Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
23:42 uur

VS-president Biden en de Britse premier Johnson strijken plooien over Noord-Ierland glad en sluiten Atlantisch Charter

VRT NWS

10/06/2021 - 19:58

In Cornwall, in het zuidwesten van Groot-Brittannië, hebben VS-president Joe Biden en de Britse premier en gastheer Boris Johnson de speciale "Anglo-Amerikaanse relatie" nog eens aangehaald. Ze ondertekenden een update van het Atlantic Charter van Roosevelt en Churchill uit 1941. Ook over Noord-Ierland lijken de violen gelijkgestemd, tenminste officieel.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. May en Juncker proberen plooien glad te strijken in Brussel (21/11/2018 - Knack)
  De Britse premier Theresa May is vanavond in Brussel voor een ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De twee moeten de laatste plooien in het voorlopige brexitakkoord zien glad te strijken voor de Europese top van zondag.
  [naar artikel]
 2. Joe Biden waarschuwt Boris Johnson voor de gevolgen van een Brexit voor Noord-Ierland (11/11/2020 - Express)
  De president-elect Joe Biden heeft aan de Britse premier Boris Johnson in een telefoongesprek gevraagd om het Goedevrijdagakkoord uit 1998... The post Joe Biden waarschuwt Boris Johnson voor de gevolgen van een Brexit voor Noord-Ierland appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. Biden waarschuwt Johnson voor gevolgen brexit voor Noord-Ierland (11/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste telefoongesprek met de Britse premier Boris Johnson gistermiddag aangewend om zijn zorgen over de gevolgen van de brexit voor de vrede in Noord-Ierland te uiten. Tijdens het ongeveer 20 minuten durende gesprek herhaalde Biden zijn steun voor het Goedevrijdagakkoord uit 1998, waarmee een einde kwam aan decennia van geweld tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten.
  [naar artikel]
 4. Premier Michel probeert plooien glad te strijken (23/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Premier Charles Michel en de vicepremiers zitten op dit moment opnieuw rond de tafel in Hertoginnedal om zich verder over de begroting te buigen. Sinds zaterdag probeert de premier opnieuw de plooien glad te strijken, nadat er tussen de regeringspartners onenigheid was ontstaan over een heffing op de effectenrekeningen.
  [naar artikel]
 5. Joe Biden waarschuwt Boris Johnson voor gevolgen van Brexit voor Noord-Ierland (11/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  De nieuwgekozen Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste telefoongesprek met de Britse premier Boris Johnson dinsdagmiddag aangewend om zijn zorgen over de gevolgen van de Brexit voor de vrede in Noord-Ierland te uiten.
  [naar artikel]
 6. Britse premier Johnson verontschuldigt zich voor geweld in Noord-Ierland in 1971 (12/05/2021 - VRT NWS)
  Ongeveer vijftig jaar nadat tien mensen zijn gedood in Ballymurphy, in het Noord-Ierland-conflict, heeft de Britse premier Boris Johnson in naam van de Britse regering verontschuldigingen geformuleerd. Dat deed hij in een telefoongesprek met de Noord-Ierse leiders. De Britse regering wil zich volgens premier Johnson inzetten voor verzoening en vooruitgang in het Noord-Ierse vredesproces. Dat blijkt uit een verklaring vanuit Downing Street.
  [naar artikel]
 7. May en Juncker proberen brexitplooien glad te strijken in Brussel (21/11/2018 - De Morgen)
  De Britse premier Theresa May is vanavond aangekomen in Brussel voor een ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De twee moeten de laatste plooien in het voorlopige brexitakkoord zien glad te strijken voor de Europese top van zondag.
