Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
04:03 uur

Eerste insect voor menselijke consumptie goedgekeurd in EU

Het Laatste Nieuws

04/05/2021 - 14:08

Er is voor het eerst een insect goedgekeurd voor menselijke consumptie in de Europese Unie. Op voorstel van de Europese Commissie hebben experts van de lidstaten ermee ingestemd om gedroogde gele meelworm als voedingsproduct toe te laten op de Europese markt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. We mogen meelwormen eten van Europa (06/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf nu kan u gerust een bordje meelwormen oplepelen. Europa heeft dat insect officieel goedgekeurd voor menselijke consumptie, een primeur. Paul De Smedt kweekt meelwormen in Tessenderlo, maar is nog niet van plan om die als eetwaar te verkopen.
  [naar artikel]
 2. Meer dan 150 diersoorten met uitsterven bedreigd door menselijke consumptie (07/02/2019 - Knack)
  De mens is goed op weg om zijn grote dieren op te eten. Menselijke consumptie zorgt voor een vermindering in het aantal zoogdieren, vissen, reptielen, amfibieën en vogels.
  [naar artikel]
 3. Europa keurt meelwormen als eerste insect voor menselijk voedsel goed (13/01/2021 - De Standaard)
  De Europese voedselautoriteit EFSA heeft meelwormen als eerste insect goedgekeurd als menselijk voedsel. Binnenkort kunnen de larven in je koekjes, pasta of curry zitten als smaakversterker.
  [naar artikel]
 4. Groen licht voor voedingsproducten met meelwormen in Europa? “Veilig voor menselijke consumptie” (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft woensdag geoordeeld dat meelwormen veilig zijn voor menselijke consumptie. Het is de eerste keer dat de Europese voedselexperts zich uitspreken over een toelatingsaanvraag voor voedingsproducten op basis van insecten.
  [naar artikel]
 5. In 2019 werd wereldwijd ruim 931 miljoen ton eten weggegooid: bijna vijfde van al het voedsel bestemd voor menselijke consumptie (04/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ongeveer 17 procent van al het voedsel bedoeld voor menselijke consumptie werd in 2019 weggegooid. Dat blijkt donderdag uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 6. Vorig jaar werden in ons land meer dan 5000 paarden geslacht voor consumptie (05/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In België zijn vorig jaar 5.585 paarden geslacht voor menselijke consumptie, of 7,8 procent minder dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van Statbel,...
  [naar artikel]
 7. 'Roemenië controleert onvoldoende of vlees geschikt is voor consumptie' (10/04/2019 - De Morgen)
  De Roemeense vleesindustrie controleert volstrekt onvoldoende of vlees dat naar de rest van Europa gaat, waaronder België, wel geschikt is voor menselijke consumptie.
  [naar artikel]
 8. Eerste Vlaamse soja-oogst (21/09/2017 - VRT NWS)
  In Zemst werd vanmiddag de eerste soja voor menselijke consumptie geoogst. Na vier jaar onderzoek naar de mogelijkheden van commerciële sojateelt in ons klimaat, zal de eerste oogst in totaal naar schatting zo'n 100 ton soja opleveren.
  [naar artikel]
 9. Kempen Insect Valley op zoek naar specialisten en operatoren (08/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In de Kempen werd eind augustus de officiële aftrap gegeven van de twee EFRO-projecten ‘Kempen Insect Cluster’ en ‘Insect Pilot Plant’, projecten die het potentieel van insecten als hoogwaardige grondstof of als afvalverwerker moeten valoriseren. Johan Jacobs, CEO van Millibeter, verwacht spoedig een doorbraak om commerciële productie op te starten.
  [naar artikel]
 10. VIDEO. Robo Firefly: de robot die vliegt als een insect en mogelijk goed nieuws betekent voor Harry Potter-fans (15/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Hummingdrones, de Leuvense start-up van Frederik Leys, ex-deelnemer aan Expeditie Robinson, pakt uit met een insectenrobot. De Robo Firefly is de eerste drone op de markt die vliegt zoals een insect, inclusief flapperende vleugels.
  [naar artikel]
 11. VIDEO. Kever of helikopter? Dit insect is beide (03/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Heb jij de neushoornkever al eens bezig gehoord als hij zijn vleugels spreidt? Het insect lijkt dan wel een helikopter. De ‘Chalcosoma caucasus’...
  [naar artikel]
 12. 75% van Madrileense cannabis bevat sporen van menselijke uitwerpselen (02/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De overgrote meerderheid van de cannabis (88,3 procent) die wordt gedeald in de Spaanse hoofdstad Madrid, is niet geschikt voor consumptie. 75% van...
  [naar artikel]
 13. De insectensector komt op ‘torrental’ (vijf jaar na goedkeuring door Voedselagentschap) (31/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In deze week van de insecten is het precies vijf jaar geleden dat het Voedselagentschap tien insectensoorten goedkeurde voor menselijke consumptie. De eerste hype is gaan liggen, maar achter de schermen begint de insectensector op volle toeren te draaien.
  [naar artikel]
 14. Fotograaf maakt een vijf millimeter groot insect plots drie meter lang. Het resultaat is ongekende verwondering (18/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Levon Biss fotografeert elk detail van een insect en bouwt het beeld opnieuw op, honderden malen groter. Aan het oog van Biss ontsnapt niet het...
  [naar artikel]
 15. Menselijke consumptie dwingt grootste diersoorten ter wereld tot uitsterving (06/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De zesde massa-extinctie ligt op de loer. Volgens een nieuw wetenschappelijk onderzoek is de vleesconsumptie door de mens daarvan de grote...
  [naar artikel]
 16. “Buitenaards” insect met gloeiende ogen vliegt woonkamer binnen (24/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een Frans-Guyaanse vrouw kreeg begin augustus bezoek van een “griezelig” insect met gloeiende ogen, dat haar woonkamer was binnengevlogen. “Ik dacht eerst dat het licht gaf door onze lamp, maar zelfs in donker gloeide het beest nog”, aldus Lo Bov die aan de rand van een bos woont. Hoewel op sociale media geopperd wordt dat het insect “buitenaards” is, is het een vaak voorkomende kever. De kevers geven voortdurend een gloed af. Bov, die een liefhebber van insecten is, liet de kever snel weer vrij.
  [naar artikel]
 17. ‘Insect Valley’ in de Kempen is pionier in de insectenindustrie (05/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In de Kempen, in de buurt van Geel, komt een ‘Insect Valley’. Bedrijven, hogescholen en universiteiten bundelen de krachten om insecten te verwerken tot voedsel, veevoeder en toepassingen voor de chemie, cosmetica en farmacie. Vlaanderen is pionier in de insectenindustrie.
  [naar artikel]
 18. ‘Insect Valley’ in de Kempen is pionier in de insectenindustrie (05/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de Kempen, in de buurt van Geel, komt een ‘Insect Valley’. Bedrijven, hogescholen en universiteiten bundelen de krachten om insecten te verwerken tot voedsel, veevoeder en toepassingen voor de chemie, cosmetica en farmacie. Vlaanderen is pionier in de insectenindustrie.
  [naar artikel]
 19. Nieuw insect ontdekt en vernoemd naar premier van Nieuw-Zeeland (12/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Als er een nieuw insect ontdekt wordt, moet dat dier natuurlijk een naam krijgen. Meestal wordt het beestje vernoemd naar de wetenschapper(s) die het vonden. Ditmaal is er een nieuw insect vernoemd naar een populaire politica: Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland. En zo vliegt er voortaan een kever rond die de (wetenschappelijke) naam Hemiandrus jacinda draagt.
  [naar artikel]
 20. 'Nederlanders waren traag met info over fipronil' (09/08/2017 - De Tijd)
  10:43 In een speciale Kamercommissie heeft het parlement meer uitleg gekregen over de giftige pesticide fipronil. Die werd aangetroffen in kippeneieren die bestemd waren voor menselijke consumptie.
  [naar artikel]
 21. [VIDEO] - "Insect Valley" zet Vlaanderen aan kop van insectenindustrie (05/01/2017 - De Redactie)
  In de Kempen, in de buurt van Geel, komt een 'Insect Valley'. Bedrijven, hogescholen en universiteiten bundelen de krachten om insecten te verwerken tot voedsel, veevoeder en toepassingen voor de chemie, cosmetica en farmacie. Vlaanderen is pionier in de insectenindustrie.
  [naar artikel]
 22. Chinezen gebruikten 2500 jaar geleden al cannabis voor psychoactieve effecten (13/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben in een 2500 jaar oude graftombe in het westen van China het vroegste bewijs gevonden voor de menselijke consumptie van...
  [naar artikel]
 23. Eerste artikels van nieuwe Turkse grondwet goedgekeurd, tegenstanders bang voor dictatuur (27/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Ondanks hevig protest van de oppositie heeft de grondwetscommissie van het Turkse parlement de eerste artikels van de geplande grondwetshervorming goedgekeurd, dat een presidentieel systeem invoert. De eerste twee van in totaal 21 artikels werden na een zitting van meer dan 15 uur in de nacht van maandag op dinsdag goedgekeurd, meldt het staatsagentschap Anadolu. Het aantal parlementsleden zal onder meer opgetrokken worden van 550 tot 600.
  [naar artikel]
 24. Eerste aap-mens embryo’s ontwikkeld (16/04/2021 - Express)
  Wetenschappers zijn erin geslaagd apenembryo’s te laten ontwikkelen na een injectie met menselijke stamcellen. Een nieuwe mijlpaal in een snel evoluerend gebied dat ethische vragen oproept. Dat schrijft Nature. Een team van wetenschappers injecteerde apenembryo’s met menselijke stamcellen en keek toe hoe deze zich ontwikkelden. Ze zagen hoe menselijke en apencellen zich verdeelden en samengroeiden […] Lees dit artikel: Eerste aap-mens embryo’s ontwikkeld
  [naar artikel]
 25. VIDEO. Opmerkelijk insect in Limburgse moestuinen (13/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Bent u dit beestje al tegengekomen in uw moestuin? Het gaat om een zeldzame veenmol. De laatste dagen laat het insect, dat half mol en half krekel is, zich opmerken in enkele Limburgse moestuinen. De oorzaak? De veenmol vindt door het warme weer van de voorbije weken geen voedsel meer onder de grond.
  [naar artikel]
 26. Binnenkort vindt u misschien gedroogde meelworm op uw bord (13/01/2021 - Express)
  Gedroogde gele meelworm is veilig voor menselijke consumptie, zegt de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (Efsa). Het product kan volgens het rapport in zijn natuurlijke vorm of als poederadditief worden geconsumeerd. Het advies is een eerste stap naar de toelating van verkoop op de Europese voedselmarkt. Waarnemers maken gewag van een belangrijke mijlpaal voor de […] The post Binnenkort vindt u misschien gedroogde meelworm op uw bord appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 27. “Is dit een buitenaards wezen?” Vrouw filmt vreemd kronkelend insect en vraagt internet om raad (28/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een vrouw uit Taiwan heeft eind augustus beelden gemaakt van een vreemd kronkelend insect. Ze gooide het filmpje meteen online en vroeg anderen wat het bizarre wezen volgens hen was. Sommigen waren ervan overtuigd dat het iets buitenaards is.
  [naar artikel]
 28. Loonmatiging heeft consumptie afgeremd (10/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De indexsprong en het loonmatigingsbeleid van de regering-Michel hebben de consumptie door particulieren in België afgeremd. En dit ondanks de...
  [naar artikel]
 29. De eerste begrotingscontrole van het jaar goedgekeurd (06/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Kamercommissie Financiën en Begroting heeft vandaag de eerste begrotingcontrole van het jaar goedgekeurd. Dat gebeurde zoals verwacht
  [naar artikel]
 30. Eerste begrotingscontrole van het jaar goedgekeurd (06/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Kamercommissie Financiën en Begroting heeft vandaag de eerste begrotingcontrole van het jaar goedgekeurd. Dat gebeurde zoals verwacht
  [naar artikel]
 31. Eerlijk vlees tegen een lage prijs voor iedereen? (23/03/2018 - Apache)
  België heeft weer een voedselschandaal. Vlees werd van nieuwe verpakkingen en etiketten voorzien om te verhullen dat het vervallen was, en geëxporteerd naar Kosovo. Een slachthuis wordt ervan verdacht vlees dat ongeschikt was voor menselijke consumptie te verwerken, en niet-biologisch vlees als biologisch te verkopen.
  [naar artikel]
 32. Veviba mengde ook biologisch vlees met niet-biologisch vlees (12/03/2018 - De Standaard)
  Het omstreden slachthuis Veviba uit Bastenaken sjoemelde niet alleen met vervaldata en vlees dat niet voor menselijke consumptie diende.
  [naar artikel]
 33. Veviba vermengde ook biologisch vlees met niet-biologisch vlees (12/03/2018 - De Standaard)
  Het omstreden slachthuis Veviba uit Bastenaken sjoemelde niet alleen met vervaldata en vlees dat niet voor menselijke consumptie diende.
  [naar artikel]
 34. Menselijke beenderen in wegverharding: gemeente vermoedt kwaad opzet (09/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Uit de eerste resultaten van een intern onderzoek naar de aanwezigheid van menselijke beenderen in een recent verhard pad in Wichelen, vermoedt
  [naar artikel]
 35. Ducarme wil 41.000 kilo in beslag genomen vlees niet aan voedselbank geven (13/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Maar liefst 41.000 kilo geblokkeerd vlees dat goedgekeurd is voor consumptie, zal worden vernietigd omdat het niet voor de vervaldag wordt...
  [naar artikel]
 36. Zaakvoerder Veviba reageert voor het eerst: "Wij zijn geen gangsters" (16/03/2018 - VRT NWS)
  Controles van het Voedselagentschap en het gerecht brachten aan het licht dat Veviba ingevroren vlees had verkocht dat 12 jaar oud was. Naast fraude met de etiketten en het verwerken van vlees dat niet geschikt is voor menselijke consumptie, zou het bedrijf ook ten onrechte vlees op de markt gebracht hebben als biovlees.
  [naar artikel]
 37. Allicht menselijke fout bij crash sportvliegtuig (08/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigcrash in de Franse Alpen, waarbij donderdag twee Belgen om het leven kwamen, wijst in eerste instantie op “een menselijke fout”. Dat meldt de plaatselijke krant Le Messager.
  [naar artikel]
 38. Astronaut Bruce McCandless, de eerste "menselijke satelliet", is overleden (29/12/2017 - VRT NWS)
  In de VS is Bruce McCandless overleden, de eerste astronaut die een ruimtewandeling uitvoerde waarbij hij niet verbonden was aan een ruimtetuig door een veiligheidslijn. Omdat hij dus volledig los rond de aarde zweefde, wordt hij weleens de "eerste menselijke satelliet" genoemd.
  [naar artikel]
 39. 150 grote dieren met uitsterven bedreigd, en dat komt door ons dieet (07/02/2019 - De Morgen)
  De mens is bezig de grote dieren van de wereld op te eten. Menselijke consumptie is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor een afname van het aantal grote zoogdieren, vissen, reptielen, amfibieën en vogels. Meer dan 150 soorten in deze categorie worden met uitsterven bedreigd.
  [naar artikel]
 40. Insect in Nieuw-Zeeland vernoemd naar "Lord of the Rings"-personage (20/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers in Nieuw-Zeeland hebben een klein insect vernoemd naar Frodo Balings ("Baggins" in het Engels), een personage uit J.R.R. Tolkiens...
  [naar artikel]
 41. BIZAR. Insect vernoemd naar zangeres Lady Gaga (12/03/2020 - Metro)
  De Amerikaanse zangeres Lady Gaga krijgt een naamgenoot. Een nieuw ontdekt insect heeft de naam Gaga gekregen van een Amerikaanse student omwille van haar uiterlijk.  De Amerikaan Brendan Morris, een student aan de universiteit van Illinois in Amerika, heeft een nieuw insect ontdekt dat oorspronkelijk afkomstig is uit Nicaragua. Het diertje gaat nu door het leven als een Kaikaia gaga, vanwege haar bijzonder uiterlijk, net als zangeres Lady Gaga. Dat meldt Page Six. “Gevoel voor mode” De student vond het diertje terwijl hij zo’n 1000 beestjes uit een insectenfamilie onderzocht in een museum in Pittsburgh. “Als er een diertje naar Lady Gaga vernoemd wordt, dan moet dat wel een bijzonder exemplaar zijn. En dat is het geval, vanwege de opvallende hoorntjes die het vrouwelijke insect heeft. Het is net alsof ze gevoel voor mode heeft, iets dat Gaga ook heeft. Ik heb nog nooit zoiets prachtigs gezien”, zegt Brendan. “Jedem Tierchen sein Pläsierchen” beziehungsweise jedem Tierchen sein berühmter Namenspatron oder seine prominente Namenspatronin. Nun wurde eine #Zikade (Buckelzirpe) nach Lady #Gaga (@ladygaga) benannt: gestatten Kaikaia gaga (Mst)https://t.co/Z6oPZU2J2f pic.twitter.com/Qk7UaiCzF6 — Wissenschaft (@Dlf_Forschung) March 11, 2020 Lady Gaga is niet de eerste die haar naam ziet verschijnen bij een insect. Vorige maand nog werd een nieuwe slak vernoemd naar klimaatactiviste Greta. Ook de bands Metallica en Pink Floyd kregen al een beestje vernoemd naar hen. Lees ook: Nieuwe slakkensoort krijgt de naam Greta Thunberg Het bericht BIZAR. Insect vernoemd naar zangeres Lady Gaga verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Gezin opgeschrikt door monsterlijk insect dat recht uit ‘Stranger things’ lijkt te komen (05/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een ongewenste gast heeft een familie op het Indonesische eiland Bali de schrik van haar leven bezorgd. Het gaat om een insect met harige tentakels dat wellicht een schuilplaats zocht tijdens stormachtig weer. Op sociale media wordt intussen druk gespeculeerd over de beelden: het wezen lijkt volgens sommigen weggelopen uit de populaire sciencefiction serie ‘Stranger things’.
  [naar artikel]
 43. Consumptie Belgische gezinnen daalt (30/11/2018 - De Tijd)
  15:07 De Belgische economie is in het derde kwartaal minder gegroeid dan verwacht omdat de consumptie van de gezinnen is gedaald.
  [naar artikel]
 44. Virgin Hyperloop vervoert eerste menselijke passagiers (09/11/2020 - Express)
  Virgin, de Britse holdingmaatschappij van miljardair Richard Brantson, heeft succesvol twee passagiers vervoerd met de Hyperloop. Ondanks de bescheiden afstand... The post Virgin Hyperloop vervoert eerste menselijke passagiers appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 45. ‘Supermarkten promoten nu al duurzame consumptie’ (19/03/2018 - De Standaard)
  Supermarktketens Delhaize, Colruyt en Carrefour zeggen dat zij nu al samenwerken met ngo’s om meer duurzame consumptie te promoten. Dat doen zij naar aanleiding van een bericht in De Standaard.
  [naar artikel]
 46. Onderzoek inmenging Rusland in verkiezingen VS: eerste aanklacht is goedgekeurd (28/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een jury in Washington heeft de eerste aanklachten goedgekeurd in het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.