Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
02:52 uur

Open VLD komt met voorstellen voor ‘politieke vernieuwing’, en de timing is geen toeval

Het Nieuwsblad

04/05/2021 - 11:40

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft een reeks voorstellen klaar om de politiek te vernieuwen. Het is een beperkt pakket, vooral om te laten zien dat niet enkel de groenen met dat thema zijn begaan. En om, als het even kan, de bliksem af te leiden van het schandaal rond Sihame El Kaouakibi dat maar niet gaat liggen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert lanceert reeks voorstellen voor politieke vernieuwing: “Willen democratie in ons land versterken” (04/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft dinsdag een reeks voorstellen voor “politieke vernieuwing” gelanceerd. Concreet wil Lachaert “de particratie terugdringen, de kracht van kandidaten en verkozenen vergroten, en de politieke financiën transparanter te maken”. Het gaat onder meer om het opheffen van het ‘Vlaams zwijgakkoord’, de gelijkschakeling van verkiezingsuitgaven tussen alle kandidaten, en het afschaffen van de lijststem en opvolgers.
  [naar artikel]
 2. Politieke vernieuwing? Zelfs de middeleeuwen bieden meer inspiratie – Baguet/Eersels (09/07/2017 - De Redactie)
  De werkgroep politieke vernieuwing is een gemiste kans vinden deze beide doctoraatsonderzoekers. Zij bestuderen elitegroepen en politieke participatie in de late middeleeuwen en vroegmoderne periode en doen enkele voorstellen voor een transparante politieke besluitvorming vandaag.
  [naar artikel]
 3. Open VLD reanimeert discussie politieke vernieuwing (04/05/2021 - De Standaard)
  De Vlaamse liberalen lanceren een rist voorstellen om de particratie te temperen en zo de parlementaire democratie te versterken. Het wordt uitkijken of andere partijen in het verhaal willen meestappen.
  [naar artikel]
 4. Toch geen decumul in politiek (27/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er komt géén decumul voor politici. Ze mogen bijvoorbeeld Kamerlid en burgemeester zijn, zoals nu. De werkgroep politieke vernieuwing in het
  [naar artikel]
 5. Liberalen openen debat over politieke vernieuwing (04/05/2021 - De Tijd)
  10:04 Open VLD heeft in de Kamer wetsvoorstellen ingediend die politieke partijen minder macht geven, ten voordele van de kiezer en de verkozenen.
  [naar artikel]
 6. Kristof Calvo (Groen) over politieke vernieuwing: 'De sense of urgency mag groter' (05/07/2017 - Knack)
  De commissie Politieke Vernieuwing wil op 12 juli haar werkzaamheden afronden. Kamerlid Kristof Calvo ziet doorbraken, maar mist de grote omwenteling.
  [naar artikel]
 7. Wetsvoorstellen rond politieke vernieuwing maken weinig indruk: “Een muizensprong” (04/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Politieke vernieuwing: bij haar aantreden had de Vivaldi-regering er de mond vol van, maar in de praktijk is er nog maar weinig van in huis gekomen. Nu voegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de daad bij het woord door een eerste pakket wetsvoorstellen in te dienen: de lijststem, de opvolgers en het Vlaamse zwijgakkoord belanden daarin in de vuilbak. “Een muizensprong”, aldus politicoloog Carl Devos. “Maar toch beter dan niets.”
  [naar artikel]
 8. Vlaams Belanger zet stap opzij in Grimbergen: coalitie Open VLD-Vernieuwing-N-VA kan doorgaan (09/11/2018 - VRT NWS)
  Luk Raekelboom stapt uit de fractie van Vernieuwing. Dat laat hij weten in een persbericht. De Open VLD-top had haar lokale leden in Grimbergen voor een ultimatum gesteld. Ze moesten ervoor zorgen dat de Vlaams Belanger een stap opzijzette, anders mocht de coalitie tussen Open VLD, Vernieuwing en N-VA niet doorgaan.
  [naar artikel]
 9. N-VA wil ‘loon naar werken’ invoeren voor parlementsleden (04/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  "Vergoeding van parlementslid afhankelijk maken van activiteit in commissies." Het is een van de 29 voorstellen voor politieke vernieuwing die de N-VA op tafel legt. Het komt er eigenlijk op neer dat een stukje van het loon van een parlementslid variabel wordt, in functie van zijn prestaties. Loon naar werken dus.
