Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
22:23 uur

Macron roept farmabedrijven op om 10 procent vaccindosissen aan arme landen te schenken

Het Laatste Nieuws

10/06/2021 - 21:59

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag de farmaceutische bedrijven opgeroepen om 10 procent van de verkochte vaccindosissen te doneren aan arme landen. Hij hoopt ook dat de G7 het doel onderschrijft dat 60 procent van de Afrikanen tegen eind maart 2022 gevaccineerd moet zijn.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europa wil minstens 100 miljoen vaccins naar arme landen sturen (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De 27 EU-leiders zijn op hun top in Brussel overeengekomen nog voor eind dit jaar minstens 100 miljoen coronavaccins aan arme landen te schenken. In hun slotconclusies verklaren ze het delen van hun vaccins te zullen versnellen om landen die prikken tekort komen te helpen. Door de tegenvallende leveringen van farmabedrijven AstraZeneca en Johnson & Johnson was de EU aanvankelijk terughoudend om zich te verbinden aan een ambitieuze gift omdat eerst de eigen bevolking zo snel mogelijk moet worden gevaccineerd.
  [naar artikel]
 2. Macron wil dat rijke landen 3-5 procent vaccins aan Afrika geven (19/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron wil dat rijke westerse landen 3 tot 5 procent van hun doses coronavaccins aan Afrika geven. In een interview met de Financial Times zegt Macron dat de meeste rijke landen voldoende hebben ingekocht en dit niet ten koste van de eigen vaccinatiecampagne gaat.
  [naar artikel]
 3. 'Rijke landen kopen meer vaccins dan nodig - arme landen zijn de dupe' (21/12/2020 - Knack)
  Een coalitie van wetenschappers, activisten en internationale organisaties waarschuwt dat volgend jaar slechts 10 procent van de mensen in 67 arme landen zal worden gevaccineerd tegen covid-19. 'Rijke landen kopen meer vaccins dan nodig.'
  [naar artikel]
 4. G7 beloven miljard vaccindosissen voor arme landen en vragen nieuw onderzoek naar oorsprong coronavirus (13/06/2021 - Knack)
  De G7-landen beloven een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden. Dat kondigde de Britse premier Boris Johnson aan op de top in Cornwall. De G7-leiders vragen ook nieuw onderzoek naar het ontstaan van de covid-19-pandemie.
  [naar artikel]
 5. Arme landen krijgen dit jaar 1,3 miljard vaccins (21/05/2021 - De Tijd)
  16:03 Ontwikkelingslanden krijgen in de tweede helft van het jaar 1,3 miljard vaccindosissen. De Wereldgezondheidsorganisatie mikte voor 2021 op een wereldwijde levering van 2,3 miljard dosissen.
  [naar artikel]
 6. ‘Rijke landen investeren ook in vaccins voor arme landen’ (04/08/2020 - De Tijd)
  18:35 Miljardendeals van rijke landen met vaccinontwikkelaars wekken de indruk dat er straks niets overblijft voor arme landen. ‘Maar dat strookt niet met de realiteit’, zegt de Belgische expert Luc Debruy...
  [naar artikel]
 7. Rijke landen schorten schulden arme landen tijdelijk op (15/04/2020 - Express)
  De G20, de groep van 20 rijkste landen wereldwijd, besliste dat de armste landen tijdelijk hun schulden niet meer moeten... The post Rijke landen schorten schulden arme landen tijdelijk op appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 8. Macron wil brandend Amazonewoud op agenda G7 (23/08/2019 - De Tijd)
  08:39 De Franse president Emmanuel Macron roept de G7-landen op om op hun top van komend weekend aandacht te besteden aan de woekerende bosbranden in het Amazonewoud.
  [naar artikel]
 9. Opdroging geldtransfers immigranten kan arme landen in grote problemen brengen (02/06/2020 - Express)
  Arme landen dreigen door de coronapandemie nog zwaarder in problemen gebracht te worden dan de ontwikkelde wereld. Maar bovendien moeten... The post Opdroging geldtransfers immigranten kan arme landen in grote problemen brengen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 10. Paus Franciscus in paasboodschap: "Scheld schulden arme landen kwijt in strijd tegen coronavirus" (12/04/2020 - VRT NWS)
  Paus Franciscus roept op om de schulden van arme landen te verminderen of zelfs kwijt te schelden in de strijd tegen het coronavirus. Dat doet hij in zijn traditionele boodschap op Pasen. Hij vraagt ook om internationale sancties op te heffen en spoort Europa tot solidariteit aan om de pandemie te bezweren.
