Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 May 2021
00:08 uur

In twee op de drie Vlaamse rusthuizen in Brussel spreekt personeel onvoldoende Nederlands

Het Nieuwsblad

04/05/2021 - 11:04

Het afgelopen jaar zijn zes van de negen Vlaamse woon-zorgcentra in Brussel op de vingers getikt omdat het personeel onvoldoende Nederlands kan. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Personeel in twee op de drie Vlaamse woonzorgcentra in Brussel praat onvoldoende Nederlands (04/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het afgelopen jaar zijn twee op de drie Vlaamse rusthuizen in Brussel op de vingers getikt, omdat het personeel er onvoldoende Nederlands zou spreken. Dat blijkt uit de cijfers van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Die werden opgevraagd door Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA).
  [naar artikel]
 2. In een op de vier Brusselse woonzorgcentra spreekt het personeel onvoldoende Nederlands (27/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  13 van de 53 woonzorgcentra in en rond Brussel die subsidies krijgen van Vlaanderen, zijn in 2016 op de vingers getikt omdat het personeel het
  [naar artikel]
 3. Vlaamse rusthuizen eisen compleet bezoekverbod (11/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse rusthuizen vragen minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om – zoals in Brussel en Wallonië – het bezoek aan rusthuizen tijdelijk volledig te verbieden.
  [naar artikel]
 4. Coronavirus: Vlaamse rusthuizen eisen compleet bezoekverbod (11/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse rusthuizen vragen minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om – zoals in Brussel en Wallonië – het bezoek aan rusthuizen tijdelijk volledig te verbieden.
  [naar artikel]
 5. Commerciële rusthuizen investeren het minst in extra personeel, maar: ‘Statistieken vertellen niet het hele verhaal’ (03/05/2021 - De Morgen)
  Van alle Vlaamse rusthuizen investeren de commerciële het minst in bijkomend personeel. En dat wringt bij sommigen, want het zijn net deze rusthuizen die de hoogste dagprijzen vragen. ‘Dat valt toch niet te rijmen?’
  [naar artikel]
 6. Eén op de vier Franstalige onderwijzers in Brussel kent onvoldoende Nederlands (01/02/2018 - VRT NWS)
  Kinderen in de Franstalige basisscholen in Brussel leren verplicht Nederlands vanaf het derde leerjaar. Maar de kwaliteit van die lessen laat te wensen over: meer dan een vierde van de onderwijzers is niet of onvoldoende opgeleid om de taal te onderwijzen.
  [naar artikel]
 7. Te weinig personeel in rusthuizen voor nodige zorg (31/01/2017 - De Tijd)
  06:51 Acht op de tien personeelsleden in een openbaar rusthuis zegt dat er onvoldoende personeel is voor kwaliteitsvolle zorg.
  [naar artikel]
 8. Vlaamse rusthuizen eisen bezoekverbod tot eind deze maand (11/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse rusthuizen hebben Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om gevraagd het bezoek aan rusthuizen tijdelijk te verbieden. Dat...
  [naar artikel]
 9. Vlaanderen investeert minder in Brussel dan voorzien: "Er zijn maar twee Nederlandstalige rusthuizen in Brussel" (09/05/2018 - VRT NWS)
  Brussel is de hoofdstad van Vlaanderen en is er ook bevoegd voor domeinen als onderwijs of ouderenzorg. Maar er wordt vanuit Vlaanderen te weinig in Brussel geïnvesteerd. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag werd voorgesteld in het Vlaams Parlement. De richtlijn is om op alle beleidsdomeinen minstens 5 procent van de Vlaamse middelen in Brussel te investeren, maar op sommige domeinen krijgt Brussel veel te weinig. "Er zijn maar twee Nederlandstalige rusthuizen in heel Brussel. Voor Welzijn krijgt Brussel maar twee procent van het budget", zegt Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt (Groen).
  [naar artikel]
 10. Klachten over rusthuizen opnieuw fors gestegen: “Onvoldoende hulp bij toiletbezoek, bewoners vergeten in de kinezaal” (22/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Hulp om naar het toilet te gaan, een dagelijkse wasbeurt of onvoldoende omkadering van het personeel. Dat zijn de vaakst gehoorde klachten die toekomen bij de Woonzorglijn. Het aantal klachten zit overigens in de lift. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen woensdag.
  [naar artikel]
 11. Vaccinatiebereidheid "veel te laag" bij personeel in Brusselse en Waalse rusthuizen (29/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In Brusselse en Waalse woonzorgcentra is amper de helft van het verzorgend personeel bereid om zich te laten vaccineren. Dat zei Vincent Frédéricq, secretaris generaal van Ferubel-Femarbel, de federatie van commerciële rusthuizen in Wallonië en Brussel, vrijdag in de bijzondere Kamercommissie rond de corona-aanpak in ons land. "Dit is echt het moment om campagne te voeren voor vaccinatie", drong hij aan.
  [naar artikel]
 12. Besmettingen in rusthuizen stijgen (opnieuw) pijlsnel: “Personeel ziet nachtmerrie herbeginnen” (14/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal besmettingen in rusthuizen gaat opnieuw alarmerend de hoogte in, zowel bij bewoners als bij personeel. De sector, die nog met een trauma...
  [naar artikel]
 13. Kwart Vlaamse kleuters spreekt thuis geen Nederlands (13/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal leerlingen van het basisonderwijs dat thuis een vreemde taal spreekt, blijft toenemen. In Vlaanderen gaat het om 25% van de kleuters. Vanaf september worden de kleuters getest op het begrijpen van Nederlands.
  [naar artikel]
 14. Vlaamse rusthuizen krijgen meer bedden en meer personeel (04/12/2017 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering heeft beslist om meer plaats vrij te maken voor bejaardenzorg en er moet ook meer personeel komen. Dat blijkt uit een conceptnota van de regering die is goedgekeurd.
  [naar artikel]
 15. Vlaamse rusthuizen eisen bezoekverbod tot aan paasvakantie (11/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De koepelorganisatie van de Vlaamse non-profitinstellingen in de ouderenzorg, Zorgnet-Icuro, wil dat de Vlaamse regering bezoeken aan rusthuizen...
  [naar artikel]
 16. ‘Ook in wzc’s ziet personeel nachtmerrie herbeginnen’: sector trekt aan alarmbel over stijgende cijfers in rusthuizen (14/10/2020 - De Morgen)
  Het aantal besmettingen in rusthuizen gaat opnieuw alarmerend de hoogte in, zowel bij bewoners als bij personeel. De sector, die nog met een trauma zit over de eerste golf, ziet het met lede ogen aan.
  [naar artikel]
 17. ‘Personeel in rusthuizen voert dezelfde oorlog als in ziekenhuizen’ (16/11/2020 - De Standaard)
  Ziekenhuispersoneel krijgt van de federale regering nog dit jaar een premie van 985 euro bruto. Voor het personeel in rusthuizen of gehandicaptenzorg, die Vlaams geregeld zijn, is er niets. ‘Ik krijg dat niet meer uitgelegd’, zegt Roel Eerlingen, algemeen directeur van de Limburgse vzw Integro.
  [naar artikel]
 18. Rusthuizen mogen niet meer zelf beslissen over bezoekregeling (25/08/2020 - De Tijd)
  20:09 De Vlaamse rusthuizen mogen alleen nog hun deuren sluiten bij een corona-uitbraak in de instelling. Ondanks die uniforme instructie vanuit de Vlaamse overheid blijken enkele rusthuizen er zich niet aa...
  [naar artikel]
 19. 130 nieuwe Covid-overlijdens in Vlaamse rusthuizen, ‘slechts’ 2 in Limburg (10/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  De afgelopen drie dagen stierven in Vlaanderen 130 rusthuisbewoners aan Covid-19. De Limburgse rusthuizen blijven met twee Covid-overlijdens op drie dagen relatief gespaard. “De cijfers in Limburg zijn een pak beter dan elders. De ervaring uit het voorjaar zal daarin zeker een rol spelen”, klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
  [naar artikel]
 20. Al kwart van Vlaamse rusthuizen in handen van commerciële spelers: “Zorgwekkend” (09/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een kwart van alle rusthuizen in Vlaanderen is in handen van commerciële spelers. In zes jaar tijd hebben ze hun aandeel met bijna de helft vergroot. “Zorgwekkend”, zegt expert sociaal beleid Jozef Pacolet (KU Leuven). “De commerciële rusthuizen doen minder inspanningen om genoeg personeel in te zetten, de druk om winst te maken is er groot en er wordt zo veel gekocht en doorverkocht dat er geen stabiele eigendomsstructuur is.”
