Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
23:13 uur

Mensen met hooikoorts zullen nog een tijdje veel last hebben: “Extreem veel pollen in de lucht”

Het Nieuwsblad

10/06/2021 - 16:01

Het is het hoogseizoen van de grassen, en mensen met hooikoorts hebben dat dezer dagen geweten. De weersomstandigheden zijn momenteel zeer gunstig voor de verspreiding van pollen in de lucht, waarschuwt gezondheidsinstituut Sciensano. Rode ogen, snotteren, niezen - een op de zes Belgen heeft er nu last van. Opmerkelijk: dat het nu zo hard gaat, daar zit de actie MaaiMeiNiet allicht voor iets tussen, zegt allergoloog Didier Ebo (UZ Antwerpen).


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. “Extreem veel pollen in de lucht, ook door MaaiMeiNiet”: mensen met hooikoorts zullen nog een tijdje veel last hebben (10/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het is het hoogseizoen van de grassen, en mensen met hooikoorts hebben dat dezer dagen geweten. De weersomstandigheden zijn momenteel zeer gunstig voor de verspreiding van pollen in de lucht, waarschuwt gezondheidsinstituut Sciensano, en vandaag kennen we in de provincie Antwerpen een enorme piek. Rode ogen, snotteren, niezen - een op de zes Belgen heeft er nu last van. Opmerkelijk: dat het nu zo hard gaat, daar zit de actie MaaiMeiNiet allicht voor iets tussen, zegt allergoloog Didier Ebo (UZ Antwerpen).
  [naar artikel]
 2. Pollen kunnen nu al voor hooikoorts zorgen (22/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Mensen die last hebben van hooikoorts moeten nu al rekening houden met pollen. Dat meldt de Nederlandse website Nature Today.
  [naar artikel]
 3. Concentraties pollen extreem hoog in heel Limburg: “Veel grassoorten gelijk in bloei” (09/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Heb jij last van rode ogen, niesbuien en andere klachten verbonden aan hooikoorts? Onze weerman Ruben Weytjens ook. Het is dan ook al lang geleden dat de concentratie aan pollen zo hoog was. Het weer van het voorjaar lijkt de boosdoener voor deze plotse eruptie aan pollen.
  [naar artikel]
 4. Pollenseizoen is gestart: klachten van hooikoorts lijken sterk op coronasymptomen (24/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Wie last heeft van hooikoorts, heeft het vast al gemerkt. De pollen van de els en hazelaar zorgen ervoor dat het pollenseizoen nu officieel start. Later dan vorig jaar, toen viel het in januari, maar de pollenconcentratie in de lucht is wel meteen extreem hoog. En dat kan voor verwarring zorgen bij mensen die last hebben van hooikoorts. Want de klachten van hooikoortspatiënten lijken sterk op coronasymptomen.
  [naar artikel]
 5. Pollenseizoen is gestart: klachten van hooikoorts lijken sterk op coronasymptomen (24/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Wie last heeft van hooikoorts, heeft het vast al gemerkt. De pollen van de els en hazelaar zorgen ervoor dat het pollenseizoen nu officieel start. Later dan vorig jaar, toen viel het in januari, maar de pollenconcentratie in de lucht is wel meteen extreem hoog. En dat kan voor verwarring zorgen bij mensen die last hebben van hooikoorts. Want de klachten van hooikoortspatiënten lijken sterk op coronasymptomen.
  [naar artikel]
 6. Aan deze symptomen merk je het verschil tussen hooikoorts en Covid-19 (08/04/2020 - Metro)
  Het goede weer is uitstekend nieuws voor iedereen die door de coronapandemie thuis zit, maar het voorspelt niet veel goeds voor mensen die hooikoorts hebben. Door de hogere temperaturen zullen er ook meer pollen in de lucht vrijkomen. Met deze handige tips kunnen ze het verschil vaststellen tussen de symptomen van hun allergie en die van Covid-19. De lente is sinds dit weekend in het land en dat betekent dat we de quarantainemaatregelen even kunnen vergeten en in de zon kunnen herbronnen. Voor mensen met hooikoorts betekent het helaas ook veel genies en gesnotter, want met de komst van de lente stijgt ook de concentratie aan pollen in de lucht. In deze tijden van coronapaniek kan dat al eens leiden tot stress, want de symptomen van hooikoorts komen deels overeen met die van Covid-19, de ziekte die het coronavirus bij een besmette patiënt veroorzaakt. Toch zijn er duidelijke verschillen die je kunnen geruststellen, verzekert NKO-arts Peter Hellings van het UZ Leuven. Geïrriteerde keel en hoesten Mensen met hooikoorts zullen de komende weken opvallend vaker niezen, een loopneus hebben, jeuk aan neus en ogen ervaren en rode ogen krijgen. Ook kunnen ze last hebben van een geïrriteerde keel en dus mogelijks hoesten, vertelt de arts aan De Standaard. Vooral dat laatste symptoom wordt ook vaak vastgesteld bij Covid-19-patiënten. Het verschil is dat zij ook nog kampen met andere belangrijke verschijnselen zoals koorts, verlies van geur en een algemeen gevoel van vermoeidheid en ziekte. Lees ook : Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: seizoen gaat sneller van start Het bericht Aan deze symptomen merk je het verschil tussen hooikoorts en Covid-19 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. De winter is nog maar net begonnen, maar nù al kunnen pollen zorgen voor hooikoorts (22/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Mensen die last hebben van hooikoorts moeten nu al rekening houden met pollen. Dat melden onder andere De Natuurkalender en de Wageningen University op de website Nature Today.
  [naar artikel]
 8. Slecht nieuws voor wie hooikoorts heeft: explosie van graspollen blijft nog tijdje duren (10/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Slecht nieuws voor wie hooikoorts heeft: door het warme weer hangen er momenteel extreem veel graspollen in de lucht. “En tenzij het alsnog gaat regenen, moet het ergste nog komen”, vrezen experts.
  [naar artikel]
 9. Slecht nieuws voor wie hooikoorts heeft: explosie van graspollen blijft nog tijdje duren (09/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Slecht nieuws voor wie hooikoorts heeft: door het warme weer hangen er momenteel extreem veel graspollen in de lucht. “En tenzij het alsnog gaat regenen, moet het ergste nog komen”, vrezen experts.
  [naar artikel]
 10. Stan de hond heeft hooikoorts, dus mag hij enkel naar buiten in dit superheldenpakje (15/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Niet alleen mensen hebben soms last van hooikoorts, ook honden kunnen allergisch zijn aan pollen in de lucht. Stan is zo een hond. Maar zijn...
  [naar artikel]
 11. Klimaatverandering kan leiden tot 60 procent meer mensen met hooikoorts (30/03/2021 - Express)
  De klimaatcrisis zou kunnen leiden tot een toename van 60 procent van hooikoorts en andere allergieën, zo blijkt uit een nieuwe studie. Nu al heeft ongeveer een kwart van de mensen in onze contreien last van pollenallergie of hooikoorts, en dat aantal neemt elk jaar toe. Hooikoorts is de populaire term voor pollen- of stuifmeelallergie, […] The post Klimaatverandering kan leiden tot 60 procent meer mensen met hooikoorts appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 12. "Nog nooit zoveel pollen in de lucht als dit jaar" (23/10/2018 - VRT NWS)
  Het pollenseizoen 2018 is een echt recordjaar geworden. AirAllergy.be, dat de pollenconcentraties in ons land opvolgt, heeft voor de berk een stuifmeelpiek van 2892 korrels per kubieke meter geteld, het vorige record stond op 2100 korrels per kubieke meter. Dat komt door de weersomstandigheden, in april was het warm en droog en dat is gunstig voor de productie en de verspreiding van pollen. Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts: de volgende jaren zullen er steeds meer pollen in de lucht zitten. 
  [naar artikel]
 13. De hel voor hooikoortspatiënten: recordaantal pollen in de lucht (01/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het mooie weer van de afgelopen week was voor de meeste Belgen een reden om te juichen, maar voor één op vijf mensen blijkt het ook de oorzaak van veel miserie: door de vele zonnestralen dwarrelt er momenteel een recordaantal pollen rond in de lucht.
  [naar artikel]
 14. Hooikoorts of Covid-19? Zo kunt u het onderscheid tussen de allergie en de ziekte maken (05/04/2020 - VRT NWS)
  Het mooie weer is slecht nieuws voor mensen die last hebben van hooikoorts. De lucht zit vol pollen en dat levert hen vaak klachten aan de luchtwegen op. Hoe kunnen zij het onderscheid maken met Covid-19, de ziekte die het coronavirus kan veroorzaken en die vaak net dezelfde symptomen met zich meebrengt? Professor Peter Hellings van het UZ Leuven weet raad.
