De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

‘Een algemeen verbod op plastic verpakkingen is een slecht idee’

De Morgen

13/10/2021 - 06:55

Frankrijk slaat plastic als verpakkingsmiddel voor groenten en fruit in de ban. Moet er ook in ons land zo’n verbod komen? Niet iedereen lijkt daarvan overtuigd.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Na wegwerpplastic ook verbod op plastic verpakkingen? (13/01/2020 - Express)
  De Europese Commissie heeft plannen voor een verder verbod op plastic verpakkingen en nieuwe eisen voor fabrikanten. Dat zegt Virginijus Sinkevicius, Europees commissaris voor Omgeving en Oceanen, aan de Duitse krant Die Welt. De Europese Unie steekt een tandje bij in de strijd tegen plastic. Vanaf 2021 is het niet meer toegelaten om plastic wegwerpbestek, […] The post Na wegwerpplastic ook verbod op plastic verpakkingen? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Algemeen verbod op plastic zakjes niet zo algemeen: toegelaten of niet? Kwestie van micrometers (10/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil zo snel mogelijk een algemeen verbod op niet-herbruikbare plastic wegwerpzakjes in alle winkels.
  [naar artikel]
 3. Algemeen verbod op plastic zakjes niet zo algemeen: toegelaten of niet? Kwestie van micrometers (10/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil zo snel mogelijk een algemeen verbod op niet-herbruikbare plastic wegwerpzakjes in alle winkels.
  [naar artikel]
 4. Schauvliege wil algemeen verbod op plastic bekers op festivals, bezoekers Gentse Feesten betalen dit jaar alvast 1 euro voor inwisselbare beker (04/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een algemeen verbod op plastic bekertjes, bestek en borden op festivals. Toevallig...
  [naar artikel]
 5. Bye, plastic rietjes: McDonald’s lanceert nieuwe milieuvriendelijke verpakkingen (14/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  McDonald’s heeft een grootschalig innovatieprogramma opgezet om plastic te verminderen en om meer verpakkingen in Europa te recycleren. Zo kunnen...
  [naar artikel]
 6. Volledig verbod op plastic wegwerpzakjes op komst (09/02/2017 - De Standaard)
  Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is voorstander van een algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes. Dat verbod zou niet enkel gelden voor supermarkten, maar voor alle winkels.
  [naar artikel]
 7. Voortaan ook yoghurtpotjes en plastic folie in blauwe pmd-zak (15/12/2017 - De Standaard)
  Vanaf 2019 mogen alle plastic verpakkingen in de pmd-zak. Tot nog toe worden alleen plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons via de blauwe zak opgehaald.
  [naar artikel]
 8. “Plastic Attack” viseert nu ook Belgische supermarkten (03/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan strijkt zaterdag de eerste Plastic Attack neer. Nadat ze hun inkopen hebben gedaan, zullen de activisten hun producten ontdoen van alle overbodige plastic verpakkingen. Ze doen dit om te protesteren tegen overbodige plastic verpakkingen.
  [naar artikel]
 9. “Plastic Attack” viseert nu ook Belgische supermarkten (03/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan strijkt zaterdag de eerste Plastic Attack neer. Nadat ze hun inkopen hebben gedaan, zullen de activisten hun producten ontdoen van alle overbodige plastic verpakkingen. Ze doen dit om te protesteren tegen overbodige plastic verpakkingen.
  [naar artikel]
 10. Abriso-Jiffy: ‘Plastic verpakkingen zijn niet minder ecologisch dan papieren’ (01/12/2020 - De Tijd)
  01:55 De Europese industrie bekeren tot gerecycleerde plastic verpakkingen is de missie van het West-Vlaamse Abriso-Jiffy. Daarvoor kan de Europese marktleider in beschermende en isolerende verpakkingen aar...
  [naar artikel]
 11. Vanaf 2019 mogen alle plastic verpakkingen in nieuwe blauwe zak (15/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Eén nieuwe blauwe zak die aan huis wordt opgehaald, die alle plastic verpakkingen verzamelt, evenals metalen verpakkingen en drankkartons. Dat...
