Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
23:41 uur

Forse investering moet Staatsveiligheid bijna verdubbelen

De Standaard

10/06/2021 - 15:53

Over een jaar of drie moet de Staatsveiligheid bijna verdubbeld zijn in omvang. Daarnaast komen er extra investeringen in ICT. ‘Een historische stap’, vindt administrateur-generaal Jaak Raes.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Aantal agenten bij Staatsveiligheid zal in de komende jaren verdubbelen (11/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal agenten bij de Staatsveiligheid zal de komende jaren bijna verdubbelen. Dat heeft Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) aangekondigd.
  [naar artikel]
 2. Staatsveiligheid blijft worstelen met personeelstekort ondanks historisch hoog budget van 57 miljoen euro (14/11/2018 - De Morgen)
  Dat Staatsveiligheid onderbezet is, is een oud zeer. Ondanks een forse investering in het werkingsbudget en nieuwe aanwervingen blijft het problematisch. De verse rekruten vervangen vooral de mensen die vertrokken zijn.
  [naar artikel]
 3. Recticel zet druk op Oostenrijkse jager met forse winstprognose (19/05/2021 - De Tijd)
  08:10 De chemiegroep verwacht dit jaar de winst meer dan te verdubbelen. Met die forse prognose verweert Recticel zich tegen het bod van rivaal Greiner.
  [naar artikel]
 4. Regering investeert fors in Staatsveiligheid: op naar 1000 medewerkers (10/06/2021 - Knack)
  Tijdens zijn eerste werkbezoek aan de Staatsveiligheid kondigde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) donderdag forse investeringen aan in de inlichtingendienst: tegen 2024 komt er 75 procent personeel bij. Er wordt ook 7,5 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het ICT-systeem.
  [naar artikel]
 5. Moet Staatsveiligheid burgers toegang geven tot haar dossiers? (22/01/2019 - VRT NWS)
  Vorige zomer werd Kaoutar Fal het land uitgezet. De vrouw werd op basis van informatie van de Staatsveiligheid verdacht van spionage. Maar Kaoutar Fal spreekt dat in alle toonaarden tegen en wil dat de Staatsveiligheid openheid van zaken geeft. Ze begon een procedure om de Staatsveiligheid te dwingen haar toegang te geven tot haar dossier. Staatsveiligheid weigerde dat met het evidente argument dat een geheime dienst nu eenmaal geheim is. Maar dat antwoord lijkt niet te volstaan. 
  [naar artikel]
 6. LIVE. Commissie 22/3: ‘Staatsveiligheid moet dringend versterkt worden’ (08/06/2017 - De Standaard)
  De Staatsveiligheid moet meer armslag krijgen, op álle vlakken. Dat is één van de opvallendste aanbevelingen van de commissie 22/3.
  [naar artikel]
 7. Staatsveiligheid: 'In 2017 zijn bijna 200 nieuwe terrorismedossiers opgestart' (06/12/2017 - Knack)
  Hoe staat het met de strijd tegen terrorisme? Op een studiedag van het Belgian Intelligence Studies Centre gaf Jaak Raes van de Staatsveiligheid cijfers en duiding.
  [naar artikel]
 8. Inlichtingendiensten vragen operatoren veel meer om gegevens van hun klanten (17/12/2019 - De Standaard)
  De Staatsveiligheid vroeg in 2018 aan de (telecom)operatoren 6.482 keer wie er gebruikmaakte van een bepaalde telefoon of computer. Dat is bijna de helft meer dan in 2017. De toezichthouder van de inlichtingendiensten, het Comité I, wil nu uitleg over die forse toename.
  [naar artikel]
 9. Zonder forse investering in Justitie stapt CDH niet in een regering (16/03/2019 - De Standaard)
  CDH wil een investering van minstens een half miljard in Justitie. Anders stapt de partij niet in een federale regering, zegt kersvers voorzitter Maxime Prévot in La Libre Belgique.
  [naar artikel]
 10. Spijbelaars voor klimaat krijgen forse versterking: ook studenten doen binnenkort mee (21/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Er is forse versterking op komst voor de 12.500 scholieren die donderdag in Brussel betoogden voor een krachtiger klimaatbeleid. Na de examens stappen ook de studenten mee in de strijd. “We gaan de stem van de scholieren verdubbelen”, zegt Laura Cools (22) van het pas opgerichte Students for Climate.