  [naar artikel]
 15. Hooikoorts bij hond of kat: onze huisdokter weet raad (30/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Ze zullen niet niezen of snotteren, maar je hond, en in mindere mate kat, kunnen ook last hebben van hooikoorts. “Ze krijgen plots jeuk, puistjes, bultjes, een rode, natte, verdikte of net droge huid, kale plekken en korstjes op heel wat plekken”, zegt dierendokter Rob Lückerath. “De oorzaak is meestal dezelfde als bij mensen: een allergische reactie op pollen of een stof uit de omgeving.”
  [naar artikel]
 16. Hooikoorts: alles, maar dan ook alles wat je erover moet weten (08/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Slecht nieuws voor allergielijders. Er bevindt zich een recordhoeveelheid graspollen in de lucht en dat zullen de 2 miljoen Belgen die last hebben van hooikoorts geweten hebben: rode ogen, snotteren, niezen... Maar hoe wapen je je tegen hooikoorts? En kun je er ooit van genezen?
  [naar artikel]
 17. Nog wat pollen, iemand? Het moment waarop graafmachine enorme pollenwolk de lucht in lanceert (14/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het is weer pollenseizoen en dat zullen we geweten hebben. Ook in het Amerikaanse New Jersey is het van dat. En dat de pollen daar rijkelijk...
  [naar artikel]
 18. Pollen in de lift: “Rijden met hooikoorts is gelijk aan drie glazen alcohol” (02/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Elk jaar stijgt het aantal meldingen van autobestuurders die last hebben van hooikoorts. Een zorgwekkende trend, stelt Touring vast. “Want hooikoorts is te vergelijken met rijden onder invloed van twee à drie glazen alcohol”, klinkt het.
  [naar artikel]
 19. Pollen in de lucht boosten coronabesmettingen (10/03/2021 - Metro)
  Hoe meer pollen in de lucht, hoe sneller de coronabesmettingen stijgen. Dat heeft een wereldwijd onderzoek van onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum aangetoond. Het coronavirus profiteert mogelijk van een verzwakte afweer door blootstelling aan pollen. Dit is niet alleen het geval bij hooikoortspatiënten, maar ook bij mensen die niet allergisch zijn. Dat ondervonden onder meer Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek ziekenhuis en Wageningen University & Research die bij een groot internationaal onderzoek betrokken zijn. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Corona profiteert van pollen Het was al langer geweten dat blootstelling aan pollen in het voorjaar het afweersysteem tegen virusinfecties in de luchtwegen vermindert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het verkoudheidsvirus. Dit effect doet zich zowel voor bij mensen die allergisch zijn voor pollen als mensen die niet allergisch zijn. Tijdens de uitbraak van het coronavirus viel op dat in meerdere landen de versnelling in toename van het aantal besmettingen pas begon op het moment dat de pollenconcentratie opliep. Onderzoekers vermoedden hierdoor dat ook het coronavirus zou kunnen profiteren van een verzwakt afweersysteem door pollenblootstelling. Om dat vermoeden ook te bewijzen, heeft een team van 150 wetenschappers pollentellingen van 130 pollentelstations uit 31 landen onderzocht. Over de hele wereld was dit polleneffect aan het begin van de epidemie zichtbaar. De studie laat zien dat de besmettingscijfers opliepen na een stijging van de concentratie pollen vier dagen eerder. De besmettingscijfers namen met gemiddeld 4% toe wanneer de pollenconcentratie met 100 pollen per kubieke meter stijgt. Na de invoer van een lockdown halveerde dit effect, maar bleef de versterkende invloed van pollen nog steeds zichtbaar. Vervolgonderzoek over pollen nodig Het artikel in PNAS suggereert dus dat pollenblootstelling in veel landen bijdraagt aan de stijging van de coronacijfers. Er moet wel nog onderzocht worden of het gevonden verband oorzakelijk is. Er zijn bijvoorbeeld internationale studies in de maak waarbij cellen uit de longen worden blootgesteld aan pollen en het coronavirus. Met dit soort studies is veel beter te bepalen of blootstelling aan pollen ook daadwerkelijk het afweermechanisme van het lichaam tegen het virus verzwakt. Klachten? Laat je testen! De klachten van hooikoorts kunnen verward worden met de klachten van COVID-19. Meestal veroorzaakt hooikoorts geen koorts of reukverlies; dit zijn wel degelijk symptomen van corona. Laat je bij twijfel dus zeker testen. Bron: Metro Nederland Lees ook: Zoveel Belgen kregen intussen ernstige bijwerkingen na hun coronavaccinatie Het bericht Pollen in de lucht boosten coronabesmettingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Zware periode voor hooikoortslijders: grassen in bloei én heel veel pollen in de lucht (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Momenteel zitten we in het hoogseizoen van de grassen want zij staan volop in bloei. De weersomstandigheden zijn momenteel zeer gunstig voor de verspreiding van pollen in de lucht, zo meldt Scienscano.
