Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2021
10:01 uur

Hoogspanning over PFOS-dossier: Open VLD steunt vraag naar onderzoekscommissie

Knack

09/06/2021 - 21:52

Meerderheidspartij Open VLD is bereid om de vraag van oppositiepartijen Vooruit en Groen naar een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in de omgeving van Zwijndrecht te steunen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hoogspanning in Vlaamse meerderheid na suggestie van Demir voor een onderzoekscommissie PFOS-vervuiling: oppositie én Open Vld steunen voorstel (09/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Meerderheidspartij Open Vld is bereid om de vraag van oppositiepartijen Vooruit en Groen naar een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in de omgeving van Zwijndrecht te steunen. Dat heeft Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz in het Vlaams Parlement gezegd nadat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) daar meer uitleg is komen geven over haar eerdere suggestie over de oprichting van zo’n onderzoekscommissie. Op vraag van N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele is de zitting opnieuw geschorst. Er is sprake van hoogspanning tussen de Vlaamse meerderheidspartijen.
  [naar artikel]
 2. Hoogspanning in Vlaams Parlement: meerderheid verdeeld na voorstel minister Demir (N-VA) voor onderzoekscommissie PFOS-vervuiling in Zwijndrecht (09/06/2021 - VRT NWS)
  Hoogspanning in het Vlaams Parlement vanavond: een voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om een onderzoekscommissie op te richten naar de PFOS-vervuiling in de omgeving van Zwijndrecht, leidt tot een kat-en-muisspel tussen de meerderheid (die zo'n commissie niet wil) en de oppositie (die eveneens om zo'n commissie vraagt). Opvallend: meerderheidspartij Open VLD steunt zo'n commissie intussen wél, zegt fractieleider Willem-Frederik Schiltz.
  [naar artikel]
 3. Hoogspanning over PFOS-dossier: nog geen stemming over onderzoekscommissie (09/06/2021 - Knack)
  Na een urenlang gespannen debat heeft het Vlaams Parlement woensdagavond unaniem beslist om de spoedbehandeling van de motie van Groen en Vooruit over de oprichting van een onderzoekscommissie in het PFOS-dossier goed te keuren. Maar omdat er 48 uur moet zitten tussen de indiening van zo'n motie en de effectieve stemming, krijgt het parlement nu de tijd om het stof wat te laten neerdwarrelen na ee...
  [naar artikel]
 4. Hoogspanning over PFOS-vervuilingsdossier: nog geen stemming over onderzoekscommissie (09/06/2021 - Knack)
  Na een urenlang gespannen debat besliste het Vlaams Parlement unaniem om de motie van Groen en Vooruit over de oprichting van een onderzoekscommissie in het PFOS-dossier een spoedbehandeling te geven. Maar omdat er 48 uur moet zitten tussen de indiening van zo'n motie en de effectieve stemming, krijgt het parlement nu de tijd om het stof wat te laten neerdwarrelen na een zitting vol verwarring en ...
  [naar artikel]
 5. Onderzoekscommissie over PFOS-vervuiling zet Vlaamse regering onder hoogspanning, maar komt er allicht toch (10/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Hoogspanning binnen de Vlaamse meerderheid. De vraag of er een onderzoekscommissie moet komen om uit te spitten wat de voorbije jaren is misgelopen met de zware vervuiling in en rond Zwijndrecht zet de relaties tussen N-VA, Open VLD en CD&V zwaar onder druk. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gooide de knuppel in het hoenderhok door die onderzoekscommissie voor te stellen. Eerst moesten CD&V, Open VLD en een deel van de eigen partij er niet van weten, maar uiteindelijk draaide één voor één bij. Het zorgde niet alleen voor flinke ruzie, maar ook voor een vaudeville in het Vlaams Parlement.
