Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 May 2021
23:04 uur

Maak kennis met de grootste private investeerders op de Brusselse huurmarkt

Apache

04/05/2021 - 11:38

Het verhuurdersprofiel op de Brusselse huurmarkt is onvoldoende gekend en dat geldt ook voor de grote private bedrijven die steeds meer investeren in residentieel vastgoed. Nochtans is kennis over verhuurders belangrijk om een aangepast beleid te voeren. Journalisten uit zestien Europese landen lichten in een gezamenlijk journalistiek onderzoek een tipje van de sluier, ook in


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. “Wooncrisis in onderste lagen van private huurmarkt” (11/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse Woonraad trekt aan de alarmbel over de nijpende situatie voor kwetsbare gezinnen op de private huurmarkt. De raad spreekt in een advies van een heuse “wooncrisis”
  [naar artikel]
 2. ‘Wooncrisis in onderste lagen private huurmarkt’ (11/05/2017 - De Standaard)
  De Vlaamse Woonraad trekt aan de alarmbel over de nijpende situatie voor kwetsbare gezinnen op de private huurmarkt. Het aanbod betaalbare private huurwoningen slinkt en de meest kwetsbare gezinnen glijden af naar het grijze wooncircuit. Het adviesorgaan pleit enerzijds voor structurele maatregelen, maar omdat de situatie zo ‘acuut’ is, moeten er ook ingrepen komen op korte termijn.
  [naar artikel]
 3. Groen wil praktijktesten op volledige Vlaamse huurmarkt (03/01/2018 - Knack)
  Oppositiepartij Groen dient in het Vlaams Parlement een resolutie in die om de invoering van praktijktesten vraagt op de volledige private huurmarkt. De partij haalt de inspiratie voor haar resolutie in Gent, waar onderzoek vorige maand nog aantoonde dat dergelijke testen de discriminatie op de huurmarkt doen dalen.
  [naar artikel]
 4. Kotmadam van de Brusselse beurs tankt bij via private plaatsing (20/11/2020 - De Tijd)
  08:35 Xior lanceerde met succes een kapitaalverhoging van 55 miljoen euro bij institutionele investeerders. Het is al de derde tankbeurt dit jaar voor de Brusselse kotmadam.
  [naar artikel]
 5. Strijd tegen discriminatie niet overlaten aan private huurmarkt alleen (23/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  De sector van de private huurmarkt kan zelf een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen discriminatie, maar zelfregulering alleen is daarbij niet voldoende. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Steunpunt Wonen heeft uitgevoerd in opdracht van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Het actieplatform Praktijktesten Nu ziet in het onderzoek een bewijs voor de noodzaak van praktijktesten.
  [naar artikel]
 6. Noodplan moet Brusselse wooncrisis aanpakken (30/04/2021 - Apache)
  Te weinig sociale woningen en te hoge huurprijzen op de private markt kenmerken de Brusselse huurmarkt. Met het Noodplan Huisvesting wil de Brusselse regering de wooncrisis aanpakken, al vertoont dat plan nog enkele pijnpunten. “Het recht op huisvesting is, net als het recht op onderwijs of gezondheid, een fundamenteel grondrecht. Iedereen moet er toegang toe
  [naar artikel]
 7. Praktijktesten tonen geen discriminatie van holebi's op huurmarkt (26/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers vinden geen bewijs dat holebi's bij een eerste contact met de private huurmarkt gediscrimineerd worden. Dat blijkt uit praktijktesten...
  [naar artikel]
 8. Huurprijzen van appartementen in Vlaanderen dalen voor eerst in vier jaar (26/02/2018 - Metro)
  Voor het eerst in vier jaar zijn de huurprijzen van appartementen in Vlaanderen lichtjes aan het dalen. Dat meldt Dewaele Vastgoedgroep maandag, die zich daarvoor baseert op ruim 6.500 verhuringen. Een doorsnee appartement kostte vorig jaar in Vlaanderen 640 euro per maand, tegenover 649 euro in 2016. Dewaele ziet als reden voor de daling een toegenomen aanbod van appartementen op de private huurmarkt. Een toenemend aantal investeerders maakt dat het aanbod van kwalitatieve appartementen op de huurmarkt de voorbije jaren fors gestegen is. De vraag steeg ook, maar in mindere mate. Appartementen stonden gemiddeld 75 dagen te huur, tegenover 73 dagen in 2016. Opvallend is volgens Dewaele dat hoe groter het appartement is, hoe groter de daling van de huurprijs. De grote appartementen met drie slaapkamers of meer daalden het meest. In 2016 moest daarvoor nog gemiddeld 809 euro per maand betaald worden, vorig jaar zakte dat tot 769 euro. De forsere daling bij de grote appartementen verklaart Deweale doordat het vooral singles en kleine gezinnen zijn die de private huurmarkt betreden. Toch heeft het aanbod op de private huurmarkt volgens de vastgoedgroep nog marge. “We zitten met een krapte, van een overaanbod moeten we niet spreken”, zegt Filip Dewaele, CEO van de groep. “Maar het aantal investeerders dat een appartement verhuurt, is de voorbije jaren wel toegenomen, met alle gevolgen vandien voor de huurprijzen. Noem het simpelweg de markt van vraag en aanbod die speelt.” Ook belangrijk is volgens de topman dat er de jongste jaren veel geïnvesteerd is in nieuwbouw, wat de kwaliteit van huurpanden ten goede komt. Wat geldt voor appartementen op de vrije huurmarkt, is niet van toepassing op de woningen. Voor huurhuizen is de gemiddelde huurprijs lichtjes gestegen. Die prijs was de voorbije jaren stabiel, maar is nu dus voor het eerst weer licht gestegen van gemiddeld 765 euro per maand in 2016 tot circa 769 euro in 2017. bron: Belga
  [naar artikel]
 9. Resolutie over invoering praktijktests op arbeids- en huurmarkt begraven in commissie (25/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  De resolutie van oppositiepartij sp.a over de invoering van praktijktests op de arbeidsmarkt en op de private huurmarkt is donderdag weggestemd in de verenigde commissies Werk en Wonen van het Vlaams Parlement. Indiener Maxim Veys (SP.A) betreurt dat de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V en Open VLD) het debat niet wilden aangaan.
  [naar artikel]
 10. Het idee van Pepijn Kennis: 'Ik maak van leegstaande Brusselse gebouwen publieke ruimte' (01/02/2019 - Knack)
  'Er is voor 6,5 miljoen vierkante meter aan leegstand in Brussel', weet Pepijn Kennis. Hij ging ermee aan de slag.
  [naar artikel]
 11. Brusselse regering zet acteurs in om discriminatie op huurmarkt op te sporen (06/05/2021 - De Tijd)
  17:44 Het is de Brusselse regering menens in haar strijd tegen discriminatie op de huurmarkt. Met haar groen licht voor proactieve praktijktests tekent ze voor een Belgische primeur.
  [naar artikel]
 12. "Zelfregulering alleen is niet voldoende in strijd tegen discriminatie op huurmarkt" (23/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De sector van de private huurmarkt kan zelf een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen discriminatie, maar zelfregulering alleen is...
  [naar artikel]
 13. Maak kennis met Aleksei Navalny, de luis in de pels van Poetin (09/05/2017 - Knack)
  Maak kennis met de voornaamste uitdager van Russisch president Vladimir Poetin, alvast gevaarlijk genoeg om een zuuraanval mee te maken.
  [naar artikel]
 14. Maak kennis met de verleiders van het nieuwe seizoen ‘Temptation Island’ (17/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf 28 februari maken deze heren het televisiescherm elke week wat heter. Maak kennis met de acht verleiders die alles in de strijd gooien om de...
  [naar artikel]
 15. Aan de kant Eden Hazard: maak kennis met de Red Flames! (15/07/2017 - Sporza)
  De Red Flames zijn klaar voor hun allereerste EK in Nederland, maar zeggen de namen Laura Deloose en Jana Coryn u nog niets? Maak dan vlug kennis met de 23 speelsters.
  [naar artikel]
 16. Praktijktesten tonen geen discriminatie van holebi’s op huurmarkt (26/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  In Gent vinden onderzoekers geen bewijs dat holebi’s bij een eerste contact met de private huurmarkt gediscrimineerd worden. Dat blijkt uit praktijktesten die in Gent werden uitgevoerd door VUB-professor Pieter-Paul Verhaeghe. Unia en Çavaria vragen aan de Vlaamse overheid bijkomend onderzoek in de latere fase van het verhuurproces, bijvoorbeeld door plaatsbezoeken uit te voeren met acteurs.
  [naar artikel]
 17. Privé-investeerders zetten schouders onder jong muziekplatform (04/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vier private investeerders van BAN Vlaanderen stappen aan boord van de Hasseltse starter Artfuse. Het bedrijf van Diethard Struelens heeft een platform ontwikkeld om muzikale belevingen – live en virtueel – op het getouw te zetten.
  [naar artikel]
 18. Huiszoeking bij nieuwe P&V-dochter Private Insurer (19/02/2021 - De Tijd)
  01:00 Het Brusselse gerecht heeft donderdagochtend een huiszoeking verricht bij de Brusselse levensverzekeraar Private Insurer, die vorig jaar in handen kwam van P&V.
  [naar artikel]
 19. Maak kennis met 94-jarige kung fu-oma! (15/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Maak kennis met de 94-jarige Zhang Hexian, in haar buurt beter bekend als de kung fu-oma! Al meer dan negentig jaar beoefent ze de Chinese
  [naar artikel]
 20. Een gevel die je afvalwater zuivert? Maak kennis met de muurtuin (11/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Heb je al gehoord van een tuingevel die je huis van meer groen voorziet én je afvalwater recycleert? Maak kennis met de muurtuin, een samenwerking...
  [naar artikel]
 21. Huiszoeking bij nieuwe P&V-dochter Private Insurer (19/02/2021 - Knack)
  Het Brusselse gerecht heeft donderdagochtend een huiszoeking verricht bij de Brusselse levensverzekeraar Private Insurer, die vorig jaar in handen kwam van P&V. Dat schrijft De Tijd vrijdag.
  [naar artikel]
 22. Stakingsaanzegging in Brusselse private rusthuizen (23/10/2018 - VRT NWS)
  De vakbonden uit de non-profitsector hebben een stakingsaanzegging ingediend voor de Brusselse rusthuizen. Dat zegt de socialistische bediendebond BBTK in een persbericht. Ferubel, de federatie van de private rusthuizen, weigert volgens de bond akkoord te gaan met een verbetering van de arbeidsomstandigheden, ondanks een akkoord tussen de Brusselse regering en de sociale partners.
  [naar artikel]
 23. Maak kennis met de bambino sphynx: designerkat door zijn extreem uiterlijk (04/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Ze waggelt rond als Charlie Chaplin, heeft te korte pootjes en een huid die snel verbrandt in de zon. Maak kennis met de bambino sphynx. De...
  [naar artikel]
 24. Maak kennis met Daniel, 12 jaar en nu al het grootste Belgische schaaktalent (27/02/2018 - Sporza)
  Daniel Dardha: een naam om in het oog te houden. De jonge Antwerpenaar wordt namelijk het grootste schaaktalent van België genoemd.
  [naar artikel]
 25. Stakingsaanzegging in Brusselse private rusthuizen (23/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  De vakbonden uit de non-profitsector hebben een stakingsaanzegging ingediend voor de Brusselse rusthuizen. Dat zegt de socialistische bediendebond BBTK maandagavond in een persbericht. Ferubel, de federatie van de private rusthuizen, weigert volgens de bond akkoord te gaan met een verbetering van de arbeidsomstandigheden, ondanks een akkoord tussen de Brusselse regering en de sociale partners.
  [naar artikel]
 26. Deze Deense lookalike is Ronaldo's grootste fan (al schuilt er donker kantje achter zijn imitaties) (17/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Maak kennis met Shanta Kordbatchje, ongetwijfeld de grootste fan van Cristiano Ronaldo. De 18-jarige Deen van Iraanse afkomst doet er werkelijk
  [naar artikel]
 27. Maak kennis met de rateltikker (01/03/2017 - De Standaard)
  Blinden of slechtzienden die een kruispunt willen oversteken, krijgen daarbij soms auditieve steun, via een ratelend geluid als het licht op groen gaat. Storend voor sommigen, noodzakelijk voor hen. Maak kennis met de rateltikker.
  [naar artikel]
 28. Doet Kylian Mbappé (18) Man City vanavond opnieuw pijn? Maak kennis met de nieuwste Franse sensatie (15/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Kylian Mbappé (18) is jong, snel en doelgericht. Wenger vindt zelfs dat de Monaco-aanvaller de nieuwe Thierry Henry kan worden. Maak kennis met
  [naar artikel]
 29. Brussel gaat als eerste gewest proactieve praktijktests invoeren op de huurmarkt (06/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het zal binnenkort mogelijk zijn om op de Brusselse huurmarkt proactief praktijktests uit te voeren. Dat maakt Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) bekend. Volgens de huidige regelving kan er pas een praktijktest plaatsvinden nadat er een klacht is ingediend en er een vermoeden van discriminatie bestaat na onderzoek.
  [naar artikel]
 30. Ook industriëlen en investeerders lusten landbouwgrond (09/03/2021 - Apache)
  Het is dan wel de adel die het private grondbezit in Vlaanderen domineert, maar ook industriëlen investeren (steeds meer) in akkers en weilanden. Het gaat daarbij niet alleen om investeerders die linken of affiniteit hebben met de agrovoedingsindustrie. ‘Deze dynamiek is te weinig gekend en roept vragen op’, klinkt het bij wetenschappers. In de top
  [naar artikel]
 31. Grootste private spoorvervoerder versnelt uitbouw Europese hubs met eerste overname (30/04/2021 - De Tijd)
  08:00 Het Belgische Lineas, de grootste private vervoerder van goederen over het spoor in Europa, koopt het Rotterdamse Independent Rail Partner. Met die eerste overname wil het zijn groei versnellen om ove...
  [naar artikel]
 32. Maak kennis met Pluisje, de tamste kip van Limburg (27/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Ze eet dolgraag chocolade, kijkt ’s avonds mee naar tv en jammert als haar ‘familie’ haar te lang alleen laat. Maak kennis met Pluisje, de kip van de familie Franssen - Paulussen uit Veldwezelt (Lanaken).
  [naar artikel]
 33. Maak kennis met de langverwachte verleidsters van 'Temptation Island' (16/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Geen verleiding in het nieuwe seizoen van 'Temptation Island' zonder deze acht dames. Maak kennis met de verleidsters die de mannelijke...
  [naar artikel]
 34. Maak kennis met Pluisje, de tamme hen: “Het is echt een verwend kippetje” (28/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Ze eet dolgraag chocolade, kijkt ’s avonds mee naar tv en jammert als haar ‘familie’ haar te lang alleen laat. Maak kennis met Pluisje, de kip van de familie Franssen - Paulussen uit Veldwezelt (Lanaken).
  [naar artikel]
 35. Hét probleem van de Vlaamse woonmarkt is het nijpende tekort aan betaalbare keuze op de private huurmarkt (11/12/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/1YKBaDp0FGhncishYvslkMKU47g/diocontent/113144210/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 36. Hoe de nieuwe generatie Brusselse rappers de wereld verovert (in 3 songs over Brussel) (04/07/2017 - De Redactie)
  Ze worden weinig op de radio gedraaid, maar met de hulp van YouTube zorgt een nieuwe generatie Brusselse rappers ervoor dat ze fans veroveren van Molenbeek tot Marseille. Maak kennis met Roméo Elvis en Damso.
  [naar artikel]
 37. Maak kennis met de held van alle kinderen in Aleppo (28/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Op zijn paspoort staat Rami Adham, maar zo kent niemand in Aleppo hem. Hij staat er bekend als de ‘speelgoedsmokkelaar’. Maak kennis met de man die bij elk bezoek aan Syrië 70 kilogram aan speelgoed voor de kinderen meebrengt. “De glimlach op die gezichtjes, daar doe ik het voor”, zegt hij.
  [naar artikel]
 38. ‘Ook wij zijn niet perfect’: maak kennis met Adelaïde Charlier, de Franstalige Anuna De Wever (29/07/2019 - De Morgen)
  Ze dook geregeld op aan de zijde van Anuna De Wever. Toch haalde de 18-jarige Adélaïde Charlier zelden de Vlaamse camera’s of krantenkolommen. Maak kennis met het Waalse boegbeeld van Youth for Climate, welbespraakt én pragmatisch.
  [naar artikel]
 39. Maak kennis met de held van alle kinderen in Aleppo (28/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Op zijn paspoort staat Rami Adham, maar zo kent niemand in Aleppo hem. Hij staat er bekend als de ‘speelgoedsmokkelaar’. Maak kennis met de man die bij elk bezoek aan Syrië 70 kilogram aan speelgoed voor de kinderen meebrengt. “De glimlach op die gezichtjes, daar doe ik het voor”, zegt hij.
  [naar artikel]
 40. 150 miljoen bezoekers en 8 weken lang: maak kennis met Kumbh Mela, het grootste ‘festival’ op aarde (18/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het is feest, dat is duidelijk. In India is de 45 dagen durende Kumbh Mela, het grootste festival ter wereld begonnen. Zo’n 150 miljoen hindoes...
  [naar artikel]
 41. Freddy is de grootste hond ter wereld: "Door hem vind ik geen vriendje meer" (19/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Maak kennis met Freddy, met zijn 2 meter en 29 centimeter officieel de grootste hond ter wereld. Baasje Claire Stoneman is zo verzot op de Deense
  [naar artikel]
 42. Maak kennis met 's werelds grootste SUV (04/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Nu Europa en Zuid-Oost-Azië in navolging van de Verenigde Staten massaal zwichten voor de SUV (Sport Utility Vehicle), moeten de rijken der aarde...
  [naar artikel]
 43. Paul van EuroMillions achterna: maak kennis met ‘mevrouw Win For Life’ (01/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vragen of u Paul van EuroMillions kent, is overbodig. De man is uitgegroeid tot het gezicht van het populaire kansspel. De Nationale Loterij wil die geslaagde promotiecampagne nu herhalen met een ander gezicht. Maak kennis met Mevrouw Win For Life.
  [naar artikel]
 44. Praktijktests op huurmarkt weer op tafel in Vlaanderen: “Draagvlak steeds groter” (26/12/2018 - De Morgen)
  Groen eist praktijktests op de hele Vlaamse huurmarkt. Maar Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) denkt er niet aan. Ook niet nu haar thuisstad Antwerpen zulke tests invoert, die moeten nagaan of iedereen wel dezelfde behandeling op de huurmarkt krijgt. Dat meldt De Morgen vandaag.
  [naar artikel]
 45. Speel mee met onze bierquiz en win het grootste Limburgse bierenpakket (27/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  De zon, een terrasje en een heerlijk Limburgs biertje. Zalig toch? Maar hoe is het gesteld met jouw kennis over Limburgse bieren? Doe mee met onze quiz en ontdek welk profiel bij jou hoort. Heb je alle vragen juist? Dan maak jij kans op het grootste Limburgse bierenpakket, aan huis geleverd.
  [naar artikel]
 46. Maak kennis met de bolleboos van Greenyard Maaseik (30/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Dé karaktertrek van een Nederlander? Een grote dosis zelfzekerheid! Maar er zijn uitzonderingen op die regel. Just Dronkers (25) bijvoorbeeld. De libero van Greenyard Maaseik zal je nooit op grootspraak betrappen. Ook nu niet, op de vooravond van het Champions Leagueduel in Belchatow. Maaseik verpletterde de Polen thuis nochtans met 3-0. “Toch blijven wij de underdog.” Maak kennis met Dronkers in vier gedaantes.
  [naar artikel]
 47. Aantal huurders in Vlaanderen daalt voor het eerst (19/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal Vlamingen dat op de private huurmarkt een woning of appartement huurt daalt, en dat mag op z'n minst opmerkelijk genoemd worden. In
  [naar artikel]
 48. Maak kennis met de man achter de baard: Mitch Stahl van Greenyard Maaseik (21/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Zijn lange baard is zijn handelsmerk. Maar Mitch Stahl (26) is veel meer dan een baard. IJzersterke middenman van Maaseik, Amerikaan met Duitse roots, zot van oude Pontiacs én politiek. Maak kennis met de man van staal.
  [naar artikel]
 49. “Mag ik verhuizen? En moet ik de huurprijs blijven betalen?”: 11 vragen beantwoord over (ver)huren tijdens coronacrisis (27/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De maatregelen hebben gevolgen voor de normale werking van de private en sociale huurmarkt in ons land. Zowel huurders als verhuurders hebben een...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.