  [naar artikel]
 21. Zware periode voor hooikoortslijders: grassen in bloei én heel veel pollen in de lucht door het mooie weer (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Momenteel zitten we in het hoogseizoen van de grassen want zij staan volop in bloei. De weersomstandigheden zijn momenteel zeer gunstig voor de verspreiding van pollen in de lucht, zo meldt Scienscano.
  [naar artikel]
 22. Nog een effect van klimaatverandering: met hooikoorts aan het kerstdiner (24/12/2019 - De Morgen)
  Mensen met een pollenallergie zitten dit jaar waarschijnlijk met een loopneus en jeukende ogen aan het kerstdiner. Door het zachte winterweer staan de hazelaars en elzen in bloei, wat een hoge concentratie aan pollen in de lucht tot gevolg heeft.
  [naar artikel]
 23. Tegen 2020 heeft helft van de Europeanen pollenallergie (02/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn deze dagen extreem veel pollen in de lucht, en dat zorgt vooral bij jonge kinderen die daar gevoelig voor zijn voor extra problemen. Door...
  [naar artikel]
 24. Meer graspollen in de lucht: “Zelfs de lichte hooikoortslijder heeft nu veel last” (03/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Had u het al gemerkt: rode ogen, lopende neus en kriebel in de keel? Voor zo’n 20% van de Vlamingen is het nu snotteren en zo veel mogelijk binnenblijven. Ook voor hen die er normaliter geen of weinig last van hebben is het nu afzien. “De enorm hoge concentratie aan pollen zorgt ervoor dat werkelijk alle mensen met een allergie getroffen zijn.”
  [naar artikel]
 25. Pollen niet alleen verantwoordelijk voor astma en hooikoorts maar vergroten ook kans op virale infecties (21/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Pollen zijn niet enkel verantwoordelijk voor astma en hooikoorts, het stuifmeel is ook een onderliggende factor van virale infecties in de...
  [naar artikel]
 26. De vijf opvallendste remedies voor hooikoorts (19/04/2019 - Metro)
  Daar is de lente, daar is de hooikoorts. Het zonnige lenteweer gaat jaarlijks gepaard met pollen die in de lucht hangen, waardoor de kans stijgt op een allergische reactie. Daarom sommen we nog eens de beste en opvallendste methodes op om klachten te verminderen. 1.Gin-tonic’s drinken Niezen, rode ogen en veel jeuk. Het zijn maar een paar van de vele symptomen van hooikoorts. Om dit te vermijden, bestel je de volgende keer op café best een gin-tonic of wodka. De drankjes bevatten namelijk weinig sulfiet en histamine en helpen je de symptomen van hooikoorts onder controle te houden. Andere voedingswaren zoals kaas, zalm en salami bevatten wel veel histamine en zijn dus niet bevorderlijk voor je allergie. Je hebt dus een excuus om een lekkere cocktail te drinken, op doktersvoorschrift! Foto Unsplashvoor 2. Pissebedden eten Pissebedden voeden zich met organisch materiaal, zoals resten van bladeren en hout. Daar nemen ze heel veel eiwitten uit op, ook de eiwitten die hooikoorts veroorzaken. Een pissebed doorslikken zou dus werken als een soort van immunotherapie. Je lichaam zou na een tijdje gewapend moeten zijn tegen de schadelijke eiwitten. Maar helaas, neus-keel-oorartsen staan niet achter de pissebedremedie. “Immunotherapie werkt niet via voeding”, vertellen ze aan RTV Drenthe. “De eiwitten zouden rechtsreeks in de bloedbaan terecht moeten komen, anders breekt ons lichaam ze af. Om enig genezend effect te ondervinden, moet je al heel lang kauwen op dit kriebelende beestje, zodat de eiwitten via het slijmvlies meteen in het bloed terechtkomen. Immunotherapie heeft ook geen onmiddellijk effect. Pas na drie tot vijf jaar haal je er op deze manier je voordeel uit.” Flickr 3. Ramen toe Rijden met een loopneus en gezwollen, tranende ogen vermindert niet alleen het zicht, je kan daardoor ook in een onveilige situatie belanden. Een onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum stelt rijden met hooikoorts gelijk aan rijden met 0,5 promille in het bloed. Dat komt overeen met het gedronken hebben van zo’n twee of drie pintjes drinken. Als het mooi weer is, ben je geneigd om de ramen wagenwijd open te zetten, maar dat doe je dus beter niet. Probeer ook je auto niet onder bomen te parkeren waar een