De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Hoe zit het nu echt met antidepressiva? Dit boek wil het taboe doorbreken: ‘We mogen best blij zijn dat ze er zijn’

De Morgen

30/09/2021 - 11:16

Hoewel meer dan één miljoen Belgen antidepressiva nemen, blijft er een taboe rond hangen. Een nieuw boek probeert tegenwicht te bieden. ‘Antidepressiva zijn best goede geneesmiddelen.’


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Leven op antidepressiva: ‘Ik voel me minder slecht, maar kan ook nooit echt blij zijn’ (22/09/2023 - De Standaard)
  Voor bijna één op de acht Belgen zijn antidepressiva een deel van het leven. Maar de ervaringen ermee lopen scherp uiteen. ‘Niet de pillen zijn het probleem, wel het gebrek aan andere zorg.’
  [naar artikel]
 2. 'Antidepressiva: taboe is nergens voor nodig' (26/09/2017 - De Morgen)
  Patiënten die het nodig hebben zijn de dupe van de slechte reputatie van antidepressiva. De Nederlandse psychiater Christiaan Vinkers wil de medicijnen uit het verdomhoekje halen en schreef een boek: Even slikken.
  [naar artikel]
 3. 'Antidepressiva: taboe is nergens voor nodig' (07/04/2019 - De Morgen)
  Patiënten die het nodig hebben zijn de dupe van de slechte reputatie van antidepressiva. De Nederlandse psychiater Christiaan Vinkers wil de medicijnen uit het verdomhoekje halen en schreef een boek: Even slikken.
  [naar artikel]
 4. “Tijd om taboe rond sekswerk te doorbreken” (02/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Prostitutie lijkt wel het laatste taboe in onze samenleving. Historicus en journalist Hans Vandecandelaere schreef het boek ‘En vraag niet waarom....
  [naar artikel]
 5. Depressiecijfers zijn het hoogst bij jongeren: ‘Nemen jullie ook pillen?’ (25/05/2023 - De Standaard)
  De depressiecijfers bij jongvolwassenen zijn onrustwekkend. Via getuigenissen op scholen probeert Te Gek? het taboe rond psychisch welzijn bij jongeren te doorbreken. ‘Ik ben dankbaar hier nu te mogen staan.’
  [naar artikel]
 6. ‘We moeten alle standbeelden van Leopold II verwijderen’: Belgische prinses Esmeralda wil taboe over koloniale verleden doorbreken (07/01/2022 - De Morgen)
  Prinses Esmeralda (65) sluit zich aan bij de ‘de groeiende groep Belgen die het taboe over ons koloniale verleden wil doorbreken.’ Dat schrijft de tante van koning Filip in een opmerkelijk opiniestuk voor The Brussels Times, waarin ze het bewind van Leopold II ook ‘gewelddadig’ noemt. ‘We moeten kinderen leren dat onze welvaart gebaseerd is op plunderingen uit onze kolonie’, schrijft ze.
  [naar artikel]
 7. Houd ik mee een taboe in stand omdat ik mijn emoties niet wil delen? (27/05/2023 - De Standaard)
  Als je een miskraam hebt, wordt van je verwacht dat je er ‘open’ en ‘eerlijk’ over vertelt. Om het taboe te doorbreken. Maar wat als je er niet kunt en wilt over praten? 
  [naar artikel]
 8. Evelien en Pol leven met cochleair implantaat: “Slechthorend zijn is hard werken” (26/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op slechthorendheid rust nog steeds een taboe. En dat taboe wil ex-politicus Rob Beenders doorbreken in zijn nieuwe boek ‘Mijn hoorreis’. Daarin getuigen Evelien (32) en Michele, de mama van de doof geboren Pol (5).
