Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
23:26 uur

Onderhandelingen om nucleaire deal te redden, gaan verder: Washington heft sancties tegen Iran op

Het Laatste Nieuws

11/06/2021 - 00:39

Washington heeft donderdag de sancties tegen voormalige Iraanse functionarissen opgeheven en tegelijkertijd sancties opgelegd aan een netwerk dat ervan wordt beschuldigd de Houthi-rebellen in Jemen te helpen financieren. Ondertussen gaan de onderhandelingen om de nucleaire deal te redden met Teheran verder.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Washington vaardigt eerste sancties uit tegen Iran na terugtrekking uit nucleaire deal (10/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben vandaag nieuwe sancties uitgevaardigd tegen Iran. Het gaat om de eerste sancties van Washington tegen Iran sinds de...
  [naar artikel]
 2. VS wil mee praten over behoud nucleaire deal met Iran (19/02/2021 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten gaan in op een EU-uitnodiging om gesprekken op te starten met Iran. De Europese landen hopen zo de nucleaire deal met Iran, die onder oud-president Donald Trump werd opgeblazen, te herstellen. Iran blijft bij zijn standpunt dat de Amerikaanse sancties eerst van tafel moeten.
  [naar artikel]
 3. Iran vraagt actie van Duitsland om nucleaire deal te redden (09/06/2019 - Metro)
  Teheran heeft druk uitgeoefend op de Duitse regering om met resultaten te komen om de nucleaire deal te redden, zo zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Die brengt maandag een bezoek aan de Iraanse hoofdstad. “Wat de nucleaire deal betreft zijn de resultaten belangrijk”, aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zondag, geciteerd door de staatsmedia. Hij voegt eraan toe dat hij wil weten “wat de partners precies hebben gedaan om de deal te redden”. Heiko Maas is sinds dit weekend in het Midden-Oosten. Hij hoopt op die manier de spanningen in de regio te doen afnemen. Zondag reist hij verder naar de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië, voordat hij naar Iran gaat, waar hij zal lobbyen voor het behoud van de nucleaire deal van 2015. De VS trokken zich vorig jaar unilateraal terug uit de Iran-overeenkomst, die was bedoeld om te voorkomen dat Teheran een nucleair arsenaal aanlegde. Sindsdien gelden er Amerikaanse olie- en bankensancties tegen Iran, die de economie in het land hebben verlamd. Europa wil de Iran-deal wel behouden. Zarif wil van Maas horen wat Duitsland precies zal doen om de deal te redden. De Iraanse president Hassan Rohani stelde vorige maand een ultimatum en zei dat Iran weer begint met het verrijken van uranium, tenzij de sancties binnen 60 dagen worden opgeheven. bron: Belga Het bericht Iran vraagt actie van Duitsland om nucleaire deal te redden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Washington bereid om te spreken over herziening sancties tegen Iran (05/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben zich vandaag bereid verklaard om eventueel sancties die aan Iran opgelegd zijn te herzien op voorwaarde dat Teheran zich strikt houdt aan nucleaire deal die in 2015 werd afgesloten. Morgen starten er in Wenen gesprekken over de kwestie.
  [naar artikel]
 5. VS zetten “voor laatste keer” door met opschorting sancties tegen Iran (12/01/2018 - Metro)
  De Amerikaanse regering zet dan toch door met de opschorting van de economische sancties tegen Iran, zo heeft het Witte Huis vandaag meegedeeld. Daarmee wordt het nucleaire akkoord met Iran in leven gehouden. Tegelijkertijd waarschuwen de VS wel dat het “de laatste keer” is dat er met de opschorting van de sancties wordt ingestemd, tenzij de nucleaire deal gewijzigd wordt. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 6. Merkel, Macron en May roepen op tot nieuwe dialoog om akkoord met Iran te redden (14/07/2019 - VRT NWS)
  Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië roepen op tot nieuwe gesprekken om het nucleair akkoord met Iran alsnog te redden. Vandaag is het precies vier jaar geleden dat de deal werd ondertekend, maar de uitvoering ervan staat onder druk door ruis op de lijn tussen Washington en Teheran. De Iraanse president Rouhani staat open voor nieuwe gesprekken als Washington de sancties tegen Iran opheft.
  [naar artikel]
 7. Iran speelt het hard in Bidens poging om nucleaire deal te reanimeren (19/02/2021 - De Tijd)
  17:16 De Verenigde Staten willen de nucleaire deal met Iran reanimeren - een definitieve breuk met de koers van Trump. Maar Iran eist dat de sancties uit het Trump-tijdperk eerst van tafel worden geveegd.
  [naar artikel]
 8. Teheran dreigt ermee onderhandelingen over nucleaire deal te verlaten als er geen vooruitgang geboekt wordt (15/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In de onderhandelingen over de nucleaire deal met Iran moet dringend vooruitgang gemaakt worden, vindt Iran. Als er niet snel een doorbraak komt, dan zal Teheran de onderhandelingstafel verlaten, dreigde de Iraanse hoofdonderhandelaar Abbas Araghchi.