hoge concentratie aan pollen aanwezig is. Verder kan je je airconditioning op binnenluchtcirculatie zetten om te voorkomen dat er via de verluchting deeltjes naar binnen komen. Foto Unsplash 4. Vaseline en tape Een andere veelvoorkomende tip is: Smeer vaseline onder je neus. “Het is niet bewezen dat het werkt”, waarschuwt voormalig neus-keel-oorarts Francis Burgersijk. “Maar mensen zeggen dat de pollen dan aan je neus blijven plakken, waardoor je ze niet inademt. Zelfs als dat zo is, adem je er natuurlijk nog steeds veel in.” Verder zou het ook helpen als een fysiotherapeut tape op je rug en borst plakt, maar ook daarvoor is er geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Foto Unsplash 5. De zee  Ga naar de zee als je veel last hebt van hooikoorts. Als de wind van zee komt, heb je daar bijna geen pollen. Als de wind van land komt zitten er op het strand natuurlijk nog steeds pollen in de lucht. Foto Unsplash Lees ook : Vijf tips om geduldiger te worden Het bericht De vijf opvallendste remedies voor hooikoorts verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Hooikoorts nu ook het hele jaar rond door opwarming van de aarde (16/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Door het zachte weer, hebben mensen nu al last van hooikoorts. Het hooikoortsseizoen duurt steeds langer en langer en dat komt door de opwarming van de aarde. Bomen en planten staan eerder én voor een langere periode in bloei, waardoor er meer pollen verspreid worden.
  [naar artikel]
 28. “Nog nooit zoveel pollen in onze lucht als dit jaar” (23/10/2018 - Metro)
  Nog nooit werden zoveel pollen in ons land waargenomen als in het afgelopen seizoen. Tot dat besluit komt AirAllergy.be, het Belgisch Aerobiologisch Surveillance Netwerk. Zo werd dit jaar voor de eikenboom een stuifmeelpiek van 1.084 korrels per kubieke meter genoteerd, het vorige record voor eikenstuifmeelkorrels bedroeg 560 korrels per m³. Voor de berk werden dit jaar 2.892 korrels per m³ geteld, het vorige record stond op 2.100 korrels per m³. Het Belgische surveillancenet van het stuifmeel en de schimmelsporen bestaat sedert 1974 en verschaft informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht aan artsen, farmaceutische firma’s en allergielijders. De verschillende telstations volgen de pollenconcentraties van januari tot september op. Voor de schimmelsporen gebeuren de tellingen tot en met november. Gedurende het stuifmeelseizoen beoordeelt het surveillancenetwerk dagelijks het risico om hooikoortssymptomen te ontwikkelen in functie van het aantal ingezamelde stuifmeelkorrels per m³ lucht en de weersvoorspellingen. Het pollenseizoen 2018 is een absoluut recordjaar geworden. “Dat komt door het weer”, zegt Florence De Bock, wetenschappelijk medewerkster van de dienst Mycologie en Aerobiologie bij Sciensano. “In de lente van dit jaar kregen we al vroeg uitzonderlijk warm weer en dat is gunstig voor het verspreiden van het stuifmeel.” In de toekomst worden nog hogere concentraties van suitfmeel verwacht. “Dat is een gevolg van de klimaatopwarming”, meent De Bock. “Door de klimaatopwarming wordt het groei-en bloeiseizoen van veel planten en bomen alsmaar langer, waardoor er eerder en langer pollen in de lucht zitten. Mensen die allergisch zijn voor pollen, hebben hierdoor langer last van hooikoorts.” Slecht nieuws dus voor het toenemend aantal mensen dat allergisch is voor pollen van gras en bomen. Zij krijgen nog meer last van jeukende en tranende ogen, lopende neus, nies- en hoestbuien, jeukend verhemelte en benauwdheid. bron: Belga Het bericht “Nog nooit zoveel pollen in onze lucht als dit jaar” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Het hooikoortsseizoen is weer daar (29/05/2019 - VRT NWS)
  Het graspollenseizoen is begonnen. Mensen met hooikoorts voelden de voorbije dagen misschien al de eerste symptomen. Dat komt doordat de concentratie stuifmeel in de lucht de drempelwaarde van 50 korrels/m³ heeft overschreden. Met het mooie weer in het vooruitzicht, zal die concentratie stuifmeel dit weekend verder toenemen en hevige allergische reacties uitlokken. Dat meldt de organisatie Sciensano die de concentratie pollen in de lucht dagelijks opvolgt.
  [naar artikel]
 30. OPGEPAST: code rood voor pollen (15/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Woensdag is het code rood voor pollen, dat meldt de radar van weerwebsite Buienradar. Slecht nieuws dus voor mensen met hooikoorts.
  [naar artikel]
 31. Nieuwe trend: medical taping tegen hooikoorts (09/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Tapen tegen hooikoorts, graspollenallergie of berkenstuifmeelallergie. Het wordt steeds populairder. Veel mensen hebben momenteel last van graspollen. Heel wat mensen gebruiken daar medicatie tegen, maar ook medical taping zit in de lift.
  [naar artikel]
 32. Een dagelijkse neusdouche, pissebedden eten: wat werkt wel en niet tegen hooikoorts? (26/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Heerlijk, dat lenteweer zo vroeg in het jaar. Maar er zit ook een groot nadeel aan: pollen vliegen weer door de lucht. Wat doe je eraan? De zin en...
  [naar artikel]
 33. Hooikoortsalarm: extreem veel berkenpollen in de lucht (20/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Er hangen op dit moment uitzonderlijk veel berkenpollen in de lucht. Dat zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De piek aan...
  [naar artikel]
 34. Donderdag misschien heetste dag ooit: “Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten” (22/07/2019 - Metro)
  Deze week wordt het puffen geblazen. Donderdag wordt misschien wel de heetste dag ooit in ons land sinds het begin van de metingen in 1833, met temperaturen tegen de 40 graden. Vooral hooikoortspatiënten gaan een zware week tegemoet. Door de hitte worden de allergische klachten immers nog erger. Nu het graspollenseizoen ten einde komt, worden de allergische klachten minder. Positief toch? Helaas is de lijdesnweg van hooikoortspatiënten nog niet gedaan, want nu begint de bijvoet te bloeien, ook een plant die hooikoortsklachten veroorzaakt. Bijvoetplant Alsof dat nog niet erg genoeg is, zorgt de combinatie van een bloeiende bijvoet en de hoge temperaturen ervoor dat de allergische reacties verergeren. Zo krijgen mensen met aandoeningen aan de luchtwegen nog meer klachten. Ook hooikoortspatiënten doen er goed aan extra zakdoeken en oogdruppels in te slaan. De pollen blijven bovendien in de lucht ronddwarrelen omdat er zeker tot vrijdag geen regen wordt voorspeld. Volgens Nature Today staan de bijvoetplanten er dit jaar goed voor. Door het warme weer kunnen ze zich extra snel ontwikkelen waardoor veel planten tegelijk gaan bloeien en er veel pollen in de lucht komen. Hooikoortspatiënten zullen nog even geduld moeten hebben, maar na 18 augustus zijn de meeste bijvoetplanten uitgebloeid. Bron: Metro Nederland Lees ook : De vijf opvallendste remedies voor hooikoorts Het bericht Donderdag misschien heetste dag ooit: “Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Ha-ha-hatsjie! Daar is de hooikoorts weer, maar wat helpt er nu écht? (16/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Omdat de zon flink gaat schijnen de komende dagen, komen steeds meer pollen van bomen in de lucht waardoor het hooikoortsseizoen weer piekt. Alles...
  [naar artikel]
 36. Opgepast: lenteweer brengt pollen met zich mee (15/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Woensdag is de pollendruk enorm hoog, meldt de radar van weerwebsite Buienradar. Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts.
  [naar artikel]
 37. Meer pollen in de lucht doet coronabesmettingen toenemen (10/03/2021 - Knack)
  Zowel hooikoortspatiënten als mensen zonder allergie hebben een grotere kans om besmet te raken met covid-19 wanneer er meer stuifmeel in de lucht zit, blijkt uit onderzoek.
  [naar artikel]
 38. Last van hooikoorts of toch het coronavirus opgelopen? Zo herken je het verschil (16/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Pollen en allergenen zullen binnenkort weer welig tieren als het hooikoortsseizoen in het land is. Sommige symptomen van allergie zijn erg gelijkaardig aan die van het coronavirus. Dat stelt sommige mensen voor een dilemma: moeten zij in zelfquarantaine? En hoe herken je het verschil?
  [naar artikel]
 39. Last van hooikoorts of toch het coronavirus opgelopen? Zo herken je het verschil (16/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Pollen en allergenen zullen binnenkort weer welig tieren als het hooikoortsseizoen in het land is. Sommige symptomen van allergie zijn erg gelijkaardig aan die van het coronavirus. Dat stelt sommige mensen voor een dilemma: moeten zij in zelfquarantaine? En hoe herken je het verschil?
  [naar artikel]
 40. Slikken we binnenkort levende pissebedden tegen hooikoorts? (25/05/2018 - Metro)
  Rond deze tijd van het jaar duiken er weer verschillende remedies op tegen hooikoorts. Lotgenoten overladen elkaar met tips om die rode ogen en het gesnotter te verlichten, bijvoorbeeld met gin-tonic. Eén van die tips is wel erg luguber: dagelijks een levende pissebed doorslikken. Wanneer de pollen door de lucht vliegen, gaan hooikoortspatiënten massaal aan de pillen. Die verhelpen de vervelende symptomen, zoals een piepende ademhaling, niesbuien en tranende ogen, niet altijd. Daarom gaan hooikoortslijders op zoek naar inventievere oplossingen. Verschillende mensen zweren nu bij de pissebedremedie. Je slikt het (levende!) diertje simpelweg door met een glas water en de volgende dag zouden je neus en ogen jeukvrij zijn. Klopt dit wel? Kriebelende immunotherapie Pissebedden voeden zich met organisch materiaal, zoals resten van bladeren en hout. Daar nemen ze heel veel eiwitten uit op, ook de eiwitten die hooikoorts veroorzaken. Een pissebed doorslikken zou dus werken als een soort van immunotherapie. Je lichaam moet na een tijdje gewapend zijn tegen de schadelijke eiwitten. Drie tot vijf jaar Helaas, neus-keel-oorartsen staan niet achter de pissebedremedie. “Immunotherapie werkt niet via voeding”, vertellen ze aan RTV Drenthe. “De eiwitten zouden rechtsreeks in de bloedbaan terecht moeten komen, anders breekt ons lichaam ze af. Om enig genezend effect te ondervinden, moet je al heel lang kauwen op dit kriebelende beestje, zodat de eiwitten via het slijmvlies meteen in het bloed terechtkomen. Immunotherapie heeft ook geen onmiddellijk effect. Pas na drie tot vijf jaar haal je er op deze manier je voordeel uit.” Wanhopige hooikoortspatiënten kunnen dus stoppen met hun jacht op pissebedden! Lees ook: Hooikoorts en andere allergieën kunnen je depressief maken Het bericht Slikken we binnenkort levende pissebedden tegen hooikoorts? verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. [VIDEO] - Melbourne geteisterd door onweerastma (28/11/2016 - De Redactie)
  In Melbourne aan de Australische westkust heeft een hevig onweer een massale aanval van onweerastma veroorzaakt. Daarbij zijn zes mensen om het leven gekomen. Tijdens dit type onweer zwellen de pollen in de lucht op tot ze barsten. Daardoor komen er heel veel deeltjes vrij in de lucht die zich door de sterke wind zeer snel verspreiden. (Beelden: Nick Allinson)
  [naar artikel]
 42. Last van pollen? Dit gewas brengt je aan het niezen! (02/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Nies en snotter je heel de dag? Je bent niet alleen. Door de aanhoudende droogte is de lucht verzadigd met pollen en dat voel je bij elke...
  [naar artikel]
 43. Pollenbarometer: ontdek hier wanneer de pollen van welke boom- of grassoort door de lucht dwarrelen (10/01/2018 - VRT NWS)
  Sinds begin deze maand hangen er al pollen in de lucht. Daarmee opent het pollenseizoen dit jaar iets vroeger dan normaal. Elk jaar zijn de hazelaar en de els er als eerste bij. Ontdek hieronder wanneer je van welke boom- of grassoort last kan krijgen door het stuifmeel in de lucht.
