Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
21:43 uur

Moskeeën weinig enthousiast over nieuwe voorwaarden erkenning: “Dit lijkt een pestmaatregel”

Gazet van Antwerpen

10/06/2021 - 19:25

De nieuwe voorwaarden om als lokale geloofsgemeenschap een erkenning te krijgen, wordt op weinig enthousiasme onthaald bij de moskeeën. Sommigen verwachten dat nog weinig islamitische gebedshuizen zo’n erkenning gaan aanvragen. “Ik ben voor erkenningen, maar de lat wordt zo hoog gelegd dat het op een pestmaatregel lijkt”, zegt Yassin Louarroudi, voorzitter bij de moskee Omar.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Homans erkent geen nieuwe moskeeën meer (11/04/2019 - De Morgen)
  Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) schort de erkenning van nieuwe moskeeën op. Ze wil eerst weten of de voorwaarden daarvoor wel worden nageleefd.
  [naar artikel]
 2. Erkenning moskeeën: Geens wil adviezen Staatsveiligheid doorsturen naar Homans (19/01/2017 - Knack)
  De onduidelijkheid over het federale advies voor de erkenning van twintig moskeeën lijkt opgehelderd, maar dat is nog maar het begin van het erkenningsproces.
  [naar artikel]
 3. “Moeilijke erkenning moskeeën werkt segregatie in de hand” (23/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Brussel“De 47 moskeeën in Vlaanderen die hun erkenning al hebben aangevraagd, moeten volgens de oude procedure behandeld worden en zouden geen vijf jaar moeten proefdraaien.” Dat zegt Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexecutieve, naar aanleiding van de nieuwe criteria die Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) wil invoeren voor de erkenning van moskeeën.
  [naar artikel]
 4. Sp.a: "Bourgeois moet bevoegdheid erkenning moskeeën overnemen van Homans" (10/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke wil dat minister-president Geert Bourgeois de bevoegdheid voor de erkenning van moskeeën overneemt van
  [naar artikel]
 5. Somers verbiedt buitenlandse inmenging in erkende moskeeën (14/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Lokale geloofsgemeenschappen – lees: moskeeën – kunnen weer erkend worden. “Weliswaar onder duidelijke voorwaarden, zoals het verbod op buitenlandse financiering en inmenging”, zegt minister Bart Somers (Open Vld). Een nieuwe Vlaamse dienst zal de moskeeën ook permanent screenen.
  [naar artikel]
 6. Dit zijn de 57 Antwerpse moskeeën (19/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Minister van Justitie Koen Geens heeft voor de erkenning van twintig moskeeën in Vlaanderen een positief advies uitgebracht, waaronder vijf in de stad Antwerpen. De stad Antwerpen telt momenteel 57 moskeeën.
  [naar artikel]
 7. Homans wil criteria voor erkenning moskeeën nog verstrengen (12/02/2017 - Knack)
  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil de criteria voor de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen - zoals moskeeën - nog verstrengen.
  [naar artikel]
 8. Homans stelt erkenning moskeeën uit (01/05/2017 - De Standaard)
  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil voorlopig geen moskeeën meer erkennen. Ze zegt dat ze te weinig informatie krijgt over de werking van die gebedshuizen terwijl ook de provincies vragen hebben over hun rol. Homans laat de procedure daarom onderzoeken, zo heeft de minister verklaard in het programma ‘Wakker op Zondag’ op de Antwerpse regionale zender ATV.
  [naar artikel]
 9. Geens bracht positief advies uit voor erkenning vier Limburgse moskeeën (17/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Justitie Koen Geens heeft voor de erkenning van twintig moskeeën in Vlaanderen een positief advies uitgebracht. Vier van die moskeeën liggen in Limburg. Dat antwoordde van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang). Voor 23 andere erkenningsdossiers in er nog geen advies.
  [naar artikel]
 10. Homans zal volgende 12 maanden geen moskeeën erkennen (29/09/2017 - De Standaard)
  Vlaams minister bevoegd voor binnenlands bestuur Liesbeth Homans (N-VA) laat zich niet onder druk zetten door een omzendbrief van federaal minister van Justitie Koen Geens omtrent de erkenning van moskeeën. ‘De al dan niet erkenning is een exclusieve bevoegdheid van Vlaanderen’, klinkt het bij Homans.
  [naar artikel]
 11. Homans wil erkenning tweede moskee van het land intrekken (06/04/2017 - De Redactie)
  Homans start de procedure voor het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen. Uit informatie van de Staatsveiligheid "blijkt dat er in Beringen praktijken zijn gebeurd die strijdig zijn met de voorwaarden die gelden voor erkende moskeeën in Vlaanderen".
  [naar artikel]
 12. Erkenning Turkse moskeeën in ons land ter discussie (25/07/2016 - De Standaard)
  Dertien van de 28 moskeeën die in Vlaanderen erkend zijn, vallen onder de Turkse overheid.
  [naar artikel]
 13. Islamologen twisten over moskeeën als rekruteringsmachines (08/02/2017 - De Standaard)
  Is er een link – en hoe sterk is die link – tussen het salafisme dat beleden wordt in bepaalde moskeeën en het jihadisme? Volgens het Ocad-rapport wel, maar niet alle islamologen kunnen zich daarin vinden. Wel vragen ze om dringend werk te maken van de erkenning van moskeeën en een degelijke (niet-universitaire) imamopleiding.
  [naar artikel]
 14. Homans eist inzicht in rapporten Staatsveiligheid over moskeeën (07/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is niet van plan een beslissing te nemen in de erkenning van moskeeën zonder dat
  [naar artikel]
 15. Homans eist inzicht in rapporten Staatsveiligheid over moskeeën, Geens pareert (07/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is niet van plan een beslissing te nemen in de erkenning van moskeeën zonder dat
  [naar artikel]
 16. Gentse Dinayet-moskeeën willen erkend worden door Vlaamse overheid: “Imams worden in Turkijë opgeleid” (25/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Twee Gentse Dinayet-moskeeën hebben hun erkenning bij de Vlaamse overheid aangevraagd. Dat blijkt na een vraag van Johan Deckmyn, fractieleider voor Vlaams Belang, op de gemeenteraad. Of de erkenning er effectief zal doorkomen, staat nog niet vast. De Belgische staatsveiligheid noemde Dinayet eerder al ‘de lange arm van Erdogan’.
  [naar artikel]
 17. 'We moeten aantal erkende moskeeën maximaliseren' (18/03/2017 - De Tijd)
  08:55 De erkenning van moskeeën biedt immers meer transparantie over hun financiering, bepleit minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Hij hoedt zich voor de fouten van de repressie na WOII wanneer Syriëst...
  [naar artikel]
 18. Dewael wil erkenningsprocedure moskeeën tegen het licht houden (11/04/2017 - De Standaard)
  Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD) wil dat de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart zich buigt over de volledige erkenningsprocedure van moskeeën. Dat moet er voor de voorzitter van die commissie toe leiden dat de procedures efficiënter verlopen, het aantal moskeeën dat voldoet aan de erkenningsvoorwaarden verhoogt en de controle op de naleving van de voorwaarden verbetert.
  [naar artikel]
 19. Is het een goed idee om de gehele erkenningsprocedure moskeeën tegen het licht te houden (11/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Kamerlid Patrick Dewael (Open Vld) wil dat de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart zich buigt over de volledige erkenningsprocedure van moskeeën. Dat moet er voor de voorzitter van die commissie toe leiden dat de procedures efficiënter verlopen, het aantal moskeeën dat voldoet aan de erkenningsvoorwaarden verhoogt en de controle op de naleving van de voorwaarden verbetert.
  [naar artikel]
 20. Dewael wil hele erkenningsprocedure moskeeën tegen het licht houden (11/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Kamerlid Patrick Dewael (Open Vld) wil dat de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart zich buigt over de volledige erkenningsprocedure van moskeeën. Dat moet er voor de voorzitter van die commissie toe leiden dat de procedures efficiënter verlopen, het aantal moskeeën dat voldoet aan de erkenningsvoorwaarden verhoogt en de controle op de naleving van de voorwaarden verbetert.
  [naar artikel]
 21. Moskeebeleid in Vlaanderen: 'Homans heeft de boel al vijf jaar verziekt' (07/08/2019 - Knack)
  Liesbeth Homans houdt al jaren de erkenning van nieuwe moskeeën tegen én plant daar nog minstens vijf jaar mee door te gaan. Zo bemoeilijkt de Vlaamse minister-president en minister van Inburgering de controle op wat er in die moskeeën wordt gezegd. Is het dat wat de N-VA wil?
  [naar artikel]
 22. Homans wil strengere criteria voor erkenning moskee (12/02/2017 - De Standaard)
  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil de criteria voor de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen - zoals moskeeën - nog verstrengen. Homans zou voor elke erkenning een duidelijk financieel plan willen.
  [naar artikel]
 23. CD&V wil moskeeën geen vijf jaar laten wachten op erkenning (22/02/2019 - De Standaard)
  Zowel CD&V als de Moslimexecutieve stellen de proefperiode van vijf jaar voor moskeeën - zoals Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) voorstelt - in vraag.
  [naar artikel]
 24. ‘Discussie over erkenning moskeeën moet in parlement gevoerd worden’ (07/04/2017 - De Standaard)
  Vlaams viceminister-president Bart Tommelein (Open Vld) wil zich niet uitspreken over de twist tussen de Staatsveiligheid en zijn collega Liesbeth Homans (N-VA) omtrent de erkenning van moskeeën. 'Als daar discussie over wordt gevoerd, dan moet ze maar in het parlement gevoerd worden', aldus Tommelein in De Ochtend op Radio 1. Ook coalitiepartner CD&V sprak zich nog niet uit.
  [naar artikel]
 25. ‘50 à 100 lokale geloofsgemeenschappen wachten op erkenning’ (15/11/2020 - De Standaard)
  Het erkennen van moskeeën helpt in de strijd tegen extremisme, meent Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD). ‘Op dit moment zijn er 50 à 100 aanvragen ingediend’, aldus de minister in De Zevende Dag. ‘Niet alleen van moskeeën trouwens.’
  [naar artikel]
 26. Moslimexecutieve: 'Proefperiode van 5 jaar voor erkenning gebedshuizen te lang' (22/02/2019 - Knack)
  Een proefperiode van 5 jaar om een erkenning te kunnen krijgen als gebedshuis, is veel te lang. Dat zegt het Executief van de Moslims van België. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil zo'n proefperiode invoeren, met als gevolg dat er de komende vijf jaar geen nieuwe moskeeën zouden worden erkend.
  [naar artikel]
 27. Homans stelt extra eisen voor erkenning moskeeën (12/02/2017 - De Tijd)
  16:54 Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Homans gaat de criteria voor de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen nog verstrengen.
  [naar artikel]
 28. Verdeeldheid over tractorsluizen aan Nederlandse grens: “Dit is een pestmaatregel” (30/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De stad Hamont-Achel zal op woensdag 1 oktober op vier landelijke wegen aan de grens met Nederland een tractorsluis plaatsen. Aan Nederlandse zijde worden vragen gesteld bij deze eenzijdige beslissing en oppositiefractie CD&V spreekt van een ‘pestmaatregel’.
  [naar artikel]
 29. Geens bracht positief advies uit voor erkenning vijf moskeeën in stad Antwerpen (17/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Minister van Justitie Koen Geens heeft voor de erkenning van twintig moskeeën in Vlaanderen een positief advies uitgebracht, waaronder vijf in de stad Antwerpen. Dat antwoordde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang). Voor 23 andere erkenningsdossiers in er nog geen advies.
  [naar artikel]
 30. De Olmense Zoo krijgt een nieuwe erkenning en mag heropenen (10/11/2017 - Knack)
  De Olmense Zoo krijgt een nieuwe erkenning en mag de deuren opnieuw openen. Dat heeft minister van Dierenwelzijn Ben Weyts vrijdag bekendgemaakt. Volgens de N-VA-minister beantwoordt het dierenpark nu aan de opgelegde voorwaarden, met name op het vlak van dierenwelzijn. Een maand geleden werd de vergunning van de Olmense Zoo ingetrokken na aanhoudende klachten rond dierenwelzijn.
  [naar artikel]
 31. Nieuwe domper voor Unesco-erkenning van Belgische WO I-sites (15/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  De erkenning door Unesco van een reeks Vlaamse, Waalse en Franse sites uit de Eerste Wereldoorlog lijkt opnieuw iets verder weg. Het onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan van het Werelderfgoedcomité Icomos stelt de herziening van een eerder negatief advies uit. Unesco kan echter nog anders beslissen, maar die kans lijkt klein.
  [naar artikel]
 32. Homans weigert 20 moskeeën in Vlaanderen te erkennen (07/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is niet van plan een beslissing te nemen in de erkenning van moskeeën zonder dat ze zelf de rapporten van de Staatsveiligheid heeft gekregen. De N-VA-minister blijft bij de federale minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aandringen om die dossiers te krijgen.
  [naar artikel]
 33. Homans weigert 20 moskeeën in Vlaanderen te erkennen (07/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is niet van plan een beslissing te nemen in de erkenning van moskeeën zonder dat ze zelf de rapporten van de Staatsveiligheid heeft gekregen. De N-VA-minister blijft bij de federale minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aandringen om die dossiers te krijgen.
  [naar artikel]
 34. Homans weigert 20 moskeeën in Vlaanderen te erkennen (07/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is niet van plan een beslissing te nemen in de erkenning van moskeeën zonder dat ze zelf de rapporten van de Staatsveiligheid heeft gekregen. De N-VA-minister blijft bij de federale minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aandringen om die dossiers te krijgen.
  [naar artikel]
 35. "Weinig vooruitgang" qua erkenning voor vrouwen bij Oscars (21/02/2018 - VRT NWS)
  Er is weinig vooruitgang qua erkenning voor vrouwen bij de Oscars. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarover Variety bericht. Die stelt dat in de categorieën waarin geen acteurs bekroond worden het aantal vrouwen dit jaar slechts lichtjes gestegen is van 20% naar 23%. 
  [naar artikel]
 36. Moslimexecutieve: "Proefperiode 5 jaar voor erkenning moskee te lang" (22/02/2019 - VRT NWS)
  Een proefperiode van 5 jaar om een erkenning te kunnen krijgen als gebedshuis is veel te lang, vindt de Moslimexecutieve, het orgaan dat moslims in ons land vertegenwoordigt. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil zo'n proefperiode invoeren, waardoor de komende vijf jaar geen nieuwe moskeeën zouden worden erkend.
  [naar artikel]
 37. Geens zet Homans onder druk over erkenning moskeeën (29/09/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. Geens zet Homans onder druk over erkenning moskeeën (14/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 39. Nieuw gebakkelei tussen CD&V en N-VA over moslims (19/01/2017 - De Tijd)
  20:35 Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) maakt zich druk over een positief advies van federaal justitieminister Koen Geens (CD&V) voor de erkenning van 20 nieuwe moskeeën in Vlaanderen.
  [naar artikel]
 40. 'Erkenning nieuwe moskeeën is niet voor morgen' (video) (22/01/2017 - Knack)
  "Als u mij vraagt of er morgen twintig nieuwe erkenningen zitten aan te komen, dan zeg ik daar duidelijk nee op. Dat is op dit moment zeker niet aan de orde." Dat zei Vlaams parlementslid Nadia Sminate (N-VA) in De Zevende Dag op Eén.
  [naar artikel]
 41. "Erkenning nieuwe moskeeën is niet voor morgen" (22/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Als u mij vraagt of er morgen twintig nieuwe erkenningen zitten aan te komen, dan zeg ik daar duidelijk nee op. Dat is op dit moment zeker niet
  [naar artikel]
 42. Minister Geens: "We moeten aantal erkende moskeeën maximaliseren" (18/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Justitieminister Koen Geens vindt dat volop moet worden ingezet op het "maximaliseren" van het aantal erkende moskeeën in ons land. Een erkenning
  [naar artikel]
 43. Geens: 'We moeten aantal erkende moskeeën maximaliseren' (18/03/2017 - Knack)
  Justitieminister Koen Geens vindt dat volop moet worden ingezet op het "maximaliseren" van het aantal erkende moskeeën in ons land. Een erkenning biedt immers meer transparantie over de financiering van de gebedshuizen, maar kan bijvoorbeeld ook een hefboom zijn voor de uitbouw van een Belgische of Europese islam.
