Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
23:37 uur

Ondanks knipperlichten lag milieulat wel erg laag voor Oosterweel

De Tijd

10/06/2021 - 21:38

21:35 Het valt op dat de milieunormen die samen met de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM voor het Oosterweeltracé werden vastgelegd erg ruim waren. Nochtans was de overheidsinstelling goed op de hoogte ...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Oosterweel nog niet vrij van juridische zorgen (09/11/2017 - De Tijd)
  16:26 Ondanks de hoera-stemming binnen de Vlaamse regering over Oosterweel, blijft één Antwerps bedrijf zich verzetten bij de Raad van State.
  [naar artikel]
 2. Zwijndrecht en burgers protesteren tegen Oosterweel: “Trekken onze klacht niet in” (16/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Als het aan Zwijndrecht ligt, is de komst van Oosterweel nog altijd onzeker, ondanks het akkoord dat de Vlaamse overheid met de actiegroepen heeft gesloten. De gemeente Zwijndrecht en enkele burgers willen hun procedures tegen Oosterweel nog niet stopzetten.
  [naar artikel]
 3. KAART. Zo ziet het akkoord over Oosterweel eruit (15/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over Oosterweel. Het ‘radicaal haventracé’ samen met de ‘Oosterweel light’ moet de fileproblemen in en rond Antwerpen oplossen. De werken zullen in het najaar al starten. Bekijk hieronder hoe Oosterweel er zal uitzien.
  [naar artikel]
 4. KAART. Zo ziet het akkoord over Oosterweel eruit (15/03/2017 - De Standaard)
  De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over Oosterweel. Het ‘radicaal haventracé’ samen met de ‘Oosterweel light’ moet de fileproblemen in en rond Antwerpen oplossen. De werken zullen in het najaar al starten. Bekijk hieronder hoe Oosterweel er zal uitzien.
  [naar artikel]
 5. “Oosterweel is unieke kans om Antwerpse jeugdwerkloosheid aan te pakken” (08/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Oosterweel zkt. arbeiders. Veel arbeiders. Maar ondanks de relatief hoge werkloosheid in Antwerpen moet het die vooral in het buitenland zoeken. “Als onze jongeren echt iets voor het klimaat willen doen, kunnen ze beter voor ingenieur studeren dan spijbelen.”
  [naar artikel]
 6. KAART. Zo ziet het akkoord over Oosterweel eruit (15/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Vlaamse regering heeft vanmorgen een akkoord bereikt over Oosterweel. Het ‘radicaal haventracé’ samen met de ‘Oosterweel light’ moet de fileproblemen in en rond Antwerpen oplossen. Met het akkoord zouden de werken snel kunnen starten, al blijven er een aantal zaken onduidelijk. Bekijk hieronder hoe Oosterweel er zal uitzien.
  [naar artikel]
 7. Oosterweel geeft Belgische bouw miljardenboost (30/12/2020 - De Tijd)
  01:00 Lantis, de bouwheer van Oosterweel, heeft net voor Kerstmis de twee laatste grote contracten voor de bouw van Oosterweel toegewezen, vernam De Tijd.
  [naar artikel]
 8. Historische exit uit modderpoel Oosterweel? (04/04/2019 - De Morgen)
  In één klap vier jaar winst en een einde aan de oorlog rond Oosterweel. Dat aanbod krijgt de Vlaamse regering vandaag van Ademloos en stRaten-generaal. Daarvoor moet ze wel het Oosterweeltracé laten vallen voor Oosterweel-Noord, een variant waarop meerderheidspartijen Open Vld en CD&V achter de schermen aansturen.
  [naar artikel]
 9. LIVE. Historisch akkoord over Oosterweel? Volg hier de persconferentie (15/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Vandaag zet de Vlaamse regering haar handtekening onder een overeenkomst over Oosterweel. Er is een akkoord bereikt over het ‘radicaal haventracé’ in combinatie met een ‘Oosterweel light’. Alle Antwerpse stemmen, actiegroepen en politiek, kwamen gisteren al tot een overeenstemming.
  [naar artikel]
 10. Knipperlichten op oranje of rood voor leeuwendeel Spaanse costa's (12/08/2020 - De Tijd)
  21:39 De Belgische overheid heeft de knipperlichten voor reizen naar heel wat Spaanse costa’s op oranje of rood gezet. Een citytrip naar Barcelona is verboden, aan een uitstap naar Madrid zijn voorwaarden v...
  [naar artikel]
 11. 'Oosterweel light' in de maak (07/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er is een oplossing op komst voor het dossier Oosterweel. De stad, de Vlaamse regering en actiegroepen onderhandelen over een 'lightversie'. Dat
  [naar artikel]
 12. Vonnis Fornuisfilmpje opsteker voor persvrijheid, maar rechtszaak zet ook knipperlichten op oranje (22/01/2021 - Apache)
  Het ‘Fornuis-vonnis’ in de zaak Erik Van der Paal tegen Apache is een opsteker voor de journalistieke vrijheid. Maar de rechtszaak zet voor de persvrijheid ook een aantal knipperlichten op oranje.
  [naar artikel]
 13. Oosterweel: juridische oorlog barst los (11/04/2019 - De Morgen)
  Anderhalve maand voor de verkiezingen barst de juridische oorlog rond Oosterweel los. Twee Groen-leden uit Zwijndrecht eisen bij de Raad van State de nietigverklaring van de milieustudie rond Oosterweel, met volle steun van hun partijtop. Als ze gelijk krijgen, moet het dossier terug naar af.
  [naar artikel]
 14. Eerste serieuze werken aan Oosterweel en meteen chaos op de weg: “Er is moeheid, door Oosterweel en door corona” (13/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  De eerste serieuze werken voor de Oosterweelverbinding zijn donderdag van start gegaan in Antwerpen, en meteen is grote verkeerschaos ontstaan. Urenlang aanschuiven was het voor de bestuurders die zich ondanks de waarschuwingen toch massaal in de files waagden. “Er is Oosterweelmoeheid”, proberen specialisten dat te verklaren. “Maar ook coronamoeheid. En spotjes op de radio moeten prioritair zijn.”
  [naar artikel]
 15. Ondanks veel regen begin maart: grondwater opnieuw te laag op veel plaatsen (08/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De recentste metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de grondwaterstanden in Vlaanderen in 45,5 procent van de meetplaatsen laag...
  [naar artikel]
 16. Bouwfirma BAM trekt zich grotendeels terug uit Oosterweel (17/11/2020 - De Tijd)
  01:35 De kwakkelende Koninklijke BAM Groep schroeft haar engagement voor de Antwerpse megabouwwerf Oosterweel drastisch terug.
  [naar artikel]
 17. Waarom Oosterweel op drijfzand gebouwd is (17/03/2017 - De Tijd)
  16:26 Hoeraberichten alom over het compromis over Oosterweel. Het nieuwe voorstel is gebaseerd op de veronderstelling dat slechts de helft van de verplaatsingen met de wagen zal gebeuren. Hoe realistisch is...
  [naar artikel]
 18. Zo redden biologen beschermde orchideeën van Oosterweel (23/02/2018 - De Morgen)
  De voorbereidende Oosterweel-werken hebben gevolgen voor de grote keverorchis die op de Antwerpse Linkeroever groeit. De orchidee is beschermd en moet dus uitwijken naar een andere woonplaats.
  [naar artikel]
 19. Een tekentafel voor Oosterweel, en vlug (06/04/2019 - De Morgen)
  De politieke discussie over Oosterweel moet opnieuw een verkeerstechnisch dossier worden. En vlug wat, want 'de hartkransslagaders rond Antwerpen slibben langzaam dicht'.
  [naar artikel]
 20. “Huidige versie van Oosterweel werkt de files niet weg” (27/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Oosterweel-versie die momenteel wordt uitgewerkt, zal nog steeds voor veel fileleed en milieuoverlast zorgen. Dat besluit Groen uit de cijfers...
  [naar artikel]
 21. Historisch akkoord over Oosterweel: regering zet vandaag handtekening onder overeenkomst (15/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Vandaag zet de Vlaamse regering haar handtekening onder een overeenkomst over Oosterweel. Er is een akkoord bereikt over het ‘radicaal haventracé’ in combinatie met een ‘Oosterweel light’. Alle Antwerpse stemmen, actiegroepen en politiek, kwamen gisteren al tot een overeenstemming.
  [naar artikel]
 22. Actiegroepen gaan voor 'Oosterweel Light' (22/02/2017 - De Tijd)
  11:06 De Antwerpse actiegroepen steunen een compromisvoorstel voor Oosterweel, maakten ze bekend op een persconferentie.
  [naar artikel]
 23. Historisch compromis over Oosterweel (15/03/2017 - De Standaard)
  De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt met de actiegroepen rond Oosterweel, met het radicaal haventracé als uitgangspunt. Nu verwacht ze dat alle procedures bij de Raad van State worden stopgezet.
  [naar artikel]
 24. Ademloos, stRaten-generaal en Ringland over de hertekende plannen voor Oosterweel: “Dit bewijst dat het Toekomstverbond werkt” (16/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Maandag vindt in Antwerpen de 27ste Horta-avond plaats, een infovergadering van de burgerbewegingen over Oosterweel. Het wordt een spannende avond, zeggen organisatoren Wim Van Hees (Ademloos), Manu Claeys (stRaten-generaal) en Peter Vermeulen (Ringland). Ruim twee jaar na het sluiten van het Toekomstverbond willen de burgerbewegingen uitleggen hoe ze de oude plannen van Oosterweel-heavy hebben hertekend en uitpakken met de nieuwe plannen van Oosterweel-light. Dat die niet voor iedereen light genoeg zijn, daarvan zijn de heren zich volop bewust.
  [naar artikel]
 25. Na symbolische nu ook effectieve eerste spade in de grond voor Oosterweel (14/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Netbeheerder Eandis is in Zwijndrecht begonnen met de eerste voorbereidende nutswerken voor Oosterweel. Onder de E17 aan de Antwerpsesteenweg worden leidingen verlegd om de tunnel daar te kunnen verbreden.
  [naar artikel]
 26. Op een drafje naar 4 miljard euro aan Oosterweelwerken (30/12/2020 - De Tijd)
  02:00 Oosterweel was bijna een kwarteeuw een processie van Echternach. Maar in 2020 ging het bijzonder snel. Lantis, de bouwheer van Oosterweel, gunde in iets meer dan zes maanden het overgrote deel van d...
  [naar artikel]
 27. Groen: ‘Huidige versie Oosterweel werkt de files niet weg’ (27/09/2019 - De Standaard)
  De Oosterweel-versie die momenteel wordt uitgewerkt, zal nog steeds voor veel fileleed en milieuoverlast zorgen. Dat besluit Groen uit de cijfers van het milieueffectenrapport
  [naar artikel]
 28. ‘Oosterweel is geen oplossing' (21/01/2017 - De Tijd)
  01:00 ‘Oosterweel leidt net al het verkeer naar het Sportpaleis, waar iedereen dan vast zal zitten’, zeggen de actiegroepen. Ze roepen de politici op uit hun kramp te komen en naar alternatieven te kijken.
  [naar artikel]
 29. Oosterweel zet bouw voor 1 miljard euro aan het werk (03/06/2020 - De Tijd)
  01:05 Met de gunning van de contracten - ter waarde van een miljard euro - komt de derde Scheldetunnel in Antwerpen een flinke stap dichterbij. Oosterweel is een van de weinige missing links in het Vlaamse ...
  [naar artikel]
 30. Raad van State zet Oosterweel op losse schroeven (10/04/2019 - De Morgen)
  De kans dat de Oosterweelverbinding rond Antwerpen er komt, is opnieuw een stukje kleiner. De auditeur van de Raad van State zegt in een advies dat een alternatief voor Oosterweel onvoldoende onderzocht is.
  [naar artikel]
 31. Oosterweel-soepwordt nog wat dikker (12/04/2019 - De Morgen)
  U dacht dat de enige Oosterweel-discussie nog was of en hoe de Antwerpse ring overkapt zal worden? Dat is dan fout gedacht. Twee actiegroepen dreigen met een nieuw referendum over het traject. Het is een ultiem middel om de regering van gedachten te doen veranderen.
  [naar artikel]
 32. Politicoloog Van Dooren diep ontgoocheld in Oosterweel: “Er dreigt voor Antwerpen een donker scenario” (08/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  “Er doemt voor Antwerpen een donker scenario op: heel veel beton, files die niet opgelost geraken en verkeer dat zich de komende 15 à 20 jaar vastrijdt op de Antwerpse Ring.” Wouter Van Dooren, professor Bestuurskunde aan de Universiteit Antwerpen, is diep ontgoocheld in Oosterweel en het Toekomstverbond tussen de actiegroepen, de Vlaamse regering en de stad Antwerpen. Volgens Van Dooren is Oosterweel een achterhaald en slecht project.
  [naar artikel]
 33. Intendant doet dure belofte: “Over 8 jaar is Oosterweel af én overkapt” (15/07/2016 - Gazet van Antwerpen)
  “Ik ben een optimist. Ik ga ervan uit dat het tracé van Oosterweel in 2024 klaar én overkapt zal zijn.” Dat zegt professor Alexander D’Hooghe, de Vlaamse intendant voor de overkapping van de Antwerpse Ring.
  [naar artikel]
 34. Het wordt stilaan te veel voor onze zorgverleners, kwart overweegt te stoppen: "Meerdere knipperlichten staan op rood" (19/10/2020 - VRT NWS)
  Het gaat niet goed met het mentale welzijn van onze zorgverleners. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.300 artsen, verpleeg- en zorgkundigen. Ze voelen zich niet klaar voor de tweede golf en zitten nu al op hun tandvlees. "Meerdere knipperlichten staan op rood", klinkt het bij de onderzoekers. "Dat is verontrustend, omdat de enquête werd afgenomen net vóór de ziekenhuisopnames spectaculair begonnen te stijgen en ook meer woonzorgcentra opnieuw met uitbraken werden geconfronteerd."
  [naar artikel]
 35. Droogte: waterstand in Vlaanderen staat laag of zeer laag (08/04/2020 - VRT NWS)
  Metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) tonen dat de grondwaterstand in 45,5 procent van de Vlaamse meetplaatsen laag of zeer laag is voor de tijd van het jaar. Nagenoeg alle neerslag in maart viel voor 12 maart, waardoor het ondertussen bijna 4 weken droog is.
  [naar artikel]
 36. Ringland en stRaten-Generaal willen vredespact over Oosterweel (21/01/2017 - Knack)
  "Als er garanties zijn over de overkapping en de financiering ervan, en als de tracés zonder taboes mogen worden vergeleken, dan zijn we bereid de procedures voor de vernieting van Oosterweel in te trekken."
  [naar artikel]
 37. Thyssen doorprikt Oosterweel-illusie (05/04/2019 - De Morgen)
  Vlaanderen mag de kosten van de Antwerpse Oosterweel-verbinding niet zomaar negeren. Dat zegt eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) over de begrotingstruc van de regering-Bourgeois. Dat betekent dat de Vlaamse begroting rood kleurt.
  [naar artikel]
 38. Wouter De Geest: 'Geen Oosterweel betekent afbouw van de haven' (17/01/2017 - De Tijd)
  20:09 Werkgevers in en rond de haven van Antwerpen slaan alarm over de berichten dat de Oosterweel-verbinding nog meer vertraging zou oplopen. 'Nog een paar jaar zo doorgaan, en we gaan failliet.'
  [naar artikel]
 39. Nieuwe doorbraak voor Oosterweel: ‘nog dit jaar eerste schup in de grond’ (18/09/2017 - De Standaard)
  De actiegroep stRaten-generaal trekt definitief haar procedure bij de Raad van State tegen het Oosterweel-project in. ‘Nu kunnen we het project eindelijk op kruissnelheid brengen’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).
  [naar artikel]
 40. Deze bedrijven mogen eerste spade voor Oosterweel in de grond steken (24/10/2017 - De Tijd)
  01:02 Het lijkt erop dat de werken voor Oosterweel volgend jaar eindelijk kunnen beginnen. De aannemers die de eerste fase - Linkeroever en Zwijndrecht - mogen uitvoeren, zijn aangewezen.
  [naar artikel]
 41. Straks meer betalen ondanks laag KI (25/11/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 42. Straks meer betalen ondanks laag KI (06/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 43. Tijdslijn: de knipperlichten die het Witte Huis hebben gewaarschuwd voor corona (16/04/2020 - VRT NWS)
  President Donald Trump heeft de Amerikaanse bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie opgeschort, omdat die te laat en niet accuraat genoeg zou hebben gewaarschuwd voor het gevaar van het nieuwe coronavirus. Nochtans beschikte de Amerikaanse regering al in een vroeg stadium over onrustwekkende rapporten en berichten. Vanaf nieuwjaar werd de dreiging geleidelijk duidelijk, en halfweg januari werd de president ook persoonlijk op de risico's gewezen. We schetsen voor u een tijdslijn met de knipperlichten die eerst niet heel ernstig werden genomen, maar die de president uiteindelijk tot actie dwongen.
  [naar artikel]
 44. Redder Oosterweel wil files oplossen met deelbusjes (17/09/2019 - De Tijd)
  07:14 Oosterweel-intendant Alexander D’Hooghe wil de mobiliteitsknoop in Vlaanderen ontwarren door deelbusjes via eigen rijvakken tussen hubs te laten rijden. ‘Openbaar vervoer is totaal zinloos op het plat...
  [naar artikel]
 45. 521 rugstreeppadden verhuizen voor Oosterweel: operatie in grootste geheim uitgevoerd (09/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De voorbije weken heeft Lantis, de bouwheer voor Oosterweel, 521 rugstreeppadden en nog eens duizenden larven van de haven naar de Bospolder in Ekeren verhuisd. Hun huidige woonst, een braakliggend industrieterrein van Total, wordt later gebruikt voor de Oosterweelwerken.
  [naar artikel]
 46. ‘Zie je Corneel, dan weet je: hier wordt gewerkt aan Oosterweel’ (23/04/2019 - De Standaard)
  Met mascotte ‘Corneel van Oosterweel’ gaat de Vlaamse regering weggebruikers informeren over de Oosterweelwerken. Het vogelfiguurtje moet zorgen voor ‘duidelijke communicatie’, maar moet aan de berichten over file-ellende ook ‘wat zuurstof geven’.
  [naar artikel]
 47. ‘Oosterweel zal wegen op EU-oordeel begroting' (28/09/2016 - De Tijd)
  10:47 Voor Europa is het duidelijk: de Oosterweelverbinding bezwaart de Vlaamse begroting. Oosterweel zal dus wegen op het EU-oordeel over de Belgische ontwerpbegroting later dit jaar.
  [naar artikel]
 48. Redder Oosterweel moet Uplace vlot trekken (12/01/2019 - De Standaard)
  Alexander D’Hooghe, de man die voor de beslissend doorbraak zorgde in het Oosterweel-dossier, mag een nieuwe knoop ontwarren. Hij is door de gemeente Machelen gevraagd een oplossing te vinden voor het grote lege industrieterrein waar Uplace had moeten verreizen, zo meldt De Tijd.
  [naar artikel]
 49. Specialisten hekelen goednieuwsshow van Geert Bourgeois: “Factuur voor Oosterweel en groene energie volgt nog” (26/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Vlaamse regering gaat volgend jaar meer dan 600 miljoen euro investeren en heeft opnieuw een begroting in evenwicht. “Maar Oosterweel en de energieheffing gaan we in de toekomst nog betalen”, zeggen specialisten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.