De Sint heeft een hoop speculaas nodig om de schoenen van alle brave kinderen te vullen, helpende bakkershanden zijn dezer dagen dus meer dan welkom. Daarom organiseren de Orde van de Hasseltse Speculaas en de Hotelschool Hasselt workshops speculaas maken en bakken in het huis van de Sint. Ronald Lampers, grootmeester in de Orde van de Hasseltse Speculaas, en Rik Sevens van de Hogeschool zien het graag gebeuren: “We organiseren zes baksessies met in totaal een 60-tal kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar”, zeggen de begeleiders. “We willen de kinderen een fijne, lekkere en leerrijke namiddag bezorgen, onze Hasseltse speculaas promoten en wie weet enkele kinderen stimuleren om later bakker te worden.” [naar artikel]
Nog tot 2 december 2024 moet de Hasseltse Cindy Bams aangesproken worden met ‘beste amateurbakker van de Hasseltse speculaas 2023’. Dat is het besluit na een bakwedstrijd in het Huis van de Sint waaraan negen kandidaten deelnamen. “Een deskundige jury heeft na uitgebreid proeven de ‘hoemp’ van Inge als beste bevonden en dus krijgt zij de prestigieuze oorkonde”, zegt de voorzitter van de Orde van de Hasseltse Speculaas, Ronald Lampers. “Natuurlijk ben ik heel blij met deze erkenning, maar ik ben ook bijzonder verbaasd”, aldus de winnares. “Ik bak immers maar een keer per jaar speculaas, namelijk met Sinterklaas.” De winnares van de vorige editie, Aleide Boyen, kwam ook even langs om de eretitel door te geven. [naar artikel]
In de lokettenzaal van het Hasseltse stadhuis is donderdag de skyline van Hasselt nagebouwd in speculaas. Een huzarenstukje van de bakkers van de Hasseltse Hotelschool met liefst 8.000 speculaasjes. [naar artikel]
De orde van de Hasseltse speculaas vierde zaterdagnamiddag 13 mei zijn jaarlijkse kapitteluitreiking in aanwezigheid van minister Vandeput, burgemeester Vananroye en talrijke schepenen alsook de Confrérie van de Hasseltse Jenever, de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie uit Sint-Truiden en de Kortessemse Confrérie van het Haspengauws fruit en haar gastronomie uit Kortessem. [naar artikel]
Christoph Pouls, oud-leerling van de Hasseltse hotelschool, heeft vanmiddag leerlingen van het Guangdong Tourisme Institute – zeg maar de hotelschool van deze provincie van 105 miljoen mensen - Hasseltse speculaas leren maken. De Maaseikenaar staat al anderhalf jaar aan het hoofd van de keuken van het Sofitel. Ter gelegenheid van het bezoek van de Limburgse delegatie van het provinciebestuur trok hij opnieuw het klaslokaal in. [naar artikel]
Wie Sinterklaas zegt, zegt speculaas. Een verse speculaas van bij de warme bakker smaakt altijd, maar hoe zit het met de versies uit de supermarkt? Bakker Toon De Klerck van de gelijknamige bakkerij proeft 10 verschillende Sinterklaasfiguren in speculoos en haalt er de lekkerste uit. Al doet hij ook een zeer merkwaardige ontdekking. “Voor dit merk betaal je 40 procent meer, terwijl een veel goedkopere verpakking exact dezelfde speculaas bevat.” [naar artikel]
De Hotelschool in Hasselt organiseert een kookwedstrijd waaraan tien verschillende hotelscholen deelnemen. De leerlingen werken in duo samen met iemand van een andere school. Zo moeten ze van nul beginnen en in een mum van tijd topgerechten presenteren aan een jury. Vooral lokale producten staan op het menu zoals Hasseltse speculaas en asperges. Via deze wedstrijd kunnen de chefs in spé tonen wat ze in hun mars hebben. [naar artikel]
Twee mannen uit het Brusselse riskeren celstraffen voor een dubbele inbraak. In Noorderwijk (Herentals) roofden ze een kluis vol geld en juwelen uit een woning. Ze stalen ook de Mercedes van de bewoners om de kluis te vervoeren. “Er zat geen 15.000 euro, maar slechts 400 euro in de kluis”, beweren de dieven. Hieronder de feiten. [naar artikel]
Eén worp in de vijver en het is raak. De vismagneet van de 12-jarige Dani Brevink plakt vast aan een kluis. Een echte kluis mét inhoud. Het is [naar artikel]
De Hasseltse leerkracht Koen Timmers brengt kinderen uit alle continenten samen om te brainstormen over de klimaatcrisis. “Zelfs je smartphone minder gebruiken helpt.” [naar artikel]
Aleide Boyen bakt de lekkerste Hasseltse speculaas. Sinterklaas had bij zijn aankomst een wedstrijd uitgeschreven voor de beste amateur bakker. Een deskundige jury verkoos Aleides speculaas boven die van vier andere thuisbakkers. [naar artikel]