  [naar artikel]
 12. Teveel plastic in onze winkels? Dan heb je deze overdreven verpakkingen nog niet gezien (24/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Terwijl wij volop bezig zijn om onze plastic afvalberg te verkleinen, nemen ze het in andere landen iets minder nauw met de hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal. Een kleine zoektocht op het internet leverde een karrenvracht aan zinloos grote verpakkingen op.
  [naar artikel]
 13. Plastic verpakkingen twintig jaar in zee en nog ‘zo goed als nieuw’ (14/06/2020 - De Standaard)
  Een Duits onderzoek waarover het wetenschappelijk tijdschrift Nature bericht, stootte op twee verpakkingen die de vaak tergend lange afbraaktijd van plastic opvallend illustreren.
  [naar artikel]
 14. “Plastic Attack” viseert nu ook Belgische supermarkten (03/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan strijkt zaterdag de eerste Plastic Attack neer. Nadat ze hun inkopen hebben gedaan, zullen de activisten hun producten ontdoen van alle overbodige plastic verpakkingen. Ze doen dit om te protesteren tegen overbodige plastic verpakkingen. “Laat na uw aankoop zo veel mogelijk plastic achter. Je bent volledig in je recht dit te doen. Supermarkten zijn verplicht de verpakkingsmaterialen die je achterlaat, terug te nemen”, aldus de organisatie op Facebook.
  [naar artikel]
 15. Minister Schauvliege wil plastic wegwerpzakjes in alle winkels bannen (09/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is voorstander van een algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes. Dat verbod zou niet enkel
  [naar artikel]
 16. Japanse verpakkingen ruilen plastic in voor nieuwe papierproducten (23/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Japanse verpakkingen ruilen plastic in voor nieuwe papierproducten In Japan grijpen steeds meer bedrijven naar papieren oplossingen om het gebruik van plastic producten te verminderen. Daarmee proberen de ondernemingen te anticiperen op plannen van de Japanse regering om het volume plastic afval in onder meer de industrie vanaf april volgend jaar drastisch terug te schroeven. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo gemeld. De […] Lees dit artikel: Japanse verpakkingen ruilen plastic in voor nieuwe papierproducten
  [naar artikel]
 17. Na de maand zonder vlees en alcohol, barst met ‘Mei Plasticvrij’ de strijd tegen plastic afval los in ons land (26/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Om de kolossale afvalberg veroorzaakt door plastic verpakkingen terug te dringen, gaat volgende week ‘Mei Plasticvrij’ van start. Een nieuwe...
  [naar artikel]
 18. Klanten stelen iconisch herbruikbaar servies van Franse McDonald’s (04/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds 1 januari geldt in Frankrijk een verbod op wegwerpservies bij het eten in fastfoodrestaurants. Daarom introduceerde McDonald's plastic friethoorntjes, sausbekers en ander herbruikbaar servies. Maar het iconische ontwerp van de verpakkingen is zó populair dat sommige klanten het gewoon meenemen. Dat constateert dagblad ‘Le Parisien’.
  [naar artikel]
 19. Schauvliege wil verbod op plastic bekers op festivals (04/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een verbod op plastic bekertjes, bestek en borden op festivals. “De laatste weken worden we om de oren geslagen met beelden die tonen wat plasticvervuiling kan aanrichten”, klinkt het. De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM onderzoekt een algemeen verbod op grote festivals en evenementen. Dat kan nog voor het volgendd festivalseizoen binnen de Vlaamse regering goedgekeurd worden.