  [naar artikel]
 6. Hoogspanning rond PFOS-vervuiling: nog geen stemming over onderzoekscommissie (10/06/2021 - Knack)
  Na een gespannen debat besliste het Vlaams Parlement unaniem om de motie van Groen en Vooruit over de oprichting van een onderzoekscommissie in het PFOS-dossier een spoedbehandeling te geven. Maar omdat er 48 uur moet zitten tussen de indiening van zo'n motie en de effectieve stemming, krijgt het parlement nu de tijd om het stof te laten neerdwarrelen na een zitting vol verwarring en onenigheid.
  [naar artikel]
 7. PFOS-demarche van Demir zindert na in Vlaamse regering (11/06/2021 - De Morgen)
  De vraag van Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) naar een onderzoekscommissie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht zorgt voor hoogspanning binnen de regering. Demir lijkt haar slag wel thuis te halen.
  [naar artikel]
 8. Hoogspanning in Vlaamse meerderheid over PFOS-dossier: oppositie en Open VLD steunen voorstel tot onderzoekscommissie na suggestie Demir (09/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Na een urenlang gespannen debat heeft het Vlaams Parlement woensdagavond unaniem beslist om de spoedbehandeling van de motie van Groen en Vooruit over de oprichting van een onderzoekscommissie goed te keuren. Maar omdat er 48 uur moet zitten tussen de indiening van zo’n motie en de effectieve stemming, krijgt het parlement nu de tijd om het stof wat te laten neerdwarrelen na een woelige vergadering.
  [naar artikel]
 9. Demir wil onderzoekscommissie naar PFOS-vervuiling (09/06/2021 - De Tijd)
  16:38 Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt dat het Vlaams Parlement een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling op de Oosterwelwerf opstart. 'De historiek van dit dossier roept meer vragen da...
  [naar artikel]
 10. Vier cruciale vragen voor de PFOS-onderzoekscommissie (22/06/2021 - De Tijd)
  01:00 Waarom zijn de inwoners van Zwijndrecht nooit ingelicht over de PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M? Die vraag staat centraal in de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement, die vrijdag van start ...
  [naar artikel]
 11. Onderzoekscommissie PFOS vrijdag van start, wellicht met Vooruit op voorzittersstoel (21/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft het licht op groen gezet voor de oprichting van de 'parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS'. Die commissie moet het dossier onderzoeken van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, in de omgeving van de fabriek van 3M. De commissie zal bestaan uit vijftien leden leden. Nu vrijdag beginnen ze eraan.
  [naar artikel]
 12. LIVE. Vlaams Parlement zoekt wie verantwoordelijk is in PFOS-dossier (16/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Vlaams Parlement houdt vandaag een actualiteitsdebat over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, als voorproefje voor de onderzoekscommissie die ongetwijfeld volgt. De vraag wie op de hoogte was en mogelijk verantwoordelijkheid draagt voor het gebrek aan actie en transparantie in het dossier, is daarbij de meest gevoelige. Volg het debat hier live.
  [naar artikel]
 13. Demir over PFOS-dossier: ‘Vraag is niet wie, maar waarom’ (13/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Demir over PFOS-dossier: ‘Vraag is niet wie, maar waarom’ Voor Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) is de vraag in het dossier van de PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M in Zwijndrecht niet ‘wie’ in de fout is gegaan, maar wel ‘waarom’ de alarmerende signalen niet zijn doorgestroomd. Het belangrijkste nu is de bevolking te kunnen inlichten op basis van bloedonderzoek en staalafnames van […] Lees dit artikel: Demir over PFOS-dossier: ‘Vraag is niet wie, maar waarom’
  [naar artikel]
 14. Demir suggereert parlementaire onderzoekscommissie over PFOS-vervuiling (09/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir suggereert dat het Vlaams Parlement een parlementaire onderzoekscommissie in het leven roept om de historiek in het dossier van de PFOS-vervuiling in de omgeving van Zwijndrecht te onderzoeken. Dat heeft de N-VA-minister woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Groen-parlementslid Mieke Schauvliege.