  [naar artikel]
 44. Franstaligen niet enthousiast over SP.A-toekomstplan voor Brussel (30/11/2017 - Knack)
  SP.A legt haar toekomstplan op tafel voor Brussel. 'We rekenen nu op een nieuwe generatie die opstaat bij de MR en de PS', klinkt het. De Franstaligen zijn weinig enthousiast.
  [naar artikel]
 45. Erkenning van moskeeën splijtzwam in Vlaamse onderhandelingen: “Dan wordt het heel moeilijk” (12/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Moet de Vlaamse overheid meer moskeeën erkennen, om ze zo beter te controleren? Of kan ze het belastinggeld beter voor andere dingen gebruiken? Die vraag leidde de voorbije jaren al tot een bitse discussie tussen N-VA en CD&V. Bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen komen die twee partijen elkaar nu opnieuw tegen. De hete aardappel ligt bij de partijvoorzitters. De tijd dringt om een compromis te smeden.
  [naar artikel]
 46. Erkenning moskeeën: “Proefperiode van 5 jaar te lang” (22/02/2019 - Metro)
  Een proefperiode van 5 jaar om een erkenning te kunnen krijgen als gebedshuis, is veel te lang. Dat zegt het Executief van de Moslims van België. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil zo’n proefperiode invoeren, met als gevolg dat er de komende vijf jaar geen nieuwe moskeeën zouden worden erkend. Homans wil de erkenningsprocedure voor gebedshuizen vernieuwen en bestelde daarom een onderzoek bij de KU Leuven. Op basis van de aanbeveling lanceert ze in Het Laatste Nieuws het plan om een proefperiode op te leggen vooraleer een gebedshuis een erkenning en dus overheidsgeld kan krijgen. Tijdens de proefperiode moet aan alle regels worden voldaan. “We hebben samen met alle andere erediensten tijdens een vergadering met de minister onze bezwaren overgemaakt. Elke eredienst apart had ook nog eens bezwaren. Over de proefperiode van vijf jaar hebben we gezegd dat ze voor ons heel lang is en zou mogen verdwijnen”, zegt Mehmet Ustün, voozitter van de Moslimexecutieve. Hij zegt ook dat er nog geen duidelijkheid is over de criteria die gehanteerd zullen worden tijdens de periode van vijf jaar. En er is nog een probleem. Volgens Ustün zou een gebedshuis dat na vijf jaar geen erkenning krijgt, er ook geen nieuwe kunnen vragen. “Stel dat een of twee mensen van een gebedshuis een fout begaan en die moskee, kerk of synagoge daardoor geen erkenning krijgt. Daarna heeft ze geen recht meer om een nieuwe erkenning aan te vragen. Dat is voor ons onaanvaardbaar”, klinkt het. “Dat is een straf voor de hele gemeenschap, terwijl wij vinden dat een erkenning een belangrijke acceptatie is. De gemeenschap voelt zich er aanvaard door. Dat is heel goed voor onze samenleving.” De Moslimexecutieve heeft al schriftelijk en mondeling bezwaren overgemaakt. “Als het decreet definitief is, zullen we zien wat er in staat en op welke manier we nog kunnen reageren”, zet Ustün. “Momenteel hebben we immers alleen nog maar het rapport, en dat is niet definitief. We hebben nu gelezen in de media dat een van de criteria een proefperiode van vijf jaar zal zijn, maar we wachten nog tot alle andere criteria definitief zijn.” bron: Belga Het bericht Erkenning moskeeën: “Proefperiode van 5 jaar te lang” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Groene minister weinig enthousiast over nieuwe Belgische nummerplaat (22/12/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 48. Moskeeën wachten met heropening tot 1 juli: “We verkiezen het zekere boven het onzekere” (08/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Federatie van Moskeeën in Vlaanderen adviseert de moskeeën om de deuren nog gesloten te houden tot 1 juli.
  [naar artikel]
 49. Brussels minister-president wil bemiddelen over controles bij moskeeën (02/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Platform van de Moslims in België (PMB) en de Unie van Moskeeën van Brussel (UMRB) klagen de vele controles bij de Brusselse moskeeën aan.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.