  [naar artikel]
 9. Iran houdt zich aan nucleaire deal na sancties VS (12/11/2018 - Metro)
  Iran houdt zich aan de engagementen die het land is aangegaan bij de nucleaire deal uit 2015. Dat blijkt uit het eerste rapport van het International Atomic Energy Agency (IAEA) sinds de VS sancties oplegden tegen Iran. Iran houdt zich aan de afspraken over zijn voorraad verrijkt uranium en zijn capaciteit om dat materiaal te produceren. Dat meldt IAEA vandaag in Wenen. Het nucleair akkoord met de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf om te garanderen dat die vreedzaam blijven. Het Westen beloofde in ruil de economische sancties tegen het land op te heffen. In mei trok de Amerikaanse president Donald Trump de VS terug uit de deal en sindsdien legde hij geleidelijk opnieuw sancties op. Zo is sinds vorige week het embargo tegen de Iraanse oliesector, die cruciaal is voor het land, opnieuw van kracht. De inspecteurs van IAEA krijgen van Iran de volledige toegang, schrijft topman Yukiya Amano in een document. Toch herhaalde Amano zijn oproep tot “tijdige en proactieve samenwerking”, waaruit kan blijken dat er momenten zijn geweest waarbij IAEA sneller en betere toegang had willen krijgen. bron: Belga Het bericht Iran houdt zich aan nucleaire deal na sancties VS verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Iran wil dat Duitsland actie onderneemt om nucleaire deal te redden (09/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Teheran oefent druk uit op de Duitse regering om de nucleaire deal te redden, zo zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Die...
  [naar artikel]
 11. VS stappen uit het nucleaire akkoord met Iran (08/05/2018 - Metro)
  De VS stappen uit het nucleaire akkoord met Iran. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump vanavond aangekondigd. Washington zal de strengst mogelijke sancties opleggen aan Iran en aan alle landen die het regime zouden helpen en ondersteunen, klonk het. Om welke sancties het gaat en wanneer ze van kracht worden, verduidelijkte hij niet. “Indien het regime vasthoudt aan zijn nucleaire aspiraties, dan zal het grotere problemen krijgen dan ooit tevoren”, sprak de president. Trump noemde de deal voorts desastreus en een schande voor Amerika. Het akkoord werd in 2015 afgesloten om de VS onder andere te beschermen tegen een mogelijke kernbom, maar de deal en het opheffen van de sancties stelden Iran net in staat om te blijven werken aan de verrijking van uranium, aldus Trump. De president stelde ook bewijzen te hebben dat de Iraanse belofte een leugen was. “Het akkoord was eenzijdig en had nooit afgesloten mogen worden. Het zal ook nooit leiden tot vrede”, zei hij. Hij had ook een boodschap voor het Iraanse volk: “Het Amerikaanse volk staat aan jullie zijde”. bron: Belga Het bericht VS stappen uit het nucleaire akkoord met Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. VS poken spanningen met Iran nog wat op (01/08/2019 - De Tijd)
  14:58 Washington kondigt sancties af tegen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, een van de architecten van de nucleaire deal uit 2015. Een diplomatieke oplossing voor het bilaterale conflict lijkt we...
  [naar artikel]
 13. Nucleair akkoord Iran – Merkel, Macron en May roepen op tot nieuwe dialoog om akkoord te redden (14/07/2019 - Metro)
  Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië roepen op tot nieuwe gesprekken om het nucleair akkoord met Iran alsnog te redden. Vandaag/zondag is het precies vier jaar geleden dat de deal werd ondertekend, maar de uitvoering ervan staat onder druk door ruis op de lijn tussen Washington en Teheran. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Theresa May en de Franse president Emmanuel Macron zijn bezorgd over de toekomst van het akkoord, nu Iran vorige week de limiet op laagverrijkt uranium heeft overschreden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse president Donald Trump zich uit het akkoord terugtrokken en opnieuw economische sancties oplegden aan Iran. De Europese partners in de deal, die in 2015 werd ondertekend onder de toenmalige Amerikaanse leider Barack Obama, willen het akkoord redden. “We geloven dat de tijd gekomen is om de verantwoordelijkheid op te nemen en een weg te zoeken om de escalatie van spanningen te stoppen en de dialoog te hervatten”, klinkt het in een gezamenlijk statement. “Goede wil is dringen nodig, van alle kanten.” De nucleaire deal met Iran legt beperkingen op aan de nucleaire ambities van het land, in ruil voor de opheffing van de economische sancties. Zo mag Iran niet meer dan 300 kilogram uranium verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent. Bron: Belga   Het bericht Nucleair akkoord Iran – Merkel, Macron en May roepen op tot nieuwe dialoog om akkoord te redden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Iran wil dat Duitsland actie onderneemt om nucleaire deal te redden (09/06/2019 - De Morgen)
  Teheran oefent druk uit op de Duitse regering om de nucleaire deal te redden, zo zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Die brengt morgen een bezoek aan de Iraanse hoofdstad.
  [naar artikel]
 15. Iran stuurt Biden wandelen over nucleaire verzoening (28/02/2021 - De Tijd)
  21:52 Iran gaat niet in op de uitnodiging om met de VS te praten over het reanimeren van de nucleaire deal. Het wil pas onderhandelen als de Amerikanen de sancties opheffen.