  [naar artikel]
 8. Britse premier Johnson verontschuldigt zich voor geweld in Noord-Ierland in 1971 (12/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zo'n vijftig jaar nadat tien mensen de dood vonden in Ballymurphy, in het Noord-Ierland-conflict, heeft de Britse premier Boris Johnson wich woensdag in naam van de Britse regering voor de gebeurtenissen verontschuldigd. Dat deed hij in een telefoongesprek met de Noord-Ierse leiders. De Britse regering wil zich volgens premier Johnson inzetten voor verzoening en vooruitgang in het Noord-Ierse vredesproces. Dat blijkt uit een verklaring vanuit Downing Street.
  [naar artikel]
 9. Britse premier Boris Johnson wil snel een Noord-Ierse regering (31/07/2019 - VRT NWS)
  De Britse premier Boris Johnson heeft net zijn eerste reis naar Noord-Ierland afgerond. In Belfast sprak Johnson met alle politieke partijen in de hoop de regeringsvorming daar vlot te trekken. Sinds 2017 heeft Noord-Ierland geen regering meer. En natuurlijk kwam ook de brexit opnieuw ter sprake.
  [naar artikel]
 10. Britse premier Johnson belt als eerste Europese leider met VS-president Biden (23/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Als eerste Europese regeringsleider heeft de Britse premier Boris Johnson zaterdag een telefoongesprek gehad met de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. “Geweldig om president Biden te spreken vanavond. Ik kijk ernaar uit de langdurige alliantie tussen onze twee landen te verdiepen terwijl we een groen en duurzaam herstel van Covid-19 inzetten”, tweette Johnson na afloop.
  [naar artikel]
 11. Britse premier Boris Johnson verontschuldigt zich voor geweld in Noord-Ierland in 1971 (12/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Zo’n vijftig jaar nadat tien mensen de dood vonden in Ballymurphy, in het Noord-Ierland-conflict, heeft de Britse premier Boris Johnson zich woensdag in naam van de Britse regering voor de gebeurtenissen verontschuldigd.
  [naar artikel]
 12. Nieuw brexitakkoord: bye bye backstop in Noord-Ierland, maar wat komt er nu in de plaats? (17/10/2019 - VRT NWS)
  De Britse premier Boris Johnson is erin geslaagd een nieuw brexitakkoord te sluiten met de Europese Unie. Het is nu voor hem bang afwachten of zaterdag een meerderheid in het Britse Parlement er “yay” ("ja") tegen zal zeggen. De Noord-Ieren van de DUP en Labour hebben alvast aangekondigd dat ze “nay” ("nee") zullen stemmen. Waarom? Dat zit hem vooral in de regeling over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.
  [naar artikel]
 13. Erdogan naar Duitsland om plooien glad te strijken, maar er wacht hem een koele ontvangst (28/09/2018 - VRT NWS)
  Twee dagen lang brengt de Turkse president Erdogan een officieel staatsbezoek aan Duitsland. Zijn doel is duidelijk: Erdogan wil de plooien glad strijken met Berlijn, waarmee de relaties de voorbije jaren tot ver onder het vriespunt zijn gezakt. Warm wordt het onthaal niet, maar een dooi is mogelijk omdat beide partijen elkaar nodig hebben. 
  [naar artikel]
 14. Johnson roept op tot kalmte in Noord-Ierland na onlusten (08/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Boris Johnson heeft opgeroepen tot kalmte in Noord-Ierland nadat een groep jongeren in een pro-Brits deel van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast een bus had gekaapt en in brand gestoken. De relschoppers vielen ook de politie aan.
  [naar artikel]
 15. Boris Johnson op weg naar Argentinië om de "Falkland-plooien" glad te strijken (19/05/2018 - VRT NWS)
  De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is vertrokken naar Argentinië voor een cruciaal bezoek. Johnson zal daar deelnemen aan een top van de G-20, maar zal ook een bloemenkrans leggen aan een monument voor de Argentijnse slachtoffers van de Falklandoorlog van 1982.