  [naar artikel]
 20. Europese Commissie wil alle plastic verpakkingen recycleerbaar maken tegen 2030 (16/01/2018 - Metro)
  De Europese Commissie wil dat alle plastic verpakkingen op de Europese markt tegen 2030 gerecycleerd kunnen worden. “Als we de manier waarop we kunststoffen produceren en gebruiken niet veranderen, is er tegen 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen”, zei vicevoorzitter Frans Timmermans vandaag in Straatsburg bij de presentatie van een nieuwe Europese strategie inzake kunststoffen. De Europeanen produceren jaarlijks 25 miljoen ton plastic afval. Ongeveer twee derde is afkomstig van verpakkingen. Het grootste deel van het plastic afval wordt nog steeds verbrand of gedumpt op stortplaatsen. Minder dan 30 procent wordt ingezameld voor recyclage. Het probleem stelt zich sinds begin dit jaar nog scherper, omdat China is gestopt met de verwerking van buitenlands plastic. “De enige langetermijnoplossing is het plastic afval verminderen door meer recyclage en hergebruik”, meent Timmermans. Om meer kunststoffen in aanmerking te laten komen voor recyclage en hergebruik, zal de Commissie nu nieuwe voorschriften over het ontwerp en de productie van verpakkingen uitwerken. Ze wil tot 2020 ook een bijkomende 100 miljoen euro uit het onderzoeksbudget vrijmaken voor innovatieve projecten op dit vlak. Vandaag legde de Commissie al een voorstel op tafel dat de havenfaciliteiten voor de inzameling van scheepsafval en op zee ingezameld afval moet versterken. Later dit jaar wil de Commissie ook plannen presenteren om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik terug te dringen. “Het gebruik van plastic zakjes is al sterk verminderd. Nu moeten ook de plastic voedselverpakkingen, wegwerpbekers, strootjes, wattenstaafjes, enzovoort worden aangepakt. Het zijn allemaal producten die we één keer gebruiken en dan weggooien”, licht Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) toe. Kathleen Van Brempt (sp.a) is gewonnen voor het idee van eurocommissaris voor Begroting Günther Oettinger, die onlangs een Europese taks op plastic suggereerde. “Die taks gaat uit van het principe dat de vervuiler betaalt en moet het gebruik van deze plastics ontmoedigen.” Ze vreest echter dat de lidstaten daarvoor niet te vinden zijn. De andere optie is dat de vervuiler gewoon stopt met vervuilen. “Dat zou kunnen met een verbod op wegwerpplastics.” De Commissie belooft tenslotte ook maatregelen om het intentionele gebruik van microplastics in producten te beperken. Van Brempt vindt dat de Commissie te weinig ambitie heeft. Ze pleit voor een algemeen verbod. bron: Belga
  [naar artikel]
 21. Khattabi wil af van meer wegwerpplastic: stickers, fruitverpakkingen, voedselschaaltjes (25/11/2022 - Knack)
  Minister van Leefmilieu Zakia Khattabi wil nog meer wegwerpplastic bannen, denk aan stickers op fruit en groenten of de plastic verpakking rond reclameblaadjes in de bus. De Ecolo-minister gaat daarmee verder dan wat Europa oplegt. De Europese richtlijn rond ‘single use plastic’ moet plastic voor eenmalig gebruik in de EU tegen 2026 drastisch terugdringen. Dat leidde in september in België al tot een verbod op de verkoop van plastic wergwerpborden en -bestek. Vanaf volgend jaar komen daar nog bepaalde plastic zakken en wegwerpbekers bij.  Maar Khattabi wil verder gaan. In een nieuw voorstel, dat vandaag/vrijdag ter advies werd voorgelegd aan de Europese Commissie en aan een aantal belanghebbende organisaties zoals Unizo, Fevia en de Bond Beter Leefmilieu, noemt ze onder meer de plastic schalen of verpakkingen die foodtrucks of andere eetgelegenheden gebruiken, plastic verpakkingen rond fruit en groenten die afzonderlijk kunnen worden verkocht, stickers op voedingswaren, confetti en de plastic verpakking rond reclameblaadjes in de bus.  Daarnaast wil ze ook PFAS – synthetische stoffen die gebruikt worden om papier en karton waterafstotend te maken – bannen in verpakkingen voor eenmalig gebruik. ‘Gelet op de impact ervan op onze gezondheid en vermits er alternatieven bestaan op de markt, is het niet langer verantwoord’ dat die worden gebruikt, zegt ze.  