Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
23:28 uur

Met bacterie besmette muggen doorbraak in strijd tegen denguevirus

VRT NWS

11/06/2021 - 00:39

Het loslaten van muggen die geïnfecteerd zijn met een bacterie vermindert de verspreiding van het denguevirus zeer sterk. Dat blijkt uit een groot onderzoek in de Indonesische stad Yogyakarta, waarvan de definitieve resultaten vandaag zijn gepubliceerd. De ontdekking kan een doorbraak betekenen in de strijd tegen potentieel dodelijke virusziekten als dengue, zika, gele koorts en chikungunya.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Mogelijke doorbraak in strijd tegen aids: wetenschappers vernietigen voor het eerst besmette cellen (21/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben een potentiële doorbraak in de strijd tegen het hiv-virus aangekondigd. Onderzoekers aan het Institut Pasteur in Parijs...
  [naar artikel]
 2. Brazilië bindt de strijd aan met de muggen (07/04/2019 - De Morgen)
  Het noordoosten van Brazilië zit in de greep van het zikavirus. Besmette zwangere vrouwen baren vaker kinderen met onderontwikkelde hersenen. Het land is klaar voor het gevecht met de muggen die de ziekte verspreiden.
  [naar artikel]
 3. Muggen gaan de strijd aan tegen … muggen (21/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Florida gaan lokale autoriteiten 750 miljoen muggen loslaten. Het gaat wel over genetisch gemanipuleerde exemplaren die andere muggensoorten moeten verdringen.
  [naar artikel]
 4. Mogelijke doorbraak in onderzoek naar hiv-virus: wetenschappers konden besmette cellen met succes vernietigen (21/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Enkele wetenschappers hebben een potentiële doorbraak in de strijd tegen het hiv-virus aangekondigd. Onderzoekers aan het Institut Pasteur in...
  [naar artikel]
 5. Genetisch gemanipuleerde muskieten bestrijden denguevirus in Brazilië (05/04/2019 - De Morgen)
  Miljoenen genetisch gemanipuleerde muskieten worden de komende maanden losgelaten in Noordoost-Brazilië, in het kader van de bestrijding van dengue. De eerste 30.000 muggen zijn deze week uitgezet. Het is voor het eerst dat transgene muggen worden losgelaten in dichtbevolkt denguegebied.
  [naar artikel]
 6. Doorbraak: wetenschappers vinden bacterie die diabetes en obesitas kan voorkomen (28/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van de UCL (Université Catholique de Louvain) en de Wageningen Universiteit hebben in de strijd tegen obesitas en diabetes type 2
  [naar artikel]
 7. Google laat 20 miljoen muggen los in VS (maar heeft daar een heel goede reden voor) (16/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  20 miljoen besmette muggen zullen binnenkort de Amerikaanse stad Fresno onveilig maken. De wetenschappers van Alphabet, een zusterbedrijf van
  [naar artikel]
 8. Google laat 20 miljoen muggen los in VS (maar heeft daar heel goede reden voor) (16/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  20 miljoen besmette muggen zullen binnenkort de Amerikaanse stad Fresno onveilig maken. De wetenschappers van Alphabet, een zusterbedrijf van
  [naar artikel]
 9. Listeria, een bacterie die zich schuilhoudt in onze cellen (14/07/2018 - VRT NWS)
  De listeria-bacterie is opnieuw in het nieuws verschenen omdat er mogelijk doden gevallen zijn door besmette diepvriesgroenten. Listeria is een taaie bacterie die gelukkig niet al te besmettelijk is, want de kans op overlijden bij een ernstige infectie wordt geschat op wel 25 procent. Vooral zwangere vrouwen, ouderen, kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen risico om besmet te raken.
  [naar artikel]
 10. Doorbraak in strijd tegen huidkanker? Nieuw vaccin blijkt 100 procent doeltreffend bij muizen (12/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers lijken een kleine doorbraak te hebben gemaakt in de strijd tegen melanomen, de meest agressieve vorm van huidkanker. Ze ontwikkelden...
  [naar artikel]
 11. Doorbraak in strijd tegen Covid-19: ‘dexamethason’ vermindert kans op overlijden aanzienlijk (16/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk zeggen een “grote doorbraak” te hebben in de strijd tegen Covid-19. Uit onderzoek blijkt bij patiënten...
  [naar artikel]
 12. Doorbraak in strijd tegen Covid-19: ‘dexamethasone’ vermindert kans op overlijden aanzienlijk (16/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk zeggen een “grote doorbraak” te hebben in de strijd tegen Covid-19. Uit onderzoek blijkt bij patiënten...
  [naar artikel]
 13. Onderzoekers UZ Gent forceren doorbraak in strijd tegen ziekte van Crohn (01/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van het UZ Gent hebben een doorbraak geforceerd in de strijd tegen darmfibrose, een complicatie die vooral optreedt bij patiënten
  [naar artikel]
 14. Mogelijk al verloren strijd tegen nieuwe superbacterie (06/04/2019 - De Morgen)
  Experts waarschuwen voor de opmars van een nieuwe superziekenhuisbacterie: de esbl-bacterie. Hoewel professor microbiologie en internationaal expert Herman Goossens wel wat gewend is, toont hij zich dit keer vrij pessimistisch. ‘Als je bekijkt waar deze nieuwe resistente bacterie nu al zit, vrees ik dat we deze strijd al voor een stuk verloren hebben.’
  [naar artikel]
 15. Met deze 5 planten houd je muggen weg (29/07/2020 - Metro)
  Naast corona hebben veel mensen deze zomer ook last van muggen. Of het nu een beet of het het gezoem is, vervelend is het sowieso. Volgens RTL heb je geen stinkende spray nodig om muggen te bestrijden, enkele plantjes kunnen de job ook doen. 1. Lavendel Muggen vinden de geur van lavendel verschrikkelijk, schrijft de nieuwssite. Dat komt goed uit, want mensen houden er juist wel van. 2 Kattenkruid Kattenkruid zou vijf keer effectiever zijn dan DEET in de strijd tegen de mug. 3. Citroengras Voor wie de citronellakaars een tikje overdreven vindt: je kunt ook een paar stengels citroengras in een potje op je nachtkastje zetten. 4. Basilicum Nog zo’n plantje dat de mens een groot plezier doet, maar waar muggen een hekel aan hebben. 5. Munt Lekker in een mojito of als thee, maar ook om de muggen op afstand te houden. Lees ook: Verwarring over sociale bubbel: hoe zit het nu? Het bericht Met deze 5 planten houd je muggen weg verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Mogelijk doorbraak in strijd tegen ziekte van Lyme (16/11/2020 - Knack)
  Onderzoekers aan de Universiteit van Yale hebben een eiwit ontdekt dat helpt beschermen tegen de ziekte van Lyme. De vondst betekent mogelijk een doorbraak in de strijd tegen de ziekte, die kan worden overgedragen door een tekenbeet.
  [naar artikel]
 17. Bacterie uit "geneeskrachtige" Ierse grond stopt de groei van gevaarlijke bacteriën (28/12/2018 - VRT NWS)
  Onderzoekers hebben een nieuwe soort van bacterie ontdekt die werkzaam is tegen vier van de zes meest voorkomende multiresistente bacteriën, waaronder ook MRSA. Ze deden de ontdekking in grond uit Ierland, waarvan de lokale bewoners al lang zeggen dat die geneeskrachtige eigenschappen bezit. De ontdekking biedt hoop in de strijd tegen de oprukkende multiresistente bacteriën, maar een nieuw geneesmiddel op basis van deze bacterie zal nog niet voor morgen zijn. 
  [naar artikel]
 18. Nieuwe doorbraak in strijd tegen aids: therapie voorkomt besmetting met hiv-virus (03/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een nieuw onderzoek naar antiretrovirale therapie die voorkomt dat het hiv-virus wordt overgedragen, kan een mogelijke doorbraak zijn in de strijd...
  [naar artikel]
 19. [VIDEO] - Google laat 20 miljoen muggen los om besmettelijke ziekten te bestrijden (17/07/2017 - De Redactie)
  Internetgigant Google gaat 20 miljoen muggen loslaten in de buurt van Fresno in Californië. Een dochteronderneming van Google wil zo de strijd aangaan met besmettelijke ziekten zoals zika en dengue. "Terzake" zoekt uit wat er zo speciaal is aan deze muggen en deze bijzondere methode.
