Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
04:25 uur

Bouwbedrijf zaait hennep om isolatie te oogsten

De Tijd

10/06/2021 - 19:04

19:00 Hennep dient zich aan als biogrondstof voor circulaire en duurzame bouwprojecten. Een half miljoen plantjes moeten dat bewijzen in Molenbeek.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hennep is geen wiet (25/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het gespreksonderwerp in de Bocholtse uitgaansbuurt is de bijna twee meter hoge hennep die in de Oude Kerkstraat staat. Deze hennep ziet eruit als wiet en het ruikt ook zo. En zo is de link naar illegale cannabisteelt al snel gelegd. “Jongeren stoppen regelmatig om blaadjes van deze hennep mee te pikken”, klinkt het bij enkele bewoners in de Oude Kerkstraat.
  [naar artikel]
 2. Wie wind zaait zal storm oogsten (29/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 3. Amerikaanse hennep dreigt op de velden te rotten (02/10/2019 - Express)
  Het voorbije jaar zijn in de Verenigde Staten vele landbouwers van hun traditionele oogsten overgestapt op de teelt van hennep. De plant stond immers niet langer op de verboden lijst van het Amerikaanse Congress. Vele boeren hoopten met de hennep een nieuw succesproduct in handen te hebben. Dat dreigt echter voor velen op een dure mislukking te zullen uitdraaien. Dat staat in een rapport van Michael Hirtzer en Ashley Robinson voor het persbureau Bloomberg. ‘Vorig jaar besliste het Amerikaanse Congres industriële hennep en cannabidiol te legaliseren,’ verduidelijken Hirtzer en Robinson. ‘Vele boeren zagen daarin een uitweg om hun dalende omzetten – onder meer te wijten aan de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog – te compenseren.’ Marihuana ‘Hennep is immers de grondstof voor cannabidiol (CBD), een product dat momenteel grote opgang maakt als potentieel bestanddeel voor cosmetica en voedingsproducten. Cannabidiol zit ook in cannabis, maar heeft geen link met de roes die door het gebruik van de drug wordt ervaren. Daarvoor is tetrahydrocannabinol (THC) verantwoordelijk.’ De Amerikaanse hennep-boeren ervaren echter grote problemen om voldoende afnemers voor hun oogsten te vinden. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft immers nog altijd geen toelating gegeven om cannabidiol in voedingsproducten en dranken te verwerken. ‘Daardoor is een gedeelte van de verhoopte afzetmarkt voor de boeren dicht gebleven,” benadrukken Hirtzer en Robinson. ‘Bovendien zijn banken weinig geïnteresseerd om leningen toe te kennen aan bedrijven die hennep of cannabidiol zouden willen verwerken. Ze willen immers niet aan cannabis worden gelinkt. Hierdoor vindt nog eens een potentiële groep klanten onvoldoende financiële middelen om activiteiten op te starten.’ Verloren Volgens de belangengroep Vote Hemp zijn in de Verenigde Staten bijna 95.000 hectaren hennepvelden aangelegd. ‘Vele boeren hebben echter geen infrastructuur om de hennep op te slaan, te laten drogen of te verwerken,’ voeren Hirtzer en Robinson aan. ‘Daardoor dreigen hennep-teelten massaal op de velden te zullen rotten.’ Een enquête door Whitney Economics in juli toonde aan dat 65 procent van de hennep-boeren er nog niet in geslaagd waren een afnemer te vinden. Kapitaalkrachtige partijen kunnen zich veroorloven om de oogsten op te slaan en op betere tijden te wachten. Voor de meeste Amerikaanse boeren is dat echter geen optie. The post Amerikaanse hennep dreigt op de velden te rotten appeared first on Express.
  [naar artikel]
 4. Wie wind zaait zal storm (met gele verf) oogsten (07/04/2019 - De Morgen)
  Marc Hooghe is hoogleraar politieke wetenschap-pen aan de KU Leuven.
