De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Werknemers nemen minder vakantiedagen op dan vorig jaar

Het Laatste Nieuws

11/08/2021 - 14:17

We nemen dit jaar nog minder vakantiedagen op dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van HR-bedrijf Acerta, die VTM NIEUWS heeft opgevraagd. Reizen is nog altijd onzeker, het weer is slecht, er was lang weinig te doen en dus stellen we het uit. Heel wat bedrijven vrezen, dat werknemers in het najaar massaal vakantie zullen opnemen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Belgen nemen minder vakantiedagen op in 2021 (13/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar hebben werknemers beduidend minder wettelijke vakantiedagen opgenomen dan normaal. Er is zelfs een daling ten opzichte van vorig jaar - toen corona ook al een rem zette op de zin van werknemers om vakantie te nemen - schrijft De Zondag.
  [naar artikel]
 2. Werknemers sparen massaal vakantiedagen op (21/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Belgische werknemers nemen dit jaar opvallend weinig vakantiedagen op. In vergelijking met pre-coronajaar 2019 zelfs een derde minder. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta.
  [naar artikel]
 3. Minder vakantiedagen voor ruim 300.000 werknemers door coronawerkloosheid (25/01/2023 - VRT NWS)
  Wie vorig jaar werkloos was door corona, verliest dit jaar vakantiedagen. Dat meldt Het Nieuwsblad. In 2020 en 2021 werden die werkloosheidsdagen “gelijkgesteld”. Maar vorig jaar verviel die gelijkstelling. De christelijke vakbond ACV vraagt de regering om dat nog aan te passen.
  [naar artikel]
 4. “Meer dan 300.000 werknemers verliezen dit jaar tot 8 vakantiedagen door coronawerkloosheid” (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de eerste helft van vorig jaar konden bedrijven hun personeel nog altijd op tijdelijke werkloosheid zetten om de coronacrisis door te komen. En dat laat zich dit jaar pijnlijk voelen in het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld van meer dan 300.000 werknemers, zegt de christelijke vakbond ACV. “Ze kunnen tot acht vakantiedagen verliezen”, aldus Marc Leemans van het ACV op Radio 1.
  [naar artikel]
 5. 300.000 werknemers hebben plots pak minder verlof (25/01/2023 - De Standaard)
  Liefst 300.000 Belgen moeten het dit jaar plots met minder vakantiedagen doen. En dat heeft alles te maken met de coronawerkloosheid waarop bedrijven hun werknemers tijdens de eerste helft van vorig jaar nog op konden zetten. ‘En ook mijn vakantiegeld zal zakken. Een stevige streep door de rekening’, vertelt Tom (43).
  [naar artikel]
 6. Er worden minder vakantiedagen opgenomen; werknemers kijken kat uit de boom (14/05/2020 - Express)
  De onzekerheid rond de maatregelen tegen de coronapandemie zet vele Belgische werknemers aan hun vakantieplannen uit te stellen. Dat blijkt... The post Er worden minder vakantiedagen opgenomen; werknemers kijken kat uit de boom appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 7. Bedienden dragen 5,25 miljoen vakantiedagen van 2020 over (15/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Door de coronacrisis hebben we vorig jaar een pak minder verlof genomen, zo blijkt uit een analyse van HR-dienstverlener Acerta. Zo’n 75 procent van de bedienden had eind 2020 nog vakantiedagen over. Zij schoven in totaal liefst 5,25 miljoen vakantiedagen door naar dit jaar. En dat kan de bedrijven in de problemen brengen.
  [naar artikel]
 8. Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld (16/08/2018 - Metro)
  Met gemiddeld 25 vakantiedagen zit België in de top 12 van de landen met de meeste verlofdagen. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-expert Mercer bij 2.191 werkgevers in 47 landen. Werknemers in de Verenigde Arabische Emiraten hebben gemiddeld de meeste vakantiedagen: 33. Maar het kan ook een pak minder. Werknemers in Mexico en China kunnen met gemiddeld 15 verlofdagen per jaar het minst vaak op vakantie. Met onze 10 wettelijke feestdagen per jaar bengelen we onderaan de lijst. Werknemers in 33 andere landen hebben recht op 11 of meer wettelijke feestdagen. In Colombia wordt er het meest gefeest: daar zijn er 17 wettelijke feestdagen. In Zuid-Korea heb je maar 4 feestdagen. Belgische werkgevers laten het minst vaak toe om verlofdagen over te dragen naar het volgende jaar. Met 47 procent van de Belgische werknemers die hun vakantiedagen kunnen overzetten, scoren we beduidend lager dan het wereldwijde gemiddelde van 75 procent. Wereldwijd geeft amper 4 procent van de werkgevers een ongelimiteerd aantal verlofdagen aan hun werknemers. In België zijn er nog geen bedrijven in het onderzoek die zo’n vakantiebeleid hebben, al geeft 5 procent van de werkgevers wel aan dit te overwegen. bron: Belga   Het bericht Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld (17/08/2018 - Metro)
  Met gemiddeld 25 vakantiedagen zit België in de top 12 van de landen met de meeste verlofdagen. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-expert Mercer bij 2.191 werkgevers in 47 landen. Werknemers in de Verenigde Arabische Emiraten hebben gemiddeld de meeste vakantiedagen: 33. Maar het kan ook een pak minder. Werknemers in Mexico en China kunnen met gemiddeld 15 verlofdagen per jaar het minst vaak op vakantie. Met onze 10 wettelijke feestdagen per jaar bengelen we onderaan de lijst. Werknemers in 33 andere landen hebben recht op 11 of meer wettelijke feestdagen. In Colombia wordt er het meest gefeest: daar zijn er 17 wettelijke feestdagen. In Zuid-Korea heb je maar 4 feestdagen. Belgische werkgevers laten het minst vaak toe om verlofdagen over te dragen naar het volgende jaar. Met 47 procent van de Belgische werknemers die hun vakantiedagen kunnen overzetten, scoren we beduidend lager dan het wereldwijde gemiddelde van 75 procent. Wereldwijd geeft amper 4 procent van de werkgevers een ongelimiteerd aantal verlofdagen aan hun werknemers. In België zijn er nog geen bedrijven in het onderzoek die zo’n vakantiebeleid hebben, al geeft 5 procent van de werkgevers wel aan dit te overwegen. Bron: Belga   Het bericht Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. We nemen nog nauwelijks congé: werknemers sparen vakantiedagen op (12/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Belgische werknemers hebben in de eerste drie maanden van dit jaar slechts half zo veel vakantie genomen als in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Liantis en de trend wordt door andere hr-dienstverleners bevestigd. De belangrijkste reden? We sparen ons verlof op voor wanneer de coronamaatregelen versoepelen. Maar dat is niet zonder gevaar.
  [naar artikel]
 11. We nemen de voorbije maanden massaal onze vakantiedagen op (21/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Belgische werknemers namen de voorbije maanden massaal vakantiedagen op. Hierdoor is de achterstand van vakantiedagen kleiner dan andere jaren, zelfs kleiner dan voor de coronapandemie. Dat zegt hr-bedrijf SD Worx dinsdag in een persbericht.
  [naar artikel]
 12. Zorgsector boos over minder vakantie: "Sector bedreigd met machete" (22/10/2016 - De Redactie)
  Op termijn zou het zorgpersoneel tussen 45 en 50 jaar zijn extra vakantiedagen verliezen. Oudere werknemers in administratieve en onderhoudsjobs zouden al hun extra vakantiedagen kwijt raken.
  [naar artikel]
 13. Tom (43) verliest zes vakantiedagen, en hij is dit jaar niet de enige: 300.000 werknemers getroffen (25/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Tijdens de eerste helft van vorig jaar konden bedrijven hun personeel nog op coronawerkloosheid zetten. Maar die personeelsleden komen dit jaar voor de verrassing dat ze daardoor vakantiedagen en vakantiegeld verliezen. Volgens de christelijke vakbond ACV gaat het om 300.000 personeelsleden. Hij roept de federale regering op om tussen te komen.
  [naar artikel]
 14. Belg neemt op de valreep meer vakantiedagen op (21/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Belgische werknemers namen de voorbije maanden massaal vakantiedagen op. Daardoor is de achterstand van vakantiedagen kleiner dan andere jaren, zelfs kleiner dan voor de coronapandemie. Dat zegt SD Worx dinsdag in een persbericht, op basis van de loongegevens bij 70.000 werkgevers en bijna 1 miljoen werknemers uit de privésector.
  [naar artikel]
 15. Tom (43) verliest zes vakantiedagen, en hij is dit jaar niet de enige: 300.000 werknemers getroffen (25/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de eerste helft van vorig jaar konden bedrijven hun personeel nog op coronawerkloosheid zetten. Maar die personeelsleden komen dit jaar voor de verrassing te staan dat ze daardoor vakantiedagen en vakantiegeld verliezen. Volgens de christelijke vakbond ACV gaat het om 300.000 personeelsleden. Die roept de federale regering op om tussen te komen.
  [naar artikel]
 16. Tom (43) verliest zes vakantiedagen, en hij is dit jaar niet de enige: 300.000 werknemers getroffen (25/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  Tijdens de eerste helft van vorig jaar konden bedrijven hun personeel nog op coronawerkloosheid zetten. Maar die personeelsleden komen dit jaar voor de verrassing te staan dat ze daardoor vakantiedagen en vakantiegeld verliezen. Volgens de christelijke vakbond ACV gaat het om 300.000 personeelsleden. Die roept de federale regering op om tussen te komen.
  [naar artikel]
 17. 30 procent werknemers met maaltijdcheques kon vorig jaar minder spenderen aan voeding (18/02/2021 - Express)
  Uit een studie uitgevoerd door Listen in opdracht van VIA, de sectororganisatie van uitgevers van maaltijdcheques, blijkt dat één op de drie gezinnen die maaltijdcheques krijgen vorig jaar minder hebben kunnen uitgeven aan voeding. Een bevraging bij 1.641 Belgische werknemers die maaltijdcheques ontvangen leert dat de coronacrisis heel wat mensen heeft gedwongen om het mes […] The post 30 procent werknemers met maaltijdcheques kon vorig jaar minder spenderen aan voeding appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. We blijven vakantiedagen opsparen, en dat zou wel eens problemen kunnen opleveren (19/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  Belgische werknemers namen in de eerste jaarhelft opvallend weinig vakantiedagen op. In vergelijking met pre-coronajaar 2019 werd 15 procent minder opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx.
  [naar artikel]
 19. We blijven vakantiedagen opsparen, en dat zou wel eens problemen kunnen opleveren (19/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Belgische werknemers namen in de eerste jaarhelft opvallend weinig vakantiedagen op. In vergelijking met pre-coronajaar 2019 werd 15 procent minder opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx.
  [naar artikel]
 20. Vier op tien werknemers krijgt vakantiedagen niet opgebruikt (19/01/2017 - De Tijd)
  18:34 Vier op de tien werknemers zetten op het einde van het jaar vakantiedagen over omdat hij of zij er niet toe kwam ze op te gebruiken. Dat blijkt uit een rondvraag bij sociale secretariaten.
  [naar artikel]
 21. Roken op het werk? In dit Antwerpse bedrijf kost het je 10 vakantiedagen (31/10/2019 - VRT NWS)
  Tabakologen roepen bedrijven op om niet-roken op het werk te promoten. Personeel dat rookt, meldt zich immers 1,5 keer zo vaak ziek als niet-rokers. Bij sociaal verzekeringsfonds Xerius in Antwerpen nemen ze al maatregelen. Daar kunnen werknemers rookpauzes nemen in ruil voor 10 vakantiedagen.
  [naar artikel]
 22. Recordaantal van 5,25 miljoen verlofdagen overgezet naar dit jaar (15/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Door de coronacrisis hebben we vorig jaar een pak minder verlof genomen, zo blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta. 75% van de bedienden had eind 2020 nog vakantiedagen over. Zij schoven gemiddeld 2,5 dagen door naar dit jaar, goed voor een totaal van 5,25 miljoen vakantiedagen. En dat kan de bedrijven in de problemen brengen.
  [naar artikel]
 23. “Wettelijke vakantie moét je nemen, al zijn er uitzonderingen”: onze werkexpert legt uit wat je kan doen met ongebruikte vakantiedagen (10/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Aan het einde van het jaar hebben vele Vlaamse werknemers nog wel wat vakantiedagen openstaan, méér dan ze eigenlijk willen opnemen. Maar hebben ze het recht om die over te dragen naar het volgende jaar? En wanneer is uitbetaling mogelijk? Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), werkexpert binnen ons geldpanel, licht toe.
  [naar artikel]
 24. Wat doe je best met ongebruikte vakantiedagen? Werkexpert Stijn Baert: “Wettelijke vakantie moét je nemen, al zijn er uitzonderingen” (06/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Aan het einde van het jaar hebben vele Vlaamse werknemers nog wel wat vakantiedagen openstaan, méér dan ze eigenlijk willen opnemen. Maar hebben ze het recht om die over te dragen naar het volgende jaar? En wanneer is uitbetaling mogelijk? Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), werkexpert binnen ons geldpanel, licht toe.
  [naar artikel]
 25. Wat doe je best met ongebruikte vakantiedagen? Werkexpert Stijn Baert: “Wettelijke vakantie moét je nemen, al zijn er uitzonderingen” (10/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Aan het einde van het jaar hebben vele Vlaamse werknemers nog wel wat vakantiedagen openstaan, méér dan ze eigenlijk willen opnemen. Maar hebben ze het recht om die over te dragen naar het volgende jaar? En wanneer is uitbetaling mogelijk? Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), werkexpert binnen ons geldpanel, licht toe.
  [naar artikel]
 26. Wie vorig jaar in coronawerkloosheid zat, verliest dit jaar vakantiedagen (25/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de eerste helft van vorig jaar konden bedrijven hun personeel nog op coronawerkloosheid zetten. Maar die personeelsleden komen dit jaar voor de verrassing dat ze daardoor vakantiedagen en vakantiegeld verliezen. Volgens de christelijke vakbond ACV gaat het om 300.000 personeelsleden. Hij roept de federale regering op om tussen te komen.
  [naar artikel]
 27. Riziv telt minder kortstondig zieke werknemers (20/03/2017 - De Redactie)
  Voor het eerst in jaren heeft de ziekteverzekering minder dagen uitbetaald voor kortstondige ziekte. Het aantal ziektedagen van werknemers en zelfstandigen die minder dan een jaar ziek zijn, is vorig jaar met vijf procent gedaald.
  [naar artikel]
 28. Cadeau voor ruim 20.000 Lego-werknemers: 3 vakantiedagen en bonus (22/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Lego kende een “buitengewoon” jaar waarin veel meer winst werd geboekt dan normaal. Daarom geeft de speelgoedfabrikant zijn werknemers - ruim 20.000 - drie extra vakantiedagen en een bonus. Lego profiteert al sinds het begin van de coronapandemie van thuisblijvende kinderen en ouders die bouwpakketten aanschaffen.
  [naar artikel]
 29. Minder werknemers zitten korte tijd ziek thuis (21/04/2018 - VRT NWS)
  Het aantal werknemers dat korte tijd ziek thuis zit, is duidelijk gedaald. Dat blijkt uit ramingen van de ziekteverzekering. Naar schatting ruim 450.000 werknemers die minder dan één jaar ziek waren, kregen vorig jaar een ziekte-uitkering. Dat zijn er tien procent minder dan in 2016. 
  [naar artikel]
 30. Opvallend minder werknemers namen loopbaanonderbreking vorig jaar, en dat allemaal door het (verplichte) telewerk (16/02/2022 - VRT NWS)
  Vorig jaar namen opvallend minder werknemers in België loopbaanonderbreking. Het gaat om 6,7 procent of bijna tien procent minder dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie uitbrak. Dat blijkt uit cijfers van het HR-dienstenbedrijf Acerta. Oorzaak is het aanbevolen en soms ook verplichte telewerk.
  [naar artikel]
 31. Loon inruilen voor andere voordelen steeds populairder (16/03/2019 - Metro)
  De cafetariaplannen waarmee werknemers hun loonpakket flexibel kunnen invullen, winnen snel aan populariteit. Bij de hr-dienstverlener SD Worx, de grootste speler op de markt, stapten vorig jaar iets meer dan 19.000 werknemers in zo’n plan. Dat is de helft meer dan in 2017 en drie keer meer dan in 2015, schrijft De Tijd zaterdag. Bijna 59 procent van de werknemers met een Flex Income Plan, het cafetariaplan van SD Worx, koos vorig jaar voor vakantiedagen. Het betekent dat ze de vakantiedagen die hun werkgever ter beschikking stelt niet (volledig) omruilen voor andere voordelen. Iets meer dan 38 procent opteerde er dan weer voor om zijn individueel pensioensparen, de zogenaamde derde pijler, te laten terugbetalen door de werkgever. Ook andere voordelen met een sociale insteek zijn populair. Zo kiest 26 procent van de werknemers voor extra kinderbijslag, een hospitalisatieverzekering voor familieleden (11 pct) of andere aanvullende gezondheidsverzekeringen (8 pct). Door de cafetariaplannen krijgen werknemers meer keuze. Die kan fiscaal voordelig uitvallen omdat de gekozen voordelen vaak minder zwaar worden belast dan gewoon loon. De vakbonden waarschuwen er om die reden wel voor dat de plannen de sociale zekerheid, gefinancierd met belastinggeld, ondergraven. bron: Belga   Het bericht Loon inruilen voor andere voordelen steeds populairder verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Loon inruilen voor andere voordelen steeds populairder (16/03/2019 - Metro)
  De cafetariaplannen waarmee werknemers hun loonpakket flexibel kunnen invullen, winnen snel aan populariteit. Bij de hr-dienstverlener SD Worx, de grootste speler op de markt, stapten vorig jaar iets meer dan 19.000 werknemers in zo’n plan. Dat is de helft meer dan in 2017 en drie keer meer dan in 2015, schrijft De Tijd zaterdag. Bijna 59 procent van de werknemers met een Flex Income Plan, het cafetariaplan van SD Worx, koos vorig jaar voor vakantiedagen. Het betekent dat ze de vakantiedagen die hun werkgever ter beschikking stelt niet (volledig) omruilen voor andere voordelen. Iets meer dan 38 procent opteerde er dan weer voor om zijn individueel pensioensparen, de zogenaamde derde pijler, te laten terugbetalen door de werkgever. Ook andere voordelen met een sociale insteek zijn populair. Zo kiest 26 procent van de werknemers voor extra kinderbijslag, een hospitalisatieverzekering voor familieleden (11 pct) of andere aanvullende gezondheidsverzekeringen (8 pct). Door de cafetariaplannen krijgen werknemers meer keuze. Die kan fiscaal voordelig uitvallen omdat de gekozen voordelen vaak minder zwaar worden belast dan gewoon loon. De vakbonden waarschuwen er om die reden wel voor dat de plannen de sociale zekerheid, gefinancierd met belastinggeld, ondergraven. Bron: Belga   Het bericht Loon inruilen voor andere voordelen steeds populairder verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Lagere eindejaarspremie en minder vakantiedagen: ook hier laat corona zich voelen (14/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bent u de afgelopen maanden tijdelijk werkloos geweest? Dan is de kans groot dat uw eindejaarspremie enkele honderden euro lager uitvalt dan vorig jaar, zo stelt SD Worx. De impact kan zich zelfs volgend jaar ook nog doen voelen: wie na 30 juni tijdelijk werkloos was, verliest mogelijk vakantiedagen.
  [naar artikel]
 34. Onbeperkte vakantiedagen in de praktijk: vier vragen (30/01/2020 - Express)
  Eerder deze week kondigde vertaalbedrijf Jonckers aan dat zijn werknemers een onbeperkt aantal betaalde vakantiedagen mogen opnemen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Vier vragen en antwoorden. Is dat legaal? Ja, bedrijven mogen hun personeelsleden een onbeperkt aantal vakantiedagen toekennen. ‘Er bestaat enkel de verplichting om de twintig wettelijke vakantiedagen toe te kennen, naast […] The post Onbeperkte vakantiedagen in de praktijk: vier vragen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. Mooi initiatief, maar werkt het ook echt? Steeds meer bedrijven geven werknemers pop-up vakantiedagen om burn-out te vermijden (17/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Pop-up vakantiedagen, selfcare-verlof of wellbeing days. Sinds het begin van de pandemie lassen steeds meer bedrijven wereldwijd spontane vakantiedagen in voor hun (uitgebluste) werknemers om een burn-out te vermijden. Arbeidspsycholoog Tom Dijckmans neemt de trend onder de loep. Want een nobel initiatief is het zeker, maar hebben die vrije dagen ook het beoogde effect?