  [naar artikel]
 15. Demir suggereert parlementaire onderzoekscommissie over PFOS-vervuiling (09/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir suggereert dat het Vlaams Parlement een parlementaire onderzoekscommissie in het leven roept om de historiek in het dossier van de PFOS-vervuiling in de omgeving van Zwijndrecht te onderzoeken. Dat heeft de N-VA-minister woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Groen-parlementslid Mieke Schauvliege.
  [naar artikel]
 16. ‘Multinational 3M betaalde amper 75.000 euro om PFOS-dossier te schikken’ (15/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: ‘Multinational 3M betaalde amper 75.000 euro om PFOS-dossier te schikken’ De Amerikaanse multinational 3M, die wordt gelinkt aan grootschalige vervuiling met PFOS die aan het licht kwam bij de Oosterweelwerken in Zwijndrecht, sloot in 2017 een goedkope dading met beheersmaatschappij Lantis, het vroegere BAM. Die overeenkomst over wat met de vervuilde grond moest gebeuren wilden ze stilhouden, maar in aanloop naar de parlementaire onderzoekscommissie is […] Lees dit artikel: ‘Multinational 3M betaalde amper 75.000 euro om PFOS-dossier te schikken’
  [naar artikel]
 17. Jonge Vooruit-fractieleider mag zich profileren op PFOS-dossier (21/06/2021 - De Morgen)
  Hannes Anaf (Vooruit) zal de onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement naar PFOS- en PFAS-vervuiling voorzitten. Vrijdag gaat de commissie van start.
  [naar artikel]
 18. Parlementaire onderzoekscommissie naar PFOS-vervuiling start vrijdag zonder PVDA (21/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft het licht op groen gezet voor de oprichting van de 'parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS'. Die commissie moet het dossier van de PFOS-vervuiling onderzoeken. De commissie zal bestaan uit 15 leden en staat naar alle waarschijnlijkheid onder voorzitterschap van Hannes Anaf (Voorruit). Vrijdag 25 juni volgt de eerste zitting, ten laatste 31 januari 2022 moet de commissie het eindverslag klaar hebben. Dat meldt parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.
  [naar artikel]
 19. Onderste steen moet boven in PFOS-dossier en dus grijpt Vlaams Parlement naar drastische maatregelen (16/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond laat de oprichting van een onderzoekscommissie goedgekeurd voor het dossier van de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht. Het gebeurde nog maar één keer eerder dat op Vlaams niveau zo’n drastische stap werd genomen.
  [naar artikel]
 20. PFOS-vervuiling: Parlementaire onderzoekscommissie start vrijdag 25 juni (21/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft maandag het licht op groen gezet voor de oprichting van de ‘parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS’. Die commissie moet het dossier van de PFOS-vervuiling onderzoeken. De commissie zal bestaan uit 15 leden. De installatievergadering is op vrijdag 25 juni en ten laatste tegen 31 januari 2022 moet er eindverslag klaar zijn. Dat staat in een persbericht van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.
  [naar artikel]
 21. PFOS-onderzoekscommissie op ‘studiereis’ in Zwijndrecht (25/06/2021 - De Morgen)
  De parlementaire onderzoekscommissie naar PFOS-vervuiling start met een studieronde, met ook een plaatsbezoek aan de 3M-site en de omgeving. Vanaf half augustus wordt de rol van 3M en de politiek tegen het licht gehouden.
  [naar artikel]
 22. Hoogspanning rond PFOS-vervuiling: 'Minister moet echt eens weten wat ze wil' (Coens) (10/06/2021 - Knack)
  CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft kritiek op de manier waarop Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir woensdag heeft gecommuniceerd over het dossier van de PFOS-vervuiling. 'Opdrachthouder, hoorzittingen, onderzoekscommissie... de minister moet echt eens weten wat ze wil', zo tweet de CD&V-voorzitter donderdag.
  [naar artikel]
 23. De Wever bijt van zich af in gemeenteraad over PFOS-dossier: ‘Volksgezondheid voorop in élk dossier’ (21/06/2021 - De Standaard)
  Tijdens een door de oppositie afgedwongen extra zitting van de Antwerpse gemeenteraad heeft het stadsbestuur zich maandagavond verdedigd in het PFOS-dossier. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) beet van zich af en herhaalde dat de Vlaamse onderzoekscommissie duidelijk zal maken dat hij zich niets te verwijten heeft.
  [naar artikel]
 24. Onderzoekscommissie naar PFOS-vervuiling laat op de avond unaniem goedgekeurd (17/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond laat unaniem ingestemd met de oprichting van een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. In het actualiteitsdebat dat aan de stemming voorafging, was snel duidelijk dat zowel de meerderheidspartijen als de oppositie voorstander is voor de oprichting van een onderzoekscommissie.
  [naar artikel]
 25. De politieke gevolgen van een braadpan: wie krijgt de zwartepiet in het PFOS-dossier? (16/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Twintig jaar weten allerlei instanties al dat 3M niet alleen zijn eigen site, maar ook de buurt heeft vervuild met PFOS. Nu is dat dossier ineens politiek ontploft. Daar heeft Zuhal Demir (N-VA) haar aandeel in door de installatie van een onderzoekscommissie te suggereren. Vandaag zal het parlement die commissie installeren, de eerste in 20 jaar. Vraag is wie de zwartepiet in dit dossier toegespeeld krijgt. De lijst aan betrokken politici is ellenlang. Zuhal Demir voor leefmilieu, Wouter Beke (CD&V) voor volksgezondheid, Lydia Peeters (Open Vld) voor Oosterweel. Dan zijn er nog hun voorgangers. Ben Weyts (N-VA) die bevoegd was voor overheidsbedrijf Lantis op het moment van de dading met 3M. Dat betekent dat het iets minder makkelijk wordt om alles af te schuiven op de stoet CD&V’ers die de laatste 15 jaar verantwoordelijk waren voor leefmilieu. Een onderzoekscommissie houdt alles tegen het licht. Dus ook het werk van Demir. Europa heeft de normen nog maar enkele jaren drastisch verlaagd. De laatste beslissingen zijn dus de belangrijkste.
  [naar artikel]
 26. PFOS-onderzoekscommissie van start gegaan: dit zijn de volgende stappen (25/06/2021 - De Morgen)
  De parlementaire onderzoekscommissie naar PFOS-vervuiling start met een studieronde, met ook een plaatsbezoek aan de 3M-site en de omgeving. Vanaf half augustus wordt de rol van 3M en de politiek tegen het licht gehouden.
  [naar artikel]
 27. Onderzoekscommissie graaft naar politiek verantwoordelijken van het PFOS-schandaal (25/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  De onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling is vrijdag gestart. “We gaan op zoek naar de politiek verantwoordelijken”, zegt ondervoorzitter Chris Janssens (Vlaams Belang).
  [naar artikel]
 28. Bart De Wever over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: “Ik trek fluitend naar onderzoekscommissie” (18/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft geen schrik om voor de onderzoekcommissie over het PFOS-schandaal te verschijnen. Dat zegt hij een interview dat zaterdag in Het Nieuwsblad verschijnt. Hij heeft een ijzersterk dossier over de werken aan Oosterweel, maakt hij zich sterk. En hij heeft er geen enkel probleem mee om zijn rol toe te lichten aan de onderzoekscommissie. “Ik trek er fluitend heen”, zegt hij.
  [naar artikel]
 29. Live | Debat over de PFOS-vervuiling in Vlaams Parlement (16/06/2021 - De Standaard)
  Het Vlaams Parlement houdt vandaag een actualiteitsdebat over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, als voorproefje voor de onderzoekscommissie die ongetwijfeld volgt. De vraag wie op de hoogte was en mogelijk verantwoordelijkheid draagt voor het gebrek aan actie en transparantie in het dossier, is daarbij de meest gevoelige. Volg het debat hier live.
  [naar artikel]
 30. Onderzoekscommissie naar PFOS-vervuiling houdt eerste zitting (25/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In het Vlaams Parlement heeft de onderzoekscommissie naar het PFOS-schandaal haar eerste zitting gehouden. En daarbij is Turnhoutenaar Hannes Anaf van Vooruit bevestigd als voorzitter.