Als u thuis krek dezelfde speculoos als die van Lotus wil bakken, moeten we u teleurstellen: het populaire koekje is onmogelijk na te maken. Maar waarom is dat geheime recept - dat slechts 6 -mensen kennen - zo moeilijk na te bootsen? Wat maakt precies het verschil, en waarom heeft Lotus geen patent op het koekje? “Wanneer de directie samenkomt en het recept ter sprake komt, moeten enkelen van hen op de gang gaan staan.” [naar artikel]
Vrijdag heeft de Hasseltse make-uponderneemster Caroline Rigo, samen met het huisvarkentje Peppa, drie themaboxen met kindermake-up gelanceerd. “Dit is alleszins beter dan dat ze experimenteren met de ‘echte’, vaak ongezonde, producten”, vindt Caroline. [naar artikel]
Op het nippertje is een dief vrijdagavond niet kunnen wegraken met de kluis van Café Optimist in Leuven. De onbekende man was doodleuk binnengewandeld in de zaak met een bezorgzak van Deliveroo. Hij baande zich een weg naar het bureau en wou de kluis meenemen in de zak. Hij maakte daarbij dankbaar gebruik van rumoer buiten de zaak. “Dit is allemaal wel heel toevallig”, zegt mede-eigenaar Thomas Merckx. [naar artikel]
Inbrekers zijn afgelopen nacht aan de haal gegaan met de kluis van de schaatsbaan De Schaverdijn in Hasselt. De inbrekers slaagden erin om het alarmsysteem uit te schakelen. Daarna forceerden ze een deur en gingen ze in het gebouw op zoek naar geld. Ze namen uitgebreid de tijd om met een slijpschijf de kassa én de kluis open te breken. Hoe groot de buit is, is nog niet duidelijk. De politie onderzoekt de zaak. Voorlopig is er echter nog geen spoor van de daders. [naar artikel]
Eén op de acht Vlamingen gelooft dat corona volgens een geheim plan in een labo ontwikkeld is, en één op de tien denkt zelfs dat het virus specifiek bedacht is om de wereldbevolking te reduceren. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven. Waarom geloven zoveel mensen in zulke complottheorieën? En hoe kan je hen van het tegendeel overtuigen? “De echte believers krijg je niet meer mee.” [naar artikel]
De leden van Ferm gingen zopas op uitstap naar ‘lekker Hasselt’. “Met een groep Ferm-vrouwen en een paar mannen gingen we samen met een gids op pad om de kleine steegjes in de stad te ontdekken”, klinkt het. “Hier en daar mochten we van de lekkere specialiteiten proeven. Hasseltse speculaas mocht natuurlijk niet ontbreken. In het kleinste café van Hasselt eindigde de rondleiding met een jenevertje of biertje.” [naar artikel]
De bekende Zuppa Soupbar op de Hasseltse Botermarkt blijft voortaan dicht op zaterdag. “Voor ons is zaterdag een dag zoals elke andere”, zegt zaakvoerder Heleen Timmermans. “Het is elke dag van het jaar enorm druk in onze zaak en we willen stilaan wat meer kwaliteit in ons leven inbouwen. Daarom hebben we beslist om op zaterdag te sluiten. Op die manier krijgen we toch even een moment in onze week waarin we echt de dingen kunnen loslaten en aan familie en vrienden denken. Dat kon nu in deze helse omstandigheden veel te weinig of zelfs niet.” [naar artikel]
‘Winter is coming’ en dus keren we terug naar binnen om ons te verwarmen aan elkaar én natuurlijk aan gerechten waar je instant blij van wordt. Chefs Wim Ballieu, Dagny Ros, Hendrik Dierendonck, Sandra Bekkari en Dominique Persoone verklappen hun ultieme comfortfoodgerecht en delen het recept. “Deze ciabattaschnitzel is een echte familieklassieker!” [naar artikel]
De geloofsgemeenschap Fazenda da Esperança, die ex-verslaafden opvangt, verlaat woensdag de Achelse Kluis. Na de verkoop van de Kluis kreeg de gemeenschap te horen dat ze er niet langer kon blijven. “We hebben lang gezocht, maar deze week verhuizen we naar een nieuw onderkomen in Vlaams-Brabant”, luidt het. [naar artikel]
Als u thuis krek dezelfde speculoos als die van Lotus wil bakken, moeten we u teleurstellen: het populaire koekje is onmogelijk na te maken. Maar waarom is dat ‘recept van 1 miljard’ - dat slechts 6 mensen kennen - zo moeilijk na te bootsen? Wat maakt de speculoos zo uniek? En waarom heeft Lotus geen patent op het koekje? “Dit ingrediënt lijkt een onnozel detail, maar maakt een wereld van verschil.” [naar artikel]
De Sint-Benedictusabdij van Hamont-Achel, beter bekend als de Achelse Kluis, is verkocht. De nieuwe eigenaar is de Kempense ondernemer Jan Tormans. Dat bevestigt de abdij van Westmalle, de vorige eigenaar van de Achelse Kluis. Door de verkoop is het bier Achel niet langer trappistenbier. [naar artikel]
Hoe presteerden onze ziekenhuizen in coronatijden? Die info is volgens een federale transparantiewaakhond van “zeer hoog maatschappelijk belang”. Toch blijft ze geheim. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.