  [naar artikel]
 16. Iran klopt aan bij Europa om nucleair akkoord te redden (02/02/2021 - Express)
  Iran zoekt naar een manier om de nucleaire deal van 2015 te redden. De Iraanse minister van buitenlandse zaken vindt dat Europa de plooien tussen Washington en Teheran kan helpen gladstrijken. Volgens Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van buitenlandse zaken, ligt er een weg open naar een bemiddeling van het nucleaire akkoord tussen de […] The post Iran klopt aan bij Europa om nucleair akkoord te redden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 17. Washington legt extra sancties op aan Iran (01/11/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd dat ze hun sancties tegen Iran zullen verstrengen. Dat gebeurt zeer gericht want nu wordt de bouwsector geviseerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo “blijft restricties opleggen aan het nucleaire programma van het Iraanse regime”, klinkt het in een mededeling. De nieuwe sancties zijn gericht op de Iraanse bouwsector. Die wordt volgens de Amerikanen direct en indirect gecontroleerd door de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het Iraanse leger. Bovendien gebruikt die sector materiaal dat van strategisch belang is voor de “nucleaire, ballistische of militaire” programma’s van Iran. Door sancties op te leggen, zullen de VS de mogelijkheid hebben “om te voorkomen dat Iran strategisch materiaal verwerft voor de Revolutionaire Garde, zijn bouwsector en zijn proliferatie van programma’s”, klinkt het nog in de mededeling. Het doel is om te vermijden dat Iran nucleaire wapens kan ontwikkelen of zich op nucleair vlak verder kan ontplooien. bron: Belga   Het bericht Washington legt extra sancties op aan Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Washington legt extra sancties op aan Iran (01/11/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd dat ze hun sancties tegen Iran zullen verstrengen. Dat gebeurt zeer gericht want nu wordt de bouwsector geviseerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo “blijft restricties opleggen aan het nucleaire programma van het Iraanse regime”, klinkt het in een mededeling. De nieuwe sancties zijn gericht op de Iraanse bouwsector. Die wordt volgens de Amerikanen direct en indirect gecontroleerd door de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het Iraanse leger. Bovendien gebruikt die sector materiaal dat van strategisch belang is voor de “nucleaire, ballistische of militaire” programma’s van Iran. Door sancties op te leggen, zullen de VS de mogelijkheid hebben “om te voorkomen dat Iran strategisch materiaal verwerft voor de Revolutionaire Garde, zijn bouwsector en zijn proliferatie van programma’s”, klinkt het nog in de mededeling. Het doel is om te vermijden dat Iran nucleaire wapens kan ontwikkelen of zich op nucleair vlak verder kan ontplooien. bron: Belga Het bericht Washington legt extra sancties op aan Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Washington legt extra sancties op aan Iran (01/11/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd dat ze hun sancties tegen Iran zullen verstrengen. Dat gebeurt zeer gericht want nu wordt de bouwsector geviseerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo “blijft restricties opleggen aan het nucleaire programma van het Iraanse regime”, klinkt het in een mededeling. De nieuwe sancties zijn gericht op de Iraanse bouwsector. Die wordt volgens de Amerikanen direct en indirect gecontroleerd door de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het Iraanse leger. Bovendien gebruikt die sector materiaal dat van strategisch belang is voor de “nucleaire, ballistische of militaire” programma’s van Iran. Door sancties op te leggen, zullen de VS de mogelijkheid hebben “om te voorkomen dat Iran strategisch materiaal verwerft voor de Revolutionaire Garde, zijn bouwsector en zijn proliferatie van programma’s”, klinkt het nog in de mededeling. Het doel is om te vermijden dat Iran nucleaire wapens kan ontwikkelen of zich op nucleair vlak verder kan ontplooien. Bron: Belga   Het bericht Washington legt extra sancties op aan Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Iran vraagt actie van Duitsland om nucleaire deal te redden (09/06/2019 - Knack)
  Teheran heeft druk uitgeoefend op de Duitse regering om met resultaten te komen om de nucleaire deal te redden, zo zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Die brengt maandag een bezoek aan de Iraanse hoofdstad.
  [naar artikel]
 21. Volg Live: Trump geeft een toespraak over de nucleaire deal met Iran (13/10/2017 - VRT NWS)
  Verbreekt de Amerikaanse president de nucleaire deal met Iran? Volg de persconferentie van Donald Trump vanuit het Witte Huis in Washington. De speech is gepland om 18.45 uur.
  [naar artikel]
 22. Buitenlandminister Iran: “EU-lidstaten hebben nagelaten nucleaire deal te redden” (03/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese lidstaten hebben hun rol niet gespeeld om de nucleaire deal, die uit elkaar dreigt te vallen, te redden. Dat heeft de Iraanse minister...
  [naar artikel]
 23. Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen absoluut nucleaire deal met Iran behouden (10/01/2020 - VRT NWS)
  De Europese ministers van Buitenlandse Zaken blijven voorzichtig over de crash van het Oekraïnse vliegtuig in Teheran, in Iran. Volgens verschillende westerse bronnen, zou het per ongeluk uit de lucht geschoten zijn door een Iraanse Raket. De ministers willen voorlopig geen nieuwe sancties tegen Iran, in tegenstelling tot de VS. Wel blijven ze geloven in de nucleaire deal.
  [naar artikel]
 24. VS gaat weer -indirect- praten met Iran over nucleaire deal (02/04/2021 - Express)
  De twee elkaar vijandig gezinde naties gaan samen aanwezig zijn op internationale besprekingen in Wenen. De conferentie over de nucleaire overeenkomst vindt volgende week al plaats, schrijft Financial Times. De onderhandelingen in Oostenrijk zullen een poging zijn om de door voormalig president Trump afgevoerde nucleaire overeenkomst ‘nieuw leven in te blazen’. Huidig president Joe Biden […] The post VS gaat weer -indirect- praten met Iran over nucleaire deal appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 25. Iran wil hoogverrijkte nucleaire brandstof fabriceren (13/01/2019 - Metro)
  Iran werkte aan een nieuwe technologie voor de productie van hoogverrijkte nucleaire brandstof. Die moet een verrijkingsgraad van 20 procent hebben en in de kernreactor van Teheran en gelijkaardige installaties voor medische doelen gebruikt worden. Dat deelde vicepresident Ali-Akbar Salehi vandaag mee. Het is onduidelijk of dit nieuwe onderzoek ook met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen is afgesproken. Volgens de nucleaire deal van Wenen in 2015 mag Iran enkel beperkt verrijken tot 4,5 procent. Met het nucleair akkoord moest uitgesloten worden dat Iran een atoombom ontwikkelt. De Amerikaanse president Donald Trump had de deal in mei 2018 eenzijdig opgezegd en de sancties tegen Iran weer ingevoerd. Als gevolg daarvan heeft Teheran al herhaaldelijk gedreigd het nucleair akkoord op te blazen en een onbeperkte uraniumverrijking te hervatten, indien de sancties niet worden opgeheven. Bron: Belga   Het bericht Iran wil hoogverrijkte nucleaire brandstof fabriceren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Iran wil de nucleaire afspraken pas respecteren als Amerika eerst de sancties laat vallen (07/02/2021 - VRT NWS)
  De Iraanse sterke man ayatollah Khamenei heeft op de Iraanse staatsomroep gezegd dat hij zich weer wil houden aan de nucleaire deal uit 2015. Maar alleen op voorwaarde dat de Amerikanen eerst de sancties tegen Iran in de praktijk opheffen. Het pokerspel duurt dus voort. Het lijkt erop dat de nieuwe Amerikaanse president Biden geen cadeaus van Teheran moet verwachten.
  [naar artikel]
 27. Iedereen wint bij nucleaire deal (10/04/2019 - De Morgen)
  Iran gaat zijn kernprogramma tijdelijk stopzetten. Dat is het land in Genève overeengekomen met de zes onderhandelende grootmachten. De deal werd bereikt na maandenlange geheime onderhandelingen tussen Teheran en Washington, en maakt een einde aan meer dan dertig jaar kille vijandigheid.
  [naar artikel]
 28. VS legt Iran opnieuw sancties op zoals voor het nucleaire akkoord (02/11/2018 - VRT NWS)
  Vanaf maandag treden nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran in werking. Dan zullen de sancties die opgeheven werden na het nucleair akkoord met Iran van 2015 opnieuw van kracht zijn. Eerder trok VS-president Donald Trump zijn land uit dat nucleaire akkoord.
  [naar artikel]
 29. Trump waarschuwt voor handel met Iran (07/08/2018 - Metro)
  Na het in voege treden van de Amerikaanse sancties tegen Iran heeft president Donald Trump andere landen ervoor gewaarschuwd handel te drijven met Teheran. “Iedereen die zaken doet met Iran, zal GEEN zaken doen met de Verenigde Staten”, tweette Trump vandaag, daarbij gebruik makend van blokletters. Het is hem naar eigen zeggen om de WERELDVREDE te doen, zonder te preciseren wat hij daarmee bedoelt. Doel van de sancties is volgens Trump “maximale economische druk” uit te oefenen op het Iraanse regime. De Iraanse president Hassan Rohani noemde de sancties een vorm van “psychologische oorlogsvoering”. De Europese Unie is tegen de sancties, wil Europese bedrijven daarvoor beschermen en het nucleaire akkoord met Iran redden. De sancties tegen Teheran waren in de nasleep van de nucleaire deal met de VN-vetomachten en Duitsland in juli 2015 opgeschort. De Verenigde Staten stapten in mei dit jaar eenzijdig uit het akkoord. Volgens Trump heeft het akkoord er Iran niet kunnen van weerhouden een atoombom te ontwikkelen. bron: Belga Het bericht Trump waarschuwt voor handel met Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. VS voeren alle sancties tegen Iran opnieuw in (02/11/2018 - Metro)
  De Verenigde Staten gaan alle sancties tegen Iran, die ingetrokken waren na het bereiken van een nucleair akkoord in 2015, opnieuw invoeren. Dat blijkt vandaag uit een mededeling van het ministerie van Financiën. Washington zal 700 mensen en entiteiten toevoegen aan de zwarte lijst. Bovendien wil het de Iraanse toegang tot het internationale bankensysteem Swift afsnijden. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de EU hadden in 2015 een nucleair akkoord bereikt met Iran. Daarin werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de VS echter eenzijdig teruggetrokken uit dat akkoord. bron: Belga Het bericht VS voeren alle sancties tegen Iran opnieuw in verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Europese Unie raakt het niet eens over nieuwe sancties tegen Iran (16/04/2018 - Metro)
