De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

‘Hahaha. Humor in de kunst’: lachen met kunst mág

De Morgen

18/09/2021 - 16:35

De meeste mensen mogen dan al graag lachen, veel tentoonstellingen met humor als rode draad zijn nog niet gemaakt. De expo Hahaha. Humor in de kunst wil daar wat aan doen. Al neemt het humor meteen ook serieus.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Lachen zonder te schateren (18/09/2021 - De Tijd)
  02:45 Humor in de beeldende kunst was eeuwenlang moeilijk. Pas eind 19de eeuw veranderde dat. In ‘Ha ha ha, de humor van de kunst’ toont het ING Art Center hoe kunstenaars humor in de strijd gooiden om trad...
  [naar artikel]
 2. Jade Mintjens maakt haar eindejaarsconference volgens de regels van de kunst, maar wel háár kunst (27/12/2022 - Humo)

  [naar artikel]
 3. Art nouveau – een blik achter de Kunst met de K van Kongo (23/03/2023 - De Wereld Morgen)
  Historicus van vergeten zaken Lucas Catherine bundelt in ‘Art Nouveau - Kunst met de K van Kongo’ vier van zijn vaste literaire thema’s: Kongo, kolonisatie, Kunst en Brussel (en ook een beetje Oostende, Antwerpen, Blankenberge en Tervuren). Hij neemt ons mee op stap langsheen deze ’nieuwe kunst’ en vertelt tussendoor over de koloniale drijfveren die er achter zaten. The post Art nouveau – een blik achter de Kunst met de K van Kongo appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 4. De alchemisten van de Zweedse kunst in Bozar (17/02/2023 - De Tijd)
  18:27 Met ‘Swedish Ecstasy’ duikt Bozar in de wereld van de Zweedse esoterische kunst. Haar boegbeeld is Hilma af Klint, een van de pioniers van de abstracte kunst begin 20ste eeuw. Ze inspireert tot vandaa...
  [naar artikel]
 5. Kan kunst echt onze ziel redden? (28/03/2019 - De Morgen)
  In zijn essay Kunst als therapie toont Alain de Botton hoe kunst ons kan helpen een betere versie van onszelf te worden. Jammer dat hij daarbij geen aandacht schenkt aan de essentie van kunst.
  [naar artikel]
 6. Kunst geneest (16/06/2017 - De Morgen)
  Kan cultuur een zieke patiënt helen? En maakt kunst van dokters betere zorgverleners? Professor Wim Distelmans is daarvan overtuigd en brengt kunst naar palliatief dagcentrum Topaz. 'Leven mensen langer met kunst? Ik heb de indruk van wel.'
  [naar artikel]
 7. Kunst geneest (05/04/2019 - De Morgen)
  Kan cultuur een zieke patiënt helen? En maakt kunst van dokters betere zorgverleners? Professor Wim Distelmans is daarvan overtuigd en brengt kunst naar palliatief dagcentrum Topaz. 'Leven mensen langer met kunst? Ik heb de indruk van wel.'
  [naar artikel]
 8. «Kunst en tijdloze klassiekers brengen pit in interieur» (15/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Betaalbare kunst wint aan populariteit en da’s een goede zaak, want kunst tilt een interieur naar een hoger niveau. Dat blijkt ook in het...
  [naar artikel]
 9. Poëzie & Kunst in Casino (13/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op zondag 11 maart werd de tentoonstelling Poëzie & Kunst geopend. Dit is een samenwerkingsproject waarbij poëzie en kunst centraal staan en dit dankzij de scholen, academie kunst, cultuurraad en stad.
  [naar artikel]
 10. Deze nieuwe auto kun je nu ook met kunst betalen (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Polestar, het Chinese dochtermerk van Volvo, aanvaardt voortaan kunst als betaalmiddel voor zijn sportieve plug-inhybride coupé Polestar 1. “Kunst voor kunst”, zo klinkt het.
  [naar artikel]
 11. Beleggen in kunst is ook een kunst (07/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Kan kunst uw beleggingsportefeuille redden nu de klassieke investeringen niet veel meer opbrengen? Het kan, maar voorzichtigheid is geboden.
  [naar artikel]
 12. Te ontdekken (13/04/2019 - De Morgen)
  Bovenal is er natuurlijk gewoon goede kunst. Of simpelweg kunst om de kunst.
  [naar artikel]
 13. [VIDEO] - Molenbeeks museum toont humoristische kunst (13/07/2017 - De Redactie)
  Dat kunst geen bittere ernst hoeft te zijn, bewijst "Art is comic". De expo vol humor loopt in het Mima Museum in Molenbeek.
  [naar artikel]
 14. Is kunst een goede belegging? (30/03/2023 - De Tijd)
  05:00 ‘De belangrijkste rol van een investeerder in kunst is het beschermen van een artistiek patrimonium en het ondersteunen van artiesten’, zegt Eugénie Dumont, kunstadviseur bij Degroof Petercam. Maar lo...
  [naar artikel]
 15. Conceptuele kunst met streepje humor (12/04/2019 - De Morgen)
  De Godfather van de conceptuele kunst is 82, maar pensioen? Neen. John Baldessari beïnvloedde een hele generatie kunstenaars, van Mike Kelley tot Cindy Sherman. Nu toont hij vijftien nieuwe doeken in de Brusselse galerie Greta Meert.
  [naar artikel]
 16. [VIDEO] - Toegankelijke, maatschappijkritische kunst met een vleugje humor (16/01/2017 - De Redactie)
  Zo zou je de beeldende kunst van artiest Sven 't Jolle kunnen omschrijven. De Antwerpse kunstenaar woont al enkele jaren in Australië, en heeft nu een grote solotentoonstelling in Wiels in Brussel. Thema's zoals mensen op de vlucht, of de bankencrisis komen erin aan bod.
  [naar artikel]
 17. Kunst in de bib (25/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Kunst in de bib, logisch zal je zeggen. De bib staat vol literatuur. Maar er is meer: de tentoonstelling #geen dag zonder kunst brengt nog beelden en verhalen uit het ‘Station d’artistes’, een bijna vergeten Genkse kunstenaarskolonie.
  [naar artikel]
 18. Jeugdboekenmaand in de bibliotheek vol kunst (27/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  In 2020 kiest de Jeugdboekenmaand voor Kunst. Kunst gaat over iets zeggen, fluisteren, iets van de daken schreeuwen. Het gaat over buiten de lijntjes kleuren. Over ontdekken, kijken, voelen, luisteren. De Jeugdboekenmaand loopt van 1 tot 31 maart 2020 en in de bibliotheek staat alvast een toffe collectie boeken over kunst klaar. Dit jaar organiseert men er voor alle kleuters van de 3de kleuterklas de boeiende, interactieve en grappige verteltheatervoorstelling 'Tiest'. Over kunst valt veel te zeggen, veel te lezen en veel te ontdekken.Kunst komt in vele gedaanten en vormen naar ons toe. Dat is ook zo in boeken. Gewapend met stapels kinder- en jeugdboeken over kunst trekt het je verbeelding op gang. Want dat doet kunst.
  [naar artikel]
 19. ONZE OPINIE. “De kunst van Jan Fabre weren is evengoed ‘grensoverschrijdend gedrag’” (29/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hannelore Goeman — fractieleidster van Vooruit — maakt zich schuldig aan ‘grensoverschrijdend gedrag’. Ze vraagt uit naam van haar partij dat alle beelden van Jan Fabre verwijderd worden uit het Vlaams Parlement nu de kunstenaar veroordeeld is. Daarmee vergeet ze een onderscheid te maken tussen de kunst die iemand maakt, en de persoon. Er zijn wel meer kunstenaars die een bedenkelijke levenswandel hadden en toch ‘crimineel goed’ werk maakten: van schilder Paul Gauguin over Michael Jackson tot de schrijver van ‘Alice in Wonderland’. Kunst weren omwille van de maker is ‘grensoverschrijdend gedrag’ dat ons cultuurleven doet leegbloeden.
  [naar artikel]
 20. 'Inside', als kunst je het leven kan kosten (21/03/2023 - De Tijd)
  15:18 Wat is het nut van kunst? Daar draait ‘Inside’, de debuutfilm van de Griekse regisseur Vasilis Katsoupis, om. Hij weeft er een meeslepend ontsnappingsdrama doorheen, met Willem Dafoe in de hoofdrol.
  [naar artikel]
 21. ‘Tree of Life’ in Herbricht is eerste werk van ‘Kunst aan de Maas’ (09/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Met de ‘Tree of Life’ van Mark Dion is het eerste werk van ‘Kunst aan de Maas’ een feit. De gerenommeerde kunstenaar creëerde in Herbricht een levensboom met dieren en objecten die verwijzen naar het unieke rivierlandschap.