  [naar artikel]
 31. Anaf (Vooruit) zit PFOS-onderzoekscommissie voor (21/06/2021 - De Morgen)
  Hannes Anaf (Vooruit) zal de onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht voorzitten. Dat vernam De Morgen bij verschillende bronnen.
  [naar artikel]
 32. PFOS-onderzoekscommissie vrijdag van start (21/06/2021 - De Tijd)
  15:48 De parlementaire onderzoekscommissie naar het uitblijven van een aanpak van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht start vrijdag. Dat hebben de fractievoorzitters van het Vlaams Parlement maandag beslist.
  [naar artikel]
 33. Jambon over vraag om onderzoekscommissie rond PFOS-vervuiling: "Minister Demir is te voortvarend geweest” (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  "De demarche die minister Demir heeft afgelegd was niet doorgesproken en ze is in deze te voortvarend geweest", dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd voor de start van de Vlaamse ministerraad. Zijn partijgenote en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verraste woensdag door zelf aan het parlement te suggereren om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten om het dossier van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving tegen het licht te houden.
  [naar artikel]
 34. Onderzoekscommissie naar PFOS-vervuiling van start: vijf vragen en antwoorden (25/06/2021 - VRT NWS)
  Vandaag gaat de "parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS" officieel van start. Die commissie moet proberen bloot te leggen wie welke verantwoordelijkheid had en heeft in de vervuiling op en rond de site van het bedrijf 3M in Zwijndrecht. Het is voor het eerst in twintig jaar dat er op Vlaams niveau nog eens een onderzoekscommissie is geweest.
  [naar artikel]
 35. PFOS-commissie wordt test voor Vlaamse regering (01/07/2021 - De Tijd)
  18:44 Naast alle inhoudelijk relevante vragen hangt boven de PFOS-onderzoekscommissie ook een politieke vraag. Zullen de N-VA en CD&V aan de verleiding weerstaan om op elkaar te schieten?
  [naar artikel]
 36. PFOS-conflict wordt etterbuil in Vlaamse regering (11/06/2021 - De Tijd)
  11:41 Met haar vraag om een parlementaire onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht haalt minister van Omgeving Zuhal Demir zich de toorn van haar eigen regering op de hals. 'Ze is te voort...
  [naar artikel]
 37. Hoe minister Demir, ondanks een stevige regeringscrisis, haar slag toch lijkt thuis te halen (11/06/2021 - De Morgen)
  De vraag van Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) naar een onderzoekscommissie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht zorgt voor hoogspanning binnen de regering. Demir lijkt haar slag wel thuis te halen.
  [naar artikel]
 38. Demir suggereert parlementaire onderzoekscommissie over PFOS-vervuiling (09/06/2021 - De Standaard)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir suggereert dat het Vlaams Parlement een parlementaire onderzoekscommissie in het leven roept. Hiermee wil het de historiek in het dossier van de PFOS-vervuiling bij Zwijndrecht onderzoeken. Dat heeft de N-VA-minister woensdag in het Vlaams Parlement gezegd.
  [naar artikel]
 39. Vlaams Parlement richt onderzoekscommissie op rond PFOS-vervuiling (16/06/2021 - Knack)
  Het Vlaams Parlement richt een onderzoekscommissie op voor het dossier van de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht.
  [naar artikel]
 40. Spanning binnen Vlaamse meerderheid over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het kletterde gisteren in het Vlaams Parlement. Dat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) pleitte voor een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, hadden haar coalitiepartners niet zien aankomen. Prompt kreeg Demir steun van de oppositie: die wilden het meteen tot een stemming brengen. Maar de meerderheid vond zo'n onderzoekscommissie niet nodig, tot Open Vld het geweer van schouder veranderde.
  [naar artikel]
 41. Wie wist wat wanneer over PFOS? (19/06/2021 - De Morgen)
  Hoewel zeventien jaar geleden de problematiek rond het PFOS-dossier in Zwijndrecht voor het eerst in het Vlaams ­Parlement werd aangekaart, is er een onderzoekscommissie nodig om alle info los te krijgen. Wie wist wat wanneer??Een reconstructie in drie bedrijven.
  [naar artikel]
 42. PFOS-dossier zorgt voor oorlog tussen N-VA en Groen (21/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: PFOS-dossier zorgt voor oorlog tussen N-VA en Groen Al heel de week lanceerde Groen in het PFOS-dossier – via voorzitter Meyrem Almaci, maar ook door een pak van haar parlementsleden – aanvallen gericht op N-VA en met name voorzitter Bart De Wever. Die zat mee in het politiek stuurcomité rond Oosterweel, waar bouwheer Lantis het PFOS-dossier in 2017 opnieuw mee bekeek. Zowel Lantis als de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij […] Lees dit artikel: PFOS-dossier zorgt voor oorlog tussen N-VA en Groen
  [naar artikel]
 43. Vlaams Parlement stemt in met onderzoekscommissie (17/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Vlaams Parlement heeft gisteren de onderzoekscommissie goedgekeurd die het dossier van de PFOS-vervuiling moet onderzoeken. Het is nog maar de tweede keer dat zoiets gebeurt op Vlaams niveau.
  [naar artikel]
 44. Spanning binnen Vlaamse meerderheid over zware chemische PFOS-vervuiling in Zwijndrecht (10/06/2021 - De Morgen)
  Het kletterde gisteren in het Vlaams Parlement. Dat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) pleitte voor een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, hadden haar coalitiepartners niet zien aankomen. Prompt kreeg Demir steun van de oppositie: die wilden het meteen tot een stemming brengen. Maar de meerderheid vond zo'n onderzoekscommissie niet nodig, tot Open Vld het geweer van schouder veranderde.
  [naar artikel]
 45. Bart De Wever (N-VA) bijt van zich af op PFOS-gemeenteraad: ‘Volksgezondheid voorop in élk dossier’ (22/06/2021 - De Morgen)
  Wat wist u over de PFOS-vervuiling? Waarom heeft u niet eerder gecommuniceerd? Welke maatregelen zal u nemen? In een spoedzitting werd Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandagavond overstelpt met vragen van de oppositie. ‘U wilt geen paniekvoetbal. Maar dit lijkt op blind voetballen.’ Volgens De Wever plaatst hij in elk dossier de volksgezondheid voorop, en zal de onderzoekscommissie dat ook duidelijk maken.
  [naar artikel]
 46. Politieke traagheid, vage normen en geheime afspraken: dit zijn de cruciale vragen voor de PFOS-onderzoekscommissie (10/06/2021 - De Morgen)
  Een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is onvermijdelijk geworden. Over welke vragen moet die commissie zich buigen?
  [naar artikel]
 47. Politieke traagheid, vage normen en geheime afspraken: dit zijn de cruciale vragen voor de PFOS-onderzoekscommissie (10/06/2021 - De Morgen)
  Een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is onvermijdelijk geworden. Over welke vragen moet die commissie zich buigen?
  [naar artikel]
 48. LIVE. Komt er een parlementaire onderzoekscommissie naar PFOS-schandaal? (16/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Om 14 uur gaat het actualiteitsdebat in het Vlaams parlement van start over de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht. De Vlaamse regering krijgt heel wat lastige vragen van de oppositie over wat ze nu wel of niet wisten over de affaire. Er volgt ook een stemming over het wel of niet oprichten van een onderzoekscommissie. Volg het hier live.
  [naar artikel]
 49. LIVE. Komt er een parlementaire onderzoekscommissie naar PFOS-schandaal? (16/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Om 14 uur gaat het actualiteitsdebat in het Vlaams parlement van start over de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht. De Vlaamse regering krijgt heel wat lastige vragen van de oppositie over wat ze nu wel of niet wisten over de affaire. Er volgt ook een stemming over het wel of niet oprichten van een onderzoekscommissie. Volg het hier live.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.