Toenemende afval De Europese Commissie heeft normaal gezien eind februari haar advies klaar. De voorstellen belanden begin maart op de regeringstafel.  Tussen 2000 en 2020 is de recyclage van plastic verpakkingen in België toegenomen van 25 naar 45 procent, maar de hoeveelheid plasticafval nam in diezelfde periode wel toe van 244.000 ton naar 369.000 ton. ‘De plastic soep in de oceanen neemt jaar na jaar toe en we zien overal microplastics opduiken, tot in ons voedsel en zelfs in ons bloed toe’, zegt Khattabi. ‘Gelukkig is er een groeiende bewustwording van de nood aan maatregelen tegen deze plasticvervuiling door aan de bron in te grijpen.’ The post Khattabi wil af van meer wegwerpplastic: stickers, fruitverpakkingen, voedselschaaltjes appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 22. 'Vlaams verbod op plastic zakjes komt er dan toch niet' (08/07/2017 - Knack)
  Het algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes, dat Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in het vooruitzicht had gesteld, komt er dan toch niet. Open VLD wil niet weten van een totaalverbod, meldt Het Laatste Nieuws
  [naar artikel]
 23. Leuvense frituren moeten vanaf 2023 plastic bakjes en bestek bannen (27/04/2021 - VRT NWS)
  De stad Leuven legt nieuwe voorwaarden op voor de uitbating van frituren die zich op het openbaar domein bevinden. Meest opvallende nieuwe regel is het verbod om niet-herbruikbare verpakkingen zoals plastic te gebruiken.
  [naar artikel]
 24. Franse McDonald’s-ketens bannen plastic: frietjes en snacks vanaf nu in herbruikbare verpakkingen (25/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Klanten die in een restaurant van McDonald’s in Frankrijk gaan eten, zullen niet langer kartonnen verpakkingen of plastieken bekers vinden. Zo hebben de Franse vestigingen van de fastfoodketen besloten om plastic te bannen en frietjes en snacks vanaf nu in een herbruikbare verpakking te serveren. Op die manier hoopt de keten haar afvalproductie drastisch te verminderen.
  [naar artikel]
 25. Supermarkten weren plastic verpakkingen in groente- en fruitafdeling (06/03/2019 - Metro)
  De Britse supermarktketen Iceland keert terug de tijd in en wil enkel nog los fruit en groenten verkopen, zoals je vroeger op de markt kon krijgen. De plastic verpakkingen afschaffen is niet alleen goed voor het milieu, maar zou ook je portemonnee ten goede komen. In Liverpool vind je de eerste groente- en fruitafdeling van Iceland die alle plastic bant. Je kan je aankopen dragen in een papieren zak en je treft er ook composteerbare schalen en katoenen netjes. Selder en bosuitjes worden gebundeld met rubberen rekkers, en uien zitten in een katoenen draagzakje. De winkelketen heeft meer dan 900 winkels in het Verenigd Koninkrijk. Iceland beweert tegen 2023 al het plastic van hun eigen producten te bannen. Vorig jaar verwijderden ze al de plastic verpakkingen van bananen en citroenen in al hun winkels. 12 miljoen ton plastic in de oceanen “Elk jaar belandt er meer dan 12 miljoen ton plastic in de oceanen. Supermarkten kunnen dit probleem niet langer negeren”, vertelt de managing director van Iceland Richard Walker. Ook andere supermarkten bannen plastic verpakkingen. Marks & Spencer experimenteert ook in de groente-en fruitafdeling en Morrisons heeft plastic zakjes vervangen door papieren exemplaren. Lees ook: COOL. HEMA vervangt plastic wegwerpproducten Het bericht Supermarkten weren plastic verpakkingen in groente- en fruitafdeling verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. ‘Plastic Attack’ komt naar België (03/04/2018 - De Standaard)
  Een groep activisten wil via een ‘plastic attack’ in supermarkten de druk verhogen om minder plastic verpakkingen te gebruiken. Bij zo’n ‘attack’ laten consumenten na het afrekenen al het overbodige plastic achter in de winkel.
  [naar artikel]
 27. Plastic verpakkingen krijgen houdbaarheidsdatum in Londen (08/02/2020 - Metro)
  Meestal zegt de houdbaarheidsdatum op een verpakking iets over de inhoud ervan, maar in Londen kwamen twee reclamemakers met een ander idee op de proppen. Zij plakken voortaan stickers op plastic verpakkingen met de boodschap ‘ten minste houdbaar tot 2499’. Met de actie willen Gagandeep Jhuti en Joe Foale-Groves consumenten bewustmaken van hoe lang het duurt vooraleer plastic wordt afgebroken. De Britse supermarkten beloofden in 2017 namelijk om minder plastic te gaan gebruiken uit milieu-overwegingen, maar in plaats daarvan steeg dat aantal juist in 2018. Microplastics Even voor de duidelijkheid: het gaat hier dus niet om een initiatief van de supermarkten zelf, maar om een vorm van wildplakken. De reclamemakers stellen de stickers online beschikbaar zodat milieubewuste consumenten die kunnen afprinten en in hun lokale supermarkt plastic verpakkingen onder handen kunnen nemen. De tekst, ‘ten minste houdbaar tot 2499’, zegt iets over hoe lang het duurt om plastic in de natuur af te breken. Gemiddeld duurt dat 500 tot 1000 jaar, al blijven er ook dan nog microplastics aanwezig in het water, de aarde en noem maar op. Gagandeep Jhuti en Joe Foale-Groves willen met de actie aandacht vragen voor het probleem en hopen dat supermarkten sneller zullen overstappen op verpakkingen van glas of papier, die veel milieuvriendelijker zijn. Lees ook : Dit plastic is gemaakt van vissenhuiden Het bericht Plastic verpakkingen krijgen houdbaarheidsdatum in Londen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Werkt het verbod op plastic zakjes in Kenia? (28/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Kenia geldt sinds 2017 een totaalverbod op plastic zakken. Voor het verbod gingen jaarlijks zo’n 300 miljoen zakjes over de toonbank. Vaak...
  [naar artikel]
 29. Nestlé pompt 2 miljard euro in duurzame verpakkingen (16/01/2020 - Express)
  Voedingsgigant Nestlé voorziet een budget van 2 miljard euro om de omslag naar gerecycleerd plastic en andere duurzame verpakkingen te maken. Het Zwitserse bedrijf gaat investeren in gerecycled plastic, omdat het aanbod nog beperkt is en het materiaal bijgevolg nog duur is. Het is ook een feit dat veel recyclagebedrijven hun handen afhouden van de […] The post Nestlé pompt 2 miljard euro in duurzame verpakkingen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 30. Boetes tot 100.000 euro: volledig verbod op plastic wegwerpzakjes aan Brusselse kassa's (30/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf morgen geldt in het Brussels gewest een volledig verbod op plastic kassazakjes voor eenmalig gebruik. Sinds 1 september was al een verbod van...
  [naar artikel]
 31. "Plastic is een van de meest ecologische verpakkingen, we moeten gewoon stoppen met plastic te verbranden" (27/09/2019 - VRT NWS)
  “We moeten stoppen met plastic te maken dat op het einde verbrand wordt. De enige manier om daaruit te geraken is recyclage en een circulaire economie.” Dat zegt Reinhard Schneider, baas van Werner en Herz, een middelgroot Duits familiebedrijf dat schoonmaakproducten maakt. Schneider geeft zelf het goede voorbeeld: hij gebruikt 100 % gerecycleerd plastic voor zijn verpakkingen en wil de politiek wakker schudden. “Politici doen veel te weinig om de plasticproducenten regels op te leggen." Wij hadden met hem een gesprek.
  [naar artikel]
 32. Verpakkingen gaan de vuilbak in tijdens eerste Plastic Attack in België (07/04/2018 - Knack)
  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan heeft zaterdag de eerste Plastic Attack in België plaatsgevonden. De deelnemers gooiden al de overbodige verpakkingen na hun inkopen meteen de vuilbak in.
  [naar artikel]
 33. ‘Plastic Attack’ viseert ook Belgische supermarkten (03/04/2018 - De Standaard)
  De groep rond ‘Plastic Attack’ wil in supermarkten de druk op leveranciers verhogen om minder plastic verpakkingen te gebruiken. Bij zo’n ‘attack’ laten consumenten na het afrekenen al het overbodige plastic achter in de winkel.
  [naar artikel]
 34. Frankrijk verbiedt plastic verpakking voor groenten en fruit, maar dat is niet per se een goed idee (13/10/2021 - De Morgen)
  Frankrijk slaat plastic als verpakkingsmiddel voor groenten en fruit in de ban. Moet er ook in ons land zo’n verbod komen? Niet iedereen lijkt daarvan overtuigd.
  [naar artikel]
 35. Verpakkingen gaan de vuilnisbak in tijdens eerste Plastic Attack (07/04/2018 - De Standaard)
  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan heeft zaterdag de eerste Plastic Attack in België plaatsgevonden. De deelnemers gooiden alle overbodige verpakkingen na hun inkopen meteen de vuilnisbak in. Delhaize zorgde zelf ook voor een alternatief, en deelde herbruikbare katoenen zakjes uit.
  [naar artikel]
 36. Verpakkingen gaan de vuilnisbak in tijdens eerste Plastic Attack (07/04/2018 - De Standaard)
  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan heeft zaterdag de eerste Plastic Attack in België plaatsgevonden. De deelnemers gooiden alle overbodige verpakkingen na hun inkopen meteen de vuilnisbak in. Delhaize zorgde zelf ook voor een alternatief, en deelde herbruikbare katoenen zakjes uit.
  [naar artikel]
 37. Schauvliege: "Breng plastic verpakkingen terug naar de winkel" (04/02/2017 - De Redactie)
  Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) roept op om bepaalde plastic verpakkingen in de winkel achter te laten of terug te brengen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Schauvliege wijst daarbij op de terugnameplicht van grote winkels.
  [naar artikel]
 38. Minister Schauvliege wil plastic bekers van festivals bannen (04/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een verbod op plastic bekertjes, bestek en borden op festivals. “De laatste weken worden we om de oren geslagen met beelden die tonen wat plasticvervuiling kan aanrichten”, klinkt het. De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM onderzoekt een algemeen verbod op grote festivals en evenementen. Dat kan nog voor het komende festivalseizoen binnen de Vlaamse regering goedgekeurd worden.
  [naar artikel]
 39. Verbod op hotelflesjes shampoo, plastic koffiecups en te grote dozen van webshops: Europa wil komaf maken met verpakkingsafval (30/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Eurocommissaris Frans Timmermans presenteert vanmiddag een nieuw plan namens de Europese Commissie om af te rekenen met niet-milieuvriendelijke verpakkingen. Zo moet er een einde komen aan te grote dozen van webshops, maar ook de weggooiflesjes shampoo en bodylotion in hotels zijn niet langer geoorloofd. Dat schrijft de Nederlandse krant de ‘Volkskrant’.
  [naar artikel]
 40. Europees verbod op rietjes en plastic borden is een feit (19/12/2018 - De Tijd)
  12:11 Er komt een verbod in de EU op plastic wegwerpartikelen waarvoor betaalbare alternatieven zijn, zoals rietjes, bestek en borden. Naar Europese normen kwam het verbod er snel: het eerste voorstel datee...
  [naar artikel]
 41. Minister Schauvliege wil plastic wegwerpzakjes bannen (09/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is voorstander van een algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes. Dat verbod zou niet enkel gelden voor supermarkten, maar voor alle winkels, zo bevestigt haar woordvoerder. Wel zou een uitzondering gelden voor de fijne zakjes voor groenten en fruit, omdat daar niet meteen een alternatief voorhanden is, bijvoorbeeld op het vlak van hygiëne.
  [naar artikel]
 42. Minister Schauvliege wil plastic wegwerpzakjes bannen (09/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is voorstander van een algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes. Dat verbod zou niet enkel gelden voor supermarkten, maar voor alle winkels, zo bevestigt haar woordvoerder. Wel zou een uitzondering gelden voor de fijne zakjes voor groenten en fruit, omdat daar niet meteen een alternatief voorhanden is, bijvoorbeeld op het vlak van hygiëne.
  [naar artikel]
 43. Minister Schauvliege wil plastic wegwerpzakjes bannen (09/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is voorstander van een algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes. Dat verbod zou niet enkel gelden voor supermarkten, maar voor alle winkels, zo bevestigt haar woordvoerder. Wel zou een uitzondering gelden voor de fijne zakjes voor groenten en fruit, omdat daar niet meteen een alternatief voorhanden is, bijvoorbeeld op het vlak van hygiëne.
  [naar artikel]
 44. AD Delhaize Saelmans stapt over op composteerbare verpakkingen (27/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  AD Delhaize Saelmans, de familiezaak van Niki Saelmans, komt als eerste winkel in de streek met 100% composteerbare verpakkingen. De vooruitstrevende zaak wil binnen 5 jaar volledig overstappen op zogenaamde skin verpakkingen, zodat alle plastic verpakkingen geschrapt kunnen worden. "Hier moeten heel wat investeringen voor gebeuren, maar als we aan dit stramien verder doen, is het haalbaar", aldus Niki.
  [naar artikel]
 45. Frankrijk verbiedt plastic rond fruit en groenten, maar er zijn uitzonderingen (12/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 1 januari mogen dertig groente- en fruitsoorten niet langer in een plastic verpakking in de Franse winkelrekken liggen. Bij ons is het wachten op zo’n verbod, al beklemtonen de supermarkten dat ze al heel wat plastic hebben gebannen.
  [naar artikel]
 46. Nestlé trekt twee miljard uit voor duurzame verpakkingen (16/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Levensmiddelenconcern Nestlé wil vaker gebruikmaken van gerecycled plastic voor de verpakkingen van zijn producten. Het bedrijf achter...
  [naar artikel]
 47. Europa wil verbod op plastic bestek, roerstaafjes en rietjes (08/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie wil over enkele jaren een verbod invoeren op het gebruik van plastic bestek. Ook plastic borden, rietjes, roerstaafjes en de...
  [naar artikel]
 48. Er komt dan toch geen algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes (08/07/2017 - De Redactie)
  Vlaams minister Schauvliege (CD&V) kondigde in februari zo'n verbod aan, maar coalitiepartner Open VLD is tegen. Vlaanderen wordt zo de enige regio in ons land waar de zakjes wel nog zijn toegelaten. Wallonië verbood ze eind vorig jaar, Brussel vanaf september.
  [naar artikel]
 49. Verpakkingen gaan de vuilbak in tijdens eerste Plastic Attack in België (07/04/2018 - Metro)
  Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan heeft vandaag de eerste Plastic Attack in België plaatsgevonden. De deelnemers gooiden al de overbodige verpakkingen na hun inkopen meteen de vuilbak in. Delhaize zorgde zelf ook voor een alternatief, en deelde herbruikbare katoenen zakjes uit. “Het doel is dat de mensen zich ervan bewust worden dat er in elke winkel wel een vuilbak staat, en dat ze daar hun overbodige plastic verpakkingen kunnen achterlaten”, vertelt Edwin Groenendijk, woordvoerder van de actie. Aan de uitgang van de winkel plaatste Delhaize grote kartonnen bakken waar de mensen bij het verlaten de overbodige verpakkingen in konden achter laten. De actievoerders hopen dat het signaal nu ook aangekomen is bij de supermarktketens en zij hun verantwoordelijkheid blijven nemen. “We hebben dezelfde doelstelling, want Delhaize wil ook dat er minder plastic verpakkingen zijn”, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. “Daarvoor hebben we al meerdere initiatieven en delen we vandaag al katoenen zakjes uit voor fruit en groenten. We recycleren ook al 75 procent van het plastic”, zegt Dekelver. De secundaire verpakkingen, zoals die rond zes flessen spuitwater bijvoorbeeld, mag achtergelaten worden door de consument in de winkel. De primaire verpakking zoals die rond vleeswaren of kaas heeft een belangrijke rol en zorgt voor de houdbaarheid en voedselveiligheid. Die moet de klant wel meenemen naar huis. bron: Belga Het bericht Verpakkingen gaan de vuilbak in tijdens eerste Plastic Attack in België verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy