Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
22:24 uur

Coronablog: G7 schenkt miljard vaccindoses aan arme landen

Knack

11/06/2021 - 00:39

Blijf in deze live op de hoogte van onze laatste updates over de coronacrisis.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. G7 zal miljard doses van coronavaccin aan arme landen bezorgen (11/06/2021 - VRT NWS)
  De G7-landen zullen in de strijd tegen de coronapandemie minstens een miljard vaccindoses ter beschikking stellen van arme landen. De reeds geproduceerde vaccins zullen worden verdeeld en de productie van nieuwe vaccins zal worden gefinancierd, meldt de Britse regering.
  [naar artikel]
 2. Greta Thunberg schenkt geld voor coronavaccins arme landen (19/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De wereldberoemde klimaatactiviste Greta Thunberg gaat via haar stichting 100.000 euro doneren om coronavaccins te kopen voor arme landen. Het geld gaat naar Covax, een internationaal initiatief om coronavaccins ook voor arme landen beschikbaar te maken. De 18-jarige Zweedse maakte de stap bekend in een online-persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
  [naar artikel]
 3. Greta Thunberg schenkt arme landen geld voor coronavaccins (19/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De wereldberoemde klimaatactiviste Greta Thunberg (18) gaat via haar stichting 100.000 euro doneren om coronavaccins te kopen voor arme landen. Het geld gaat naar Covax, een internationaal initiatief om coronavaccins ook voor arme landen beschikbaar te maken. De 18-jarige Zweedse maakte de stap bekend in een online-persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
  [naar artikel]
 4. Europese Unie geeft 100 miljoen vaccindoses aan arme landen, drie grote vaccinfabrikanten leveren voor jaareinde 1,3 miljard dosissen (21/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie gaat minstens 100 miljoen doses van vaccins tegen Covid-19 ter beschikking stellen van de armste landen. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag aangekondigd op een G20-top over gezondheid. Drie fabrikanten van coronavaccins - BioNTech/Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson - hebben zich tegelijkertijd voorgenomen om in de tweede helft van dit jaar 1,3 miljard dosissen van hun vaccins te leveren aan ontwikkelingslanden. Voor het einde van 2021 zal die hoeveelheid geleverd zijn, beloofden ze.
  [naar artikel]
 5. Meevaller: Pfizer en BioNTech willen dit jaar 2,5 miljard vaccindoses produceren, kwart meer dan verwacht (30/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Duitse laboratorium BioNTech en zijn Amerikaanse partner Pfizer willen in 2021 tot 2,5 miljard vaccindoses produceren, een kwart meer dan aanvankelijk aangekondigd. Volgens BioNTech-topman Ugur Sahin is er bovendien nog ruimte voor een verdere verhoging. Tot hiertoe was er sprake van 2 miljard doses.
  [naar artikel]
 6. Oxfam: 'acht miljoen doden te vermijden als belastingontwijking stopt' (30/10/2017 - Knack)
  Jaarlijks ontwijken bedrijven voor 100 miljard dollar aan belastingen in arme landen. Dat terwijl een derde van dat bedrag, 30 miljard dollar, al voldoende zou zijn om te vermijden dat jaarlijks bijna 8 miljoen moeders, baby's en kinderen in arme landen sterven. Dat heeft Oxfam Solidariteit berekend.
  [naar artikel]
 7. Coronablog: België geeft 4 miljoen vaccins van AstraZeneca en J&J aan arme landen (31/05/2021 - Knack)
  Blijf in deze live op de hoogte van onze laatste updates over de coronacrisis.
  [naar artikel]
 8. Gratis geld voor 2,7 miljard arme mensen: zo willen VN gevolgen van coronacrisis bestrijden (23/07/2020 - De Morgen)
  Om hun inwoners tegen de ergste financiële ravage van de coronacrisis te beschermen, kunnen arme landen het best rechtstreeks geld uitdelen. En dat aan liefst 2,7 miljard mensen. Dit ambitieuze voorstel komt van UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de VN.
  [naar artikel]
 9. Donateurs steunen COVAX-vaccinprogramma met 2,4 miljard dollar (02/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het internationale vaccinatieprogramma COVAX heeft vandaag 2,4 miljard dollar (een kleine 2 miljard euro) extra opgehaald. Maar een gebrek aan beschikbare vaccins maakt dat het programma niet ten volle kan functioneren. COVAX kan met de ingezamelde middelen 1,8 miljard vaccindoses kopen voor armere landen. Japan en de Globale Alliantie voor Vaccinatie (Gavi) organiseerden de virtuele top waar de middelen zijn ingezameld.
  [naar artikel]
 10. Oxfam: “8 miljoen doden te vermijden als belastingontwijking stopt” (30/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Jaarlijks ontwijken bedrijven voor 100 miljard dollar aan belastingen in arme landen. Dat terwijl een derde van dat bedrag, 30 miljard dollar, al voldoende zou zijn om te vermijden dat jaarlijks bijna 8 miljoen moeders, baby’s en kinderen in arme landen sterven. Dat heeft Oxfam Solidariteit berekend. De organisatie lanceert een filmpje waarin gewezen wordt op de grote menselijke kosten van belastingontwijking. Ook België kan daarbij meer doen, meent Oxfam.
  [naar artikel]
 11. ‘Rijke landen investeren ook in vaccins voor arme landen’ (04/08/2020 - De Tijd)
  18:35 Miljardendeals van rijke landen met vaccinontwikkelaars wekken de indruk dat er straks niets overblijft voor arme landen. ‘Maar dat strookt niet met de realiteit’, zegt de Belgische expert Luc Debruy...
  [naar artikel]
 12. Premier Johnson wil met G7 inspanning doen voor vaccinatiecampagnes in arme landen (19/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse premier Boris Johnson heeft vrijdag als voorzitter van de organisatie een online-bijeenkomst van de G7 op gang gebracht met een oproep tot een gezamenlijke inspanning om de coronapandemie te verslaan. Er is op de vergadering meer dan vier miljard dollar extra toegezegd voor vaccinatiecampagnes in arme landen.
  [naar artikel]
 13. Arme landen krijgen dit jaar 1,3 miljard vaccins (21/05/2021 - De Tijd)
  16:03 Ontwikkelingslanden krijgen in de tweede helft van het jaar 1,3 miljard vaccindosissen. De Wereldgezondheidsorganisatie mikte voor 2021 op een wereldwijde levering van 2,3 miljard dosissen.
  [naar artikel]
 14. G7 beloven miljard vaccindosissen voor arme landen en vragen nieuw onderzoek naar oorsprong coronavirus (13/06/2021 - Knack)
  De G7-landen beloven een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden. Dat kondigde de Britse premier Boris Johnson aan op de top in Cornwall. De G7-leiders vragen ook nieuw onderzoek naar het ontstaan van de covid-19-pandemie.
  [naar artikel]
 15. Rijke landen schorten schulden arme landen tijdelijk op (15/04/2020 - Express)
  De G20, de groep van 20 rijkste landen wereldwijd, besliste dat de armste landen tijdelijk hun schulden niet meer moeten... The post Rijke landen schorten schulden arme landen tijdelijk op appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 16. Opdroging geldtransfers immigranten kan arme landen in grote problemen brengen (02/06/2020 - Express)
  Arme landen dreigen door de coronapandemie nog zwaarder in problemen gebracht te worden dan de ontwikkelde wereld. Maar bovendien moeten... The post Opdroging geldtransfers immigranten kan arme landen in grote problemen brengen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 17. Volgens Oxfam kan stoppen belastingontwijking 8 miljoen doden vermijden (15/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jaarlijks ontwijken bedrijven voor 100 miljard dollar aan belastingen in arme landen. Dat terwijl een derde van dat bedrag, 30 miljard dollar, al...
  [naar artikel]
 18. Oxfam: “Rijke landen blijven ver onder doelstelling voor klimaathulp aan arme landen” (20/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De rijke industrielanden (EU, VS, Canada, Australië, Japan en Zwitserland) besteden in totaal ongeveer 20 miljard dollar per jaar aan de internationale klimaatfinanciering, ofwel financiële steun aan kwetsbare landen voor hun klimaatuitdagingen. De doelstelling voor 2020 is echter 100 miljard dollar. Ook België doet te weinig. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd Oxfam-rapport.
  [naar artikel]
 19. Indiase exportban op vaccins treft arme landen (26/03/2021 - De Tijd)
  07:14 Om de binnenlandse campagne te boosten houdt India, hofleverancier van vaccins, het gros van de dosissen in eigen land. Een rist arme landen is de dupe.
  [naar artikel]
 20. Paus wil dat schuldenlast arme landen wordt verminderd (08/04/2021 - Express)
  Arme landen die door de economische impact van het coronavirus zwaar worden getroffen, moeten hun schuldenlast kunnen verminderen en dienen een groter zeggenschap te krijgen in de mondiale besluitvorming. Dat heeft paus Franciscus gezegd in brief aan de deelnemers van de jaarlijkse samenkomst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Franciscus merkte daarbij op […] The post Paus wil dat schuldenlast arme landen wordt verminderd appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 21. 'Rijke landen kopen meer vaccins dan nodig - arme landen zijn de dupe' (21/12/2020 - Knack)
  Een coalitie van wetenschappers, activisten en internationale organisaties waarschuwt dat volgend jaar slechts 10 procent van de mensen in 67 arme landen zal worden gevaccineerd tegen covid-19. 'Rijke landen kopen meer vaccins dan nodig.'
  [naar artikel]
 22. Eerste dag G7: meer geld in economie, vaccins naar arme landen en receptie met The Queen (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag was de eerste dag van de G7-top in het Engelse Cornwall. De leiders van de G7-landen blijken het in grote lijnen eens over de noodzaak om de economieën te blijven ondersteunen met fiscale stimuleringsmaatregelen. Verder gaan ze meer dan 1 miljard doses coronavaccins delen met minder welvarende landen.
  [naar artikel]
 23. Wereldbank en IMF vragen om schuldhulp voor arme landen (25/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds willen dat arme landen voorlopig geen schulden hoeven af te betalen. De twee organisaties vragen...
  [naar artikel]
 24. Burgerinitiatief zamelt geld in om vaccins te verdelen in arme landen (31/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het burgerinitiatief ‘Een vaccin voor iedereen’ start een geldinzameling om coronavaccins te verdelen in ontwikkelingslanden. “We mogen de arme landen niet uit het oog verliezen”, zegt Erik Hendriks uit Lommel.
  [naar artikel]
 25. Oxfam: "Belastingontwijking kost jaarlijks 8 miljoen levens" (30/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jaarlijks ontwijken bedrijven voor 100 miljard dollar aan belastingen in arme landen. Dat terwijl een derde van dat bedrag, 30 miljard dollar, al...
  [naar artikel]
 26. De vaccinrace kent nu al verliezers: arme landen krijgen fikse opdoffer (02/12/2020 - De Morgen)
  Waar de rijke economieën rekenen op de vaccins van Pfizer en Moderna, zet de rest van de wereld in op een vaccin van de Oxford-universiteit en AstraZeneca. En juist over dat middel is twijfel gerezen. Een fikse domper voor de arme landen.
  [naar artikel]
 27. AstraZeneca meldt deal voor eerste 400 miljoen vaccindoses (21/05/2020 - De Tijd)
  09:13 AstraZeneca heeft de levering van de eerste 400 miljoen vaccindoses op zak. De beursgenoteerde farmareus ontwikkelt het Covid-19-vaccin samen met de universiteit van Oxford.
  [naar artikel]
 28. VS pompen 10 miljard in Midden-Amerika om illegale migratie te counteren (19/12/2018 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten pompen meer dan 10 miljard dollar in Centraal-Amerika om de illegale migratie vanuit die landen tegen te gaan. Ruim 5,8 miljard dollar is bestemd voor publieke en private programma's die institutionele hervormingen en economische investeringen in Honduras, Guatemala en El Salvador promoten. Daarnaast wordt er 4,8 miljard dollar geïnvesteerd in het (arme) zuiden van Mexico, zo kondigden het Amerikaanse en Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag aan in een gezamenlijke verklaring.
  [naar artikel]
 29. Zuckerberg schenkt 88 miljoen euro aan arme scholen (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 30. Maak u op voor de Covidvluchtelingen; arme landen krijgen vaccins niet gefinancierd (18/12/2020 - Express)
  Verschillende rijke landen zijn de voorbije dagen begonnen met het inenten van hun meest kwetsbare burgers. Dat gaat snel. In... The post Maak u op voor de Covidvluchtelingen; arme landen krijgen vaccins niet gefinancierd appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 31. Macron roept farmabedrijven op om 10 procent vaccindosissen aan arme landen te schenken (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag de farmaceutische bedrijven opgeroepen om 10 procent van de verkochte vaccindosissen te doneren aan arme landen. Hij hoopt ook dat de G7 het doel onderschrijft dat 60 procent van de Afrikanen tegen eind maart 2022 gevaccineerd moet zijn.
  [naar artikel]
 32. EU legt export van plastic afval naar arme landen aan banden (22/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  De uitvoer van plastic afval vanuit de Europese Unie naar arme landen zal vanaf 1 januari sterk worden beperkt. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. Volgens de nieuwe regeling kan enkel nog “zuiver plastic afval bestemd voor recyclage” worden verstuurd naar landen die geen deel uitmaken van de OESO.
  [naar artikel]
 33. Zwitserland schenkt EU 1,12 miljard euro om ongelijkheid te bestrijden (23/11/2017 - Metro)
  Zwitserland schenkt de Europese Unie 1,3 miljard frank (1,12 miljard euro) om de ongelijkheden in de Oost-Europese landen te bestrijden. Dat kondigde bondspresident Doris Leuthard vandaag aan tijdens het bezoek van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan Bern. De 1,3 miljard voor tien jaar zal onder meer gebruikt worden voor beroepsopleidingen en maatregelen tegen jeugdwerkloosheid. Er werden gesprekken gevoerd met de landen die de hulp krijgen om hun noden te detecteren. Het parlement keurde vorig jaar al de wet goed die het verlenen van hulp aan nieuwe EU-lidstaten mogelijk maakt, maar moet zich nog uitspreken over het budget. Zwitserland maakte eerder al een miljard frank vrij voor tien staten die de EU in 2004 vervoegden. Daarna volgde 257 miljoen voor Bulgarije en Roemenië, en 45 miljoen voor Kroatië. Enkel de Zwitserse Volkspartij (UDC) was gekant tegen de nieuwe betaling. De andere partijen zijn benieuwd wat de Europese Unie in ruil zal willen aanbieden. Officieel gaat het om een autonome beslissing van Zwitserland, maar ze wordt vooral gezien als een blijk van goede wil op een moment dat verschillende dossiers gedeblokkeerd moeten worden. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 34. Zwitserland schenkt EU 1,12 miljard euro om ongelijkheid te bestrijden (23/11/2017 - Metro)
  Zwitserland schenkt de Europese Unie 1,3 miljard frank (1,12 miljard euro) om de ongelijkheden in de Oost-Europese landen te bestrijden. Dat kondigde bondspresident Doris Leuthard vandaag aan tijdens het bezoek van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan Bern. De 1,3 miljard voor tien jaar zal onder meer gebruikt worden voor beroepsopleidingen en maatregelen tegen jeugdwerkloosheid. Er werden gesprekken gevoerd met de landen die de hulp krijgen om hun noden te detecteren. Het parlement keurde vorig jaar al de wet goed die het verlenen van hulp aan nieuwe EU-lidstaten mogelijk maakt, maar moet zich nog uitspreken over het budget. Zwitserland maakte eerder al een miljard frank vrij voor tien staten die de EU in 2004 vervoegden. Daarna volgde 257 miljoen voor Bulgarije en Roemenië, en 45 miljoen voor Kroatië. Enkel de Zwitserse Volkspartij (UDC) was gekant tegen de nieuwe betaling. De andere partijen zijn benieuwd wat de Europese Unie in ruil zal willen aanbieden. Officieel gaat het om een autonome beslissing van Zwitserland, maar ze wordt vooral gezien als een blijk van goede wil op een moment dat verschillende dossiers gedeblokkeerd moeten worden. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 35. Europa wil minstens 100 miljoen vaccins naar arme landen sturen (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De 27 EU-leiders zijn op hun top in Brussel overeengekomen nog voor eind dit jaar minstens 100 miljoen coronavaccins aan arme landen te schenken. In hun slotconclusies verklaren ze het delen van hun vaccins te zullen versnellen om landen die prikken tekort komen te helpen. Door de tegenvallende leveringen van farmabedrijven AstraZeneca en Johnson & Johnson was de EU aanvankelijk terughoudend om zich te verbinden aan een ambitieuze gift omdat eerst de eigen bevolking zo snel mogelijk moet worden gevaccineerd.
  [naar artikel]
 36. Coronavirus vergroot kloof: nog maar 25 vaccins toegediend in arme landen (18/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opnieuw sterke kritiek geuit op de grote kloof tussen rijke en arme landen wat betreft vaccins tegen het coronavirus. Terwijl in minstens 49 welstellende landen intussen al 39 miljoen doses zijn toegediend, zijn dat er maar 25 in één arm land, aldus WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag. "Geen 25 miljoen, geen 25.000, gewoon 25.
  [naar artikel]
 37. Oxfam: ‘Hulp IMF dreigt arme landen nog meer in problemen te duwen’ (12/10/2020 - Express)
  Bij de overgrote meerderheid van de leningen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tijdens de coronapandemie heeft verstrekt, werden nefaste... The post Oxfam: ‘Hulp IMF dreigt arme landen nog meer in problemen te duwen’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 38. G7-landen beloven miljard vaccindosissen voor armere landen (13/06/2021 - De Standaard)
  De G7-landen beloven een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden.
  [naar artikel]
 39. G7-landen beloven miljard vaccindosissen voor armere landen (13/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De G7-landen beloven een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden.
  [naar artikel]
 40. G7-landen beloven miljard vaccindosissen voor armere landen (13/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  De G7-landen beloven een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden.
  [naar artikel]
 41. G7-landen beloven miljard vaccindosissen voor armere landen (13/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De G7-landen beloven een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden.
  [naar artikel]
 42. EU heeft baat om arme landen te helpen met vaccinatie: "Die landen zullen niet vergeten wie hen 'bevrijd' heeft" (27/01/2021 - VRT NWS)
  Professor Internationale Betrekkingen David Criekemans (UA) waarschuwt voor "vaccinnationalisme". Elk land wil zo snel mogelijk de hele bevolking vaccineren, en daardoor dreigen arme landen uit de boot te vallen. "Dat kan ook negatieve gevolgen hebben voor het westen", zegt Criekemans in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Want China heeft ook een vaccin, en gebruikt dat graag om meer politieke macht te verwerven."
  [naar artikel]
 43. De VS stappen aan boord (28/03/2019 - De Morgen)
  De VS willen helpen om tegen 2020 jaarlijks 100 miljard dollar te verzamelen om aan de arme landen te geven in hun strijd tegen de klimaatverandering. Dat verklaarde Hillary Clinton in Kopenhagen. ‘De VS blijven niet langer blind voor het probleem.’
  [naar artikel]
 44. In Afrika profiteren vooral rijken van ontwikkelingshulp (14/04/2019 - De Morgen)
  Hulpprogramma's voor extreem arme Afrikaanse landen helpen vooral rijken vooruit. De arme bevolking heeft er doorgaans weinig aan, zo blijkt uit onderzoek van een journalistenteam.
  [naar artikel]
 45. Twitter-CEO Jack Dorsey schenkt 1 miljard dollar aan strijd tegen coronavirus (08/04/2020 - Express)
  Jack Dorsey, de oprichter van het sociale netwerk Twitter en de betaalprovider Square, staat 1 miljard dollar van zijn belang... The post Twitter-CEO Jack Dorsey schenkt 1 miljard dollar aan strijd tegen coronavirus appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 46. Live - Unicef stuurt 2 miljard coronavaccins naar arme landen (23/11/2020 - De Morgen)
  In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
  [naar artikel]
 47. Bijna 120 miljoen kinderen dreigen mazelenvaccin niet te krijgen: 250.000 kinderen riskeren de dood (16/07/2020 - De Morgen)
  Door het nieuwe coronavirus is de vaccinatie tegen mazelen wat op de achtergrond verzeild geraakt. Daardoor dreigen 120 miljoen kinderen in arme landen dit jaar het vaccin niet te krijgen. Dat blijkt uit een studie van twee onderzoekers van de Franstalige universiteit UCLouvain. “Dat kan leiden tot de dood van 250.000 kinderen in arme landen”.
  [naar artikel]
 48. Gaat de G7 1 miljard coronavaccins leveren aan de armere landen? (11/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Gaat de G7 1 miljard coronavaccins leveren aan de armere landen? In navolging van de Verenigde Staten (VS) wordt verwacht dat de andere G7-landen ook een bijdrage gaan leveren om de armere landen te helpen hun bevolking te vaccineren. Volgens een verklaring van het Verenigd Koninkrijk (VK) zullen de zeven grootste economieën een extra inspanning leveren om de wereldwijde pandemie een halt toe te roepen. De […] Lees dit artikel: Gaat de G7 1 miljard coronavaccins leveren aan de armere landen?
  [naar artikel]
 49. “Stop belastingontduiking en red 8 miljoen levens” (30/10/2017 - Metro)
  Bedrijven ontwijken jaarlijks 100 miljard dollar (86 miljard euro) aan belastingen in arme landen, terwijl een derde van dat bedrag al voldoende is om te vermijden dat daar jaarlijks 8 miljoen moeders en kinderen sterven. Dat berekende de organisatie Oxfam. Met zo’n 30 miljard dollar (26 miljard euro) zou er wereldwijd basisgezondheidszorg kunnen worden aangeboden, zoals vaccinaties, verloskundigen en behandeling van diarree. Dat zou kunnen voorkomen dat “jaarlijks gemiddeld 7,8 miljoen kinderen en 210.000 vrouwen sterven in 74 arme landen”, stelt Oxfam. Hard optreden “Grote bedrijven die belastingen ontwijken, halen onmisbare fondsen weg uit ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd worden de armste mensen overal ter wereld uitgesloten van basisgezondheidszorg die hun leven kan redden. Er is geen enkel geldig excuus om niet hard op te treden tegen belastingontwijking”, zegt Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker fiscaliteit bij Oxfam. “Multinationals primeren” Ook de Belgische regering kan volgens de organisatie meer doen. “De oplossingen om een einde te maken aan belastingontwijking liggen op tafel. Maar het is teleurstellend dat overheden, waaronder België, het belang van multinationals nog steeds laten primeren boven dat van gewone burgers”, besluit Vanmeerhaeghe. Lees ook: Oxfam-winkel krijgt teveel boeken van the Da Vinci Code
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.