  [naar artikel]
 9. Honderdtal mama’s verzamelt zich in Citadelpark om al borstvoedend taboe te doorbreken (04/08/2021 - De Morgen)
  Wie deze voormiddag het Gentse Citadelpark bezocht, is het misschien opgevallen: een honderdtal mama’s verzamelden zich er om samen de borst te geven. Initiatiefneemster Josefien Tondeleir hoopt zo het taboe rond borstvoeding in het openbaar te doorbreken.
  [naar artikel]
 10. Vluchtelingen, misbruik en menopauze: Philippe Geubels maakt tien nieuwe onderwerpen voor ‘Taboe’ bekend (05/10/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Philippe Geubels bereidt zich voor op het derde seizoen van ‘Taboe’, zijn succesvolle comedyprogramma waarin hij respectvol spot met onderwerpen waar niet om gelachen mag worden. “Er zijn nog altijd taboes om te doorbreken, al wordt het na twee seizoenen iets moeilijker”, legt Geubels aan ‘VRT NWS’ uit. Toch heeft de comedian opnieuw tien topics gevonden.
  [naar artikel]
 11. ‘Ik wou met mijn brief een taboe doorbreken’: na de open brief van 24-jarige zoon (25/03/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 12. 1 op 5 mannen kampt met erectiestoornissen: help het taboe doorbreken (21/04/2023 - Gezond.be)
  Wereldwijd kampt één op de vijf mannen vanaf achttien jaar met erectiestoornissen. Dat is een aanzienlijk aantal. Het komt niet enkel voor bij ouderen, maar ook jongere mannen worden steeds vaker geconfronteerd met erectieproblemen. Hoog tijd om om het nog altijd heersende taboe te doorbreken. Slechts 1 op 10 zoekt professionele hulp Exacte cijfers rond […] Het bericht 1 op 5 mannen kampt met erectiestoornissen: help het taboe doorbreken verscheen eerst op Gezond.be.
  [naar artikel]
 13. 'Wij gaan zelf ook naar de psychiater' (07/04/2019 - De Morgen)
  Met het boek 'Psychiaters op de sofa' willen vier vrouwelijke psychiaters - die ook vriendinnen zijn - het taboe over de psychiater en zijn beroep doorbreken. 'Wij zijn geen goeroes, wij zijn gewone mensen.' Een feministisch boek is het ook geworden. 'Mannelijke psychiaters kunnen veel moeilijker toegeven wat wij allemaal wél vertellen.'
  [naar artikel]
 14. KU Leuven-project onderzoekt of veroordeelde onschuldig in de cel zit: ‘We willen het taboe doorbreken’ (04/05/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 15. ‘We hopen dat De Warmste Week taboe rond kansarmoede kan doorbreken’: initiatiefnemers over hun project (20/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 16. ‘We hopen dat De Warmste Week het taboe rond kansarmoede kan doorbreken’: initiatiefnemers over hun project (20/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 17. Nederlands festival onder vuur: organisatie wil ‘taboe’ doorbreken met ‘ludieke’ drugscampagne (07/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Een populair festival in Utrecht “promoot” op sociale media het slikken van xtc-pillen. De organisatie van het festival Smeerboel benadrukt dat het om een grap gaat en dat bezoekers niet worden gestimuleerd om xtc te gebruiken. “We vinden het belangrijk om onderwerpen aan te snijden waar in onze maatschappij een taboe op rust.”
  [naar artikel]
 18. Vader die zoon verloor aan zelfdoding wil taboe doorbreken met tentoonstelling: “Het is belangrijk erover te praten” (13/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vanaf vandaag kan iedereen de tentoonstelling Doorsopenday bezoeken in het Stuhu van de KULAK in Kortrijk. Met het initiatief wil Jean-Louis Coppers het taboe rond spreken over psychische problemen en zelfdoding doorbreken.
  [naar artikel]
 19. Breese prostituee schrijft tweede boek (06/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ware liefde van een uur. Zo heet het nieuwe boek van Sigrid Schellen uit Bree. De 33-jarige Sigrid is definitief gestopt met haar carrière als prostituee. En dat omdat corona haar werk onmogelijk maakte. Schellen schreef vorig jaar ook het boek Hoerenchance, waarin ze het taboe rond sekswerk wil doorbreken. En ook nu neemt ze in haar boek geen blad voor de mond.
  [naar artikel]
 20. Kristien Hemmerechts wil taboe op collaboratie doorbreken: “Vlaamse SS'ers waren de ergste” (19/02/2019 - De Morgen)
  De vader van Hein en Toon Van den Brempt was SS’er, hun moeder de secretaresse van het hoofd van de Belgische SS. Schrijfster Kristien Hemmerechts heeft, met de broers, hun familiegeschiedenis ontrafeld om zo het taboe op collaboratie te doorbreken.
  [naar artikel]
 21. Christophe Ramont raakte besmet met hiv: ‘Ik wil aan de mensen zeggen: doe maar gewoon tegen ons’ (01/12/2021 - De Morgen)
  Christophe Ramont, bekend van het tv-programma ‘Blind getrouwd’, heeft vandaag bekendgemaakt dat hij besmet is met hiv. Met zijn getuigenis wil hij benadrukken dat mensen met hiv een normaal leven kunnen leiden. Hij hoopt zo ook het taboe op de ziekte te helpen doorbreken. ‘Neen, dit is geen doodsvonnis.’
  [naar artikel]
 22. Wat is de invloed van hiv op het liefdesleven van Christophe uit ‘Blind Getrouwd’? “Het is een verhaal van dubbele verantwoordelijkheid” (14/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Christophe Ramont uit ‘Blind Getrouwd’ raakte vorig jaar besmet met HIV. Al snel was hij er erg open over en wilde hij mensen er bewust over maken. Nu wil hij ook graag de taboe rond het onderwerp doorbreken. In ‘Up To Date’ op VTM GO vertelt Christophe over zijn diagnose en hoe dat zijn liefdesleven heeft beïnvloed.
  [naar artikel]
 23. “We moeten het taboe doorbreken: praten over zelfmoord hélpt” (10/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Desiderata, zo heet de horecazaak van Patrick Breugelmans die eind augustus opent in Heusden-Zolder. De naam is een eerbetoon aan zijn dochter Désirée Viola, die in 2018 uit het leven stapte. Désirée was actrice, bekend als Prinses Roos uit de Studio 100-reeks Prinsessia. “Ik wil mijn steentje bijdragen om het taboe rond zelfdoding te doorbreken”, zegt Patrick.
  [naar artikel]
 24. Antwerpse zanger Ivann trok naar Turkije voor transplantatie, nu helpt hij kalende mannen: “Soms zegt de echtgenote: dit is niet meer leefbaar” (16/08/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Ten tijde van ‘X Factor’ in 2005 kon Ivann Vermeer (42) de eerste tekenen van kaalheid nog verstoppen, maar kort erna werd het een niet te negeren probleem. De Antwerpse zanger stapte elf jaar geleden op het vliegtuig richting Turkije voor een haartransplantatie. Later startte hij een bedrijf dat kalende mannen (en vrouwen) begeleidt die hetzelfde willen doen. Met de zesdelige podcast ‘From Here to Hair’ wil hij het taboe rond haarverlies doorbreken. “Ik heb geen antidepressiva moeten pakken toen ik kaal werd, maar er zijn mannen voor wie dat wel het geval is.”
  [naar artikel]
 25. ‘De nood aan verbinding moet wel hoog zijn, als jonge ouders er een uur voor willen rijden’ (12/10/2022 - De Standaard)
  Overal in Vlaanderen groeien informele netwerken van jonge ouders. Gangmaker Lynn Geerinck begon er zelf mee in Gent, en zag er meer potentieel in. ‘Ik wil het taboe van eenzaamheid bij jonge gezinnen doorbreken.’