  [naar artikel]
 11. Bitcoin naar nieuwe recordkoers na forse investering van Tesla (09/02/2021 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 12. Tuincentrum ’t Serreke wordt eens zo groot (15/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  ’t Serreke in Ham heeft vergevorderde plannen voor de bouw van een nagelnieuw tuincentrum op de site aan het op- en afrittencomplex van de E313. “Het is de bedoeling de oppervlakte van de winkelruimte bijna te verdubbelen. En ook onze parking wordt uitgebreid”, zegt zaakvoerster Marleen Theys. “Dit project is goed voor zo’n dertig extra jobs, een investering van 12 miljoen euro.”
  [naar artikel]
 13. Onderzoek moet uitwijzen of Iraanse regime achter verijdelde aanslag in Frankrijk zat (02/07/2018 - VRT NWS)
  De aanslag die een Belgisch koppel van Iraanse origine in Frankrijk wou plegen, is van een heel ander niveau dan de terroristische aanslagen die we tot nu toe kennen. Dat zegt de topman van de Staatsveiligheid. Volgens Staatsveiligheid gaat het hier om terreur met betrekking tot een buitenlands politiek conflict. Het feit dat er een Iraanse diplomaat is aangehouden, kan volgens staatsveiligheid wijzen op de betrokkenheid van het Iraanse regime. Al moet dat nog verder onderzocht worden.
  [naar artikel]
 14. Informanten Staatsveiligheid mogen misdrijf plegen (30/10/2018 - Metro)
  Informanten van de Staatsveiligheid mogen in de toekomst misdrijven plegen. Dat schrijft De Tijd vandaag op basis van de nieuwe beleidsnota van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Informanten zijn geen agenten van de Staatsveiligheid, wel gewone ‘menselijke bronnen’ die info doorspelen aan onze inlichtingendienst. Bijvoorbeeld omdat ze vertoeven in de milieus van geradicaliseerde moslims. Zij zullen ongestraft misdrijven mogen plegen als dat nodig is voor de opdracht die ze kregen van de Staatsveiligheid en het misdrijf moet in verhouding staan tot het doel. De informanten krijgen ook nooit een ‘licence to kill’: ze mogen niemands fysieke integriteit aantasten. Een toezichtscommissie met drie magistraten moet vooraf groen licht geven. bron: Belga Het bericht Informanten Staatsveiligheid mogen misdrijf plegen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Staatsveiligheid wil Sharia4Belgium verbieden (04/04/2019 - De Morgen)
  De Staatsveiligheid wil nagaan of Sharia4Belgium verboden kan worden in ons land. 'In enkele buurlanden is dat al gebeurd. Waarom dan niet in België?', vraagt Alain Winants, hoofd van de Staatsveiligheid.
  [naar artikel]
 16. “Biden wil belasting op vermogenswinst verdubbelen voor rijken” (22/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Joe Biden wil rijke particulieren fiks meer belasting laten betalen voor de winsten die ze uit hun vermogen halen. Ingewijden melden aan persbureau Bloomberg dat hij het federale toptarief voor vermogenswinstbelasting bijna wil verdubbelen.
  [naar artikel]
 17. Staatsveiligheid in woelig water over Chinese spionage op ambassade (19/05/2020 - Express)
  De moeite om te volgen: De Belgische Staatsveiligheid moet zich in bochten wringen over Chinese spionage in Brussel. Wat hebben de... The post Staatsveiligheid in woelig water over Chinese spionage op ambassade appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. Chef Duitse staatsveiligheid die twijfelde aan Chemnitz-video, moet opstappen (18/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hans-Georg Maassen, de chef van de Duitse staatsveiligheid, moet opstappen en wordt staatssecretaris in het Duitse ministerie van Binnenlandse...
  [naar artikel]
 19. Vlaanderen wil toegang tot informatie Staatsveiligheid (09/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vlaanderen gaat een topambtenaar aanstellen die rechtstreeks met de Staatsveiligheid maar ook andere inlichtingen- en veiligheidsdiensten moet kunnen overleggen. Dat blijkt uit de beleidsnota van Vlaams justitieminister Zuhal Demir (N-VA).
