Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
03:43 uur

Open VLD reanimeert discussie politieke vernieuwing

De Standaard

04/05/2021 - 13:33

De Vlaamse liberalen lanceren een rist voorstellen om de particratie te temperen en zo de parlementaire democratie te versterken. Het wordt uitkijken of andere partijen in het verhaal willen meestappen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Politieke vernieuwing? Zelfs de middeleeuwen bieden meer inspiratie – Baguet/Eersels (09/07/2017 - De Redactie)
  De werkgroep politieke vernieuwing is een gemiste kans vinden deze beide doctoraatsonderzoekers. Zij bestuderen elitegroepen en politieke participatie in de late middeleeuwen en vroegmoderne periode en doen enkele voorstellen voor een transparante politieke besluitvorming vandaag.
  [naar artikel]
 2. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert lanceert reeks voorstellen voor politieke vernieuwing: “Willen democratie in ons land versterken” (04/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft dinsdag een reeks voorstellen voor “politieke vernieuwing” gelanceerd. Concreet wil Lachaert “de particratie terugdringen, de kracht van kandidaten en verkozenen vergroten, en de politieke financiën transparanter te maken”. Het gaat onder meer om het opheffen van het ‘Vlaams zwijgakkoord’, de gelijkschakeling van verkiezingsuitgaven tussen alle kandidaten, en het afschaffen van de lijststem en opvolgers.
  [naar artikel]
 3. Liberalen openen debat over politieke vernieuwing (04/05/2021 - De Tijd)
  10:04 Open VLD heeft in de Kamer wetsvoorstellen ingediend die politieke partijen minder macht geven, ten voordele van de kiezer en de verkozenen.
  [naar artikel]
 4. Kristof Calvo (Groen) over politieke vernieuwing: 'De sense of urgency mag groter' (05/07/2017 - Knack)
  De commissie Politieke Vernieuwing wil op 12 juli haar werkzaamheden afronden. Kamerlid Kristof Calvo ziet doorbraken, maar mist de grote omwenteling.
  [naar artikel]
 5. Wetsvoorstellen rond politieke vernieuwing maken weinig indruk: “Een muizensprong” (04/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Politieke vernieuwing: bij haar aantreden had de Vivaldi-regering er de mond vol van, maar in de praktijk is er nog maar weinig van in huis gekomen. Nu voegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de daad bij het woord door een eerste pakket wetsvoorstellen in te dienen: de lijststem, de opvolgers en het Vlaamse zwijgakkoord belanden daarin in de vuilbak. “Een muizensprong”, aldus politicoloog Carl Devos. “Maar toch beter dan niets.”
  [naar artikel]
 6. Vlaams Belanger zet stap opzij in Grimbergen: coalitie Open VLD-Vernieuwing-N-VA kan doorgaan (09/11/2018 - VRT NWS)
  Luk Raekelboom stapt uit de fractie van Vernieuwing. Dat laat hij weten in een persbericht. De Open VLD-top had haar lokale leden in Grimbergen voor een ultimatum gesteld. Ze moesten ervoor zorgen dat de Vlaams Belanger een stap opzijzette, anders mocht de coalitie tussen Open VLD, Vernieuwing en N-VA niet doorgaan.
  [naar artikel]
 7. Kamer richt werkgroep rond politieke vernieuwing op (15/02/2017 - De Standaard)
  De Kamer gaat een werkgroep oprichten rond politieke vernieuwing. Dat heeft de Conferentie van voorzitters beslist.
  [naar artikel]
 8. Kamer richt werkgroep op rond politieke vernieuwing (15/02/2017 - Knack)
  De Kamer gaat een werkgroep oprichten rond politieke vernieuwing. Dat heeft de Conferentie van voorzitters beslist.
  [naar artikel]
 9. Werkgroep rond politieke vernieuwing neemt ook rol van Kamervoorzitter onder de loep (15/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Kamer gaat een werkgroep oprichten rond politieke vernieuwing, zo heeft de Conferentie van voorzitters beslist. De werkgroep moet onder meer
  [naar artikel]
 10. Nieuwe regering beloofde politieke vernieuwing, maar al meteen steekt een oud zeer de kop op (12/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de regering-De Croo heeft elk regeringslid ­gemiddeld 41,9 kabinetsmedewerkers in dienst. Dat gemiddelde ligt iets lager dan in de regering-Michel (42,7). Maar in absolute cijfers neemt het aantal cabinetards fors toe, ondanks de vele beloftes over politieke vernieuwing.
  [naar artikel]
 11. Kabinetten nóg zwaarder bemand ondanks alle beloftes over politieke vernieuwing (12/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In de regering-De Croo heeft elk regeringslid ­gemiddeld 41,9 kabinetsmedewerkers in dienst. Dat gemiddelde ligt iets lager dan in de regering-Michel (42,7). Maar in absolute cijfers neemt het aantal cabinettards fors toe, ondanks de vele beloftes over politieke vernieuwing.
  [naar artikel]
 12. 'Antwerpen heeft een eer hoog te houden als het gaat over vernieuwing en politieke trends' (16/09/2016 - Knack)
  'Antwerpen heeft een eer hoog te houden als het gaat over politieke vernieuwing en politieke trends. In het verleden is het vaak zo geweest dat wat in Antwerpen begon, later ook in de rest van Vlaanderen de kop op stak', schrijft Wouter Van Besien van Groen.
  [naar artikel]
 13. Grimbergen: Lijst Vernieuwing van ex-VB’er Bart Laeremans grootste (14/10/2018 - Metro)
  In Grimbergen is de lijst Vernieuwing van voormalig Vlaams Belanger Bart Laeremans de grootste partij geworden. Vernieuwing klopt af op 21,9 procent, bijna 5 procentpunt meer dan in 2012. De discussie over het nationaal voetbalstadion was in Grimbergen de voorbije jaren een prominent thema. Open Vld wordt de tweede grootste partij met 17,5 procent, zowat een status quo. CD&V gaat wel duidelijk achteruit: van 20,2 naar 16,5 procent. Ook N-VA daalt van 15,6 naar 13,1 procent. Groen daarentegen stijgt van 10,6 naar 16,1 procent terwijl de Franstalige lijst UF van 10,9 naar 6,5 procent gaat. Sp.a stijgt licht van 7,9 naar 8,4 procent. bron: Belga Het bericht Grimbergen: Lijst Vernieuwing van ex-VB’er Bart Laeremans grootste verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Is het cordon sanitaire toe aan vernieuwing? (18/10/2018 - De Morgen)
  Terwijl heel Vlaanderen naar Ninove en Grimbergen kijkt, staat het cordon sanitaire ook verderop, in Willebroek, ter discussie. Is de schutkring rond extreemrechts niet langer relevant? Of is ze net toe aan vernieuwing?
  [naar artikel]
 15. Welles-nietesspel over Grimbergen. Van Grieken: "Lijst Vernieuwing is geen project van Vlaams Belang" (21/10/2018 - VRT NWS)
  "De lijst Vernieuwing is geen Vlaams Belang-project", zegt Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang in De zevende dag. "Maar op die lijst staat iemand die werkt voor de fractie van Vlaams Belang", werpt Open VLD-er Bart Somers tegen. Een week na de lokale verkiezingen woedt de discussie over het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang in alle hevigheid. Verschillende partijen raken het niet eens of er in Grimbergen kan worden bestuurd met de Belang-gerelateerde lijst Vernieuwing. 
  [naar artikel]
 16. Jong VLD wil af van lijststem: "Zonder vernieuwing verdwijnen partijen binnen 10 jaar" (16/05/2017 - De Redactie)
  Niet de plaats op de lijst, maar de inhoudelijke sterkte van de kandidaten moet doorslaggevend zijn, vinden de jonge liberalen. "Politieke partijen moeten dringend open durven staan voor vernieuwing. Anders zijn ze over 10 jaar verdwenen", zegt voorzitter Maurits Vande Reyde.
  [naar artikel]
 17. "De inhoudelijke vernieuwing van de PS zal gepaard moeten gaan met een vernieuwing van het politieke personeel" (16/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Hoe meer een mens te horen krijgt van wat er allemaal gebeurde bij Samusocial, hoe kwader een mens wordt.
  [naar artikel]
 18. ONZE OPINIE. Wat als de politiek nu eens stevig aan de boom schudde? (04/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wat als partijvoorzitters zich wat minder mengen in het werk van hun ministers, en wat meer bezig zijn met de kritiek op het politieke systeem? Zou er dan wat meer in beweging komen? Dat Egbert Lachaert (Open Vld) het debat rond politieke vernieuwing aanzwengelt, is door de problemen met Sihame El Kaouakibi niet toevallig, wel goed.
  [naar artikel]
 19. Vincent Stuer (Open VLD): 'Er is plaats voor een nieuwe progressieve partij' (06/11/2019 - Knack)
  De partijpolitiek is de achilleshiel van onze democratie geworden, zegt Open VLD'er Vincent Stuer. Hij pleit voor een fundamentele vernieuwing van het politieke personeel.
  [naar artikel]
 20. ‘Samenwerking tussen Open VLD en Vlaams Belanger in Grimbergen is onmogelijk’ (26/10/2018 - De Standaard)
  De statutaire commissie van Open VLD oordeelt dat de lokale afdeling in Grimbergen onmogelijk kan samenwerken met de lijst Vernieuwing omdat één van de verkozenen actief is bij Vlaams Belang. Bart Laeremans (Vernieuwing) hoopt dat er nog ruimte is voor overleg.
  [naar artikel]
 21. Grimbergen kiest voor vernieuwing (15/10/2018 - VRT NWS)
  'Vernieuwing' is als grote winnaar uit de bus gekomen in Grimbergen. De partij van lijsttrekker Bart Laeremans behaalde 21,9% van de stemmen en gaat in zee met N-VA (13,1%) en Open VLD (17,5%).
  [naar artikel]
 22. “De discussie over minder postjes voor parlementsleden is een heel moeilijke” (29/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Werkgroep Politieke Vernieuwing van de Kamer zit in haar laatste rechte lijn. Voor de grote vakantie wil ze een reeks richtlijnen uitvaardigen waar politici zich aan te houden hebben om te komen tot meer deontologie, zeg maar zelfregulering in de politiek. Een belangrijk discussiepunt is de invoering van een decumul voor parlementsleden. Ze zouden een parlementair mandaat niet langer mogen cumuleren met een lokaal mandaat. De meeste partijen zijn voor zo’n decumul, N-VA en Open Vld zijn tegen.
  [naar artikel]
 23. Calvo: 'Schaf 5 van de 6 parlementen af' (15/05/2018 - De Tijd)
  06:43 Kristof Calvo (Groen) trekt in zijn nieuwe boek 'Leve Politiek' een blik open met verregaande ideeën voor politieke vernieuwing.
  [naar artikel]
 24. Machtige vrienden en aura van vernieuwing: is Egbert Lachaert topfavoriet voor Open Vld-voorzitterschap? (16/05/2020 - De Morgen)
  Een uitgekiende campagne, machtige medestanders en dé hoop op vernieuwing. Kamerfractieleider Egbert Lachaert (Open Vld) lijkt de beste troeven te hebben om straks de liberale voorzittersverkiezingen te winnen. Maar wie dacht dat hij vervolgens automatisch met N-VA een regering zal vormen, heeft het mis.
  [naar artikel]
 25. Open VLD kiest voor 'mix van ervaring en vernieuwing' op ontwerplijsten in Vlaams Brabant (09/03/2019 - Knack)
  Het provinciaal bestuur van de Vlaams-Brabantse liberalen heeft zaterdag de ontwerplijsten met kandidaten voor de verkiezingen van 26 mei goedgekeurd. Volgens Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is gekozen voor een 'mix van ervaring en vernieuwing'.
  [naar artikel]
 26. Open VLD kies voor 'mix van ervaring en vernieuwing' op ontwerplijsten in Vlaams Brabant (09/03/2019 - Knack)
  Het provinciaal bestuur van de Vlaams-Brabantse liberalen heeft zaterdag de ontwerplijsten met kandidaten voor de verkiezingen van 26 mei goedgekeurd. Volgens Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is gekozen voor een 'mix van ervaring en vernieuwing'.
  [naar artikel]
 27. Vragenuurtje in Parlement: Politieke vernieuwing blijkt moeilijker dan verwacht (11/05/2017 - Knack)
  Heel wat stof voor discussie tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het Federaal Parlement: Staatssecretaris De Backer een Twittercampagne tegen zijn eigen inspecteurs opzet, het uitblijven van een akkoord over een mogelijk cumulverbod, gesjoemel met dagcontracten bij DHL, en opschudding in de Kazachgate-affaire. Volg alles LIVE vanaf 14.15 uur.
  [naar artikel]
 28. Kamer keurt reeks wetteksten rond politieke vernieuwing goed (28/06/2018 - Metro)
  Kabinetsmedewerkers en regeringscommissarissen moeten binnenkort ook een mandatenlijst indienen. De Kamer heeft de wettekst daarover voor een tweede maal goedgekeurd. De tekst werd door de Senaat geamendeerd, maar de Kamer paste die gewijzigde tekst opnieuw aan, zodat het ontwerp voor een tweede maal naar de Senaat verhuist. Het gaat om een aanbeveling van de werkgroep Politieke Vernieuwing, die het politieke bedrijf transparanter moeten maken. De Kamer richtte die commissie op in de nasleep van de affaires met mandaten bij Publipart, Publifin en Telenet. De Kamer keurde ook een reeks teksten goed om de vergoedingen voor bijzondere functies in de verschillende deelstaatparlementen ook in rekening te nemen bij de berekening van de 150%-regel. Die regel stelt dat de vergoedingen uit openbare mandaten de helft van de parlementaire basisvergoeding niet mag overschrijden. bron: Belga Het bericht Kamer keurt reeks wetteksten rond politieke vernieuwing goed verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Waar zijn de sleutels van Zaal F gebleven? (07/05/2021 - De Tijd)
  14:44 Als Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de vlag van de politieke vernieuwing de hoogte in steekt, geeft dat een hoog déjà vu-gevoel. Guy Verhofstadt deed het hem al eens voor in de mythische Zaal F va...
  [naar artikel]
 30. Open VLD komt met voorstellen voor ‘politieke vernieuwing’, en de timing is geen toeval (04/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft een reeks voorstellen klaar om de politiek te vernieuwen. Het is een beperkt pakket, vooral om te laten zien dat niet enkel de groenen met dat thema zijn begaan. En om, als het even kan, de bliksem af te leiden van het schandaal rond Sihame El Kaouakibi dat maar niet gaat liggen.
  [naar artikel]
 31. Wat zeggen wetenschappers over de kernuitstap? “Dat is een politieke discussie en geen technische” (20/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  De rechtszaak aangespannen tegen het klimaatbeleid van de Belgische overheden, wordt door sommigen met plezier aangegrepen om de kernuitstap in twijfel te trekken. Luister maar naar de wetenschap, is het mantra. Maar wat zegt de wetenschap? Dat het een politieke discussie is.
  [naar artikel]
 32. Somers: ‘We kunnen, mogen en willen niet samenwerken met extreemrechts’ (17/10/2018 - De Standaard)
  Vlaams Open VLD-fractieleider Bart Somers zegt dat zijn partij niet kan samenwerken met extreemrechts, ook niet in het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daar is er discussie over een mogelijke coalitievorming tussen Open VLD met de partij Vernieuwing van Bart Laeremans, een ex-Vlaams Belanger.
  [naar artikel]
 33. Somers: ‘We kunnen, mogen en willen niet samenwerken met extreemrechts’ (17/10/2018 - De Standaard)
  Vlaams Open VLD-fractieleider Bart Somers zegt dat zijn partij niet kan samenwerken met extreemrechts, ook niet in het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daar is er discussie over een mogelijke coalitievorming tussen Open VLD met de partij Vernieuwing van Bart Laeremans, een ex-Vlaams Belanger.
  [naar artikel]
 34. Statutaire commissie Open VLD: "Samenwerking met Vlaams Belanger in Grimbergen kan niet" (26/10/2018 - VRT NWS)
  De statutaire commissie van Open VLD is van oordeel dat een samenwerking met de lijst Vernieuwing en Open VLD in Grimbergen niet mogelijk is omdat Vlaams Belanger Luk Raekelboom verkozen is voor de lijst Vernieuwing. De plaatselijke verkozenen van Open VLD krijgen tot 1 december de tijd om Raekelboom te overtuigen om ofwel volledig te breken met Vlaams Belang, ofwel om afstand te doen van zijn gemeentelijk mandaat of om als onafhankelijk gemeenteraadslid te gaan zetelen. Slagen de Open VLD'ers daar niet in, dreigt uitsluiting uit de partij.
  [naar artikel]
 35. Vivaldi wil ook nadenken over kleiner Vlaams Parlement (07/10/2020 - Knack)
  Onder de brede noemer 'politieke vernieuwing' wil de regering-De Croo het aantal parlementsleden herbekijken. Niet alleen die in de Kamer, maar ook die in Vlaanderen. Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA) staat open voor een gesprek.
  [naar artikel]
 36. Politieke vernieuwing: Michel geeft gas (29/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 37. Grimbergen: statutaire commissie Open VLD wil geen samenwerking met Vlaams Belanger (26/10/2018 - Knack)
  De statutaire commissie van Open VLD zegt neen tegen een samenwerking met de lijst Vernieuwing in Grimbergen. Een samenwerking in de Vlaams-Brabantse gemeente is 'onmogelijk omdat één van de verkozenen van de lijst Vernieuwing actief is bij het Vlaams Belang', klinkt het.
  [naar artikel]
 38. DISCUSSIE. Politieke crisis: zijn vervroegde verkiezingen een goede zaak of niet? (16/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Na voorzitter Bart De Wever vrijdag zet ook voormalig N-VA-minister Jan Jambon de deur open voor vervroegde verkiezingen om uit de politieke impasse te geraken. “Verkiezingen zijn de meest zuivere vorm om het bestuur opnieuw in handen te nemen”, zei hij zaterdag aan VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 39. Vlaams Belanger in Grimbergen gaat als onafhankelijke zetelen (09/11/2018 - De Standaard)
  Luk Raekelboom, van de Grimbergse lijst Vernieuwing, gaat vanaf januari als onafhankelijke zetelen. ‘Door zijn gebaar wordt de coalitie van Vernieuwing met de N-VA en de Open VLD werkelijkheid’, zegt voorzitter Bart Laeremans.
  [naar artikel]
 40. Nog steeds leiden alle wegen naar Rome (10/03/2018 - De Tijd)
  13:14 Vergeet de Frans-Duitse as in Europa. De politieke vernieuwing wordt uitgebroed in Italië. Dat zullen ze in Brussel niet graag horen, maar de geschiedenis leert dat in Rome meer dan eens de politieke ...
  [naar artikel]
 41. Brusselse impasse blijft duren (05/04/2019 - De Morgen)
  In Franstalig België is nog niet meteen een uitweg uit de politieke impasse in zicht. DéFI, Ecolo en Groen willen het enkel over politieke vernieuwing hebben, terwijl MR en cdH vooral regeringen willen vormen.
  [naar artikel]
 42. Brusselse impasse blijft duren (20/07/2017 - De Morgen)
  In Franstalig België is nog niet meteen een uitweg uit de politieke impasse in zicht. DéFI, Ecolo en Groen willen het enkel over politieke vernieuwing hebben, terwijl MR en cdH vooral regeringen willen vormen.
  [naar artikel]
 43. Cordon sanitaire gebroken in Grimbergen? “Heel andere situatie dan in Ninove” (16/10/2018 - VRT NWS)
  In Grimbergen gaat de partij Vernieuwing van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans besturen met Open VLD en N-VA. Laeremans is drie jaar geleden uit Vlaams Belang gestapt. Maar één van de verkozen gemeenteraadsleden van Vernieuwing is wel nog medewerker van de extreemrechtse partij. Is het cordon sanitaire nu doorbroken in Grimbergen? Neen, zegt lijsttrekker Bart Laeremans, want “Vernieuwing staat los van welke nationale partij dan ook”. Dus ook van Vlaams Belang.  
  [naar artikel]
 44. Vlaams Belanger in Grimbergen gaat als onafhankelijke zetelen (09/11/2018 - De Standaard)
  Luk Raekelboom, van de Grimbergse lijst Vernieuwing, gaat vanaf januari als onafhankelijke zetelen. Hij breekt volledig met Vlaams Belang. ‘Door zijn gebaar wordt de coalitie van Vernieuwing met N-VA en Open VLD werkelijkheid’, zegt voorzitter Bart Laeremans.
  [naar artikel]
 45. Broos wil "vernieuwing" bij Oostende: "Ik heb met open mond zitten luisteren naar visie van Verheyen" (25/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hugo Broos, technisch directeur bij KV Oostende, meent dat de club en spelers vernieuwing nodig hebben. Woensdag gaf Broos tekst en uitleg bij het...
  [naar artikel]
 46. "N-VA staat politieke vernieuwing in de weg": Calvo haalt uit naar N-VA en "megacumul" van De Wever (02/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de marge van de zware klappen die de socialisten in België krijgen, werpt Groen zich op als grote uitdager van N-VA. "N-VA staat politieke
  [naar artikel]
 47. EU bereid te praten over opheffing patenten, ook België staat open voor discussie (06/05/2021 - De Morgen)
  De EU staat klaar om het opzijschuiven van patenten op coronavaccins te bespreken, zegt de Europese Commissie. Ook ons land staat open voor discussie over het vrijgeven van de patenten op de coronavaccins, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag in de Kamer.
  [naar artikel]
 48. 58 Tophistorici hekelen politieke inmenging Congocommissie in open brief (18/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  In het parlement is de Congocommissie amper uit de startblokken, of de expertengroep die advies moet geven, staat al ter discussie. Het toont aan hoe gevoelig het koloniale verleden nog steeds ligt.
  [naar artikel]
 49. Ecolo legt scherpe eisen op tafel voor nieuwe meerderheid in regeringen (21/06/2017 - Knack)
  Ecolo vraagt een grondige hertekening van de politieke en publieke structuren, een volledige decumul, en een versterkte burgerparticipatie. 'Dit lijstje heeft meer weg van een uitstalraam voor politieke vernieuwing dan van een onderhandelingsnota met prioriteiten,' zegt politoloog Nicolas Bouteca (UGent).
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.