  [naar artikel]
 26. Televisiemaakster Lidewij Nuitten (31) out zich in ‘De maagdenclub’ als maagd om taboe aan te kaarten (03/10/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Ze noemt het zelf haar “grootste geheim”, eentje die ze zelfs voor haar beste vrienden verborgen hield. Maar nu wil televisiemaakster Lidewij Nuitten (31) het taboe doorbreken: ze is nog maagd. In haar nieuwe programma ‘De maagdenclub’ gaat ze op zoek naar dertig andere maagden van boven de dertig.
  [naar artikel]
 27. Het dirty little secret van antidepressiva (03/09/2018 - Knack)
  Johann Hari lijdt al sinds zijn puberteit aan depressies, en begon ook al jong met het nemen van antidepressiva. In zijn boek Verbinding verbroken gaat hij op zoek naar de echte oorzaken en oplossingen voor depressie. Knack biedt u een fragment aan.
  [naar artikel]
 28. GEZIEN? ‘Kom op tegen Kanker, alles in de strijd’: “’Voor al dat geld mag Niels z'n flieter laten zien’, dachten ze bij VRT” (21/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In het Eén-programma ‘Kom op tegen Kanker, alles in de strijd’ leren acht bekende koppen strippen om het taboe rond mannenkankers te doorbreken. Een nobel doel, maar moeten Niels Destadsbader en co daarvoor echt al hun kleren uittrekken? Of was een docureeks met getuigenissen even goed geweest? “Het verhaal van Warre Borgmans raakte een gevoelige snaar.”
  [naar artikel]
 29. Pantone wil met nieuwe rode kleur taboe rond menstruatie doorbreken (02/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kleureninstituut Pantone heeft - letterlijk - een bloedrode tint gelanceerd met een bijzondere boodschap. De kleur maakt deel uit van het assortiment om het taboe rond menstruatie te helpen doorbreken.
  [naar artikel]
 30. Mama creëert borstvoedende Barbie om taboe te doorbreken (29/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Ondertussen oefent Barbie al een heel aantal jobs en hobby's uit en komt ze in allerlei vormen en huidtinten. Maar een Barbie die borstvoeding geeft, die was er nog niet. Dus bedacht de Australische moeder Betty Strachan er gewoon zelf eentje waarmee ze het taboe rond borstvoeding wil doorbreken.
  [naar artikel]
 31. Selah Sue ruilt antidepressiva voor psychedelische truffels: werken die echt? En zijn ze een goed alternatief? (30/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  Zangeres Selah Sue neemt voor het eerst in veertien jaar geen antidepressiva meer, en heeft zich gewend tot een therapie met psychedelische truffels. Mag dat zomaar, en is dat niet gevaarlijk? Werken die echt tegen depressie, en zijn ze dan een beter alternatief voor antidepressiva? “Als de eerste resultaten bevestigd worden, dan komt de truffeltherapie straks op de lijst van vergunde geneesmiddelen.”
  [naar artikel]
 32. Selah Sue ruilt antidepressiva voor psychedelische truffels: werken die echt? En zijn ze een goed alternatief? (30/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Zangeres Selah Sue neemt voor het eerst in veertien jaar geen antidepressiva meer, en heeft zich gewend tot een therapie met psychedelische truffels. Mag dat zomaar, en is dat niet gevaarlijk? Werken die echt tegen depressie, en zijn ze dan een beter alternatief voor antidepressiva? “Als de eerste resultaten bevestigd worden, dan komt de truffeltherapie straks op de lijst van vergunde geneesmiddelen.”
  [naar artikel]
 33. Slachtoffer eergeweld wil taboe doorbreken: ‘Mijn moeder gaf mijn ex-man toestemming om mij te vermoorden’ (23/02/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 34. Christophe Ramont raakte besmet met het hiv-virus: ‘Ik wil aan de mensen zeggen: doe maar gewoon tegen ons’ (01/12/2021 - De Morgen)
  Christophe Ramont, bekend van het tv-programma ‘Blind getrouwd’, heeft vandaag bekendgemaakt dat hij besmet is met het hiv-virus. Met zijn getuigenis wil hij benadrukken dat mensen met hiv een normaal leven kunnen leiden. Hij hoopt zo ook het taboe op de ziekte te helpen doorbreken. ‘Neen, dit is geen doodsvonnis.’
  [naar artikel]
 35. Pijnlijk: boek rond ‘levenslessen’ van Ali B verschijnt te midden van ‘The Voice’-schandaal (25/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vorige week kwam het boek ‘De Ali B Methode’ in de rekken te liggen, maar laat dat nu net de periode zijn waarin de grensoverschrijdende ‘methodes’ van de Nederlandse rapper aan het licht kwamen in een aflevering van ‘BOOS’. Het boek werd na vijf dagen alweer uit de handel gehaald.
  [naar artikel]
 36. Pijnlijk: boek rond ‘levenslessen’ van Ali B verschijnt ten midden van ‘The Voice’-schandaal (25/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vorige week kwam het boek ‘De Ali B Methode’ in de rekken te liggen, maar laat dat nu net de periode zijn waarin de grensoverschrijdende ‘methodes’ van de Nederlandse rapper aan het licht kwamen in een aflevering van ‘BOOS’. Het boek werd na vijf dagen alweer uit de handel gehaald.
  [naar artikel]
 37. Prins Laurent in ‘Humo’-interview: ‘Kan alleen blij zijn dat ik niet meewerkte aan tv-documentaire en boek’ (25/04/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. Leven op antidepressiva: ‘Ons hoofd is ook maar een chemiefabriekje dat soms bijstand nodig heeft’ (23/09/2023 - De Standaard)
  Voor bijna één op de acht volwassen Belgen zijn antidepressiva een deel van hun leven. Maar de ervaringen lopen scherp uiteen. ‘Nadat ze van antidepressivum was veranderd, stapte mijn moeder onverwacht uit het leven.’
  [naar artikel]
 39. GEZIEN? ‘Kom op tegen Kanker, alles in de strijd’: “De moedige getuigenis van Warre Borgmans raakte een gevoelige snaar” (20/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In het Eén-programma ‘Kom op tegen Kanker, alles in de strijd’ leren acht bekende koppen strippen om het taboe rond mannenkankers te doorbreken. Een nobel doel, maar moeten Niels Destadsbader en co daarvoor echt al hun kleren uittrekken? Of was een docureeks met getuigenissen even goed geweest? “Zouden ze bij de VRT deze show al in het achterhoofd gehad hebben toen ze Niels z’n vet contract aanboden? ‘In ruil voor al die poen, mag hij z’n flieter laten zien’, klonk het wellicht.”
  [naar artikel]
 40. Francien Maes maakt maskers van overledenen: “Ik wil het taboe rond de dood doorbreken” (01/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Sterven is doodgewoon. Onlosmakelijk verbonden met het leven en toch vaak verzwegen of weggestopt. Kunstenares Francien Maas uit Turnhout wil met haar dodenmaskers het taboe rond sterven doorbreken. “Een dodenmasker is een mooi afscheidsritueel”, zegt ze. “En een voelbaar aandenken voor wie achterblijft.”
  [naar artikel]
 41. Fotografe doet borstvoedingshoots om taboe te doorbreken: “Het is zó mooi” (04/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Van 1 tot 7 augustus loopt de Internationale Week van de Borstvoeding. Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor het belang en de normalisatie van borstvoeding. Fotografe Elien Van den Brande (25) uit Zandhoven, met fotostudio in Zoersel, portretteerde tal van mama’s die borstvoeding geven aan newborns, maar ook aan kleuters. “Om het taboe te doorbreken”, vertelt ze. “Want dat is er nog altijd in Vlaanderen.”
  [naar artikel]
 42. Choreograaf Roy Julen toverde acht BV’s om tot strippers: “Het leek soms nét een kindercrèche” (27/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Voor ‘Kom op tegen Kanker, alles in de strijd’ gaan acht bekende mannelijke koppen uit de kleren, om op die manier het taboe rond de mannenkankers, prostaat-en teelbalkanker, te doorbreken. ‘So You Think You Can Dance’-choreograaf Roy Julen kreeg de aartsmoeilijke taak om hen in drie maanden tijd klaar te stomen. Hij deelt een unieke inkijk achter de schermen. “Bart Peeters moest ik echt intomen”, klinkt het.
  [naar artikel]
 43. Helpen antidepressiva echt tegen depressie en zijn ze ongezond voor tieners? 5 vragen en antwoorden (18/09/2023 - VRT NWS)
  Het aantal tieners dat antidepressiva inneemt, is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 1,7 procent van de aangesloten tieners tussen 12 en 18 jaar nam in 2022 antidepressiva, tegenover 1,1 procent in 2018. Maar kunnen antidepressiva een depressie genezen of zijn ze juist schadelijk voor kinderen en jongeren? Waarom gaan niet meer jongeren in therapie? We stellen onze vragen aan enkele kinder- en jeugdpsychiaters.
  [naar artikel]
 44. Selah Sue: ‘Duisternis kwam weer binnengeslopen, hervatten antidepressiva was enige optie’ (11/08/2022 - De Standaard)
  Nadat Selah Sue begin dit jaar in De Standaard nog had getuigd hoe ze leerde omgaan met haar depressieve periodes, laat de zangeres nu in een Facebookpost weten weer antidepressiva te nemen. ‘Pure hersenchemie zegt m’n psychiater. Helaas weinig aan te doen.’
  [naar artikel]
 45. Kunstenares wil taboe rond dood doorbreken met dodenmaskers (02/11/2018 - VRT NWS)
  Heel wat mensen brachten de voorbije dagen een bezoek aan het kerkhof. Maar je kan ook een heel speciaal aandenken laten maken als er iemand sterft: een dodenmasker. Kunstenares Francien Maas uit Turnhout maakt ze al meer dan 20 jaar. Op die manier wil ze het taboe rond de dood doorbreken.
  [naar artikel]
 46. Jens Dendoncker schuwt moeilijke periodes niet in nieuw boek: “Ik heb die zelfdodingspoging een plaats gegeven” (17/10/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In z'n boek ‘Ik mag er niet aan denken’ gaat Jens Dendoncker (36) geen taboe uit de weg. De VTM-presentator beschrijft er openlijk hoe diep hij heeft gezeten. In een interview met ‘Humo’ staat hij stil bij enkele pakkende passages.
  [naar artikel]
 47. Nieuwe filmtrailer met actrice Natali Broods wil mensen aanzetten om te praten over grensoverschrijdend gedrag (06/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse overheid heeft een trailer voor een nieuwe film gelanceerd. Die film heet ‘NonExistent’ en is - ook letterlijk - niet echt gemaakt. Het maakt namelijk deel uit van een campagne, die het taboe rond grensoverschrijdend gedrag wil doorbreken.
  [naar artikel]
 48. Nieuwe filmtrailer met actrice Natali Broods wil mensen aanzetten om te praten over grensoverschrijdend gedrag (06/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse overheid heeft een trailer voor een nieuwe film gelanceerd. Die film heet ‘NonExistent’ en is - ook letterlijk - niet echt gemaakt. Het maakt namelijk deel uit van een campagne, die het taboe rond grensoverschrijdend gedrag wil doorbreken.
  [naar artikel]
 49. Iftar voor moslims en niet-moslims wil taboe rond kanker doorbreken (03/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  Tal van verenigingen hebben de handen in elkaar geslagen voor een grootschalige iftarmaaltijd op 25 maart in de Limburghal in Genk. Die staat in het teken van kanker. Bedoeling is om het taboe rond deze ziekte te doorbreken. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy