Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
De Tijd

Van gras naar kaas, maar zonder koe

08/06/2021 - 02:05
"02:00 Om het klimaat te redden moet de veestapel drastisch kleiner. Gentse wetenschappers en Nederlandse cowboys onderzoeken hoe je kaas maakt zonder koe. Of toch: met eentje van roestvrij staal. ‘Het idee ..."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Man achter Vegetarische Slager heeft nieuw ambitieus project: melk en kaas maken van gras, zonder koeien (11/01/2021 - De Morgen)

Melk en vooral kaas maken uit gras zonder vervuilende koeien is een oude droom die door nieuwe technologie dichterbij komt. Als het lukt ‘heb je iets in handen waarmee je een hele sector overhoop gooit’. [naar artikel]


2. Kopen we binnenkort kaas zonder koe? Misschien wel, dankzij de doorbraak van deze Gentse start-up (21/12/2022 - VRT NWS)

De Gentse start-up Those Vegan Cowboys is erin geslaagd caseïne te produceren, een belangrijk bestanddeel van kaas, zonder dat er een koe aan te pas kwam. Dat is een belangrijke stap die de start-up op weg moet zetten naar volledig koevrije kaas. Zo'n kaas zou een gevoelig lagere milieu- en klimaatimpact hebben dan traditionele kaas. Maar het zal nog wel enkele jaren duren voor je ze in de winkel kan kopen. [naar artikel]


3. Foie gras zonder mishandelde ganzen: het kan. “Als dit geen foie gras is, dan weet ik niet wat dan wel” (21/12/2018 - Het Laatste Nieuws)

Het ziet eruit als foie gras, smaakt naar foie gras en smelt net zo goed op de tong als foie gras. Twee chefs proeven de ‘foie royale’ van de... [naar artikel]


4. Echte kaas zonder melk? 'Dit is een reuzenstap naar een compleet nieuw landbouwsysteem' (08/03/2022 - Knack)

Nadat hij met de Vegetarische Slager de markt van plantaardige vleesvervangers veroverde, neemt Jaap Korteweg de zuivelindustrie onder vuur. In Zwijnaarde werken zijn Vegan Cowboys aan kaas zonder melk. De weg is nog lang, maar als het lukt, worden melkveeboeren straks grasleveranciers die industriële bioreactoren bevoorraden. [naar artikel]


5. Aha! Zo moet je dus kaas raspen (16/10/2018 - Metro)

Geraspte kaas, wie houdt er niet van? Al is het natuurlijk niet altijd evident om je keuken proper te houden als je in het wilde weg begint te raspen. Maar nu blijkt dat we kaas altijd al fout geraspt hebben. De ontdekking werd gedaan door Twitteraar @beasymss. Uit het filmpje dat ze deelde, blijkt dat je […] Het bericht Aha! Zo moet je dus kaas raspen verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


6. Italiaanse kaasmakers: “Minder Parmezaanse kaas door warme winter” (28/03/2019 - Het Laatste Nieuws)

Italiaanse kaasmakers maken zich zorgen over de productie van de Parmezaanse kaas. Het gras waarmee de koeien gevoed moeten worden, is onvoldoende... [naar artikel]


7. Zo maak je pasta met kaas en ham met minder calorieën (15/10/2016 - Het Laatste Nieuws)

Kouder weer doet ons terugrijpen naar comfort food, zoals warme ovenschotels met kaas. Véél kaas, als het even kan. Jammer dat die winterkilo's [naar artikel]


8. In dit pretpark staat alles in het teken van... kaas (08/06/2018 - Het Belang van Limburg)

In Imsil, de kaasstreek in Zuid-Korea, zijn ze zo trots op het product, dat ze er een heus kaaspretpark geopend hebben. Je kan er kaas eten, kaas maken en alle attracties passen perfect bij het thema kaas. [naar artikel]


9. Brugge Kaas-producent mag weer kaas verkopen (06/05/2022 - De Tijd)

14:20 De kaas van de zuivelmaker Milcobel mag weer de deur uit. De fabriek in Moorslede kreeg de voorbije weken te maken met een listeriabesmetting. Nu oordeelt het voedselagentschap FAVV dat de kaas veili... [naar artikel]


10. Deze ‘eiwitclub’ wil van Vlaanderen microbenmekka maken: ‘Op termijn kaas uit gras maken, zonder koe’ (27/07/2022 - De Morgen)

[naar artikel]


11. Gentse start-up maakt eerste kaas zonder levende koe (21/12/2022 - Het Laatste Nieuws)

Het bedrijf ‘Those Vegan Cowboys’, een Gentse start-up, zegt voor het eerst plantaardige kaas te hebben gemaakt die dezelfde kenmerken heeft als de dierlijke variant, zonder dat daar dus een levende koe aan te pas kwam. Wél werd de hulp ingeschakeld van de “roestvrijstalen koe” Margaret - genoemd naar ‘the Iron Lady’ Margaret Thatcher - om een belangrijk eiwit voor kaas te maken dat normaal gesproken in dierlijke melk zit. [naar artikel]