  [naar artikel]
 10. Waarom het geen toeval is dat Iran VUB-gastprof Djalali net nu dreigt te executeren (26/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vrijdag start in Antwerpen een terreurproces tegen vier Iraniërs, onder wie een koppel dat vanuit Wilrijk een aanslag in Frankrijk voorbereidde. Net deze week kwam vanuit Teheran ook het signaal dat de executie van een gastprof van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) echt nakend lijkt. “De timing is bizar, maar wellicht geen toeval”, aldus Iran-kenner Tom Sauer.
  [naar artikel]
 11. Kink in de kabel van Brusselse Werkgroep Politieke Vernieuwing (14/07/2017 - Knack)
  Volgens meerdere bronnen zouden MR en CDH vertragingsmanoeuvres hebben uitgevoerd om zelf voorstellen te kunnen lanceren in het kader van hun coalitie-onderhandelingen voor Wallonië, de Franse gemeenschap en het Brussels gewest.
  [naar artikel]
 12. Kamer richt werkgroep rond politieke vernieuwing op (15/02/2017 - De Standaard)
  De Kamer gaat een werkgroep oprichten rond politieke vernieuwing. Dat heeft de Conferentie van voorzitters beslist.
  [naar artikel]
 13. Kamer richt werkgroep op rond politieke vernieuwing (15/02/2017 - Knack)
  De Kamer gaat een werkgroep oprichten rond politieke vernieuwing. Dat heeft de Conferentie van voorzitters beslist.
  [naar artikel]
 14. Werkgroep rond politieke vernieuwing neemt ook rol van Kamervoorzitter onder de loep (15/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Kamer gaat een werkgroep oprichten rond politieke vernieuwing, zo heeft de Conferentie van voorzitters beslist. De werkgroep moet onder meer
  [naar artikel]
 15. Nieuwe regering beloofde politieke vernieuwing, maar al meteen steekt een oud zeer de kop op (12/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de regering-De Croo heeft elk regeringslid ­gemiddeld 41,9 kabinetsmedewerkers in dienst. Dat gemiddelde ligt iets lager dan in de regering-Michel (42,7). Maar in absolute cijfers neemt het aantal cabinetards fors toe, ondanks de vele beloftes over politieke vernieuwing.
  [naar artikel]
 16. Geen toeval dat hij in politieke eindejaarslijstjes bovenaan staat: Conner Rousseau betaalde om hoger te eindigen (31/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Conner Rousseau staat in alle politieke eindejaarslijstjes bovenaan en hij heeft daarbij niets aan het toeval overgelaten. De SP.A-voorzitter vroeg niet alleen aan zijn volgers op sociale media om op hem te stemmen, hij probeerde daarbuiten ook zo veel mogelijk andere stemmen aan te trekken door advertenties te kopen op Facebook. Het komt hem op felle kritiek te staan van N-VA’ers, die vinden dat daarvoor geen partijdotaties moeten worden aangewend. Kamerlid Theo Francken zakt dit jaar zelf een beetje weg in de pop polls, maar zegt dat hij voor dat soort campagnes nooit een cent heeft betaald. “Ik deed zelfs nooit een oproep om op mij te stemmen.”
  [naar artikel]
 17. Kabinetten nóg zwaarder bemand ondanks alle beloftes over politieke vernieuwing (12/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In de regering-De Croo heeft elk regeringslid ­gemiddeld 41,9 kabinetsmedewerkers in dienst. Dat gemiddelde ligt iets lager dan in de regering-Michel (42,7). Maar in absolute cijfers neemt het aantal cabinettards fors toe, ondanks de vele beloftes over politieke vernieuwing.
  [naar artikel]
 18. Timing of toeval? 'Koeken troef' duikt op in Aldi-folder (13/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Timing is alles. Op de nieuwe reclamefolder van Aldi heeft de Sint peperkoek vast alsof het speelkaarten zijn. 'Koeken troef!', staat erboven. En...
  [naar artikel]
 19. 'Antwerpen heeft een eer hoog te houden als het gaat over vernieuwing en politieke trends' (16/09/2016 - Knack)
  'Antwerpen heeft een eer hoog te houden als het gaat over politieke vernieuwing en politieke trends. In het verleden is het vaak zo geweest dat wat in Antwerpen begon, later ook in de rest van Vlaanderen de kop op stak', schrijft Wouter Van Besien van Groen.
  [naar artikel]
 20. 7.100 voorstellen, 3.800 politieke reacties: ook "Jij Kiest" voelt dat 14 oktober dichterbij komt (25/09/2018 - VRT NWS)
  Je kan er stilaan niet meer om heen. In de media, in het straatbeeld, en natuurlijk ook op Jij Kiest. Meer dan 7.100 voorstellen om iets te veranderen in een stad of gemeente zijn er intussen binnengekomen op jijkiest.be. Die lokten al 3.800 antwoorden van politici uit op 2.300 verschillende voorstellen. 
  [naar artikel]
 21. Het gevecht om de stem van de leraar (21/03/2019 - De Tijd)
  07:14 De stakende leerkrachten kregen gisteren steun van alle politieke partijen. Vlak voor de verkiezingen is dat geen toeval. Maar extra geld om de werkdruk in het onderwijs aan te pakken, komt er niet me...
  [naar artikel]
 22. Vincent Stuer (Open VLD): 'Er is plaats voor een nieuwe progressieve partij' (06/11/2019 - Knack)
  De partijpolitiek is de achilleshiel van onze democratie geworden, zegt Open VLD'er Vincent Stuer. Hij pleit voor een fundamentele vernieuwing van het politieke personeel.
  [naar artikel]
 23. Jong VLD wil af van lijststem: "Zonder vernieuwing verdwijnen partijen binnen 10 jaar" (16/05/2017 - De Redactie)
  Niet de plaats op de lijst, maar de inhoudelijke sterkte van de kandidaten moet doorslaggevend zijn, vinden de jonge liberalen. "Politieke partijen moeten dringend open durven staan voor vernieuwing. Anders zijn ze over 10 jaar verdwenen", zegt voorzitter Maurits Vande Reyde.
  [naar artikel]
 24. N-VA wil "loon naar werken" voor parlementsleden (04/03/2017 - De Redactie)
  De N-VA stelt voor het loon van parlementsleden afhankelijk te maken van hun activiteit in commissies. Het idee maakt deel uit van 29 voorstellen die de partij in de werkgroep Politieke Vernieuwing op tafel legt.
  [naar artikel]
 25. Geen cumulverbod, wel plafond voor kamervoorzitter (27/06/2017 - De Standaard)
  Hetzelfde als de premier, plus 1 euro. Dat mag de kamervoorzitter, nu Siegfried Bracke (N-VA), binnenkort nog verdienen. Dat staat in de conclusies van de werkgroep politieke vernieuwing. Er komt ook transparantie over alle publieke vergoedingen. Een cumulverbod is te hoog gegrepen.
  [naar artikel]
 26. Grimbergen kiest voor vernieuwing (15/10/2018 - VRT NWS)
  'Vernieuwing' is als grote winnaar uit de bus gekomen in Grimbergen. De partij van lijsttrekker Bart Laeremans behaalde 21,9% van de stemmen en gaat in zee met N-VA (13,1%) en Open VLD (17,5%).
  [naar artikel]
 27. ‘Samenwerking tussen Open VLD en Vlaams Belanger in Grimbergen is onmogelijk’ (26/10/2018 - De Standaard)
  De statutaire commissie van Open VLD oordeelt dat de lokale afdeling in Grimbergen onmogelijk kan samenwerken met de lijst Vernieuwing omdat één van de verkozenen actief is bij Vlaams Belang. Bart Laeremans (Vernieuwing) hoopt dat er nog ruimte is voor overleg.
  [naar artikel]
 28. Dat Rousseau en Bouchez de formatie bijna op de klippen lieten lopen, is geen toeval (26/09/2020 - De Morgen)
  Dat uitgerekend de jonge voorzitters Georges-Louis Bouchez (MR, 34) en Conner Rousseau (sp.a, 27) de federale regeringsvorming ei zo na op de klippen deden lopen, is geen toeval. Hun op intuïtie en wispelturigheid drijvende actie toont een nieuwe vorm van politiek leiderschap. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
  [naar artikel]
 29. Open VLD kies voor 'mix van ervaring en vernieuwing' op ontwerplijsten in Vlaams Brabant (09/03/2019 - Knack)
  Het provinciaal bestuur van de Vlaams-Brabantse liberalen heeft zaterdag de ontwerplijsten met kandidaten voor de verkiezingen van 26 mei goedgekeurd. Volgens Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is gekozen voor een 'mix van ervaring en vernieuwing'.
  [naar artikel]
 30. Open VLD kiest voor 'mix van ervaring en vernieuwing' op ontwerplijsten in Vlaams Brabant (09/03/2019 - Knack)
  Het provinciaal bestuur van de Vlaams-Brabantse liberalen heeft zaterdag de ontwerplijsten met kandidaten voor de verkiezingen van 26 mei goedgekeurd. Volgens Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is gekozen voor een 'mix van ervaring en vernieuwing'.
  [naar artikel]
 31. 'Ondernemers zijn een politieke partij geworden' (13/04/2019 - De Morgen)
  De felle kritiek van de ondernemers op Di Rupo I is volgens Johan Vande Lanotte (sp.a) geen toeval. 'Het protest komt er omdat fiscale en sociale fraude nu echt wordt aangepakt. Hun comfortzone is weg.'
  [naar artikel]
 32. "De inhoudelijke vernieuwing van de PS zal gepaard moeten gaan met een vernieuwing van het politieke personeel" (16/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Hoe meer een mens te horen krijgt van wat er allemaal gebeurde bij Samusocial, hoe kwader een mens wordt.
  [naar artikel]
 33. ONZE OPINIE. Wat als de politiek nu eens stevig aan de boom schudde? (04/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wat als partijvoorzitters zich wat minder mengen in het werk van hun ministers, en wat meer bezig zijn met de kritiek op het politieke systeem? Zou er dan wat meer in beweging komen? Dat Egbert Lachaert (Open Vld) het debat rond politieke vernieuwing aanzwengelt, is door de problemen met Sihame El Kaouakibi niet toevallig, wel goed.
  [naar artikel]
 34. Grimbergen: statutaire commissie Open VLD wil geen samenwerking met Vlaams Belanger (26/10/2018 - Knack)
  De statutaire commissie van Open VLD zegt neen tegen een samenwerking met de lijst Vernieuwing in Grimbergen. Een samenwerking in de Vlaams-Brabantse gemeente is 'onmogelijk omdat één van de verkozenen van de lijst Vernieuwing actief is bij het Vlaams Belang', klinkt het.
  [naar artikel]
 35. Calvo: 'Schaf 5 van de 6 parlementen af' (15/05/2018 - De Tijd)
  06:43 Kristof Calvo (Groen) trekt in zijn nieuwe boek 'Leve Politiek' een blik open met verregaande ideeën voor politieke vernieuwing.
  [naar artikel]
 36. Race tegen de klok voor speurders want Duitse verdachte vecht om vervroegd vrij te komen (05/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De timing om met de informatie over de nieuwe Duitse hoofdverdachte in de zaak McCann naar buiten te treden, is wellicht geen toeval. De Duitse...
  [naar artikel]
 37. Machtige vrienden en aura van vernieuwing: is Egbert Lachaert topfavoriet voor Open Vld-voorzitterschap? (16/05/2020 - De Morgen)
  Een uitgekiende campagne, machtige medestanders en dé hoop op vernieuwing. Kamerfractieleider Egbert Lachaert (Open Vld) lijkt de beste troeven te hebben om straks de liberale voorzittersverkiezingen te winnen. Maar wie dacht dat hij vervolgens automatisch met N-VA een regering zal vormen, heeft het mis.
  [naar artikel]
 38. Kamer keurt reeks wetteksten rond politieke vernieuwing goed (28/06/2018 - Metro)
  Kabinetsmedewerkers en regeringscommissarissen moeten binnenkort ook een mandatenlijst indienen. De Kamer heeft de wettekst daarover voor een tweede maal goedgekeurd. De tekst werd door de Senaat geamendeerd, maar de Kamer paste die gewijzigde tekst opnieuw aan, zodat het ontwerp voor een tweede maal naar de Senaat verhuist. Het gaat om een aanbeveling van de werkgroep Politieke Vernieuwing, die het politieke bedrijf transparanter moeten maken. De Kamer richtte die commissie op in de nasleep van de affaires met mandaten bij Publipart, Publifin en Telenet. De Kamer keurde ook een reeks teksten goed om de vergoedingen voor bijzondere functies in de verschillende deelstaatparlementen ook in rekening te nemen bij de berekening van de 150%-regel. Die regel stelt dat de vergoedingen uit openbare mandaten de helft van de parlementaire basisvergoeding niet mag overschrijden. bron: Belga Het bericht Kamer keurt reeks wetteksten rond politieke vernieuwing goed verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Welles-nietesspel over Grimbergen. Van Grieken: "Lijst Vernieuwing is geen project van Vlaams Belang" (21/10/2018 - VRT NWS)
  "De lijst Vernieuwing is geen Vlaams Belang-project", zegt Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang in De zevende dag. "Maar op die lijst staat iemand die werkt voor de fractie van Vlaams Belang", werpt Open VLD-er Bart Somers tegen. Een week na de lokale verkiezingen woedt de discussie over het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang in alle hevigheid. Verschillende partijen raken het niet eens of er in Grimbergen kan worden bestuurd met de Belang-gerelateerde lijst Vernieuwing. 
  [naar artikel]
 40. Woon-zorgcentrum komt 'per toeval' coronabesmettingen te weten: “Ze vertoonden geen symptomen” (27/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  In het woon-zorgcentrum Lucie Lambert in Buizingen werden per toeval zes bewoners met een coronabesmetting ontdekt. Meteen volgde een reeks maatregelen. Vandaag zijn er geen bewoners meer met symptomen.
  [naar artikel]
 41. Zonder toeval geen tampons, viagra of Kellog's (22/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Toeval bestaat niet? Kan zijn, maar zonder toeval hadden we vandaag geen cola gedronken of Kellog’s ontbijtgranen gegeten. We hadden de Venus van...
  [naar artikel]
 42. Waar zijn de sleutels van Zaal F gebleven? (07/05/2021 - De Tijd)
  14:44 Als Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de vlag van de politieke vernieuwing de hoogte in steekt, geeft dat een hoog déjà vu-gevoel. Guy Verhofstadt deed het hem al eens voor in de mythische Zaal F va...
  [naar artikel]
 43. Met deze app kan je alle politieke programma’s met elkaar vergelijken (24/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Geen zin om ellenlange programma’s door te lezen van alle politieke partijen, maar wel benieuwd wat hun voorstellen zijn voor de verkiezingen van...
  [naar artikel]
 44. De Stemwijzer van Knack: 'Waarom hebben ze dit niet gerealiseerd terwijl ze in de regering zaten?' (29/04/2019 - Knack)
  Knack.be lanceert de Stemwijzer. Die geeft u geen stemadvies, maar is een gids bij driehonderd voorstellen van de politieke partijen, verdeeld over tien thema's. We lichten er vijf opmerkelijke voorstellen uit en leggen ze voor aan experts.
  [naar artikel]
 45. “Als er geen politieke reactie komt na dood van Chovanec betogen we tot minister van Justitie ontslag neemt” (22/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Als er geen politieke reactie komt op het overlijden van Jozef Chovanec in een politiecel, dan komt er een forse reactie van actiegroep Belgian...
  [naar artikel]
 46. Van bijna failliet tot beste bank van 2020: hoe komt het dat KBC plots zo succesvol is? (16/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  KBC zet een opvallend goede score neer in de jaarlijkse enquête die Spaargids.be organiseert. De bank gaat er lopen met de trofeeën ‘meest innovatieve bank’, ‘beste online platform’ en zelfs ‘beste bank’. Bizar toch, voor een instelling die in de financiële crisis nog een beroep moest doen op overheidssteun. Volgens financieel expert Pascal Paepen is de sterke prestatie van KBC echter geen toeval. “Hun timing zat perfect.” Maar zal hun succes blijven duren?
  [naar artikel]
 47. Hoogleraar Pieter Leroy: 'Het politieke geklungel is het gevolg van minachting tegenover expertise' (29/04/2020 - Knack)
  Volgens emeritus hoogleraar milieubeleid Pieter Leroy is het politieke geklungel tijdens deze coronacrisis geen toeval. Hij ziet een verband met het groeiende politieke anti-intellectualisme. 'We dragen allemaal de gevolgen van het dedain tegenover expertise.'
  [naar artikel]
 48. Tijd voor duidelijke regels rond draaideuren kabinetten/bedrijfsleven (12/07/2019 - Apache)
  Wanneer topmedewerkers kabinetten inruilen voor het bedrijfsleven, klinkt politieke verontwaardiging. De deontologische code voor kabinetspersoneel is bijzonder vaag over de kwestie en de Wergroep Politieke Vernieuwing bereikte geen consensus op dat punt. Er werden wel al initiatieven genomen om iets aan de situatie te verhelpen, maar voorlopig zonder veel resultaat.
  [naar artikel]
 49. Vivaldi wil ook nadenken over kleiner Vlaams Parlement (07/10/2020 - Knack)
  Onder de brede noemer 'politieke vernieuwing' wil de regering-De Croo het aantal parlementsleden herbekijken. Niet alleen die in de Kamer, maar ook die in Vlaanderen. Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA) staat open voor een gesprek.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.