  [naar artikel]
 5. Busje vol wiet in Amsterdam (01/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De politie heeft in de Amsterdamse wijk Buitenveldert een busje vol hennep aangetroffen. In de bus bleek 674 kilo hennep te liggen, met een
  [naar artikel]
 6. Eerst de isolatie planten, dan een appartementsblok zetten: hennepveld verrijst op bouwsite (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In Molenbeek zijn vandaag een half miljoen hennepplanten gezaaid. Niet om wiet te smoren, wel om er isolatiemateriaal van te maken. Na de oogst wordt op hetzelfde veld een appartements- en kantorenblok opgetrokken, dat geïsoleerd wordt met diezelfde hennep. Een wereldprimeur.
  [naar artikel]
 7. Hennep verovert steeds meer Amerikaanse landbouwgrond (30/10/2019 - Express)
  Hennep krijgt in de landbouwproductie van de Verenigde Staten de volgende jaren beduidend meer ruimte. Dat is de boodschap van een rapport van het bureau Brightfield Group, gespecialiseerd in onderzoek naar cannabidiol. Hoewel de afzet nog niet is gegarandeerd, hopen vele Amerikaanse landbouwers door de teelt van cannabidiol grotere winsten te kunnen realiseren. Dit jaar hebben landbouwers in de Verenigde Staten 115.000 hectare hennep geplant. Daarmee is het land de grootste hennepproducent van de hele wereld. Vorig jaar bedroeg de Amerikaanse hennepteelt slechts een oppervlakte van 31.500 hectare. Voor volgend jaar is een verdere uitbreiding naar 300.000 hectare verwacht. Over vier jaar wordt een oppervlakte van 930.000 hectare in het vooruitzicht gesteld. Verwerking ‘Een aantal analisten stelt zich wel de vraag of er voldoende afzet voor de huidige productie is gegarandeerd,’ beklemtoont Virginia Lee, onderzoeksdirecteur bij Brightfield Group. ‘Er is momenteel al een aanzienlijke bevoorrading en ook de volgende jaren mag in de Verenigde Staten nog een sterke groei worden verwacht.’ ‘Volgens sommige bronnen zijn een aantal producenten koortsachtig op zoek naar een afzetmarkt,’ zegt Lee. ‘Het is vaak moeilijk om voldoende verwerkingscapaciteit te vinden. Sommige telers worstelen ook met een inferieure oogst, waardoor de interesse voor hun product achterwege blijft. Er is momenteel een tekort aan voldoende verwerkingscapaciteit. Niet alle telers lukken erin om voor hun producten een afnemer te vinden.’ ‘Voor vele telers is hennep bovendien een compleet nieuw product,’ benadrukt Lee. ‘De oogsten vertonen dan ook een grote variëteit. De verwerkers verkiezen voorraden met sterkere cannabidiol-concentraties.’ Inkomsten Maar ondanks de huidige problemen koestert nog een groot aantal partijen om in de hennepteelt te stappen. Hennep en cannabidiol zijn immers veel meer lucratief dan de traditionele oogsten. Voor vele telers worden de risico’s door de mogelijke baten ruimschoots gecompenseerd. Voor een hectare hennep kan een Amerikaanse landbouwer ongeveer 16.000 dollar inkomsten verwachten. Graan levert op eenzelfde oppervlakte slechts een bedrag van amper 400 dollar op. Lee wijst er nog op dat 87 procent van de Amerikaanse hennepteelt bedoeld is voor de productie van cannabidiol. The post Hennep verovert steeds meer Amerikaanse landbouwgrond appeared first on Express.
  [naar artikel]
 8. Hennep is overal goed voor (11/04/2019 - De Morgen)
  Wie hennep zegt, denkt automatisch aan cannabis, blowende hangjongeren en de Eén-serie 'Eigen kweek'. Maar de henneproes reikt veel verder dan de inhoud van een joint. Dat bewijzen de industriële toepassingen van het product, gaande van hamburgers, beautykuren en Adidas-schoenen tot het designinterieur van de nieuwste elektrische BMW.
  [naar artikel]
 9. Antwerpenaar met bijna twee kilo hennep in auto gevat na achtervolging in Nederland (23/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Nederlandse politie heeft zaterdagavond een 34-jarige Antwerpenaar opgepakt na een achtervolging in Roosendaal. De man had bijna twee kilogram gedroogde hennep in zijn wagen.
  [naar artikel]
 10. Beerschot-sponsor DCA groeit in halve eeuw uit van rioleringsfirma tot multidisciplinair bouwbedrijf (26/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het bouwbedrijf DCA met uitvalsbasis in Beerse bestaat exact vijftig jaar. In een halve eeuw is de bekende firma uitgegroeid van een wegenbouwbedrijf tot een multidisciplinair bouwbedrijf met ruim 600 werknemers. “In vergelijking met andere bedrijven werken we nog met veel eigen personeel”, zegt bestuurder Luc Neefs van DCA.
  [naar artikel]
 11. Waarom je moet nadenken over akoestische isolatie (tenzij je de hele dag met een koptelefoon op loopt) (19/02/2017 - Knack)
  Akoestische isolatie wordt al te vaak uit het oog verloren door (ver)bouwers, zegt akoestiekexpert Marcelo Blasco. "Nochtans kan je een dikke trui aandoen als de thermische isolatie niet goed is. Tegen een slechte akoestische isolatie kan je weinig doen. Tenzij je de hele dag met een koptelefoon op loopt."
  [naar artikel]
 12. CEO bouwbedrijf geeft toe campagne van Braziliaanse ex-presidente te hebben gefinancierd (03/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Ook de voormalige CEO van het internationale bouwbedrijf Odebrecht, die in de gevangenis zit in het kader van het Petrobrasschandaal, heeft
  [naar artikel]
 13. 48 hardleerse Vlamingen krijgen isolatie- of quarantainebevel (13/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Mensen die hardnekkig weigeren om in isolatie of quarantaine te gaan, kunnen daartoe gedwongen worden via een isolatie- of quarantainebevel. In Vlaanderen zijn intussen 36 isolatiebevelen en 12 quarantainebevelen uitgeschreven. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Welzijn Wouter Beke op een schriftelijke vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys.
  [naar artikel]
 14. Hennep is geen wiet (maar dat heeft in Bocholt nog niet iedereen begrepen) (26/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de Oude Kerkstraat in Bocholt staat de hennep twee meter hoog. Het gaat om legale kweek, maar dat heeft niet iedereen er begrepen. “Heel wat jongeren stoppen om een blaadje mee te pikken.”
  [naar artikel]
 15. Amsterdamse politie doet gigantische drugsvangst in busje: straatwaarde van 6 miljoen euro (01/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De politie heeft in de Amsterdamse wijk Buitenveldert een busje vol hennep aangetroffen. In de bus bleek 674 kilo hennep te liggen, met een straatwaarde van ongeveer 6 miljoen euro.
  [naar artikel]
 16. Amsterdamse politie doet gigantische drugsvangst in busje: straatwaarde van 6 miljoen euro (01/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De politie heeft in de Amsterdamse wijk Buitenveldert een busje vol hennep aangetroffen. In de bus bleek 674 kilo hennep te liggen, met een straatwaarde van ongeveer 6 miljoen euro.
  [naar artikel]
 17. Bouwbedrijf knutselt dominocircuit ter ere van bedrijfsleidster (07/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De dag voor het bouwverlof kent ATF de traditie om er teambuildingsdag van te maken. Nu draaide alles rond het feit dat elke ATF’er een belangrijke schakel is in het succes van het bouwbedrijf.
  [naar artikel]
 18. Kempens bouwbedrijf neemt voetbalclub Beerschot over (12/01/2018 - De Tijd)
  19:17 Het bouwbedrijf DCA is de nieuwe eigenaar van de Antwerpse traditieclub Beerschot-Wilrijk uit de tweede voetbalklasse.
  [naar artikel]
 19. Bijna 50 mensen in Vlaanderen kregen isolatie- of quarantainebevel (13/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Mensen die hardnekkig weigeren om in isolatie of quarantaine te gaan, kunnen daartoe gedwongen worden via een isolatie- of quarantainebevel. In Vlaanderen zijn intussen 36 isolatiebevelen en 12 quarantainebevelen uitgeschreven. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Welzijn Wouter Beke op een schriftelijke vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys.
  [naar artikel]
 20. Brand in achterbouw bij bouwbedrijf in Tessenderlo (30/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De brandweer van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg is momenteel bezig met het blussen van een brand bij het bouwbedrijf Algemene
  [naar artikel]
 21. Bijna vijftig mensen in Vlaanderen kregen isolatie- of quarantainebevel (13/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Mensen die hardnekkig weigeren om in isolatie of quarantaine te gaan, kunnen daartoe gedwongen worden via een isolatie- of quarantainebevel. In Vlaanderen zijn intussen 36 isolatiebevelen en 12 quarantainebevelen uitgeschreven. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Welzijn Wouter Beke op een schriftelijke vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys.
  [naar artikel]
 22. Verandert Britse variant iets aan testprotocol en isolatie? (18/01/2021 - De Standaard)
  Een aantal lokale uitbraken doet de vrees toenemen dat de Britse variant van het coronavirus voet aan wal krijgt in Vlaanderen. Maar verandert dat ook iets aan de duur van de isolatie? ‘Er zijn meer data nodig om een verlenging van de isolatie te onderbouwen’, zegt viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 23. Minstens 16 doden bij terreuraanval op bouwbedrijf in Afghanistan (06/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Door een aanval op een bouwbedrijf in het oosten van Afghanistan zijn zestien medewerkers van de firma gedood. Twee terroristen bliezen zich...
  [naar artikel]
 24. Isolatie wordt nog duurder (22/06/2017 - De Tijd)
  07:50 Steeds meer bouwwerven vallen stil door een tekort aan isolatiematerialen. Het hamsteren van isolatie maakt het alleen maar erger.
  [naar artikel]
 25. Zonhovens bouwbedrijf bouwt ‘Vaccinopolis’ in recordtempo (05/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het Zonhovense bouwbedrijf Jansen en bouwgroep Cordeel, met vestiging in Hoeselt, gaan samen het prestigieuze Vaccinopolis bouwen in Wilrijk. Een project van verschillende tientallen miljoenen.
  [naar artikel]
 26. Dit rustgevend droomhuis werd gemaakt van hennep (08/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  In het rustige Israëlische dorpje Ein Hod staat een huis dat haast helemaal opgetrokken is uit hennep. Het is een ecologische creatie van het architectenbureau Tav Group en kijkt uit over de Middellandse Zee. Om het te bouwen werd geen gewoon beton gebruikt, maar wel hennepbeton dat opgebouwd is uit een soort van houtvezel afkomstig van de plant. Het is een duurzaam bouwmateriaal dat beetje bij beetje ook zijn weg vindt naar onze markt, maar of we hier ook zo'n mooie huizen hebben als datgene in Israël is nog maar de vraag.
  [naar artikel]
 27. Oproep | Hoe regelt u uw verplichte isolatie? (02/11/2020 - De Standaard)
  Bent u verplicht in isolatie geweest door corona of bent u nog steeds verplicht in isolatie? We zouden graag van u vernemen hoe u dit praktisch aanpakt. Hebt u zich opgesloten op uw zolder en laten uw huisgenoten het eten voor de deur achter? Laat u boodschappen aan de deur leveren? Mist u het contact met andere mensen? Of is het onmogelijk om u zelf volledig te isoleren van bijvoorbeeld uw gezin?
  [naar artikel]
 28. Inbraak via dak van bouwbedrijf (08/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bij de politie kregen ze zondag om 9.50 uur een melding van een inbraak bij een bouwbedrijf in de Stuifzandstraat in Overpelt. De daders drongen volgens de eerste melding via het dak en de gyproc muren binnen.
  [naar artikel]
 29. Waals bouwbedrijf Wanty neemt sectorgenoot Ronveaux over (04/10/2018 - De Tijd)
  17:12 Bouwbedrijf Wanty uit Binche koopt Ronveaux uit Ciney, waardoor er een bedrijf met een omzet van 200 miljoen euro en 1.500 werknemers ontstaat.
  [naar artikel]
 30. Ghelamco moest het oogsten even uitstellen (01/04/2021 - De Tijd)
  20:54 2020 werd geen superjaar voor Ghelamco, de vastgoedgroep van Paul Gheysens. Ondanks de coronacrisis bleef de winst wel op peil en zegt de groep klaar te zijn om te oogsten.
  [naar artikel]
 31. Bedrijf uit Knokke-Heist verdeelt mondmaskers gemaakt uit hennep: "Ze zijn composteerbaar" (03/12/2020 - VRT NWS)
  Een bedrijf uit Knokke-Heist verdeelt sinds kort mondmaskers gemaakt uit hennep, dat na gebruik in het compostvat mag. De mondmaskers worden gemaakt door een bedrijf uit Frankrijk.
  [naar artikel]
 32. Schauvliege zaait verwarring in bouw- en vastgoedsector (14/04/2019 - De Morgen)
  Kunnen bouwgronden op het platteland nog bebouwd worden zonder extra kosten en belemmeringen? Een omzendbrief van minister Schauvliege (CD&V) zaait verwarring.
  [naar artikel]
 33. Smeulende isolatie (05/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De brandweer rukte zaterdag om 23.40 uur uit voor een probleem met een pelletkachel in de Weg naar Zwartberg in Opglabbeek. Door oververhitting begon de isolatie te smeulen, maar de schade bleef uiteindelijk beperkt tot het minimum. (ppn)
  [naar artikel]
 34. CEO van ING België stapt over naar bouwbedrijf Besix (13/01/2017 - Knack)
  Rik Vandenberghe, de CEO van ING België, verlaat eind februari de bank die in volle herstructurering is. Hij wordt topman bij het bouwbedrijf Besix, zo meldt ING België.
  [naar artikel]
 35. Britse bouwreus failliet (15/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het Britse bouwbedrijf Carillion is failliet. Gesprekken tussen het bedrijf, schuldeisers en de Britse overheid om het van de ondergang te redden, hebben niets opgeleverd. Dat liet het op één na grootste bouwbedrijf van Groot-Brittannië maandag weten.
  [naar artikel]
 36. “Bouwbedrijf dreigt met miljoenenclaim tegen De Lijn en stad Antwerpen” (07/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  TramContractors, het aannemersconsortium rond het Nederlandse bouwbedrijf BAM, wil een miljoenenclaim indienen tegen De Lijn, het Vlaams Agentschap...
  [naar artikel]
 37. Bouwbedrijf DCA neemt Beerschot Wilrijk over (12/01/2018 - Sporza)
  Het bouwbedrijf DCA wordt de nieuwe eigenaar van Beerschot Wilrijk. "DCA zal de volgende 5 jaar een aanzienlijke kapitaalsinvestering voorzien", klinkt het.
  [naar artikel]
 38. Zware brand in depot van bouwbedrijf (31/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Er woedt dinsdagavond een zware brand in een depot van een bouwbedrijf in Welle (Denderleeuw). Meerdere brandweerkorpsen zijn ter plaatse om de vuurzee te bestrijden.
