Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
03:05 uur

Nieuwe voedingsdriehoek houdt rekening met milieu-impact van voeding

Knack

04/05/2021 - 13:40

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven , die de burgers een leidraad wil bieden voor een gezond voedingspatroon, is verruimd en houdt voortaan nog meer rekening met de impact die voeding heeft op het milieu.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Voedingsdriehoek krijgt update: gezondheid planeet telt ook mee (04/05/2021 - De Morgen)
  Minder vlees, meer fruit en kraantjeswater. Het is slechts een greep uit de tips die de geüpdatete voedingsdriehoek ons geeft. Die zal voortaan ook de milieu-impact van onze voeding in rekening brengen. ‘Want wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.’
  [naar artikel]
 2. Nieuwe voedingsdriehoek houdt ook rekening met het milieu (08/05/2021 - Metro)
  De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven , die de burgers een leidraad wil bieden voor een gezond voedingspatroon, is verruimd. Voortaan houdt het hulpmiddel nog meer rekening met de impact die voeding heeft op het milieu. Dat heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven gemeld. “We werden geconfronteerd met een toenemende vraag naar advies over milieuverantwoorde voeding”, zegt Jolien Jonckheere van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het instituut heeft daarom, in samenwerking met het Departement Omgeving, het milieu-aspect sterker onderbouwd. Bij de voedingsdriehoek zijn aanbevelingen geformuleerd voor een gezond én tegelijk milieuverantwoord voedingspatroon. Zeven tips De consument krijgt zeven tips om voedingskeuzes te maken die goed zijn voor de gezondheid én voor de planeet. Zo is het zaak om vooral kraanwater te drinken, omdat dan de verpakkings- en transportimpact van flessenwater wegvalt, en om meer groenten en fruit te eten, bij voorkeur van het seizoen. Peulvruchten, volle granen en noten zouden vaker op het menu moeten staan en er wordt aangeraden om minder vlees te eten. Gevogelte, vis en eieren krijgen de voorkeur boven rood en bewerkt vlees. Geen voedselverlies Daarnaast wordt de consument aangeraden om zo weinig mogelijk ‘lege calorieën’, zoals frisdrank, snacks en snoep, te eten en drinken. Belangrijk is ook om voedselverlies tegen te gaan en niet meer te eten dan ons lichaam nodig heeft. Toch gaat het volgens Jonckheere vooral om een balans te vinden. Genieten van voeding is belangrijk en af en toe eens uit de bocht gaan moet kunnen. Daarnaast is in sommige gevallen gezonde voeding niet helemaal gelijk aan milieuvriendelijke voeding, geeft ze toe na een vraag van een journalist. “Denk bijvoorbeeld aan vis. Dat is zeer gezonde voeding, maar de milieu-impact is soms minder gunstig. Bij zo’n tegenstelling is het evenwel perfect mogelijk om een compromis te vinden, zoals bijvoorbeeld wekelijks een à twee keer vis op het menu te zetten.” Afbeelding Vlaams Instituut Gezond Leven Meer informatie over de voedingsdriehoek is te vinden op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Lees ook: Dit worden de 5 voedingtrends van 2021 Het bericht Nieuwe voedingsdriehoek houdt ook rekening met het milieu verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. De nieuwe voedingsdriehoek doorgelicht: 'We mogen het belang van voeding niet overdrijven' (20/09/2017 - Knack)
  De nieuwe voedingsdriehoek is zopas voorgesteld aan het grote publiek. Knack trok ermee naar professor Sander Kersten, de Nederlandse topexpert in voeding en gezondheid. 'Het wordt er niet bij gezegd, maar een voedingsdriehoek dringt mensen een schuldgevoel op.'
  [naar artikel]
 4. Voedingsdriehoek kijkt nu ook naar milieu (04/05/2021 - De Standaard)
  De voedingsdriehoek is uitgebreid met een component milieu. Blijkt dat gezond eten doorgaans beter is voor de planeet.
  [naar artikel]
 5. “Nieuwe voedingsdriehoek is moedig, maar mensen gaan niet gezonder eten door enkel een tekening” (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vanmorgen heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven zijn nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld, waarbij plantaardige voeding centraal staat. “Dit is een moedig model, maar niet iedereen zal er blij mee zijn“ zegt Patrick Mullie, hoogleraar voeding aan de Erasmushogeschool en Vrije Universiteit Brussel.
  [naar artikel]
 6. Nieuwe voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet (19/09/2017 - VRT NWS)
  Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. En die staat letterlijk op z’n kop. De nadruk ligt in de nieuwe versie vooral op plantaardige en onbewerkte voedingsmiddelen. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld. 
  [naar artikel]
 7. KVLV Alken tovert nieuwe voedingsdriehoek op de borden tijdens demokookles (14/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  KVLV Alken centrum wil iedereen bewust maken en motiveren om elke dag gezonde voeding tot zich te nemen. Daarom organiseerde de vereniging op woensdag 12 september een demokookles met als thema 'de nieuwe voedingsdriehoek op je bord'.
  [naar artikel]
 8. Nieuwe voedingsdriehoek staat op zijn kop (19/09/2017 - Metro)
  Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek gelanceerd. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld. Complex, achterhaald en het zou zelfs foute informatie bevatten: de actieve voedingsdriehoek ligt al jaren onder vuur. En nu, op de twintigste verjaardag van het model, heeft het een welgekomen, ingrijpende update gekregen. Foto Gezond Leven Hoe hoger, hoe beter Voor het eerst houdt de nieuwe, simpelere driehoek ook rekening met de impact op het milieu. Nogal wiedes, de gezonde voedingsmiddelen die het milieu het minst belasten, krijgen de voorkeur. Des te opvallender is dat de driehoek letterlijk op zijn kop gezet is. Helemaal bovenaan vind je de donkergroene balk, die gevuld is met groenten, fruit, volle granen en plantaardige olie. Voor het eerst worden tofoe, peulvruchten en noten hier ook expliciet afgebeeld. Het is eveneens aangeraden om voor voeding te kiezen die weinig of niet bewerkt is, zoals vers fruit in plaats van fruitsap, volkorenbrood in plaats van wit brood of volkorenpasta in plaats van gewone. Vervolgens kan je je bord aanvullen met producten uit de lichtgroene zone. Dit zijn de dierlijke producten zoals vis, yoghurt, melk, gevogelte, kaas en eieren. Die producten moet je niet schrappen, maar die heb je ook niet elke dag nodig. In het oranje vlak staat dan weer de voeding die mogelijk slecht is voor je lichaam: rood vlees en boter. Verbannen naar de rode bol Opvallend genoeg zijn er ook enkele voedingsmiddelen verbannen uit de driehoek, naar een rode bol. Daarin zit onder meer koekjes, chips, chocolade, snoep, frisdrank en alcohol, maar ook zout, frieten en pizza. «We weten ook dat zij deel uitmaken van het leven van veel mensen. Maar we willen toch benadrukken dat ze de uitzondering vormen in plaats van de regel zoals nu soms het geval is», vertelt Loes Neven van Gezondleven.be. Extra bewegingsdriehoek Een laatste nieuwigheid is dat de laag beweging een eigen, aparte driehoek heeft gekregen. Die draait rond het probleem van het zittend gat van de Vlaming. Elk halfuur even rechtstaan om bijvoorbeeld een glas water te halen is de boodschap. Daarnaast is het best dat je licht, matig en hoog intensief beweegt. Dat gaat dan respectievelijk de trap nemen, een wandeling maken of gaan sporten in de fitness. Foto Gezond Leven
  [naar artikel]
 9. Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet (19/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken.
  [naar artikel]
 10. Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken.
  [naar artikel]
 11. PXL-Catering ambassadeur voor 'Zero Impact Meal' (23/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Voedselproductie en -consumptie zijn verantwoordelijk voor 25 à 30% van de CO2-uitstoot. Door het aandeel plantaardige componenten in ons voedingspatroon gevoelig te verhogen kunnen wij de milieu-impact van voeding sterk verminderen.
  [naar artikel]
 12. De Lijn houdt al rekening met negatieve impact van 35 miljoen euro (26/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Lijn houdt alles bij elkaar opgeteld al rekening met een negatieve budgettaire impact van ongeveer 35 miljoen euro omwille van het coronavirus. Door de verschillende maatregelen tegen de verspreiding van het virus daalde het aantal reizigers fors, maar anderzijds had de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij ook extra kosten.
  [naar artikel]
 13. ‘Mensen gaan niet gezonder eten door enkel een tekening' (19/09/2017 - De Standaard)
  Vanmorgen heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven zijn nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld, waarbij plantaardige voeding centraal staat. 'Dit is een moedig model, maar niet iedereen zal er blij mee zijn' zegt Patrick Mullie, hoogleraar voeding aan de Erasmushogeschool en Vrije Universiteit Brussel.
  [naar artikel]
 14. Kritiek op vernieuwde voedingsdriehoek: 'Vlees gelijk stellen met snoep en chips is onverantwoord' (19/09/2017 - Knack)
  Verschillende organisaties hebben bedenkingen bij de nieuwe voedingsdriehoek.
  [naar artikel]
 15. Kaas in plaats van vlees eten is amper beter voor het milieu (20/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Je vleesconsumptie terugschroeven om de planeet te redden? Prima, want de vleesproductie stoot veel broeikasgassen uit. Maar als je dat lapje vervangt door kaas zal je klimaatscore niet gek veel verbeteren. Dat zegt Jospeh Poore, wetenschapper aan de universiteit van Oxford, die de milieu-impact van voeding bestudeert.
  [naar artikel]
 16. Minder dierlijke producten en meer groenten: oude voedingsdriehoek op zijn kop (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond
  [naar artikel]
 17. Minder dierlijke producten en meer groenten: de voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond
  [naar artikel]
 18. Coldplay wil niet meer op tournee gaan tot impact op milieu beperkt wordt (21/11/2019 - De Morgen)
  Chris Martin (42), de frontman van Coldplay, heeft laten weten dat zijn groep niet op tournee zal gaan om hun nieuwe album te promoten. De band maakt zich zorgen over de impact van touren op het milieu. Dat schrijft BBC News.
  [naar artikel]
 19. Luchtvaartbazen kaatsen bal terug naar politici: “Milieu-impact verminderen? Eerst inefficiëntie aanpakken” (06/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De hervorming van het Europese luchtruim is het beste antwoord om de milieu-impact van de luchtvaart te verminderen. Dat was vandaag de algemene...
  [naar artikel]
 20. Vergeet de oude voedingsdriehoek: draai hem ondersteboven! (19/09/2017 - VRT NWS)
  Professor Patrick Mullie is al lang een criticaster van het voedingsadvies dat we krijgen. Wat zegt hij nu over de nieuwe 'voedingsdriehoek'? Drie groepen zullen niet blij zijn: de voedingsindustrie, de melklobby en de voedingsgoeroe's. En dat is een goede zaak.
  [naar artikel]
 21. Gedateerde voedingsdriehoek blijft de norm (29/03/2019 - De Morgen)
  De nieuwe leidraad met voedings- en bewegingsrichtlijnen van Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) botst op kritiek. Basis blijft immers de actieve voedingsdriehoek die door deskundigen als gedateerd wordt bestempeld.
  [naar artikel]
 22. De nieuwe voedingsdriehoek praktisch: wat zit nu waar, en waarom? (19/09/2017 - VRT NWS)
  Onze klassieke voedingsdriehoek is omgedraaid, na nieuwe richtlijnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Wat geeft dit concreet voor een hele resem voedingswaren die we elke dag kopen in de winkel? Voedingsexpert Patrick Mullie deed de test, en legt uit waarom bijvoorbeeld vis en eieren niet helemaal in het bovenste schuifje liggen.
  [naar artikel]
 23. Wat vindt Pascale Naessens van de nieuwe voedingsdriehoek? "Er is niet langer één manier om gezond te eten" (19/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet, met een hoofdrol voor groenten, fruit, peulvruchten en olijfolie. Het klinkt als een grote overwinning voor Pascale Naessens, die erg tevreden is met de nieuwe richtlijnen: “Ik denk dat het succes van mijn boeken ook heeft bijgedragen tot dit nieuwe model”.
  [naar artikel]
 24. Wat vindt Pascale Naessens van de nieuwe voedingsdriehoek? "Er is niet langer één manier om gezond te eten" (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet, met een hoofdrol voor groenten, fruit, peulvruchten en olijfolie. Het klinkt als een grote overwinning voor Pascale Naessens, die erg tevreden is met de nieuwe richtlijnen: “Ik denk dat het succes van mijn boeken ook heeft bijgedragen tot dit nieuwe model”.
  [naar artikel]
 25. 1 jaar na de nieuwe voedingsdriehoek: wat hebben we geleerd? (19/09/2018 - VRT NWS)
  Vorig jaar zette het Vlaams Instituut Gezond Leven de voedingsdriehoek letter op z'n kop. Bovendien kwam er ook nog eens een bewegingsdriehoek bij. Een jaar later blijkt dat de Vlaming wel bewust bezig is met gezonder eten maar nog steeds te weinig beweegt.
  [naar artikel]
 26. Limburgse slagers reageren boos op nieuwe voedingsdriehoek die rood vlees en charcuterie veroordeelt (20/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse slagers zijn boos. Want volgens de vernieuwde voedingsdriehoek van de Vlaamse overheid moeten we veel minder rood vlees eten en liefst zelfs stoppen met het eten van charcuterie. De voedingsdriehoek is een richtlijn voor mensen die gezond en evenwichtig willen eten. Maar de slagers zijn het totaal niet eens met de vooropgestelde criteria.
  [naar artikel]
 27. 5 conclusies die je moet trekken over de nieuwe voedingsdriehoek (20/09/2017 - De Morgen)
  Er is eindelijk een opvolger voor de voedingsdriehoek. Die plaatst plantaardig en puur eten boven dierlijke en bewerkte producten. Samengevat: welkom noten, vaarwel filet de sax. Dit zijn vijf conclusies die je moet trekken.
  [naar artikel]
 28. De voedingsdriehoek bestaat 50 jaar én krijgt deze ochtend een vervanger: hoe het begon (19/09/2017 - VRT NWS)
  Deze ochtend zal het Vlaams Instituut Gezond Leven een nieuwe “voedingsdriehoek” voorstellen. Al weten we pas om 10 uur of het effectief opnieuw een driehoek zal zijn. Wordt het een verbeterde versie van de bekende driehoek, of een volledig nieuwe voorstelling? Het eerste model ontstond 50 jaar geleden al en zag er toen compleet anders uit. 
  [naar artikel]
 29. Helft van Vlamingen houdt geen rekening met herkomst van voeding (13/09/2018 - Metro)
  Ruim de helft van de Vlaamse consumenten (51 procent) let niet op de herkomst van eten en drank. Bij Vlamingen jonger dan 35 jaar loopt dit op tot 65 procent, blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Vlamingen van iVox in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Daarnaast zegt de Vlaming dat hij wel te vinden is voor Vlaamse kost, maar een echte verdediger van de eigen keuken is hij meestal niet. Lokaal kopen is hip tegenwoordig, maar uit het onderzoek van VLAM blijkt dat het toch nog niet helemaal ingeburgerd is. Zo is de Vlaming amper bewust van de herkomst van de producten die hij eet en drinkt. De helft van de consumenten zegt er geen idee van te hebben, bij jongeren tot 35 jaar gaat het om 65 procent en bij 55-plussers om 35 procent. Zo denkt 48 procent van de Vlamingen dat Pink Lady een Belgische appelsoort is. Verder is het juiste seizoen van vissen, groente- en fruitsoorten niet goed gekend. Wie wel bezig is met de herkomst van voeding, verkiest vaak lokale producten. Deze groep zegt in 74 procent van de gevallen geneigd te zijn om voor een product van Belgische oorsprong te kiezen. Het gaat in de eerste plaats om eieren, bier, groenten, vlees, aardappelen en melk. Hoewel 81 procent van de ondervraagden zegt trots te zijn op de Belgische producten, is slechts 19 procent echt chauvinistisch op culinair gebied. Er zijn nochtans heel wat voordelen aan koken met producten van bij ons, stelt VLAM. De lokale economie wordt gesteund, er is een bepekte impact op het milieu en de producten zijn vers en kwalitatief, want er zijn doorgedreven controles. Ten slotte blijkt nog dat de Belgische keuken de Vlaming na aan het hart ligt en dat 93 procent het jammer zou vinden mocht die verloren gaan. Toch noemt slechts 54 procent zich een echte voorvechter van de Belgische keuken. “De Vlaming zou ook best wat trotser mogen zijn op onze rijke culinaire traditie”, besluit VLAM. bron: Belga Het bericht Helft van Vlamingen houdt geen rekening met herkomst van voeding verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Vlaamse overheid leert ons gezond koken (28/01/2020 - VRT NWS)
  Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft een app en website gelanceerd met informatie over gezonde voeding. Door het grote aanbod voedingstips raken heel wat consumenten de weg kwijt. Met de site en de app "zekergezond.be" wil de Vlaamse overheid nu iedereen betrouwbare informatie over voeding geven. Op de site staan ook recepten die gezond, goedkoop en samengesteld zijn volgens de huidige voedingsdriehoek.
  [naar artikel]
 31. Wat is jouw verborgen milieu-impact? Doe de test (13/06/2020 - Metro)
  Iedereen denkt weleens na over zijn of haar impact op het milieu – of zou dat moeten doen. Daarbij nemen we vaak een aantal voor de hand liggende factoren in achting: autogebruik, waterverspilling, vliegfrequentie… Maar hoewel dat al een mooi begin is, zijn dat lang niet de enige boosdoeners voor het milieu. Voor vegetariërs en vegans zal het niet als een verrassing komen dat dierlijke producten een enorme impact hebben op onze aarde. Voor anderen is dat misschien iets waar ze nog nooit bij stilgestaan hebben. Toch zijn ook dierlijke producten slechts een deel van het probleem. ‘Mijn Verborgen Impact’ Om ons te laten stilstaan bij hoeveel impact we echt hebben op het milieu, ontwikkelde Bebette Porcelijn de test ‘Mijn Verborgen Impact’. Eerder schreef de Nederlandse ook al het boek ‘De Verborgen Impact’, waarin ze dieper ingaat op de impact die we als consument hebben op onze planeet. Vaak zijn we ons daar helaas niet van bewust. De test is dus een mooie aanvulling op het boek en laat je berekenen wat jouw persoonlijke invloed is op het milieu. Hoeveel keer per week eet jij eieren? Hoeveel nieuwe kleren koop je op een jaar? Die en andere vragen komen aan bod. Antwoord eerlijk en je ziet aan het einde van de rit hoe groot jouw impact precies is en hoe die zich verhoudt tot anderen. Zo krijg je een beeld van je persoonlijke aandachtspunten waarmee je vervolgens zelf aan de slag kan als je dat wil. Bepaal wat voor jou het belangrijkste is en pas je gedrag eventueel aan op andere vlakken. Uiteraard hoef je niet meteen je hele leven om te gooien; een kleine aanpassing is al erg veel waard. De test ‘Mijn Verborgen Impact’ vind je hier. Lees ook: Niet je vlucht, maar wat je eet op vakantie is schadelijkst voor milieu Het bericht Wat is jouw verborgen milieu-impact? Doe de test verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Chemiereus Ineos in Antwerpen: plastic als klimaatprobleem (18/07/2019 - Apache)
  Het protest tegen de miljardeninvestering van petrochemiereus Ineos in de haven van Antwerpen wakkert aan. Actievoerders viseren zowel de input van de fabriek – schaliegas – als de output: grondstoffen voor de plasticindustrie. Wil de overheid de volledige milieu-impact van de nieuwe fabriek in rekening brengen, dan zal ze verder moeten kijken dan de Vlaamse
  [naar artikel]
 33. Chemiereus Ineos in Antwerpen: schaliegasimperium vs. klimaat (17/07/2019 - Apache)
  Het protest tegen de miljardeninvestering van petrochemiereus Ineos in de haven van Antwerpen wakkert aan. Actievoerders viseren zowel de output – grondstoffen voor de plasticindustrie – als de input van de fabriek: schaliegas. Wil de overheid de volledige milieu-impact van de nieuwe fabriek in rekening brengen, dan zal ze verder moeten kijken dan de Vlaamse
  [naar artikel]
 34. Colruyt lanceert als eerste Eco-Score: code toont de milieu-impact van 2.500 voedingsproducten (10/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hoe (on)gezond een voedingsproduct is, lezen we tegenwoordig makkelijk van de meeste verpakkingen af, denkzij de Nutri-Score. Om ook de milieu-impact van voedingsproducten te illustreren, lanceert warenhuisketen Colruyt vandaag als eerste in ons land de Eco-Score. Een eenvoudige kleur- en lettercode toont voortaan hoe milieu(on)vriendelijk dat potje magere yoghurt, die fles olijfolie of dat pak gemalen koffie in uw winkelkar is. “Dit zal vooral de ‘stille meerderheid’ die beseft dat ze haar koopgedrag moet aanpassen helpen ecologischer te winkelen.”
  [naar artikel]
 35. ‘Impact op milieu en klimaat van miljardenfabriek Ineos ruimer bekijken’ (28/04/2020 - Apache)
  Groen vraagt om de effecten op klimaat en milieu van de geplande nieuwe fabriek van petrochemiereus Ineos in de Antwerpse haven ruimer en internationaler te bekijken. Met name de effecten van de schaliegaswinning en van de plasticvervuiling moeten volgens de ecologisten in de beoordeling worden meegenomen. In de nieuwe installaties wil Ineos schaliegas verwerken tot
  [naar artikel]
 36. Coronavirus drukt op Chinese verkopen Coca-Cola (21/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De uitbraak van het nieuwe coronavirus in China drukt ook op de afzet van Coca-Cola. De frisdrankgigant houdt rekening met een impact op de...
  [naar artikel]
 37. “Bio is niet beter voor milieu en gezondheid” (22/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Bio is niet beter voor het milieu, niet beter voor je gezondheid en minstens één derde duurder dan gewone voeding en dat is wetenschappelijk niet te verantwoorden. Dat is de stelling van Stijn Bruers deze maand in EOS magazine. Bruers noemt zichzelf nochtans een milieu-activist en is doctor in de wetenschappen.
  [naar artikel]
 38. Sluikstorter krijgt steeds vaker de rekening gepresenteerd (01/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaams milieu-ambtenaren hebben vorig jaar een recordaantal minnelijke schikkingen getroffen met kleine milieu-overtreders. Veelal voor
  [naar artikel]
 39. PLASTIC kan het milieu helpen redden (05/04/2019 - De Morgen)
  Liever een voordeelverpakking dan twee sneetjes kaas geëmballeerd in plastic om het milieu te helpen? Verkeerd gedacht. Want vaak belandt het overschot aan voeding in de vuilnisbak. En net dat is meer milieubelastend, zeggen specialisten. 'Portieverpakkingen zijn bijna altijd beter.'
  [naar artikel]
 40. Villa niet altijd slechter voor milieu dan stadswoning (23/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Je kan niet zomaar op basis van het soort woning zeggen of die nu een grote of een kleine impact heeft op het milieu. Dat blijkt uit een studie van...
  [naar artikel]
 41. KLM houdt tot negentig procent van de vloot aan de grond (16/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM houdt vanwege de impact van het nieuwe coronavirus alle vliegtuigen van het type Boeing 747 per direct...
  [naar artikel]
 42. Onderaan de voedingsdriehoek, maar gepromoot door VLAM: biefstuk-friet (10/10/2017 - VRT NWS)
  Een nieuwe campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) die biefstuk-friet promoot, is een doorn in het oog van oppositiepartij Groen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Compleet onaanvaardbaar", vindt Bart Caron van Groen, want rood vlees staat helemaal onderaan de nieuwe voedingsdriehoek en frieten vallen er zelfs buiten. Het VLAM en bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) verdedigen de campagne. 
  [naar artikel]
 43. Welke impact heeft het internet op het milieu? (04/05/2017 - Express)
  express.live The post Welke impact heeft het internet op het milieu? appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 44. Welke impact heeft het internet op het milieu? (16/06/2017 - Express)
  express.live The post Welke impact heeft het internet op het milieu? appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 45. Vandeurzen onderzoekt impact milieu op lichaam (28/03/2019 - De Morgen)
  Gezondheidsschade door het milieu voorkomen en vroegtijdig opsporen: daar trekt Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) de komende drie jaar 2.840.000 euro voor uit.
  [naar artikel]
 46. Stella McCartney geeft cijfers vrij over haar milieu-impact (05/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Normaal pakken modehuizen uit met cijfers om mee te pronken of horen we uit de gespecialiseerde pers net dat ze in financieel moeilijke papieren zitten, maar de Britse modeontwerpster Stella McCartney geeft nu voor het eerst inkijk in een heel ander soort cijfers. Ze heeft namelijk vrijgegeven hoeveel impact haar bedrijf op het milieu heeft.
  [naar artikel]
 47. Daar is de INDEXKORF weer (06/04/2019 - De Morgen)
  Economieminister Kris Peeters (CD&V) gaat de samenstelling van de indexkorf wijzigen. Hij wil gebruikmaken van de kassagegevens van supermarkten om de index te berekenen. Vandaag gist de overheid naar wat gekocht wordt en de exacte prijs ervan. Voor auto's bijvoorbeeld houdt ze rekening met de catalogusprijs, terwijl iedereen die een nieuwe auto koopt korting krijgt of een aantal gratis opties. Het nieuwe systeem houdt alleen rekening met wat gezinnen daadwerkelijk in hun winkelkar leggen en hoeveel elk product precies kost. Maar beschermt dat ook de koopkracht?
  [naar artikel]
 48. Samsung werkt aan producten met langere levensverwachting (27/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Bij Samsung nemen we onze verantwoordelijkheden voor het milieu zeer serieus. We weten dat het verminderen van onze impact op het milieu
  [naar artikel]
 49. Het debat: moeten vliegtickets duurder worden om het milieu te redden? Dit is jullie mening (29/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zal het duurder maken van vliegtickets het reisgedrag van consumenten wijzigen? En vooral: zal het een positieve impact hebben op het milieu? ...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.