  [naar artikel]
 36. Nog veel vakantiedagen over? Zo zorg je ervoor dat er geen enkele verloren gaat (21/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het is een speciaal jaar geweest. Met lockdowns en veel tijdelijke werkloosheid. Gevolg is dat meer werknemers dan andere jaren nog met een karrenvracht aan vakantiedagen zitten. Maar hoe zit dat nu met al die resterende vrije dagen? Kan ik ze overdragen naar volgend jaar? Kan ik ze laten uitbetalen? Of ben ik ze kwijt?
  [naar artikel]
 37. Plan om vakantiedagen met collega’s te delen half jaar uitgesteld (20/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Werknemers krijgen voorlopig niet de mogelijkheid om vakantiedagen over de jaren heen op te potten. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) geeft de sociale partners een half jaar extra tijd om een alternatief te bedenken. Dat bericht De Tijd donderdag.
  [naar artikel]
 38. Plan om vakantiedagen met collega’s te delen half jaar uitgesteld (20/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Werknemers krijgen voorlopig niet de mogelijkheid om vakantiedagen over de jaren heen op te potten. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) geeft de sociale partners een half jaar extra tijd om een alternatief te bedenken. Dat bericht De Tijd donderdag.
  [naar artikel]
 39. Werknemers kunnen ook jaren later nog recht op betaalde vakantie uitoefenen (29/11/2017 - Knack)
  Een werknemer mag zijn jaarlijkse betaalde vakantiedagen overdragen, cumuleren en jaren nadien nog opnemen of laten uitbetalen als de werkgever hem niet in de gelegenheid heeft gesteld de vakantiedagen op te nemen. Dat zegt het Europees Hof van Justitie woensdag in een arrest. Volgens het Hof gaat het om een fundamenteel sociaal recht in de Europese Unie.
  [naar artikel]
 40. Eén op zes werknemers trok groot verlof in (12/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De helft van de werknemers heeft de voorbije maanden één of meerdere vakantiedagen laten vallen of ook minder dagen opgenomen door de coronamaatregelen en de onzekerheid rond reizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 723 ondernemingen.
  [naar artikel]
 41. Minder loon in ruil voor extra vakantiedagen (09/04/2019 - De Morgen)
  Meer en meer bedrijven hebben het begrepen, werknemers maak je gelukkig door flexibele werkregelingen en extra's aan te bieden. Van loon inleveren voor extra vakantiedagen over een droogkuis op het werk, tot een dienst die schoenen van medewerkers herstelt. Op heel wat plekken kan het al.
  [naar artikel]
 42. Een lagere eindejaarspremie en minder vakantiedagen: hoe tijdelijke werkloosheid zich maanden later nog laat voelen in uw portemonnee (14/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  Bent u de afgelopen maanden tijdelijk werkloos geweest? Dan is de kans groot dat uw eindejaarspremie enkele honderden euro lager uitvalt dan vorig jaar, zo stelt SD Worx. De impact kan zich zelfs volgend jaar ook nog doen voelen: wie na 30 juni tijdelijk werkloos was, verliest mogelijk vakantiedagen.
  [naar artikel]
 43. Lagere eindejaarspremie en minder vakantiedagen: tijdelijke werkloosheid laat zich maanden later nog voelen in uw portemonnee (14/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Bent u de afgelopen maanden tijdelijk werkloos geweest? Dan is de kans groot dat uw eindejaarspremie enkele honderden euro lager uitvalt dan vorig jaar, zo stelt SD Worx. De impact kan zich zelfs volgend jaar ook nog doen voelen: wie na 30 juni tijdelijk werkloos was, verliest mogelijk vakantiedagen.
  [naar artikel]
 44. Zijn het de mensen die vakantie nemen die promotie krijgen? (12/07/2016 - Express)
  Veel werknemers durven nauwelijks vakantie aanvragen omdat ze vrezen daarmee naar hun superieuren een negatieve boodschap te zullen sturen en op die manier ook hun verdere carrière in het gedrang te kunnen brengen, maar die angst blijkt volkomen onterecht. Dat is de conclusie van een onderzoek van de United States Travel Association bij meer dan vijfduizend werknemers in de Verenigde Staten. Amerikaanse werknemers die hun volledige contingent vakantiedagen opnemen, blijken volgens de onderzoekers 6,5 procent meer kans te hebben op een promotie of loonsverhoging dan collega’s die minstens elf vakantiedagen ongebruikt laten. Amerikaanse werknemers nemen volgens de onderzoekers vandaag minder vakantie op dan de vier voorbije decennia. De meeste respondenten zeggen geen vakantie te willen nemen om te vermijden dat ze na hun terugkeer met een quasi onoverkomelijke werklast zouden worden geconfronteerd. Anderen merken op dat een vakantie te zwaar zou wegen op het gezinsbudget. Looninlevering Er zijn volgens de onderzoekers nochtans voldoende redenen om een vakantie te organiseren. Onder meer wordt daarbij opgemerkt dat een vakantie de werknemer toelaat fysiek en mentaal tot rust te komen. Daardoor kan de onderneming na de terugkeer van de werknemer ook rekenen op een toegenomen productiviteit. De meeste managers beseffen immers dat een vakantie het geluksgevoel van de werknemer kan opdrijven en weten ook dat tevreden werknemers een hoger productieniveau laten optekenen en een grotere bereidheid tot samenwerking tonen. Tenslotte wordt gewaarschuwd dat het schrappen van vakantiedagen eigenlijk neerkomt op een reële looninlevering. Hetzelfde loon moet immers over meerdere dagen worden verdeeld. (mah) The post Zijn het de mensen die vakantie nemen die promotie krijgen? appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 45. Cadeau voor ruim 20.000 Lego-werknemers: drie vakantiedagen en bonus (22/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Lego kende een ‘buitengewoon’ jaar waarin veel meer winst werd geboekt dan normaal. Daarom geeft de speelgoedfabrikant zijn — ruim 20.000 — werknemers drie extra vakantiedagen en een bonus. Lego profiteert al sinds het begin van de coronapandemie van thuisblijvende kinderen en ouders die bouwpakketten aanschaffen.
  [naar artikel]
 46. 300.000 werknemers die vakantiedagen dreigden te verliezen, kunnen opgelucht ademhalen (25/02/2023 - Het Nieuwsblad)
  Er is een oplossing voor de honderdduizenden werknemers die door de coronawerkloosheid in 2022 vakantiedagen of vakantiegeld dreigden te verliezen. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigt aan dat die dagen werkloosheid toch zullen gelden als gelijkgestelde periode voor het recht op vakantie.
  [naar artikel]
 47. 300.000 werknemers die vakantiedagen dreigden te verliezen, kunnen opgelucht ademhalen (25/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  Er is een oplossing voor de honderdduizenden werknemers die door de coronawerkloosheid in 2022 vakantiedagen of vakantiegeld dreigden te verliezen. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigt aan dat die dagen werkloosheid toch zullen gelden als gelijkgestelde periode voor het recht op vakantie.
  [naar artikel]
 48. 300.000 werknemers die vakantiedagen dreigden te verliezen, kunnen opgelucht ademhalen (25/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Er is een oplossing voor de honderdduizenden werknemers die door de coronawerkloosheid in 2022 vakantiedagen of vakantiegeld dreigden te verliezen. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigt aan dat die dagen werkloosheid toch zullen gelden als gelijkgestelde periode voor het recht op vakantie.
  [naar artikel]
 49. Bij SD Worx kan je vakantiedagen opsparen (26/04/2017 - De Tijd)
  07:34 Dienstengroep SD Worx is zelf gestart met een vorm van loopbaansparen. Werknemers kunnen er vakantiedagen omzetten in cash.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy