Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
03:54 uur

Miljarden Belgische staatssteun verschralen systematisch de Nederlandse media

Express

04/05/2021 - 12:31

Lees dit artikel: Miljarden Belgische staatssteun verschralen systematisch de Nederlandse media Wie zich afvraagt hoe Nederland verworden is tot een land waar eigenlijk maar twee mediagroepen meer overblijven, die netjes de markt onder elkaar verdelen, moet naar België kijken. En meer bepaald naar de royale manier waarop de Belgische regering met belastinggeld gooit. Op die manier strijken de twee conglomeraten, DPG en Mediahuis jaarlijks van miljoenen […] Lees dit artikel: Miljarden Belgische staatssteun verschralen systematisch de Nederlandse media


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. TUI wil geen Belgische staatssteun meer (11/06/2020 - Express)
  De Belgische reisorganisatie TUI Belgium vroeg bij de uitbraak van het coronavirus staatssteun aan de federale regering, maar ze heeft... The post TUI wil geen Belgische staatssteun meer appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Air France-KLM voert gesprekken over miljarden extra staatssteun (18/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Luchtvaartconcern Air France-KLM voert gesprekken met Frankrijk en Nederland over extra staatssteun. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. De Franse krant Le Monde had eerder al geschreven dat Air France-KLM nog eens 6 miljard euro aan extra kapitaal zou willen ophalen bij de Franse en Nederlandse overheid en andere investeerders.
  [naar artikel]
 3. Lufthansa spreekt met Belgische regering over staatssteun (13/03/2020 - Express)
  De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, waar Brussels Airlines deel van uitmaakt, overlegt met verschillende regeringen in Europa over staatssteun om de... The post Lufthansa spreekt met Belgische regering over staatssteun appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. Tegenover de miljarden staatssteun staan bitter weinig eisen voor de Europese luchtvaart (30/06/2020 - De Morgen)
  Het leek er even op dat luchtvaartmaatschappijen flink zouden moeten bloeden voor de staatssteun die ze vanwege de coronacrisis krijgen. De werkelijke eisen aan Air France, KLM en Lufthansa blijken boterzacht.
  [naar artikel]
 5. Air France-KLM wil topman bonus toekennen als hij staatssteun binnenhaalt (23/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De topman van het luchtvaartconcern Air France-KLM strijkt dit jaar mogelijk een bonus op als hij erin slaagt om miljarden euro's aan staatssteun...
  [naar artikel]
 6. TUI hoeft geen Belgische staatssteun meer (11/06/2020 - De Tijd)
  17:47 De Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly vroeg bij de uitbraak van het coronavirus staatssteun aan de federale regering. Maar nu het moederbedrijf in Duitsland een lening krijgt, heeft TUI fly het ...
  [naar artikel]
 7. Nederlandse journalist kon jarenlang Belgische en Nederlandse media oplichten met nepverhalen (23/01/2019 - De Morgen)
  Een Nederlandse ‘journalist’ kon jarenlang valse of niet-verifieerbare verhalen schrijven in Nederlandse en Belgische media. Dat ontdekte het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer. In België schreef de man voor MO*, Apache en de website van Knack.
  [naar artikel]
 8. Busbedrijven vragen staatssteun aan (23/03/2020 - Express)
  De sector van de Belgische busbedrijven vraagt staatssteun. Dat zegt hun federatie. ‘Tachtig procent van de vloot van onze 320... The post Busbedrijven vragen staatssteun aan appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 9. TUI heeft momenteel geen Belgische staatssteun meer nodig (11/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische reisorganisatie TUI Belgium vroeg bij de uitbraak van het coronavirus staatssteun aan de federale regering, maar ze heeft dat geld...
  [naar artikel]
 10. Nederlandse media volgen titelstrijd: 'We zien toekomst in Belgisch voetbal' (12/04/2019 - De Morgen)
  Het Belgische systeem van de play-offs uitleggen aan Nederlandse voetbalfans, daar wagen ze zich niet aan. Maar voorts kan de Belgische competitie op gezonde interesse rekenen van Nederlandse media, zeker nu met John van den Brom een landgenoot Anderlecht de titel kan schenken.
  [naar artikel]
 11. Belgische havens vrijgesteld van belastingen: ‘illegale staatssteun’ (20/09/2019 - De Morgen)
  De belastingvrijstelling voor Belgische havens is volgens EU-wetgeving illegale staatssteun. De Europese Commissie heeft de havens in 2017 dan ook terecht opgedragen om vennootschapsbelasting af te dragen, stelt het Europees Gerecht, onderdeel van het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg.
  [naar artikel]
 12. TUI hoeft geen Belgische staatssteun meer (11/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Belgische reisorganisatie TUI Belgium vroeg bij de uitbraak van het coronavirus staatssteun aan de federale regering, maar ze heeft dat geld niet meer nodig. Dat komt omdat het moederbedrijf in Duitsland een lening heeft gekregen, zo schrijft De Tijd donderdag op zijn website.
  [naar artikel]
 13. Bordeaux-wijnen dreigen te verschralen door jacht op rendement (12/11/2020 - Express)
  Als liefhebbers het over Bordeaux hebben, en vooral de ‘grote’ appellaties, neigen toch velen automatisch naar de Haut-Médoc en de... The post Bordeaux-wijnen dreigen te verschralen door jacht op rendement appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. Er staan nog miljarden zwart geld op Belgische bankrekeningen (24/06/2020 - Express)
  Ook op Belgische bankrekeningen staan nog altijd voor miljarden euro aan vermogens. Dat heeft Steven Vanden Berghe, voorzitter van de... The post Er staan nog miljarden zwart geld op Belgische bankrekeningen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 15. Belgische luchtvaartmaatschappijen moeten staatssteun terugbetalen (24/03/2017 - De Redactie)
  De federale regering vraagt de 19 miljoen euro staatssteun terug die Brussels Airlines, TUIfly en Thomas Cook Airlines in 2014 had ontvangen.
  [naar artikel]
 16. Belastingvrijstelling voor Belgische havens is “illegale staatssteun” (20/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De vrijstelling van vennootschapsbelasting voor Belgische havens, is een vorm van illegale staatssteun. Dat oordeel van de Europese Commissie uit...
  [naar artikel]
 17. Europees Hof: “Belgische belastingvrijstelling voor havens is illegale staatssteun” (20/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  De vrijstelling van vennootschapsbelasting voor Belgische havens, is een vorm van illegale staatssteun. Dat oordeel van de Europese Commissie uit 2017 is vandaag/vrijdag bevestigd door het Europees Hof van Justitie.
  [naar artikel]
 18. Europa geeft fiat voor staatssteun aan Brussels Airlines (21/08/2020 - De Tijd)
  14:27 De Belgische overheid kan de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines 290 miljoen euro toestoppen. De Europese Commissie heeft de staatssteun goedgekeurd.
  [naar artikel]
 19. Europa onderzoekt staatssteun voor bouw gascentrales (21/09/2020 - De Tijd)
  21:57 De Europese Commissie start een onderzoek naar het Belgische mechanisme om de bouw van de gascentrales te financieren. Het subsidiesysteem zou een vorm van verboden staatssteun kunnen zijn.
  [naar artikel]
 20. Europees Hof van Justitie bevestigt: Belgische belastingvrijstelling voor havens is illegale staatssteun (20/09/2019 - Knack)
  De vrijstelling van vennootschapsbelasting voor Belgische havens, is een vorm van illegale staatssteun. Dat oordeel van de Europese Commissie uit 2017 is vrijdag bevestigd door het Europees Hof van Justitie.
  [naar artikel]
 21. Betrapt: ambtenaar schreef jarenlang nepstukken voor Belgische en Nederlandse media (23/01/2019 - VRT NWS)
  Belgische en Nederlandse media hebben jarenlang nepartikels gepubliceerd die geschreven waren door de Nederlandse gemeenteambtenaar Peter Blasic. Zijn vaak overgeschreven of ronduit verzonnen stukken verschenen in België op de websites van Knack, Apache en MO* Magazine. In Nederland nam hij tijdschriften als Elsevier, HP/De Tijd, Nieuwe Revu en websites als VICE, OneWorld en ThePostOnline in de maling.
  [naar artikel]
 22. Nederlandse Spoorwegen hebben extra staatssteun nodig door minder reizigers (14/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben in de eerste helft van het jaar een nettoverlies geleden van 185 miljoen euro. Het vervoersbedrijf werd hard geraakt door de gekelderde reizigersaantallen en denkt dat die reizigers ook volgend jaar nog zullen wegblijven. Topman Roger Van Boxtel meent dat het openbaar vervoer in Nederland zich moet aanpassen, maar het niet gaat redden zonder verdere staatssteun.
  [naar artikel]
 23. Belastingvrijstelling havens blijft illegale staatssteun (20/09/2019 - De Tijd)
  10:17 De Belgische belastingvrijstelling voor havens is een vorm van illegale staatssteun. Daarmee bevestigt het EU-hof vandaag een eerder oordeel van de Europese Commissie uit 2017.
  [naar artikel]
 24. “Nog miljarden aan zwart geld op Belgische rekeningen” (24/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zwart geld moet niet alleen in belastingparadijzen worden gezocht. Op Belgische bankrekeningen staan nog miljarden zwarte euro's, zegt Steven...
  [naar artikel]
 25. Belgische verf-CEO paait beleggers met miljarden (02/10/2018 - De Tijd)
  13:56 De Belg Thierry Vanlancker betaalt de aandeelhouders van verfreus AkzoNobel miljarden om hun ongenoegen te doen weg ebben.
  [naar artikel]
 26. Belgische fiscale vrijstellingen zijn volgens het Europees Hof geen illegale staatssteun  (14/02/2019 - VRT NWS)
  Het Hof van Justitie van de Europese Unie vernietigt het besluit van de Europese Commissie over de fiscale vrijstellingen die België op grond van excess profit rulings aan bedrijven verleende. De Commissie was volgens het Hof onterecht van mening dat het Belgische stelsel in verband met overwinst voor multinationals illegale staatssteun was.
  [naar artikel]
 27. Nederland drukt pauzeknop in voor staatssteun aan KLM (31/10/2020 - Express)
  Luchtvaartmaatschappij KLM hoeft niet te rekenen op de tweede schijf van de staatssteun, aangezien de pilotenvakbond VNV blijft weigeren om... The post Nederland drukt pauzeknop in voor staatssteun aan KLM appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 28. Belgisch lab klaagt Nederlandse staat aan voor subsidie downtest (30/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het Belgische laboratorium Gendia, een belangrijke maker van niet-invasieve prenatale testen (NIPT), klaagt de Nederlandse staat aan wegens ongeoorloofde staatssteun. Gendia hielp de afgelopen jaren Nederlandse vrouwen die in eigen land niet in aanmerking kwamen voor de bloedtest, die onder meer het syndroom van Down aan het licht brengt. Maar doordat de Nederlandse overheid voortaan acht universitaire medische centra (UMC’s) met 26 miljoen euro per jaar gaat subsidiëren, zodat ze de test relatief goedkoop kunnen aanbieden, dreigt het bedrijf uit de Nederlandse markt te worden geprijsd.
  [naar artikel]
 29. Brussels Airlines vraagt staatssteun (15/03/2020 - Knack)
  Brussels Airlines, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij in Zaventem, vraagt staatssteun. Dat meldt Etienne Davignon, de voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines. 'Zonder staatssteun komen alle luchtvaartmaatschappijen in de problemen.'
  [naar artikel]
 30. Nederland overweegt staatssteun voor noodlijdende Hema (05/06/2020 - Express)
  De Nederlandse overheid zit mee aan tafel bij de onderhandelingen over de redding van Hema. Dat bevestigen meerdere bronnen aan... The post Nederland overweegt staatssteun voor noodlijdende Hema appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 31. 'Miljarden euro's zwart geld op Belgische rekeningen' (24/06/2020 - De Tijd)
  01:01 Zwart geld moet niet enkel in belastingparadijzen worden gezocht. Er staan nog miljarden zwarte euro's op Belgische bankrekeningen. Dat zegt Steven Vanden Berghe, een topman bij Financiën. Een nieuwe...
  [naar artikel]
 32. Belgische belastingvrijstelling voor havens is illegale staatssteun (20/09/2019 - Metro)
  De vrijstelling van vennootschapsbelasting voor Belgische havens, is een vorm van illegale staatssteun. Dat oordeel van de Europese Commissie uit 2017 is vandaag bevestigd door het Europees Hof van Justitie. De Europese Commissie verplichtte België in juli 2017 al om de fiscale vrijstellingen voor de havens van Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Luik, Namen, Oostende en die langs de kanalen in Henegouwen en Vlaanderen stop te zetten. Volgens de Commissie ging het om illegale staatssteun, omdat de havens zo een concurrentieel voordeel hadden, en er ook geen doelstelling van algemeen belang – zoals stimuleren van mobiliteit of multimodaal transport – mee werd gerealiseerd. De havens van Antwerpen, Brussel, La Louvière, Namen, Charleroi en Luik gingen tegen die beslissing in beroep bij het Europees Hof van Justitie. Maar het Hof wijst die beroepsprocedure nu af in een arrest. Het besluit van de Europese Commissie is daarmee bevestigd. bron: Belga Het bericht Belgische belastingvrijstelling voor havens is illegale staatssteun verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Hoe de Belgen met stille staatssteun de Nederlandse kranten in handen kregen (15/06/2019 - Apache)
  Twee freelancers eisen voor de rechter een ‘billijke vergoeding’ van de Persgroep, de grootste krantenuitgever van Nederland. Onderbetaling van freelancers is een gevolg van het duopolie in Vlaamse en Nederlandse dagbladen van de Persgroep en Mediahuis. De twee uitgevers konden dit duopolie deels opbouwen dankzij een jaarlijkse subsidiestroom van de Belgische staat van tientallen miljoenen euro’s.
  [naar artikel]
 34. Europa keurt staatssteun aan Brussels Airlines goed (21/08/2020 - Express)
  De Europese Commissie gaat akkoord met een lening van 290 miljoen euro door de Belgische overheid aan de noodlijdende vliegtuigmaatschappij... The post Europa keurt staatssteun aan Brussels Airlines goed appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. Europese Commissie wil soepelere staatssteun verlengen (02/10/2020 - Express)
  De Europese Commissie wil de tijdelijke regels van staatssteun voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen raken, tot... The post Europese Commissie wil soepelere staatssteun verlengen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 36. Grootste aandeelhouder Lufthansa heeft kritiek op staatssteun (17/06/2020 - Express)
  Heinz Hermann Thiele, de hoofdaandeelhouder van Lufthansa, is geen voorstander van de 9 miljard euro Duitse staatssteun voor de luchtvaartmaatschappij.... The post Grootste aandeelhouder Lufthansa heeft kritiek op staatssteun appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 37. Brussels Airlines moet staatssteun vragen (15/03/2020 - Express)
  De impact van het coronavirus op de luchtvaartmaatschappijen is immens. Daarom zal Brussels Airlines staatssteun vragen aan België. Etienne Davignon,... The post Brussels Airlines moet staatssteun vragen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 38. Nieuwe kerncentrale mag er komen, Oostenrijk verliest juridische strijd (22/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Britse staatssteun voor de bouw van de nieuwe nucleaire eenheid Hinkley Point C in Somerset is geen vorm van ongeoorloofde staatssteun. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld. Oostenrijk, dat zich al jarenlang verzet tegen de Britse staatssteun voor de nucleaire sector, bijt daarmee in het zand.
  [naar artikel]
 39. TUI Group vraagt staatssteun aan, België cancelt pakketreizen (16/03/2020 - Express)
  TUI Group in Duitsland heeft beslist om alle pakketreizen tot nader order uit te stellen, net als de Belgische divisie... The post TUI Group vraagt staatssteun aan, België cancelt pakketreizen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 40. 10 miljard euro staatssteun helpt Air France-KLM ‘minder dan één jaar’ (21/09/2020 - Express)
  Met de meer dan 10 miljard euro die de luchtvaartmaatschappij Air France-KLM van de Franse en Nederlandse overheid krijgt, kan... The post 10 miljard euro staatssteun helpt Air France-KLM ‘minder dan één jaar’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. Europese Commissie keurt lening voor Aviapartner goed (08/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie heeft woensdag ingestemd met de Belgische staatssteun voor Aviapartner. De converteerbare lening van 25 miljoen euro voor de grondafhandelaar op Brussels Airport strookt met het tijdelijke kader voor staatssteun, zo deelde de Commissie mee.
  [naar artikel]
 42. Europese Commissie keurt lening voor Aviapartner goed (08/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Europese Commissie heeft woensdag ingestemd met de Belgische staatssteun voor Aviapartner. De converteerbare lening van 25 miljoen euro voor de grondafhandelaar op Brussels Airport strookt met het tijdelijke kader voor staatssteun, zo deelde de Commissie mee.
  [naar artikel]
 43. ‘Er komt heus geen blanco cheque’: Etienne Davignon over staatssteun Brussels Airlines (14/05/2020 - De Morgen)
  Er wordt gepokerd om Brussels Airlines. Volgens Etienne Davignon (87), tot voor kort covoorzitter bij de luchtvaartmaatschappij, ligt een akkoord tussen moedermaatschappij Lufthansa en de Belgische overheid voor het grijpen. ‘Natuurlijk moet België inspraak krijgen in ruil voor staatssteun.’
  [naar artikel]
 44. FC Barcelona kreeg illegale staatssteun (04/03/2021 - De Tijd)
  11:34 Het Europees Hof van Justitie verwerpt het beroep van de Catalaanse topclub tegen een besluit van de Commissie over illegale Spaanse staatssteun.
  [naar artikel]
 45. Bom van 400 miljoen euro onder Belgisch voetbal: clubs riskeren jarenlange ‘onrechtmatige staatssteun’ te moeten terugbetalen (26/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een fiscale maatregel die de Belgische voetbalclubs de voorbije negen jaar meer dan 400 miljoen euro opleverde, riskeert als een boemerang in het gezicht van ons voetbal terecht te komen. De Belgische overheid meldde de steunmaatregel nooit aan bij Europa, waardoor die als onwettig kan worden beschouwd. “In het slechtste geval moeten de clubs die ‘onrechtmatige staatssteun’ volledig terugbetalen”, concludeert Dimitri Thijskens, die zijn masterscriptie aan de KU Leuven aan deze discutabele gunstmaatregel wijdde.
  [naar artikel]
 46. Bom van 400 miljoen euro onder Belgisch voetbal: clubs riskeren jarenlange ‘onrechtmatige staatssteun’ te moeten terugbetalen (26/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een fiscale maatregel die de Belgische voetbalclubs de voorbije negen jaar meer dan 400 miljoen euro opleverde, riskeert als een boemerang in het gezicht van ons voetbal terecht te komen. De Belgische overheid meldde de steunmaatregel nooit aan bij Europa, waardoor die als onwettig kan worden beschouwd. “In het slechtste geval moeten de clubs die ‘onrechtmatige staatssteun’ volledig terugbetalen”, concludeert Dimitri Thijskens, die zijn masterscriptie aan de KU Leuven aan deze discutabele gunstmaatregel wijdde.
  [naar artikel]
 47. Miljarden aan zwart geld op Belgische bankrekeningen, "tijd voor nieuwe regularisatieronde" (24/06/2020 - VRT NWS)
  Op de Belgische bankrekeningen staan er nog voor tientallen miljarden euro's aan zwart geld. Dat schrijft De Tijd. De federale overheidsdienst Financiën pleit er dan ook voor om mensen met zwart geld nog eens de kans te geven om hun zwart geld aan te geven en daar dan belastingen aan een verminderd tarief op te laten betalen. "Zo'n nieuwe ronde fiscale amnestie kan de staat miljarden aan nieuwe inkomsten opleveren".
  [naar artikel]
 48. Antwerps lab klaagt Nederlandse staat aan voor subsidie (30/03/2017 - De Tijd)
  09:13 Het Antwerpse laboratorium Gendia, een belangrijke maker van Niet-Invasieve Prenatale Testen (NIPT), klaagt de Nederlandse staat aan wegens ongeoorloofde staatssteun.
  [naar artikel]
 49. Overheid mag systematisch sociale media screenen bij asielaanvraag (21/04/2017 - De Redactie)
  Om na te gaan of asielzoekers de waarheid vertellen, krijgt het vluchtelingencommissariaat de wettelijke mogelijkheid om hun profielen op sociale media uit te pluizen. Het is een van de aanpassingen aan het asielrecht die de federale regering vandaag goedkeurt.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.