  [naar artikel]
 11. WHO roept rijke landen op: "Geef coronavaccins eerst aan arme landen vooraleer jullie kinderen in te enten" (14/05/2021 - VRT NWS)
  Om de coronapandemie tegen te gaan, zouden rijke landen vaccins eerst aan armere landen moeten geven voor ze overgaan tot het inenten van hun kinderen. Dat zegt de leider van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
  [naar artikel]
 12. Greta Thunberg schenkt geld voor coronavaccins arme landen (19/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De wereldberoemde klimaatactiviste Greta Thunberg gaat via haar stichting 100.000 euro doneren om coronavaccins te kopen voor arme landen. Het geld gaat naar Covax, een internationaal initiatief om coronavaccins ook voor arme landen beschikbaar te maken. De 18-jarige Zweedse maakte de stap bekend in een online-persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
  [naar artikel]
 13. Greta Thunberg schenkt arme landen geld voor coronavaccins (19/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De wereldberoemde klimaatactiviste Greta Thunberg (18) gaat via haar stichting 100.000 euro doneren om coronavaccins te kopen voor arme landen. Het geld gaat naar Covax, een internationaal initiatief om coronavaccins ook voor arme landen beschikbaar te maken. De 18-jarige Zweedse maakte de stap bekend in een online-persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
  [naar artikel]
 14. Indiase exportban op vaccins treft arme landen (26/03/2021 - De Tijd)
  07:14 Om de binnenlandse campagne te boosten houdt India, hofleverancier van vaccins, het gros van de dosissen in eigen land. Een rist arme landen is de dupe.
  [naar artikel]
 15. Paus wil dat schuldenlast arme landen wordt verminderd (08/04/2021 - Express)
  Arme landen die door de economische impact van het coronavirus zwaar worden getroffen, moeten hun schuldenlast kunnen verminderen en dienen een groter zeggenschap te krijgen in de mondiale besluitvorming. Dat heeft paus Franciscus gezegd in brief aan de deelnemers van de jaarlijkse samenkomst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Franciscus merkte daarbij op […] The post Paus wil dat schuldenlast arme landen wordt verminderd appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 16. Wereldbank en IMF vragen om schuldhulp voor arme landen (25/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds willen dat arme landen voorlopig geen schulden hoeven af te betalen. De twee organisaties vragen...
  [naar artikel]
 17. Stop met het verpakken van leningen aan arme landen (10/10/2018 - De Morgen)
  Internationale groep economen roept op om schaduwbankieren in het Mondiale Zuiden aan banden te leggen. 
  [naar artikel]
 18. G7 zal miljard doses van coronavaccin aan arme landen bezorgen (11/06/2021 - VRT NWS)
  De G7-landen zullen in de strijd tegen de coronapandemie minstens een miljard vaccindoses ter beschikking stellen van arme landen. De reeds geproduceerde vaccins zullen worden verdeeld en de productie van nieuwe vaccins zal worden gefinancierd, meldt de Britse regering.
  [naar artikel]
 19. Macron wil dat VS en EU vaccins naar ontwikkelingslanden sturen om ‘vaccinongelijkheid’ aan te pakken (19/02/2021 - Express)
  De Franse president Emmanuel Macron zet druk op de Verenigde Staten en Europese Unie om 5 procent van hun vaccinvoorraden te delen met ontwikkelingslanden. Volgens de Verenigde Naties is op dit moment 75 procent van alle vaccins in handen van tien landen. Emmanuel Macron zal vrijdag de ongelijke verdeling van vaccins aankaarten op de digitale […] The post Macron wil dat VS en EU vaccins naar ontwikkelingslanden sturen om ‘vaccinongelijkheid’ aan te pakken appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 20. G7-landen beloven miljard vaccindosissen voor armere landen (13/06/2021 - De Standaard)
  De G7-landen beloven een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden.
  [naar artikel]
 21. G7-landen beloven miljard vaccindosissen voor armere landen (13/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De G7-landen beloven een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden.
  [naar artikel]
 22. G7-landen beloven miljard vaccindosissen voor armere landen (13/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De G7-landen beloven een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden.
  [naar artikel]
 23. G7-landen beloven miljard vaccindosissen voor armere landen (13/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  De G7-landen beloven een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden.
  [naar artikel]
 24. Burgerinitiatief zamelt geld in om vaccins te verdelen in arme landen (31/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het burgerinitiatief ‘Een vaccin voor iedereen’ start een geldinzameling om coronavaccins te verdelen in ontwikkelingslanden. “We mogen de arme landen niet uit het oog verliezen”, zegt Erik Hendriks uit Lommel.
  [naar artikel]
 25. De vaccinrace kent nu al verliezers: arme landen krijgen fikse opdoffer (02/12/2020 - De Morgen)
  Waar de rijke economieën rekenen op de vaccins van Pfizer en Moderna, zet de rest van de wereld in op een vaccin van de Oxford-universiteit en AstraZeneca. En juist over dat middel is twijfel gerezen. Een fikse domper voor de arme landen.
  [naar artikel]
 26. Definitieve uitslag: Macron 66,10 procent, Le Pen 33,90 (08/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Emmanuel Macron van En Marche! heeft 66,10 procent van de stemmen binnengehaald, tegenover 33,90 procent voor Marine Le Pen van het
  [naar artikel]
 27. Dit zijn de definitieve cijfers: Macron haalt 24,01 procent, Le Pen 21,3 procent (24/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Centrumkandidaat Emmanuel Macron heeft de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen met 24,01 procent van de stemmen. Dat blijkt
  [naar artikel]
 28. Maak u op voor de Covidvluchtelingen; arme landen krijgen vaccins niet gefinancierd (18/12/2020 - Express)
  Verschillende rijke landen zijn de voorbije dagen begonnen met het inenten van hun meest kwetsbare burgers. Dat gaat snel. In... The post Maak u op voor de Covidvluchtelingen; arme landen krijgen vaccins niet gefinancierd appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 29. “Nieuwe fondsen nodig voor arme landen die geconfronteerd worden met klimaatrampen” (02/12/2019 - Metro)
  Aan de start van de klimaattop van de Verenigde Naties in Madrid zegt Oxfam dat het essentieel is om nieuwe en aanvullende financieringsbronnen te vinden, om arme landen te helpen de verliezen en schade door klimaatrampen te boven te komen. Die rampen dwongen het afgelopen decennium elk jaar 20 miljoen mensen uit hun huizen, en het zijn de mensen in arme landen die het grootste risico lopen. Uit Oxfams briefing ‘Forced from Home’ blijkt dat zeven van de tien landen met het hoogste risico op binnenlandse ontheemding door extreme weersomstandigheden kleine eilandstaten in ontwikkeling zijn. De economische verliezen die zij daardoor leden waren het afgelopen decennium goed voor 20 procent van hun nationaal inkomen, terwijl het gemiddelde voor landen twee procent bedroeg. Oxfam zegt dat ontwikkelingslanden op de klimaattop zullen aandringen op de oprichting van een nieuw fonds om gemeenschappen te helpen herstellen en weer op te bouwen na klimaatschokken. De organisatie vindt dat die nieuwe en aanvullende financieringsbronnen er moeten komen. Rijke donorlanden laten de arme landen nu immers grotendeels in de steek, door hen zelf te laten opdraaien voor de stijgende kosten door extreme weerrampen. “Regeringen kunnen en moeten Madrid belangrijk maken. Ze moeten zich inzetten voor snellere en diepere emissiereducties en ze moeten een nieuw ‘Loss and Damage’-fonds oprichten om arme gemeenschappen te helpen herstellen van klimaatrampen”, zegt Chema Vera, waarnemend directeur van Oxfam Internationaal. bron: Belga Het bericht “Nieuwe fondsen nodig voor arme landen die geconfronteerd worden met klimaatrampen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. EU legt export van plastic afval naar arme landen aan banden (22/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  De uitvoer van plastic afval vanuit de Europese Unie naar arme landen zal vanaf 1 januari sterk worden beperkt. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. Volgens de nieuwe regeling kan enkel nog “zuiver plastic afval bestemd voor recyclage” worden verstuurd naar landen die geen deel uitmaken van de OESO.
  [naar artikel]
 31. Macron roept EU op manifestanten in Wit-Rusland te steunen (17/08/2020 - Knack)
  De Franse president Emmanuel Macron roept de Europese Unie op om 'zich te blijven mobiliseren' aan de zijde van de mensen die in Wit-Rusland tegen het regime van president Aleksandr Loekasjenko. Op zondag kwamen er in de hoofdstad tienduizenden betogers op straat.
  [naar artikel]
 32. Eén spuitje in plaats van twee, is dat wel verantwoord? (28/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Onder Canadese experts groeit de consensus dat alle beschikbare vaccindosissen als eerste dosis gebruikt moeten worden, maar er blijven nog praktische én ethische vragen. “Is het gerechtvaardigd om mensen te zien sterven als vaccindosissen in de koelkast liggen?’
  [naar artikel]
 33. Premier Johnson wil met G7 inspanning doen voor vaccinatiecampagnes in arme landen (19/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse premier Boris Johnson heeft vrijdag als voorzitter van de organisatie een online-bijeenkomst van de G7 op gang gebracht met een oproep tot een gezamenlijke inspanning om de coronapandemie te verslaan. Er is op de vergadering meer dan vier miljard dollar extra toegezegd voor vaccinatiecampagnes in arme landen.
  [naar artikel]
 34. Arme landen staan achteraan in de rij voor coronavaccins: vallen zij uit de boot of zijn er oplossingen? (08/12/2020 - VRT NWS)
  Er zal in 2021 niet meteen een vaccin voor iedereen zijn, dat staat vast. Maar voor wie dan wel? COVAX, een wereldwijd initiatief, wil de taart eerlijk verdelen over de hele wereld. Intussen sluiten rijke landen massaal deals met grote farmabedrijven om voorraden voor zichzelf te reserveren. Zuid-Afrika en India vragen een uitzonderingsmaatregel aan bij de Wereldhandelsorganisatie. Ze willen dat monopolies van farmaceutische bedrijven tijdelijk opzij gezet worden, zodat iedereen wereldwijd en op grote schaal vaccins kan produceren. Ofwel: ze willen een grotere taart.
  [naar artikel]
 35. Coronavirus vergroot kloof: nog maar 25 vaccins toegediend in arme landen (18/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opnieuw sterke kritiek geuit op de grote kloof tussen rijke en arme landen wat betreft vaccins tegen het coronavirus. Terwijl in minstens 49 welstellende landen intussen al 39 miljoen doses zijn toegediend, zijn dat er maar 25 in één arm land, aldus WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag. "Geen 25 miljoen, geen 25.000, gewoon 25.
  [naar artikel]
 36. Meer dan zes op de tien Fransen tevreden over Macron (21/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De populariteitsgraad van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron bedraagt 62 procent, en die van zijn premier Edouard Philippe 55 procent.
  [naar artikel]
 37. Oxfam: ‘Hulp IMF dreigt arme landen nog meer in problemen te duwen’ (12/10/2020 - Express)
  Bij de overgrote meerderheid van de leningen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tijdens de coronapandemie heeft verstrekt, werden nefaste... The post Oxfam: ‘Hulp IMF dreigt arme landen nog meer in problemen te duwen’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 38. Oxfam: 'acht miljoen doden te vermijden als belastingontwijking stopt' (30/10/2017 - Knack)
  Jaarlijks ontwijken bedrijven voor 100 miljard dollar aan belastingen in arme landen. Dat terwijl een derde van dat bedrag, 30 miljard dollar, al voldoende zou zijn om te vermijden dat jaarlijks bijna 8 miljoen moeders, baby's en kinderen in arme landen sterven. Dat heeft Oxfam Solidariteit berekend.
  [naar artikel]
 39. Macron roept EU op om zich te mobiliseren aan de zijde van Wit-Russische oppositie (16/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron roept de Europese Unie zondag op om "zich te blijven mobiliseren" aan de zijde van de mensen die in Wit-Rusland...
  [naar artikel]
 40. EU heeft baat om arme landen te helpen met vaccinatie: "Die landen zullen niet vergeten wie hen 'bevrijd' heeft" (27/01/2021 - VRT NWS)
  Professor Internationale Betrekkingen David Criekemans (UA) waarschuwt voor "vaccinnationalisme". Elk land wil zo snel mogelijk de hele bevolking vaccineren, en daardoor dreigen arme landen uit de boot te vallen. "Dat kan ook negatieve gevolgen hebben voor het westen", zegt Criekemans in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Want China heeft ook een vaccin, en gebruikt dat graag om meer politieke macht te verwerven."
  [naar artikel]
 41. In Afrika profiteren vooral rijken van ontwikkelingshulp (14/04/2019 - De Morgen)
  Hulpprogramma's voor extreem arme Afrikaanse landen helpen vooral rijken vooruit. De arme bevolking heeft er doorgaans weinig aan, zo blijkt uit onderzoek van een journalistenteam.
  [naar artikel]
 42. 'En Marche! Vive la France!': Obama steunt Emmanuel Macron (04/05/2017 - Knack)
  In een videoboodschap roept de ex-president van de VS op om Macron te steunen: 'Hij verdedigt liberale waarden.'
  [naar artikel]
 43. Populariteit Franse president Macron fors gedaald (27/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  De populariteit van de Franse president Emmanuel Macron zit in een dalende lijn. In de maandelijkse peiling van het bureau voor opinieonderzoek Ifop voor Le Journal du Dimanche (JDD) is nog 40 procent van de stemgerechtigde Fransen tevreden over Macron. In juli was dat nog 54 procent.
  [naar artikel]
 44. Meer dan zes op de tien Fransen tevreden over Macron (21/05/2017 - Knack)
  De populariteitsgraad van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron bedraagt 62 procent, en die van zijn premier Edouard Philippe 55 procent. Dat blijkt uit een peiling die in le Journal du Dimanche zal verschijnen.
  [naar artikel]
 45. Meer dan zes op de tien Fransen tevreden over Macron (21/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  De populariteitsgraad van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron bedraagt 62 procent, en die van zijn premier Edouard Philippe 55 procent. Dat blijkt uit een peiling die in le Journal du Dimanche zal verschijnen.
  [naar artikel]
 46. Meer dan zes op de tien Fransen tevreden over Macron (21/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De populariteitsgraad van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron bedraagt 62 procent, en die van zijn premier Edouard Philippe 55 procent. Dat blijkt uit een peiling die in le Journal du Dimanche zal verschijnen.
  [naar artikel]
 47. LIVE. G7 zal miljard doses coronavaccin aan arme landen schenken (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu meer dan 8 op de 10 kwetsbare personen (65-plussers en risicopatiënten jonger dan 65 jaar) minsten één prik hebben gekregen en we ruim onder de vooropgestelde drempel van 500 bedden op intensieve zorg zitten, zijn gisteren tientallen versoepelingen ingegaan. Om de zomer in goede banen te leiden, gaf premier Alexander De Croo (Open Vld) vorige week wel nog tien basisregels mee. Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.
  [naar artikel]
 48. Macron roept Europese burgers op tot 'Europese renaissance' (04/03/2019 - De Tijd)
  21:35 De Franse president Emmanuel Macron roept burgers in heel Europa op samen werk te maken van een nieuw begin voor Europa - een Europese renaissance. Dat schrijft hij in een opiniestuk dat dinsdag in kr...
  [naar artikel]
 49. Bijna 120 miljoen kinderen dreigen mazelenvaccin niet te krijgen: 250.000 kinderen riskeren de dood (16/07/2020 - De Morgen)
  Door het nieuwe coronavirus is de vaccinatie tegen mazelen wat op de achtergrond verzeild geraakt. Daardoor dreigen 120 miljoen kinderen in arme landen dit jaar het vaccin niet te krijgen. Dat blijkt uit een studie van twee onderzoekers van de Franstalige universiteit UCLouvain. “Dat kan leiden tot de dood van 250.000 kinderen in arme landen”.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.