  [naar artikel]
 44. Rijden met hooikoorts is net als dronken rijden (01/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Hooikoortspatiënten denken maar beter twee keer na voor ze achter het stuur kruipen. Want al niezend en met tranende ogen rij je even slecht als iemand die drie glazen alcohol gedronken heeft. Bovendien zitten in de buurt van wegen en snelwegen méér pollen in de lucht, wat de kans op symptomen vergroot. “Neem je medicatie en hou je ramen dicht”, zegt Touring.
  [naar artikel]
 45. Nog nooit zoveel pollen in onze lucht als dit jaar (23/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Nog nooit werden zoveel pollen in ons land waargenomen als in het afgelopen seizoen. Tot dat besluit komt AirAllergy.be, het Belgisch...
  [naar artikel]
 46. Hooikoorts of corona: wat is het verschil? (26/02/2021 - Metro)
  Net zo abrupt als de lente tevoorschijn komt, komt die vervelende hooikoorts dit jaar ook vroeg het hoekje om kijken. De symptomen van hooikoorts lijken veel op die van corona. Dit kan best verwarrend zijn, want: moet je nu een coronatest afleggen? Het hooikoortsseizoen is vroeg begonnen dit jaar. De symptomen van hooikoorts vertonen veel gelijkenissen met die van het coronavirus. Dat is erg vervelend, want je wil niet constant moeten testen. En daarnaast: het is nog altijd wat ongemakkelijk om in het openbaar te niezen en te snotteren. Je wilt natuurlijk vermijden dat je de twee verward met elkaar, om vervelende scenario’s te voorkomen. Ook al ben je er zelf zeker van dat je last hebt van hooikoorts, voor mensen op straat is het best even schrikken als je plots hevig begin te niezen. Meestal heb je bij hooikoorts elk jaar dezelfde soort klachten in ongeveer dezelfde periode. Sommige klachten kunnen nog altijd verwarrend zijn. Sciensano raadt daarom aan om bij twijfel of als de klachten anders aanvoelen dan normaal, je te laten testen en thuis te blijven tot de uitslag bekend is. Om je toch wat meer wegwijs te maken staan hieronder de verschillen én overeenkomsten tussen het coronavirus en hooikoorts uitgelegd. Loopneus en geïrriteerde ogen Een loopneus, waterige en jeukende ogen zijn typische klachten bij hooikoorts. Minder bij corona, maar een loopneus kan wel het begin zijn van het virus. Koorts Ondanks de naam is koorts geen verschijnsel van hooikoorts. Het is wel een van de symptomen van Covid-19. Niezen Niezen is een typische klacht bij hooikoorts. Het kan daarnaast ook het begin zijn van het coronavirus of een verkoudheid. Hoesten Een plotseling opkomende en aanhoudende hoest is een van de meest voorkomende klachten bij Covid-19. Wel komt het soms ook voor bij hooikoorts. Heb je hooikoorts en had je de afgelopen jaren in dezelfde periode ook last van hoesten? Dan is de kans groter dat deze klachten nu ook komen door hooikoorts. Lees ook: Aantal coronabesmettingen stijgt met 20% Het bericht Hooikoorts of corona: wat is het verschil? verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Zelfs lichte hooikoortslijder heeft nu veel last (03/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Voor zo’n 20 procent van de Vlamingen is het nu snotteren en zo veel mogelijk binnenblijven. Ook voor wie normaliter geen of weinig last heeft van pollenallergie is het nu afzien. “Door de enorm hoge concentratie aan pollen zijn alle mensen met een allergie getroffen.”
  [naar artikel]
 48. Rijden met hooikoorts is als rijden na drie glazen alcohol (01/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  hasseltHooikoortspatiënten denken beter twee keer na voor ze achter het stuur kruipen. Want al niezend en met tranende ogen rij je even slecht als iemand die drie glazen alcohol dronk. Bovendien zitten in de buurt van wegen en snelwegen méér pollen in de lucht, wat de kans op symptomen vergroot. “Neem je medicatie en hou je ramen dicht”, zegt Touring.
  [naar artikel]
 49. "Met hooikoorts achter het stuur even gevaarlijk als rijden na 2 à 3 glazen alcohol" (01/04/2019 - VRT NWS)
  Het is weer bloesemtijd, en ook het pollenseizoen is in volle gang. En dat is slecht nieuws voor de zowat 2,5 miljoen hooikoortslijders in ons land. Maar voor wie door hooikoorts geplaagd wordt én veel in de auto zit, is het des te erger. Want volgens mobiliteitsorganisatie Touring hebben patiënten in de auto vaak meer last van allergieën dan erbuiten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.