12. Gents labo maakt eerste kaas zonder koe (19/12/2022 - De Tijd)

18:09 De Gentse start-up Those Vegan Cowboys heeft voor het eerst een kaasje gemaakt zonder dat daar een koe aan te pas kwam. Toch zal het nog een paar jaar duren voor de vegan kaas in de winkel ligt. [naar artikel]


13. Light kaas is niet gezonder dan gewone kaas (14/10/2016 - Gazet van Antwerpen)

Wie kiest voor kaas met een laag vetgehalte is niet noodzakelijk beter af dan wie ‘gewone’ kaas koopt. Dat blijkt uit Deens onderzoek. [naar artikel]


14. Vier de winter in eigen land op het raclettefestival (28/10/2019 - Metro)

Is kaas jouw favoriete guilty pleasure? Kan je je geen leven zonder het goddelijke goedje voorstellen? En smelt je helemaal weg bij het idee van gesmolten kaas? Dan is het raclettefestival in Luik je op het lijf geschreven. Kaas, kaas en nog eens kaas. Raclette is iets wat je normaal gezien eet tijdens de feestdagen […] Het bericht Vier de winter in eigen land op het raclettefestival verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


15. Kan foie gras uit een labo de echte vervangen? (29/07/2021 - VRT NWS)

Een Parijse start-up pakt uit met foie gras die in een labo is gekweekt, op basis van cellen van een bevrucht eendenei. In Vlaanderen is het ten laatste op 1 december 2023 afgelopen met het dwangvoederen voor foie gras. De Bekegemse Foie Gras is de laatste Vlaamse producent van Foie Gras, maar overschakelen op labo-foie gras ziet zaakvoerder Filip Callemeyn niet direct zitten. [naar artikel]


16. Dit is de duurste kaas ter wereld (24/11/2016 - Het Belang van Limburg)

Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. [naar artikel]


17. Een boterham met kaas: hoe (on)gezond is dat? (13/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je misschien denken. Maar is dat wel terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? [naar artikel]


18. Feit of fabel: is gesmolten kaas ongezonder dan een plakje kaas? (25/03/2024 - Het Laatste Nieuws)

Een croque-monsieur waarvan de kaasdraden bij elke hap zichtbaar zijn, voelt altijd iets ongezonder aan dan de blokjes kaas die we serveren bij een aperitief of dat plakje tussen een broodje. Is die gesmolten kaas ook echt ongezonder, of denken we dat maar? Voedingsonderzoeker Guido Camps scheidt feit van fabel. [naar artikel]


19. Koken met Jani: zo maak je een gezonde cheesecake, zonder kaas (08/08/2016 - Het Belang van Limburg)

Wie Jani kent, weet dat hij van desserts houdt, maar het jammer vindt dat hij er van verdikt. In dit filmpje leert raw food chef Julie hem hoe je een gezonde variatie op de cheesecake maakt. En er komt geen grammetje kaas aan te pas. [naar artikel]


20. Vrouwen willen zwembad legen zonder gras naar de vaantjes te helpen, en dat verloopt hilarisch stuntelig (10/06/2023 - Het Belang van Limburg)

Twee zussen uit het Britse Surrey hebben zich een deuk gelachen toen ze hun opblaasbaar zwembad wilden legen. De twee wilden het gras niet naar de vaantjes helpen dus probeerden ze het water langs de kant van de tuin weg te gieten. Maar dat verliep niet zonder slag of stoot. “Elke keer dat ik uitgleed, moest ik nog meer lachen.” [naar artikel]


21. VS overwegen nu ook importheffingen op Hollandse kaas (13/12/2019 - Het Laatste Nieuws)

De Verenigde Staten denken nu ook aan hoge importheffingen op Edammer kaas en Gouda kaas. Dat blijkt uit een document dat de Amerikaanse overheid... [naar artikel]


22. Kan je zelf kaas maken? En is gekochte niet sowieso goedkoper en beter? Wij deden de test voor 3 kazen (11/06/2023 - Het Belang van Limburg)

Is maak je eigen kaas, het nieuwe bak je eigen brood? “Voeg citroen toe aan melk en je hebt kaas”. Zo simpel is het volgens YouTube om zelf (zachte) kaas te maken. Maar is kaas maken geen omslachtig procedé en heb je daarvoor niet een heleboel ingrediënten nodig die je doorsnee niet in huis hebt? We deden de test, maakten onze eigen kaas en dat ging van “best fier” tot “gortdroog”. [naar artikel]


23. “Dit is geen grap”: Burger King lanceert hamburger zonder vlees, maar met overdreven veel kaas (12/07/2023 - Het Belang van Limburg)

Burger King komt met een nieuwe cheeseburger op de markt. Zonder vlees, maar met écht ontzettend veel kaas. 20 (!) plakjes om precies te zijn. “Dit is geen grap. Het is echt”, klinkt het bij de hamburgerketen. De mening – of beter honger – van de fans is verdeeld. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!