  [naar artikel]
 20. Onderzoekers UZ Gent forceren doorbraak in strijd tegen darmziekte (01/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  Onderzoekers van het UZ Gent hebben een doorbraak geforceerd in de strijd tegen darmfibrose, een complicatie die vooral optreedt bij patiënten met de ziekte van Crohn. Vandaag wordt darmfibrose - de ontwikkeling van littekenweefsel in de darmen - verholpen met een operatie. Met een nieuwe geneesmiddel, dat nu eerst uitgebreid getest moet worden, kan dat mogelijk vermeden worden.
  [naar artikel]
 21. Listeria-uitbraak ook in ons land: bacterie gevonden in Belgische diepvriesgroenten (14/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het Belgische groentebedrijf Greenyard ligt volgens het Europees voedselagentschap aan de basis van een dodelijke listeria-uitbraak. Zeker negen Europeanen zouden gestorven zijn, na het eten van besmette diepvriesgroenten uit een Hongaarse fabriek van het­ ­bedrijf. Bij ons zijn geen slachtoffers ­gemeld, maar in diepvriesmaïs is de ­bacterie wel teruggevonden.
  [naar artikel]
 22. Listeria-uitbraak ook in ons land: bacterie gevonden in Belgische diepvriesgroenten (14/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  hasselt Het Belgische groentebedrijf Greenyard ligt volgens het Europees voedselagentschap aan de basis van een dodelijke listeria-uitbraak. Zeker negen Europeanen zouden gestorven zijn, na het eten van besmette diepvriesgroenten uit een Hongaarse fabriek van het bedrijf. Bij ons zijn geen slachtoffers gemeld, maar in diepvriesmaïs is de bacterie wel teruggevonden.
  [naar artikel]
 23. Antwerpse wetenschapper realiseert doorbraak in strijd tegen knikkebolziekte (15/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse wetenschapper Bob Colebunders van de UAntwerpen heeft voor een doorbraak gezorgd in de strijd tegen de knikkebolziekte. De professor heeft een methode ontwikkeld waarbij de ziekte voorkomen en behandeld kan worden. “De ziekteprogressie en voortijdig overlijden worden zo een halt toegeroepen”, licht Colebunders toe.
  [naar artikel]
 24. Antwerpse wetenschapper realiseert doorbraak in strijd tegen knikkebolziekte (15/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Antwerpse wetenschapper Bob Colebunders van de UAntwerpen heeft voor een doorbraak gezorgd in de strijd tegen de knikkebolziekte. De professor heeft een methode ontwikkeld waarbij de ziekte voorkomen en behandeld kan worden. “De ziekteprogressie en voortijdig overlijden worden zo een halt toegeroepen”, licht Colebunders toe.
  [naar artikel]
 25. Vissen uitzetten helpt dan toch niet in de strijd tegen malariamug (15/11/2018 - Knack)
  Het uitzetten van vissen in waterpoelen is wellicht toch geen geschikte manier in de strijd tegen de muggen die malaria of het zikavirus verspreiden.
  [naar artikel]
 26. muggenmagneet (31/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Het maakt niet uit in welk gezelschap ik verkeer, muggen kiezen mij altijd uit als slachtoffer. Ik sta nu alweer helemaal vol muggenbeten. Smeer je dus goed in tegen de muggen en als je toch bezig bent, bescherm jezelf dan ook tegen de zon.”
  [naar artikel]
 27. Onderzoekers UZ Gent forceren doorbraak in strijd tegen ziekte van Crohn (01/08/2017 - Knack)
  Onderzoekers van het UZ Gent hebben een doorbraak geforceerd in de strijd tegen darmfibrose, een complicatie die vooral optreedt bij patiënten met de ziekte van Crohn. Vandaag wordt darmfibrose - de ontwikkeling van littekenweefsel in de darmen - verholpen met een operatie. Met een nieuwe geneesmiddel, dat nu eerst uitgebreid getest moet worden, kan dat mogelijk vermeden worden.
  [naar artikel]
 28. Weg met muggen: deze planten houden muggen op afstand (05/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Bzzzzzz". Na het streepje zon van gisteren, is de kans groot dat jij vannacht uit je bed gezoemd werd. Wil je die vervelende muggen vanavond wél
  [naar artikel]
 29. Januari en toch nog muggen in huis: hoe kan dat? (02/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Muggen in januari, het lijkt vreemd, maar ze zijn er wel degelijk. En ze steken. Door het warmere klimaat zullen zoemende muggen in de winter...
  [naar artikel]
 30. Vleesetende bacterie gebruikt pijn om welig te tieren (15/05/2018 - VRT NWS)
  De vleesetende bacterie Streptococcus pyogenes "kaapt" de pijnzenuwen en gebruikt ze tegen het immuunsysteem van het lichaam. Dat laat de bacterie toe om zich makkelijk te vermenigvuldigen. De ontdekking kan mogelijk leiden tot een behandeling voor infecties met S. pyogenes. 
  [naar artikel]
 31. Potentiële doorbraak in strijd tegen netvliesveroudering (10/04/2019 - De Morgen)
  In Londen is voor de eerste keer een patiënte met netvliesveroudering behandeld met embryonale stamcellen. Als blijkt dat de dame beter kan zien, kan dat een grote doorbraak betekenen.
  [naar artikel]
 32. Gepasteuriseerde bacterie kan helpen bij het afvallen (17/08/2019 - Knack)
  De darmbacterie Akkermansia kan de strijd tegen diabetes en obesitas vooruithelpen.
  [naar artikel]
 33. Vrouwelijke muggen bijten ook als ze enkel dorst hebben (07/05/2018 - VRT NWS)
  Vrouwtjesmuggen bijten niet alleen als ze eiwitten nodig hebben voor hun eitjes, maar ook als ze uitgedroogd zijn of dorst hebben. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers - per toeval - ontdekt. De ontdekking kan belangrijke gevolgen hebben voor de strijd tegen ziektes die door muggen verspreid worden, zoals gele koorts, malaria, zika en dengue.  
  [naar artikel]
 34. WHO prijst “wetenschappelijke doorbraak” in strijd tegen Covid-19 (17/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een "wetenschappelijke doorbraak", nu blijkt dat een geneesmiddel uit de familie van de steroïden...
  [naar artikel]
 35. Google lost 20 miljoen muggen (16/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Internetgigant Google gaat muggen bestrijden met... meer muggen. Twintig miljoen om precies te zijn. De beestjes worden ingezet in Californië,
  [naar artikel]
 36. Zoemende muggen in de winter wordt normaal (02/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Muggen in januari, het lijkt vreemd, maar ze zijn er wel degelijk. En ze steken. Door het warmere klimaat zullen zoemende muggen in de winter...
  [naar artikel]
 37. Medicijn tegen alcoholisme zou wel eens voor doorbraak kunnen zorgen in strijd tegen kanker (18/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een geneesmiddel dat voorkomt dat alcoholici naar de fles grijpen, zou ook wel eens een doeltreffend middel kunnen zijn in de strijd tegen een
  [naar artikel]
 38. Nieuw wapen in strijd tegen ziekenhuisbacterie (18/03/2017 - Knack)
  Een stof in aspirine kan de kolonisatie van onze neus door ziekenhuisbacteriën bevorderen. Microbiologen melden nu dat een courant middel tegen schimmel de bacterie kan bestrijden.
  [naar artikel]
 39. Bizar. Frans dorp voert inreisverbod uit tegen muggen (30/07/2018 - Metro)
  De hitte doet soms de gekste dingen met een mens. Zo heeft een Franse burgemeester uit het dorpje Briollay een inreisverbod uitgevaardigd tegen de plaatselijke muggen. Met het zero-tolerance verbod wil de burgervader op ludieke wijze duidelijk maken dat de bloedzuigers niet welkom zijn in zijn dorpje.  Briollay is een klein dorpje in de regio Maine-et-Loire en telt amper 3000 inwoners. Maar deze mensen worden geteisterd door een ware muggenplaag en dat is voor de burgemeester voldoende om een inreisverbod voor muggen uit te voeren. Overtreders zullen volgens hem tegen de muur geplakt worden. De muggen zijn het gevolg van een reeks overstromingen in de buurt. Het inreisverbod en nog een hoop andere maatregelen hebben het aantal zoemende diertjes gelukkig al drastisch doen sneuvelen. Lees ook : Opgepast! Muggen prikken sneller sportende mensen Het bericht Bizar. Frans dorp voert inreisverbod uit tegen muggen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Oxford-onderzoekers claimen vondst van middel tegen Covid-19: ‘Enorme doorbraak’ (16/06/2020 - De Morgen)
  Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk vermoeden een ‘enorme doorbraak’ te hebben in de strijd tegen Covid-19. Uit onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt dat de steroïde ‘dexamethason’ levens kan redden onder de ziekste patiënten.
  [naar artikel]
 41. Januari en toch nog muggen in huis: hoe kan dat? (02/01/2019 - De Morgen)
  Muggen in januari, het lijkt vreemd, maar ze zijn er wel degelijk. En ze steken. Door het warmere klimaat zullen zoemende muggen in de winter stilaan normaal worden, zegt de Nederlandse bioloog Arnold van Vliet in Het Nieuwsblad.
  [naar artikel]
 42. Waarom ben ik een magneet voor muggen, maar laten ze mijn partner met rust? (19/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Die verdraaide muggen hebben het altijd op u gemunt en gunnen uw partner een onbekommerde nachtrust? U bent niet de enige. Muggen zijn nogal kieskeurig. Het slechte nieuws is dat u er weinig aan kan doen.
  [naar artikel]
 43. Nieuw wapen in de strijd tegen malaria: genetisch gemodificeerde schimmel (31/05/2019 - VRT NWS)
  Een schimmel die genetisch gewijzigd werd zodat hij een bepaald spinnengif produceert, kan snel grote aantallen doden van de muggensoort die malaria overbrengt. Dat blijkt althans uit een studie van wetenschappers in de Verenigde Staten en Burkina Faso. Voor hun onderzoek creëerden ze een "MosquitoSphere", een nepdorp compleet met hutten, planten, waterbronnen en voedsel voor muggen. Na 45 dagen bleven nog maar 13 van de 1.500 muggen over.
  [naar artikel]
 44. België en Bulgarije samen tegen sociale dumping (04/10/2016 - De Tijd)
  16:09 Staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Philippe De Backer (Open VLD) heeft een samenwerkingsakkoord met Bulgarije op zak. 'Eindelijk is er een doorbraak in de strijd tegen sociale dumpin...
  [naar artikel]
 45. VIDEO. Hasselt neemt ongebruikelijke bondgenoot in dienst in strijd tegen insecten (25/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  De stad Hasselt wordt creatief in de strijd tegen insecten. In het Prinsenhof in Kuringen komt er een vleermuistoren. Die locatie is omgeven door water waardoor de buurt in de zomer wordt geteisterd door muggen. Daar moet met de komst van de toren én de vleermuizen een einde aan komen.
  [naar artikel]
 46. ZOMERCHECK. ‘Worden muggen aangetrokken door licht?’ (31/07/2019 - De Standaard)
  Muggen. We kennen allemaal het zoemende geluid dat ons ’s nachts wakker maakt en de jeukende steken die we eraan overhouden. Veel mensen sluiten dan de ramen en deuren omdat ze denken dat muggen naar het licht komen. Maar is dat wel zo?
  [naar artikel]
 47. Besmette groenten maakten al negen dodelijke slachtoffers: aandeel van Belgisch bedrijf stilgelegd (13/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  De terugroepactie van diepvriesgroenten van het Belgische bedrijf Greenyard blijkt ernstiger dan verwacht. Gevreesd wordt dat de groenten, afkomstig uit een Hongaarse fabriek, besmet zijn met een listeria, een bacterie die resistent is aan koude. Volgens het EFSA (European Food Safety Authority) vielen er door de besmette groenten sinds 2015 al negen dodelijke slachtoffers.
  [naar artikel]
 48. Wereldwijd muggenalarm: registreren van muggenoverlast kan levens redden (08/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Muggen kunnen gevaarlijk zijn. Jaarlijks worden 500 miljoen mensen ziek van een muggenbeet en sterven er ongeveer 2,7 miljoen aan. Enkele organisaties slaan de handen in mekaar en lanceren daarom de Global Mosquito Alert. Zo krijgen gewone burgers de mogelijkheid om samen met wetenschappers en overheden de strijd aan te gaan met muggen en de ziekten die ze overbrengen.
  [naar artikel]
 49. Doorbraak in strijd tegen borstkanker (09/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.