  De Europese Raad van ministers van Buitenlandse Zaken is het vandaag niet eens geraakt over nieuwe sancties tegen Iran. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië willen nieuwe sancties, onder meer als reactie op de rol van Teheran in het Syrische conflict, maar ook om de VS te overtuigen het nucleair akkoord met Iran niet op te blazen. Onder meer Italië en Zweden zijn nog niet overtuigd. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bereiden al een tijdje nieuwe sancties tegen Iran voor. De voorgestelde maatregelen zijn een reactie op de rol van Teheran in het conflict in bondgenoot Syrië, maar ook op tests met ballistische raketten. Tegelijkertijd willen de drie grote EU-lidstaten de VS daarmee tegemoetkomen. Amerikaans president Donald Trump dreigt ermee uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015 te stappen, omdat het “niet langer in het belang van de VS zou zijn”. Voor de EU is die deal echter de belangrijkste hefboom om ervoor te zorgen dat Teheran geen kernwapen ontwikkelt. Met een pakket nieuwe sancties hopen ze Trump te overtuigen de deal niet op te blazen. Maar niet elke lidstaat is daarvoor gewonnen. Volgens Deens minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelson bestond er vandaag al een “brede meerderheid” om het sanctiepakket uit te breiden. Maar onder meer Italië en Zweden liggen nog dwars. Om nieuwe sancties uit te vaardigen, is de unanieme goedkeuring van alle 28 lidstaten nodig. De onderhandelingen lopen wel verder tijdens de volgende weken, zei Duits minister Heiko Maas. Volgens zijn Nederlandse collega Stef Blok is nog niet duidelijk welke sancties de drie voortrekkers precies beogen. De tijd dringt in elk geval. De VS vrezen onder meer dat Iran in de toekomst hoogverrijkt uranium zal gebruiken om kernwapens te ontwikkelen, en willen de nucleaire deal die in 2015 werd gesloten na jarenlange onderhandelingen tussen de EU, de VN en Iran, aangepast zien. Als dat niet gebeurt, dreigen de Amerikanen ermee uit het kernakkoord te stappen. President Trump beslist op 12 mei. De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaan voor 12 mei nog – elk apart – lobbyen in Washington. bron: Belga Het bericht Europese Unie raakt het niet eens over nieuwe sancties tegen Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Iran dreigt met “verrassing” als Trump uit nucleair akkoord stapt (05/04/2018 - Metro)
  De Iraanse atoomchef heeft donderdag met een “verrassing” gedreigd, als de Amerikaanse president Donald Trump volgende maand uit het nucleaire akkoord stapt dat Teheran in 2015 afsloot met de internationale gemeenschap. Ali Akbar Salehi specifieerde niet hoe die verrassing er zou uitzien. “Wij willen in de deal blijven, maar we kunnen ook anders”, aldus de atoomchef. Wegens de “onberekenbare” politiek van Trump staat Iran dit jaar “voor een grote politieke uitdaging. Daarom moet iedereen in het land op zijn hoede zijn”, zei Salehi volgens het persbureau Irna. Trump heeft onderstreept dat hij ofwel volledig uit het akkoord wil stappen of de tekst wil herwerken in het kader van nieuwe onderhandelingen. Twaalf mei geldt als mogelijke deadline om opnieuw Amerikaanse sancties tegen Iran in te voeren. Nieuwe sancties zouden de facto een einde van het nucleaire akkoord betekenen. Iran wil niet weten van nieuwe onderhandelingen, vooral als die ook het omstreden raketprogramma van het land zouden omvatten. Teheran dreigt in dat geval zelfs uit de nucleaire deal te stappen en zijn atoomprogramma opnieuw op te nemen zonder de in het akkoord voorziene beperkingen. Iran en de grootmachten VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland (de G5+1) sloten het nucleaire akkoord in juli 2015 af, dus nog tijdens de ambtstermijn van Barack Obama. De tekst steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf, met de bedoeling te garanderen dat ze vreedzaam blijven. In ruil daarvoor werden de sancties tegen Iran opgeheven en een normalisering van de economische relaties met het westen in het vooruitzicht gesteld. bron: Belga Het bericht Iran dreigt met “verrassing” als Trump uit nucleair akkoord stapt verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Iran begint vandaag nog uranium te verrijken boven de limieten van het nucleair akkoord van 2015 (07/07/2019 - VRT NWS)
  Voor de tweede keer op enkele weken tijd gaat Iran opnieuw een inbreuk maken op zijn verplichtingen van het nucleaire akkoord van 2015. Teheran wil zo de druk verhogen op de Europese landen om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen. Frankrijk probeert intussen om het nucleaire akkoord te redden.
  [naar artikel]
 34. Iran legt klacht neer bij het Internationaal Gerechtshof tegen Washington (17/07/2018 - Metro)
  Iran heeft een klacht neergelegd tegen de Verenigde Staten bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wegens de herinvoering van de Amerikaanse economische sancties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vandaag op Twitter gemeld. “De klacht werd op 16 juli 2018 door de griffie van deze instantie geregistreerd”. Doel van de klacht is “de Verenigde Staten verantwoording te laten afleggen voor de onwettige herinvoering van unilaterale sancties tegen Iran”, schreef de minister. Volgens het ministerie is de klacht gericht tegen de VS wegens “de schending van hun internationale verplichtingen, meer bepaald van het Amerikaans-Iraanse vriendschapsverdrag uit 1955”, een tekst die in het verleden al herhaaldelijk is ingeroepen bij geschillen tussen Teheran en Washington, waarbij het Internationaal Gerechtshof werd ingeschakeld. Iran en de VS onderhouden sinds 1980 geen diplomatieke betrekkingen meer. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde op 8 mei aan dat de VS eenzijdig uit de nucleaire deal met Iran van 2015 stapten en de Amerikaanse sancties tegen de islamitische Republiek zouden uitbreiden. Het akkoord, dat in Wenen werd afgesloten, haalde Iran uit zijn isolement door een deel van de internationale economische sancties tegen Teheran op te heffen in ruil voor een drastische beperking van het Iraanse nucleaire programma en de belofte van Iran dat het nooit de ontwikkeling van een kernwapen zou nastreven. De herinvoering van de Amerikaanse sancties die waren opgeschort in overeenstemming met het akkoord van Wenen zou vanaf augustus stapsgewijs gebeuren. Bron: Belga   Het bericht Iran legt klacht neer bij het Internationaal Gerechtshof tegen Washington verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Iran legt klacht neer bij het Internationaal Gerechtshof tegen Washington (17/07/2018 - Metro)
  Iran heeft een klacht neergelegd tegen de Verenigde Staten bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wegens de herinvoering van de Amerikaanse economische sancties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vandaag op Twitter gemeld. “De klacht werd op 16 juli 2018 door de griffie van deze instantie geregistreerd”. Doel van de klacht is “de Verenigde Staten verantwoording te laten afleggen voor de onwettige herinvoering van unilaterale sancties tegen Iran”, schreef de minister. Volgens het ministerie is de klacht gericht tegen de VS wegens “de schending van hun internationale verplichtingen, meer bepaald van het Amerikaans-Iraanse vriendschapsverdrag uit 1955”, een tekst die in het verleden al herhaaldelijk is ingeroepen bij geschillen tussen Teheran en Washington, waarbij het Internationaal Gerechtshof werd ingeschakeld. Iran en de VS onderhouden sinds 1980 geen diplomatieke betrekkingen meer. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde op 8 mei aan dat de VS eenzijdig uit de nucleaire deal met Iran van 2015 stapten en de Amerikaanse sancties tegen de islamitische Republiek zouden uitbreiden. Het akkoord, dat in Wenen werd afgesloten, haalde Iran uit zijn isolement door een deel van de internationale economische sancties tegen Teheran op te heffen in ruil voor een drastische beperking van het Iraanse nucleaire programma en de belofte van Iran dat het nooit de ontwikkeling van een kernwapen zou nastreven. De herinvoering van de Amerikaanse sancties die waren opgeschort in overeenstemming met het akkoord van Wenen zou vanaf augustus stapsgewijs gebeuren. bron: Belga Het bericht Iran legt klacht neer bij het Internationaal Gerechtshof tegen Washington verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Trump keurt nucleair akkoord met Iran een laatste keer goed (12/01/2018 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Trump wil nog één keer de nucleaire deal met Iran goedkeuren. Daarmee worden de sancties tegen het land nog 120 dagen opgeheven. Daarna wil Trump het akkoord heronderhandelen. Hij wil proberen de Europese ondertekenaars zover te krijgen om daarin mee te gaan. Als het akkoord blijft zoals het is, dan stappen de Verenigde Staten uit de deal, zegt het Witte Huis.
  [naar artikel]
 37. Iran houdt zich aan nucleaire deal (22/02/2019 - Metro)
  Iran houdt zich nog altijd aan de voorschriften van het nucleair akkoord dat Teheran in 2015 afsloot met de internationale gemeenschap. Dat stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in een rapport dat vandaag gepubliceerd is. Iran eerbiedigt de limieten voor zijn uraniumverrijking en de maximale hoeveelheid uranium die het in voorraad mag hebben, zegt het rapport. De inspecteurs van de IAEA vonden ook geen onregelmatigheden in de nucleaire onderzoeksreactor van Irak. Die was oorspronkelijk ontworpen om plutonium als bijproduct te produceren. De Iran-deal werd in 2015 afgesloten met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. De tekst steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf, met de bedoeling te garanderen dat ze vreedzaam blijven. Sinds het begin van de IAEA-inspecties in januari 2016 zijn er nog geen inbreuken vastgesteld tegen de voorschriften van de nucleaire deal. Amerikaans president Donald Trump kondigde in mei 2018 aan dat zijn land zich eenzijdig zou terugtrekken uit het akkoord en dat hij de economische sancties tegen het land opnieuw instelde. De VS zetten de Europese partners onder druk om de deal ook op te schorten. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn niet geplooid onder die druk en zetten vorige maand nog een financiële entiteit op met als doel de handel met Iran te promoten, ondanks de Amerikaanse sancties. bron: Belga Het bericht Iran houdt zich aan nucleaire deal verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Iran houdt zich aan nucleair akkoord (12/11/2018 - Knack)
  Iran houdt zich aan de engagementen die het land is aangegaan bij de nucleaire deal uit 2015. Dat blijkt uit het eerste rapport van het International Atomic Energy Agency (IAEA) sinds de VS sancties oplegden tegen Iran.
  [naar artikel]
 39. Trump schrapt alsnog sancties tegen Iran (12/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse regering zet dan toch door met de opschorting van de economische sancties tegen Iran, zo heeft het Witte Huis vrijdag meegedeeld. Daarmee wordt het nucleaire akkoord met Iran in leven gehouden.
  [naar artikel]
 40. Topman Internationaal Atoomenergieagentschap in Iran voor onderhandelingen over nucleaire inspecties (20/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Rafael Grossi, de topman van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA, is zaterdag in Teheran aangekomen voor een mogelijk cruciaal overleg over de inspecties in de nucleaire installaties in Iran. De spanning tussen de westerse grootmachten en Iran over de nucleaire deal zijn de voorbije dagen fors opgelopen.
  [naar artikel]
 41. Iran zet nucleaire deal uit 2015 op de helling, NAVO plant spoedberaad (05/01/2020 - Express)
  Iran gaat zijn toezeggingen binnen de nucleaire deal van 2015 terugdraaien. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie, die tegelijk aanvult dat het land wel zal blijven samenwerken met de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. Eerder op zondag kondigde de NAVO een spoedberaad aan. Een woordvoerder van de overheid stelt op de staatstelevisie dat Iran de […] The post Iran zet nucleaire deal uit 2015 op de helling, NAVO plant spoedberaad appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 42. Washington sanctioneert netwerk dat Iraanse Revolutionaire Garde financiert (10/05/2018 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben donderdag nieuwe sancties uitgevaardigd tegen Iran. Washington richt zich daarbij meer bepaald tegen een netwerk dat mee instaat voor de financiering van de Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van dat land. Op de lijst staan zes mensen en drie bedrijven die via de Verenigde Arabische Emiraten miljoenen dollars naar de Revolutionaire Garde hadden versluisd, zo blijkt uit een mededeling van het Amerikaans ministerie van Financiën. Volgens dezelfde bron werd het geld gebruikt voor “kwaadaardige activiteiten”. De sancties komen er in overleg met de Emiraten, zo wordt voorts benadrukt. “We willen de inkomstenbron van de Revolutionaire Garde afsnijden, ongeacht hun herkomst en hun bestemming”, zo wordt de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin in de mededeling geciteerd. Het gaat om de eerste sancties van Washington tegen Iran sinds de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde zich terug te trekken uit de nucleaire deal met Iran. Bron: Belga   Het bericht Washington sanctioneert netwerk dat Iraanse Revolutionaire Garde financiert verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. EU richt instelling op om VS-sancties tegen Iran te omzeilen (25/09/2018 - Metro)
  Om het nucleair akkoord met Iran te redden, richt de Europese Unie een instelling op waarmee ze de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran kan omzeilen. Dat zei Federica Mogherini, de buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, maandagavond in New York. Mogherini had kort daarvoor een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China, alsook met Iran, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De deelnemers zouden het eens zijn geweest dat Iran zijn nucleaire verplichtingen volledig nakomt. Het nieuwe instrument zal het ondernemingen mogelijk maken om met Iran zaken te blijven doen, zonder dat ze sancties van de VS riskeren. Hoewel Iran zich aan het akkoord houdt, voerden de VS in augustus opnieuw economische sancties in. Ze bedreigden iedereen die de sancties niet zou respecteren. Begin november zouden nieuwe sancties volgen, waarmee de VS de olie-export van het land wil treffen. bron: Belga Het bericht EU richt instelling op om VS-sancties tegen Iran te omzeilen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. VS leggen Iran extra sancties op (22/03/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben een nieuwe reeks sancties aangekondigd tegen Iran. Concreet gaan de sancties uit tegen 14 individuen en 17 entiteiten waarvan de VS denken dan ze Iran helpen om zijn nucleaire programma uit te bouwen. De VS zeggen dat de “intellectuele vuurkracht” achter het nucleaire programma van Iran “heel erg blijft bestaan in Iran” en dat de sancties van de VS bedoeld zijn om die mensen te ontmaskeren en het hen moeilijk te maken om te reizen. De sancties zijn opgelegd aan mensen en entiteiten die verbonden zijn met de Organization of Defensive Innovation and Research (SPND) in Iran. Volgens de Amerikaanse autoriteiten speelden de topmedewerkers daarvan een belangrijke rol in de ontwikkelingen van kernwapens. Onder de 14 individuen die sancties opgelegd krijgen, zitten de adviseurs van Mohsen Fakhrizadeh, het hoofd van de SPND. Doel van de sancties is om iedereen die erover nadenkt om zaken te doen met de SPND of met de Iraanse defensie-industrie in het algemeen, te waarschuwen dat ze professionele, persoonlijke en financiële isolement riskeren, klinkt het bij de Amerikaanse autoriteiten. bron: Belga Het bericht VS leggen Iran extra sancties op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Iran leeft voorschriften nucleair akkoord nog altijd na (30/08/2018 - Metro)
  Ondanks de druk van de Verenigde Staten houdt Iran zich nog altijd aan de voorschriften van het nucleair akkoord dat Teheran in 2015 afsloot met de internationale gemeenschap. Dat staat in het meeste recente trimestrieel rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Teheran bleef bij de verrijking van uranium opnieuw duidelijk onder de limiet van 300 kilogram. Aan de zwaarwaterreactor Arak, die plutonium kan maken geschikt voor de productie van kernwapens, is zoals afgesproken niet verder gebouwd. En de inspecteurs van het Atoomagentschap kregen zonder problemen toegang tot de nucleaire instellingen. Iran en de grootmachten VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland (de G5+1) sloten het nucleair akkoord in juli 2015 af, nog tijdens de ambtstermijn van de Democratische Amerikaanse president Barack Obama. De tekst steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf, met de bedoeling te garanderen dat ze vreedzaam blijven. Sinds het begin van de IAEA-inspecties in januari 2016 zijn er nog geen inbreuken vastgesteld tegen de voorschriften van de nucleaire deal. Washington stapte in mei van dit jaar uit het akkoord. De Republikeinse president Donald Trump voerde begin augustus opnieuw economische sancties in tegen Teheran. Op 4 november worden in principe nog extra sancties van kracht die vooral de financiële en energiesector in Iran viseren. De VS hebben scherpe kritiek op het nucleaire akkoord, omdat het wegens zijn beperking in de tijd Teheran niet echt zou hinderen om te werken aan een atoomwapen. De andere partners in de deal willen het akkoord redden. Dat Iran opnieuw goede punten krijgt van het IAEA, is “zeer goed nieuws”, luidde het vandaag in diplomatieke kring. Komt er een einde aan het nucleaire akkoord, dan dreigt volgens de EU het gevaar op een verdere destabilisering van een sowieso al fragiele regio. Iran, dat met grote economische problemen kampt, heeft intussen een klacht ingediend tegen de VS bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat kan een einde maken aan de Amerikaanse sancties tegen Teheran, maar het kan nog jaren duren vooraleer er een definitieve beslissing is. Bron: Belga   Het bericht Iran leeft voorschriften nucleair akkoord nog altijd na verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Iran tempert verwachtingen over herlancering nucleair akkoord (03/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Iran heeft de hoop op een spoedig akkoord over het nucleaire geschil met de VS getemperd. “We zijn dichterbij gekomen, maar we zijn er nog ver van verwijderd”, zei viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi donderdag. Volgende week gaan de nucleaire onderhandelingen verder in Wenen.
  [naar artikel]
 47. Iran dreigt ermee onderhandelingen over nucleair akkoord te verlaten als er geen vooruitgang geboekt wordt (15/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  In de onderhandelingen over de nucleaire deal met Iran moet dringend vooruitgang gemaakt worden, vindt Iran. Als er niet snel een doorbraak komt, dan zal Teheran de onderhandelingstafel verlaten, dreigde de Iraanse hoofdonderhandelaar Abbas Araghchi donderdag.
  [naar artikel]
 48. Iran wil nucleaire deal nog redden, op voorwaarde dat VS sancties opheffen (06/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron is met de Iraanse president Hassan Rohani overeengekomen om vóór 15 juli voorwaarden te zoeken voor een...
  [naar artikel]
 49. Nucleair akkoord Iran – Iraanse regering gaat verplichtingen nucleaire deal niet meer naleven (05/01/2020 - Metro)
  Iran gaat zich bij de uitvoering van zijn nucleair programma niet langer laten beperken door de bepalingen uit het nucleair akkoord van 2015. Dat heeft de regering in Teheran zondag meegedeeld. Iran voelt zich niet langer gebonden door het akkoord dat met de internationale mogendheden werd afgesloten, zo blijkt uit de mededeling die verspreid werd via het nieuwsagentschap IRNA. In dat akkoord wordt onder meer een limiet op de verrijking van uranium en op het aantal centrifuges opgelegd. De deal moet voorkomen dat Iran een nucleair wapen ontwikkelt. In ruil daarvoor zouden de sancties tegen het land worden afgebouwd. Maar het akkoord zit in woelig vaarwater sinds Washington zich er in 2018 uit terugtrok en opnieuw sancties oplegde. Als reactie daarop begon Teheran bepalingen uit het akkoord met de voeten te treden. Zo werd uranium al sinds november tot meer dan de toegestane 3,67 procent verrijkt. Het land zegt nu de “vijfde en laatste fase” te zijn ingegaan van de vermindering van de nucleaire verplichtingen. Teheran zegt in de mededeling wel dat de samenwerking met het internationaal atoomenergieagentschap IAEA, dat toeziet op de nucleaire activiteiten, zal worden voortgezet. Bron: Belga   Het bericht Nucleair akkoord Iran – Iraanse regering gaat verplichtingen nucleaire deal niet meer naleven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.