  [naar artikel]
 21. Plots is er weer plaats: kwart Vlaamse rusthuizen heeft bedden op overschot (25/09/2018 - VRT NWS)
  Eén op de vier Vlaamse rusthuizen heeft plaatsen op overschot. Dat blijkt uit een onderzoek van adviescentrum Probis en ING bij meer dan 500 instellingen. De cijfers zijn opmerkelijk omdat er 10 jaar geleden nog lange wachtlijsten waren bij de rusthuizen. 
  [naar artikel]
 22. Golf van besmettingen in rusthuizen, maar Limburg blijft voorlopig gespaard (20/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal besmettingen in de Vlaamse woonzorgcentra stijgt onrustwekkend. Vooral in de West-Vlaamse rusthuizen slaat het virus momenteel keihard toe. De Limburgse rusthuizen blijven voorlopig relatief gespaard.
  [naar artikel]
 23. Eén op zes jongeren spreekt thuis geen Nederlands (13/10/2016 - De Standaard)
  Een recordaantal kinderen spreekt thuis geen Nederlands. Thuistaal Nederlands kent nu ook in kleinere centrumsteden een grote terugloop.
  [naar artikel]
 24. 14,4% leerlingen spreekt thuis geen Nederlands (09/11/2017 - Knack)
  Het aantal leerlingen in het Vlaamse secundair onderwijs dat thuis officieel geen Nederlands spreekt, is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid. Waar dit in het schooljaar 2008-2009 nog op 9,1 procent van de leerlingen van toepassing was, geldt dit vandaag voor 14,4 procent.
  [naar artikel]
 25. Een op de zes jongeren spreekt thuis geen Nederlands (13/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een recordaantal kinderen spreekt thuis geen Nederlands. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Vera Celis verzamelde, waarover De Standaard bericht. Ook in kleinere centrumsteden kent het Nederlands als thuistaal een terugloop.
  [naar artikel]
 26. Een op de zes jongeren spreekt thuis geen Nederlands (13/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een recordaantal kinderen spreekt thuis geen Nederlands. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Vera Celis verzamelde, waarover De Standaard bericht. Ook in kleinere centrumsteden kent het Nederlands als thuistaal een terugloop.
  [naar artikel]
 27. Een op de zes jongeren spreekt thuis geen Nederlands (13/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Een recordaantal kinderen spreekt thuis geen Nederlands. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Vera Celis verzamelde, waarover De Standaard bericht. Ook in kleinere centrumsteden kent het Nederlands als thuistaal een terugloop.
  [naar artikel]
 28. Een op zes jongeren spreekt thuis geen Nederlands (13/10/2016 - Knack)
  Een recordaantal kinderen spreekt thuis geen Nederlands. Ook in kleinere centrumsteden kent het Nederlands als thuistaal een terugloop.
  [naar artikel]
 29. Minister Vandeurzen gaat rusthuizen doorlichten (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Zorginspectie krijgt extra personeel om de financiën van rusthuizen te onderzoeken. "Om na te gaan of ze de publieke middelen die ze krijgen,...
  [naar artikel]
 30. Sociale woning? Eerst Nederlands leren (09/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Wie een sociale woning huurt, zal in de toekomst moeten aantonen dat hij over een basiskennis Nederlands beschikt. Op voorstel van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil de Vlaamse regering de bestaande taalbereidheidsvereiste ombuigen in een taalkennisvereiste. Huurders die geen of onvoldoende moeite doen om de basiskennis Nederlands te verwerven, riskeren een geldboete.
  [naar artikel]
 31. Kwart rusthuizen in privéhanden (09/03/2018 - Knack)
  Experts zijn ongerust over de snelle privatisering van de Vlaamse rusthuizen. Op zes jaar tijd hebben commerciële spelers hun aandeel met de helft vergroot. Ze hebben nu al 26 procent van de markt in handen, of 234 van de 803 rusthuizen in Vlaanderen.
  [naar artikel]
 32. Directeur van commerciële rusthuizen: “De Vlaamse overheid is te laat in gang geschoten, het resultaat zien we vandaag” (08/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De schrijnende situatie in de rusthuizen had vermeden kunnen worden. Dat zegt Geert Uytterschaut, voorzitter van Vlozo, de koepel van commerciële rusthuizen. “We hebben drie weken geleden een hele reeks maatregelen voorgesteld, maar daarmee is nauwelijks iets gebeurd. De woon-zorgcentra waren geen prioriteit.” Hij is wel tevreden dat er eindelijk een inhaalbeweging is.
  [naar artikel]
 33. Beste lerares Nederlands is Bosnische (20/05/2017 - De Tijd)
  15:06 Een op de zes leerlingen in de Vlaamse lagere scholen spreekt thuis geen Nederlands en heeft daardoor een hogere kans om zonder diploma het onderwijs te verlaten. Ooit was Tamara Stojakovic een van di...
  [naar artikel]
 34. Alweer duiken verhalen op van ondervoede bejaarden en verzorgsters zonder tijd. Hoe komt het dat het fout blijft lopen in onze rusthuizen? (13/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Hoe komt het toch dat het fout blijft lopen in onze rusthuizen? Voor de zoveelste keer komen verhalen boven over ondervoede bejaarden en personeel dat tijd te kort komt om hen deftig te verzorgen. De problemen? Ons systeem loopt hopeloos achter, de inspectie moet beter en de rusthuizen zetten te weinig personeel in.
  [naar artikel]
 35. Nederlands leren is bon ton in Brussel (06/02/2020 - De Standaard)
  Meer dan 10.000 mensen hebben zich vorig jaar ingeschreven voor een taalcursus Nederlands bij het Huis van het Nederlands in Brussel. Eén op de drie heeft Frans als moedertaal, daarna volgt Arabisch (20 procent). Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister Bart Somers (Open VLD).
  [naar artikel]
 36. Corona in helft van rusthuizen, vooral personeel besmet (27/10/2020 - De Standaard)
  Zowat de helft van de Vlaamse woonzorgcentra noteren ondertussen weer met minstens één coronabesmetting. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid waarover VRT bericht en die ook De Standaard kon inkijken. Verrassend is dat de besmettingen zich vooral bij het personeel voordoen.
  [naar artikel]
 37. 1 op 6 werkzoekenden spreekt amper Nederlands (08/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 17% van de werkzoekenden in Vlaanderen spreekt geen of nauwelijks Nederlands. CD&V pleit daarom voor verplichte taalcursussen én een...
  [naar artikel]
 38. Ruim 3 op de 4 zorgkundigen vreest nieuwe corona-uitbraak: ‘Rusthuizen niet klaar voor tweede golf’ (12/06/2020 - De Morgen)
  Ruim drie kwart van de zorgkundigen in de woon-zorgcentra zegt bang te zijn voor een nieuwe uitbraak van Covid-19. Dat blijkt uit een bevraging bij ruim 1.000 zorgkundigen die De Morgen kon inkijken. Volgens het personeel zijn een pak rusthuizen niet klaar voor een tweede golf. De Vlaamse regering wil dat elke voorziening een ‘uitbraakplan’ opstelt.
  [naar artikel]
 39. Ruim 3 op de 4 zorgkundigen vrezen nieuwe corona-uitbraak: ‘Rusthuizen niet klaar voor tweede golf’ (12/06/2020 - De Morgen)
  Ruim drie kwart van de zorgkundigen in de woon-zorgcentra zegt bang te zijn voor een nieuwe uitbraak van Covid-19. Dat blijkt uit een bevraging bij ruim 1.000 zorgkundigen die De Morgen kon inkijken. Volgens het personeel zijn een pak rusthuizen niet klaar voor een tweede golf. De Vlaamse regering wil dat elke voorziening een ‘uitbraakplan’ opstelt.
  [naar artikel]
 40. 1 op 6 werkzoekenden spreekt amper Nederlands (08/03/2019 - De Morgen)
  Meer dan 17% van de werkzoekenden in Vlaanderen spreekt geen of nauwelijks Nederlands. CD&V pleit daarom voor verplichte taalcursussen én een staatsexamen zoals in Nederland. Wie de cursus niet volgt, kan zijn uitkering kwijtspelen. “Mensen die jarenlang uitkeringen krijgen zonder Nederlands te leren, dat kan niet meer.”
  [naar artikel]
 41. De werknemers uit de rusthuizen getuigen: “Niet enkel extra loon nodig, maar vooral extra personeel” (09/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  Natuurlijk moet het personeel in de woon-zorgcentra gelijk loon voor gelijk werk krijgen. Dat zegt de Vlaamse zorgambassadeur Lon Holtzer. Maar er moet vooral meer personeel bijkomen én er moeten voldoende mensen zijn om de vacatures in te vullen.
  [naar artikel]
 42. Leerlingen spreken thuis steeds minder Nederlands (09/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal leerlingen in het Vlaamse secundair onderwijs dat thuis officieel geen Nederlands spreekt, is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid....
  [naar artikel]
 43. Rusthuisbewoners willen meer personeel: “Onvoldoende hulp bij toiletbezoek, vergeten in de kinezaal” (22/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Hulp om naar het toilet te gaan, een dagelijkse wasbeurt of onvoldoende omkadering van het personeel. Dat zijn de vaakst gehoorde klachten die toekomen bij de Woonzorglijn. Het aantal klachten zit overigens in de lift.
  [naar artikel]
 44. Sluiting dreigt voor twee rusthuizen op ‘zwarte lijst’ Vlaamse overheid (01/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De sluiting dreigt voor twee zorginstellingen die op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ van de Vlaamse overheid staan. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Op die lijst staan in totaal dertien rusthuizen en serviceflat-groepen waar zware problemen zijn.
  [naar artikel]
 45. Sluiting dreigt voor twee rusthuizen op ‘zwarte lijst’ Vlaamse overheid (01/04/2021 - De Morgen)
  De sluiting dreigt voor twee zorginstellingen die op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ van de Vlaamse overheid staan. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Op die lijst staan in totaal dertien rusthuizen en serviceflat-groepen waar zware problemen zijn.
  [naar artikel]
 46. Vlaming doet geen moeite meer om Nederlands te spreken in Brussel: “Het is een evidentie geworden” (14/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  De taalstrijd is gestreden: negen op de tien ­Nederlandstaligen schakelen gewoon over op het Frans als ze aan een loket in Brussel in het Frans worden aangesproken. Een verdubbeling sinds 2001. “Voor Nederlandstaligen is het een evidentie geworden”, zegt onderzoeker Rudi Janssens (VUB). “De loketbediende spreekt nog ­zelden Nederlands.”
  [naar artikel]
 47. Vlaming doet geen moeite meer om Nederlands te spreken in Brussel: “Het is een evidentie geworden” (14/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De taalstrijd is gestreden: negen op de tien ­Nederlandstaligen schakelen gewoon over op het Frans als ze aan een loket in Brussel in het Frans worden aangesproken. Een verdubbeling sinds 2001. “Voor Nederlandstaligen is het een evidentie geworden”, zegt onderzoeker Rudi Janssens (VUB). “De loketbediende spreekt nog ­zelden Nederlands.”
  [naar artikel]
 48. Vlaming doet geen moeite meer om Nederlands te spreken in Brussel: “Het is een evidentie geworden” (14/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De taalstrijd is gestreden: negen op de tien ­Nederlandstaligen schakelen gewoon over op het Frans als ze aan een loket in Brussel in het Frans worden aangesproken. Een verdubbeling sinds 2001. “Voor Nederlandstaligen is het een evidentie geworden”, zegt onderzoeker Rudi Janssens (VUB). “De loketbediende spreekt nog ­zelden Nederlands.”
  [naar artikel]
 49. Rusthuizen goedkoper door leegstaande kamers (04/02/2020 - Express)
  In Vlaamse rusthuizen staan 4.600 bedden leeg. Dat schrijft De Tijd. Het leidt tot kortingen op de dagprijs van 5 tot 10 procent en zelfs meer. Het jarenlange wachtlijstenprobleem in de ouderenzorg is deels opgelost. De vorige Vlaamse regering creëerde 10.000 extra rusthuiskamers, wat het totaal op 82.000 brengt. De gevolgen zijn nu pas voelbaar […] The post Rusthuizen goedkoper door leegstaande kamers appeared first on Business AM.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.