  [naar artikel]
 20. Elk bedrijf moet info geven aan Staatsveiligheid (21/12/2018 - Metro)
  Elk bedrijf en elke beroepsgroep moeten informatie geven aan de Staatsveiligheid als die daarom vraagt. Alleen een arts, advocaat of journalist hebben die verplichting niet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Comité I, zo schrijft De Tijd vandaag. Anderhalf jaar geleden diende de gedelegeerd bestuurder van een accountancybedrijf een klacht in bij het Comité I, het orgaan dat onze inlichtingendiensten controleert. De klacht was tegen een inspecteur van de Staatsveiligheid gericht. Die had druk uitgeoefend op de topvrouw van het kantoor, stelde haar advocaat. Ze zou gedwongen zijn haar beroepsgeheim te schenden en informatie aan de Staatsveiligheid te bezorgen, luidde het. De inspecteur vroeg info over een klant van het bedrijf in het kader van een onderzoek naar mogelijke spionage. Het Comité I besluit dat de Staatsveiligheid recht had op de informatie. Alleen voor artsen, advocaten en journalisten gelden er beperkingen, voor andere bedrijven of beroepsgroepen niet. bron: Belga Het bericht Elk bedrijf moet info geven aan Staatsveiligheid verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Elk bedrijf moet info geven aan Staatsveiligheid (21/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Elk bedrijf en elke beroepsgroep moeten informatie geven aan de Staatsveiligheid als die daarom vraagt. Alleen een arts, advocaat of journalist...
  [naar artikel]
 22. Goudrush in herlaadbatterijen (21/09/2017 - De Tijd)
  16:37 Louter de aankondiging van een forse investering in batterijmaterialen jaagt de Britse Umicore-rivaal Johnson Matthey 13 procent hoger.
  [naar artikel]
 23. Antwerpse mout voor 17 miljard pintjes (16/04/2018 - De Tijd)
  12:21 In Antwerpen bouwt het Franse Boortmalt de grootste mouterij ter wereld, een investering van 50 miljoen euro. 'Ik wil Boortmalt de komende vijf jaar verdubbelen', zegt CEO Yvan Schaepman.
  [naar artikel]
 24. Geheime diensten vormen één team tegen terrorisme, zodat geen informatie meer verloren gaat (07/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  Bijna drie jaar na de terreuraanslagen in Zaventem en Brussel gaan onze twee inlichtingendiensten, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV, beletten dat in de strijd tegen het terrorisme nog informatie verloren gaat. Vanaf deze maand werken de antiterrorismekantoren van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst samen in één Counter Terrorism-platform. Dat is ondergebracht in het gebouw van de Staatsveiligheid, bericht De Tijd donderdag.
  [naar artikel]
 25. Geheime diensten vormen één team tegen terrorisme, zodat geen informatie meer verloren gaat (07/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bijna drie jaar na de terreuraanslagen in Zaventem en Brussel gaan onze twee inlichtingendiensten, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV, beletten dat in de strijd tegen het terrorisme nog informatie verloren gaat. Vanaf deze maand werken de antiterrorismekantoren van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst samen in één Counter Terrorism-platform. Dat is ondergebracht in het gebouw van de Staatsveiligheid, bericht De Tijd donderdag.
  [naar artikel]
 26. Geheime diensten vormen één team tegen terrorisme, zodat geen informatie meer verloren gaat (07/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Bijna drie jaar na de terreuraanslagen in Zaventem en Brussel gaan onze twee inlichtingendiensten, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV, beletten dat in de strijd tegen het terrorisme nog informatie verloren gaat. Vanaf deze maand werken de antiterrorismekantoren van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst samen in één Counter Terrorism-platform. Dat is ondergebracht in het gebouw van de Staatsveiligheid, bericht De Tijd donderdag.
  [naar artikel]
 27. Huiszoeking bij Staatsveiligheid na klacht voormalig geheim agent (10/03/2020 - De Standaard)
  Na een klacht van Nicolas Ullens de Schooten, een ex-agent van de Staatsveiligheid, werden vrijdag huiszoekingen uitgevoerd bij de Staatsveiligheid en het Comité I. Dat schrijft Le Soir maandag.
  [naar artikel]
 28. Staatsveiligheid slaat alarm over explosie aan screenings (05/10/2016 - De Tijd)
  01:00 In de eerste helft van dit jaar moest de Staatsveiligheid al 55.000 screenings uitvoeren, een derde meer dan vorig jaar. De Staatsveiligheid zit op haar tandvlees, waarschuwt topman Jaak Raes.
