiërs snelden ter hulp, maar een arts kon later enkel nog de dood van de man vaststellen. In Tux ging het andere slachtoffer van de piste en skiede tegen een steen. Andere skiërs boden hulp, maar hij overleed later toch nog aan zijn verwondingen. bron: Belga Het bericht Twee Duitsers komen om bij ski-ongevallen in Tirol verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Stad Gent en haven pakken verkeersveiligheid aan na dodelijke ongevallen  (11/03/2020 - VRT NWS)
  Stad Gent en de fusiehaven Nord Sea Port gaan maatregelen nemen om de verkeerssituatie in het havengebied veiliger te maken na 2 recente dodelijke ongevallen. De weginfrastructuur zal aangepast worden er komt ook betere signalisatie.
  [naar artikel]
 12. Zes op de tien verkeersdoden op de snelweg droegen hun gordel niet (23/10/2017 - Knack)
  Zestig procent van de dodelijke slachtoffers bij een verkeersongeval op de snelweg droeg geen autogordel. Dat blijkt uit een studie van Vias Institute. Dat onderzocht de pv's van 158 dodelijke ongevallen op de autosnelwegen. Snelheid speelde een rol in bijna vier op de tien onderzochte ongevallen.
  [naar artikel]
 13. In twee jaar dubbel zo veel ongevallen met elektrische fietsen (23/07/2018 - De Morgen)
  Het aantal ongevallen met elektrische fietsen is de afgelopen twee jaar verdubbeld en het aantal dodelijke slachtoffers steeg ook enorm. In 2017 werden 977 ongevallen genoteerd, waarvan 22 met fatale afloop. In 2015: 515 ongevallen en 14 doden, in 2016: 742 ongevallen en 13 doden.
  [naar artikel]
 14. Hasselt test lichtgevende ledstrip die aantal ongevallen met fietsers moet doen dalen (05/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het kruispunt van de Maastrichtersteenweg met de Sint-Corneliusstraat krijgt midden november een systeem dat automobilisten waarschuwt als er een fietser nadert. “Het gaat om een proefproject, een primeur voor Vlaanderen, om de verkeersveiligheid te verbeteren op plaatsen waar auto’s een dubbelrichtingsfietspad kruisen”, zegt schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a). Op dit kruispunt gebeurden de afgelopen drie jaar drie ernstige ongevallen met fietsers.
  [naar artikel]
 15. Twintiger in Tessenderlo opgepakt voor verwondingen met mes in gezicht van vrouw (17/03/2019 - Metro)
  De lokale politie van de zone Beringen-Ham-Tessenderlo heeft zondagochtend een 21-jarige man gearresteerd, die betrokken was bij een incident in een café in Tessenderlo. Met een mes had de man in het café een 35-jarige vrouw aangevallen. Dat maakte het parket van Limburg zondagavond bekend. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen in het gezicht op. De hulpdiensten brachten het slachtoffer met ernstige kwetsuren over naar het ziekenhuis, maar ze verkeerde niet in levensgevaar. Het parket van Limburg is een onderzoek gestart. Het incident deed zich zondag rond 2.30 uur voor. Het parket besliste de twintiger voor te leiden bij de onderzoeksrechter in Hasselt. Die voorleiding moet nog gebeuren. Het onderzoek wordt voortgezet. De reden voor de aanval met het mes is onduidelijk. bron: Belga Het bericht Twintiger in Tessenderlo opgepakt voor verwondingen met mes in gezicht van vrouw verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Het aantal verkeersongelukken door te hoge alcoholconsumptie stijgt (20/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vias, het instituut voor verkeersveiligheid in België waarschuwt voor dodelijke ongevallen in het verkeer, vooral tijdens zonnige feestdagen: "Op...
  [naar artikel]
 17. Zes op de tien verkeersdoden op de snelweg droegen geen gordel (23/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Zestig procent van de dodelijke slachtoffers bij een verkeersongeval op de snelweg droeg geen autogordel. Dat blijkt uit een studie van Vias Institute. Dat onderzocht de pv’s van 158 dodelijke ongevallen op de autosnelwegen. Snelheid speelde een rol in bijna vier op de tien onderzochte ongevallen.
  [naar artikel]
 18. Zes op de tien verkeersdoden op de snelweg droegen geen gordel (23/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Zestig procent van de dodelijke slachtoffers bij een verkeersongeval op de snelweg droeg geen autogordel. Dat blijkt uit een studie van Vias Institute. Dat onderzocht de pv’s van 158 dodelijke ongevallen op de autosnelwegen. Snelheid speelde een rol in bijna vier op de tien onderzochte ongevallen.
  [naar artikel]
 19. Fietsers reageren op stijging dodelijke ongevallen “Ieder voor zich, want we zijn allemaal opgejaagd” (04/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Hoewel het aantal dodelijke ongevallen met fietsers in Vlaanderen daalt, zijn er in de provincie Antwerpen net meer fietsers die het leven lieten in het verkeer. Wat vinden fietsers daarvan en wat is volgens hen de oorzaak? Wij staken ons licht op in Antwerpen en Mol.
  [naar artikel]
 20. Coronacrisis leidt tot meer ongevallen in huis met chemische huishoudproducten (19/10/2020 - Metro)
  De coronacrisis veroorzaakt op een heel onverwachte manier voor nog meer slachtoffers: het aantal ongevallen in huis met chemische huishoudproducten zoals schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen stijgt namelijk. De FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum lanceren daarom de campagne ‘Lezen voor gebruik’.  In ons land gebeuren jaarlijks zowat 10.000 ongevallen met chemische huishoudproducten. Vaak zijn kinderen het slachtoffer en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Door de coronacrisis zitten mensen meer thuis en hebben we meer bleekwater, handgels en andere ontsmettingsmiddelen in huis. Daardoor piekt ook het aantal ongevallen, aldus de FOD Volksgezondheid. Etiket lezen Sinds maart tellen de FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum vijf keer meer ongevallen met handgels (1.003 ongevallen), drie keer meer ongevallen met andere ontsmettingsmiddelen (556 ongevallen) en twee keer meer ongevallen met bleekwater (1.024 ongevallen). De meest ernstige ongevallen gebeuren met producten voor doe-het-zelvers zoals ontstoppers, lijmverwijderaars, white spirit, zoutzuur en sterke ontkalkers. De instanties lanceren daarom de campagne ‘Lezen voor gebruik’, zodat mensen aangezet worden om altijd eerst het etiket te lezen, gebruikers bewust te maken van de risico’s en tips te geven over hoe chemische producten veilig te gebruiken. Kinderen “Sinds de coronacrisis zijn alcoholhoudende handgels overal aanwezig. Door het hoge alcoholgehalte (meer dan 70%) kan zelfs een kleine inname al tot een ernstige vergiftiging leiden, zeker bij kinderen. Ook contact met de ogen moet je vermijden. Laat kinderen enkel onder toezicht van een volwassene alcoholgel gebruiken. Ook bleekwater (javel) zorgt voor heel wat ongevallen in huis. Meng bleekwater of toiletreiniger nooit met andere producten. Er kunnen giftige dampen ontstaan”, luidt het. Tips Het Antigifcentrum geeft drie essentiële tips: bewaar chemische huishoudproducten altijd buiten het bereik van kinderen; sluit ze na elk gebruik onmiddellijk goed af en lees altijd het etiket aandachtig voor gebruik. Lees ook : Zorgt het dragen van een mondmasker voor minder ernstige vorm van corona? Het bericht Coronacrisis leidt tot meer ongevallen in huis met chemische huishoudproducten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Twee doden bij verschillende ongevallen op E34 (04/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Op de E34 gebeurden woensdag verschillende ongevallen. Daarbij vielen twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Ter hoogte van Oelegem overleed een vrachtwagenchauffeur toen hij inreed op een andere vrachtwagen. In de staart van die file reed een bestelwagen in op een andere vrachtwagen, ook met dodelijke afloop.
  [naar artikel]
 22. Tienduizenden op straat na dodelijke ongevallen in illegale mijn: 'Wij vragen alleen maar om eten' (08/01/2018 - Knack)
  Na twee dodelijke ongevallen op korte tijd, wordt in het oosten van Marokko op grote schaal geprotesteerd tegen de gang van zaken in de illegale mijnen. Tienduizenden mensen komen er op straat om een verbetering van de economische situatie in de regio te eisen.
  [naar artikel]
 23. Nederlandse politie vindt taser soms te riskant (24/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het gebruik van een stroomstootwapen kan in sommige situaties leiden tot ernstige gevolgen, vooral dan bij kwetsbare personen. Daarvoor waarschuwt...
  [naar artikel]
 24. DNA-mutaties leiden tot complicaties bij windpokken (04/09/2017 - VRT NWS)
  Mutaties in het erfelijk materiaal van een windpokkenpatiënt kunnen tot ernstige complicaties leiden. Dat blijkt uit onderzoek van een team met onder anderen Belgische wetenschappers en kinderartsen.
  [naar artikel]
 25. Politie waarschuwt voor levensgevaarlijke internethype: ‘We wachten niet tot er ongevallen gebeuren’ (30/07/2018 - De Standaard)
  De Keke Challenge daagt bestuurders uit om naast hun rijdende wagen te dansen. ‘Goed voor minstens vier verkeersinbreuken’, waarschuwt de federale politie. ‘We gaan niet wachten tot er ongevallen gebeuren.’
  [naar artikel]
 26. Politie waarschuwt voor levensgevaarlijke internethype: ‘We wachten niet tot er ongevallen gebeuren’ (30/07/2018 - De Standaard)
  De Keke Challenge daagt bestuurders uit om naast hun rijdende wagen te dansen. ‘Goed voor minstens vier verkeersinbreuken’, waarschuwt de federale politie. ‘We gaan niet wachten tot er ongevallen gebeuren.’
  [naar artikel]
 27. OVERZICHT. Hoeveel ongevallen gebeurden er vorig jaar in uw gemeente? (07/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het Limburgse verkeer was in tien jaar nog niet zo veilig. Dat kon u onlangs nog lezen in ons HBvLPlus-dossier over verkeersveiligheid in Limburg. Die trend zette zich in 2016 ook door in de rest van het land. Er vielen vorig jaar 637 dodelijke slachtoffers op de Belgische wegen, een daling met 13 procent tegenover 2015. In totaal vielen er bij ongevallen 51.827 slachtoffers. In Limburg raakten 4.285 mensen betrokken bij een verkeersongeval. Dat blijkt uit de cijfers van de FOD Economie.
  [naar artikel]
 28. WHO waarschuwt voor meest ernstige tbc-epidemie ooit (13/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  De huidige tuberculose-epidemie is de meest ernstige ooit, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO donderdag in een rapport. Vorig jaar telde de wereld 10,4 tbc-lijders en dat “op een moment dat het onderzoek naar een vaccin of andere medicijnen grondig ondergefinancierd is”, aldus de organisatie.
  [naar artikel]
 29. Eerste dodelijk ongeval met elektrische step in Spanje: vrouw (40) overleeft aanrijding niet (30/10/2018 - De Morgen)
  Een aanrijding in Barcelona waarbij een vrouw levensgevaarlijke verwondingen opliep en twee weken later overleed, is het eerste dodelijke ongeval met een elektrische step in Spanje. De vrouw overleed vorige dinsdag in het ziekenhuis. Dodelijke ongevallen met elektronische steps zijn in Europa vooralsnog uiterst zeldzaam.
  [naar artikel]
 30. Ernstige verkeershinder op A12 na vier ongevallen, één bestuurder zwaargewond (19/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Door vier ongevallen op de A12 richting Antwerpen staat er momenteel een file vanaf de Nederlandse grens. De vertraging loopt op tot ruim een uur.
  [naar artikel]
 31. Onderzoek: Meer fietsongevallen als je alleen rijdt dan met andere weggebruikers (11/06/2020 - Metro)
  Fietsers raken sneller gewond als er geen andere weggebruikers rondom hen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Gent (UGent). Nochtans gelooft de meerderheid van de deelnemers dat de meeste fietsongevallen plaatsvinden als ze omgeven worden door gemotoriseerde voertuigen. Een onderzoek van de VUB en de UGent, in samenwerking met Universiteit Utrecht en de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, toont aan dat fietsongevallen zonder andere weggebruikers vaker tot ernstige verwondingen en ziekenhuisopnames leiden. Auto’s, bestel- of vragenwagens, motors en bromfietsen zijn slechts bij 20% van de fietsongevallen betrokken en toch denken fietsers dat deze ongevallen het gevaarlijkst zijn. “Ze hebben dus duidelijk een verkeerde perceptie als het op ongevallen aankomt”, zegt prof. dr Bas de Geus (VUB). Grootschalige enquête Er werd een enquête afgenomen bij 1.931 Belgen en Nederlanders boven de veertig jaar. Ze gaven bijvoorbeeld een antwoord op de vragen welk type fietsongeval volgens hen de meeste ziekenhuisopnames veroorzaakt en hoe vaak ze fietsen. Bovendien moesten de deelnemers aangeven of ze als fietser al vaak in een ongeval zijn terechtgekomen en of daar gemotoriseerde voertuigen bij betrokken waren. Uit die vragenlijst blijkt dat 60% van de deelnemers denkt dat fietsongevallen met gemotoriseerde voertuigen vaker leiden tot ernstige verwondingen en ziekenhuisopnames. De resultaten verschillen daarbij wel van regio tot regio. Respondenten uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië schatten dit type ongevallen vaker als gevaarlijk in (respectievelijk 71% en 78%), dan Nederlanders waar maar de helft dat vindt. Daarnaast denken fietsers die al eens betrokken zijn geweest in een ongeval met andere weggebruikers dit type accident gevaarlijker in. Betere fietsinfrastructuur en gezond verstand is noodzakelijk Prof. dr. Bas de Geus is niet verbaasd over die regionale verschillen. “Dat Belgische fietsers, en dan in het bijzonder de Brusselaars, de auto veel meer vrezen dan onze noorderburen heeft natuurlijk ook te maken met de infrastructuur: in Nederland zijn fietspaden vaker afgescheiden, terwijl fietsers hier vaak vlakbij auto’s fietsen op smalle paden die meestal niet in goede staat zijn.” Volgens de Geus zijn investeringen in een betere fietsinfrastructuur erg belangrijk. “Een breed fietspad met een vlakke verharding zonder obstakels, zoals paaltjes en rechte stoepranden, kunnen alvast helpen”, zegt hij. Maar ook de fietser zelf is volgens de Geus verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. “Een fietshelm, voldoende verlichting en een fietstas op de bagagedrager kunnen ongevallen voorkomen”, aldus de Geus. via GIPHY Lees ook: Zoveel moet je fietsen om af te vallen Het bericht Onderzoek: Meer fietsongevallen als je alleen rijdt dan met andere weggebruikers verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Schade bij ongevallen hoger tijdens coronacrisis: wat te doen bij een aanrijding? (10/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel er bij het begin van de lockdown minder verkeer was, bleken ongevallen ernstiger dan bij een normale verkeersdrukte. Dat leiden we af uit de...
  [naar artikel]
 33. De wereld zit op een borrelende vulkaan van schulden, waarschuwt IMF (10/10/2018 - De Morgen)
  Maurice Obstfeld, de Chief Economist van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarschuwt in zijn laatste rapport voor ‘wolken aan de economische horizon’. Samengebald kunnen die leiden tot een perfecte storm.
  [naar artikel]
 34. Twee dodelijke ongevallen op Boomsesteenweg op één ochtend: bromfietser en vrouw op elektrische step komen om het leven (31/07/2020 - VRT NWS)
  Op de Boomsesteenweg zijn vrijdagochtend twee ongevallen gebeurd met dodelijke afloop. In Aartselaar overleed een bromfietser nadat hij werd aangereden door een auto. In Wilrijk kwam een vrouw op een elektrische step onder een vrachtwagen terecht.
  [naar artikel]
 35. ‘Cybercrash financieel stelsel is reëel risico’ (23/02/2020 - Express)
  De Europese toezichthouder ESRB waarschuwt voor het niet te verwaarlozen risico op een cyberaanval die het hele bankensysteem ontwricht. ‘Een grootschalig cyberincident in de financiële sector met ernstige negatieve gevolgen voor de economie is niet ondenkbaar.’ Niet elke cyberaanval op een individuele bank hoeft tot een wijdverspreid infarct te leiden, sust het Europees Comité voor […] The post ‘Cybercrash financieel stelsel is reëel risico’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 36. FOD Economie waarschuwt voor oplichting (18/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De FOD Economie waarschuwt voor de opmars van whaling. Daarbij doen oplichters zich voor als iemand die je kent met de bedoeling om je geld te laten storten op hun rekeningnummer. De overheidsdienst geeft enkele tips om de fraude te herkennen en vraagt verder om van elke poging melding te maken.
  [naar artikel]
 37. Zes op de tien verkeersdoden op de snelweg droegen hun gordel niet (23/10/2017 - Metro)
  Zestig procent van de dodelijke slachtoffers bij een verkeersongeval op de snelweg droeg geen autogordel. Dat blijkt uit een studie van Vias Institute. Dat onderzocht de pv’s van 158 dodelijke ongevallen op de autosnelwegen. Snelheid speelde een rol in bijna vier op de tien onderzochte ongevallen. In België wordt meer dan een derde van de afgelegde voertuigkilometers op de autosnelweg afgelegd. Het risico op een ongeval is er kleiner dan op andere delen van het wegennet, maar de ernst van de ongevallen is er groter. Op de snelwegen vallen er per duizend letselongevallen 31 doden, ruim vier keer meer dan in een bebouwde kom. Vias Institute bestudeerde de pv’s van 158 dodelijke ongevallen in 2014 en 2015. Bij die ongevallen waren 529 mensen betrokken. Uit de studie blijkt dat ongeveer een derde van de bestuurders en passagiers de gordel niet droeg. Bij de passagiers achteraan loopt dat op tot ruim de helft. Zestig procent van de dodelijke slachtoffers had de gordel niet om. Snelheid speelde een rol in tenminste 38 procent van de dodelijke ongevallen. Eén op de vijf stond stil op het moment van het ongeval. In meer dan tien procent van de ongevallen was er alcohol in het spel, maar in 40 procent van de gevallen werd de bestuurder niet op alcohol getest. Eén dodelijk ongeval op de tien gebeurde op een op- of afrit en één dodelijk ongeval op vijf gebeurde in de buurt van een op- of afrit. Eén ongeval op de twintig gebeurde op een verkeerswisselaar. Bij dertien procent van de ongevallen waren er werken aan de gang op het moment dat het ongeval zich voordeed. Dat cijfer stijgt de laatste jaren en ligt nu al driemaal hoger dan in 2009. bron: Belga
  [naar artikel]
 38. ‘Van dat vernieuwd rijexamen komen meer ongevallen’ (19/07/2016 - De Standaard)
  Een van de meest opvallende beslissingen van de ministerraad vorige vrijdag was de hervorming van het rijexamen vanaf 1 juni 2017. Een chauffeur in spe moet geen twee, maar zes manoeuvres kunnen uitvoeren. Op de openbare weg. ‘Dit komt niet goed. Daar komen ongevallen van en nog meer overlast’, waarschuwt Federdrive.
  [naar artikel]
 39. 30 procent meer ongevallen aan wegenwerken (14/05/2018 - De Standaard)
  Terwijl het totale aantal ongevallen in ons land daalt, gebeurden in drie jaar tijd net 30 procent méér ongevallen in de buurt van wegenwerken. Daarbij vielen ook 32 procent meer gewonden, al is het aantal dodelijke slachtoffers niet gestegen.
  [naar artikel]
 40. 30 procent meer ongevallen aan wegenwerken (14/05/2018 - De Standaard)
  Terwijl het totale aantal ongevallen in ons land daalt, gebeurden in drie jaar tijd net 30 procent méér ongevallen in de buurt van wegenwerken. Daarbij vielen ook 32 procent meer gewonden, al is het aantal dodelijke slachtoffers niet gestegen.
  [naar artikel]
 41. VN-baas waarschuwt voor ernstige hongersnood in Jemen (20/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, waarschuwt voor een ernstige voedselcrisis met miljoenen doden in het door de burgeroorlog verscheurde land Jemen. "Jemen is nu in dreigend gevaar voor de ergste hongersnood die de wereld in decennia heeft gezien", zei hij vrijdag en riep op tot onmiddellijke maatregelen.
  [naar artikel]
 42. “Online aangeboden peptiden kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken” (20/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Illegale injecteerbare preparaten die peptiden bevatten en die verkocht worden via het internet, kunnen een ernstig risico voor de gezondheid vormen. Dat zegt het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano. “Dergelijke illegale preparaten zijn populair om snel een fysiek ideaal te bereiken of om sociale vaardigheden te versterken, maar ze kunnen ernstige acute of chronische gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker, hersenvliesontsteking, longontsteking en amputaties”, waarschuwt Sciensano.
  [naar artikel]
 43. Zonnige feestdagen gevaarlijk voor wie de weg op gaat: "Let op met alcohol" (20/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vias, het instituut voor verkeersveiligheid in België, waarschuwt voor dodelijke ongevallen in het verkeer, vooral tijdens zonnige feestdagen: "Op...
  [naar artikel]
 44. Hoofdeconoom ECB waarschuwt voor verzwakte economie (23/11/2020 - Express)
  Het Europees bbp zal niet voor het najaar van 2022 weer naar het niveau van 2019 terugkeren. Dat zegt de... The post Hoofdeconoom ECB waarschuwt voor verzwakte economie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 45. Winst ten koste van veiligheid (05/04/2019 - De Morgen)
  Dat dodelijke ongevallen bij steenkoolontginning horen, staat buiten kijf. Maar dat uitgerekend China, Rusland en Turkije bij de trieste koplopers horen als het over ongevallen in de mijnbouw gaat, is geen toeval.
  [naar artikel]
 46. FOD Economie waarschuwt voor whaling (18/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De FOD Economie waarschuwt voor de opmars van whaling. Daarbij doen oplichters zich voor als iemand die je kent met de bedoeling om je geld te laten storten op hun rekeningnummer. De overheidsdienst geeft enkele tips om de fraude te herkennen en vraagt verder om van elke poging melding te maken.
  [naar artikel]
 47. Meer ernstige arbeidsongevallen in Antwerpse haven (18/01/2019 - De Tijd)
  16:52 Het aantal ongevallen bij havenarbeiders in de Antwerpse haven blijft al jaren stabiel. Maar de ongevallen waren wel ernstiger. Werkgeversorganisatie Cepa startte met allerlei initiatieven om de veili...
  [naar artikel]
 48. KMI waarschuwt vanavond, vannacht en morgen voor hevige rukwinden (25/08/2020 - De Morgen)
  Het KMI waarschuwt vanavond en komende nacht met ‘code geel’ voor rukwinden. Aan de kust geldt zelfs ‘code oranje’. De rukwinden kunnen plaatselijk voor schade of overlast en ernstige hinder zorgen. Vannacht kunnen de rukwinden aan zee oplopen tot 90 kilometer per uur of zelfs iets meer.
  [naar artikel]
 49. Touring waarschuwt: ‘Ook lachen en meezingen met kinderen kunnen ongevallen veroorzaken’ (11/09/2019 - De Morgen)
  Niet alleen het gebruik van de smartphone veroorzaakt afleiding in de auto: ook je partner een kus geven, make-up aanbrengen, spelen met de kinderen op de achterbank of luisteren naar luide muziek, leiden tot verminderde oplettendheid van de bestuurder. Automobilisten zijn liefst 25 tot 30 procent van hun tijd afgeleid in het verkeer, zo blijkt uit recent onderzoek van het Vlaamse verkeersagentschap VIAS Institute en het Nederlandse Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.