De mosselen, oesters en langoustines uit onze Noordzee zitten zo vol plastic dat we elk jaar 11.000 piepkleine deeltjes microplastics binnenkrijgen als we ze eten. Nieuw onderzoek van de Universiteit Gent toont nu aan dat een deel daarvan ook in ons bloed kan terechtkomen en zich daar ophoopt. “Al dat plastic is een potentiële tijdbom”, zegt professor Colin Janssen. [naar artikel]
Mosselen, langoustines en oesters uit de Noordzee bevatten te veel plastic. Dat blijkt uit een studie van de UGent, waarover De Standaard [naar artikel]
De mosselen, langoustines en oesters uit onze Noordzee bevatten zoveel plastic dat we elk jaar 11.000 piepkleine deeltjes microplastic opeten. Een deel daarvan komt ook in ons bloed terecht. [naar artikel]
De vervuiling van de wereldzeeën door microplastics kan voor mosselen een grote bedreiging vormen. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan het Plymouth Marine Laboratory, die gedurende een periode van drie maanden de impact van microvezels op jonge blauwe mosselen – met een lengte van maximaal één centimeter – hebben bestudeerd. De context: Plastic […] [naar artikel]
Een pot mosselen, het blijft een van de meest favoriete gerechten van zowat élke Belg. Zelf eet ik ze het liefst puur natuur, met wat ajuin, selder... [naar artikel]
In het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse zijn de eerste mosselen geoogst. Dat deed de Zeeuwse mosselkweker Jan Bout. Het gaat om mosselen van de zogenoemde hangcultuur. Op de eerste mosselen van de bodemcultuur is het nog een maand wachten. [naar artikel]
01:00 Over een paar jaar eet u mogelijk Belgische mosselen. Onder meer Colruyt en Sioen en onderzoekers starten dit najaar met de kweek van mosselen tussen de windmolens in de Noordzee. [naar artikel]
Vuilnisbelten van plastic in oceanen, stervende walvissen en zeevogels, nanoplastics in onze mosselen: plastic soup is een groot probleem. Tot nu toe werd er vooral gefocust op plasticvervuiling op zee. Maar heel veel afval komt via onze rivieren in zee terecht, en daar is minder aandacht voor. De Vlaming Dirk Pauwels wil onze rivieren plasticvrij krijgen, en daaraan kan iedereen meewerken. [naar artikel]
Vandaag is het nieuwe mosselseizoen van start gegaan. Dat wil zeggen dat u opnieuw Zeeuwse mosselen van bodemcultuur kan bestellen op restaurant of in de winkel. Mosselen gekweekt in hangcultuur zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar volgens liefhebbers zijn mosselen van bodemcultuur de lekkerste. Wij gingen de nieuwe bodemschelpen alvast voor u proeven bij restaurant Diana in Lommel, gekend voor zijn uitstekende mosselen. [naar artikel]
Mosselen met frietjes, veel Belgischer wordt het niet. Maar waar vind je de goedkoopste mosselen? Net zoals vorig jaar in juni zijn de Belgische supermarktketens een prijzenoorlog gestart op vlak van Zeeuwse “Super” mosselen. Albert Heijn zet ze op dit moment met de laagste prijs in de winkelrekken, maar andere winkelketens doen ook hun best. [naar artikel]
In mossels, oesters, garnalen en langoustines zit nogal wat plastic dat via ons bord in ons bloed terecht komt, zo blijkt uit recent onderzoek. Maar hoe is het gesteld met de rest van de vis op ons menu? [naar artikel]
Mosselen, we kijken er elke zomer opnieuw naar uit. Ze horen in ons kookboek als mayonaise bij frieten. En ja, die willen we er in dit klassiek gerecht ook wel bij. Waar komt die liefde vandaan en waar eet je de lekkerste mosselen in de hele provincie Antwerpen? Gazet van Antwerpen zoekt het uit. Je kan jouw stem uitbrengen via www.gva.be/delekkerste. [naar artikel]
Normaal gezien start het mosselseizoen eind mei, maar dit jaar vind je zelfs in maart al Zeeuwse mosselen in de rekken. Meestal krijgen we zo vroeg op het jaar eerder Deense mosselen, maar die vallen wel erg klein uit. We vroegen aan een mosselhandelaar en -kweker wat het verschil is in kwaliteit, en wat dit betekent voor de prijs en het aanbod in de supermarkt. [naar artikel]
Mosselen, we kijken er iedere zomer opnieuw naar uit. Waar eet jij de lekkerste mosselen van de hele provincie Antwerpen? Gazet van Antwerpen zoekt het uit. [naar artikel]
In het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse zijn de eerste mosselen van dit seizoen geoogst. Dat deed de Zeeuwse mosselkweker Jan Bout. Het gaat om... [naar artikel]
De mosselen die wij eten, komen meestal uit Nederland of Frankrijk. Maar nu zijn er ook Belgische mosselen uit de Noordzee, een project van Colruyt dat heel wat voeten in de aarde had. ‘De Noordzee is nogal turbulent. En de lokale politiek ook.’ [naar artikel]
Deze zomer serveert Sergio Herman (51) in het pop-uprestaurant ‘Moules Frites’ zes weken lang kraakverse mosselen op het strand van Zeebrugge. De sterrenchef bedacht voor de gelegenheid een driegangenmenu: verse garnaalkroketten, mosselen en de ultieme dame blanche. Exclusief op HLN zal Sergio deze week elke dag één gerecht voorstellen en uitleggen hoe je het maakt. Vandaag op het menu: Zeeuwse mosselen in wittewijnsaus naar een familierecept van Sergio. [naar artikel]
07:00 Plastic is overal. In de zee, in de bodem en in de lucht. En hoe meer de plasticlobby de nadruk blijft leggen op recycling en campagnes tegen zwerfvuil, hoe meer plastic er wordt geproduceerd. Plastic... [naar artikel]
Mosselen zijn net mensen: wonderlijke wezens. De documentaire L'amour des moules van de Nederlandse Willemiek Kluijfhout is een ode aan beide. [naar artikel]
Het mosselseizoen is op gang gekomen. Maar welke mosselen kiest u? Bevatten jumbo’s echt meer vlees? En moet u de mosselen die nog dicht zijn weggooien? Tilly Sintnicolaas, manager van het Nederlands Mosselbureau dat de Zeeuwse mosselen promoot, geeft uitleg. [naar artikel]
De eerste mosselen van de bodemcultuur zijn deze middag opgevist in de Oosterschelde, bij het mosseldorp Yerseke. Volgens de mosselkwekers is de kwaliteit van de mosselen beter dan vorig jaar. Het volume Zeeuwse mosselen zou echter voor het tweede jaar op rij minder kunnen zijn. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.