  [naar artikel]
 29. Staatsveiligheid: "We blijven nota's sturen" (28/09/2016 - De Redactie)
  Zo reageert de chef van de Staatsveiligheid Jaak Raes op alle commotie die is ontstaan na de brief waarin wordt gewaarschuwd voor de Eandis-deal. Staatsveiligheid heeft dan ook haar werk gedaan zoals het hoort, klinkt het.
  [naar artikel]
 30. Sp.a wil straf voor dierenmishandeling verdubbelen (02/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Sp.a wil dat dierenmishandeling zwaarder wordt bestraft. Vlaams parlementsleden Conner Rousseau en Ludwig Vandenhove hebben een voorstel ingediend om de straffen te verdubbelen. Dat moet voorkomen dat iemand die een dier mishandelt, daarvoor niet kan worden aangehouden, omdat de strafmaat in Vlaanderen te laag ligt.
  [naar artikel]
 31. Elk bedrijf moet info geven aan Staatsveiligheid (21/12/2018 - De Tijd)
  01:03 Elk bedrijf en elke beroepsgroep moeten informatie geven aan de Staatsveiligheid als die daarom vraagt. Alleen een arts, advocaat of journalist hebben die verplichting niet. Dat blijkt uit een onderzo...
  [naar artikel]
 32. Staatsveiligheid mag uw gegevens niet meer eindeloos bijhouden (02/08/2016 - De Tijd)
  01:00 Na meer dan 185 jaar moet de Staatsveiligheid eindelijk opletten hoelang ze iemands gegevens bijhoudt. Minister Koen Geens legt de inlichtingendienst nieuwe privacyregels op.
  [naar artikel]
 33. Investering van Ineos in Antwerpen nog hoger dan verwacht (15/01/2019 - De Tijd)
  16:38 De mega-investering van de Britse chemiegroep Ineos in de Antwerpse haven bedraagt 3 miljard euro. Ze moet 400 voltijdse jobs opleveren.
  [naar artikel]
 34. Chef Duitse staatsveiligheid moet opstappen (18/09/2018 - VRT NWS)
  Hans-Georg Maassen was als chef van de Duitse staatsveiligheid één van de machtigste mannen van het land.  Maar met opvallende uitspraken over de recente rellen in Chemnitz ondermijnde hij zijn eigen machtspositie.  
  [naar artikel]
 35. Moeten we echt besparen op Staatsveiligheid? (29/03/2019 - De Morgen)
  Ze haalt 80 procent van haar informatie van websites en openbare documenten. Maar ze tapt ook telefoons en e-mails af, waarna ze alle puzzelstukjes samenlegt. Met beperkte middelen doet de Belgische Staatsveiligheid wat moet: waarschuwen voor riskante buitenlandse investeringen.
  [naar artikel]
 36. Chef van Duitse staatsveiligheid weggepromoveerd (19/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  berlijnHans-Georg Maassen (foto), de chef van de Duitse staatsveiligheid, moet opstappen en wordt staatssecretaris in het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 37. Jambon: “Staatsveiligheid moet meer informanten zoeken in moslimgemeenschap” (23/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  De staatsveiligheid moet meer informanten zoeken in de moslimgemeenschap in ons land. Dat heeft minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in De Ochtend op Radio 1, in de nasleep van de aanslagen in Catalonië. Hij wil het terroristen ook moeilijker maken om auto’s of bestelwagens te huren.
  [naar artikel]
 38. Jambon: 'Staatsveiligheid moet meer informanten zoeken in moslimgemeenschap' (23/08/2017 - Knack)
  De staatsveiligheid moet meer informanten zoeken in de moslimgemeenschap in ons land. Dat heeft minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woensdag gezegd in De Ochtend op Radio 1, in de nasleep van de aanslagen in Catalonië. Hij wil het terroristen ook moeilijker maken om auto's of bestelwagens te huren.
  [naar artikel]
 39. 3 winterjassen die de investering waard zijn (08/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een winterjas moet niet alleen fashionable zijn, hij moet je vooral ook warm houden tijdens de koudste dagen van het jaar. Van een cosy parka tot een stijlvolle lange mantel, deze winterjassen zijn de investering waard!
  [naar artikel]
 40. CD&V wil middelen voor fietsinfrastructuur verdubbelen tot 200 miljoen euro (29/11/2018 - Knack)
  Vlaanderen moet een tandje bijsteken op het vlak van fietsveiligheid. Er zijn onder andere meer veilige en goed onderhouden fietspaden nodig. Daarvoor wil regeringspartij CD&V de investeringen in fietsinfrastructuur verdubbelen van 100 naar 200 miljoen euro per jaar.
  [naar artikel]
 41. Naamse diaken blijkt inspecteur bij de Staatsveiligheid te zijn (05/04/2019 - De Morgen)
  De Staatsveiligheid heeft een hoge geestelijke van het bisdom van Namen op de vingers getikt. Diaken Jean-Pol Druart is vriendelijk verzocht om iets minder te koop te lopen met het feit dat hij inspecteur is bij de Belgische Staatsveiligheid.
  [naar artikel]
 42. Soepelere regels voor 'mollen' van Staatsveiligheid in de maak (05/01/2017 - Knack)
  Er komen soepelere regels hoe ver de informanten van Staatsveiligheid mogen gaan. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg donderdag. De informantenwerking wordt bovendien hervormd tot een aparte specialisatie binnen de Staatsveiligheid.
  [naar artikel]
 43. Staatsveiligheid moet ‘misdaden’ kunnen begaan op sociale media (12/11/2020 - De Morgen)
  Een terreuraanslag verheerlijken of een oproep liken om naar Syrië te vertrekken. Zulke zaken zijn voor infiltranten van de Staatsveiligheid nu verboden. Als het van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne afhangt, moeten ze dat wel kunnen. ‘Zo win je het vertrouwen.’
  [naar artikel]
 44. Marc Coucke doet er nog een stevige investering bij (22/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  Ondernemer Marc Coucke investeert bijna 12 miljoen euro in de Nederlandse skihallenuitbater SnowWorld. Met de investering, die gebeurt via zijn investeringsmaatschappij Alychlo, krijgt Coucke een belang van 64 procent in handen in het beursgenoteerde bedrijf uit Zoetermeer.
  [naar artikel]
 45. Antwerpse haven wil vervoer via spoor verdubbelen: “Dringend nodig om groei te garanderen” (14/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Railport Antwerpen, dat in 2013 werd opgericht om het spoorvervoer in de haven te stimuleren, heeft een nieuwe CEO. Het gaat om Nils van Vliet. Hij moet mee nieuw leven blazen in het bedrijf om het aandeel van het spoor voor de aan- en afvoer in de haven te verdubbelen.
  [naar artikel]
 46. Elk bedrijf moet info geven aan Staatsveiligheid (21/12/2018 - De Morgen)
  Elk bedrijf en elke beroepsgroep moeten informatie geven aan de Staatsveiligheid als die daarom vraagt. Alleen een arts, advocaat of journalist hebben die verplichting niet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Comité I, zo schrijft De Tijd vrijdag.
  [naar artikel]
 47. Staatsveiligheid moet alle gevoelige jobs screenen (16/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Iedereen die op een 'gevoelige plaats' een 'gevoelige functie' uitoefent in ons land zal een screening moeten ondergaan door de Staatsveiligheid. Nog dit jaar wijzigt daarvoor de wet op de 'veiligheidsmachtigingen' en 'veiligheidsattesten', bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dinsdag in De Tijd.
  [naar artikel]
 48. Staatsveiligheid moet alle gevoelige jobs screenen (16/05/2017 - Knack)
  Iedereen die op een 'gevoelige plaats' een 'gevoelige functie' uitoefent in ons land zal een screening moeten ondergaan door de Staatsveiligheid. Nog dit jaar wijzigt daarvoor de wet op de 'veiligheidsmachtigingen' en 'veiligheidsattesten', bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dinsdag in De Tijd.
  [naar artikel]
 49. Staatsveiligheid moet alle gevoelige jobs screenen (16/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Iedereen die op een 'gevoelige plaats' een 'gevoelige functie' uitoefent in ons land zal een screening moeten ondergaan door de Staatsveiligheid. Nog dit jaar wijzigt daarvoor de wet op de 'veiligheidsmachtigingen' en 'veiligheidsattesten', bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dinsdag in De Tijd.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.