  [naar artikel]
 16. Britse premier Boris Johnson ook in Ierland onverstoorbaar: "We kunnen een brexit-deal sluiten voor 18 oktober" (09/09/2019 - VRT NWS)
  De Britse premier Boris Johnson, op bezoek in Dublin, blijft zijn optimistische en energieke zelf. Ja, er is nog altijd een akkoord mogelijk met de EU voor een goed geregelde brexit op 31 oktober. Johnson en zijn ministers hebben daarvoor "een overvloed aan voorstellen" in hun mouw zitten. En nee, grenscontroles op de grens tussen Ierland en Noord-Ierland hoeven niet en komen er niet, de Britten zullen die nooit invoeren. Zijn Ierse collega Leo Varadkar lijkt veel sceptischer.
  [naar artikel]
 17. Merkel en Biden strijken plooien glad (12/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Twee van de machtigste politici op aarde zijn zaterdag op de G7-top in Engeland wat dichter bij elkaar gekomen. De banden tussen de Verenigde Staten en Duitsland zijn "sterker dan ooit", twitterde president Joe Biden na een onderhoud met bondskanselier Angela Merkel in Carbis Bay.
  [naar artikel]
 18. Ook Belfast lust Boris Johnson niet: “Het kan hem weinig schelen als Ierland lijdt onder brexit” (31/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Boris Johnson is vandaag in Noord-Ierland voor ontmoetingen met de vijf voornaamste Noord-Ierse politieke partijen. Na moeizame...
  [naar artikel]
 19. May en Juncker proberen plooien glad te strijken in Brussel (21/11/2018 - Metro)
  De Britse premier Theresa May is vanavond in Brussel voor een ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De twee moeten de laatste plooien in het voorlopige brexitakkoord zien glad te strijken voor de Europese top van zondag. De Britse en Europese onderhandelaars kwamen vorige week tot een voorlopig akkoord over de boedelscheiding. Die tekst van bijna 600 pagina’s is af, maar de politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië is dat nog niet. Bovendien is er ook over het eerste document nog geen consensus. Aan Europese kant is Frankrijk bezorgd over visserijrechten in Britse wateren, Spanje kan zich niet vinden in de regeling voor Gibraltar. Aan Britse zijde heeft Theresa May dan weer de grootste moeite om het parlement, inclusief haar eigen partijgenoten, te overtuigen van de tekst. Dat bleek eerder op de middag nog maar eens tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Om plooien glad te strijken, steken May en Commissievoorzitter Juncker nu de koppen bij elkaar. Juncker annuleerde daarvoor een reis naar Spanje. Sowieso moet er tegen zondag een echtscheidingsakkoord en een politieke verklaring op tafel liggen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou niet naar de bijzondere Europese top in Brussel willen komen als er geen definitieve tekst op tafel ligt, vernam het persagentschap Bloomberg. Zondag toch nog onderhandelen over de laatste details, zou niet meer kunnen. bron: Belga Het bericht May en Juncker proberen plooien glad te strijken in Brussel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Geweld in Noord-Ierland: 'Het is zoals in Berlijn: in de hoofden van mensen zal de muur blijven staan' (20/04/2021 - Knack)
  De pro-Britse unionisten in Noord-Ierland voelen zich zwaar bedrogen door de brexit. Terwijl premier Boris Johnson in Londen triomfeert met zijn vaccinatieprogramma, beseffen de Britten in Noord-Ierland dat het Verenigd Koninkrijk van hen wegglipt. Knack nam de temperatuur op in een woelig Belfast.
  [naar artikel]
 21. EU dreigt volgens Britse premier Johnson met voedselblokkade (12/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Boris Johnson beschuldigt de EU ervan met een voedselblokkade te hebben gedreigd tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Een...
  [naar artikel]
 22. Johnson zaait verwarring met Britse exitstrategie (11/05/2020 - De Tijd)
  16:41 De deelstaatregeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland weigeren de chaotische versoepeling van de lockdownmaatregelen uit te voeren die de Britse premier Boris Johnson heeft aangekondigd.
  [naar artikel]
 23. EU dreigt volgens Britse premier Johnson met voedselblokkade (12/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Britse premier Boris Johnson beschuldigt de EU ervan met een voedselblokkade te hebben gedreigd tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Een dergelijke stap zou de “economische en territoriale integriteit van het Verenigd Koninkrijk vernietigen.”
  [naar artikel]
 24. Boris Johnson en Michael Martin roepen op tot kalmte in Noord-Ierland (08/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse premier Boris Johnson en zijn Ierse ambtgenoot Micheal Martin hebben donderdag opgeroepen tot kalmte na het geweld in Noord-Ierland, dat zij onaanvaardbaar noemen. Dat meldt de Ierse regering.
  [naar artikel]
 25. Boris Johnson: “Geen controle in Groot-Brittannië op goederen uit Noord-Ierland” (08/11/2019 - Metro)
  In het Verenigd Koninkrijk zal de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het land volgens premier Boris Johnson van een leien dakje lopen. “Er zal geen controle zijn op dingen die vanuit Noord-Ierland naar Groot-Brittannië komen”, beloofde Johnson gisterenavond bij een bezoek aan het Noord-Ierse dorp Tandragee. “We zijn de regering van het Verenigd Koninkrijk en we zullen natuurlijk geen controles doen”, zei Johnson. De overeenkomst met de Europese Unie over de Noord-Ierse kwestie wordt vaak verkeerd begrepen en had beter uitgelegd moeten worden, aldus de Britse premier. In Noord-Ierland luidde de kritiek dat met het akkoord dat Johnson met de EU sloot, een douanegrens in de Ierse ontstond tussen de delen van het koninkrijk. Volgens de overeenkomst zal Noord-Ierland nog aan de handelsregels van de EU gebonden blijven om een harde douanegrens met EU-lidstaat Ierland te vermijden en daarmee ook het gevaar op nieuwe onrust in de regio, waar vroeger een burgeroorlog woedde. “Het is schitterend voor Noord-Ierland dat het hele Verenigd Koninkrijk de EU kan verlaten terwijl er tegelijk geen grens tussen Noord-Ierland en het zuiden is, maar ook – en dat is heel belangrijk – helemaal geen spanning in west-oostrichting”, zei Johnson. De premier zei dat er slechts zelden tol geheven zal worden op goederen die uit Groot-Brittannië komen en via Noord-Ierland naar Ierland geëxporteerd worden. “Als de mensen niet tevreden zijn met de douaneregeling, kunnen ze die over vier jaar wegstemmen.” bron: Belga Het bericht Boris Johnson: “Geen controle in Groot-Brittannië op goederen uit Noord-Ierland” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Noord-Ierse donderwolk boven ontmoeting met Boris Johnson (11/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson hebben elkaar gisteren voor het eerst ontmoet. Tussen beide leiders zit ruis op de lijn, al delen ze veel doelstellingen.
  [naar artikel]
 27. VS probeert plooien Mexico glad te strijken (24/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Mexicaanse regering is bezorgd en geïrriteerd over het migratieplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze hebben grote vragen bij de
  [naar artikel]
 28. Trump en China strijken de plooien weer glad (10/02/2017 - De Redactie)
  In een telefoongesprek met de Chinese president Xi Jinping heeft de nieuwe Amerikaanse president gezegd dat hij bij de Eén-Chinapolitiek van de VS blijft staan. Eind vorig jaar had hij als president-elect nog de toorn van Peking opgewekt door een telefoongesprek met de president van Taiwan.
  [naar artikel]
 29. Biden ontmoet Boris Johnson op G7-top (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Joe Biden zijn vrouw Jill zijn gisteren toegekomen in Europa. Het paar begint vandaag aan hun Europese trip door het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. Het is de eerste buitenlandreis voor Biden als president van de Verenigde Staten. Vandaag ontmoet hij de Britse premier Boris Johnson.
  [naar artikel]
 30. Biden ontmoet Boris Johnson op G7-top (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Joe Biden zijn vrouw Jill zijn gisteren toegekomen in Europa. Het paar begint vandaag aan hun Europese trip door het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. Het is de eerste buitenlandreis voor Biden als president van de Verenigde Staten. Vandaag ontmoet hij de Britse premier Boris Johnson.
  [naar artikel]
 31. Akkoord “eigenlijk onmogelijk” indien Noord-Ierland in douane-unie moet blijven (08/10/2019 - Metro)
  De Britse premier Boris Johnson heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanochtend in een telefoongesprek gezegd dat een akkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie “eigenlijk onmogelijk” is indien de Europeanen eisen dat Noord-Ierland in de Europese douane-unie blijft. Dat meldt een bron uit de omgeving van Johnson. Johnson sprak met Merkel over de voorstellen die hij vorige week had gepresenteerd om alsnog een akkoord te bereiken over een geordend Brits vertrek op 31 oktober. Die plannen bevestigen dat de Britse premier Noord-Ierland uit de Europese douane-unie wil halen, maar de Europeanen maken zich grote zorgen over de bijhorende Britse voorstellen voor de douanecontroles. Volgens de bron in Downing Street 10 maakte Merkel haar Britse gesprekspartner duidelijk dat een deal “heel onwaarschijnlijk” wordt indien Noord-Ierland uit de douane-unie wordt gehaald. Dat was “een verhelderend moment”, zo wordt de bron geciteerd door de Britse openbare omroep BBC. Vanuit de Duitse regering is nog niet gecommuniceerd over het telefoongesprek. bron: Belga Het bericht Akkoord “eigenlijk onmogelijk” indien Noord-Ierland in douane-unie moet blijven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Boris Johnson wil megaproject realiseren: een brug tussen Schotland en Noord-Ierland (11/02/2020 - De Morgen)
  Boris Johnson wil een megaproject realiseren. De Britse premier wil een brug bouwen tussen Noord-Ierland en Schotland om het Verenigd Koninkrijk meer aan elkaar te hechten. Toch krijgt hij vooral kritiek.
  [naar artikel]
 33. Jan Hoet in China om plooien Biënnale glad te strijken (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 34. Queen wil zich verzoenen met Harry: telefoontje moet plooien gladstrijken (12/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De Britse Queen is van plan haar kleinzoon Harry op te bellen om de plooien glad te strijken na het explosieve interview dat hij en zijn vrouw Meghan hebben gegeven. Harry’s broer William reageerde ook al op het televisiegesprek bij Oprah Winfrey. “Wij zijn geen racistische familie.”
  [naar artikel]
 35. Jambon en De Croo strijken plooien glad na onderwijsrel (23/03/2021 - De Tijd)
  20:03 De toenemende druk op de ziekenhuizen duwt de onderwijsrel tussen de Vlaamse en federale regering weer naar de achtergrond. ‘Tussen premier Alexander De Croo en minister-president Jan Jambon zit geen ...
  [naar artikel]
 36. Britse premier Boris Johnson dreigt deel van Brexitprotocol op te schorten (12/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse premier Boris Johnson dreigt een deel van het Brexitprotocol op te schorten als de Europese Unie niet wil instemmen met een compromis in het conflict over de naleving van de Brexitafspraken rondom Noord-Ierland. Met die boodschap gooide Johnson zaterdag olie op het vuur, nadat vanuit de Europese Unie de druk was opgevoerd op Johnson om zich aan de Brexitafspraken te houden.
  [naar artikel]
 37. In het Noord-Ierland van de rellen: 'Je moet geen logistiek specialist zijn om te merken hoe concreet de brexit hier is' (17/04/2021 - De Tijd)
  02:00 De Britse premier Boris Johnson beloofde Noord-Ierland een pijnloze brexit, maar de halflege winkelrekken en recente rellen vertellen een ander verhaal. Op stap door de wijken waar de dreiging van een...
  [naar artikel]
 38. Harde brexit dreigt: Britse premier Johnson legt bom onder onderhandelingen over handelsakkoord met EU (07/09/2020 - VRT NWS)
  Vlak voor de volgende gespreksronde over een brexit-handelsakkoord heeft de Britse premier Boris Johnson een bom gelegd onder de onderhandelingen. Op 15 oktober moet er een akkoord zijn, anders komt er geen vrijhandelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, zegt Johnson. Belangrijker nog dan de deadline is Johnsons dreigement om met een wetsontwerp belangrijke onderdelen van het bestaande uitstapakkoord uit de Britse wet te halen. Daardoor staat de delicate douaneregeling rond Noord-Ierland op de helling.
  [naar artikel]
 39. Theresa May trekt morgen naar Noord-Ierland: “Vastberaden om harde grens te vermijden” (04/02/2019 - De Morgen)
  De Britse premier Theresa May gaat dinsdag naar Noord-Ierland voor een bezoek aan de grens met Ierland. Dat heeft een woordvoerder van de premier bevestigd, melden Britse media. Ze zal er ook een speech geven over de “vastberadenheid van de regering om een harde grens met Ierland te vermijden”.
  [naar artikel]
 40. Vlotte handel tussen Groot-Brittanië en Noord-Ierland zonder controle, zegt Boris Johnson (08/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In het Verenigd Koninkrijk zal de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het land volgens premier Boris Johnson van een leien dakje lopen. "Er...
  [naar artikel]
 41. Britse premier Johnson noemt relatie met VS "onverwoestbaar” (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Na zijn eerste persoonlijke ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden, heeft de Britse premier Boris Johnson de relatie met de Verenigde Staten als onverwoestbaar omschreven in een interview met de BBC. Het begrip speciale relatie wil hij natuurlijk vermijden.
  [naar artikel]
 42. Brexit: Britse premier dreigt deel brexitprotocol op te schorten (12/06/2021 - Knack)
  De Britse premier Boris Johnson dreigt een deel van het brexitprotocol op te schorten als de Europese Unie niet wil instemmen met een compromis in het conflict over de naleving van de brexitafspraken rondom Noord-Ierland. Met die boodschap gooide Johnson zaterdag olie op het vuur, nadat vanuit de Europese Unie de druk was opgevoerd op Johnson om zich aan de brexitafspraken te houden.
  [naar artikel]
 43. Met dit voorstel hoopt Britse premier Johnson de Europese Unie te overtuigen alsnog een akkoord te sluiten (02/10/2019 - VRT NWS)
  De Britse regering heeft een voorstel voor een aangepast scheidingsakkoord voorgelegd aan de Europese Unie. In dat voorstel maakt de Britse premier Boris Johnson komaf met de zogenoemde "backstop", de noodoplossing voor de Iers-Noord-Ierse grens. In de plaats daarvan doet Johnson wel enkele toegevingen omtrent die grens.
  [naar artikel]
 44. Boris Johnson: "Deal of niet, brexit komt er op 31 oktober" (25/06/2019 - VRT NWS)
  Brits kandidaat-premier Boris Johnson belooft dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten op 31 oktober, of dat nu met of zonder akkoord is. Dat heeft hij gezegd in een tv-interview met de Britse omroep BBC, en herhaald in radio-interviews vanmorgen. Johnson gaf wel toe dat hij de hulp van de EU nodig heeft om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden als het tot een "no deal" zou komen. 
  [naar artikel]
 45. Noord-Ierse premier kondigt ontslag aan na moeilijke maanden in de regio: "Het was het voorrecht van mijn leven" (28/04/2021 - VRT NWS)
  De premier van Noord-Ierland, Arlene Foster neemt ontslag. Ze wil eind mei aftreden als hoofd van de pro-Britse DUP (Democratic Unionist Party) en een maand later als premier, dat heeft ze zelf aangekondigd. Het is al enige tijd onrustig in Noord-Ierland, ook binnen de partij was er politiek ongenoegen over de premier.
  [naar artikel]
 46. Ook Belfast lust Johnson niet (31/07/2019 - Metro)
  De Britse premier Boris Johnson is vandaag in Noord-Ierland voor ontmoetingen met de vijf voornaamste Noord-Ierse politieke partijen. Na moeizame gesprekken met politieke leiders in Wales en Schotland eerder deze week, heeft Johnson het ook in Belfast niet onder de markt. Sinn Fein-kopstuk Mary Lou McDonald zei dat het de Britse leider wellicht weinig kan schelen als het Ierse eiland lijdt onder een harde brexit. De kersverse Britse premier Boris Johnson begon zijn eerste week in Downing Street 10 met een tournee door de verschillende landsdelen van Groot-Brittannië. Vandaag is Noord-Ierland aan de beurt, misschien wel de gevoeligste regio. De brexit die Johnson voor ogen heeft – de Britse premier wil op 31 oktober uit de EU vertrekken, met of zonder akkoord met Brussel – dreigt vooral de Ieren zuur op te breken. De spanningen tussen de EU-republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland dreigen terug op te spelen als er een nieuwe harde grens tussen beide regio’s komt, en dat is nu precies wat er dreigt te gebeuren als de Britten het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie niet goedkeuren. Mary Lou McDonald, de leidster van Sinn Fein, heeft Johnson er na hun ontmoeting van woensdagochtend van beschuldigd enkel voor de belangen van de Engelsen en de Conservatieve partij te willen strijden. “Het lijkt me dat hij ermee kan leven dat Ierland de ‘collateral damage’ van een harde brexit zou worden”, klonk het. McDonald wierp Johnson ook voor de voeten dat hij niet objectief is in het debat, en de Noord-Ierse Democratic Unionist Party voortrekt. De Tories van Johnson hebben momenteel geen meerderheid in het Britse Lagerhuis, en regeren noodgedwongen met gedoogsteun van de DUP. Die partij is de grootste in Belfast en verdedigt de unie tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Sinn Fein droomt dan weer van een hereniging met de republiek Ierland, en wil na een eventuele harde brexit stilaan stappen zetten in die richting. bron: Belga Het bericht Ook Belfast lust Johnson niet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Top regering en Engie-Electrabel strijken plooien glad (22/11/2020 - De Tijd)
  22:55 De top van de regering-De Croo en Engie-Electrabel hebben de plooien gladgestreken, na een week waarin een communicatie over de sluiting van de jongste kerncentrales tot een politiek stormpje leidde. ...
  [naar artikel]
 48. Sprankel hoop na ontmoeting Britse premier Johnson met Ierse ambtgenoot Varadkar, komt er dan toch een ordelijke brexit? (11/10/2019 - VRT NWS)
  Gisteren gebeurde iets waar niemand nog op durfde te hopen: na een ontmoeting op een landgoed in West-Engeland spreken de Britse eerste minister Boris Johnson en de Ierse taoiseach (premier) van een "pad naar een oplossing" voor de kwestie van douanecontroles tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland.
  [naar artikel]
 49. Noord-Ierse paramilitairen trekken steun aan historische Goedevrijdagakkoord uit 1998 in (04/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Noord-Ierse paramilitaire organisaties trekken hun steun aan het Goedevrijdagakkoord tijdelijk in. Dat staat volgens de krant Belfast Telegraph in een brief die de overkoepelende organisatie LCC (Raad Loyalistische Gemeenschappen) stuurde aan premier Boris Johnson. De pro-Britse paramilitairen verzetten zich zo tegen afspraken die premier Johnson met de Europese Unie heeft gemaakt over de brexit. Noord-Ierland heeft daardoor een aparte status gekregen binnen het Verenigd Koninkrijk.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.