  [naar artikel]
 39. Tongerse bouwbedrijf Loix failliet verklaard (17/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bouwbedrijf Loix is dinsdag door de handelsrechtbank in Tongeren failliet verklaard. Er is een curator aangesteld. Bij het bedrijf, dat vooral in Wallonië actief is, werkten ongeveer 100 mensen.
  [naar artikel]
 40. Daar is de eerste nummerplaat die begint met een 2: primeur is voor bouwbedrijf uit Veurne (30/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  ‘2-AAA-001’, dat is de allereerste nummerplaat die begint met een 2. Garage Automotive Group West uit Veurne heeft die mogen monteren op een bedrijfswagen van het Veurnse bouwbedrijf Furnibo.
  [naar artikel]
 41. Bouwbedrijf Heijmans verkoopt Belgische tak aan Besix (08/02/2017 - De Redactie)
  Het Nederlandse bouwbedrijf vertrekt uit België. Het verkoopt zijn activiteiten in ons land aan de Belgische bouwreus Besix.
  [naar artikel]
 42. Actie ‘Limburg Zaait’ groot succes voor biodiversiteit (03/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de Weidestraat, de rand van een biodiversiteitsakker van Wildbeheereenheid De Grote Beek, in Beringen werden deze middag de resultaten van ‘Limburg Zaait’ toegelicht door gedeputeerde voor Leefmilieu en Natuur Bert Lambrechts (N-VA).
  [naar artikel]
 43. De meisjes van boer Bjorn oogsten honing, maar vooral het flirten is zoet (08/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De meisjes in Canada helpen Bjorn met het oogsten van de honing. Dat valt, voor beide partijen, in de smaak.
  [naar artikel]
 44. Werknemers werkloos door inbraak bij bouwbedrijf (05/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Inbrekers hebben woensdagmorgen rond 4 uur alle machines, zo’n 40 stuks, gestolen bij bouwbedrijf Engelen in de Rijkelstraat in Zolder. De zaakvoerder die samen met zijn gezin boven het bedrijf woont, betrapte de dieven op heterdaad en ging met een mes achter hen aan. De buit heeft een waarde van meer dan 30.000 euro.
  [naar artikel]
 45. CEO bouwbedrijf geeft toe campagne van Braziliaanse ex-presidente te hebben gefinancierd (03/03/2017 - Knack)
  Ook de voormalige CEO van het internationale bouwbedrijf Odebrecht, die in de gevangenis zit in het kader van het Petrobrasschandaal, heeft toegegeven dat zijn bedrijf miljoenen heeft betaald aan de herverkiezingscampagne van de Braziliaanse ex-presidente Dilma Rousseff.
  [naar artikel]
 46. Recticel maakt isolatie van oude matrassen (28/03/2018 - De Tijd)
  07:11 Recticel start in Wetteren een pilootlijn om de materialen uit afgedankte matrassen om te zetten in isolatie.
  [naar artikel]
 47. Willemen Groep neemt bouwbedrijf Kumpen volledig over (27/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Limburgse familiale bouwbedrijf Kumpen, geleid door Voka-voorzitter Paul Kumpen, komt vanaf 1 januari 2018 volledig in handen van Willemen
  [naar artikel]
 48. Willemen Groep neemt bouwbedrijf Kumpen volledig over (27/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Limburgse familiale bouwbedrijf Kumpen, geleid door Voka-voorzitter Paul Kumpen, komt vanaf 1 januari 2018 volledig in handen van Willemen
  [naar artikel]
 49. Smeulende isolatie in motorgedeelte van auto zorgt voor onrust (21/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De brandweer is vrijdag rond 6.30 uur voor een brand op de Lepelvormweg opgeroepen. Op de parking van een camping kwam er rook uit het motorcompartiment. Ter plaatse bleek het te gaan over wat isolatie die aan de motor aan het smeulen was.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.