  [naar artikel]
 22. Expo met kunst op blikjes bier is de ideale opwarmer voor het Bierfestival in Heusden-Zolder (23/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  Én bier. Én kunst. Én muziek. Wie zei dat God dood was, heeft iets te diep in het glas gekeken. The Beer Experience in De Muze in Heusden-Zolder biedt het allemaal in één pakket aan. De expo ‘Blik op Kunst’ warmt de smaakpapillen nu al op.
  [naar artikel]
 23. Beleef kunst op een andere manier op de BOZAR Night x Desperados (30/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Desperados en BOZAR slaan de handen in elkaar om de wereld van kunst en parties te verenigen. Mensen die houden van bier en kunst moeten op 30...
  [naar artikel]
 24. Kunst hoort aan de muur, dus ook een uiterst zeldzame sportwagen, vindt deze liefhebber (07/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De 35-jarige Argentijn Pablo Pérez ziet auto's van het sportwagenmerk Pagani als pure kunst. En kunst hoort aan de muur, dus regelde hij dat.
  [naar artikel]
 25. Kunst zet Recorfabrieken op Stelten (20/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Woensdagavond opent op de iconische Recorsite in Hasselt een kunstexpositieruimte. Het gaat om het tiendaags festival Kunst op Stelten. Initiatiefnemer is The School, een denktank die ruimte voor kunst in de stad onderzoekt. Zolang de Recor leegstaat, is kunst er welkom. Maar The School wil een langetermijnrelatie met de Recor aangaan en er is hoop. Maar geniet vanaf vanavond eerst nog van de tijdelijke expo, hij is de moeite waard.
  [naar artikel]
 26. Een eigen stadscollectie hedendaagse kunst in Antwerpen (12/02/2021 - VRT NWS)
  De stad Antwerpen legt een eigen collectie hedendaagse kunst aan. Een eerste selectie werken die de stad aankocht, is vanaf morgen te zien in het museum voor hedendaagse kunst in Antwerpen, het MUHKA. Deze legislatuur wil de stad elk jaar 200.000 euro investeren in hedendaagse kunst.
  [naar artikel]
 27. Waarom kunst essentieel is voor democratie en mensenrechten (17/11/2019 - VRT NWS)
  De voorbije week ging veel aandacht naar de mogelijke besparingen in de kunst- en cultuursector. Hierbij werd een belangrijke dimensie in het debat wat over het hoofd gezien: dat kunst elementair is voor een gezonde democratische samenleving, waarin mensenrechten worden gerespecteerd. Dit heeft alles te maken met de essentiële rol die kunst vervult in onze samenleving: ze stimuleert en geeft vorm aan het inlevingsvermogen.
  [naar artikel]
 28. 'Beeldende kunst preekt nog te veel voor eigen parochie' (18/08/2017 - De Morgen)
  De beeldende kunst is een exclusieve club. Kunsthal Extra City in Antwerpen wil het radicaal anders doen: actuele kunst over stedelijkheid, maar dan verstaanbaar voor iedereen.
  [naar artikel]
 29. 'Beeldende kunst preekt nog te veel voor eigen parochie' (14/04/2019 - De Morgen)
  De beeldende kunst is een exclusieve club. Kunsthal Extra City in Antwerpen wil het radicaal anders doen: actuele kunst over stedelijkheid, maar dan verstaanbaar voor iedereen.
  [naar artikel]
 30. “Een kunstwerk weerspiegelt wie je bent.” Start to art: experte geeft tips om kunst te kopen (19/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Volgende week vindt in het Brusselse de Afforable Art Fair plaats: galerijen stellen vijf dagen lang een breed gamma hedendaagse kunst voor. Het werk van opkomende kunstenaars hangt gewoon naast dat van de grootste namen. Kriebelt het om kunst te kopen? Weet dat het niet alleen voor kenners is. Astrid Vereycken, artist liaison en verantwoordelijke voor de sales bij Gallery Sofie Van de Velde, geeft een spoedcursus ‘kunst kopen voor beginners’. “Ben je je kunstwerk beu? Dan kan je het in veel gevallen opnieuw aan de galerij verkopen.”
  [naar artikel]
 31. Londense veilinghuizen Sotheby’s, Christie’s en Bonhams schrappen verkoop Russische kunst (17/03/2022 - Express)
  Veilinghuizen Sotheby’s, Christie’s en Bonhams schrappen hun traditionele veilingen van Russische kunst in juni. De annulering van de veiling komt als reactie op de oorlog in Oekraïne. Sinds de invasie is de handel in Russische kunst in een taboesfeer terechtgekomen. Twee keer per jaar, in juni en november, vindt in Londen de Russian art week […]
  [naar artikel]
 32. ‘Als Da Vinci nu leefde, was hij stripauteur’: strips van het Louvre te zien in Brussel (02/03/2022 - De Morgen)
  Reeds 17 jaar dweept Europa’s bekendste museum met de negende Kunst. Maar waarom? Moet low art zonodig met high art worden gelinkt? Of zijn strips dan toch kunst? Een gesprek met de (strip)verantwoordelijken van het Louvre naar aanleiding van de Brusselse expo Strips uit het Louvre. ‘Streetart, videogames en stripkunst worden dé kunstvormen van de toekomst.’
  [naar artikel]
 33. Aangename verrassing voor Vlaming die glaasje laat taxeren bij ‘Tussen Kunst en Kitsch’ (24/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In het Nederlandse programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ dat wekelijks wordt uitgezonden op de AVRO-TROS, kwam gisterenavond ook een Vlaming aan bod,...
  [naar artikel]
 34. In deze vakantievilla aan zee spot je Limburgse kunst die je laat dromen over paradijselijke stranden (03/08/2023 - Het Belang van Limburg)
  Lekker even naar zee in de vakantie: pootjebaden, een paar baantjes trekken met de go-kart, maar ook kunst kijken. De prachtige Villa Les Zéphyrs in Middelkerke wordt tot ver na de zomer Limburgs grondgebied met de expo ‘La Isla Bonita’.
  [naar artikel]
 35. Fusie leidt tot grote Vlaamse kunst- en architectuurhogeschool (13/04/2019 - De Morgen)
  Vijf gerenommeerde Vlaamse hogere kunst- en architectuuropleidingen fuseren vanaf volgend academiejaar tot een grote, in kunst en architectuur gespecialiseerde hogeschool. De nieuwe instelling bestrijkt zes campussen in Brussel, Gent en Leuven.
  [naar artikel]
 36. Bijzondere expo in Genk: 87-jarige bobonne maakt ingrijpende kunst met ‘brol’ uit de Action (11/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Samen hebben Nalini Malani (74) en Marianne Berenhaut (87) een eeuw aan kunst op de teller. Toch wordt in het Genkse C-mine hun werk nu pas grondig belicht. Beter laat dan nooit, want deze kranige kunstenaressen kunnen er wat van.
  [naar artikel]
 37. Tefaf, waar rijke vips hun kunst halen (29/03/2019 - De Morgen)
  De komende tien dagen wordt Maastricht overspoeld door rijkelui met een interesse in kunst. De Tefafkunstbeurs is uitgegroeid tot een populaire trekpleister voor wie het geld graag laat rollen. Een dag tussen vips, privéjets en hoogstaande kunst. Hans Moleman
  [naar artikel]
 38. Ketnet geeft kinderen goesting in kunst (09/04/2019 - De Morgen)
  Nadat Ketnet probeerde om zijn kijkers goesting te doen krijgen in sport, wil de zender nu hetzelfde doen met kunst en cultuur, in Mijn kunst is top!.
  [naar artikel]
 39. Kijken naar kunst die in je oren kruipt (07/04/2019 - De Morgen)
  Geluidskunst. Kunst die geen muziek is, maar toch meer dan een beeld. Kunst waar je niet van kunt wegkijken, omdat ze in je oor kruipt. Christoph De Boeck en Aernoudt Jacobs exploreren het al jaren. Où sont les sons in Centrale Brussel biedt een stand van zaken.
  [naar artikel]
 40. 'Kunst is het enige wat ons allemaal zal overleven' (04/04/2019 - De Morgen)
  Hans Ulrich Obrist, HUO voor wie het korter wil, is vermoedelijk de invloedrijkste 'curator' in de hedendaagse kunstwereld. Een onvermoeibare spraakwaterval ook, die gelooft dat alleen kunst de mens nog kan verbinden. In Villa Empain neemt hij nu de expo Mondialité onder zijn hoede. 'Hoe werelds ook, kunst heeft altijd lokale roots.'
  [naar artikel]
 41. 'Kunst is het enige wat ons allemaal zal overleven' (20/05/2017 - De Morgen)
  Hans Ulrich Obrist, HUO voor wie het korter wil, is vermoedelijk de invloedrijkste 'curator' in de hedendaagse kunstwereld. Een onvermoeibare spraakwaterval ook, die gelooft dat alleen kunst de mens nog kan verbinden. In Villa Empain neemt hij nu de expo Mondialité onder zijn hoede. 'Hoe werelds ook, kunst heeft altijd lokale roots.'
  [naar artikel]
 42. Na rel rond ‘lijk’ in stadhuis: “Kunst in ’t Scheep moet kunnen” (24/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De stad Hasselt en PXL MAD houden de deur open voor kunst in het stadhuis. Dat is gezegd na een gesprek tussen schepenen en kunststudenten en hun verantwoordelijken. Twee weken geleden liet burgemeester Vandeput (N-VA) één kunstwerk weghalen op een expo in ’t Scheep, waarop de andere studenten hun werken ook inpakten.
  [naar artikel]
 43. Kunst als veroverde vrijheid (11/04/2019 - De Morgen)
  Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst S.M.A.K. in Gent heeft kunstkenner en schrijver Hans Theys gevraagd om aan de slag te gaan met de museumcollectie. Het resultaat is de uitstekende tentoonstelling Xanadu!, een persoonlijke keuze van Theys en een pleidooi voor één grote Belgische collectie hedendaagse kunst.
  [naar artikel]
 44. Kunst aan het kanaal doet nadenken over hoe we met water omgaan (30/06/2023 - Het Belang van Limburg)
  Vijf grote sculpturen staan opgesteld langs het jaagpad aan de passantenhaven in Eisden. Kunst aan het kanaal, in het kader van Kunst aan de Maas. Verwonderen doen de vijf beelden al, maar ze dringen ook aan om na te denken over hoe we met onze schaarse watervoorraden omgaan.
  [naar artikel]
 45. Pintjes uit de kofferbak als volwaardige kunst (07/03/2022 - De Tijd)
  16:08 Bij de kunstenaar Rirkrit Tiravanija staat de interactie van kunst met de mens centraal. Pintjes drinken wordt bij hem een kunstwerk, blijkt uit ‘Another Sunny Afternoon', zijn eerste grote solotentoo...
  [naar artikel]
 46. Deense kunstenaar aan de haal met 72.000 euro van museum en noemt dat kunst met de titel ‘Take the money and run’ (29/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Deense kunstenaar Jens Haaning (56) heeft het Kunsten Museum of Modern Art in Aalborg mooi voor schut gezet. Hij kreeg 72.000 euro cash van het museum om te verwerken in twee kunstwerken op bestelling. Maar Haaning besloot nieuwe kunst te maken, onder de naam ‘Take the money and run’. En dat is exact wat hij deed.
  [naar artikel]
 47. Wat is kunst? (21/08/2020 - Knack)
  Wat als je gewoon een aantal rechthoekige vlakken inkleurt, zoals Mondriaan, maak je dan kunst? Of als je een banaan tegen de muur plakt, zoals Maurizio Cattelan? Wat is kunst precies en hoe is dat idee door de eeuwen heen geëvolueerd? Hoe zijn we van prachtige Madonna-schilderijen gekomen tot een pissijn ? Professor Vlad Ionescu (UHasselt) neemt je mee op een beeldende kunstreis.
  [naar artikel]
 48. BINNENKIJKER. In de villa van Peter en Myriam staat kunst centraal: “We stemmen de inrichting van elke kamer af op een specifiek werk" (29/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Elke week delen we de beste ‘Binnenkijkers’ die onze woonexpert Björn Cocquyt voor HLN heeft gemaakt. Deze woning bezocht hij in juni 2021. In de villa van Myriam (49) en Peter Vanmaldeghem (55) in ’s Gravenwezel word je omringd door kunst. In elke kamer zijn alle kleuren, meubels en decoratie afgestemd op een specifiek werk. “Meestal wordt kunst pas in laatste instantie toegevoegd, maar ik deed het omgekeerde”, zegt Peter.
  [naar artikel]
 49. Kan jij kunst gemaakt door AI en kunst gemaakt door een mens onderscheiden? De meeste van ons niet, zegt nieuwe studie (28/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zie jij het verschil tussen kunst gemaakt door een mens of door artificiële intelligentie? De meeste mensen niet, bewijst een nieuwe studie. Hangt er binnenkort kunst van algoritme ‘min G max D Ex[log(D(x))]’ aan onze muur?
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy